tiistai 4. syyskuuta 2012

Maanantain perus

Eli ensin RINNAN aksa.


Puomi-putki-erottelu oli Rinnalle vaikeaa. Se valitsi putken siltikin vaikka puomin ylösmenolla oli palkka. Erottelu saatiin sujumaan, kun ensin putken suut käännettiin poispäin ja vähitellen takaisin. Putki-A-erottelut oli helpompia. Kolmoselta nelosputkeen ohjasin tuplapersjätöllä. Toimi hyvin kunhan sain vain sen oikein ajoitettua. Ysiltä kymppiputkeen vaadittiin valssin lisäksi haltuunottoa. Koira meni hyvin A:lle, kunhan vain valssi ei valunut. Rimat (55-60 cm) alkoi loppua kohden tipahdella. Menenee väsymyksen syyksi.

Hyppytekniikkana tehtiin kasvavaa sarjaa mediväleillä. Rinna niputti mieluusti vikat hypyt, jota palkan sijoittelun avulla korjasin. Keppejä tehtiin yksistään. Avo- ja umpikulmat pitää ottaa treenin alle. Auttamalla ne sujuu, mutta saisi sujua itsenäisemminkin. Lisäksi koira pitää siedättää vedätykseen.

Treenin loputtua Rinnaa vaivasi oikea etujalka. Liikkeet oli taaskin puhtaat, mutta koiran ollessa paikoillaan jalka selvästi vaivasi kaikissa asennoissa. Jonkin ajan kuluttua tilanne normalisoitui eikä jalasta ollut enää vaivaa. Kotona tarkemmassa tutkiskelussa löytyi haljennut kynsi tassun uloimmasta varpaasta. Sama vika oli varmaan jo aiemminkin, mutta nyt haljennut osa oli irronnut. Ydin on näkyvissä, joten pitää pitää huoli ettei pääse tulehtumaan.

SARA teki myöskin kasvavan sarjan. Intoa riitti :D Lisäsin alkuun yhden hypyn 35-senttisellä rimalla. Siten sain koiran käyttämään paremmin takaosaansa.

HAU:n tokoissa aloitettiiin paikkamakuurivillä. Yritin saada Saran samanlaiseksi kuin se on kisoissa eli ei pidä kontaktia ja kyttää liikkuria. Nyt se ei tiputtanut kontaktia, joten lopulta annoin vain käskyn. Odottelu teki kuitenkin tehtävänsä ja maahanmeno oli hieman hidas. Pitää sisäänajaa jokin pieni herättelyvihje näihin. Makuu oli kuitenkin hyvä. Kurkkailin jatkuvasti koiraa piilosta häiriöksi.

Ruutua ja ohjattua noutoa tehtiin häiriöillä. Ruudun toisella puolen oli kepit ja toisella mutkaputki kutsuvasti. Ruutuun meno matkalta löytyi merkkejä ja leluja. Nämä sujui ongelmitta. Lisättiin häiriöksi perusasennossa oleva koirakko ruutuun meno matkalle. Sitten toinen ihminen kyyköttämään ja sitten koirakko ja ihminen siten että koiran piti suunnata ruutuun niiden välistä. Lopulta vielä samat häiriöt kulkemassa koiraa kohden sen mennessä ruutuun. Kaikki sujui! Ruudussa Saran tarjoama paikka ei ollut ideaali eli se pitää ottaa toisella kertaa treeniin. 

Ohjatussa merkkejä (10 kpl) oli sijoiteltu sinne tänne. Ensin vasemman kapulan nouto. Ekalla lähetyksellä Sara suuntasi suoraan väärälle merkille. Merkki oli oikean merkin ja noudettavan kapulan puolivälissä. Selvästi tämä oli vaikea. Sain koiran kuitenkin oikealle merkille ja siitä noutoon. Oikeaa kapulaa noudettaessa Sara jälleen meni sille samaiselle väärälle merkille. Uusinnalla meni oikein. Sitten vielä merkkitreeniä. Laitoin muut merkit ja kapuloita lähemmäksi häiriöksi. Onnistui. Sitten vielä kapulan heitto merkin viereen. Tämä oli selvästi vaikein. Merkille koira kuitenkin meni, mutta hitaasti. Seuraavaan treeniin sitten vauhtia merkeille.

Tunnaria tehtiin kasana, jossa kapulat oli päällekkäin. Liikkuri laittoin oikean kapulan väärien alle. Ekalla Sara toi väärän oikean vierestä. Eli ei taaskaan tehnyt nenätyötä tarpeeksi hyvin. Lähetin koiran uudestaan ja nyt tuli oikea. Siitä kehut ja uusi tunnarikasa. Nyt tuli kerralla oikea kapula. Kaksi ekaa tuontia oli laukalla, vika ravilla, mutta palkkasin silti. Kaikkea kun ei pysty kerralla treenaamaan.

Kaukoihin laitoin ensiavuksi riman takatassujen eteen. Tehtiin vaihtoja n. 25 metristä. Uudemmat vaihdot ei toimi niin kaukaa vielä, joten lähempää tehtiin uudempiakin vaihtoja. Nyt tehtiin myös luopumisen kautta. Tuntui jo heti tuovan erilaista asennetta koiralle!

Tehtiin myös liikkeiden ketjutus, luoksetulo, seuraaminen ja zeta. Palkkasin koiran liikkeiden väleissä seuraavan liikkeen suorituspaikalle perusasentoon tultua. Liikkeiden välit oli nyt ok. Luoksetulo oli hyvin saramainen eli ihan ookoot pysäytykset, mutta haluisin niiden olevan terävämmät. Seuruussa koira äännähti parissa liikkeellelähdössä. Näistä huomautin. Zeta oli mainio. Nopea maahanmeno ja seisominen suora.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti