torstai 26. heinäkuuta 2018

Aivohikeä

SARA ja RINNA on tehneet aivojen käyttöä vaativaa treeniä. Eilen treenattiin ruudun ja ohjatun noudon erottelua. Samasta kohtaa lähtö ja ruudun ympyrän keskipisteessä oli ohjattua tehdessä merkki. Kapulat oli koko ajan esillä. Saralta sujui hyvin ohjattu siltä puolen, missä ei ollut ruutua. Ruudun puoleisen kapulan sijasta se valitsi helposti ruudun. Pysäytin koiran, mutta se ei kertaakaan osannut pysäytyksestä vaihtaa ruutuun menosta kapulan hakemiseksi. Ennen Sarppa on tämän osannut, mutta muistella vissiin pitää ennen kuin onnistuu. Merkin vauhti on jo palautunut ennalleen parin heitetyn pallon voimin. 

Rinnalle kuvio oli odotetustikin hankala. Koiran vire meni laidasta laitaan. Alussa koira meni itsevarmasti korkealla ja kovaa. Välillä koira meni epävarmaksi ja loppuun saatIin oikein hyvä mieli. Odottamattomasti Rinnaa sotki myös ruudun takana olleet agiesteet. Ruudun sijasta se saattoi juosta ruudun ohi tai läpi esteille. Lisäksi odotetusti Rin jäi kiinni kapuloihin. Se yritti ruudun sijasta kapuloille ja yritti mennä niille myös suoraan  ilman pysäytystä merkille. Ruutu agiestehäiriöineen treenattiin ensin kuntoon erikseen. Liikkeiden erottelua helpottaakseni kävin aina näyttämässä noudettavan kapulan. Erottelu menikin ihan kivasti sitten. Koira oli kuulolla ja osasi vaihtaa treenin ideaa. Ohjattuun opetan Rinnalle nyt suullisen vihjeen suunnasta ja ehkä jopa pelkän suullisen käskyn suuntaan. Ainakin nyt toimi hyvin koiran mielentilan kannalta kertoa ensin suullisisti suunta ja sitten vasta lähettää (rauhallisella) käsimerkillä koira noutoon. Ruudun eteenmeno on Rinnalle edelleen helposti epäselvä ja epävarma. Se ei osaa korjata joutuessaan väärin ja uudestaan otettuna koira on epävarma lähtemään lainkaan sivulta. Rinnalle pitäisi saada tehtävä selvemmäksi ja kriteerit pitäisi määrittää tarkemmin.

Tänään tehtiin ruutua merkkimeren keskellä. Yllättäen kummallakaan ei ollut ongelmia löytää ruutuun. Tällä kertaa Rinna teki myös tosi hyvät eteenmenot ympyrään. Se juoksi vauhdilla riittääni suoraan ja syvään. Sara bongasi merkkejä eikä tyhjään menosta tullut mitään. Koira vaan eteni loikkien sinne tänne. Vaikeaa oli myös ruudun ja kierron erottelu kierrettävän kartion ollessa ruudun edessä. Molemmat valitsi mieluummin ruutuun juoksun. Rinna kuitenkin lähti sitten erottelemaan tehtäviä hyvin. Sara onnistui alkuun vain, kun kävin erikseen näyttämässä kohdetta etukäteen. Sitten tapahtui jotain ja koira juoksi merkin näytöistä huolimatta vaan ruutuun :p Lopuksi näytin läheltä kädestä pitäen kierron, jolloin se onnistui ja jätettiin siihen. Jännätään seuraavaa kertaa :p

tiistai 24. heinäkuuta 2018

Parit tokot

Keskiviikona ja sunnuntaina tehtiin identtiset liikkuroidut treenit SARALLE ja RINNALLE. Liikkeinä keskiviikkona oli ohjattu nouto, tunnari, kaukot ja luoksetulo hiekkakentällä. Sunnuntaina tehtiin nurtsilla kiertonouto, ruutu, tunnari, kaukot ja luoksetulo. Alan vähitellen oppimaan koirien erot ja niiden erilaiset tarpeet treenissä. Voin nykyisin helpommin treenata molempia samassa treenissä ja ideoida treenit kummankin omiin tarpeisiin. Jännittävää kuitenkin huomata, että enenevässä määrin koirilla on samankaltaisia puutteita :p Ehkä ohjaajassa on syytä.

Sara oli keskiviikkona luottokaveri. Sarppa sai setin aikana nampan siellä täällä, ei mitenkään järjestelmällisesti. Ohjatussa noudossa ei ollut huomautettavaa. Tunnari oli raju ja kaukot pikkurumat. Kumpikin korjaantuu yksinkertaisesti toistoilla. Luoksetulossa Sara sai ylläri takapalkan pysäytyksestä. Takapalkan käyttö ilman vahvoja rutiineja (koira näkee takapalkan jätön vs. ei tiedä takapalkasta) ei vielä tuo koiralle samanlaista osaamista.

Rimppa tartti settinsä aikana paljon rauhoitusta. Tällä hetkellä ruokin sitä liikkuria viedessä kapuloita sekä ohjatussa että tunnarissa. Tämä on toiminut ja tuonut koiralle rauhaa. Tässä kohdassa ruokinta toimii. Se ei toimi merkillä kapuloille lähtiessä. Silloin ruokinta toimii vain, kun sitä käyttää muttei tunnu kantavan sIitä pidemmälle. Setin jälkeen kokeiltiinkin erilaisia lähestymisen merkillä lähtöön. Kokeiltiin leluhäiriöitä. Koiran mentyä merkille heitteli leluja ympäriinsä ja vapautan koiran jossain vaiheessa joko maassa tai kädessä olevalle lelulle. Kädessä olevalle lelulle vapautusta on tehty ennenkin ja siinä koira on ihan kivassa mielentilassa. Maahan heitetylle lelulle koira lähti haukahtaen. Kokeiltiin myös aina stoppausta jokaisesta haukahduksesta ja pysähtyminen jälkeen siitä kohdasta uudestaan lähettämistä kapulalle. Rimppa saattoi joka kerta haukahtaa, mutta kokeillaan tätä lisää. Ruutuun menon suhteen tämä menetelmä on jonkin verran jo auttanut. Kaukoja Rinna ei yksinkertaisesti vain osaa vielä tarpeeksi hyvin. Osaamista suunnittelin parantaa takajalkatargetin avulla. Luoksetulossa Rinna jää hyvin rauhattomaan tilaan. Se ääntelee ja on levoton. Sillä on kiire pinkaista juoksuun. Tätä tarttee treenata paljon jättämällä koiraa ja palaamalla palkkaamaan. Stoppeihin Rinna on ostanut hyvin palkaksi taaksepäin vapautuksen. Sen molemmat pysäytykset oli hyviä.

Sunnuntain treeneissä koirat oli identtisemmät. Sara teki treenin palkatta ja Rinnaa syötin lähinnä rauhoittamismielessä. Se oli kaiken kaikkiaan tasaisempi kuin keskiviikkona eikä ruokintaa tarvittu niin paljon.Esimerkiksi tunnarissa uskalsin olla kokonaan ruokkimatta.

Kiertonoudossa kumpikin huomasi kyllä kapulat, mutta juoksivat silti hyvällä draivilla kiertoon. Kumpikaan ei osannut pysähtyä istumaan vaan tarttivat lisäkäskyä. Selkee treenin puute molemmilla. Sara ei ole juurikaan tätä liikettä treenannut. Rinna on tehnyt noudon ha hypyn yhdistämistä eri kulmista minuun nähden sekä vauhdista kapulalle tuloja. Vauhdin kanssa treenaaminen on etenkin tehnyt hyvää. Ruutu oli kummaltakin hukassa. Molemmat lähti lähetyksessä takaviistoon. Selkeesti ne oli tekemässä ohjattua eikä ruutua. Ruutu nurtsilla on etenkin Saralle vaikea hahmottaa, mutta nyt kumpikaan ei edes yrittänyt. Molemmat löysi ongelmitta ruutuun sitten, kun olin suunnannut ne ympyrässä oikeaan suuntaan. Treeniin siis ruohikon lisäksi erottelut. Sara on näitä tehnytkin joskus, mutta Rinna ei ruudun ja ohjatun suhteen. 

Rinnan tunnari oli tutun hätäinen. Se potki myös kapuloita :p Saralle kävi Sarpoille tyypillinen tunnari virhe eli koira nappasi oikean viereisen. Tämä on taas ihan treenin puutteen syytä. Lisäksi koira tarttee tunnaritreeniä lähekkäisillä kapuloille sekä tunnaria, jossa oikea on hankalampi löydettävissä tai sitä ei ole lainkaan. Kaukoissa oli Rinnan lisäksi Sarallakin tällä kertaa huonouksia. Treenin puuteutta edelleen. Luoksetulon Rinna teki taaskin hyvin! Saralle käytin taas takapalkaa. Se kantoi seisomien asti, ei maahanmenoon. Treeni siis jatkukoon.

Paikallaanoloihin olen ottanut koiria yhtä aikaa samaan riviin. Tätä olen aiemmin pyrkinyt välttämään, sillä haluan, että pystyn keskittymään yhteen koiraan kerrallaan. Tämä on kuitenkin tuntunut nyt toimivalta Saran mielentilan suhteen. Se tuntuu rennommalta riviin jäädessään vaikkei Rinna ole edes viressä vaan etäämmällä rivissä. Testataan onko tuuria vai totta.

lauantai 21. heinäkuuta 2018

Koiraeroja

Meillä tehdään kattoremppaa. Pahin kuvitelma oli se, että Saraa pelottaa ja Rinna ja Dot reagoisi kaikkiin ääniin vahtihaukulla. Pahin kuvitelma ei toteutunut, ei lähellekään. Vaikka kuulostaa siltä, että katto tippuu niskaan, niin koirat ei välitä. Olen videoinut koiria niiden yksinollessa ja ainoa asia mitä tapahtuu on ajoittainen nukkuma-asentojen vaihto. Huojentavaa, ettei koirat stressaa, sillä tilannehan kestää useamman viikon. Lisäksi Rinnan ja Dotin lähitienoon vahtiminen on vähentynyt. Ne on niin turtuneita, kun porukkaa kulkee ees ja taas.


Viime aikoina on tokoiltu paljon. On hauskaa, kun on kaksi saman tasoista koiraa, mutta kuitenkin niin erilaista. Kummallakin on erilaiset heikkoutensa ja vahvuutensa. Puolensa kummassakin :)

Rinna oppii kaavoja helposti ja ennakoi tilanteita. Se tarvitsee paljon treeniä, jossa se joutuu olemaan kuulolla tietääkseen kuinka treeni etenee. Sitä pitää haastaa koko ajan ja tehdä paljon kuuntelutreenejä. Sitä vastoin Sara kestää saman toistamista. Sille sopii samat kaavat. Ennakointeihin auttaa lyhyt koiran palautus. Rinna taas ennakoi samaa asiaa pitkäänkin, vaikkei samaa kuviota olisikaan hetkeen tehty. Rinna ennakoi etenkin vauhtiliikkeitä ja helposti ennakoinneessaan liikkuu reippaasti lähdettyään liikkeelle.

Rinna jaksaa toistoja fyysisesti paljon. Sen vauhti ei hyydy hetkeen vauhtiliikkeitä tehdessä. Saran vauhti häviää nopeammin. Rinna on myös helpommin palkattavissa juoksemisella. Luoksetulon pysäytyksiin toimii molemmille takapalkka. Saralla se toimii niin pitkään kuin palkka on konkreettisesti takana ja takapalkkaus pitäisi satunnaistamisella häivyttää pois. Rinnalla takapalkan hävitys on tehty yksinkertaisesti jättämällä se pois. Hyvästä pysäytyksestä Rinna saa juosta taaksepäin. Juoksen itsekin koiran luokse palkkaamaan sen, mutta se tilanne itsessään jo palkkaa koiraa. 

Rinna havannoi asioita helpommin. Se hahmottaa ruudut ja muut kaukokohteet paremmin. Sara ei ole koskaan ollut hyvä hahmottamaan kaukokohteita. Kumpikin kuitenkin yhtälailla jää jumiin kohteisiin. Rinna vain jo aiemmin jo nähdessään kohteen, Sara vasta tekemisen kautta.

Saralla on useimmiten optimimpi vire tekemiseen. Rinnalla menee usein yli. Saran huono vire johtuu usein ympäristöstä. Se ottaa paineita jostakin ja purkaa sitä joko ääntelemällä tai useammin passivoitumalla ja olemalla vaikeasti tavoiteltavissa. Rinnan nostaessa kierroksia sen ääntely lisääntyy. Se vinkuu ja haukkuu. Tätä saa purettua nykyään juurikin kaavoja rikkomalla. Rinnan suhteen saa olla paljon mielikuvitusta, ettei vahingossakaan liikaa tee kaavamaiseksi treenejä. Saralle taas juurikin se koiran kaavoittaminen auttaa paineistunutta koiraa toimimaan. Vaikka Rinnaa auttaa kaavojen rikkominen, se ei kuitenkaan ole oikotie onneen. Jossain liikkeissä koiraa turhauttaa, jossei se pääse tekemään sitä mitä luulee. Paljon siis vaatii tasapainottelua Rinnan treeneissä.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Vähän kaikkea

Hellettä on riittänyt, joten on treenattu vain vähän kaikkea :p RINNAN eilisiin treeneihin mahtui jälki, tarkkuus, esineruutu ja pudotettu. Tänään oli hakua.

  • Jälki oli muutamman sadan metrin mittainen neljän kepin nurmikkojälki. Rinna ei ole hetkeen tehnyt jälkeä nurmella, mutta se suoriutui siitä tosi mallikkaasti. Koira kulki kuin juna jäljen päällä. 
  • Tarkkuus tehtiin asvaltilla kongin murulla. Jo metsässä Rinna liikkuu helposti tarkkuusruudun ulkopuolelle ja asvaltilla se menikin sitten useasti alueen ulkopuolelle. Muruihin reagoinnista palkkasin ennen mitään ilmaisua. 
  • Esineruutu oli kaistale pellolla. Alueen halkoi pari polkua. Ruudussa oli kaksi esinettä takana. Koiran ensiapulaukku oli isompi esine ja pullon korkki pienempi. Ne oli lähekkäin siten, että korkki oli aivan takalaidassa takareunassa olevan polun toisella puolen. Rin toi ensin ison esineen ja sitten pienen. Sitä se joutui tovin paikallistamaan ja teki hyvin töitä!
  • Pudotettu tehtiin kävellessä esineruudusta poispäin. Rinna ei kuunnellut vihjeitä vaan lähetyksessä juoksi suorinta reittiä takaisin ruutuun. Kutsuin koiran pois ja nyt koira juoksi keskittyneemmin takajälkeä esineelle.
  • Haussa keskilinjassa oli kulma. Rata oli lyhyt. Toiselle puolen Rinna sai juosta pelkkiä tyhjiä ja toisella oli kaksi maalimiestä. Tyhjiin jouduin koiraa korjaamaan joitain kertoja, että se meni tarpeeksi syvälle. Näissä pitää olla ehdoton. Ilmaisut oli ihan hyviä. Koirassa ei onneksi ollut mitään jälkiä kokeen epäonnistumisesta! Testasin myös maalimiehellä haltuunoton jälkeen koiran vapautusta, jolloin koira saa alkaa haukkumaan uudestaan maalimiestä. Toimi. Olisin toivonut kokeessakin koiran aloittavan uudestaan ilmaisun sen tultua pois maalimieheltä ja palattua takaisin :p Meinasi käydä äksidentti Rinnan juostua maa-ampiaispesään maalimiehellä. Olikohan ampiaiset kuumissa, sillä kukaan ei saanut pistoja!
Anonyymit hakuilijat

perjantai 13. heinäkuuta 2018

Paska koe, mutta hyvä treeni

Sunnuntaina RINNA kisasi hakua Actionin kokeessa Kouvolassa. Koe alkoi hakukoirien osalta maastoissa. Ensin haku, sitten esineet. Ilma oli kostea, tuuleton. Vesisade alkoi hakusuorutuksen jälkeen. En edes oikeastaan jännittänyt. Varmaankin koska ei ollut yhtään odotuksia kokeesta. Maastotreenejä on tälle kaudelle kertynyt hyvin vähän. Yhden käden sormet riittää hakutreenikertojen laskuun. Esinetreenejä on ollut vielä vähemmän.

Hausta saatiin pisteitä pyöreä nolla. Ei kuitenkaan hukkareissu, sillä oppia ja treenattavaa tuli paljon. Maalimiehet oli 100, 200 ja 300 metrissä. Alussa lähettelin koiraa turhaan etukulmiin. Ei siellä ketään ollut, ois pitänyt lukea koiraa paremmin. Sitten mentiinkin vaihtelevilla pistoilla. Rata oli kaartava enkä näköjään yhtään osannut lukea sitä vaan välillä lähetin koiraa keskilinjan suuntaan :p Pistot oli lyhyitä takalinjalle päin, mutta pitkiä keskilinjan suuntaan. Sadan metrin kohdalta ukko jäi koiralta huomaamatta, mutta linjan kaarteessa koira hakeutui sille myöhemmin. Nyt matka keskilinjalta maalimiehelle oli pitkä ja koira joutui haukkumaan todella pitkään. Rinna haukkui tosi hyvin siihen asti, että päästiin lähelle, mutta juuri niin, että maalimies jäi näkymättömiin kallion kulman taakse. Rinna lopetti ilmaisun, tuli luokse, mutta palasi itse takaisin maalimiehelle. Harmiksi se ei enää jatkanut haukkua. Keskilinjalle palatessa yritin lähettää koiraa uudestaan takaisin maalimiehelle, muttei se enää lähtenyt. Se oli jo nähty. Treeniin siis pitkät ilmaisumatkat. Nyt matkaa oli tuplaten normaaliin matkaan keskilinjalta maalimiehellä. Samassa kohdassa keskilinjan toisella puolen olisi ollut toinen maalimies, muttei Rin enää uponnut ylämäkeen riittävästi. Koira oli varmaan hämillään edellisellä maalimiehellä tapahtuneesta. Sekin siis jäi. Lisäksi vielä koiran saapuessa vikalle maalimiehelle tein sen taas ja kutsuin koiran pois ennen kuin se kerkesi aloittamaan ilmaisua! Sekin siitä sitten. Paljon tuli siis ohjaajalle oppia ja treenattavaa. Saa nähdä millaista korjaussarjaa nyt tarvitaan.

Jatkettiin koe kuitenkin loppuun. Esineruudusta Rinna ehti nostaa vain kaksi esinettä. Sillä meni aikaa taas turhaan juoksenteluun. Osa alueesta jäi tarkistamatta. Ehdottomasti taas esineiden arvon nostatusta koiralle. Niiden pitää olla arvokkaampia kuin juoksentelun.

Tottiksessa päästiin kolmen kimppaan. Rinna jäi ekana taukovuorolle ja teki sitten liikkeet ja paikkiksen vikana. Ilmottautumiseen koira tuli hyvällä mielellä ja sainkin sen sitten sopivasti palkattua siitä tauolle mennessä. Tottiksessa annoin apuja ja lisäkäskyjä sekä kehuin koiraa sen tehdessä hyvin. Näin seuruuosio sujui aika paketissa. Juoksukohdissa koira ei pysynyt enää kunnolla hallussa ja käytin enempi apuja. Juoksusta jäävät oli huonoja. Luoksetuloissa oli törmäämistä. Noudoissa kierrokset nousi lisää. Yhden luovutuksen jälkeen koira aikoi ennakoida sivulle, joten otin luovutuksen uudestaan. Eteenmenossa seuraaminen oli ruminta, mutta innosta huolimatta Rin ennakoi maahanmenon. Uudella käskyllä se juoksi riittävästi. Paikkamakuu oli ainoa, johon olin hyvin tyytyväinen. Rinnan mielentila oli nyt juuri hyvä siihen, vaikka usein koira on liikkeiden suorittamisen jälkeen ihan väärässä mielentilassa paikkiksessa. 

Hirveästi puutteita, mutta yhteys koiran ja mun välillä toimi. Koira ei kertaakaan mennyt omaan kuplaansa, vaan oli tavoitettavissa. Kunhan yhteyden saa vielä toimivammaksi ja koiran vielä avoimemmaksi mua kohtaan, niin parempi tulee. 

 

Rinna ei ole kuitenkaan jäänyt ilman pokaalia. Se oli viime vuoden paras hakuaussie!

tiistai 3. heinäkuuta 2018

Kisailua

Viime viikolla huomasin sunnuntain kalenterista tyhjäksi. Kyselyrumba tuotti tulokseksi tilaa olevan vielä Ylöjärven tuplarallyissä. Sinne siis. Ilmoitin RINNAN molemmille aloradoille ja SARAN yhdelle radalle mestariin. Aikataulut oli siten, että alokkaat oli peräkkäin alkaen ysiltä ja mestari oli puol neljältä. Päivä oli lämmin ja ajomatkaa pari tuntia per suunta. Hyvin täytetty päivä :p Rallyä on viimeksi kumpikin tehnyt lähinnä viime kokeissaan. Alokasluokassa ei nyt ole ihmeitä Rinnalle. Sara mietitytti enempi parin kuukauden taukoineen.Ekaan kehään mennessä Rinna tuntui tosi hyvältä. Kierrokset kuitenkin nousi lopoua kohden ja koira lähti arvailemaan. Se ennakoi edestä sivulle siirtymässä suoraan sivulle, kun oikea suoritustapa oli takaakiertäen. Uusinnalla (-3) koira kuunteli. Lisäksi yksi piste lähti spiraalussa juosten. Taidettiin törmätä. Tulokseksi 96 pistettä.

Toiselle radalle mukaan tuli koira omassa kuplassaan. Ei todelkakaan niin pahasti kuplautunut kuin monesti muulloin ja sain kuplan puhkaistua. Taas Rinna arpoi siirtymää jälleen edestä sivulle. Mutta ähäkutti taas, pieleen meni arvaus! Piti tehdä alkelsarja edessä. Uusinnassa (-3) onnistu. Lisäksi yhden pisteen kontrollimiinukset tuli kylteillä pujottelussa ja liikkeestä maahanmenossa. Eli tulos 95 p. ja RTK1.


Oon niin tyytyväinen siihen, että koiran kupla puhkesi heti alkuunsa. Ja siihen, ettei koira saavuttanut mitään ennakoinnilla. Onneksi se ei arvannut oikein! En ois uskonut, mutta mulla on varmempi fiilis Rinnan kanssa rallykoekehässä kuin Saran. Rinnan suoritukset ei jännittänyt, mutta jännitys nousi Saran vuorolle. Silloin, kun Rinna on avoinna mua kohden, niin se on niin varman tuntuinen. Saran mielentilaa vaikuttaa niin paljon enempi ympäristö. Häiriö ulkopuolelta pääsee pilaamaan koiran fiiliksen koska tahansa. Siihen riittää jo pörisevä kärpänen.Sara paineistui taas ötököistä, mikä näkyy koiran tekemisessä. Oon kuitenkin niin tyytyväinen, että Sara pääsi peloista nyt yli. Muutenkin ötökät ei saa sitä enää pakenemaan tai pakenemisen ollessa mahdotonta passivoitumaan. Se tsemppasi nyt tosi hyvin. Jo lähdöstä kerättiin -10 koiran seistessä, mitä en huomannut. Koko radan koira oli keskittymätön, erityisesti putken jälkeisiä kylteillä, jolla ympärillä kiersi paarma. Tämä näkyi lisäkäskyinä sekä lisäksi annoin varmuuden vuoksi ylimääräisiä apuja. Oikealla seuraaminen ei ole Saralle täysin varma asia. Keskittymättömänä se helpommin siirtyy varmemmalle puolelle vasemmalle. Kun koiran sain kyltillä 15 vasemmalle, niin Sara normalisoitui ja teki loput kyltit rennosti. Uusintoja tehtiin kaksi. Merkillä virityksiä koira nousi seisomaan, joten uusin koko liikkeen. Toinen uusiminen oli käännöksessä vasempaan koiran ollessa oikealla, josta se siirtyi väärälle puolelle. Yhden pisteen epätarkkuus oli kohdassa, jossa koiran ollessa oikealla tehtiin käännös oikeaan pysähdyksin. Sara oli paineistunut eikä tehnyt tarkkaa työtä. Muutakin epätarkkuutta ja keskittymättömyyttä suorituksessa oli, muttei tuomaria ne haitanneet. Pisteitä jäi miinusten jälkeen 83.