sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kyseenalaisia mestareita

Aamulla suunnattiin kohti Porvoota ja australianpaimenkoirien tokomestaruuskisoja, jonne SARA oli ilmoitettu. Rinnakin oli ilmoitettu, mutta se jäi pois, että ehdittiin nuorten koirien tokoringin ekaan tapaamiseen. Koe pidettiin Kokonniemen laskettelukeskuksen hiekkakentällä. Kokeen järjesti Porvoonseudun Koiraharrastajat ry ja kokeessa tuomaroi Carina Savander-Ranne. Sää oli sateinen ja maa märkää. Mulla oli jotenkin hukassa oma kisaminä. En osannut valmistautuakaan kokeeseen.

Ensin tehtiin paikallaanolot ja sitten loput liikkeet sekoitetussa järjestyksessä.

Paikallaan istuminen   9 ½
Jätin koiran tarkoituksella hieman vinoon piiloa kohden.


Paikallaan makaaminen   8 ½
Hidas maahanmeno ja vähän vajaa perusasentoon nousu. Lisäksi koira oli hieman kääntynyt kohti piiloa ja etutassut oli koiran alla, mur.

---

Metallihyppynouto   10
Heitin kapulan melkein ulos kehästä... Onneksi Sarppa osasi. Luovutusasentokin oli suora.

Tunnari   0
Saralle tuli kiire ja se hutiloidessaan toi kapulan oikean vierestä. Treenin puutetta. En edes muista millon koira on viimeksi tehnyt tunnaria, hups. (Illemmalla kotona tehtiin tunnarikasa, jossa kapulat oli kiinni toisissaan. Oma löytyi ongelmitta.)

Kaukot   0
Eka vaihto (m-i) jäi tekemättä. Annoin kaksi käskyä, kolmatta en. Lisäksi koira liikkui eteenpäin. Uudet opit ei ole menneet vielä perille.

Ohjattu noutaminen   9 ½
Piste lähti ennakoinnista merkillä eli mun käskytys oli myöhässä.  

Luoksetulo   7
Kaksoisäsky maahan ja vingahdus jätössä. Pysäytykset oli ookoot, parhaimmat Saran kisapysäytyksistä.

Seuraaminen   7
Tuomari kehui seuraamista, erityismaininnan sai käännökset, mutta rokotti pisteet liiasta tiiviydestä. Lisäksi koira äännähteli, mutta tuomari ei kuullut sitä. Saran seuraamispaikkaa en muuta, tykkään siitä mitä se nyt on, mutta ääntelyt pitää saada kuriin.

Zeta   9
Käännyin väärään suuntaan, siitä pistemenetys. Uudenlainen maahanmeno toimi ja seisominenkin oli lähes suora.

Ruutu   9
Piste merkin ennakoimisesta, edelleen mun käskytys myöhässä.

---

Tulos: EVL3, 216p. ja sijoitus 6./11.

Ei paras kisasuoritus, mutta nyt taas tiedetään ainakin mitä treenataan. Liikkeissä on ainaista hiomista, etenkin kaukoissa, joihin vaihdoin koiran tekniikan. Kisanomaisuuskin oli kateissa. Liikkeiden välit ei toimineet siten kuten ne välillä jo toimi. Treenin puutetta sielläkin. Mieltä lämmitti kuitenkin tuomarin loppukommentit. Sarassa on kuulemma ainesta näyttämään bortsuille :D

---

Olin toivonut Saralle suoritusaikaa alusta ja oltiinkin ekana suoritusvuorossa. Heti suorituksen jälkeen lähdettiin tokoringin treeneihin Espooseen Röyhän tuvalle. En myöhästynyt kuin tunnin ;)

Ringin kouluttajina toimi Ansu Leiman ja Mari Leiviskä. Aluksi oli luentoa ja sen jälkeen päästiin asiaan eli koirien treenaamiseen. Treenit pidettiin läheisellä pallokentällä. Sää oli muuttunut aurinkoiseksi. RINNAN kanssa käytiin liikkeistä läpi seuraamista ja luoksetuloa. Seuraamisessa äänettömyyttä on nyt pari viikkoa työstetty namittamalla liikkeellelähdöissä. Nyt siirrytään eteenpäin. Eli käskysana, tauko, namitus ja liikkeellelähtö sujuvasti. Näin koira joutuu paremmin keskittymään ääntettömyyteensä. Edelleen toki voidaan namittaen tehdä liikkeellelähtöjä sekä muuta seuraamista treenata koira lennosta seuruuseen ottamalla.

Luoksetulossa ongelmanahan on ollut se, ettei koira jarruta ajoissa vaan aloittaa jarruttamisen vasta kohdallani ja käy takana kääntymässä. En ole tätä hurjasti työstänyt, mutta otin nyt aiheeksi. Avuksi uusi käsky koiran ollessa lähellä. Nyt saatiin sitten aikaan törmäämistä koiran tullessa sivulle. Katsotaan mihin suuntaan luoksetulo menee jatkossa. Törmäämiseenkin on kuitenkin puututtava.

Lisäksi tehtiin alkuun kehääntulotarkastus. Rinnaa välillä ahdistaa nämä, nyt ei. Näitä pitäisi kuitenkin tehdä useammin. Katsastettiin myös liikkeiden välejä. Näihin mun pitää luoda selkeät kriteerit ja sitten vain tehdä niistä rutiinia. Alussa toki koiraa autetaan, esimerkiksi siirrytään välit namittamalla koiraa.

Nyt pitäisi Rinnallekin miettiä sekä suurempia että pienempiä tavoitteita ja suunnitella treenit niitä silmällä pitäen. 

Muistiin muiden treeneistä:
  • Kaukot
    • Treenaa lisää jumppana
    • Kaukoissa palkka voi olla lähelläkin, mutta sen saa ottaa luvalla (namikäsi tulee lähelle, luvalla namin otto, koiran ei tarvitse kurottautua namia kohden)
    • S-i-vaihdon treenaaminen hyppäyksen kautta
  • Nouto:
    • Iskunoudossa kapula laippa kohden koiraa, kapulan kiertäminen vahvistuu
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti