lauantai 27. lokakuuta 2018

Nollana

Käytiin tarkistamassa SARAN rallykoekuntoa nollakoirailemalla EKK:n kokeessa Agimestassa. Summattuna, virheet johtuivat edistämisestä ja painamisesta vasemman puolen seuraamisissa sekä vinouksista oikealla puolen. Sara ei ole treenannut rallya juurikaan pariin kuukauteen ja nämä on juuri ne asiat, jotka treenaamattomuudessa hajoaa. Treeniin ne siis.Rallyn sijasta koirat on treenanneet tokoa, paljon tokoa, mutta siltikään ei tuu valmista ens viikonlopuksi :p Odotan kuitenkin innolla kynnysten ylitystä. Nimittäin RINNA on käynyt sitten EVL-kehässä ja DOTIN tokokoeura on korkattu. Jännää.

tiistai 16. lokakuuta 2018

Syksyä


 Kuvat Irene Erling

maanantai 15. lokakuuta 2018

Petellä

Aussieyhdistys järjesti Lahdessa Pete Huotarin agikoulutuspäivän, johon osallistuin DOTIN kanssa. Dotsi pisti taas niin parastaan. Sehän on todella herkkä mun ohjaukselle. Jos liike nykii, niin nykii koirakin. Tämän sain hyvin demonstroitua :p Hirveen hyvä ja valaiseva treeni oli ohjata koiraa ilman sitä häiritseviä käsiä. En olekaan Dotin kanssa tehnyt kädetöntä ohjausta koskaan ennen, mutta kerta ei jäänyt viimeiseksi. Etenkin kepeillä oli hyvä olla kädetön. 

Dot pisti parastaan kuvissakin :p Kuvat Sari Kariluoto. torstai 4. lokakuuta 2018

Agitreenit

Pitkästä aikaa agitreenit ylös. Ihan vaan imprpvisoitu rata, mutta niin hyviä treeniaiheita. Yllättäviä onnistumisia ja yllättäviä vaikeuksia :p


Yllättäen eka suora ei ollutkaan niin vaikea kuin kuvittelin. DOT osaa hyvin ottaa vinotkin hypyt (kakkoshyppy) ja sen pystyi jättämään suorittamaan estettä ja juoksemaan itse eteenpäin. Putkien ohituskin oli helppoa. Takaakierto neloselle ei onnistunut. Dot lukitsee esteet kaukaa jo eikä käskytykset ole vielä niin vahvoja, että koira helpolla vaihtaisi. Sama homma oli seiskaputkella, jonka koira lukitsi jo kaukaa eikä tullut haltuun. Selkeesti haltuunottokäskyä täytyy vahvistaa paljon. Kepeille ei ollakaan tehty noita tulokulmia radalla. Doo tuli kepeille niin vauhvikkaasti ettei taipunut toiseen väliin. Eli nämäkin treeniin. Päin seinää pujottelu ei koiraa haitannut. Yllättäen 12.-13. putkien ohjaus kolmoshypyn yli leijeröiden ei oikein onnistunut vaan koira kääntyi hypylle helposti. Sen sijaan putkesta 14. hypylle ohjaus ohittaen ansaeste oli helppoa. Puomit koira teki pääasiassa hyvin. Huomaa, ettei olla radalla tehty lähetyksiä puomilta jatkoon yhtä hyppyä pidemmälle, sillä kepeille koira ei osannut hakea minun ollessa kauempana. Rimat oli pitkästä aikaa 50 cm. Ei tainnu haitata.

keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Vikalistat

Tehtiin taidontarkistukset kaikille tokoon. Ei mitenkään viihdyttävää luettavaa, mutta itselle muistiin.

DOT osaa kuta kuinkin alokasluokan liikkeet. Mielentilat on välillä vaikeita, etenkin, jos koiralla on liikaa energiaa. Se ei vaan pysy paketissa vaan häseltää äänekkäästi menemään. Sivulla ollessa Dot ei pysy, vaan helposti se tarjoaa maahanmenoa ja siitä sivulle nousuja. Se ei osaa olla vaan paikoillaan :p Kaukoissakin se ehtii ja paljon ehtii tapahtua. Seuraaminen on samanlaista levotonta menoa. Doo taitaa tarvita vielä selkeämmät raamit suorittamiseen. Näiden lisäksi ääntä saattaa päästä vauhtisivulletuloissa (luoksetulossa ja hypyssä). Luultavasti vaan vauhti ja taidot ei tässäkään kohtaa. RINNA on Rinna. Kaikki on räjähtävää. Sillä on taas paljon ennakointia, joihin on onneksi helppo puuttua. Tällä kertaa ennakoinnit oli liikkeissä, joita ei ole hetkeen tehty liikkurin kanssa. Esimerkiksi ennakointia oli luoksetulossa, jossa koira lähti liikkeelle jo liikkurin käskystä. Se ennakoi myös mukaan lähtöjä zetan asennosta. Lähettävissä liikkeissä Rin ei niinkään ennakoi, sillä se on tottunut näissä hämäyksiin. Niitäkin liikkeitä pitää silti treenata. Nyt ohjatussa koira oikoi merkin. Tämä ei ole uutta, vaan merkkiä pitää vahvistaa paljon. Ruudun tyhjään menossa koira juoksi liian lyhyeen eikä uudella käskyllä osannut jatkaa matkaa vaan lähti ruutuun päin. Tosin ruutua koira ei heti löytänyt vaan juoksi toisaalle... Joskus näinkin. Kiertonouto on edelleen vaikea. Rinna jää niin helposti jumiin kapuloihin. Ohjatussa noudossa kuuntelu toimii jo paremmin, mutta kiertonoudossa, jossa kapulat on koiran näköpiirissä, luopunen on vaikeampaa. Kaukot ja seuraaminen on jatkuvaa jumppaa vaativia. Kova vire hajottaa ne helposti.


SARAN virheet paljastui viime kokeessa, joten treeni käytettiin ongelmien korjaamiseen. Ohjatussa kiertonoudossa saatiin sama reaktio kuin kokeessakin eli koira juoksi ekana kapuloille. Pitkä viive virittelyissä ja liikkuroinnin välillä saa Saran unohtamaan kiertomerkin. Sara saanee treenailla nyt samoja treenejä kuin Rinnakin. Saralla ei keitä, mutta muuten niillä on hyvin paljon samantyyppisiä osaamattomuuksia.