torstai 17. lokakuuta 2013

Keto

Keskiviikkona tein RINNALLE jäljen lammen takaiseen metsään. Sara pääsi samalla lenkille. Pituutta oli n. 1300 m ja keppeinä kuusi kisakeppejä pienempää keppiä. Jälki vanheni pari tuntia. Saran jäljet selvästi haittasi jälkeä nostettaessa. Janalla Rinna kaarsi tarkistamaan Saran jälkiä. Niitä vähän tarkistettuaan se jatkoi janaa eteenpäin ja nosti takajäljen. Käänsin koiran ympäri. Rinna meni poukkoillen ja tarkistellen ekalle kepille asti. Sen jälkeen se jäljesti hyvin. Saran kävelyt ristesi välillä minun reitin kanssa eikä niistä Rinna enää välittänyt. Lopun useamman sadan metrin suoralla Rinna tarkisteli paljon. Sara oli tässä vaiheessa mennyt kauempana polulla, joten sen jäljet ei tarkasteluun ainakaan olleet syynä. Huomasin koiran yhdessä vaiheessa menevän jälkeä taaksepäin ja käänsin sen ympäri. Loppuun asti kaikesta huolimatta kuitenkin päästiin.

Jäljellä oli paljon kaatuneiden puunrunkojen ylityksiä sekä jokunen polun ja ojan ylitys. Nämä sujui. Suorien kulmien lisäksi olin tehnyt kaksi terävää kulmaa. Ekan Rin meni ihan raiteilla, toisessa se selvitti kulman tarkistellen. Näitä selvästi lisää. Kerran tein 90-esteen kulman polkua vasten polkujen T-risteykseen. Tässä Rin paineli ensin suoraan, mutta pian selvitti kulman. Samanlaisen kulman olin tehnyt loppuun ojaa vasten. Minun tehdessä kulmaa Sara oli mennyt suoraan. Rinna hyppäsi tässä ojan yli, mutta sen jälkeen se palasi takaisin. Jokusen metrin ojan vierustaa kuljettuani oli ylittänyt ojan harpaten sen yli. Tämä oli Rinnalle hyvin vaikea kohta.

Kepeistä nousi kolme ekaa ja vika. Kaksi jäi sille pitkälle suoralle, jossa koira eteni tarkastellen. Pikkukepit koira ilmaisi hyvin. Sen piti selvästi tehdä enempi töitä niiden löytymiksi. Näytti ihan siltä, että sillä oisi nyt motivaatiota keppien hyväksi.

---

Torstaina aamulla tokoiltiin lähikentällä. Sara teki kaksi kierrosta, Rinna ehti vain yhden. SARAN ekalla kierroksella keskityttiin ruutuun ja ohjattuun. Ruudun molemmin puolin oli häiriömerkkejä ja ruudussa alusta. Sara selvitti tiensä hyvin ruutuun. Siirsin pariin kertaan ruudun paikkaa eikä se nyt ollut ongelmaksi. Ohjattua tehtiin samalta merkiltä. Koira erotteli hyvin. Kapulat laitoin lähemmäs noudettavaa kapulaa (keskimmäiseksi reunin, noudettava paikallaan ja näiden väliin keskikapula) eikä koiralla ollut ongelmaa noutaa oikeaa kapulaa kummastakaan suunnasta. Ketjuttelin liikkeitä myös temppuradoiksi, esim. kierron kautta pysäytys, kaukot, merkille lähetys ja ruutuun. Hyvin kuunneltu!

Toisella kierroksella Sara teki enempi luoksetulon pysäytyksiä ja kaukoja. Luoksetulon pysäytyksissä mun on vaikea pitää kriteereistä kiinni ja siksi ne varmastikaan ei edisty. Edestäpäin on vain niin vaikea nähdä koiran pysähtymistä. Nyt tehtiin pysäytyksiä lyhemmällä matkalla avuilla. Kaukot oli läheltä ja kaukaa hyvät. Koira teki hyviä vaihtoja myös ns. yllätettynä esim. luoksetulon pysäytyksestä tai jäävästä asennosta. Seuraamista ja jääviäkin tehtiin. Seuraamisessa keskityin edistämättömyyteen. Koira sai heti huomautuksen edistyksestä ja käännösten jälkeisissä pysähtymisissäkin perusasento alkoi korjaantumaan taemmas. Jäävät oli ok. Seisomiseen saisi varmaan tulla lisää terävyyttä.

RINNA aloitti seuraamisen tarjoamisella. Hyvin se tarjoaa. Näin koiran asenne pysyy hyvänä, ei keuli eikä kiihkoa. Näin pystyin keskittymään vain kontaktiin. Taaskin tein äkkikäännöksen kontaktin tippuessa. Jäävät tehtiin sekaan. Koira erotteli ne hyvin, mutta tekniikka voisi kaikissa olla parempi. Ruutuunkin Rin sai juosta pitkästä aikaa. Häiriömerkit oli ehkä ekaa kertaa sillä mukana, ruudussa auttoi alusta. Koira löysi kyllä joka kerta ruutuun, muttei ihan suorinta reittiä. Häiriömerkeistä oli häiriöksi. Lyhensin matkaa siihen, jossa koira vielä juoksi suorilta ruutuun ja pidensin vähitellen. Lopuksi tehtiin vielä kaukoja. Kotona koira osaa paremmin. Kentällä koiran mielentila on liian väärä siisteihin vaihtoihin. Jatketaan kaukoja kotitreeneinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti