torstai 6. syyskuuta 2012

Christa Enqvistin koulutus

RINNAN kanssa päästiin kuulemaan Christa Enqvistin tokokouluttamista. Koulutus pidettiin Söderkullan Kartanon nurtseilla. Siinä taas yksi hyvä kouluttaja :) Paljon tuli asiaa, oli tuttua, mutta myös uuttakin. Ainahan oppii uutta, kun seuraa eri koirakoita. 

Tärkeänä on koiran mielentilojen luominen ennen varsinaisten liikkeiden treenaamista. Esimerkiksi seuraamisessa intensiivisyys ennen häiriöitä. Motivaarion tehtävään asiaan pitää olla suuri, koiralla pitää olla keinot olla välittämättä häiriöistä. Eli asenne ennen kaikkea! Lisäksi se soliaalinen palkka ennen konkreettista palkkaa on aina muistettavien asioiden -listalla. Koiran pitää olla itse aktiivinen, myös palkkaustilanteessa.

Ekalla kierroksella katsastettiin Rinnan seuruuta. Ääntelyihin jatkan samaa metodia kuin tähänkin asti. Enemmänkin nyt tarkasteltiin sitä oikeaa seuruupaikkaa. Rinnahan lähtee helposti hieman edistämään ja painamaan. Nyt jatkossa koiran edistäessä teen äkkijarrutuksen ja huomautan siitä. Koiran ollessa oikeassa kohtaa se saa hakea takakautta oikeasta kädestä namin. Näitä kahta keinoahan olen jo aiemminkin käyttänyt, mutta en yhtä aikaa. Kumpaakin käyttämällä saan enemmän mustavalkoisuutta, minkä koirakin ymmärtää paremmin. Liikkeellelähdöissä äännähtämisen ja oikean seuruupaikan treenit pidetään erillisinä. Paikan treenaamisessa otan koiran lennosta seuruuseen. Äkkipysähdyksen jälkeen vapautan koiran ja otan sen uudestaan mukaan. Vapautuksessa koira pitää pitää vasemmalla puolen tai takana, sitä ei saa päästää eteen, ettei näin edelleen vahvista liian edessä olevaa paikkaa. Koiran paikan taakse saaminen korjaa samalla kontaktiongelmaa. Rinnahan välillä tiputtaa kontatia. Se tekee sen lähes vain silmiä liikuttamalla. Sitä ei siis oikeastaan muut huomaa kuin minä. Mutta minua se silti ärsyttää. Koiran ollessa oikeassa paikassa se pitää kontaktin, kun se on liian edessä se ei kykene pitämään sitä enää. Hyvä, että tämäkin saadaan samalla korjattua. Pikkujuttu, mutta niin ärsyttävä!

Toinen kierros aloitettiin luoksetulon maahanpysäytyksellä. Niitähän en ole paljoa vielä Rinnan kanssa tehnyt, mutta halusin tietää mitä alan vahvistamaan. Haluan Rinnalle sukeltavan maahanmenon ja se on kuulemma mahdollista. Tämä aloitetaan tekemällä maahanmenoja namilla maahan vetämällä, alkuun koira saa ryömiäkin. Namia paremmin Rinnalla tosin toimii pallo. Tehdään näitä liikkeestä minun peruuttaessa sekä kiertojen kanssa. Ensin palkkaan kaikesta ja vähitellen alan valitsemaan ne parhaimmat vain. Luoksetulon seisomaanpysäytyksestäkin sen verran, että jos ei osaa heittää palkkaa suoraan koiran yli, niin parempi on heittää koiran rintaa kohden. Sillä saa myös lukkostopin (tämän treenaus toki hyvällä pohjalla).

Toisena asiana katsottiin lyhyesti tunnaria. Varsinaisesta tunnarista pilkotaan erikseen se ongelmakohta ja treenataan sitä. Niinkuin aina kaikessa muussakin. Tehtiin liike kerran ja se oli hyvä. Siinähän ei ongelmaa enää oikeastaan olekaan, mutta aiemmin oli hidas palautus. Lisäksi Rin saattaa mennessään räjäyttää kapulat sinne tänne. Räjäyttelyjen varalta laitetaan oikeaa kapulaa muista kaemmaksi, ikäänkuin se olisi lentänyt sinne. Näihän olen tehnytkin, mutta enemmänkin maltin kasvattamiseksi enkä siksi että varaudutaan tilanteeseen, jossa koira räjäyttää kapulat ja oma lentaa kauemmas :p Jatketaan lisää. Hitaataan palautuksen kanssa voidaan tehdä tunnari lyhyeltä matkalta, jolloin koira väkisinkin tulee ravilla takaisin. Tästä pelkät kehut ja sitten tunnari pidemmältä matkalta. Laukannostosta sitten palkkaus. Näin koiralle saadaan selkeät erot toimintoihin. Laukannosto on se mistä koira palkataan, ravilla tulosta saa vain suulliset kehut. Yhdenkin kapulan piilostusta voidaan tehdä niin, että koira joutuu kunnolla etsimään kapulaa ja siltikin sen pitää nostaa laukka tullessaan. Toki laukannostoa voi treenata muillakin noutoesineillä.

Sitten muilta bongattua:
 • Keskittyminen/kuunteleminen
  • koira ei saa reagoida sanaan, joka on melkein kuin käskysana, esim. "Ole hyvä" ja "Olli"
  • muiden hoututellessa koiraa tekemään jotain se ei saa reagoida
  • treenaa myös vihaista liikkuria
 • Ohjatussa noudossa: seisominen käskystä (ja väärästä kapulasta luopuminen)
  • paljon palkkaa pysäytyksistä
  • tauko ennen uutta käskyä
  • stopin treenaus ohjatusta irrotettuna tavallisessa noudossa:
   • stoppi ensin lähellä itseä, sitten kun osaa niin lähempänä kapulaa 
   • seuraavaksi viedään yksi kapula jo valmiiksi, toinen heitetään
    • käskettäessä koira lähtee todennäköisimmin heitettyä hakemaan, pysäytys ja korjaus oikealle kapulalle (ohjaaja auttaa aluksi läheltä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti