sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Dot rallyssä


Menin ja ilmoitin sitten DOTIN rallykisoihin hetken mielijohteesta. No jostain kait se on aloitettava. Saa nähdä mitä siitä tulee. Doo osaa suunilleen kaikki kuviot kyllä, mutta jännättäväksi jää koiran mielentila, joka voi vaihdella laidasta laitaan. Mielentilasta riippuen koira joko haahuilee tai yliyrittää ja ääntelee. Treeneissä näihin on vielä helppo puuttua joko keskeyttämällä tekeminen tai rauhoittamalla koira. Kisatilanteessa on toimittava erilailla ja yritettävä tukea koiraa muuten. Se on onneksi rallyssä mahdollista. Kaikesta huolimatta odotan pääseväni Dotinkin kanssa rallyradalle. Se on varmasti kokemus.

Sitä ennen treenataan vielä. Seisomaannousun Doo on nyt oppinut sanallisena, mikä on hyvä, sillä käsimerkkiä käyttäessä se aina tökkäsi voimakkaasti kuonollaan käteen. Tämän myötä Doo on myös vähemmän fiksoitunut johonkin jäävään asentoon. Kolmella asennolla voi tehdä jo enempi kuuntelutreeniä ja koirakin on alkanut kuuntelemaan käskyjä. Saksalainen ja ohjaajan kierto sujuu yleensä hyvin, mutta välillä koira sotkee nämä eteentuloon. Erotukseksi olen alkanut käyttämään nyt apuaskelta eteentuloissa. Se auttaa myös suoristamaan koiraa, kun se ei vielä osaa hakeutua suorasti eteen. 

Kiihdyttävää Dotille on juoksuosiot, etenkin, jos juosen tehdään käännöksiä. Näissä Doo saattaa hyppiä ja vinkui sekä tarrata hihnan kiinni. Mieltä rauhoittavaan treeniin koira vastaa hyvin ja sitä pitää vain tehdä ennen koepäivää. 

Noin yleisesti Doo edelleen huomaa kyltit sekä kartiot ja välillä käy tökkäämässä niitä kuonollaan. Saa olla itse tarkkana, ettei koiran keskittyminen herpaannu. Dotin kanssa täytyy itsekin keskittyä joka hetkeen.

lauantai 26. tammikuuta 2019

Tanssia

Osallistuin SARAN kanssa viime sunnuntaina HSKH:n järkkäämään Johanna Saariluoman koiratanssikoulutukseen. Koulutuksesta tuli selkeyttä HTM-positioihin ja vaihtoihin positiosta toiseen (en ole taaskaan lukenut sääntöjä). Positioiden puhtautta korostettiin, mikä toki tokoihmisen mieltä lämmitti. Puolen vaihdoissa koira saisi olla aktiivinen ja tehdä työn vaihdoissa. 

Ryhmäkoulutuksen jälkeen oli yksärien vuoro, joita jäin hetkeksi seuraaamaan. Esityksessä saisi käyttää koko tilaa, mutta edestakaisuutta tulisi tilankäytössä välttää. Tilaa voisi myös hyödyntää diagonaalissa tai kaartein. Esitystä koostaessa kannattaa miettiä mikä näyttää hyvältä eri kohdissa aluetta. Esimerkiksi tuomarien pöydän edessä tehdyt temput saattaa jäädä tuomareilta näkemättä pöydän takia. Rekvisiitalla tulisi aina olla joku merkitys esityksessä. Koiran tulisi mieluusti tehdä pari kolme temppua rekvisiitan kanssa. Musiikin kuuntelu on tärkeä osa esitystä, mutta myös koiraa tulisi kuunnella. Esitys pitää tehdä koiran tahtiin, pitää odottaa, että se on valmis esimerkiksi vaihdettuaan puolta ettei tule vajaita positioita.

Saralla on olemassa jo kolme positiota: molemmilla sivuilla kuono eteenpäin sekä jalkojen välissä. Jalkojen välin asennossa koira helposti istuu, sillä positio on alunperin opetettu temppuna, jossa istutaan. Lisäksi pysähdyksissä koira helposti tässäkin asemassa on hieman edessä. Edessä poikittain asema on tällä hetkellä treenin alla, mutta eiköhän kolme positiota riitä jo alokasluokan esitykseen. Musiikkikin ehkä on jo valittuna. Puuttuu vaan se esitys.

sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Agikuu

Tammikuu on ollut agikuu. DOTIN kanssa on käyty eri koulutuksissa ja päivitetty treenilistaa (joka pitäisi olla muuallakin kuin päässä!). Treenien lisäksi on kisattu kolmena peräkkäisenä viikonloppuna kuusi starttia virallisena sekä yhdet epikset.

Ekat kisat oli lauantaina 5.1. KAT:n järjestämiä Ojangossa. Tuomari Ritva Herrala oli tehnyt kivat radat. Oli oikein hyvänmielen päivä. Doo nosti kierroksia kisapaikalla, mutta nykyään (halutessaan) se osaa myös laskea niitä. Radoilla koira oli hyvässä mielentilassa. Se teki kaikki niin hyvin tai huonosti kuin osaan. Hyvästä mielentilasta kertoo keppien sujuminen molemmilla radoilla. Molemmat radat päättyi ihan omasta ohjauksesta johtuvaan hylkäykseen. Sunnuntaina käytiin epistelemässä. Sama homma, mun ohjauksesta johtuva hylkäys. (Samoissa epiksissä Rinna voitti ahmimiskisan :D )

Seuraavatkin kisat oli sunnuntaina 13.1.Ojangossa tällä kertaa HSKH:n järjestäminä. Niissä tuomarina oli Esa Muotka ja radat oli hyvin suoraviivaisia. Ekalta radalta tehtiin tulokseksi tyhmä 15. Kepeillä tehtiin eka vitonen, kun koira tuli liian lujaa eikä taipunut toiseen väliin. Edelleenkään se ei osaa itse säädellä vauhtiaa kepeille sopivaksi. Puomilta tuli toinen viisi alastulolta, koira kun ei osaa vielä vinoja poistumisia. Vielä saatiin viimeinen vitonen, kun lopetin ohjauksen ja poistuttiin radalta. Koiran ohitettua jo vika este päätinkin kutsua sen takaisin nollatakseni kellon. Siitä siis kieltomerkintä. Tyhmää on se, että virheistä lopetin ohjauksen. Olisi pitänyt vaan silti ohjata loppuun asti! Toiselle radalla tsemppasin ja tehtiin nolla, jolla voitti!

Kolmannet kisat oli lauantaina 19.1. LÄGI-Areenalla. Tuomarina oli Marjo Heino. Jännää radoilla oli se, ettei niillä ollut yhtään putkea. Dot oli älyttömällä päällä. Ekalla radalla se vaan sinkoili minne sattuu. Tehtiin moninkertainen hylly koiran ottaessa ylimäääräisiä esteitä. Toisella radalla koira oli jo paremmassa mielentilassa, muttei kuitenkaan vielä sopivasssa. Se teki lentokeinun, loikkasi kontaktit (osuen kuintekin) eikä pystynyt suorittamaan keppejä kerrasta. Nykyään Dot on ollut vähemmän tämänkaltainen. Sen käytös on ollut parempaa enkä nyt ole varma mikä laukaisi villin käytöksen. Se on kuitenkin selvää, että oma käytöskseni vaikuttaa. Olen miettinyt omaa kisaminääni agilityssä. Nyt kisoissa olen ollut sekä yksin että seurassa. Muiden seurassa oleminen nostattaa omaa jännitystä enkä keskity oleelliseen. Ihan keskenäni ollessa saan pidettyä pääni viileämpää. Harmi vaan, että tykkään seurasta :p Samanlaista ongelmaa en ole huomannut muissa lajeissa kisatessa, mutta agility on mulle vaikeinta. Se on niin hektistä.

Dot on käyttäytynyt kisapaikoilla hyvin, vaikka agiympäristössä onkin paljon mieltä nostattavaa. Dotia on pystynyt jättämään esim. rataantutustumisajan ajaksi käskyn alle makaamaan ja se on pystynyt makaamaan rennosti ympäristöstä välittämättä. Noin muuten arkikin sujuu jo erilailla. Pystyn nykyään kuuntelemaan lenkkeillessä vaikkapa äänikirjoja, mitä en ole pystynyt tekemään koko Dotin olemassaoloaikana. Dot alkaa selvästi saamaan vähitellen jo itsehillintää. Se pystyy ajattelemaan ennen toimintaa eikä räjähdyksiä enää niin usein satu.

Agilityynkin liittyen vielä fyssaroinnit ylös. Doon lisäksi RINNA kävi fyssaroitavana joulukuun alkupuolella. Rinna saatiin silloin hyvin käsiteltyä, mutta Doossa riitti käsiteltävä vielä toiseenkin kertaan. Tammikuulle Dot kävi käsittelyssä seuraavan kerran ja sen jälkeen sekin oli taas kunnossa. Edellinen käsittelykerta oli syyskuulla. Eli kolme kuukautta aiemmin. Selkeesti se oli liian pitkä väli Dotille.  Normisti se käy hoidossa kahden kuukauden välein. Yleisistä jumistaan poiketen koiralla oli myös jumia lannerangassa. Ehkä enempi agility näkyi.

sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Talvea


 
Kuvat Irene Erling.

keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Vuoden jutut


Lunta!

Eli mitä taas tuli tehtyä... Tästä edellisvuoden kirjotelmiin. Vuonna 2018 SARA kisasi rallia ja siitä tuli rallytokovalio. Koekertoja kertyi 12 kpl, joista puolessa pisteet oli vähintäänkin 95. Paremmat tulokset painottui loppukauteen, joten jotain opittiinkin ja kehityttiin. Sarasta tuli myös HSKH:n seuramestari sekä Australianpaimenkoirien rotumestari. Näiden lisäksi Sara suoritti kaksi hyväksyttyä rallyrataa ASCA-puolella. Tokokin kaivettiin naftaliinista ja koira kävi kahdessa kokeessa hyvällä mielellä. Ensimmäiseen ehdittiin muistella muuveja vähemmän eikä tulosta saatu, mutta toisessa Sara voitti HSKH:n seuramestaruuden kakkostuloksella.

Jatkoon on vaikea enää laittaa sen kummoisempi tavotteita. Seuraavina synttäreinä Sara täyttää jo 12 vuotta enkä tiedä kuinka monet synttärit se aikoo vielä viettää. Sara on edelleen kuitenkin niin henkisesti kuin fyysisestikin hyvässä kunnossa. Se kulkee samat lenkit kuin muutkin, myös pidemmillä (10-20 km) se on mukana. Se on ollut mukana myös juoksu- ja hiihtolenkeillä. Ei enää vetämässä, mutta irtonaisena juoksentelemassa. Sydäntä Saralta ei ole tutkittu sitten sen jälkeen, kun siltä löytyi sivuääni koiran ollessa 9-vuotias. Vaivaa hoidetaan oireidenmukaisesti. Oireiden puuttuessa ei hoidettavaakaan ole. Rokotukset koiralta vanhenee ensi syksynä. Saa nähdä rokotetaan sitä enää. Mikäli ei, niin koiratapahtumiinhan sitten ei ole enää asiaa. Saran mieli on edelleen virkeä. Se tykkää osallistua ja tehdä asioita. Vanhanakin se oppii asiat samanlailla kuin ennenkin. Tavoitteita ei siis enää Saralle aseteta, mutta seuraavaksi aletaan mielenvirkistykseksi koostamaan koiratanssiesitystä :D


Jäisiä keppejä!

RINNAN kanssa tuntuu, ettei olla mitään tehty koko vuonna, mutta ehkä se tuntuma johtuu siitä, että kaikkea on tehty vähän ilman kunnon paneutumista mihinkään. Rinna kisasi kuitenkin vuoden aikana viidessä lajissa: pk-puolella haussa, jäljellä ja etsinnässä sekä tokossa ja rally-tokossa. Titteleinä se tarkoittaa: HK3, EK1, RTK1 ja 2. Haussa käytiin kahdessa kokeessa sekä hyvällä että huonolla menestyksellä. Haun treenaaminen on ollut katkonaista ilman selkeää etenemissuunnitelmaa. Epäsäännöllinen treenaaminen yhdistettynä omaan huonoon lajin tuntemukseen aiheutti sen, että koiran suorituminen kokeissa oli hyvin vaihtelevaa ja tuurista oli paljon kiinni. Ekassa kolmosen kokeessa laitettiin kello tikittämään ykköstuloksella ja toisesta ei tehty tulosta lainkaan. Rinnan ykköstulokset sekä jäljellä että haussa on tulleet tuurilla, mutta yhteistäkin näillä kokeilla on ollut. Sää on ollut helteinen ja se pahin eli tottis on suoritettu maastojen jälkeen. Silloin koira on parhaimmillaan tottiksessa. Tällä taustalla ei ole ihmekään, ettei jälkikokeessa tottiksen perusteella maastoon edettäessä maastopaikkaa herunut. Ex temporena käytiin EK-kokeessa tutustumassa lajiin ja kotiintuomisina oli koulari kakkostuloksella.

Rally on yllättäen osottautunut hyväksi lajiksi Rinnalle. Sen kisaaminen korkattiin ja edettiin kuudella kokeella (minäkään en mokannut!) voittajaan asti. Näiden lisäksi Rinnakin teki kaksi hyväksyttyä tulosta ASCA:n puolella. Tokossa vihdoin ja viimein uskaltauduin korkkaamaan Rinnan kanssa EVL:n, josta muistoksi kolmostulos. Musta on tullut enempi sellainen treenifiilistelijä, mikä näkyy etenkin Rinnan kanssa tehdessä. Ennen treenit oli enempi eteenpäin, kohti tavoitteita vieviä, kun taas nykyään keskitytään kaikkeen epäolennaisempaan :p Rinnan kanssa on kuitenkin superkivaa ollut treenata sekä kisata. Sille en edelleenkään osaa laittaa selkeitä tavotteita vaan asiat saa mennä omalla painollaan. Toivon meille treenin ohella kisoja niin pk-puolella kuin tokossakin. Rally jäänee tauolle kisaamisen suhteen, sillä ylempiin luokkiin on vielä paljon treenattavaa. Aion kuitenkin rallyillä Rinnan kanssa aina ehtiessä, sillä se on vaan niin hyvä laji Rinnalle.
 
Ja lumipaakkuja!

DOT ihan yllätti ja korkkasi kaksi lajia virallisesti! Se kisasi kuusi starttia agilityä, kolme hypäriä ja kolme agirataa. Tuloksina hypäriltä voittonolla ja agiradalta keppivitonen, loput oli hylättyjä. ASCA:n puolella otettiin 30 starttia. Sieltä saatiin novicen tittelit agi- ja gamblersradoilta. Tokokin korkattiin ykköstuloksella alokasluokasta. Dotille on hassua asettaa tavotteita, sillä Dot on aika epätasainen eläjä. Ensi vuonna on kuitenkin aikomus kisata niin agissa, tokossa kuin rallyssäkin. Ehkäpä realistisia tavotteita voisi olla tokossa AVO1 ja rallyssä RTK1. BH-koekin saattaisi jossain vaiheessa onnistua, mutta ei ehkä vielä. Agilityä onkin vaikeampi paketoida. Huomaan itse tarvitsevani paljon kehittyäkseni. Itse olen kuitenkin kehitykseni esteenä. Siinäpä vasta pulmaa :p

Ja valkeita "oravia"!

Kulut 2018

Taas on aika pistää vuosi pakettiin myös rahallisesti. Viime vuonna tavoitteena oli yrittää vähentää kuluja ja se vähän niinkuin onnistui! Vuonna 2018 koiriin meni rahaa 4872,15 eur, mikä oli keskimäärin 406,01 eur/kk. Kuukausittainen vaihtelu oli 128-773,44 euroa. Edellisvuonna summa oli 5654,36 eur, eli nyt menot pieneni lähes tonnilla (782,21 eur)! Edelisvuosien tilastot löytyy Tilastot-kategorian alta.


Edelleen jaoin menot neljään luokkaan: ruokinta, terveys, harrasteet ja tarvikkeet. Kaikissa muissa menot oli pienemmät kuin edellisvuonna, mutta terveyteen laitettiin nyt enemmän rahaa. Terveyteen meni rahaa lähes kaksi tonnia (1946,55 eur). Edelleenkin onneksi suurimmaksi osaksi rahat meni ennaltaehkäisevästi eikä koirat juurikaan sairastelleet. Nyt rahaa meni vakuutusten (772,62 eur) ja fyssarointien (540 eur) lisäksi Rinnan sterkkaukseen ja sen komplikaatioiden hoitoon (505,61 eur). Vakuutuksesta oli tänä vuonna hyötyä 16,82 euron verran (Rinnan serooman hoito). Saran vakuutuksen lakkautin ja se laskee vakuutussummaa edelliseen vuoteen verrattuna. Jos vakuutusmaksuissa ei tapahdu isoja muutoksia, niin summan pitäisi tänä vuonna olla vielä alhaisempi laskutuksen uudelleen järjestämisen vuoksi. Loput rahamenot selittyy lähinnä koirien madotuksilla ja loishäädöillä sekä hammastahnan ostolla. Lisäksi Saran ripulin jälkeen täydennettiin kotiapteekkia.

Suurin menoerä on edelleen koirien kanssa harrastaminen, yht. 2431,04 euroa. Juuri se syy, miksi minullakin on koiria. Summa on pysynyt aika vakiona kaikki nämä tilastovuodet (2016-18) ollen kuitenkin tällä kertaa seurantavuosien alhaisin. Vuonna 2018 kisattiin koirien kanssa agissa, pk:ssa, tokossa ja rally-tokossa. Yhteensä rahaa meni kisamaksuihin lähes tonni, 995 euroa. Toinen samanmoinen (995 eur) meni treenimaksuihin ja loput (441,04 eur) oli yhdistys- ja seuramaksuja sekä lisenssejä. Viimeinen on aika hurja summa ja siinä on nousua edellisiin, mutta selittyy hyvin lisenssimaksuilla. Maksoin vuoden lopussa myös jo seuraavan vuoden agilisenssin. Lisäksi uusia lisenssejä oli SPKL-lisenssi sekä ASCA:n numerot Saralle ja Rinnalle. Kisa-ja koemaksuja oli nyt enemmän edellisvuoteen verrattuna. Sitä vastoin treeneihin meni nyt vähemmän. Lahjattomat treenaa ja niin edelleen :p

Kisa- ja koemaksut jakautui seuraavasti:
  • rally, 17 kpl + 4 kpl (ASCA), 474 euroa (SM-koe oli seuran maksama)
  • agi, 8 kpl + 30 (ASCA), 333 euroa
  • pk, 4 kpl, 155 euroa
  • toko, 1 kpl + kisakirja, 33 eur (pari koekäyntiä oli kuitattu talkoilla)
Ruokamaksut yllätti tällä kertaa. Summa oli huomattavasti pienempi kuin edellisvuosina. Nyt päästiin alle 500 eurolla (468,10 eur) kun edellisvuosina on ruokaa mennyt lähes tonnilla. Koirat kyllä saa syödäkseen yhtä paljon kuin ennenkin, mutta edellisvuosina on pidetty varastot täydempinä. Lisäksi nyt saatiin enemmän lahjaruokia kuin ennen (yli 30 kg). 

Pienimpänä luokkana oli tarvikkeet. Koko vuoden aikana tarvikkeisiin ei laitettu rahaa kuin 24 euroa! Sillä sai tossuja koirille 12 kpl. Tää on se helposti pienenä pidettävä kategoria. Yleensä kun tarvikkeita ei tarvitse näille ostaa lainkaan tarpeeseen vain huvin vuoksi. Olen niin ylpeä, ettei mitään turhaa tässä luokassa tullut ostettua koko vuonna :D

Edellisenä vuonna otin mukaan myös bensakulut koirien kuljettamisesta. Ne laskin nytkin suurpiirteisesti. Vuoden aikana koiria kulketettiin alle tuhat kilometriä ja bensoihin meni noin tonni. Sekin on vähemmän kuin edellisvuonna, jolloin laskin bensat ensimmäisen kerran mukaan. Bensakulut on edelleen ylimääräinen kategoria, jota ei ole kokonaissummaan lisätty.

Ens vuonna taas!


Alla vielä kaikki kulut kirjattuina.

Tammikuu   409,12 eur
SPKL-lisenssi 40,00 eur
Koiratanssitunti 10,00 eur
Rally-tokokoe, 2 kpl 46,00 eur
Möllitokokoe, 2 kpl 25,00 eur
Axilur 500 mg 10 tbl 15,62 eur
Maarit Hellmanin tokokoulutus (ATD, 3 krt) 25,50 eur 
Oona Mäen rally-tokokoulutus (ATD, 3 krt) 41,00 eur
ATD:n rallytokokimppa (3 krt) 16,50 eur
ATD:n tokokertoja, 2 krt 10,50 eur
HSKH:n jäsenmaksu 50,00
ATD:n jäsenmaksu 25,00 eur
Lihaa ja rasvaa (kana, lammas) 19 kg 43,00 eur
ATD:n agilitykerta 5,00 eur
Agilitylisenssi A 56,00 eur

Helmikuu   175,70 eur
Saija Mustosen agikoulutus 25,50 eur
MSM-jauhe 200 g 6,37 eur
Biotiini Forte Vet 600 g 12,83 eur
Agikisat, 2 starttia 29,00 eur
ATD:n tokokerta 2,00 eur
Rally-tokokoe 25,00 eur
KPKY:n jäsenmaksu 25,00 eur
Ville Liukan agikoulutus (ATD, 2 krt) 25,00 eur
ATD:n agikerta 5,00 eur
Pissasakko 20,00 eur 

Maaliskuu   585,51 eur
Rally-tokokoe, 2 kpl 50,00 eur 
Möllitoko 7,00 eur
Hau-Hau Campion 6 kg 10,90 eur
Sterilointi 440,00 eur
ATD:n tokokerta 2,00 eur
Serooman hoito 82,43 eur - 16,82 eur (vakuutus) = 65,61 eur
Ville Liukan agikoulutus (ATD) 10,00 eur

Huhtikuu   439,33 eur
HAU:n jäsenmaksu 60,00 eur
Rally-tokokoe 25,00 eur 
EPK:n liittymis- ja jäsenmaksu 40,00 eur 
Irene Erlingin agikoulutus (ATD) 10,00 eur
Tossuja, 12 kpl, 24,00 eur
Agiepikset 4,00 eur
Rustoluut (sika, kana, lammas) 23,66 kg 67,07 eur
Puruluut (hirvi) 500 g 10,76 eur
Rally-tokokokeet, 3 kpl, 65,00 eur
Agikisat (ASCA), 6 starttia, 54,00 eur
Australianpaimenkoirat ry:n jäsenmaksu 30,00 eur
Mari Leiviskän tokokoulutus (ATD, 5 krt) 42,50 eur
Agiepikset, 2 starttia 7,00 eur

Toukokuu   408,28 eur
HSKH:n tokoleiri 100,00 eur
PAHA-koe 35,00 eur
Ville Liukan agikoulutus (ATD), 2 krt 15,00 eur
PAJÄ-koe 40,00 eur
Nina Mannerin tokokoulutus (HAU), 2 krt, 34,00 eur
Vakuutus 144,28 eur 
PAEK-koe 40,00 eur

Kesäkuu   773,44 eur
Lihaa, rasvaa, elimiä (sika, nauta, lohi) 27 kg 73,95 eur
Virbac-entsyymihammastahna 5,49 eur
Fyssari, 10 kertaa, 540,00
Heidi Pesosen tottiskoulutus (HSKH) 30,00 eur
PAHA-koe 40,00 eur
Rally-tokokoe, 3 kpl 84,00 eur

Heinäkuu   384,04 eur
Agiepikset 7,00 eur
Agikisat (ASCA), 18 starttia 144,00 eur 
Rally-tokokoe (ASCA), 4 kpl 60,00 eur
ATD:n agikerrat, 2 krt 8,00 eur
ASCA-nrot, 2 kpl  17,54 eur
Bayvantic 4x2,5 ml 48,04 eur
Dolpac 6 tbl x2 39,46 eur
Lihaa ja elimiä (lohi, kana, sika) 25 kg 60,00 eur

Elokuu   268,90 eur
Jakt 15 kg 35,00 eur
Puruluita 500 g 8,90 eur
HAU:n agilityt 225,00 eur

Syyskuu   603,39 eur
Puruluita 2 kg 10,00 eur
Peter Huotarin agikoulutus 36,00 eur 
SuperHaukut 95,00 eur
Rally-tokokoe, 2 kpl 45,00 eur
Agikisat (ASCA), 6 starttia 54,00 eur
Rally-tokokerta (ATD) 5,00 eur
Oona Mäen rally-tokokoulutus (ATD, 2 krt) 25,50 eur
ATD:n tokokimppa (3 krt) 16,50 eur
Vakuutus 316,39 eur

Lokakuu   250,78 eur
Lihaa (sika) 760 g 5,29 eur
Tokokoe 30,00 eur
Kennelliiton jäsenmaksu 40,00 eur
Rally-tokokoe,  2 kpl 46,00 eur
Brit 30 kg 68,46 eur
Raakaluut (sika, lammas) 18,68 kg 54,03 eur
Nose work -kerta (ATD) 5,00 eur
Tokokerta (ATD) 2,00 eur

Marraskuu   445,65 eur
Tokokisakirja 3,00 eur
Kaopekt Forte 200 ml 13,06 eur
Aptus Atrapectin 30 tbl 8,65 eur
Vesa Kuosmasen jälkikoulutusvkl 50,00 eur
Rally-tokokoe 28,00 eur
Vakuutus 311,95 eur
Tokokerta (ATD) 5,00 eur
Agikisat, 2 starttia 26,00 eur

Joulukuu   128,00 eur
Paimennus 20,00 eur
Agikerta (ATD) 5,00 eur
Puruluut 560 g 2,00 eur
Agilitylisenssi A 57,50 eur
Tiltun Antikainen (HSKH) tokokoulutus 17,50 eur
Agikisat, 2 starttia 26,00 eur