maanantai 31. lokakuuta 2011

Sylkkäreitä


RINNAN agissa oli teemana sylkkäri. Se sopii Rinnalle hyvin.Rimat oli 35-45 cm. Rinnalta jätettiin puomi tekemättä (edelleen on ylösmenot opettamatta). Sylkkärit tehtiin 2. ja 5. hypyillä ja ne sujui siis hyvin. Putkella olisi taas tarvittu putkijarrutusta. Se pitäis opettaa Rinnallekin.


Tehtiin myös keinua, jossa vedätin koiraa namilla päähän asti. Toimi ihan hyvin. Lisäksi tehtiin rengasta, jossa koira tarjosi ensin muutaman kerran kehikon välistä menoa ennen kuin muisti mistä tässä esteessä olikaan kyse. (Rengas oli pitkästä aikaa eri näköinen.)


Lopuksi oli aikaa ja SARAKIN oli mukana, joten kokeilin rataa senkin kanssa. Saran pieni koko ja huono hyppytekniikka yhdistettynä siihen, etten lämmitellyt koiraa mitenkään vaan otin vaan sen kylmiltään äkkiä kokeilemaan näkyi siinä, että koiralla oli vaikeuksia 65-senttisten rimojen kanssa :( Sylkkärit Saran kanssa sujui ihan ok, mutta ei ne sille ole yhtä luontaisia tehdä kuin Rinnalle on.

sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Hyppyjä


Treenattiin Eevan kanssa hyppytekniikkaa.Kaikissa hypyissä rimat oli alimmissa kannattimisssa, paitsi korkeuden arvioinnissa.


RINNAN muistiinpanot: • Perussarja (viisi estettä, hyppyjen välit 6 ft): Ekalla kertaa jätin pallon koko sarjan taakse, sitten vikan riman alle ja sitten se oli taas koko sarjan jälkeen. Kaikki onnistui eikä Rin hyppinyt montaa hyppyä yhtäaikaa. Sitten otettiin putkesta vauhtia ja sitä tulikin vähän liikaa... Koira hyppäsi ekan hypyn, sen jälkeen se niputti seuraavat ja sitä seuraavat hypyt yhteen. Laitoin pallon tokan riman alle. Koiralla oli vähän liikaa vauhtia ja se hyppäsi pari muutakin hyppyä ennen kuin kääntyi takaisin pallolle. Nyt se kuitenkin astui joka väliin ja selvästi pohti tilannetta. Perussarjan jälkeinen putki ei tuottanut ongelmaa. Putkesta hypyille oli matkaa 12 ft.

 • Etäisyyden arviointi (kolme hyppyä, joiden välit 6 ft, liikkuvana esteenä rengas): Rengas liikkui väliä 10-15 ft. Välillä 14 ft Rin otti väliaskeleen. Takaisin päin mentiin ekalla 3 ft ja tokalla 2 ft. Takaisin päin mennessä se jätti heti väliaskeleen ottamatta. Kaiken kaikkiaan siistiä menoa. Hypyt oli hyvät eikä koira mennyt nyt kertaakaan kehikosta.

 • Korkeuden arviointi (kolme hyppyä, joiden välit 6 ft ja 10 ft:n päässä okseri, jonka korkeus muuttui): Korkeudet oli 40-50-55-60-65-40 cm. Neljässäkympissä oli tasaokseri, muissa eturima oli 5 cm takaarimaa matalampi. Kaikki sujui!

 • Koko kuvio (perussarja, putki, korkeuden arvioinnin sarja, jossa okseri 40 cm): Ensin olin putken luona. Putki yhdistettynä mun sijaintiin sai koiran liian vauhdikkaaksi ja perussarja ei ollut siisti. Toisella kertaa jäin lähetyspäähän ja koira hoiti homman siististi.


SARAN muistiinpanot: • Etäisyyden arviointi (kolmen hypyn välit 5 ft): Renkaalle oli ensin matkaa 10 ft. Jo siinä näkyi Saran ponnistaminen kaukaa. Lisättiin askel ja koira otti jo väliaskeleen. Nyt kuitenkin hyppykaaresta tuli nätimpi.

 • Korkeuden arviointi (hyppyjen välit 5 ft, okseriin 10 ft): Korkeudet oli 30-40-50-30 cm. Eka hyppy otettiin toiseen kertaan, kun koira hyppäsi sen tosi korkeena. Vähän oli energiaa :) Jälleen koira ponnisti okserille kaukaa eikä hyppykaaret olleet nättejä. Viiskymppinen oli kuitenkin paras suoritus.

 • Perussarja (viisi estettä, hyppyjen välit 5 ft): Tehtiin pelkkänä perussarja ja lisättiin myös putki ennen tai jälkeen sen. Taisipa olla vähän etupainotteista menoa.

lauantai 29. lokakuuta 2011

Hallitokoja


Tänään oli RINNAN HSPK:n tokoa. Ensin oli luoksepäästettävyys ja paikkamakuu. Luoksepäästettävyys oli ok. Pari minuuttisen makuun ajaksi menin tällä kertaa ulos. Hyvin maattu! Sen jälkeen tehtiin noutokapulalla sen kiertoa ja luovutusasentoa. Luovutusasento on nyt parantunut. Se ei ole enää niin tiivis. Sitten otettiin hyppynoutoa parin laudan korkuisella esteellä. Otettiin liike pariin kertaan alusta lähtien aina kapulan luovutukseen asti. Oli melkein täydellistä! Täydellisyyttä häiritsi ainoastaan koiran pieni nykiminen kapulaa heitettäessä.


Ruutua varten naksuttelin kosketusalustaa. Se ei nyt vaan toimi. Koira tarjosi hipaisualustoja. Pitää ottaa alusta työn alle olohuonetreeneihin. Koska alusta ei nyt toimi kuten haluaisin sen toimivan, niin otettiin ruutua ilman sitä. Pirkko heitti palloa, kun koira pääsi ruutuun. Ensimmäisessä lähetin koiran viereltäni, toisessa menin koiran ja ruudun väliin. Kummassakaan koira ei haukahtanut, mutta äännähti kuitenkin. Mun sijainti ei siihen vaikuttanut. Lisäksi koira nykii ja valuu ihan hirveästi lähtökäskyä odottaessa...


Seuraamista otin ensin 1-3 askeleen mittaisina. Lisäksi tein askeleita taakse (takapää aukesi) ja käännöksiä vasempaan (hyviä). Noinkin lyhyissä pätkissä koira meinaa aloittaa edistämisen, kuitenkin perusasentoihin se tulee oikealle paikalle. Sitten tehtiin seuruukaavio käskytettynä. Otin ekaa kertaa käyttöön hihnapakotteen ja se oli yhtä tyhjän kanssa. Ei Rinna siihen mitenkään reagoinnut. Oi voi, kun koira on alkanut edistämään noin paljon :/


Luoksetuloon on muistaakseni kerran kokeiltu pysäytystä. Nyt tehtiin taas. Ensin annoin seisomiskäskyn samaan aikaan, kun heitin pallon koiran taakse. Älyttömän terävä jarrutus! Toisella kertaa annoin käskyn ja käsimerkin samaan aikaan. Koira pysähtyi hyvin, mutta ennakoi heittoa kääntymällä sivuttain. Palkaksi tästä se sai pallon siltikin. Hyvin sujui pysäyttely näin alkeiksi :) Otin myös suoria luoksetuloja eri etäisyyksiltä. Se ei törmännyt, mutta tuli eteen liian tiiviisti, tassut oli mun varpailla. Otettiin myös edestä sivulle siirtymistä. Opetan sitä nyt peruuttamaan sivulle. Siihen se tarvii vielä käsiavut. Lopuksi otettiin vielä tunnari. Tälläkään kerralla Rinnalle ei näytetty kapuloiden vientiä. Kapulat oli vieraat, omaa hajustin vain hetkisen. Rin haisteli kapuloita nätisti ja otti heti oman suuhunsa, kun se tuli vastaan. Loistavaa!


---


Eilen mulla oli taas molemmat koirat koulutusvuorolla mukana. Tunnin jälkeen SARA teki metallihyppynoutoa. Ihan jees oli. RINNA teki metallinoutoa. Otin erikseen vauhdista palkaten ja luovutusta. Muuten ihan jees, mutta kapulaa heitettäessä koira taas nyki.

torstai 27. lokakuuta 2011

Aksaa


Saijan kanssa treenattiin taas nuorisoa ennen aikuisten treenejä. RINNA teki ensin hyppy-hyppy-hyppy-muuri -sarjaa (välit 6-6-10 ft, rimat alimmissa kannattimissa, muuri 55 cm). Ekalla kerralla muurin ylitys ei sujunut kauniilla hypyllä, mutta seuraavilla kerroilla se onnistui paremmin. Toisella kierroksella vaihdettiin muurin tilalle rengas (maksi). Ekalla kerralla jäin lähetyksellä koiran taakse ja koira meni kehikosta. Seuraavilla kerroilla menin koiran tueksi renkaan viereen ja siten renkaan suorituskin onnistui. Viimeksihän oli sama ilmiö nähtävissä, kun tätä sarjaa tehtiin.


Seuraavaksi tehtiin neljän esteen hyppysuoraa. Hyppyjen välit oli 6 m ja korkeudet vaihteli. Ekalla kierroksella rimat oli 45-50-35-55 cm. Matalin hyppy oli yllättäen Rinnalle se vaikein. Ekalla kerralla se pudotti rimankin. Se otti epämääräisen määrän väliaskeleita ennen hyppyä eikä hyppykaari tullut kauniisti hypyn keskelle. Toisella kierroksella oli ekan riman korkeus 45 cm, loput oli 50 cm. Tämä sujui ihan mallikkaasti.


Rin teki myös pari kertaa kokonaan verkotettuna keppejä. Asenne oli nyt entistä alemmas :)


---


SARAN treenirata:Kaikki rimat ja muuri oli 65 cm. Ensin tehtiin esteet 1.-6. ja sitten 5.-12. Vitosputkeen koitin ohjata ennakoiden kutosesteelle juoksua. Jos tein takaaleikkauksen putkella, koira lähti putken suusta tullessaan väärään suuntaan. Kun ohjasin koko ajan siltä puolelta millä aioin ollakin, suuntasi koirakin putkesta oikeaan suuntaan. Loogista. Uskaltauduin tekemään myös vitosputken jälkeen persjätön. Tossua vaan toisen eteen, niin ei ollut edes törmäysvaaraa koiran kanssa. Muurin takaakierto oli tiukempi A:lta tullessa ja se olikin vaikeampaa. Saran huono hyppytyyli oli nähtävissä. A-este on nyt sillä mallilla kuin se oli ennen juoksukontaktikokeilujakin. Nyt koira teki myös siististi ylösmenot ilman etupään rymäyttämistä (ei ollut vauhtisuoraa A:lle).

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Tokoa + esineitä


Tiistaiaamuna tokoteltiin lähikentällä. Teemana ruutu, seuraaminen ja luoksetulo. RINNAN kanssa tehtiin ensin ruutua. Ruudussa oli kosketusalusta. Eka oli hyvä, sitten koira alkoi tarjoamaan vain tassun hipaisua alustaan. Muualla kosketusalusta toimiikin, mutta ruudussa tulee tämä esille. Eikun vaan edelleen vahvistamaan oikeaa toimintoa. Lisäksi Rin teki useampaan lähtöön lähtöhaukahduksen. Tein virittelyt koira selkään koskien muistamatta, että Rinnalle riittää vain pelkkä suullinen vihje. Se saattoi aiheuttaa haukkua. Aloitettiin nyt merkkitreenit. Ensin läheltä ja sitten pentu irtosikin jo 10 metrist merkille! Hienoa. Täsmällistä paikkaa se ei tokikaan merkillä vielä tarjoa, mutta ihan kelpoja merkkejä se tekee ekoiksi treeneiksi.


Seuraamista tehtiin Rinnan kanssa vain hitaassa kävelyssä. Pidin namikättä apuna ja naksuttelin, kun penne oli oikeassa kohdassa. Seuraamaantuloa otettiin ruudusta tuloa matkien. Ensin namikäsiavulla ja sitten ilman sitä. Vähän ne oli hyviä! Luoksetuloja tehtiin pitkältä matkalta. Olohuonetreeneissä olen saanut vahvistettua Rinnalle vähemmän tiivistä eteentuloasentoa, muttei se näköjään ole vielä siirtynyt vauhdin kanssa tehtäviin. Rinnan jarruttaminen ei ole vielä optimia. Se jarruttaa niin myöhän, että se joko törmää tai menee ohi. Jarruja saatiin vähän mukaan, kun käskin koiraa sen ollessa jo lähellä istumaan tai menemään maahan. Lisäksi koira tarvii käsiavut edelleen tai se tulee suoraan sivulle vauhdilla tullessaan.


SARAN kanssa tehtiin luoksetulojen pysäytyksiä. Maahanmenoissa kierrätin koiralla maalia. Pääasiassa pysäytykset oli ihan hyviä, mutta ihan supereita ne oli kun juoksin koiraa kohden käskyä antaessa. Seisomisissa heitin ensin palloa ja niillä saatiinkin hyviä pysäytyksiä. Seuraamaan tuloja tehtiin maalin kierron kautta. Koira sai tulla n. 90 asteen kulmasta vauhdissa sivulle. Maalin ollessa minun oikealla puolen ei ollut ongelmaa. Maalin ollessa vasemmalla koira ekalla kertaa törmäsi, mutta toisella jo jarrutti ajoissa. Seuraamisessa tehtiin myös kaikkia tempoja sekä ruutua kohden seuraamista. Ekalla kertaa koiran katse kävi ruudussa, josta huomautus. Ruutua tehtiin vain pari kertaa molemmista suunnista alustalle. Vhahvistetaan vaan sitä oikeaa paikkaa nyt siellä.


---


Keskiviikkoaamuna etsittiin metsästä esineitä. Ekalla ruudulla oli kokoa n. 2 x 60 m. RINNALLE laitoin esineeksi hiusdonitsin n. 15 metriin puskan taakse. Lähetyksellä Rin lähti vauhdilla ja vauhdikkaasti paineli alueen taakse. Se veti rallia edestakaisin alueella. Sivuilta se meni rajan yli, kun vauhtia oli vaan niin paljon. Aikansa rallateltua pentu tuli luokse hetkiseksi. Ens sanonut mitään ja pentu lähti uudestaan etimään. Toiminnassa oli nyt enempi järkeäkin ja esinekin löytyi. Rin lähti jälleen heti tuomaan esinettä mulle! Vaihdettiin se palloon.


SARALLE laitoin donitsin samaiseen kohtaan sekä lisäksi alueen takaosaan vein sukan. Sa kiersi puskan ja samalla jäi lähempi esine huomaamatta. Taimmainen löytyikin ensin. Lähetin koiran etsimään toista esinettä ilman välipalkkausta. Toisella lähetyksellä koira kiersi edelleen puskan ja etsi paljolti ruudun takaosista. Lisäksi se ylitti reilusti alueen rajat takana. Sara yleensä pysyy ihan hyvin alueella, nyt oli ehkä joku kävellyt sieltä. Koiralla kesti etsiminen tosi pitkään, mutta Sara ei luovuttanut vaan etsi kunnes löysi :) Siitä palkkaus vauhdista.


Toisaalle metsään tehtiin toinen ruutu. Tällä oli leveyttä n. 20 m ja syvyyttä n.10 m. Alue oli aika risukkoista. Esineeksi laitoin eri sukan alueen oikealle puolen, muutaman metrin päähän etulaidasta. Lähetin SARAN ruudun vasemmasta laidasta matkaan. Pian jouduinkin koiran työskentelyn keskeyttämään irtokoiran takia. Käskin Saran odottamaan paikoillaan ja annoin pikkukoiralle vähän puhtia palata takaisin ulkoiluttajansa luokse (joka huuteli koiraansa jossain kaukana, ääni vaan kuului, ihmistä ei näkynyt). Annoin Saralle taas käskyn jatkaa etsintöjään. Olin nyt ruudun oikeassa laidassa ja Sa juoksi suoraan siihen päähän etsimään. Sukka löytyikin nopsaan.


RINNALLE sukka samaan kohtaan. Lähetin koiran oikeasta laidasta. Se veti laitaa myöten takalaitaan, jatkoi sitä vasempaan laitaan ja tuli laitaa myöten etulaitaan ja taas oikealle. Uudelle rundille lähtiessää koira haistoi sukankin. Ja lähti taas heti tuomaan sitä mulle! Toivottavasti tämä on nyt pysyvää.

maanantai 24. lokakuuta 2011

Vähän niinku agilityä


RINNAN agitreenit oli aika toivottomat. Ohjelmassa oli rataa:Rinnan kanssa tehtiin lähinnä vain esteitä 3.-6. En onnistunut tekemään puolivalssia vitoshypyllä oikein ja mun epävarmuus ohjata saa Rinnan kiehumaan ja sitten sitä vasta mennäänkin. Rimat vaan lenteli.


Lisäksi tehtiin keinua ja A:ta.

lauantai 22. lokakuuta 2011

Rinnan toko


RINNAN HSKP:n tokoissa aloitettiin leikkimällä ja väliin otettiin asentokäskyjä. Lelujen kanssa Rinnalle menee vähän kuulo ja se tarjoaa vahvasti kaikkiin asentoihin maahanmenoa. Seisomiset saatiin vielä onnistumaan, mutta istumiset ei sujuneet. Käskyn kuullessaan penne tarjosi maahanmenoa tai sitten alkoi peruuttamaan. Sain sen istumaan vain käsimerkin kanssa. Myöhemmin otettiin asenojen erottua namipalkalla ja silloin oli koiralla korvatkin auki.


Seuraavaksi keskityttiin seuruun käännöksiin. Täyskäännökset vasempaan sujui, oikeaankin ne onnistui, mutta pysähtymisissä heti käännöksen jälkeen jäi perusasento alkuun vinoksi. Tavallisissa käännöksissä oikeaan pentu hieman erkanee. Vasempaan käännöksiä tehtiin lähinnä vain ottamalla käännöksen jälkeen askel taakse ja siten korjattiin vähän edistävää asennetta. Paikoillaankäännökset sujui kaikki. Otettiin myös perusasentoa häiriössä. Vinkupallolla leikkivä koira oli liikaa ja sain huomautella kontaktin karkailusta. Sitten otettiin suoraa seuraamista. Seuruutin koiraa hallin poikki ja takaisin. Kymmeniset hääräilevää (leikkivää) koiraa oli liikaa. Paikkansa Rin piti hyvin (jossei otetan huomioon sitä edistämistä), mutta kontakti rakoili. Tuota edistämistä pitää alkaa nyt todenteolla työstämään. Kokeilin taas selän takaa lelulla palkkausta, mutta namikäsiapu oli parempi. Sen avulla siis jatketaan hiomista.


Paikkamakuu tehtiin rivissä. Koirat käskytettiin yksitellen maahan ja sivulle. Rin toimi vain omilla käskyillään, mutta meni makuuasentoon hieman vinoon. Korjasin tämän ennen koirien jättöä. Vinoihin makuihinkin pitää ottaa nollatoleranssi. Makuuaika oli reilun minuutin ja olin koko sen ajan verhon takana piilossa. Heti piiloon päästyä alkoi pauke, kun pojat potki hallin ulkopuolella palloa seinään. Tasaiseen tahtiin siis paukkui, aika hyvä häiriö. Alkuun Rin käänteli päätään, mutta loppuajan pysyi kontaktissa piiloon päin. Hyvä makuu!


Luoksetuloissa (lyhyeltä matkalta) pidin mukana käsiavut, joilla sain pennun tulemaan eteen ja ennen kaikkea olemaan törmäämättä. Tehtiin myös pelkkää eteentuloasennon hiontaa. Vähitellen koiran liika tiiveys ehkä häviää, mutta edelleen on vielä paljon töitä sen kanssa edessä.


Piilottelin repun pohjalta löytynyttä tunnarikapulaa pari kertaa halliin. Ensin putkipainojen sekaan, sitten hiekan alle. Hiekkaa tais tulla vähän liian paksusti kapulan päälle, kun koira ei millään löytänyt kapulaa. Kutsuin koiran pois ja otin vähän hiekka pois kapulan päältä ja sen jälkeen koirakin sen nenällään haistoi. Otettiin vielä uskaliaasti oikeakin tunnari. Käytettiin samaa kapulaa. Rinnahan osaa tunnarin, mutta sen osaaminen rajoittuu vain kotiterassiin. Muualla sen mielentila on liian kiihkeä. Kapuloiden vieminen saattaa nostattaa myös virettä. Nyt tehtiinkin niin, että kapulat vietiin paikoilleen koiran huomaamatta. Rin haisteli vähän rajusti kapuloita ja varmisteli vielä oman löytymisen jälkeen. Lopulta se kuitenkin nappasi oman kapulan suuhunsa, huikeaa!

perjantai 21. lokakuuta 2011

Fyssari & lekuri


Koirat kävi Aistissa Petra Snellman-Niemenpalon käsittelyssä. RINNALLA oli enemmänkin tukkoisuutta jälleen selässä rintatangan alueella. Rin rimpuili selkää käsitellessä. Lisäksi hieman kireyttä oli takareisissä kintereen kiinnityskohdan luona. Rinnan kropan käytöllä parin kuukauden käsittelytauko on liian pitkä. Uusi aika varattiinkin muutaman viikon päähän. SARA oli kunnossa. Pientä jumia oli lapaluiden takana ja takatreisissä, muttei muuta. Ranteetkin oli nyt ihan ookoot.


Fyssariajan jälkeen olin varannut RINNALLE eläinlääkäriajan. Sillä on ollut parisen kuukautta patti peräaukon suulla. Ensialkuun se oli vähän ärtyneen näköinen ja sitten rauhottui ja kutistui. Oon vaan seuraillu sitä, mutta nyt samalla kertaa ajattelin näyttää sitäkin. Eläinlääkärinä oli Anna-Clara Blomqvist. Hän katsoi ensin silmät, suun, korvat ja kuunteli sydän- ja hengitysäänet sekä kopeloi koiraa kauttaaltaan. Kaikki oli ok, paitsi vasemman takajalan kintereen tuntumassa oleva imusolmuke oli suurentunut. Rinnalla on samaisen tassun anturassa paranemassa oleva haava. Se patti osottautui hieman suurentuneeksi limakalvopoimuksi. Ruokavaliolla on voinut olla osuutta; hapan ja löysä uloste voi ärsyttää. Silloin kun patin ekan kerran Rinnalla huomasin, niin sillä oli maha vähän löysällä. Patti voi olla tullut jäädäkseen, hävitä pois tai toki se voi myös ärsyyntyä uudestaan. Jatketaan seurantalinjalla.


Koirat alkaa olla samankokosia painoltaan. SARALLA oli painoa 16,3 kg ja RINNALLA 16,0 kg.

torstai 20. lokakuuta 2011

Reeniä


Keskiviikkona koirat pääsi jäljestämään ja etsimään esineitä. Vettä sateli. Jälkien vanhetessa tehtiin metsän puolella esineruutua. Talloin alueeksi n. 20 metriä leveän ja n. 10 pitkän alueen. Laitoin takalaitaan viitisen metriä sivuista sukat. Ensin SARA. Lähetin sen matkaan keskeltä ruutua. Se juoksi takalaitaan ja hyvin stoppasi siihen, vaikka yleensä ruudut jatkuu pidemmälle. Takalaitaa pitkin koira jatkoi vasempaan ja löysi sukan sieltä. Otin tuonnin luovutusasentoon asti ja palkkasin siitä. Seuraavalla lähetyksellä koira lähti takalaitaa myötäillen oikeaan ja paikallisti sukan sieltä. Palkka tuli nyt vauhdista. Fiksu koira!


Vein sukat takaisin RINNAA varten koiran huomaamatta. Lähetykset tein nyt ensimmäistä kertaa perusasennosta. Lähetin koiran matkaan ensin oikeanpuolimmaisen sukan kohdalta, mutta koira lähtikin etulinjana toiminutta polkua pitkin, ihan siis eri suuntaan kuin olin kädellä näyttänyt... Kutsuin koiran pois ja otettiin lähetys uudestaan. Nyt koira lähti alueelle, hieman vasemmalle päin ja löysikin vasemman puolimmaisen sukan ensin. Penne lähti HETI tuomaan sukkaa! Siitä kunnon bileet pystyyn. Toisen lähetyksen tein samasta kohtaa eikä koria lähetenyt kunnolla matkaan vaan palasi takaisin sivulle istumaan. Ei yhtään Rinnan tapaista. Se aina etsii kunnes löytää tai kunnes pysäytän sen. Nyt lähetin koiran uudestaan ja tällä kertaa koira ryhtyikin paikallistamaan oikeata sukkaa. Se oli pienessä kuopassa, joten sitä pitikin vähän etsiä ensin nenällä. Koira lähti tätäkin palauttamaan heti! Nyt palkkasin vasta, kun koira oli jo lähellä tuomassa sukkaa. Hieno Rinna :)


Jäljet ehti vanheta n. 45 min. RINNAN jäljellä oli tavoitteena saada vain keppi-ilmaisuihin lisää varmuutta. Se ei onnistunut. Jäljen olin tehnyt metsän takaiselle niitylle. Pituutta oli n. 150 m. Se oli malliltaan U ja lopussa oli siksakkia. Jäljestäminen sujui penneltä hyvin, se siksakkikin. Se ei vaan ilmaissut yhtäkään kuudesta kepistä. Koitin alkuun pysäyttää koiraa kepeille ja saada se edes jotenkin kiinnostumaan kepistä, mutta ei. Kepit oli märkiä ja aiemminhan koiralla on ollut vaikeuksia märkien keppien kanssa. Annoin koiran sitten vain jäljestää koko jäljen ilman ilmaisuja, konkreettista palkkaahan se ei siitä saanut. Otin vielä kuivalla kepillä ilmaisua. Ensimmäisestä koira meni vaan yli, mutta toisen kohdalle se pysähtyi ja paikallisti kepin. Se nappasi sen suuhunsa, toi mun luokse, tiputti sen suustaan ja meni siihen maahan... Hehheh, palkka ansaittu. Jäljestämisen jälkeen koira poikkesi takaisin jäljelle ja alkoi haistelemaan maata. Hetken päästä se painui maahan. Keppihän se siinä oli! Palkkaa tuli taaskin. Ehkä märät kepit yhdistettynä liian kovaan vauhtiin oli nyt se yhdistelmä mikä ei toiminut. Annoin nyt koiran mennä liinan mitan päässä, kun paljolti sen kanssa on menty lyhemmällä hihnalla, minkä kanssa vauhti ei pääse kasvamaan niin kovasti. Tai sitten se ei vaan osaa vielä tarpeeksi hyvin.


SARAN jälkitreenissä oli tarkoitus ottaa vaikeita kohtia. Se onnistuikin. Jäljellä oli pituutta n. 150 m. Jäljestäminen oli koiralta aika varovaista. Pitkästä aikaa olin tehnyt jäljen Sarallekin niitylle ja lehtimetsäpohjaan. Lisäksi maa oli märkää, mikä on Saralle vaikeaa. Alkuun otettiin janaa ja se oli yhtä pyörimistä. Koira nosti takajäljen. Annoin koiran mennä hetkisen siihen suuntaan ja käskin koiran kääntyä ympäri. Jäljen alku oli niittyä. Sitten tuli vastaan vajaan metrin leveän vetisen ojan ylitys. Kepit oli sekä ennen että jälkeen ojan. Ne löytyi. Ojan ylitys sujui koiralta hyvin. Ojan jälkeen maasto oli lehtimetsää. Kolmas keppi oli kaatuneen puunrungon takana. Senkin koira ilmaisi hyvin. Jälki teki 90-asteen kulman oikeaan, josta koira suoritui hyvin. Sen jälkeen maaperä muuttuui kivikkoiseksi. Neljäs keppi oli kallioisemmassa kohdassa ja se jäi koiralta ilmaisematta. Koira meni siinä kohdassa vähän jäljen sivussa. Jälkiä ei ollakaan tehty kallioalustalle. Seuraava keppi löytyi taas. Vikan kepin olin jättänyt aivan suuren kiven juureen ja poistunut kiven ylittämällä. Koira löysi tämän.


---


Torstaina ennen aikuisten aksatreenejä treenattiin Saijan kanssa nuorisoa. Purinan remontti on ohi ja pitkästä aikaa päästiin halliin. RINNAN kanssa muisteltiin yksittäisiä esteitä. Keppejä tehtiin ensin kokoverkoilla, sitten saatiin vähennettyä verkon paloja samaan vaiheeseen kuin viimeksikin eli verkot jäi päihin ja yksi lisäksi keskelle. Mikään kiirehän verkoista ei ole vielä päästä eroon, haluan vahvistaa vielä oikeaa tekniikkaa niiden avulla. Palkkana oli ruokakuppipalkka keppien jälkeen. Rin ottaa herkästi kontaktia ihmiseen, jos kupin luona on joku. Eli parempi pitää pelkkää kuppia, niin koira pitää katseensa ja päänsä paremmin alhaalla.


Rengas ja pussi meni hyvin. Muuria tehtiin tällä kertaa ekaa kertaa 55-senttisenä. Senkään kanssa ei ollut ongelmaa. Lopuksi tehtiin vielä keinua, tai enemmänkin pohdittiin sitä. Haluan koiran juoksevan vauhdilla keinun päähän asti. Silloin saattanee olla parempi, että koira pysähtyy kaikki neljä tassua kontaktialueella. Jos koira tekee 2on2offin etutassut maassa ja takatassut laudalla, on vaarana vauhdikkaan koiran kanssa, että tassut jää keinun alle tai ranteet ei tykkää, kun koira laittaa ne jo vauhdissa maahan. Pitänee pohtia.


SARAN treenirata:Koira kesti hyvin tiukatkin takaaleikkaukset kepeillä, kunhan vain annoin sen päästä rytmiin ensin. Koira pujotteli kepit myös loppuun asti, vaikka itse jäinkin kutoshypyn toiselle puolelle ottamaan koiraa vastaan. Puomille vienti onnistui, kun kaarratin koiraa hieman, jotta se otti ylösmenokontaktinkin. Puomin jälkeinen kääntäminen onnistui hyvin, vaikkei sitä "Out"-käskyä koira vielä osaakaan. A-este kaipaa vähän vielä lisää varmuutta ja vauhtia.

sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Mölli-Rinna


RINNA kävi möllitokoilemassa Tiltun koirakoulun pihalla. Tuomarina oli Tiltu. Osallistuttiin mölliluokkaan, jossa sai palkata koiraa liikkeiden välillä. Palkkasinkin koiraa repimälelulla seuruiden jälkeen. Olisi se kyllä ehkä kyennyt työskentelemään ilman välipalkkaakin.


Luoksepäästettävyys   10


Rinna nousi seisomaan, mutta mitäpä väliä sillä on ;)


Paikallaan maakaaminen (1 min.)   10


Käskyä antaessa Rin katseli muualle ja sen seurauksena meni maahan hitaasti sekä jäi vähän vinoon asentoon. Se pysyi asennossaan koko ajan ja sivulle nousi yhdellä pompulla.


---


Seuraaminen kytkettynä   8 ½


Miinusta tuli alun äännähdyksestä. Äänsi koira myös muissa liikkeellelähdöissä sekä käännöksissäkin, niitä ei vaan muut kuulleet. Lisäksi ohjaajalla oli (tarkoituksella) hihnakäsi takana ja koira vähän poikitti ja oli liian tiivis. Into oli hyvä :)


Seuraaminen taluttimetta   9


Edelleen koira poikitti ja äännähteli. Ääntelyistä tuomari ei vaan kuullut yhtäkään. Into oli vieläkin hyvä :)


Liikkeestä maahanmeno   8 ½


Äännähdys taas alussa ja poikittavaa seuraamista, jonka seurauksena Rin meni hitaasti maahan. Se jätti vielä toisen kyynäränkin ilmaan ja nousi perusasentoon käskemättä.


Luoksetulo   9


Koira tulikin suoraan sivulle... Piste meni jarrujen puutteesta.


Liikkeestä seisominen   8 ½


No ei mikään terävä pysähtyminen ja Rin otti askeleita, kun siirryin sen sivulle.


Estehyppy   9


Rin kolautti esteeseen ja taas liikutti vähän tassuja sen sivulle siirtyessäni sekä ennakoi perusasennon.


Kokonaisvaikus   8 ½


Pisteet meni ääntelystä.


---


Tulos: 180,5 p./200 p. ja sijoitus 1./5.


Videolinkki.


No niin. Nyt tietää taas mihin kiinnittää huomiota treeneissä. Kaikista työläintä on ääntelyyn puuttuminen. Se kun ei ole itsestään selvää mistä se johtuu. Tällä hetkellä luulen, että ääntelyt liikkeellelähdöissä liittyy Rinnan lähtöjen ennakointiin. Tarvii työstää koiran mieleen, että liikkeelle lähdetään vasta kun minä lähden liikkeelle. Käännöksissä koira ei ole aiemmin äännellyt. Nyt ehkä ääntely johtui koiran poikittamista, jonka takia kävelin vähän koiran päälle kääntyessä...

lauantai 15. lokakuuta 2011

Tokoja


Aiemmin käytiin lähikentällä ottamassa ohjattua noutoa ja ruutua. Päästin RINNAN juoksentelemaan kentälle, kun laittelin ohjatun kapuloita paikoilleen. Sitä mukaa kun kapuloita laitoin penne kävi niitä noutamassa :D Eikun pentu käskyn alle ja sain laitettua kapulat paikoilleen. Keskimmäisen kapulan laitoin lähelle vastapuoleista kapulaa. Ensin noudettava oli samassa linjassa merkin kanssa ja sitten taempana, ei kuitenkaan vielä oikealla paikallaan. Koiran vein aina merkille ja sen jälkeen kävin vielä näyttämässä noudettavaa kapulaa. Koira kyttäsi nyt kapuloita ja merkille vienti oli jotenkin pakollinen paha tässä. Merkki pitää ottaa nyt ohjelmistoon ja opetella se erikseen kuntoon, että sillekin tulee merkitys. Kapuloita koira tosiaan kyttäsi. Odotin vain koiran ottavan kontaktia minuun ennen kuin annoin noutokäskyn, ehkä se kyttääminen vähenee sillä.


SARALLE laitoin noudettavan kapulan ensin helpotuksena lähemmäs. Sara kuitenkin juoksi käskyllä sinne missä sen olisi pitänyt olla ja lähti sitten harhailemaan kapulaa etsien, meinasi ottaa keskimmäisenkin. Ehkä se ohjatun ongelma on nyt selätetty. Laitoin loppuihin kertoihin kapulat suoraan niille paikoille, mihin ne kuuluukin ja koira nouti ne sieltä hyvin. Jatkossa pitää vaan muistaa palkata koiraa välillä myös siitä, että se pysähtyy hyvin käskyllä odottamaan uutta ohjetta. Merkit oli nyt hyviä, selkeesti olohuonetreeneissä tehty tasapainoon haku on tehnty tehtävänsä ja koira hakee hyvin suoraan merkin taakse. Otin pari kapulan tuontia luovutusasentoon asti, lopuissa palkkasin vauhdista. Meinasi vaan ekassa koira tulla hieman vinoon asentoon. Näitäkin pitäisi muistella.


Ruudun lähetyspaikkaa lähestyttäessä RINNA alkoi räksyttämään. Se on selkeästi yhdistänyt räksytysmielentilan ruutuun... Näistä kiellot. Koira haki hyvin katseellaan ruudun käskystä. Lähetyksiä tehtiin kolme, joista keskimmäisessä koira vinkasi lähdössä. Muissa se oli ihan hiljaa. Ruudussa oli tällä kertaa kosketusalusta. Tarvii vaan muistuttaa kosketusalustan merkitys kuntoon. Nyt koira kävi sitä vaan hipaisemassa ja vaati uudemman käskytyksen, että jäi pidempään kosketukseen alustan kanssa. SARALLEKIN tehtiin ruutuun menot kosketusalustan kanssa. Pari kertaa per suunta. Merkeille lähetykset jätettiin väliin.


RINNA teki vielä taukonsa jälkeen yhden ruudun ilman alustaa. Se meni hieman mutkitellen ruutuun, kuitenkin yhdellä käskyllä ja haki oikean paikan ruudusta :) Otettiin erikseen myös seuraamaantuloja ruudun loppuosaa ajatellen. Ensin niin että seisoin paikoillani ja autoin pennen namilla perusasentoon, sitten seuruuseen. Lopulta lähetin koiraa maalin kiertoon ja hurjasta vauhdista huolimatta se melkein kykeni jarruttamaan seuraamaan. Piilottelin pennelle vielä pari kertaa tunnarikapulaa pusikkoon. Nenä toimi.


---


Myöhemmin oli RINNAN HSKP:n toko. Ensialkuun tehtiin luoksepäästettävyys, joka oli ongelmaton, vaikka tuomari olikin vähän ronskimpi. Sitten alokasluokan paikkamakuu. Rin meni ekalla käskyllä suoraan asentoon ja piti asennon koko makuun ajan, pää kuitenkin jonkin verran kääntyi. Ekalla käskyllä Rin nousi perusasentoon. Hyvä makuu siis.


Sitten katsastettiin Tiinan kanssa seuraamista. Tehtiin käskytettynä. Liikkeellelähdöissä oli jokunen vinkaisu, sen verran pieniä ettei Tiinakaan niitä oikeastaan kuullut. Jotain varmaan teen väärin, kun molemmat koiran äännähtää liikkeellelähdöissä, tai sitten se on sukuvika :p Seuruupaikka oli vähän painostava ja käännökset ei sen takia ole ihan siistejä. Kontakti pysyi koko ajan. Otettiin myöhemmin uudestaan seuruu käskytettynä, josko vaikka koira olisi vähän virtaa vähentänyt ja se vaikuttaisi ääntelyyn. Mutta ei, ihan samanlailla koira äännähteli. Muutenkin seuraaminen oli samanlaista. Nyt tosin kontakti tippui kerran, kun mentiin ruudun vierestä ja samalla ruutuun meni koira. Se olikin aika suuri häiriö. Tehtiin myös takapääharkkaa. Eli kierrettiin pientä ympyrää molempiin suuntiin sekä kuljettiin pientä neliötä pitkin. Takapää löytyi penneltä.


Pirkon kanssa tehtiin ruutua. Ensin Pirkko näytti koiralle ruutua ja sinnehän se meni. Tosin lähti ruudussa seilaamaan ja tarkisti vieraat merkit (keltaiset sankot ja oranssi nauha). Sitten tehtiin pari ruutua, joissa Pirkko heitti palloa koiran tullessa ruutuun. Näytettiin myös muille näyttö-, lelu- ja kutsuruudut.


Itseksemme tehtiin peilin edessä askelsiitymiä ja käännöksiä. Ne sujui ;) Lisäksi tehtiin liikkeestä seisomista ja maahanmenoa. Asennot koira otti ripeästi, mutta kun palkkasin seisomisesta pallolla, niin maahanmenoihinkin koira tarjosi seisomista ja vaati vartaloavut maahanmenoon... Kaukojakin tehtiin. Niissä s-m alkaa luonnistua ja s-i-s onnistui yhtä hyvin koiran olohuoneessakin, tosin se vaatiin vielä vahvat avut. Avon vaihtoja tehtiin avoetäisyydeltä. Niissä koira nyt pomppasi eteenpäin m-i-vaihdoissa. Niihinkin siis vaan rutiinia. Hypyn kanssa tehtiin noudon palautushyppyä. Hyppy oli matala. Ensin koiralle kapula suuhun ja hyppäämään. Sitten koiralle kapula maahan eteen ja koira hyppäsi hypyn ilman kapulaa. Korjauskäskyllä se hyppäsi hypyn takaisin ja nosti kapulan ja tuli sen kanssa hypyn yli. Otettiin vielä yksi sellainen, jossa kapula oli koiran edessä maassa. Nyt se nosti sen heti.


Tokotunnin jälkeen käytiin lyhyesti vielä Purinalla. Rin teki pari kertaa keppejä kokoverkoilla ja ruokakuppipalkalla. Lisäksi tehtiin pari kertaa keinua. Tehtiin vauhditta, jolloin koira otti ylösmenot, muttei tokikaan sitten juossut laudan päähän asti...

perjantai 14. lokakuuta 2011

Illan treenit


Treffattiin Inka Purinalla treenin merkeissä. RINNA teki ensin keppejä kapeana kujana kokoverkoilla. Sen tyylinä oli melominen. Sitten kavennettiin kuja olemattomiin ja suorilla kepeillä Rin meni keppejä tasatassutyylillä. Se oli nopeampi. Molemmilla tyyleillä pujotellessaan Rinnalla oli pää alhaalla nyt. Keppien jälkeen palkkana oli ruokakuppipalkka, mikä selvästi on paras tähän. Otettiin vielä verkkoja pois ja verkot jäi nyt enää alkuun ja loppuun sekä yksi pala jäi keskelle. Kun keskimmäinenkin poistettiin, niin rytmi hajosi. Se on nyt selkeästi kriittinen pala :p Jatkossa Rin tekee keppejä suorina verkkojen kanssa. Kiva, kun on taas suunnitelmat selvinä keppienkin suhteen :)


Hyppytekniikkaa tehtiin set pointilla. RINNALLA apuhypyn ja okserin välissä 6 ft. Rimat oli 35-45-45-55-55-35 cm. Ekassa nelivitosessa koira kolautti rimaa ja viisvitosissa taisi vähän hirvittää. SARALLA apuhypyn ja okserin välissä oli 4 ft ja rimat oli 30-35-35-35-30 cm. Tällä kertaa jostain syystä koira ponnisti kaukaa ja hyppykaari jäi lyhyeksi okserin jälkeen. Kerran tippui jälkimmäisen okserin rimakin. Pentujen jäljiltä okserissa oli alhaallakin rimat, ehkä se vaikutti?


Lisäksi SARAKIN teki keppejä. Nyt tiukatkin takaaleikkaukset sujui ongelmitta. Koira vähän hidasti pujotteluvaihtiaan minun takaaleikatessa, mutta jatkoi pujotteluaan siltikin. Umpikulmista kepeille haku onnistui kaikista kulmista. Avokulma ei vielä onnistu tiukemmista kulmista.


Sitten jatkettiin ATD:n halliin, jossa oli mun vetovastuu tokokurssilaisista. Molemmat koira pääsi näyttämään kaukoja. RINNA esitteli opetusteknikoita. SARA näytti kaukoja, joissa tekniikka ei ollut siistiä s-i- ja s-m-vaihdoissa. Molemmat näytti myös kapulan pitoja. Tunnin jälkeen jäätiin vielä treenaamaan hetkiseksi pihan asvaltille. SARA teki pari metallinoutoa. Eka perusasentoon asti, toisessa vauhdista palkka. Kummassakaan ei moitteita. Noutojen perään tehtiin ympyrätunnari. Koira haisteli nätisti kapulat ja omakin löytyi ongelmitta. RINNA etsi pari kertaa  tunnarikapulaa puskasta pimeässä.

maanantai 10. lokakuuta 2011

Rinnalityä


RINNA oli kamala ja vettäkin toki satoi. Koiraan oli pakkautunut liikaa energiaa ja se mennä räksytti esteitä omaan tahtiin.A-radalla olisi tarvittu putkijarrutusta. Mikään suhina ei Rinnan kanssa toimi, kun se on noin kiihkeässä mielentilassa. Tarvinnee kokeilla "Pprrr"-ääntä (niinkuin PeRkele). B-radalla koira sai hyvin vauhtia kahdesta putkesta ja kepeille se sai itsensä, muttei enää siinä vauhdissa kyennyt taipumaan seuraavaan väliin vaan hyppäsi verkkojen yli. Tartti omalla liikkeellä hidastaa koiraa ennen keppejä ja siten koirakin suoriutui niistä. C-radan alun hyppelyitä Rinna ei hahmottanut. Loppurata sitä vastoin meni hyvin, koira haki kepit vaikka jäinkin putkipäähän odottelemaan sitä lopussa.


Kahdella ekalla radalla kepit oli kujana ja kokoverkoilla. Kuja oli n. 10-15 cm leveä. Koira meni sekatekniikalla, lähinnä siis vaan ryysimällä :p Vikalla radalla kepit oli suorina. Niissä koiralla oli tasajalkatekniikka. En tiedä mitä tekis keppien kanssa, ainakin sitä päätä pitää saada alas.

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Tokoa


Tokoiltiin Inkan kanssa Sirkuskentällä. Teemana oli vähän niinkuin häiriöt.


SARAN kaa: • Inka toimi seuruussa liikkurina, joka kulki lähellä ja lisäksi huuteli häiriökäskyjä. Näistä Sara ei häiriintynyt. Muutamassa liikkeellelähdössä koira äännähti pienesti. Sitten seuraamista suoraan Inkan hypellessä edessä ja juostessa edestakaisin, sitten vielä Inkan tehdessä samaa Sätkän kanssa. Ei niistäkään ollut häiriöksi :) Otin myös kaikki jäävät väliin. Ne toimi.

 • Kaukoja Sara teki Sätkän tehdessä ruutua. Ensin Sara oli ruudun vieressä, sitten merkin lähellä ja lopulta lähetyspaikan vierellä. Kaukoja tehtiin myöskin Inkan & Sätkän leikkiessä koiran ja minun välissä. Sara teki kaukoja yhtä hyvin häiriössä kuin ilman häiriötäkin, eli s-m- ja s-i-vaihdot ei aina olleet puhtaita. M-i-vaihdot sitä vastoin on parantuneet "kurrettelun" myötä :) Inkan leikkiessä Sätkän kanssa koiran ja minun välissä osaan vaihdoista tarvittiin kaksi käskyä. Sara ei nähnyt häiriöltä käsimerkkejä ja niitähän se enemmän lukee kuin käskyjä. Eli käskyt voisi treenata varmemmiksi.

 • Noutoa koira teki sekä puukapulalla että vieraalla metallilla. Sain idean laittaa leluja maahan ja heittää kapulaa sekaan. Se oli koiralle tosi epälooginen treeni, mikähän idea siinäkin oli? Miksi tehdä ongelmaa asiasta, jossa sitä ei ole? Onneksi Sara ei mene rikki pienistä kokeiluista.

 • Ruutua tehtiin vierailla punaisilla kartioilla. Merkit oli hyviä, mutta ruudussa koira hakee edelleen oikeaan laitaan. Tarvii kyllä vahvistaa enempi keskipaikkaa.


RINNAN kaa: • Inka käskytti meille seuruuta. Lisäksi tehtiin samanlaista häiriötä seuraamiseen kuin Sarankin kanssa. Muuten meni hyvin häiriössä, mutta Sätkän läheisyys oli siinä vähän liikaa, kontakti tippuili silloin. Alkuun Rin myös äänteli. Siitä pitää päästää vähän höyryjä pihalle ensin ja sen jälkeen voi vasta treenata :p

 • Jäävistä teetin maahanmenoa ja seisomista. Jos tekee muutaman toiston toista, niin käskyn vaihtuessa koira tarjoaa sitä edelleen. Kuuntelutreeniä lisää vaan. Jääviä tehtiin seuruun lisäksi myös minun peruuttaessa. Näissä asennot ei olleet niin ripeitä kuin seuruun kanssa on. Treeniä siihenkin.

 • Metallinoutoa tehtiin pitkästä aikaa. Käytössä oli vieras kapula. Pari ekaa meni hyvin. Koira ei saalistanut kapulaa, mutta nappasi sen kuitenkin empimättä suuhunsa. Sitten tapahtui jotain, eikä penne enää halunnut ottaa kapulaa suuhunsa. Se vaan tarjosi lähinnä kapulan vierellä maahanmenoa. Sain kannustettua koiran ottamaan pari kertaa kapulan suuhun ja palkattua siitä. Jätettiin siihen ja vaihdettiin puukapula tilalle. Sitä koira haki hyvin, ihan saalistuksen kanssa :p Pääasiassa palkkailin noudoissa suoraan vauhdista. Pari kertaa annoin koiran tuoda kapulan loppuun asti. Ekalla koira pudotti kapulan jo matkalla, mutta huomasi itse erheensä ja korjasi sen. Sitten koira toi kapulan suoraan sivulle, josta korjasin koiran luovutusasentoon eteen. Sitten saatiin vielä koira luovuttamaan eteen, mutta vinoon. Luovusasentoa pitää vielä vahvistaa paljon.

 • Ruutuun lähetin koiran kertaalleen. En näyttänyt koiralle ruutua mitenkään, vaan vihjeestä koira haki sen katseellaan. Käskyllä se meni ruutuunkin, vähän hidasta vauhtia tosin. Ruudussa se haki hyvin keskipaikan.

 • Lopuksi Rin teki yhdessä Sätkän kanssa paikkamakuun. Jäätiin näkösälle. Koira piti ihan hyvin kontaktia, jonkin kerran jouduin siihen puuttumaan. Kerran se meni myöskin lonkalleen, jonka korjasin heti. Lopuksi otin koiran perusasentoon asti. Se nousi kertakäskystä sivulle.

lauantai 8. lokakuuta 2011

Treeniä


RINNAN HSKP:n tokotunnilla oli tällä kertaa pari tuuraajakouluttajaa. Paikallaanoloon muut laittoi koirat maahan, Rinna sai sen tehdä tällä kertaa istumisena. Asentonsa se piti koko ajan, mutta pää kääntyili etenkin alkuun. Kävin palkkaamassa usein, etenkin kun pariin kertaa puoli rivillistä koiria lähti liikkeelle... Sitten tehtiin liikkeestä seisomista ja maahanmenoa rivissä. Tein sekä alokasluokan että avoimen tyyliin. Seisomiset oli ok, mutta maahanmenojen kanssa takkusi. Seisomisten jälkeisessä maahanmenossa Rin ei ensin reagoinut ensimmäiseen käskyyn vaan tuli mukana, sitten se reagoi käskyyn jäämällä seisomaan tassut supussa ja kolmannella käskyllä se vasta meni maahan, mutta lonkka-asentoon. Selvästikin se oli epävarma mitä piti tehdä. Rin jää helposti toistamaan samaa mitä tehtiin jo ja nyt oli pari liikkeestä seisomista takana. Kuuntelutreeniä siis. Maahanmenoissa koira ei myöskään noussut ekalla käskyllä sivulle. Otin vielä molempia jääviä peilin edessä ja nyt ne sujui ihan hyvin, myös maasta sivulle nousu onnistui ekalla käskyllä.


Toisen kouluttajan kanssa otettiin hyppyä. Ekassa heitin pallon koiran perään, toinen tehtiin käskytettynä. Se oli täydellinen. Toisen kouluttajan kanssa käytiin läpi luoksetulon ongelmia eli eteentuloa ja edestä sivulle siirtymistä. Sivulle siirtyessä Rin tekee hypyn ylöspäin. Tähän ei ole oikotietä onneen vaan treenattava se vaan on. Kokeilin välillä ottaa samalla askeleen taaksepäin tai pyörähtää vastapäivään samaan aikaan koiran siirtyessä, muttei nekään enää toimi. Nyt havaitsin parhaimpana pitää namia vasemmassa kädessä, mutten ohjaa sillä koiraa siirrossa vaan pidän käden paikoillaan. Eteentuloakin pitää vaan treenata. Molempiin voisin ottaa naksun avuksi.


Itsekseni teetin koiralle kapulan nostoa minun varpaiden edestä luovutusasentoon. Eka oli hyvä, loput liian tiiviitä. Tehtiin myös askelsiitymiä ja käännöksiä peiliä hyödyntäen. Askeleissa taakse koira peruutti nyt suoraan, myöskin askeleet oikeaan sujui hyvin. Vasempaan mennessä mun pitää liikkua vielä vähän hitaasti, että koirakin ehtii väistää alta. Käänöksissä koira helposti kääntyy liikaa, mutta korjaa sitten kuitenkin suoraan perusasentoon. Hienosäätöä vaan.


---


Eilen aamun lenkillä päivällä SARAN treenasi "Out"-käskyä puiden lomassa. Saralla onkin aika vahvana kiertämisen suunnat ja sitä olikin vaikeaa saada ensin toimimaan uudella tavalla. Lopulta onnistui, mutta treeniähän tuo vielä vaatii. RINNA teki pelkkiä kiertoja. Sillä on välillä hakusessa oikea kiertosuunta ja kierrot saattaa mennä vähän pitkiksi.


Eilen oli myöskin mun vetämää tokokurssia. SARA toimi demokoirana. Se näytti tasamaanoutoa osissa. Lisäksi näytettiin takapään käyttöä eli käännöksiä ja askelsiirtymiä. Tunnin jälkeen tehtiin vielä hyppynoutoa vinona, kaikki palautukset koira teki hypyn kautta :) Tehtiin myös ruutua, jossa hyppyeste oli merkin ja ruudun välissä sekä merkille menoa hypyn kautta.

torstai 6. lokakuuta 2011

Torstain agit


Ennen Saran agia ehdittiin taas tehdä pikkutreeniä molempien kanssa. RINNA teki kujakeppejä, kuja oli n. 20 cm leveä. Ensin vedätin repimälelua maassa, sitten palkkasin heittämällä reikäpalloa putkeen. Jälkimmäisessä pää oli paremmin alhaalla, kun itsekin oli kyykyssä.


Hyppytekniikkana tehtiin jälleen set pointia leveällä okserilla. SARALLE rimat oli 35-40-45-20 cm. Kahdessa ekassa otin lentävän lähdön ja vikassa koira sai mennä putken kautta. RINNALLE rimat 45-50-55-20 cm. Kahteen ekaan jäi vahingossa Saran treenistä apuhypyn ja okserin väliin neljä jalkaa, sen jälkeen levensin väliä kuuteen jalkaan. Penne kuitenkin selviytyi viidestäkympistäkin noin pienellä välillä! Vikan Rinnakin sai tehdä putken kautta.


SARAN treenirata:Nelosen jälkeen välistäveto pienessä tilassa oli hieman haastava. Jos en ollut tiukkana ja ajoissa koira ehti hypätä kakkoshypynkin vastakkaiseen suuntaan. Koiran suorittaessa keppejä kokeilin itse siirtyä puomin toiselle puolen. Onnistui, koira jatkoi itsenäisesti pujottelua loppuun asti.


Sitten rata vastakkaiseen suuntaan. Puomin jälkeinen osuus oli vaikea. Vain kertaalleen saatiin se sujumaan oikein, muilla kerroilla koira hyppäsi joko puomin edessä olleen hypyn tai sitten 10. esteen väärään suuntaan. Myös kepeille vienti oli tökkivää. En ehtinyt millään koiran edelle ja se ehti kääntyä minua kohden ennen kuin sain sen kepeille. Opetuslistalle "Out"-käsky, jolla koira kääntyy ohjaajasta poispäin.


Ekalla kierroksella puomi oli hyvä :) Toisella kierroksella se oli jo hitaampi.

tiistai 4. lokakuuta 2011

EKK:n tokot


Tiistaina oli EKK:n tokot. Pari kertaa RINNAN kurssista on meillä jäänyt välistä ja nyt oli kurssin viimeinen kerta. Läpikäytäviksi asioiksi valitsin ohjatun noudon ja ruudun. Niitä ennen kuitenkin paikallaanolo kehäänmenotarkistuksineen. Rinnan perusasennosta makuulle meno on suoristunut, mutta hieman suorempikin se voisi vielä olla. Olin makuun aikana piilossa, kävin vain kerran palkkaamassa. Koira pysyi koko ajan asennossaan.


Ohjatussa noudossa voisi alkaa käyttämään jo kapuloita pallojen sijaan. Virittelyt mukaan (kapuloiden viennin seuraaminen). Merkkiäkin voisi alkaa jo opettamaan. Treenataan siis jo heti alkuun kokonaisuuttakin. Noudettava kapula paikoilleen, sitä voi vielä käydä erikseen näyttämässäkin, keskimmäinen kapula kauemmas helpotuksena. Omalla sijainnilla autetaan koiraa vielä menemään merkiltä oikealle kapulalla. Kokeiltiinkin ja ihan hyvältä näytti, ei ollut yhtään kyttäilyä mitä pallojen kanssa on ollut. Ruudussa tein ensin näyttöruudun. Koira juoksi ruutuun, mutta pysäytin sen hieman liian aikaisin ja se jäi etulaitaan. Toisella kerralla Niina näytti ruutua ja maltoin mieleni ja annoin koiran hakea paremmin oikeaa paikkaa. Ensin se tarjosi ruudussa huonompaa kohtaa ja sitten tarjosi takaa. Pysäytin nyt vaan koiran ollessa takalinjalla. Kosketusalustan kanssa voisi jatkaa. Rinnalla on alkanut tulemaan haukkua ruudun kanssa. Se saattaa haukahtaa lähdössä. Tähän pitää puuttua heti. Virittelyillä koira hakee hyvin ruudun katseellaan, mutta virittää itsensä liian korkealle. Jätetään nyt koiraan koskeminen virityksestä pois ja tosiaan tehdään enempi ruutuja kosketusalustalla lelujen sijasta. Ehkä niilläkin on vaikutusta haukahtamiseen.


SARAN kanssa vapaavuorolla jatkettiin. Naksuttelin ruudussa oikeaa paikkaa sekä kosketusalustalla että ilman sitä. Kosketusalustan kanssa tokikin menee hyvin. Ilman sitä koiralla on aika vahvana oikean takanurkan tarjoaminen. Mun pitää nyt päättää riittääkö se (koira on kuitenkin hyvinkin ruudun sisällä) vai haluanko sen takakeskipaikalle... Luoksetulon pysäytyksistä maahanmenoa tehtiin kiertojen kanssa. Niiden treenaamattomuus ei ole ainakaan pysäytystä parantanut... Eli hidasta oli. Seisomisissa heitin ensin palloa ja sitten käsimerkillä pysäytys, joka oli hieno. Seuraamisissa otin kaikkia kuvioita ja paljon liikkeellelähtöjä eikä koira kertaakaan äännähtänyt! Hienoa. Molemmat paikallaanolot teetin koiralle keskellä kenttää muiden koirakoiden treenatessa ympärillä. Olin näkyvillä ja koira piti koko ajan asentonsa ja katsekontaktin minuun. Kyllä se näin osaa, mutta mun piiloon mennessä tulee rauhattomuus esiin... Hyppynoudossa vein kapulaa hypyn sivuunkin. Aivan hypyn viressä oleva kapula oli vaikea palauttaa hyvin kautta, mutta sivussa ja kaempana hypystä olevat kapulat koira palautti hyvpun kautta.


RINNA tauotti välissä Saraa. Rin muisti kosketusalustan, joten tehtiin ruutua sen kanssa. Virittelyissä käytin pelkkiä sanoja ja niillä koira haki hyvin ruudun katseellaan ilman kyttäävää asentoa. Hyvä. Seuraamista tehtiin pitkiäkin suoria. Rin piti hienosti kontaktia, myös luoksetuloa tekevän koiran vieressä tehdessä. Se vaan meinasi taas edistää...

maanantai 3. lokakuuta 2011

Rinnan agi


Agility siirtyi talviaikaan. Samalla vaihtui Rinnan treeniryhmä. Onneksi Rimpan parhaat treenikamut on edelleen samassa ryhmässä :) Ryhmän kouluttajina on Erika & Laura. Ekalla kertaa tehtiin rataa tihkusateessa:Vaikeimpia kohtia oli takaaleikkaukset 4. ja 11. esteellä. Rin ei vielä lue takaaleikkauksia ja sille tulee ylimääräistä kaarretta tai jopa pyörähdyksiä niihin. Tehtiin erikseen ko. kohtia Erikan palkatessa pallolla ja alkoihan nekin sujumaan. Kympillä vaadittiin lisäksi vekkausta. Onnistuin joka kerta ohjaamaan Rinnan seiskaputkella oikeaan päähän! Tähän tarvittiin vain koiran nimen sanominen. Kepit oli tällä kertaa kapeana kujana ja ne oli kokoverkoilla. Näin nyt sitä mitä halusinkin nähdä eli koiran kepittäessä melomalla sen pääkin laskee. Jatkossa levennetään kujaa parikymmen senttiseksi ja haetaan sitä pään asentoa ja uutta kepittelytyyliä sillä.

sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Hyppytekniikkaa


Käytiin Eevan & Kumman kanssa treenaamassa hyppyteknisiä asioita. Ensin seitsemän esteen perussarja siksakkina (välit 6 ft). RINNALLA oli ensin lelu kolmanneksi viimeiselle esteellä, sitten viimeisellä ja lopuksi sarjan jälkeen. Hyvin penne hyppeli. SARALLA oli lelu suoraan sarjan jälkeen. Ekalla koira hyppäsi kaikkiin väleihin, sitten se hyppäsi vikat esteet kerralla, joten laitoin lelun vikalle esteelle. Sarjan alussa koira hyppäsi esteille kaukaa ja tuli alas heti esteen jälkeen, puolivälissä sen hyppykaaret oli nätimpiä ja lopussa tosiaan se hyppäsi mieluusti molemmat hypyt kerrallaan. Lennosta lähettämällä meni ehkä vähän paremmin.


Sitten kolme hyppyä ja rengas (maksi), välit 6-6-10 ft. Ensin RINNALLE pelkkää rengasta ja sitten rengas sarjaan mukaan. Sarjassa rengas ei sujunutkaan. Koira joko alitti sen tai kiersi. Menin koiran tueksi renkaan vierelle ja sitten alkoi rengaskin sujumaan sarjan mukana. SARALLE välit laitettiin medeiksi (5-5-8 ft). Se sujui. Lisättiin renkaan jälkeen vielä hyppy (renkaalta 10 ft). Saralle se oli vaikeaa. Kolmannen esteen rima tippui ja rengaskin kolisi. Mietittiin sitten uudestaan välejä, ei oikein tiedetty miten medeille ne pitäisi laittaa etenkään maksirenkaan kanssa... Lisättiin askeleita renkaalle mennessä ja sen jälkeen (eli välit 5-5-10-12 ft). Eka tätä ja koira oli vielä hieman epävarma, mutta seuraavalla meni jo paremmin.


Seuraavaksi RINNALLE taipumista viidellä esteellä, välit 6 ft. Ensin Rinnaa kiinnosti liikaa loppupalkkana ollut pallo ja koira oikaisi suoraan sille. Otettiin sitten lähtöjä lennosta ja koira suoritti esteetkin. Rin hyppäsi hyvin, mutta aika keskellä, joten laitettiin rimat kallelleen kohti keskustaa. Loput suoritukset sujui oikein hyvin :)


Yhdistettiin kaikkea kolmea. Perussarja oli viidellä esteellä ja esteet suorina. Perussarjan ja taipumisen välissä oli 12 ft. Renkaan sijasta oli okseri (rimat 35 ja 40 cm). RINNA suoriutui sarjasta aivan loistavasti :)SARA teki loppuun vielä A-estettä. Ensin naksuttelin pelkälle kontaktille hakua, sitten tehtiin kokonaisena esteenä. Nyt ollaan päästy A:n kanssa siihen mitä se oli ennen juoksukontaktikokeiluja :) Koira hakee 2on2offiin samalla vauhdilla riippumatta minun sijainnista. Nopeutta kuitenkin haluasin lisää, mutta saas nähdä onnistuuko. Puomiakin tehtiin. Sen suorittaminen ei sujunut niin hyvin kuin se on sujunut viime aikoina. Oli taas sellaista kuin ennen.

lauantai 1. lokakuuta 2011

Rinnan HSKP:n toko


Lauantaina oli RINNAN HSKP:n toko. Hallikausi on alkanut ja mulla on niin ollut ikävä ADT:n hallin peilejä :) Aloitettiin paikkamakuulla. Koirat muodosti ringin ja ohjaajat oli sen keskellä. Tehtiin kahteen kertaan. Ekalla kertaa Rin meni lonkalleen, kävin sen korjaamassa. Toisella kertaa kouluttaja pujotteli koirien väleistä. Rin pysyi hyvin, mutta seurasi katseellaan mieluusti pujottelijaa. Makuun lopussa käveltiin koirien taakse ja koiria ympäri. Rin piti hyvin asennon, eikä lonkkautunut. Seuraavaksi tehtiin seuruuruspujottelua koirakoiden lomasta. Ekalla kierroksella imutin koiraa ja toisella kertaa palkkasin vain silloin tällöin. Hyvin se piti kontaktin silloinkin. Vaikeaa oli kuitenkin pitää kontaktia perusasennossa muiden koirien pujotellessa. Kontakti tippui järjestäen aina namin annon jälkeen. Sitten koirat laitettiin jonoon. Rinna oli jonon viimeisimpä ja jonon viimeinen kutsuttiin ensin luokse. Koira katteli muualle eikä reagoinnut luoksetulokäskyyn. Toisella käskyllä sanoin koiran nimen sekä luoksetulokäskyn. Rin tuli ja niin tuli lähes kaikki muutkin koirat. Hupsis, ei tainneet koirat olla niin tottelevaisia kuin kouluttaja oli suunnitellut. Onneksi koirat pääasiassa meni ohjaajiensa luokse eikä mitään sattunut.


Sitten otettiin jääviä. Koirakot teki kaikki yhtä aikaa rivissä. Ekalla kertaa tehtiin maahanmeno. Se sujui. Toisella kertaa muut käski maahan, mutta minä en vaan jatkoin seuruuttamista. Rin ei reaoinut muiden käskyyn vaan jatkoi sekin seuruuta. Sitten seisominen. En käskenyt nytkään koiraa seisomaan, sillä koira edisti. Otin vaan askeita taaksepäin ja käännöksiä vasempaan, joilla sain korjattua seuruupaikan. Sitten vielä se seisominen. Rin otti jonkun askeleen seisahtuessaan. Kouluttajan mukaan Rin reagoi käskyyn niin nopeasti, että joutuu asettamaan vielä eturassunsa tasapainottamaan asentoa. Mutta kun tein vielä peilin edessä, niin koira näytti ennemmin ottavan pari hiipivää askelta. Korjaukseksi käsiapua.


Seuraavaksi liikkeellelähtöjä. Rin lähtee hyvin kontaktissa mukaan :) Otin peilin edessä myös askelsiitymiä. Taaksepäin koira takaosa irtoaa, mutta pysähtyessä se kuitenkin korjaa suoraa perusasentoon. Pitää kuitenkin suoristaa koiraa. Askeleissa oikeaan koira toimii hyvin, mutta vasempaan mennessä koira meinaa jäädä alle...


Otettiin sitten paikkamakuuta rivissäkin. Koira käskytettiin erikseen ja Rin teki vain omilla käskyillään. Makuun ajaksi menin verhon taakse piiloon. Kävin kertaalleen välipalkkaamassa. Hyvin se oli. Lopuksi vielä hyppyä. Tehtiin käskytettynä alokasluokan hyppy. Ekan käskyn aikaan joku koira haukahti ja käsky meni kuuroille korville. Toisella käskyllä koira hyppäsi ja pysähtyi hyvin, mutta koiran luokse kävellessä se liikkui vähän. Otettiin sitten vielä erikseen seisomistakin.