sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Viikonlopun treenit

Lauantaina tokoiltiin Päivin kanssa tuossa lähikentällä. Vettä satoi tietysti :p

SARA teki ensin kuuntelua kapulan ja merkin kanssa. Heitin kapulaa ja koira sai noutaa sen. Sitten heitin kapulaa ja koiran piti mennä merkille. Alkuun koira meni vaan kapulan perässä. Pysäytin aina koiran ja palkkasin, kun se kuunteli pysähtymiskäskyä niin hyvin. Lopulta koira alkoi paremmin kuuntelemaan käskyjä. Sitten tehtiin ohjattua noutoa liikkuroituna. Hyvin meni molemmat suunnat. Seuraavaksi ruutua kummastakin suunnasta. Ruutu ei ollut ihan helpoin, kun vettä oli satanut lammikoiksi asti. Lisäksi ruutuun menomatkalla oli merkkiä ja kapuloita. Merkiltä oikeaan sujui hyvin. Ennen kuin tehtiin vasemmalta lisättiin pari kapulaa ruutuun menomatkalla ja yksi merkille menoon. Koira kiersi kapulat! Merkille mennessä se ei päätynyt kohtisuoraan merkin taakse kapulan kierron takia. Toistojen myötä se sujui paremmin. Ruutuun mennessäkin se västi kapuloita ja päätyi vasempaan laitaan. Laitoin pallon ruutuun ja silloin se hyppäsi kapuloiden yli. Otettiin kapulat pois tieltä ja nyt koira meni suoraan ruutuun ja hyvään paikkaan. Eli kapuloista oli tällä kertaa häiriöksi.

Seuruussakin otettiin häiriöitä. Ensin koira oli perusasennossa ja Päivi huijasi sitä maahan. Ensinhän koira menikin maahan, mutta sitten alkoi pysymään istumassa. Samaa tehtiin koiran ollessa maassa ja samanlailla koira meni alkuun lankaan. Seuraamisessakaan Sara ei ottanut Päiviä itsessään häiriöksi, mutta häiriökäskyihin se reagoi tekemällä käskettyjä jääviä. Tämäkin parani loppua kohden. Sarppa koitti petrata myös seuraamalla tiiviimmin ja edistävämmin. Näitä karsin sitten seuraavaksi. Ei ollakaan paljoa treenattu häiriökäskyjä, ennemminkin on treenattu muita häiriöitä. Eli näitäkin lisää.

Paikkamakuun Sara teki Sennan kanssa. Seurasin koiraa koko makuun ajan piilosta. Lonkallaan se oli, ehkä oli jo maahanmenossa? Korjasin koiran kuitenkin suoraksi ennen kuin vapautin.

RINNA haki merkillä ja ruudussa täsmällisempää paikkaa. Näitä pitää tehdä lisää ja ihan ajatuksella. Seuraamisessa jouduin tällä kertaa jättämään koiran monta kertaa. Näin kuitenkin jatketaan, sillä koira reagoi hylkäämiseen hyvin ja tsemppaa kovasti. Rinnakin teki häiriökäskyjä perusasennossa ja maassa sivulla. Ja nimenomaan teki. Se iloisesti ja reippaasti totteli kaikki häiriökäskytkin. Näitäkin pitää tehdä lisää, enempi koiralle vaan apuja, niin saatttaisi onnistuakin.

---

Sunnuntaina tehtiin Tiinan kanssa tuttua settiä, eli viestiä, esineitä ja tokoa. Kiitos Tiinan, radiopuhelimet on jo tilattu :) Maastoon mentiin Vaakkoissa. Viestin ekalla kierroksella matka oli nyt n. 100 metriä, näköyhteyttä ei ollut. Jäljestysosuus oli n. 20 metriä. Tiina oli kyykyssä piilossa. Juoksutettiin koiraa taas viisi kertaa. RINNA juoksi hyvin kumpaankin päähän. Lähtöhaukaus sillä pääsee edelleen herkästi. Kuitenkin namittamalla se kykenee lähtemään äänettömästikin. Toisella kierroksella aloitus oli n. 120 metriä, jäljestysosuudella matkaa pidennettiin n. 170 metriin. Ekalla lähetyksellä Tiinalle Tiina oli liikkunut kallion taakse. Rinna kulki tässä lopussa kallion päällä ja Tiina oli antanut ääniavun. Toisella kertaa koira oli juossut hyvin kallion yli. Vikalla lähetyksellä mulle koira oli lähtenyt vaan muutaman metrin ja tullut takaisin perusasentoon. Tiina ei ollut tehnyt mitään ja koira ratkaisi asian juoksemalla mulle. Hyvä. Mun päässä yhdellä lähetyksellä koira lähti pari metriä ja alkoi yskimään kurkkuun jäänyttä namia. Kakomisen jälkeen se suoraviivaisesti vaan kiihdytti matkaan. Kyllä se on hyvä! Miilua juoksuttaessa Rinna oli taas äänessä. Tähänkin on puututtu, mutta pitää vielä puuttua lisääkin.

Esineruuduksi tallottiin n. 20 x 50 metrin alue. Esineet (Tiinan pipo, lenkkari ja sandaali) jätettiin tallomisen aikana koirien näkemättä. Esineet oli nyt etupainotteisesti, oikeassa etukulmassa (pipo), keskellä (lenkkari) ja muutaman metrin päässä keskiesineestä vasemmassa laidassa (sandaali). Rinna juoksenteli taas koko alueella ja sen ylikin. Ekana tuli keskiesine, aikaa n. 20 sek. Toisena esineenä etulaidasta, aikaa n. 1 ½ minuuttia. Tää oli vaikea. Rinna oli selvästi jo aiemmin hajulla, muttei heti malttanut esinettä kunnolla paikallistaa. Vikalla lähetyksellä koira etsiskeli pääasiassa esineruudun etulinjana olleella polulla (alueen vieressä). Kutsuin koiran takaisin ja lähdettiin yhdessä ruutuun kävelemään. Sitten löytyi.

SARA sai esineet samoille paikoille. Tyylilleen uskollisesti koira haki lähimmän esineen ensin ja vikana kauimman. Aikaa meni reilu minuutti yhteensä. Saralle on helppoja nämä, missä esineet on edessä. Rinnalle taas nämä on vaikeampia.

Tokoiltiin Pähkinärinteen koulun kentällä. Ensin SARA. Tehtiin paikallaanolot lyhyesti. Ensin makuu ja sitten istuminen. Hyvin meni. Sitten Saralle jälleen kuutelua kapuloilla ja merkillä. Ensin sain palkkailla koiraa hyvistä pysäytyksistä, Sarahan nimittäin meni kapuloille merkin sijaan. Sitten se alkoi kuuntelemaankin. Lähetin lopuksi vielä merkiltä ruutuun. Kuunteli. Sitten  vielä seuraamista käskytettynä. Pääsin taas huomauttamaan ääntelyistä, mutta useammin sain kehua hiljaisia lähtöjä. Koira taas edisti hieman. Otin erikseen siihen korjausta ja korjattua saatiin. Huomattiin, että Sara nousee liikkurin "Kiitosesta". Treenattiin sitäkin, koira heilutti aina häntää kiitoksesta :D

RINNA teki ruudussa oikean paikan hakua. Ensin kauempaa kosketusalustalle. Tää ei toimi ihan niinkuin haluaisin. Pitää pohtia lisää. Läheltä tehtiin vielä paikan tarjoamista. Seuruussa tehtiin jälleen palkkausta hyvästä ja kerran tartti jättää koira tekemään yksinään töitä edistämisen takia. Eiköhän tää vähitellen tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti