sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Monitoimipäivä

Aamulla mentiin Tiinan kanssa Luukin sammalmetsiin. Maa oli sateiden jälkeen märkää, mutta aurinko paistoi. SARA teki janatreeniä. Koira oli seuraamassa jäljen tekoa eikä jäljen annettu vanheta. Janamatkat oli nyt n. 15-20 metriä. Sarpalla oli intoa! Etenemät oli suht suoria ja ihan hyviä.

RINNAN jäljen piti olla n. 600 metriä pitkä. Se vanheni reilun tunnin ja siinä ajassa kerkesi moni muukin metsään eli harhoja oli. Jana oli vähän sähellystä, mutta jälki löytyi. Paikoin Rinna jäljesti tyylilleen tyypillisesti eli jäljen päällä liinassa vetäen, mutta paikoin oli vaikeuksia. Tietä kohden olleesta kulmasta koira meni tielle asti. Lopussa koira eksyi ja löysi jäljen vasta vikasta kepistä ohi mentyään eli se jäljesti vielä poistumisreitinkin. Yhteensä jäljestys matkaa tuli n. 800 metriä. Ekasta kepistä koira meni vaan yli. Neljä seuraavaa se ilmaisi ja se vika jäi siinä lopussa jälkeä etsiessä. Keppi-ilmaisut oli huonoja. Rinna ilmaisi kepit vasta, kun käskin tai jos en käskenyt, niin se seisoi siinä aikansa ennen kuin meni maahan. Näen siis milloin koira on kepillä. Se jää vaan seisoskelemaan siihen, muttei mene maahan ennen kuin käsken tai odottelen tovin.

Jälkien jälkeen tehtiin vielä esineruutu. Kokoa sillä oli n. 30 x 50 m. Maasto oli sammalten peittämää rinnettä ylös. Esineet oli Tiinan. Esineet oli takakulmissa ja edessä kaatuneiden puiden takana. RINNALLE vietiin ensin esine taakse koiran katsellessa. Nyt koira teki hyvin töitä eikä vain rallatellut. Seuraavat esineet vietiin kerrallaan. Nytkin Rin teki töitä, se toi toisen takanurkan esineen. Kolmas esine olikin extra-esine. Tiinalla oli tippunu pipo ruutuun ja Rin toi sen. Jätettiin tähän, kun koira oli tehnyt hyvin töitä.

SARALLE vietiin kaikki esineet kerralla. Se oli kerännyt kierroksiaan muiden menoa katsellessa ja oli Saraksi vauhdikas. Ensin löytyi takanurkkien esineet. Kaatuneiden puiden takana olevaa esinettä koira joutui etsimaan enemmän, mutta etsiminen oli mukavan aktiivista. Palkkasin koiran vasta kolmannen esineen jälkeen.

---

Iltapäiväksi oli sovittu Hannan kanssa paukkutreenit Taliin. RINNA oli ensin paikallaanmakuuvuorossa. Ekalla kertaa ammuttiiin kaksi kertaa, toisella yksi. Ei haitannut. Seuruussa ammuttiin kahdesti. Ekasta laukauksesta koiran korvat heilahti, toiseen se ei reagoinut mitenkään. Seuruussa pidin koiran jälleen näyttelyremmissä ja seuruu oli pääasiassa hyvää.

Tällä kertaa SARA ei ollut paineistunut paikalle tultuamme, vaan oli ihan oma itsensä. Sehän on parilla viime kerralla jätättänyt jo kenttää kohti kävellessä ja ollut selvästi paineistunut paikan päällä. Nyt ei sellaisesta ollut tietoakaan :) Ampumisten ajan koira oli autossa. Sieltä sitä pois ottaessa koira läähätteli ja oli hieman stressaantunut. Seuruutin ja temputin sitä ja koira palautui ennalleen.

---

Illalla oli vielä Jounin mentorointiagit pitkästä aikaa.  RINNA osallistui. Alkuun rimat lenteli, kun mulla oli vaan liian kiire. Kun rauhoitin ohjaustani, niin Rinnakin piti rimat paikoillaan. Lisäksi palkkaus oli mulla ihan pielessä. Aloitin palkkaamaan koiraa jo ennen vikaa estettä sillä seurauksella, että rimat lenteli. Argh. A-radalla kakkosen ohjasin pakkovalssilla. Se sopii Rinnalle. Siitä selkeä ohjaus takakiertoon kolmoselle. B-radalla kakkosella takaakierto + päällejuoksu, samoin kolmosella. Vitoselle sain koiran kääntymään hyvin flipillä. Ponnistuspaikkojen merkkaaminen pitäisi tehdä paremmin. Nyt esimerkiksi takaakiertoon en merkkaa ponnistuskohtaa tarpeeksi hyvin. Tärkeää on myös pitää päätä sellaisessa kulmassa, missä näkee sekä koiran että seuraavan esteen. Ei vilkuilla jompaa kumpaa! 

Ennen treeniä ehdittiin tekemään keppejäkin. Laitoin pallon keppien jälkeen ja jäin itsekin sinne. Rinnalta vaadittiin vähän malttia pujotella keppejä, mutta lopulta se onnistui.

2 kommenttia:

  1. No on melkoisen aktiivinen päivä ollut teillä loppupäiväkin :)

    t. Tiina ja Miilu

    VastaaPoista
  2. Ja silti Rinnaa ei nukuttanut yöllä vaan se vahti ikkunassa. Se herätti sitten koko talon vahtihuudollaan aamukolmelta :p

    VastaaPoista