sunnuntai 23. joulukuuta 2018

perjantai 21. joulukuuta 2018

Kuuntelua

RINNA on tehnyt tokossa kuuntelutreenejä. Kuuntelua on tehty etenkin erotteluiden ja tehtävien vaihdon suhteen. Esimerkiksi koiraa on pysäytetty eri asentoihin ruutuun, merkille, kiertoon tai kapulalle mennessä. Istumaan pysähdys on ollut vaikeinta eikä koira edelleenkään osaa pysähtyä istumaan matkalla ollessaan menossa kapulalle. Tehtävien vaihtoja on tehty eniten ohjatussa noudossa, joka on mielentilaltaan vaikeimpia liikkeitä Rinnalle. Rinna nostaa kovat kierrokset liikkeestä. Se pystyy nyt vaihtamaan tehtävää merkille tai kapulalle mennessä, mutta kapulan noudon jälkeen takaisin merkille meno kapulan kanssa on koiran mielestä ihan absurdia. Rinnalla on kapuloista hirveän vahva ajatus tuoda ne ja nimenomaan eteen. Se harvoin kykenee siirtymään kapulan kanssa sivulle ja sitä on työstetty paljon. Rinnan mielestä niin ei vain voi tehdä. Rinna on helposti kaavoittuva koira. Kaavoittuessaan sille tulee "Kyllä minä tiedän"-asenne, jota on välillä vaikea rikkoa, kun koira ei kuuntele. Sille onkin tehty korjaamiseksi juurikin paljon tehtävän keskeytyksiä ja sen jälkeen tehtämän vaihtoa. Ilman keskeytystä tehtävien vaihdot on vaikeita.

Alla videolla ensin kapulan heitto, mutta noudon sijasta eteenlähetys ympyrään. Ympyrässä ruudun sijaan ruudun taakse kiertoon, josta vasta ruutuun meno. Loppuun kapulan tuonti esteen yli. Tämän kaltaiset kuuntelutreenit alkaa Rinnalta jo sujumaan eikä sen kierrokset enää nouse taivaisiin rutiinin rikkoutuessa. Saran jälkeen en tajunnutkaan miten paljon koira voi rutinoitunut ja tarvita erilaista treeniä. Saralle tämänkaltaiset treenit on olleet vain tehtäviä muiden joukossa ja sillä on aina säilynyt se kuunteluyhteys minuun. Rinna on erilainen.

torstai 20. joulukuuta 2018

Rallituksia

DOT kävi rallykurssin. Harmiksi vaan, sen yli neljän viikon mittaiseksi venynyt juoksu typisti kurssin Dotin osalta kahden kerran mittaiseksi. Dotin ekalla kerralla tehtiin avoimen luokan rataa. Dotille kyltit ja kaikki muu materiaali kentällä oli isoksi häiriöksi. Se tahtoi tehdä kylttien kiertoja ja muuten vaan otti häiriöitä kaikesta. Sen piti haistella ja tönäistä kuonollaan kylttejä ja merkkejä :p Doo kaipaa siis paljon treeniä siihen, että kylttejä on kentällä muttei niillä ole mitään merkitystä. 

Noin muuten teknisissäkin asioissa ois tekemistä. Alokasluokan puolelta Dot ei osaa eteentulojen eikä saksalaista. Sen sijaan siltä sujuu avoimen luokan hyppy sekä pyörähdys (käsimerkillä). Houkutuskaan ei aina koiraa kiinnosta. Toinen rallykerta olikin tekniikkatreeniä. Tehtiin treeniä sekä vasemmalla että oikealla puolen. Kiitos Dotin pentuajan treeniense osaa käyttää takapäätään molemmilla puolin yhtä hyvin. Erityistreeniä sai nyt eteentulot ja sivulla seisomaan nousut. Dotia ei ole niinkään opetettu houkuttelemalla vaan se ottaa monesti houkuttelut luopumistreeninä. Seisomaannousut sivulla onnistuu nyt vastakäsikosketuksella. Koiran puoleisen käden kosketuksella on tehty istuma-asennon ryhtiä ja namikädestä luopumisella nopeita maahanmenoja. Eteentuloja tehdään nyt paljolti vain niin, että siirryn istuvan koiran eteen. Ohjaavan kierto kokonaan on Dotin mielestä jotenkin niin hauska, että kierron se tuntui oppivan kerrasta. Siitä saanee helposti tehtyä saksalaisenkin. 

RINNA tuurasi Dotia kurssilla Doon juoksun ajan. Rimppa teki alokkan ja avoimen luokan ratoja oikealla puolen. Oikean puolen seuraamisessa on vielä paljon tehtävää, mutta avustettuna onnistui radatkin. Oikean puolen ohella Rinna on opiskellut puolenvaihtoja. 

SARA on rallystä taas muistellut oikean puolen perusasentoja. Oikea puoli on sen verran heikkia Saralla, että se aina huononee pienenkin tauon aikana. Perusasennon myötä hajoaa kaikki muukin oikealla puolen tehtävä. Toisaalta kaikki on helppo korjata, kun ei tarvitse muistella kuin perusasentoa niin kaikki sen puolen ongelmat korjaantuu.

keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Roturallit

Aloitettiin joulu ajoissa ja matkattiin pohjoiseen. Matkalla lauantaina pysähdyttiin Kuopiossa Ponderan hallilla, jossa järjestettiin aussieiden rotumestaruusrallykoe. SARA oli aika kierroksilla matkustamisen jälkeen etenkin, kun oltiin vielä myöhässä ja saavuttiin paikalle jo muiden odottaessa enkä ehtinyt purkaa koiraa. Koirasta pääsikin ralliauton ääniä eikä kierroksilla oleva koira jäänyt tuomarilta huomaamatta, vaan tuomarin kommenteissakin siitä oli mainittu ("Hienosti ohjattu kuumaa koiraa"). Virheitä tuli Saran puolesta kahden pisteen verran (-1 p kylteillä 2 ja 8) ja mun takia tehtiin kolmen pisteen menetys uusinnalla. Kyltillä 16 molemmat kääntyy vasempaan ohjasin kyllä koiran oikeaan suuntaan, mutta itse käännyin vastakkaiseen. Tajusin virheen siinä ja uusittiin tehtävä. Pisteitä jäi 95. Sillä sijottui koko luokassa toiseksi ja parhaimpana aussiena Sarasta tuli rotumestari! 
Sarppa sai päätään isomman ruusukkeen! 

sunnuntai 9. joulukuuta 2018

Kisaamassa

Yksi toisen kolmanneksen tavoitteista Huippiksessa on kisata DOTIN kanssa enemmän. Itsenäisyyspäivänä käytiinkin ottamassa pari starttia agilityä Anne Viitasen radoilla Koivukylän Koiraharrastajien kisoissa Ojangossa. Oli kamalaa. En nukkunut kunnolla ja heräsinkin jo ennen kellon herätystä. Ekalla radalla koira tuntui menevän nopeampaa kuin treeneissä tai ehkä mun jalat oli tahmeammat. Eka rata kaatuikin siihen, että jo radan alussa olin ohjauksissa myöhässä. Toisella radalla päästiin vähän alkua pidemmälle ennen kuin yhteistyö hajosi. Edelleen virheestä mun ohjaus hajoaa ja siihen riittää pienikin virhe. En saa enää kunnon ohjausta kaivettua esille radan aikana. Kepit on edelleen Dotille radan osana vaikeat. En oikein tiedä, mikä niissä on se koiralle vaikea asia. Eikö se kykene tekemään niitä korkeammassa vireessä? Noh, kisaamista kun ei voi opetella kuin kisaamalla. Lisää kisoja siis.

Tunnetta

Kävin seuraamasssa piirin Nuorten koirien tokoringin koulutusta, jota veti Jari Kantoluoto. Tällä kertaa käsiteltiin enemmän koiran tunnetiloja. Ensin ohjaaja auttaa koiraa pääsemään oikeaan tunnetilaan, jonka jälkeen koira osaa itse hakea eri tilanteissa sen tunnetilan. Tunnetilan tulisikin olla niitä ensimmäisiä asioita, joita koiralle opetetaan. Se on kaiken perusta. Oikea tunnetila auttaa koiraa selviämään vaikeammassakin paikassa. Siitä on apua, kun vaikkapa esimerkiksi kokeessa ohjaajan ollessa vähän outo :p

Tunnetilasta toiseen siirtymistä harjoitellessa palkataan aina tunnetila muuttuessa oikeaksi. Joko koira aktivoituu passiivisuudesta tai siirtyy stressin tai turhauman alueelta oikealle toiminta-alueelle.Turhaumasta nopeutettu siirtyminen oikealla taajuudelle tapahtuu keskittymisen ja luopumisen kautta. Koiran tulee oikeasti keskittyä luopumaan eikä olla turhautunut ja näennäisesti luopunut palkasta. 

Oikeaa tunnetilaa voidaan naksutella koiralle. Koiran itseluoma asia on luotettavampi kuin ihmisen rakentama. Turhauma ei saa olla kannattavaa koiralle. Jos koira on turhautunut, se ei voi olla keskittynyt. Koiran toivotaan tekevän keskittyneesti, ei turhautuneena. Kiihtynyt koira jätetään rauhottumaan ja palkataan, kun se itse rauhottaa itsensä. Jättöä ei voida käyttää kuitenkaan rankaisuna (esim. treenin lopettaminen, jäähy) ennen kuin koiran väärä käyttäytyminen on hyvin vahvaa ja sillä on tieto siitä, mitä siltä odotetaan.

Teknisempikin asia ylös. Sivulla asennon vahvistaminen (huonon pään asennon korjaaminen). Ensin oikean asennon valinta ohjaajan edessä (ohjaaja näkee). Ja koiran asennon pitäminen palkasta luopuen. Sitten ohjaaja siirtyy sivulle siten, että koiran asento ei muutu. Ohjaaja voi olla sivulla vain niin kauan kuin koira pystyy olemaan asennossa (esim. palkan kaivaminen taskusta voi aiheuttaa väärän asennon). Palkan suunta on aina oleellinen. Eli aina pallataan oikeasta suunnasta, vaikka palkan kaivaisikin taskusta.