maanantai 30. joulukuuta 2019

Kokeiden jälkeen

RINNALLE jäi näköjään patoumia kokeissa :p Aamun kimppatokoissa se teki liikkuroituna liikkeitä ja sitten niiden jälkeen korjauksia. 

  • Kiertonoudossa se räjähti kapulalla. Se tuli niin kiihkolla kapulalle, ettei meinannut saada sitä mukaansa eikä hyppy sen jälkeen onnistunut. Rinna on onneksi järkevä koira pohjimmiltaan eikä hyppää hyppyä, jos kokee sen mahdottomana. Se tulee hypyn ohi eikä loukkaa itseään. Otettiin korjauksena erilaisia vauhtilähestymisiä tunnarikapulan kanssa hypylle. Tunnarikapulan kanssa Rinna joutuu säätämään vauhtiaan enempi sopivaksi.
  • Ruudussa Rinna jätti ympyrään menon lyhyeksi. Ehkä väliä oli sillä, että ympyrä oli oven edessä. Kun jouduin korjailemaan sitä, niin koira aloitti haukunpurkauksen. Keskeytin sen ja uusinnolla meni paremmin, muttei täydellisesti. Ens kerralla Rinna saa jatkaa eteenmenoa ovesta ulos. Ruudussa jätin koiran seisomaan ja sivulketulokihdassa käskin sen maahan. Koira oli kuulolla.
  • Seuraaminen oli aika sievää. Kontrasti oli iso lauantain kisoihin verrattuna. Tarvii vaan hyvin paljon taas saada hyviä toistoja alle.
  • Tunnari tehtiin ruutuun päin. Rinna jälleen räjäytti kapulat, mutta oikea löytyi. Yritin saada koiraa tekemään rauhallisempaa työtä kapuloilla olemalla itse kapuloilla ja kutsumalla koiran töihin kapuloille. Ei toiminut. Sen sijaan palkkaus heti edes vähän rauhallisemmassa haistelua jälkeen toimi. Jatkossa siis haistelusta palkkaamista enempi.

DOT sai aika paljon luottoa ja oli koko treeninsä irti muiden koirakoiden keskellä. Se oli myös Rinnan treenatessa hallissa käskytettynä ja hihnalla varmistettuna) seinustalla. Doo käyttäytyi hyvin!  Dotin kanssa treenit on olleet hyvin teknisiä. Sen kanssa on kiva viilata pilkkua, kun sillä ei ole vielä niin rutinoituneita huonoja tapoja :p

sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Tokoa ja kokeita

RINNA on käynyt parissa tokokokeessa. Viime torstaina oltiin Koiviksen kokeessa Agimestassa ja lauantaina VAU:n kokeessa Lahdessa. 

Torstain koe oli oikein onnistunut koiran mielentilan kannalta. Rinna vähän pirskahteli, mutta oli läsnä minun kanssa. Lauantain koe taisi olla liian pian edellisen jälkeen. Koira oli omissa maailmoissaan korkeassa vireessä. Rinna kyllä yrittää kovasti, muttei vaan kykene siinä mielentilassaan.

Torstain kokeesta on videota, oikein hyvänmielen videoita! Liikkeissä on vielä tekemistä,  mutta koe oli tunnelmaltaan paras pitkästä aikaa.
Toisessa kokeessa eniten liikkeistä kärsi seuraaminen (8,5 vs. 6,5), luoksetulo (8 vs. 5), kiertonouto (9 vs. 7) ja ruutu (8 vs. 6). Seuraaminen on pahin kuplauttaja. Koira saattaa jopa eksyä matkasta kokeissa, sillä en kannattele koiraa mukanani vaan se joutuu hoitamaan oman tonttinsa. Kun koira eksyy ihan poissa sivulta, se usein herää ja keskittyy paremmin. Jos yritän kerjätä sen huomiota, niin se ei edes yritä. Luoksetulosta hävisi maahanmeno pysäytyksenä, kuten myös kiertonoudosta. Rinnan ollessa liian kierroksilla se ei vaan kykene siihen. Tämä oli vielä kesällä ongelma treeneissäkin, mutta näköjään putkahtaa esiin, kun lujaa menee. Muutenkin pysäytykset on olleet treeneissäkin valuvia, joten tekemistä riittää. 

Ruudun ympyrään saan koiran hyvin ja tarvittaessa saan korjauskäskyillä sen korjattua ympyrään (lauantain kokeessa tartti). Ruutuun lähtiessä Rin aina haukahtaa, mutten ole enää siitä välittänyt. Se missä tässä liikkeessä huomaa liian vireen on seuraamaantulo lopussa. Jos Rinna on liian kiireinen, niin se juoksee vaan ohi :p

Kestävimpiä liikkeitä oli paikkikset (10 ja 9,5 vs. 9 ja 9), zeta (9,5 vs. 8,5), tunnari (8,5 vs. 9) ja kaukot (10 vs. 9). Välillä paikkiksen maahanmenokin on ollut vaikeaa, kun koira odottaa niin (täristen) luoksetuloa. Toivottavasti tämä on nyt korjattu. Zetaa on treenattu paljon liikkuroituna ja ilman. Se on selvästi auttanut :D Zetassa koira on nykyään läsnä. Otan sen seuruuseen jo aloituspaikalle mennessä, jolloin se ei jää kyttäämään kartioita. Lisäksi on tehty paljon kuuntelua käskytyksissä. Tunnari on aina yhtä kaaottinen, mutta usein onnistunut. Rinna potkii mennessään kapuloita ja on muutenkin hätäinen kapuloilla. Kaukoissa Rinna keskittyy ja tekee vaihdot samanlailla kuin treeneissäkin. Ihan ideaalit ne ei ole vielä vaan s-i on epäpuhdasta. 

Heikoin lenkki on ehdottomasti ohjattu nouto (0 vs. 0). Nykyään Rinna tekee vielä siistin merkin, mutta sen jälkeen räjähtää. Se näkee vain kapulat eikä pysty luopumaan niistä. Liikkeenä ohjattu nouto on aina heikko, sekä treeneissä että kokeissa. Helpon treenata siis koekuntoon :p 

On aina yhtä hilpeää pukea Rinna kukkamekkoon (takkiin) :DSunnuntaina oli Mari Leiviskän koulutusta. Rinnan kanssa paneuduttiin ohjatun noudon ongelmaan. Rinnan keskittymistä oikean kapulan noutoon lisättiin häiriöille. Samaan aikaa, kun lähetin koiran noudettavalle kapulalle, lensi lelu keskimmäisen linjalle. Rinna vaihtoi tehtävän helposti leluun,  mutta toistojen myötä sen keskittyminen tehtävään parani. Toinen häirintä oli ruokaa merkillä juuri päinvastaisella puolella kuin noutosuunta oli. Tämäkin toi keskittymistä. Lisäksi pitää vahvistaa korjauskäskyjä kapuloilla, jotta saan koiran paremmin vaihtamaan väärän oikeaan. Treenissä tuli ilmI taas mun kiire korjata ongelmaa. Rinnalle toimii paremmin tilanteen rauhottaminen (koiran pysäytys tai maihin) kuin lennosta uudella käskyllä korjaaminen. Rinna pitää nollata välillä. Aikaa jäi vähän DOTILLEKIN. Sen kanssa katsastettiin seuraamista. Halusin tietää huomaanko koiran tekevän seuraamista kriteerien mukaisesti vai onko siinä jotain mitä en huomaa. Oltiin Marin kanssa samaa mieltä seuraamisesta, mikä oli positiivista. Mulla on kuitenkin jäänyt huomaamatta Dotin olemuksessa aika selkeä indikaattori koiran väärästä mielentilasta. Se vinkaisi liikkeellelähdöissä, kun perusasennossa istuessa sen toinen etutassu oli ilmassa. Jatkossa siis vaadin siltä kunnon istumista. Oonhan mä tiennyt, ettei peruasennossa kuulu olla tassu ilmassa, mutta Dotin kohdalla se on vaan ollut söpöä. Ei ole enää.

torstai 19. joulukuuta 2019

Tokoa

RINNAN kanssa ole yrittänyt tokossa panostaa kaikkeen :p Eräissä kimppatreeneissä se teki kaikki EVL:n liikkeet liikkuroituna. Palkatta se ei joutunut työskentelemään, vaan annoin ruokaa sille sopivissa väleissä koiraa rauhoittamaan. Rinna on osaava, mutta sen nopeasti nousevat kierrokset tuottaa tuntuman veitsen terällä taiteilusta. Rinnan kanssa on nyt yritetty ylläpitää kaikkia kuvioita. Erityisesti on keskitytty pieniin juttuihin, jotka onnistuessaan vaikuttaa kovasti kokonaisuuteen mielentilan kannalta. Rinna tarvitsisi lisää kuuntelu- ja erottelutreenejä sekä toistoja oikeanlaisesta mielentilasta.

Seuraamisessa annoin ruokaa koiralle välillä liikkeellelähdöissä. Ne on ne kriittisimmät kohdat. Rinna oli vähän vallaton, mutta rinnaksi kuitenkin kiva. Peruutus ei korkeammassa mielentilassa onnistunut, sillä koira poikitti edessä. Zetassa treeni on purrut. Rinna on joutunut viime aikoina tekemään paljon kuuntelua zetassa; sanonko käskyn, joka tarkoittaa jotain vaiko käskyn, joka ei tarkoita mitään ja johon koiran ei tule reagoida mitenkään. Rinnan mieli on ollut avoinna mua kohtaan eikä se ole kuplautunut itsekseen.

Luoksetulossa ja kaukoissa mielentilan kannalta ongelmallisinta on odottaminen minun kävellessä asemiini. Tähän on tehty mielentilaan rauhaa ruokkimalla koiraa. Joko olen itse palannut palkkaamaan koiraa tai appari on syöttänyt koiraa mun kävellessä poispäin. Luoksetulossa liike ei toki aina pääty luoksetuloon ja koiran odotusarvo sitä kohtaan on laskenut.  

Ruudussa haluaisin koiran osaavan paremmin oikean kohdan ruudussa. Rinna päätyy kyllä ruutuun, mutta haluaisin sen olevan täsmällisempi. Tähän on käytetty kosketusalustaa. Satunnaisesti alusta ollessa poissa, kuten näissä treeneissä, koira hakeutuu hyvälle paikalle, mutta tarvitsee alustan muistuttamaan säännöllisesti. Tällä kertaa lapsi juoksi juuri ruudun ohi koiran juostessa ruutuun. Rinna sanoi ylimääräisen haun, mutta keskittyi omaan tehväväänsä. Ruudussa luoksetulon odottaminen on myöskin Rinnalle vaikeaa. Tähänkin on toiminut harhakäskyt sekä paljolti palkkaaminen ruutuun.

Ohjattu nouto tehtiin liikkeistä viimeisimpänä ja kohti ruutua. Ohjattu on Rinnalle vaikea liike ja etenkin viimeisenä. Nyt Rin juoksi ensin kohti ruutua merkin ohitse. Seuraavalla se löysi merkin, muttei kapulaa, joka oli ruudun edessä. Keskikapulalta sain sen käännytettyä oikealle kapullalle. Jatkossa koiralle enempi erottelutreeniä ruudun kanssa. Ruutu vetää Rinnaa paljon puoleensa.

Kiertonoutoja Rinna on pääasiassa tehnyt hyvin. Se ei välitä hypyistä tai kapuloista, vaan löytää kiertokartion. Asennot se on osannut erotella hyvin eikä ole tullut enää ilman kapulaa tai hyppäämättä luokse. Mulla on sen sijaan ongelmana oikea-aikaisen käskytys pysäytyksessä. Koitan pysäyttää koiran lähelle kapulalinjaa, sillä silloin Rinnan on helpoin napata kapulan mukaan ja tehdä paluu hypyn kautta. 

Tunnari oli vähän hätäinen, mikä ei ole ihme. Treeneissä tunnaria on tehty vauhdikkaan liikkeen jälkeen tai tunnaritoistoja on tehty useita peräkkäin. Molemmissa Rinnalta vaaditaan aika paljon, että se suoriutuu virheettä. Haen tällä varmuutta koiralle suoritutua tunnarista yksittäisenä liikkeenä kokeessa. Vire vaikuttaa tähän liikkeeseen Rinnalla paljon.

Paikkiksissa edelleen maahanmeno tapahtuu usein hitaasti. Rinna odottaa niin paljon luoksetulo-osuutta ja se jähmettää koiraa. Tätä on työstetty eri keinoin, mutta sellaista varmasti auttavaa ei ole vielä löytynyt. Varmaa on se, että jos paikkista ei tee säännöllisesti, niin se huononee.

DOT on tokossa duunannut muutamaa liikettä täsmäiskuna. Jäävät Dot osaa erotella, mutta se jää jostain syystä helposti yhteen asentoon kiinni ja tarjoaa vain sitä. Ensin koira saattaa erotella asennot hyvin, mutta treenin kestäessä liian pitkään se jämähtää yhteen asentoon. Selvästi treeniasetelma on koiralle huono. Ruudussa olen yrittänyt tehdä paljon treenejä, mutta vähän toistoja. Dot ei kestä toistoja, mutta ruutu liikkeenä vaatisi treenaamista. Dot sekoittaa ruudun vielä helposti kiertoon etenkin, jos molempia treenataan samassa treenissä. Erottelu onnistuu, kun ruudussa on alusta kertomassa tehtävästä. Ilman sitä ei vielä onnistu. Tunnariakin on tehty. Dot tykkää ja tätä voidaan tehdä useampiakin toistoja kerralla!

Sitten toki kuunteluhaaste. SARA on tehnyt näitä aiemminkin. Eli käsissä namppaa ja kädet oudossa asennossa. Koiran tulee kuunnella pelkkiä käskyjä. Saralta sujui erottelu. Saran kropan hallinta ei ole priimaa eikä perusasennot ole kohdillaan :/


RINNA teki eteen- ja sivulletulon erottelua. Se erotteli hyvin, vaikka ihan viime tipassa käsky taitaa saavuttaa aivot :p Pidemmältä matkalta Rinnan mielestä ei voi tulla suoraan sivulle, vaan se järjestäin tulee aina eteen. Rinna on niin rutinoitunut. Sama homma kapulan kanssa. Koiran mielestä sitä ei voi missään nimessä pitää sivulla eikä edestä sivulle siirtyminen ilman kapulan luovuttamista edessä luonnistu.   


tiistai 17. joulukuuta 2019

Hakubuustia


Mulla on ollut hakumasis eikä olla hirveesti treenattu. Viikonlopun treenit oli kuitenkin ihan älyttömän kivat treenit, vaikka sää oli märkä ja kylmä. Jotenkin vaan nyt tiedän, mitä haluan treenata ja sunnitelmat alkaa selkeytyä.  

Ilmottautumisessa RINNA saikin palkkapurkin minulta ja se yllätti niin, että koira kulki koko treenin mun kanssa paremmin. Kerrankin mullakin oli merkitystä koiran mielessä enkä vain ollut hidaste sen treenissä. Olenhan ennenkin antanut sille palkkaa, mutten purkissa :p

Eka maalimies oli korkean kiven päällä. Kivellä oli korkeutta nelisen metriä, mutta takasivulta pääsi kiipeämään sen päälle. Rinna löysi helposti tien maalimiehen luokse.

Muut maalimiehet oli joko piilossa suoraan lähetyskohdasta tai he olivat kävelleet ällän mallisesti piiloon. Rinnalle pitää kokeilla hajuavanaa toistekin vahvistamaan etenemistä.  

Vika maalimies otettiin hallintaan asti. Rinnan haukku ei meinannut kestää sinne asti vaan koira alkoi härkkiä maalimiestä. Hyvästä haukusta kutsuin sen pois ja se sai palkan multa.  Pääasiassa treeneissä Rinna on saanut palkan heti haukun aloitettuaan enkä ole tullut paikalle lainkaan, sillä olen halunnut vahvistaa suoraa etenemistä. 

Seuraavan päivän ilmaisutreeneissä sitte Rinna siirtyi haukkumaan minua, kun tulin maalimiehelle. Se myös siirtyi mukanani maalimieheltä pois haukkuen. Saatiin sitten pari onnistuneempaakin suoritusta, jossa koira pysyi haukkumassa maalimiehelle minusta riippumatta. Hakukoira Rinna on rakennettu ehkä vähän huonosti :p 

DOT sai ensikosketuksen hakuun ilmaisutreeneissä. Opetan sille rullailmaisun, koska haluan. Nyt tehtiin takaperin ketjuttaen. Ekoissa treeneissään se sai juosta syömään maalimiehille liina perässään. Maalimiehillä se tarjosi maahanmenot purkeilla. Dot tykkäsi lajista :D

lauantai 14. joulukuuta 2019

RTK2 Pop

DOT kisasi rallya SBCAK:n kisoissa KAT-tilassa. Kolmas kisa avoimessa luokassa eikä kertaakaan houkutusta. Mikä tuuriDotille tuli pisteen menetykset kylteillä 9 ja 12. Käännöksen jälkeisessä istumisessa se istui viiveellä ja eteentulo oli vino. Pisteitä jäi 98 ja koulari tuli.

sunnuntai 8. joulukuuta 2019

Kolmosissa

Korkattiin DOTIN kanssa itsenäisyyspäivänä kolmosen kisaradat Janakkalassa. Radat oli mukavia. Oltiin vaan niin surkeita, etten tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Eka olisi ollut ihan tehtävissäkin, toiseen ei taidot riittäneet. Suurimpana ongelmana oli jälleen mun ohjaamattomuus. Kuvittelen ohjaavani, mutta todellisuus on toista. Turhauttaa.Viime aikoina olen päässyt ohjaamaan agitreeneissä useampaa eri koiraa. Tämä on ollut hyvin opettavaista itseni kannalta. Panostan ihan erilailla lainakoirien kanssa. Sitä vaan pistää itsestään parastaan vieraan kanssa. Dotkin ansaitsisi minusta enemmän. Dotin kanssa ohjaus on sinnepäin. En ohjaa loppuun asti, en ohjaa koko aikaa ja luovutan liian helposti. En vain saa itsestäni irti sitä samaa enkä tiedä miksen!

Alkuviikosta Dot kävi fyssaroitavana. Dot oli ihan hyvässä kunnossa, mitä se ei olekaan ollut vähään aikaan. Taitaa1-2 kuukauden välein tehdyt käsittelyt tehdä tehtävänsä.