keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Tiistai

Päivän ekalla lenkillä kuultiin naulapyssyä. SARA ei ole aiemmin naulapyssyyn reagoinut, mutta nyt se huolestui. Paukkeen jatkuessa se normalisoitui. Otin kokeeksi pätkän seuraamista. Hyvin pelitti.

---

Lampimetsässä tehtiin esineruutua. Tallloin alueeksi n. 20 x 50 m. RINNALLE vein koiran nähden ekan esineen (kangaslompakko) aika eteen keskelle puun juurelle. Koira lähti silti vaan juoksentelemaan alueelle, ihan vain siksi, että juokseminen on kivaa... Kutsuin koiran pois ja kävin näyttämässä esinettä. Nyt koira lähti töihin ja löysi esineen. Vein kaksi esinettä lisää: vasempaan takakulmaan hiusdonitsin ja oikealle keskelle laitaan sukan. Koira oli nyt työmoodissa ja molemmat löytyi helposti. Lähetyksiin koira pitää ottaa hallitummin. Nyt se sai ekassa lähteä kaoottisemmassa mielentilassa. Palkkaukset tein kahdesti vauhdista ja kerran autoin koiran luotuvusasentoon ennen leikkipalkkaa.

SARALLE laitoin neljä esinettä, edellisten lisäksi vein vasempalle keskelle laitaan toisen sukan. Ekat lähetykset tein oikeasta laidasta. Ekalla lähetyksellä nousi keskiesine, toisella vasemman laidan esine. Kolmanen lähetyksen tein vasemmasta laidasta. Nyt koiralla kesti löytää esine. Se tuli kahteen kertaan seisoskelemaan lähelle. Kattelin taivaita ja koira lähti hetikohta uudestaan töihin. Lopulta koira löysi vasemman takanurkan esineen. Vikan lähetyksen tein jälleen oikeasta laidasta. Tää oli helppo, koira löysi nyt heti esineen. Palkkasin leikillä koiran toisesta ja ja vikasta esineestä. Muut otin luovutusasentoon asti, mutta vikassa koira sai jo vauhdista palkan.

RINNALLE olin tehnyt jäljen niityn puolelle. Pituutta sillä oli n. 300 m. Alussa maa oli vetistä ja kasvusto korkeampaa, sitten matalampaa ja vähän kuivempaa. Lopussa jälki meni hiekkapolkua pitkin, vika keppi oli polulla. Suoriakulmia oikeaan oli neljä, vasempaan yksi sekä yksi terävä kulma. Keppejä oli kahdeksan. Jälki vanheni tunnin. Janalla (n. 10 m) ekalla lähetyksellä koira lähti kieroon. Otin takaisin ja nyt meni ihan ookoosti ja nosti jäljen, mutta lähti takajäljelle. Liinan kiristyessä koira kääntyi ympäri. Pidin vauhdin tasaisena ja Rinna piti tasaisen vedon. Kulmissa se vähän tarkasteli, etenkin terävässä kulmassa. Muutenkin se tarkisteli jäljen kulkua. Normaalistihan Rinna ei paljoa tarkastele, ehkä nyt johtui märemmästä maaperästä? Keppi-ilmaisut oli huonoja. Koira pysähtyi kepeille seisomaan ja meni maahan vasta jonkin aikaa siinä seisoskeltuaan. Miten ne saisi nopsemmiksi? Sopisikohan Rinnalle paremmin riehutuspalkka rauhallisen sijaan?

---

Illalla mentiin Ymmerstaan tokotreeneihin. SARA teki ensin kaukoja. Niitä tarttee vaan treenata :p Sitten tehtiin tunnaria siten, että olin kapuloilla maassa ja koira juoksin minun ja Päivin väliä. Päiviltä se sai palkat ja sieltä se tuli vauhdilla kapuloille. Ei vaan yhtäkään väärän nostoa taaskaan. Ehkä hyvä ;)

Sitten rikottiin rutiineja. Tehtiin ohjattu nouto, josta kapulan kanssa ruutuun ja sieltä seuraamaan. Toiseksi tehtiin maalin kierto, matkalta piti ottaa kapula mukaan ja juosta ruutuun. Sieltä sitten seuraamaan kaaviota. Rutiinin puutteesta koirakaan ei äännellyt eikä edistänyt seuruussa.

RINNA sai ensin vähentää kierroksiaan ja juosta ruudun ja merkin väliä. Lisäksi se sai purkaa itseään pitkin kenttää lelu suussaan juosten. Siltinkin se oli liian korkeassa vireessä, kun tehtiin avoimen liikkeet (ilman hyppyä) kokeenomaisesti. Seuraaminen oli sitä kamalaa kuten normaalistikin. Jäävissä koira ennakoi liikkurin käskystä jo loppuasennot. Luoksetulo oli hyvä. Noudossa pääsi lähtöhaukku. Kaukot sujui. Yritin ymmärtää, miksei ne kokeessa toimineet. Nyt liikkuri otti kapulan noudon jälkeen ja kaukot tehtiin samasta kohtaa kuin noutokin, kuten kokeessakin. Tällä kertaa tosin koira oli korkeammassa vireessä. Ehkä se oli virejuttu sitten.

Katsottiin vielä erikseen Rinnan seuraamista. Heti kun laitoin sille remmin kaulaan, se alkoi tehdä parempaa seuraamista. Kokeiltiin ilmankin, mutta joku siinä remmissä vaan on. Tehtiin myös niin, että koiran lähtiessä edistämään otettiin kokonaan uusiksi. Koira tsemppasi tästä hyvin!

3 kommenttia:

 1. Moiks,

  Miten teet sen näyttelyhihnan kanssa seuraamista? Korjaatko kun huomaat, että remmi kiristyy vai miten? Meillä ajoittain pientä "ongelman" tynkästä seuraamisessa Nitron kanssa. Mun on jotenkin vaikea hahmottaa sitä, kun se on niin pieni ja mietinkin josko kokeilis tuota näyttelyremmiä.

  VastaaPoista
 2. Ideana on pitää hihnasta kiinni siitä kohtaa, että huomaa heti kun koira alkaa edistämään. Korjaus tehdään heti siitä. Kannattaa kokeilla :)

  VastaaPoista
 3. Mun tarvitsee siis kaivaa näyttelyremmi jostain laatikosta ja kokeilla tätä :)

  VastaaPoista