lauantai 20. joulukuuta 2008

HSPK:n tokotreenit


Aloitettiin neliöllä, jossa neljä koirakkoa suoritti yhtä aikaa seuraamista ja jättäviä liikkeitä. Neliön keskellä oli yksi koira paikallaanmakuussa. Jättävinä liikkeinä tehtiin sekaisin maahanmenoa, seisomista ja istumista. Sara taisi kaikkiin tai ainakin suurimpaan osaan tarjota ihan väärää vaihtoehtoa. Lisäksi käännökset kulmissa (vasemmalle) eivät olleet mitään parasta Sarpsaa. Liekö uudella tilanteella ollut merkitystä? Paikallaanmakuu neliön sisällä sitä vastoin meni hyvin.


Seuraavaksi otettiin omillamme liikkeestä istumista. Nyt sujui jo paremmin ja Sa reagoi käskyyn oikealla tavalla eli istumalla. Liikkeestä istumista ja seisomista tehtiin myös yhtä aikaa kaikkien koirakoiden kanssa rivissä. Käskyjen jälkeen ohjaajat liikuskelivat ympäriinsä. Istuminen ja paikallaanolo sujui hyvin, mutta Sa istui vinoon. Seisominenkin meni todella hyvin, Sa pysyi hyvin paikallaan häiriöiden määrään nähden.


Paikallaanmakuu tehtiin myös yhteisenä liikkeenä. Sa oli suht keskellä. Maahan Sa meni vasta toisella käskyllä, mielenkiinto oli jossain muualla sillä hetkellä. Aluksi käveltiin vain hallin toiseen päähän ja sieltä heti takaisin koirien viereen. Lyhyt silittely ja sen jälkeen poistuin ulos hallista. Piilossa olin jonkin minuutin. Treeniohjaajamme oli tehnyt paikallaanmakuun aika jonkinlaista häiriötä, Sa ei ollut häiriintynyt tästä. Oli kaiketi ollut ihan ok paikallaan, mitä nyt etutassu oli taas kaksinkerroin minun takaisin tullessa.


Seuraavaksi ohjelmassa oli kaukokäskyt. Omaa vuoroa odotellessa tein istu-seiso-istu- ja maahan-seiso-maahan-vaihtoja namilla ohjaten. Lisäksi otettiin pieniä seuruupätkiä lähinnä takapääjumppana. Omalla vuorolla sitten otettiin ensin kaukoja avoimen luokan malliin ja sitten esiteltiin missä mennään muissa vaihdoissa. Lisää treeniä vaan. Itse voisin muistaa käyttää seisomisiin pelkästään "Ylös"-käskyä eikä sekä "Ylös"- että "Seis"-käskyjä sekaisin...


Lopuksi otettiin vielä pari ruutua. Ensin kävin itse ruudussa ja sitten Saralle "Missä ruutu?" -kysymys ja ruutuun lähetys muutaman metrin päästä. Tämä meni hyvin, mitä nyt "Seis"-käsky tuli jälleen vähän myöhässä...


Treenin aikana Sara otti hieman häiriötä hallin sisällä haukuvista koirista. Ja treenin lopuksi ulkoa kuuluvaan haukuntaan Sa kommentoi puksumalla. Pikkasen Saralla oli myös kontakti hukassa treenien aikana. Liian pitkä aika viime yhteistreeneistä?

torstai 18. joulukuuta 2008

Pieniä juttuja


Tänään tehtiin vähän teeniä sisällä. Ensin tehtiin seiso-maahan-seiso-vaihtoja. Käskytin ylös ja maahan ohjasin namilla. Lisää treeniä vaan, niin ehkä se maahanmenokin alkaa sujua. Myöskään seisominen ei ole hallussa, mikäli olen liian kaukana. Silloin Sa ottaa askelia lähemmäs. Liikeratohin siis toistoja ja toistoja.


Seuraavaksi otettiin sivuaskeleita oikealle ja vasemmalle. Oikealle Sa seuraa rintamasuunta eteenpäin. Lisää varmuutta kaivataan kuitenkin. Askeleita vasemmalle pohjustin kantapäätreenillä. Aluksi treenattiin vaan sitä, että kantapään nosto tarkoittaa seisomaan nousemista, mutta "Seuraa" ei automaattisesti. Sitten askel pari vasempaan. Rintamasuunta pysyi suunnilleen, mutta tähän tarvitaan vielä paljon harjoitusta molemmille.


Sitten istu-seiso-istu-vaihtoja. Näissäkin seisomaannousu on paremmalla mallilla. Nämä teinkin koiran edestä käskuyttäen. Istumaanmenot ohjasin namilla, ettei Sa vaan ala pyrkimään eteenpäin.


Lopuksi vielä takapäätreeninä peruutuksia namilla työntäen. Aika virheettömästi suoraan meni.

keskiviikko 17. joulukuuta 2008

Tokoa valossa


Pitkästä aikaa tokoiltiin siis valoisaan aikaan lähiparkkiksella. Maassakin oli lunta :) Saralla on menossa valeraskaus, muttei se näköjään menoa haittaa.


Aloitettiin "Seis"-tehotreenillä. Riehunnan lomassa annoin "Seis"-käskyä. Koiran seistessä kuljin ympäriin ja härnäsin koiraa nameilla ja leluilla. Lelut nyt oli vähän liikaa ja Sa teki nytkähteleviä liikkeitä. Namitkin sai koiran alkuun ottamaan askeleita, mutta treenin edetessä pysyi paikallaan. Lisää treeniä tähän kaivataan vielä. Otettiin samaa käskyä myös luoksetulon yhteydessä. Ensin kokeilin luoksetulossa eteentuloa pidemmältä matkalta (n. 15 m). Ensimmäisellä kerralla Sa tuli suoraan sivulle, josta käskin sen eteen. Toisella kerralla annoin käskyn uudestaan, kun Sa oli parin metrin päässä tulossa, jolloin koira tuli eteen. Sitten otettiin pari pysäytystä, joissa pysäytyksen jälkeen kävin palkaamassa koiran ja liikuskelin ympärillä. Pysähtyi hyvin ja pysyi paikallaankin hyvin. Ensimmäisen pysäytyksen tein puoliväliin ja toisen parin metrin päähän minusta. Sitten vielä pelkkiä läpimenoja, joissa vapautun koiran vauhdista minun taakse lentävällä pallolla.


Ruutu aloitettiin leikkimällä ruudussa. Tein myös pari ruutuun kutsumista. Sitten näyttöruutua ja lähetyksiä n. 10 m päästä. Selkeästi sillä on väliä tehdäänkö ruutua valoisaan vaiko pimeään aikaan. Ruutu nimittäin löytyi nyt pidemmänkin matkan päästä. Ruutua kohden vauhti kuitenkin hidastui ja Sa kiersi ruutuun jonkin kerran myös takakautta... Sara pysähtyy jonnekin päin ruutua ennen kuin käsken sitä pysähtymään. Selkeästi koira ei oikein tiedä, missä kohdassa ruutua kuuluu olla ja mitä kautta sinne mennään. Tehdään siis paljon lisää ruutuun kutsumisia ja lähetyksiä eri etäisyyksiltä, myös läheltä. Tällä kertaa pysyähtyi "Seis"-käskyllä ilman suurempia valumisia.


Noutoja tehtiin noin metrin päästä. Sa kiersi kapulan joka kerta! Pari kertaa heitin kapulan n. 10 m päähän poikittain ja Sa sai noutaa pidempääkin matkaan. Nämä meni ok.


Seuraamistakin otettiin improvisoiden. Lähinnä otin käännöksiä oikeaan ja vasempaan sekä koitin muistaa koiran olemassaolon liikkeelle lähdettäessä ja käännöksiä tehtäessä. Käänökset vasemmalle sujui entiseen tapaan eli koira käytää takapäätään tai keskikroppaa akselina. Takapään käyttö pitää saada varmemmaksi ja siistimmäksi. Pari kertaa tehtiin myös täyskäännös vasemmalle hitaasti, jolloin koira käänty vasemmalla puolellani. Sa otti jonkin verran häiriötä kävelytiellä puhuvista ihmisistä. Jouduin jopa antamaan kertaalleen "Seuraa"-käskyn uudestaan! Yleensä kun kontaktissa ei ole mitään valittamista.


Loppuun vielä seiso-maahan-seiso-vaihtoja. Seisomaan vaihdot onnistuu jo ilman kädellä ohjausta, mutta maahanmenoissa Sa etenesi miellellään hieman. Tein siis seisomiset käskyttäen metrin päästä ja maahanmenot namilla ohjaten.

lauantai 13. joulukuuta 2008

Tokot


Tokoiltiin yliopiston parkkiksella. Tällä kertaa aloitettiin ruudulla. Ruudusta tein tällä kertaa noin 1,5 x 1,5 m kokoiseksi. Jätin Saran kymmenisen metrin päähän ja kutsuin sen ruutuun leikkimään. Näitä tehtiin useita. Sitten jätin ruutuun lelun ja lähetin koiraa ruutuun muutaman kerran edelleen samalta etäisyydeltä. Viimoiseksi kokeiltiin ilman lelua, meni haahuiluksi ja kutsuin pois. Sitten näyttöruutuja pari, jonka jälkeen lähetin koiraa ruutuun noin viiden metrin päästä. Keskellehän koira ei jäänyt, mutta tällä kertaa oli takoitus saada Sa menemään ruutuun myös pidemmintä matkoilta. "Seis"-käskyyn pitää tehdä tehotreeniä, sillä koira valuu käskyn jälkeen, kun lähden tulemaan koiraa kohti palkkausmielessä.


Seuraavaksi avon kaukoja. Ensin muistutin namilla oikeista liikeradoista, sen jälkeen käskytin kymmenisen metrin päästä. Ekoista palkkasin joka vaihdoista, sen jälkeen tehtiin useamman vaihdon putki ilman palkkaa ja viimeisenä taas yksi vaihto ja palkka. Nämä meni todella hyvin!


Noudoista on näköjään menty askel taaksepäin kapulan kiertämisen suhteen. Tällä kertaa jalkaohjauksella Sa kiersi kapulan, mutta ilman jalkaa kapulakin jäi usein kiertämättä. Toisaalta noudot oli nättejä ilman kiertoakin. Palkkasin pelkillä kehuilla kiertämättömät noudot ja bileillä kierretyt. Pari kertaa nakkasin kapulan pitkittäin kymmenen metrin päähän, josta nouto sujui hyvin laukkaamalla kumpaankin suuntaan. Pitää miettiä miten tästä edetään; palataanko jalkamerkkiin vai jätänkö vaan palkkaamatta kiertämättömät noudot? Tai sitten opettelen heittämään kapulan pitkittäin... Tai ehkä tuo kiertämättömyys ei haittaa? Nythän Sa on tehnyt monta hienoa noutoa ilman kiertämistä ja vailla kuintekin kapulan paiskomista.


Lopuksi otettiin suuntatreeniä pallolla. Saralla käyutän suuntia oikea/vasen lenkkeillessä. Vaikka siellä ne toimiikin, niin Sa ei täysin ole niitä sisäistänyt. Lenkkeillessä koira tulkitsenee tilannetta.


Kotimatkalla vielä kolme pujottelua kummaltakin suunnalta ohjaten.


---


Viikon mittaan on tehty pikkuharkkaa sisällä. Eteentulon idea on Sarpsalle nyt sevinnyt ja koira osaa siis vaihtaa sivulta eteen ja tulla kauempaakin eteen (tosin niissä rajoissa, mitä sisällä voi tehdä).


Tunnaria ollaan tehty entiseen malliin. Lisäksi olen piilottanut kapulaa sisällä. Näön avullahan tuo kapulan hakee, mutta ainakin tuon perusteella tietää, että "Oma"-käsky tarkoittaa tunnarikapulaa.


Metallinoutoon ollaan haettu vauhtia ja intoa lisää härnäyksellä ja koiran saalisvietin avulla.


Ohjatun noudon alkeita kokeilin sisällä kynien avulla. Asetin kaksi kynää metrin parin päähän toisistaan ja ohjeistin koiran noutamaan jomman kumman ("oikea"/"vasen"). Pitänee tehdä tähän parempi treenisuunnitelma. Tämä tosiaan tehtiin kokeiluna siitä, kuinka hyvin Sa ymmärtää suuntakäskyt. Niihin kaivataan siis lisää ymmärrystä.

tiistai 9. joulukuuta 2008

Tavoitteet vuodelle 2009


Ensi vuoden tavoitteet:


 


-         Tokossa tavoitteena on TK2. Haaveena on saada kisakokemusta voittajaluokasta, muttei oteta sitä kuitenkaan tavoitteeksi. Haaveillaan vaan.


-         Pk-puolella tavoitellaan BH-tunnusta. Jäljelle en aseta muuta tavoitetta kuin että yritetään päästä siinä eteenpäin. Mun tietotaito ei tällä hetkellä riitä enempään. Esineruutua voitaisiin ihmetellä.


-         Agility aloitetaan keväällä, joten ei siihen sen enempiä tavoitteita.


-         Näyttelykehässä voisi käydä pyörähtämässä.


-         Terveydestä jotakin mustaa valkoisella.


 


Vuoden päästä sitten tarkastellaan, mitä saavutettin ja mitä jäi saavuttamatta.

sunnuntai 7. joulukuuta 2008

Jälkeä joulukuussa


Hämmästyttäviä nämä etelän talvet... Mutta siis jälkeä tehtiin pitkästä aikaa. Oli pientä kirpakkaa pakkasta ja maa oli kohmeinen. Talloin Saralle noin 40 m pitkän puoliympyrän muotoisen jäljen. Talloin pääasiassa paksua jälkeä, sillä maasto oli vähän ihmisten tallaaman näköinen. Jonkun pätkän sain tallattua ohuempanakin. Nakinpaloja jätin noin metrin välein, vaikeimpiin kohtiin tiheämmin. Jäljelle laitoin kaksi purkkia, yhden keskivaiheille ja toisen loppuun.


Aloitettiin kuitenkin makkararuudulla kierrosten laskemiseksi, jotta koira pystyisi keskittyä paremmin itse jälkeen. Ensimmäinen patkä jäljestä meni todella hyvin, mutta toisella sitten tuli vaikeuksia. Toisella pätkällä oli jokunen poluntapainen, jonka yli tallasin. Yhdellä polun ylityksellä Saralla oli jälki hukassa, mutta lopulta löysi itse takaisin jäljelle. Viimeiset pari metriä Sa oikaisi loppupurkille näköyhteyden avulla. Pitäisi saada piilotettua purkit paremmin. Ensimmäisen purkin sain piilotettua näppärästi kulman taakse, mutta jälkimmäinen olisi pitänyt saada piilotettua paremmin.


Närhikin poikkesi Sarpsan jäljellä. Taitaa nakit olla oivaa ruokaa närheille... Kotimatkalla tehtiin kävyn etsintää. En ole liittänyt mukaan vielä harhakäpyjä vaan hajustan kävyn ja viskaan sen pusikkoon. Sa käyttää nätisti nenäänsä työskentelyssä ja jaksaa työskennellä vaikka käpyä ei heti löytyisikään :) Komentona on "Etsi" eli sama kuin namien piilottelussa.


---


Myöhemmin sisällä otettiin pitkästä aikaa muutama metallinouto. Koira noutaa kyllä, mutta ei yhtä mieluusti kuin puuta. Kapula pysyy kyllä suussa muttei sitä kärsi repiä yhtään. Tuontiasennot oli aluksi väljiä, mutta korjaantuivat sitten treenin kuluessa.


Tunnaria otettiin entiseen malliin. Lisäksi piilotin tunnaria kulman taakse. Sa tuo kyllä, muttei ymmärrä vielä "Oma"-käskyä.


 


Tehtiin myös kantapäätreeniä eli siis kun nostan vasemman jalan kantapäätä niin koiran on tarkoitus nousta perusasennosta seisomaan. Nyt Sa nousee jo pelkällä kantapään nostolla, mutta mun pitää olla huolellinen nostaessa kantapäätä. Liian iso liike nimittäin saa koiran ottamaan askeleen eteenpäin ja sen jälkeen peruuttamaan takaisin. Tarkoitus kun on vain saada koira nousemaan.

lauantai 6. joulukuuta 2008

Itsenäiset tokoilut eli HSKP:n vapaavuoro


Aloitettiin eteentulotreenillä. Sa ei ymmärrä, mitä eroa on sivulletulolla ja eteentulolla ja tarjoaa helposti sivulletuloja. Etenkin pidemmillä matkoilla Sa tulee suoraan sivulle ilman käsiohjausta. Myöskin Saran on vaikea ymmärtää sivulta siirtymistä eteen ilman ohjausta. Mutta jos otan askeleenkin koirasta poispäin sivusuunnassa, niin Sara kyllä silloin osaa tulla eteen. Treenailtiin siis eteentuloa eri kulmista ja eri etäisyyksiltä.


 


Seuraavaksi hyppyä. Pelkkiä suoria hyppyjä ja jokunen kokonainen avoimen luokan suoritus. Muuten hyvin, mutta pitää muistaa antaa käsky hypyn jälkeen ajoissa ettei koira kierrä estettä takaisin. Sitten hyppyä kapulan kanssa. Sitä varten madalsin estettä parilla laudalla. Ensin koira esteen taakse kapula suussa ja kun se meni hyvin, niin vaikeutin laittamalla kapulan maahan. Muuten tuo kapulan hyvin hypyn yli, mutta ottaa kapulan vähän huolimattomasti. Koiralla vaan tulee niin kiire tuoda kapulaa, ettei se ehdi parempaan. Pitää varmaan tehdä samoin kuin tavallisenkin noudon kanssa eli lyhentää matkaa niin kierrokset vähenee.


 


Sitten ruutua. "Missä ruutu?" –käskyssä Sa koitti varastaa ruutuun, joten tähän taas mukaan pannasta ote. Välillä käytiin leikkimässä ruudussa, syömässä nameja siellä, kävin itse näyttämässä ruudun paikkaa tai kutsuin koiran ruutuun. Lähetyksiä tein pääasiassa muutamasta metristä. Ne meni suht ok ja jokunen hyväkin suoritus tuli. Musta tuntuu, että Sa laskee matkaa ruutuun, sillä kauempaa lähetettynä se jää ruudun etupuolelle ja lähempää lähetettynä taas juoksee ruudun läpi. Muutamasta metristä on siis ok.


 


Myöhemmin otettiin uudestaan pari ruutua toisilla merkeillä. Jokunen hyväkin suoritus (tosin siitä muutaman metrin päästä lähetettynä). Pitää keksiä jokin toimintasuunnitelma ruutuongelman korjaamiseksi. Taidetaan tehdä enemmän näyttöjä ja ruutuun kutsumisia eri etäisyyksiltä. Koiran tarvii sisäistää ruutu paremmin.


 


Luoksetuloissa jätin takapalkan pois, kun sillä ei ole tuntunut olevan suurempaa vetovoimaa viime aikoina. Ensiksi läpijuoksu, sitten pysäytyksiä. Ensimmäisellä pysäytyksellä Sa valui. Toisella pysähtyi hyvin. Kolmannella kerralla pysäytin vasta parin metrin päästä minusta. Viimeisellä kerralla taas läpijuoksu. Ensimmäistä lukuun ottamatta pysäytykset oli hyviä.


 


Avoluokan kaukoja kokeilin yli viiden metrin päästä. Ensin otin koiran edestä käskyttäen ja sitten siirryin kauemmaksi. Lähinnä yksi vaihto ja palkkaus. Nyt voinee jo alkaa siirtyä siihen, että palkka tulisi harvemmin. Otettiin myöhemmin myös seiso-maahan-seiso-asennon vaihtoja namilla ohjaten. Nämä alkaa sujumaan namilla ohjaten, vaikka kierroksiakin koirasta löytyil. Tassut ei siis paljoa enää liiku.


 


Noudossa taas edistystä :) Voin laittaa kapulan muutaman metrin päähän jo ja Sa noutaa kapulan kiertäen ilman jalkamerkkiä. Kokeilin heittää kapulaa kauemmaksi ja kiertäminen jäi. En tiedä jääkö kiertäminen matkan takia vai siksi, että heitin sen? Pitänee tehdä kokeiluja.


 


Lopuksi tehtiin seuruupätkiä improvisoiden ja paikallaanmakuutusta selin. Seuraamisessa keskityttiin lähinnä takapäähän tekemisiin. Sekaan otin istumisen ja maahanmenon. Molemmissa koira toimi hyvin. Paikallaan olossa palkkasin vähän väliä, ettei koira ehtinyt vaihtaa lonkka-asentoon. Nätisti pysyi eikä noussut vaikka vieras koira kävi minua moikkaamassa :)


 


Otettiin avustuksella myös BH-kokeen tuomarin tervehtimisiä. Ensin "tuomari" tuli meidän luokse ja sitten me mentiin "tuomarin" luokse. Molemmissa Sa käyttäytyi juuri niin kuin pitikin :) Uskaltasikohan ensi kerralla kokeilla tätä jo treenien alussa?


 


---


 


Kotimatkalla jokunen kierto. Ohjasin pääasiassa kiertämään myötäpäivää, mutta vastapäiväänkin sujui ongelmitta. Lähetys onnistui noin viiden metrin päästä.

keskiviikko 3. joulukuuta 2008

Illan tokot


Käytiin tokoilemassa yliopiston parkkiksella. Tällä kertaa saatiin olla ihan keskenämme.


Aloitettiin avo-kaukoilla. Ensin käskytin koiraa suoraan edestä. Palkkasin istumisista ja lähes kaikista maahanmenoista. Sitten siirryin kauemmaksi (5 m, välillä pari metriä kauemmaskin) ja otettiin pelkkiä istumisia. Ei valittamista näissä!


Sitten seuraamista yksi pidempi pätkä. Pääpaino oli käännöksissä ja liikkeellelähdöissä. Nämähän näytti aikas kamalilta möllitokovideossa... Vaihdoin videon muuten youtubeen, jossa se näkyykin nyt kokonaisuudessaa (hyppyä ei kuvattu). Lähinnä itseni pitää muistaa koira ja käskyttää/antaa vinkkiä ajoissa. Ensimmäisellä seuruuyrityksellä Sa näykki. Karjaisu ja sitten aloitettiin uudestaan. Karjaisu toimi ja näykkimiset lähes hävisivät. Kehuin näykkimättömistä käännöksistä. Seuraamiskaavio oli seuraavanlainen: liikkeelle lähtö-käännös vasempaan-täyskäännös oikeaan-käännös vasempaan-täyskäännös vasempaan-pysähdys-juoksua-käyntiä-hidasta-vasemmalle neliö-pysähdys ja loppuun vielä liikkeestä istuminen. Liikkeestä istumiseen Sa tarjosi maahanmenoa, mutta toisella kertaa jo istui. Tämähän on uudehko liike eikä sitä olla hetkeen otettu, joten hyvin siihen nähden muistaa sen. Seuraamisessa intoa ei karjaisu latistanut, vaan sitä siis riitti ja kontakti pysyi. Vasemmalle käännöksissä Sa käyttää joko takapäätään tai sitten pitää keskikroppaansa akselina, etupääkäännökset on vähissä. Täyskäännökset vasemmalle sai koiran vähän hämilleen, kun otinkin ne koiran kääntymisinä sivulla. Taidankin vaihtaa näihin nyt kun takapääkin on alkanut pikkuhiljaa toimimaan. Nämä tällaisethan pitäisi päättää ennen kuin koiran päätä sekottaa... Otettiin vielä pari liikkeestä istumista ja käännöksiä vasemmalle namilla vetäen.


Luoksetuloja otin noin 15 metrin etäisyydeltä. Apuna käytin maamerkkiä merkkaamaan pysäytyskohtaa. Ensin läpimeno ja sitten pysäytys, josta palkaksi pallo lensi pään yli. Sitten taas pysäytys, josta vapautin takapalkalle. Ja lopuksi vielä läpimeno. Hyvin meni.


Ruudusta tein tällä kertaa noin 1,5 x 1,5 m. Aluksi menin itse ruutuun ja kutsuin koiran sinne syömään nameja. Sitten "Missä ruutua?". Sa näköjään tietää jo tuon kysymyksen ilman, että otan sitä pannasta kiinni. Ruutuun lähetyksiä viiden metrin päästä. Vähitelleen Sa alkanee hahmottamaan mistä on kyse. Pidensin matkaa eikä koira enään löytänyt ruutuun asti. Käytiin leikkimässä ruudussa ja palattiin viiden metrin etäisyyteen. Mun pitää nyt ainakin toistaiseksi muistaa lähettää koiraa vähän ruudun oikeasta laidasta. Silloin Sa löytää paremmin ruudun keskikohdan eikä mene ruudun vasemmalle puolelle.


Lopuksi otettiin peruutuksia. Nää ei näköjään toimi ulkona eli sisällä jatketaan toistaiseksi. Koiralla on siis liikaa kierroksia, eikä se pysty keskittymään näihin täysillä. Sa peruuttaa kieroon, josta onkin hyvä tehdä täyskäännös, niin pääsee nopeemmin eteenpäin...


Kotimatkalla otettiin muutamat pujottelut namilla vetäen. Ohjasin ensin kaksi kertaa koiran oikealta puolen ja kerran vasemmalta.


---


Illemmalla kotona, kun kierrokset oli laskeutuneet, otettiin vielä tunnaria eiliseen malliin.

tiistai 2. joulukuuta 2008

Lenkkitokot


Oli vaan tarkoitus lenkkeillä, mutta Sa halusi, suorastaan vaati toisin. Alkulenkistä ohitettiin yliopiston parkkis ja Saralla olisi ollut kova halu sinne. Tunnin talsittuamme asfaltilla ja metsäteillä ohitettiin kotoa lähinnä oleva parkkis. Sinne Saralla oli niin suunnaton halu, että käytiin sitten vähän tokottamassa.


Aluksi paikkamakuuta. Laitoin koiran makaamaan ja menin noin 10-15 metrin päässä sijaitsevan kontin taakse piiloon minuutiksi. Sitten kävin palkkaamassa koiran ja jäin noin viiden metrin päähän selin minuutiksi.


Makaamisen jälkeen otettiin neliökävelyä vasemmalle kääntyen. Välillä takapää kääntyy hyvin, välillä ei. Lisää takapäätreeniä siis. Takapään käyttö on kuitenkin kehittynyt huimasti, sillä Sarps osaa nyt pyöriä ympyrää pitäen etujalat paikoillaan.


---


Illemmalla aloitettiin tunnarin opettelu. Sa sai haistella kapulaa ja ottaa sitä suuhunsa sekä kädestä että lattialta. Hoin koko ajan "Oma"-käskyä. Ehdollistan sen nyt ensin kapulaan ja sitten myöhemmin aletaan miettiä sitä nenän käyttöäkin.

maanantai 1. joulukuuta 2008

Pelleilyä


Pientä aktivointia sisällä siis. Aloitettiin pyörimisellä vasempaan ja oikeaan. Tää on tosi kivaa ja välillä pitää ihan haukahtaakin. Sa pyörii molempiin suuntiin pyörii yhtä hyvin ja seuraavaksi on tarkoitus saada käsimerkkiä pienemmäksi ja koiraa pyörimään yhtä jaksoisesti kauemminkin kuin vain muutaman kierroksen. Pitäsiköhän ottaa eri käskysanat suuntien merkiksi? Tällä hetkellä siis annan kädellä vihjeen suunnasta.


Seuraavaksi peruutuksia. Sa osaa peruuttaa käskystä ja käsimerkistä. Peruutukset jää vaan vain parin askeleen parin peruutukseksi ilman toista käskyä. Tarkoitus olisi saada koira peruuttamaan pidempää pätkää yhtä jaksoisesti. Tätä treenattiin peruuttamalla edessäni minun kävellessä eteenpäin. Vähän on vielä hakusessa takapään suunta pidemmissä pätkissä, mutta varsinaiset 180-asteen kääntymiset on vähissä nykyään. Huomasin, että Sa tykkää peruuttaa myös istualtaan, joten opetellaan sitten kahdenlaiset peruutukset. Tarkoitus on merkata peruutustyyli alkuasennolla eli kun koira istuu, niin peruutetaankin istuen ja vastaavasti seisten peruutetaan, kun alkusasento on ollut seiso.


Sitten ihan oikeaakin tokoilua. Otettiin seuraamista taaksepäin seinän vieressä. Nää on alkanut sujumaan. Tosin tarviin vielä toiset silmät katsomaan ;) Sitten sivuaskeleita. Oikealle sivuaskeleet sujuu aika kivasti, kunhan vain muistan oman askelluksen. Jos astun vasemmalla jalalla oikean eteen, niin Saran rintamasuunta muuttuu. Askel-viereen-tyylillä Sa toimii hyvin. Paras tapa lienee kuitenkin astua ristikkäin niin, että vasen astuu oikean taakse. Loogista. Vasemmalle sivuaskeleet eivät suju vielä lainkaan. Tällä hetkellä opetuksessa on, että kun nosta vasemman jalan kantapäätä, niin koira nousee seisomaan. Tästä on sitten helpompi jatkaa sivuaskeleihin kuin jos koira olisi istualteen.


Lopuksi vielä peukaloa kierrosten laskemiseksi.