keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Treeniä & huoltoa

Maanantaina RINNA teki vain lähtötreeniä aksoissansa. Meni hyvin, mutta varmasti tämä kaipaa muistutusta aina. 

HAU:n tokoissa Rin osallistui ensin paikkamakuuryhmään. Aivan lopussa koira meni lonkalleen, mutta korjasi asentonsa käskystä. Muuten hyvä makuu. Ruudun kanssa treenasin kuuntelua. Käskin koiraa pysähtymään seisomaan tai maahan jo ennen ruutua tai otettiinkin ruudun sijaan seuraamista. Koira kuunteli hyvin ja pääsi välillä ruutuunkin. Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin edelleen takapalkan kanssa. Rin teki tosi hyvin, Purinan pohja on omiaan pysäytystreeniin. Otin paristi myös eteentuloon asti joko pysäytyksillä tai suoraan. Ekalla koira juoksi ohi, mutta sen jälkeen kuunteli hyvin. Tunnarissa kapulat oli Rinnan ystävän Sätkän ympärillä. Eka oli ongelmaton, mutta toisessa kapulat oli Sätkän etujalkojen ympärillä eikä Rinnalla ollut pokkaa ottaa omaa. Laitettiin Sätkä syrjään, jolloin Rinna pysyi tuomaan oikean. Sitten vielä yksi normaali tunnari. Sujui sekin, tosin luovutus saisi olla ravin sijasta laukkaa.

Lopuksi otettiin vielä liikkeistä koemaisesti liikkuroituna palkatta. Ensin suora luoksetulo. Siinä koira kitisi edestä sivulle siirtymässä, kuten muutenkin usein. Tähän mielentilatreeniä! Kaukoissa koira ei alkuun keskittynyt vaan katseli muualle. Se tartti ekaan vaihtoon (m-i) kaksoiskäskyn ja toisen se ennakoi samalla liikkuen eteenpäin. Sen jälkeen koira skarppasi ja teki loput vaihdot vain käskystä hyvällä tekniikalla. Ruutu oli ongelmaton. Liikkeestä istuminenkin melkein. Pieni äännähdys pääsi koiralta seuruuseen lähdössä ja mun mennessä istuvan koiran taakse se herkästi siirtää tassujaan. Vikana liikkeenä oli seuraaminen. Siinä koira äänteli. Tämä liike on se vaikein mielentilan kannalta. Samoin sosiaalisesta palkasta koira alkoi helposti ääntämään. Selvästi palkan odotus on nyt liian suurta. Paljon siis lisää palkkaamattomuutta. Korjasin lopuksi vielä seuraamista. Siihen auttaa namit kädessä. Ne tarvii vaan olla kädessä eikä koiralle tarvii niitä syöttää. Riittää vaan, että ne on olemassa ja koiran olemus muuttuu. Paljon tätä.

SARA osallistui toiseen paikkamakuuryhmään. Se teki makuun pää maassa. Autoin koiraa laittamaan pään suorasti maahan. Itse makuun ajan koira piti päätään hyvin häiriöistä huolimatta (viereiset koirat vinkui ja haukkui, toista palauteltiin useasti takaisin maahan). Mun palatessa koiran luokse se nosti päätään. Tästä korjaus ja toistolla meni hyvin. Edelleen lisää rutiiniä tähän.

---

Tiistaina tehtiin Inkan kanssa pitkästä aikaa jälkiä Halkolammella. Inka teki RINNALLE puolen kilometrin haasteisen jäljen yhdellä kepillä. Jälki sai vanheta vain parikymmentä minuuttia tulevan pimeyden takia. Sen takia meno oli aika vauhdikasta, mutta silti koira ajoi jäljen tarkasti matalalla nenällä. Se selvitti hyvin haasteet ja keppi löytyi.

SARA tuurasi illalla jälleen huippiksissa. Se teki nyt maksirimoilla ja meno oli kuulemma parempaa kuin viimeksi medirimoilla. Koira meni sujuvasti ja ohjauskin sai jopa kehuja. Huomasin kuitenkin välillä ohjaavani lepsusti. Raippaa siis mulle. Eniten radassa mietitytti 10.-12. Kokeilin ensin takaakiertoja kympille ja yhdelletoista, mutta en siten saanut koiralle hyvää linjaa kahdelletoista ja koira hyppäsi sen väärään suuntaan. Parempi oli uskaltaa niistää kympillä ja viedä koira japanilaisella yhdelletoista, jolloin kahdelletoista ehti hyvin ohjaamaan. Niistettäessä Sara hyppää ristiin eikä osaa kääntää itseään jo ponnistuskohdassa. Siltikin tähän niisto oli nopsempi vaihtoehto kuin pakkavalssaus, jota kokeiltiin myös


---

Keskiviikkona RINNALLA oli osteopaattiaika. Carita sai käsiteltyä koiran selkää taas eteenpäin, mutta vieläkään se ei ole kunnossa. Agilityä saa nyt tehdä matalilla rimoilla sievästi, pujottelu on edelleen kiellettyä.

sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Haut

Lauantaina tottisteltiin ensin Mervin kanssa Viilarin kentällä. RINNA joutui luopumaan kapuloista. Laitoin sen makuuseen, kun vieressä tehtiin este- ja tasamaanoutoja. Koira nousi jo ekasta heitosta! Lisäksi heittelin itse kapuloita ja otinkin noudon sijaan koiraa seuraamaan tms. Rinnalla on aivan älyttömän suuret odotukset noutoon liittyen. Voi sitä kitinän määrää sitten, kun koira ei päässytkään noutoon vaan sen piti tehdä muuta. Näitä on tehty jonkin verran, mutta tarvii tehdä vielä paljon lisää. Seuraamisessa ammuttiin useasti. Seurautin koiraa ampujaa ympäri läheltä ja ekoissa koiran pää kääntyi tai korvat heilahti. Sitten se lakkasi välittämästä.

Sitten siirryttiin Sipooseen hakutreeneihin. Rinnalle otettiin neljä maalimiestä. Ekalla tehtiin hajunhaku, muut lähetykset tehtiin ilman apuja. Muut menot oli hyviä, mutta vikassa jouduin lähettämään koiraa muutaman kerran ennen kuin se meni loppuun asti suoraan. Maasto oli tässä avarampaa, ehkä hajut liikkui tuulen mukana? Lisäksi kohtaa halkoi metsäkoneen jäljet poikkisuunnassa. Lopulta sain koiran kuitenkin etenemään tarpeeksi perälle. Maalimiehillä oli suorapalkkaus ja Rinna alkoi helposti tarjoamaan haukkua, kun palkan kaivelussa kesti koiran mukaan liian kauan. Lopuksi otettiin vielä parit haukuttamiset. Haukku lähtee koirasta kevyesti. Edelleen se häiriintyy minun liikkumisesta, mutta eiköhän se totu. Nytkin se kääntyi ensin minun suuntaan katsomaan ja sen jälkeen käänsi mulle selkänsä.

Sunnuntaina oltiin täytteenä toisessa hakuryhmässä. Rinnalle laitettiin kuusi maalimiestä valmiiksi. Lähetyksillä se lähti suoraan (kunhan vain katsoin, että koira oli alujaankin suorassa sinne minne halusin sen menevän), mutta koukkasi sitten linjalta ehkä tuulen myötä tai jostain muusta syystä. Maalimiehet kuitenkin löytyi. Jälleen koira aloitti haukun, kun maalimiehellä kesti liian kauan Rinnan mielestä palkkauksessa. Jatkossa maalimihet voisi ihan tahallaan hidastella :p

Läheiseltä ampumaradalta kuului koko ajan jatkuva pauke. SARAKIN oli mukana. Se oli alkuun vähän huolestunut, mutta muhittuaan hakutreenien ajan autossa se oli ihan normaali. Käytiin pieni metsälenkkikin eikä koira tuntunut kuulevan pauketta. Saran paukkuihin reagoiminen on vuosi vuodelta vähentynyt, mutta olen yllättynyt, että nyt ollaan jo tässä vaiheessa!

lauantai 25. lokakuuta 2014

Matitope

Maanantaina RINNA treenasi aksoissansa taas lähtöjä. Nyt se sai hyvästä pysymisestä lähdössä vapautuksen joko eteen hypylle tai taakse putkeen. Mun pitää olla todella jämpti koiraa jätettäessä. Koiralla pitää olla siinä tiukat raamit miten se saa olla. Ilman näitä Rinnan lähdöt on huonompia. Samoin nopsempi vapautus huonontaa seuraavaa lähdössä pysymistä. Jatkamme treenejä. Lisäksi Rin teki matalilla rimoilla serpentiinejä. Onnistuttiin nyt jopa kolmella esteellä, mutta edelleen tässä on vielä paljon opiskeltavaa.

HAU:n tokoissa oli Sirken koulutuskerta. Rinnalta katsastettiin kaukoja. Ongelmana niissä on s-i-vaihdossa taaksepäin meno. Varsinaisesti se ei ole ongelma vaan se ettei koira tiedä tarkalleen mitä siltä halutaan (=takajalkojen paikoillaan pysyminen). Rin pystyy tekemään vaihdon onnistuneesti pitkästäkin seisomisasennosta. Se vain käyttää voimaa niin paljon vaihdon tekemiseen, että siirtyy taaksepäin. Tähän tuli monta neuvoa: takajalkatargetti, hyppyvaihto ja takatassuista kiinnipitäminen. Kokeiltiinkin viimeisintä ja se voisi toimia.

Sitten katsottiin jäävien tilanne. Olen opettanut seisomiseen ja maahanmenoon uuden tekniikan, joka ei ole tosin vielä valmis. Se on kuitenkin hyvällä mallilla. Tällä kertaa keskityttiin asentojen pitämiseen, joka on esim. pk-kokeissa ollut Rinnalle vaikeaa. Nyt jätin koiraa maahan tai seisomaan ja mun poistuessa koiran viereltä toinen koira teki vieressä putkea. Tämä oli Rinnalle sopivasti häiriöksi ja nykymistä tuli. Näitä lisää. Lopuksi tehtiin nopsaan seuruuta kaaviona. Rinnalle saatiin ruma köyryselkäseuraaminen aikaiseksi, kun huomautin sitä sen asenteesta. Koira kyllä tsemppasi siitä, mutta samalla ahdistui, mikä näkyi koiran asennossa. Mun pitää hioa huomautuksen voimaa. Tälä hetkellä Rinna tekee hyvin töitä mun kanssa ja pienempi huomauttaminen voisi olla nyt paikoillaan silloin, kun sitä tarvitaan.

---

Tiistaina Sporttis-agikimppiksessa tehtiin joskus huippistreeneissä ollutta rataa:SARA teki ekan kierroksen 45-senttisillä rimoilla ja toisella kierroksella sillä oli 55-senttisen rimat. Muutos oli iso. Ohjaus tuntui paljon paremmalta koiran tehdessä maksirimoilla, rytmitys vaan toimi siten paremmin. Kuulemma myös koiran meno oli näyttänyt paremmalta korkeammilla rimoilla. Rimat voi siis vissiin nostaa takaisin ylös jo. Ohjaksessa oli kappas vaan samat ongelmat kuin silloin Rinnan treeneissäkin.

---

Torstaina SARAN aksoissa rimat oli nyt 55 senttisiä. Nyt ne vissiin on sitten nostettu :p

  
Saraa oli rentoa ohjata. Luulen kyllä, että fiilis oli itsensä huijaamista. Saraa voi huonollakin ohjauksella ohjata hyvällä fiiliksellä :p Vaikka meno näyttikin kuulemma hyvältä, niin silti minussa asuu pikkuskeptikko :p Aina voisi parantaa. Ainakin ilman tiukkaa ohjausta kaarteet levähti 13.-14. esteillä. Loppusuoralla esteet oli ahtaasti ja ohjatessa puomin puolelta koira luki 20. esteen takaakiertona. Keppien puolelta ohjaten koira meni radan mukaisesti. 

---

Perjantaina tokoiltiin Päivin kanssa lähikentällä. Koirat vuorotteli tehden kaksi kierrosta kukin. RINNA aloitti luoksetulon pysäytyksillä takapalkalla. Se valahti taas alkuun seisomisista maahan, mutta saatiin ne sitten sujumaan. Pysäytykset elää vielä ja pitäisi alkaa valkkaamaan vain ne parhaat sieltä vähitellen. Lähdössä koira nostaa herkästi kyynäriään. Siihen tiukka linja. Sitten koiralle (hyvä) ruutu alle ja tunnari. Muuten hyvä tunnari, mutta koira haukkui lähtiessään kapuloille. Toistossa käskin sen hausta maahan ja uudella lähetyksellä haukkua ei enää päässyt. Haistelut oli hyviä molemmissa, oma löytyi ja se palautui laukalla eikä törmäystäkään tullut luovutuksessa. Näihinkin kuten kaikkeen muuhun rutiineja, mutta samalla tarvitaan myös kuuntelutreenejä. Rinnan kanssa pitäisi uskaltaa enempi vaan tehdä ja kokeilla asioita.

Toiselle kierroksella tehtiin seuraamista. Alkuun koirassa oli väärä vire, mutta loppua kohden se parani. Mulla ei ole oikein kunnon keinoja Rinnan kanssa sen tehdessä tuollaisessa vääränlaisessa mielentilassa, mutta namit kädessä toimii aina, niin nytkin. Sitten vielä kaukoja. Rinna väläytteli hyviä vauhtojaan, mutta tähänkin se tarvii rutiineja eri paikoissa.

SARAKIN teki luoksetulon pysäytyksiä heittotakapalkalla. Se tekee näissä aina ekan vaihdon huonosti ja sitten alkaa tekemään parempia toistoja. Sitä on kuitenkin palkattu näistä kaikista. Nyt yritettiin palkata vain hyvistä, mutta ehkä juuri siitä johtuen koira ei tehnyt nyt hyviä pysäytyksiä. Se ei ole ehkä vielä valmis parempien toistojen valintaan. Ohjatussa noudossa noudattettiiin vain oikeaa kapulaa ja tästä koira sai pallon vauhdista sen ollessa lähellä tuomassa. Oli hyvää. Tehtiin sitten seuraamista ja koira ihan ihan huono. Se oli liian kierroksissaan. Jäikö koiran mieli palloon, kun se piti kontaktia mun taskuun vai mikä oli. Lopputulos oli kuitenkin se, että koira ahdituksissaan äänteli. Tämä saatiin laukaistua namien avulla. Voisi laittaa nyt seuraamisen palasiksi ja keskittyä sen osiin ja sitä kautta saada seuraamisesta paremman ja etenkin koiralle oikeamman asenteen siihen. 

sunnuntai 19. lokakuuta 2014

CACIOB!Lauantaina tehtiin road trip Jyväskylään JAT:n järjestämään KV-tokokokeeseen. Ideana älytön, mutta kannattava! Kokeen tuomarina oli Salme Mujunen. Liikejärkkä oli normaali, mutta liikkeet tehtiin viidessa osassa. Ensin oli paikallaanolot, sitten seuraaminen, zeta ja luoksetulo. Sitten ruutu ja ohjattu nouto yksittäisinä liikkeitä ja lopuksi metallihyppynouto, tunnari ja kaukot. Ennen Saraa oli vaikea kannatella monta kertaa kehään mennessä, mutta nykyään koira suoriutuu näistä ihan hyvin. Liikeniput oli Saralle sopivat, pystyin virittelemään sen sopivasti ennen kehiä.

Paikallaan makaaminen   10

Paikallaan istuminen   10


Seuraaminen   8 ½
Sara ei ollut alkuun ihan mukana ja eka perusasento jäi tekemättä. Seuraaminen oli tuomarin makuun hieman liian tiivistä. Ei ääniä!

Zeta   9 ½
Istuminen saisi olla nopsempi. Seuraaminen oli koiralta painostavampaa, mutta tuomari keskittyi katsomaan sivusta asennot. Asentojen otot on parantuneet.

Luoksetulo   9
Ehkä pysäytykset oli normia paremmat!


Ruutu   10
Toivoisin lisää napakkuutta merkkiin. 


Ohjattu nouto   10
Samat merkille ja kapulan loppuun asti tuontiin myös lisää voimaa.


Metallihyppynouto   10

Tunnari   10

Kaukot   9½
Koira liikkui eteen s-m-vaihdossa (tämä on tullut leikkauksen jälkeen).

Tulos: EVL1, 308 p. + KP, sijoitus 1./19. ja CACIOB! En olisi ikinä uskonut! Sarppa vaan oli niin pätevää että!RINNAN parit treenit vielä ylös. Perjantaina tehtiin koirille kohtaamisviestitreeniä Inkan ja Marikan kanssa. Teemasta johtuen juostava matka oli noin sata metriä ja molemmista päistä toiseen oli näköyhteys. Juoksevia koiria oli kolme (Rinna, Sätkä ja Jocke) plus kaksi häirikkökoiraa (Sara ja Rommi). Häirikkökoirat hengaili päissä, juoksi väliä tai teki uukkareita matkalla. Ensin varsinaiset viestikoirat juoksutettiin ilman häiriöitä yksitellen. Sitten päästettiin häirikkökoirat irti ja juoksutettiin koiria vastakkain tai peräkkäin joko kaksi tai useampi koira yhtä aikaa radalla ihan sikinsokin. Parhaimmillaan kaikki koirat juoksi yhtä aikaa puolet toiselta puolen lähtien tai kaikki yhtä aikaa samasta päästä lähtien. Rinna juoksi hyvin, se päätyi aina sinne minne pitikin. Lähdöt ja odotukset toki oli hektisiä, mutta niitä korjaillaan sitten joskus toiste.

Sunnuntaina oli Oili Huotarin tokokoulutus Purinalla. Halusin Rinnan kanssa apuja sen "Kyllä mä tiedän" -asenteen kanssa. Tehtiin ruutua, jossa koira kyttää jo lähetyspaikalla ja sitten se haukahtaa lähdössä. Haukahduksesta olen kieltänyt koiraa. Se toimii hetken aikaa, muttei kauaskantoisesti. Nyt aina äänestä koira käskettiin maahan. Jos koira tuntui olevan väärällä mielentilalla lähetyksessä, sen sai käskeä jo sivulla maahan. Rinnalle tehtiin kuuntelutreeninä pysäytyksiä jo ennen ruutua. Mutta eipä se pysähtynyt! Koira juoksi useasti ruutuun asti, vaikka karjuin sitä pysähtymään. Lähempänä lähetyspaikkaa pysähtyminen onnistui paremmalla prosentilla. Sen korvat vaan ei kuulleet niin hyvin koiran ollessa ruutua lähempänä. Koira saatiin kuuntelemaan ja menemään korvat avoinna ruutuun. Lisäksi tehtiin hallintaa jo lähetyspaikkaa lähestyttäessä. Virittelin koiraa sanallisesti ruutuun ja se lähti sanoista jo keulimaan. Näistä se siirrettiin takaisin paikoilleen mun vierelle ja tehtiin lähestymsiä niin kauan kunnes koira pystyi kulkemaan mun kanssa. Sitten vasta mentiin lähetyspaikalle. Näitä kaikkea lisää ruututreeneihin sekä muihinkin liikkeisiin. Ja paljon lisää hallintaa sekä mustavalkoisuutta!

Ehdittiin katsastamaan seuraamista vielä lyhyesti. Koiraa olisi pitänyt purkaa vähän ruututreenien jälkeen, sillä nyt se jäi vähän väärään vireeseen ja äännähteli hieman. Muuten Rinna teki tosi kivaa seuraamista. Se on mennyt nyt kivasti eteenpäin :)

Paikkamakuita tehtiin useita. Ekassa Rin meni lonkalleen ja käänsi etutassua alleen. Tähän puutuin. Loput makuut tehtiin eri asetelmissa: tiiviissä rivissä, jonossa ja koirat sekaisin. Viimeisimmässä Rinna oli selin piiloa kohden eikä se kestänyt pitkään asennossaan vaan valahti lonkalleen. Näitä lisää treeniin. Muuten Rin makasi hyvin. Tehtiin myös häiriökäskytyksiä maahan ja sivulle. Rinnalla meni kaikki oikein.

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Tike

Tiistaina oli RINNAN toinen osteopaattikäsittely Carita Reijosella. Rinnan selkä oli pysynyt suorana edelliskerrasta. Mikä on hyvä, sillä koira on elänyt normaalia elämäänsä (ilman agilityä) ja selkä on sen kestänyt eikä se ole mennyt takaisin siihen tilaan missä oli. Nyt selkää työstettiin eteenpäin, mutta vieläkään se ei ole kunnossa. Parin viikon päästä uusiksi. Edelleen kiellettyä on kierrettä kroppaan aiheuttavat asiat (lähinnä pujottelu ja korkeat hypyt).

Illalla SARA tuurasi huippistreeneissä. Oli Villen koutsaus ja ohjaajatkin joutui urheilemaan :p Huomasin, etten osaa edes Saraa ohjata tarpeeksi jämäkästi. Rinnan kanssa ohjauksen puutteet näkyy helposti koiran antaessa suoraa palautetta, mutta Sara vaan yrittää minun virheitä paikkaillen. Sekin voisi paremmalla ohjauksella onnistua niin paljon paremmin. Omaa asennetta pitäisi muuttaa. Helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty. Mun pitäisi oppia kaivamaan itsestäni se asenne, jota ohjauksessa tarvitaan. Toistaiseksi en vaan osaa. En vaan yksinkertaisesti edes tiedä, miten välillä se oikea asenne kytkeytyy päälle, se oikea olo vaan tulee jostain joskus. Näin pitkään on kestänyt, että olen tässä vaiheessa ymmärrystä :p


Sara irtoaa huonommin takaakiertoon, joten se piti oikeasti saatella kutoshypylle. Sen jälkeen tulikin kiire tehdä japanilaista. Irtoavamman koiran kanssa olisi ollut helpompaa. Saralle on vissiin jäänyt jokunen perusasia opettamatta, Rinnalle taas joku toinen. Ehkä se kuuluisa seuraava koira osaa sitten kaiken :p

---

Keskiviikkona oli kimppatokot Sirkuskentällä skeittaajahäiriöillä. SARA pääsi. Aloitettiin paikallaanoloilla, jotka tehtiin kahdessa rivissä koirat limittäin. Hyvin meni.

Sitten yksillöliikkeitä. Luoksetuloa tehtiin takaheittopalkalla. Ensin paristi palkkaus stopista ja sitten maahanmenosta. Näissä koira ennakoi stopissa palkkaa kääntymällä sivuttain, mutta nyt en anna sen häiritä. Lisää vaan näitä. Jätöissä annoin hiljennysnamit. Tunnarissa hajustettuna oli huonekalutappi väärien ollessa normaaleja tunnarikapuloita. Pitkästä aikaa jokin muu hajustettuna. Koira meni suu auki kapuloille, mutta rauhottui sitten haistelemaan nätimmin niitä. Ja sitten se haisteli ja haisteli. Pariin kertaa se merkkasi tapin, muttei nostanut sitä. Koitin kehua koiraa sen haistellessa tappia, mutta pieleen meni. Kehusta koira nosti tapin vieressä olleen tunnarin. Uudella käskyllä koira lopulta varmistui tapin olevan se oikea ja toi sen. Perään vielä normaali tunnari ja se oli hyvä.

Tauon jälkeen otettiin seuraamista. Ekassa liikkeellelähdössä Sara äännähti. Se oli tauon jäliltä virkeä. Samoin koira äänsi parissa liikkeellelähdössä skeittaajien luona, ehkä otti niistä sen verran häiriöitä? Näistä kaikista kuitenkin järjestelmällisesti huomautus. Käännös vasempaan ja liike seis -kuviossa Sara ei ollut hereillä ja se jatkoi matkaansa minun pysähdyttyä joutuen peruuttaamaan takaisin perusasentoon. Näihin muistutuksia. Jäävät oli aika kivoja, samoin kaukot.

maanantai 13. lokakuuta 2014

Lasuma

Lauantaina oli haun ilmaisutreenit Korson kentällä. Tauko on tehnyt RINNAN haukkuilmaisulle hyvää. Koira haukkuu varmemmin eikä hae enää niin paljon tukea minulta. Maalimiehelle mennessään se törmää maalimieheen varmaankin siitä se nyt hakee varmuutta. Hallinta oli alkaa huonoa, mutta sitten kun muistin miten Rinnaa käytetään niin se parani.

SARA oli paikallaanoloriveissä. Oli ok. Lisäksi hyödynsin vieraampaa kenttää ja otin seuraamistakin. Koira keskittyi ihan hyvin.

---

Sunnuntaina tokoiltiin Inkan kanssa Oulunkylän kentällä. SARA aloitti ruudulla. Se oli mennä häiriömerkille ja tämän jälkeen oikea merkki oli vähän ponneton. Loppuosa liikkeestä oli hyvä. Tehtiin sitten vähän vauhtimerkkejä. Luoksetulo tehtiin ylipitkillä matkoilla. Heittotakapalkkaus tuntuu nyt toimivalta. Seuraamisessa sanoin pariin kertaan äänestä, muuten seuruu oli hyvää. Sitten vielä tunnari. Se oli hyvä. Lopuksi Sara osallistui paikallaanoloihin. Oli ok.

RINNA teki luoksetuloa takapalkalla. Koira äänteli jätössä, joten sillekin namitus mukaan. Rinnalla on hyvä stoppitekniikka, mutta se pitää työstää vielä varmaksi. Seuraaminen oli hyvää. Hieman koira välillä edisteli, mutta sen asenne oli kunnossa. Ruutukin oli toimiva. Kaukoissa seisomaanlyhennykset ei toimineet ja koira tuli eteenpäin s-i-vaihdossa. Lisää jumppaa vaan. Lisäksi häiriötreenejä kaivataan, sillä yhteen vaihtoon koira tartti toisenkin käskyn sen huomion ollessa muualla. Tunnarin tuonnissa takapalkkaus ei nyt tuonut sitä mitä haluaisin. Tarttenee miettiä asiaa uusiksi.

---

Maanantaina juoksutettiin Marikan kanssa koirille viestiä. RINNALLA ei ollut ongelmaa vieraammassa ihmisessä toisessa päässä. Hyvin se kerjää nakkia :p Olin etenevänä. Jätin Rinnan Marikalle A:lle ja menin Jocken kassa B:lle noin sadan metrin päähän. Marika lähetti Rinnan ja se lähti hyvin, mutta palasi jonkin ajan päästä takaisin käymättä B:llä lainkaan. Uudella lähetyksellä se löysi B:lle. Tätä se on nyt tehnyt kolmesti peräkkäin. Ens kerralla kovemmat menetelmät käyttöön. Lopuilla lähetyksillä koira juoksi kerrasta sinne minne pitikin. Eli juoksua A-B-A-C-A-D-A. Välit B-C ja C-D oli noin 50 metriä. Käytöskin Rinnalla oli aika hyvää.

Sitten ATD:n tokoissa SARA teki EVL:n yksilöliikkeet koemaisesti häiriköitynä. Sarassa oli liikaa virtaa. Seuraamisessa jouduin sanomaan äänestä, kun meidät oli seuruutettu kahden tuolilla istuvan ihmisen väliin ja siinä piti tehdä täyskäännös. Äänestä sanominen ei tässä mennyt heti perille. Äänellä taisikin olla vähän eri syy kuin normaalisti häiriöistä johtuen. Metallihyppynouto oli hyvä. Luoksetulossa koira vinkui jätössä ja teki keskikertaiset pysäytykset. Ruutu oli hyvä. Zetassa koira kiekaisi maahanmenossa. Siitä otin liikkeen uusiksi. Nyt onnistui. Ohjatussa myöskin vinkunaa liikkurin viedessä kapuloita. Muut häiriköi seisomalla kapuloiden luona. Ei haitannut. Tunnarissa tuli ihmisiä koiran linjalle sen tuodessa kapulaa. Sara tuli ravilla, kun arpoi oikeaa henkilöä, jolle luovuttaa kapula. Oikein meni. Kaukoissa koiran toisella puolen ihminen teki koiran kanssa vaihtoja samaan tahtiin ja toiselta puolen heiteltiin hiekkaa koiran eteen. Sara teki vähän jähmeet kaukot, mutta teknisesti ne meni oikein. Lopuksi korjailtiin luoksetulon stoppia takaheittopalkalla. Näitä tarttis paljon. Ja mulle vähitellen opiksi koiran oikeat virittelyt ja energian purut ennen treenejä.

lauantai 11. lokakuuta 2014

Sarpsa on kaivettu naftaliinista


Sarpan ihan oma Roskia päivässä -projekti.
Maanantain RINNA treenasi aksoissansa pelkkiä lähtöjä. Se kävi vähän väliä lähdössä istumassa. Huonosta istumisesta vein sen pois ja onnistuneesta istumisesta se sai suorittaa yhden esteen palkaksi. Lisäksi kuuntelutin sitä samalla teettämällä sille kaukovaihtoja istunnan sijaan. Kaukoista s-i on heikoin ja siinä koira nytkään ei tehnyt aina teknisesti tarkasti.

HAU:n tokoissa SARA teki koemaisesti liikkurilla tunnarin, kaukot ja ohjatusta noudosta molemmat puolet. Kaikki liikkeet oli hyviä, mutta ekalle aloituspaikelle mennessä koira vinkui. Käskin sen maihin rauhottumaan ennen aloitusta. Näiden jälkeen laitoin ohjatun noudon palasiksi. Laitoin kaksi tai kolme kapulaa vierekkäin ja koiran tuli noutaa se ulommainen. Oikealla ei ollut niin paljon ongelmia kuin toisena tehtyssä vasemmassa. Saatiin kuitenkin lopuksi onnistumisia. Loppuun Sara sai tehdä pitkästä aikaa pää maassa makuuta. Se on edelleen kesken.

RINNA teki merkkiä. Se sujui semmosenaan. Lisäsin häiriöksi kapulat matkan varrelle sekä sitten vielä kapulan heitot. Rin teki paljon noutoja, mutta kun se ymmärsi mikä oli juonena, niin se teki hyviä merkkejä. Sekoitin lisää pyytämällä välillä koiraa noutamaan. Tässäkin se ensin tarjosi vain merkkejä ennen kuin sain sen kuuntelemaan mitä haluan. Välillä en lähettänyt koiraa mihinkään vaan otinkin seuraamista. Tähän se keskittyi hyvin. Loppuun vielä lisää kaukojumppaa. Nyt onnistui m-s-lyhennykset aika kivasti kauempaakin.

---

Tiistaina juoksutettiin RINNALLE viestiä suopursuissa. Tällä kertaa toisena päänä oli Päivi. Kumpikin pää oli etenevä. Jätin koira Päiville A-pisteelle ja menin parin sadan metrin päähän suopursuihin B-pisteelle. Ekalla lähetyksellä koira oli tullut takaisin A:lle. Toisella annoin ääniavut ja koira tuli B:lle. Tässä vaiheessa Päivi eteni A:lta n. 50 metriä pisteeseen Ö. Lähetin koiran ja se linjasi ihan väärin suopursuissa. Annoin uuden käskyn, jolla se löysi Ö:hön asti. Tein tähän jälkeä n. 50 metriä suolle pisteeseen C. Päivi laittoi koiran matkaan Ö:stä, mutta nyt se taas oli lähtenyt ihan väärin. Uudella lähetyksellä se löysi C:lle. Jänniä nuo suopursut. Jäljestäessä en ole huomannut niiden haittaavan Rinnan työskentelyä, mutta viestiä juostessa niistä on näköjään haittaa.

Illan Sporttis-kimpassa tehtiin tokoa. SARA teki alkuun tunnareita. Ekana tunnarille meno oli hypyn kautta. Oli ok. Sitten kapulat A:n alastulolla. Sekin oli ok. Ruutuakin tehtiin häiriöillä. Merkiltä ruutuun meno matkalla oli hyppyjä ja siivekkeitä. Sarppa löysi ruutuun hyvin näistä huolimatta. Ekalla kerralla se suoritti vaan yhden putken matkalla. Käskytin koiraa välillä suoraan maahan. Meni se. Kaukoissa juoksutin putkista ja stoppasin ennen vaihtoja. Näin sain koiran tekemään virheitä, joita sitten korjailtiin. Kaukojen jätössä pitää muistaa taas ottaa namitus apuun, ääntä alkaa tulemaan. Lopuksi vielä seuraamista ja jääviä. Jääviin pitää ottaa kuurina apuja. Haluan koira pitävän hyvän tekniikan. Seuraamisessa koira hieman edistää. Tämä näkyy eniten vasempaan tehdyn täyskäännöksen jälkeen.

RINNA teki samoja sille sovitettuna. Ruudussa koira tarjoili merkkejä, joten otettiin kosketusalusta käyttöön. Rin otti häiriöitä merkin ja ruudun välisistä esteistä ja suoritteli niitä mennessään ruutuun. Jouduin pidentämään lähetykset vähitellen, että sain koiran menemään suoraviivaisesti ruutuun pidemmältäkin matkalta. Sitten otettiin merkki + ruutu -yhdistelmää. Koira meni merkille ruutu liikaa mielessään. Jouduin ohjaamaan koira nami kädessä merkille ennen kuin se päästi irti ruudusta. Sen jälkeen onnistui hyvin yhdistelmätkin. Tosin merkiltä ruutuun lähtiessä pääsi helposti ääntä.

Tunnarin kanssa keskityttiin eniten kapulan nostoon maasta. Haluaisin koiran keskittyvän siihen, miten se kapulan ottaa suuhunsa. Näitä ollaan tehty joskus aiemminkin ja nytkin koira lähti hyvin tarjoamaan oikeaa otetta. Tehtiin vielä tunnarinakin. Haisteluosuus sujui hyvin, mutta kapulan oikea ote ei ole tähän vielä siirtynyt. Kaukoja vaan jumppailtiin, samoin jääviä apujen kanssa.

---

Torstaina oli kimppahyppytekniikkatreenit. SARA oli taas medi. Ensin kasvava sarja. Sitten viiden esteen taipuminen ja se yhdistettynä perussarjaan. Nämä meni Saraksi hyvin. Lopuksi vielä etäisyyden arviointi. Etäisyydet vaihteli 7-12 jalkaa. Kahdessatoista tuli lisäloikka ja siitä palattiin parilla toistolla takaisin alkumittoihiin.

Sitten Sara pääsi ekaa kertaa leikkauksen jälkeen tekemään ihan oikeaa aksaa! Rimat oli vielä matalalla. Tehtiin alla olevaa pätkää piirrustuksen mukaan sekä peilikuvana. Olipa hauskaa ohjata Saraa pitkästä aikaa. Ehdin vaikka minne ja vielä kumpparit jalassa! Kasin ohjaaminen vaati enemmän ajatusta. Sille vientinä japanilainen.


---

Perjantaina tokoiltiin Päivin kanssa Sirkuskentällä. SARA pääsi alkuun paikallaanoloihin, sekä istuminen että makuu oli hyvät, mutta maasta sivulle nousu saisi olla terävämpi. Pitää ottaa taas käsikosketus mukaan.

Seuraamisessa Sara oli kierroksissaan. Piti ihan pitää koiralle puhuttelu, että sain sen oikeaan mielentilaan. Luoksetulossakin koira oli muissa maailmoissa. Se ennakoi liikkeellelähtöä ja teki vääriä asentoja. Lopulta saatiin koira tässä oikeaan mielen asentoon ja saatiin heittotakapalkalla hyvää jälkeä.

RINNAKIN teki luoksetuloa. Se ei vaan ole pitkään aikaan tehnyt pysäytyksiä siinä ja niitä piti muistutella. Takapalkka toimii Rinnalle hyvin. Nyt vaan se saattoi tarvita kaksi käskyä, että pääsi liikkeelle takapalkan takia. Pysäytykset oli hyviä, mutta stopista koira valahti helposti maahan. Näitä pitää vaan nyt muistutella. Seuraamisessa sanoin koiralle alkuun sen asenteesta ja sitten koira teki hyvää työtä. Toivottavasti seuraaminen on nyt liikkeenä menossa eteenpäin. Tunnarissa katottiin luovutusta. Takapalkkaa apuna käyttäen koira ei tullut liian tiiviisti. Eli takapalkkaa tähänkin. Kaukot tehtiin vielä lopuksi. Ne oli hyvät.

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Tietää taas mitä treenata!

Käytiin kirjaimellisesti kääntymässä Turun Käyttökoirakerhon järjestämässä viestikokeessa Raisiossa. Viestikoirat aloitti tottiksella Tiina Hiljasen tuomaroimina. Rinnan tottis oli fiilikseltään parasta tähän mennessä! Tosin ennen sitä se murahti tuomarille koirien tarkastuksessa ja murahti myös toiselle koiralle ilmottautumisessa. Näitä taas treeniohjelmaan.

Paikallaan makuu - erinomainen
Koira makasi hyvällä ilmeellä.

Seuraaminen - erittäin hyvä
Rinna kiljahteli ja vinkui, mutta entistä vähemmän. Seuraamisessa on vielä tekemistä teknisestikin.

Liikkeestä istuminen - erinomainen
Hyvä.

Liikkeestä maahanmeno ja luoksetulo - erittäin hyvä
Annoin käsimerkin maahanmenoon. Luoksetulossa en antanut apuja. Rin ei siltikään törmännyt, mutta tuli vinoon eteen.

Tasamaanouto - tyydyttävä
Äänet oli tässä mukana. Lisäksi viime kokeen tavoin koira tiputti kapulan luovutuksessa. Maasta se nosti sen ilman erillistä käskyä.

Hyppynouto - erittäin hyvä
Äänet tässäkin.

Estenouto - erittäin hyvä.
Ja tässä.

Eteenmeno - hyvä/erittäin hyvä ?
Rinna ennakoi  maahanmenon ennen käskyä. Käskin sen jatkaa matkaa. Nopsia maahanmenoja onkin treenailtu, mutta ei ihan noin nopsa tarttisi olla :p


Pisteitä tuli 88. Kaksi muuta viestikoiraa ei tehneet hyväksyttyjä tottiksia. Toinen koirakko lähti kuitenkin maastoon meidän seuraksi. B-pisteeltä toinen koira lähti ensin. Se lähti, mutta palasi takaisin hetken kuluttua ennen Rinnan lähettämistä. Rinnakin lähti omalla vuorollaan hyvin, mutta sekin palasi hetken kuluttua. Koe oli siis siinä viestikoirien osalta. Esineruutua ei jaksettu jäädä odottamaan pariksi tunniksi vain treenin vuoksi. Saatiin lähettää koirat vielä uusiksi B-pisteeltä treeninä. Rinna ei lähtenyt useista käskyistä huolimatta. Se meni vain siinä edellä suunnilleen näköetäisyyden sisällä eikä sen edemmäs irronnut ennen kuin maasto muuttui suopursuista helpommaksi (suopursualue oli laaja). Siinä vaiheessa Rinna lähti ja löysi A-pisteelle. Tässä vaiheessa oli enää kolmannes matkasta jäljellä.

Hetken koiran juoksemattomuus jaksoi harmittaa, mutta pian harmitus meni ohi ja nyt taas mietitään uusia mielenkiitoisia treenejä! Tottiksessa jatketaan samallalailla kuin tähänkin asti. Se tuntuu toimivan ja koira edistyy. Viestillä treenataan enemmän varmuutta juoksemiseen, ihmisten ja toisten koirien ohituksia ym. Lisäksi tarvitaan suopursuja treeniin.

Joku söi Inkan evässämpylän.

perjantai 3. lokakuuta 2014

Puuhasteluja

Maanantaina oltiin ATD:n järkkäämässä Oili Huotarin tokokoulutuksessa. RINNALTA katsastettiin taas perusasentoja ja yleensäkin seuraamista. Rinnan mielentilan ollessa väärä siltä pääsee herkästi ääntä. Tähän reagoimista Rin ei ymmärrä vaan ahdistuu siitä. Paremmin toimii namittelu äännähdysten estossa. Oikeassa mielentilassa koira osaa perusasennot paremmin, väärässä se ei keskity. Seuraamisen painamiseen kokeiltiin nyt huomauttamisena jalan tömäytystä ja "Pois"-käskyä. Toimi hyvin. Koira oli hämillään, mutta teki sen jälkeen töitä oikeassa mielentilassa. Se ei tullut minun alueelle seuraamisessa eikä ääntänyt. Mun pitäs Rinnan kanssa osata olla nii-n mustavalkoinen.

---

Keskiviikkona treenattiin Inkan kanssa Luukissa. Tehtiin ensin tottikset. Rinna teki ykkösluokan suorituksen matalalla hypyllä ja ilman A-estettä. Seuraamisessa huomautin koiraa. Koira ei ahdistunut siitä, vaan muuttui kiltiksi. Muut osiot meni ihan hyvin, mutta liikkeestä maahanmenossa koira teki sitkeästi istumista. Ehkei se ollut ihan rentona kuitenkaan. Eteenmenossa otin alkua uusiksi, kun Rin alkoi vähän kiehahtelemaan. Muuten eteenmeno oli hyvä. Paikkamakuu oli ok. Lopuksi vielä korjailuja.

Sitten juoksuttettiin koiria viestinä keskittyen lähetyksiin. Matkaa pisteiden välillä oli noin satanen ja koiria läheteltiin viidesti. Rinna käyttäytyi nyt hyvin kummassakin päässä.

---

Torstaina oli kimppatokot Kannelmäessä. SARA ei ole edelleenkään juuri tokoillut, mutta nyt se sai tehdä ruutua. Aivan ruudun takana oli poikia jalkapalloilemassa häiriöksi ja kertaalleen lapsi juoksi ruutuunmenolinjan poikki Saran ollessa menossa ruutuun. Ei haitannut. Sen sijaan oikealle merkille menot oli vaikeita. Aluksi koira oli joko menossa suoraan ruutuun merkin sijasta tai sitten se tähtäsi merkin ja ruudun välisille häiriömerkeille. Teinkin sitten lähetyksiä merkeille, jotka oli samassa suunnassa ruudun kanssa. Olipa vaikea kuunnella! 

Tokon sijaan Sara on enemmänkin rally-tokoillut! Ollaan otettu varaslähtö Saran eläkeläislajiin. Hauskaa opettaa koiralla jotain ihan uutta välillä. Ollaan opiskeltu eiten oikealla puolella seuraamista. Nyt se sujuu jo jotenkuten. Paikka on ja kontakti pysyy. Pysähtymisissä perusasento vinoutuu helposti ulospäin. Vasemmalle käännökset toimii paremmin, oikealle käännöksissä koira vilahtaa helposti vasemmalle puolen seuraamaan. Jäävät onnistuu oikealla puolellakin. Sara on myös opetellut pyörähdyksiä sivulla. Se osaa pyöriä, mutta sivulle pyörähtäminen ei kuitenkaan ollut sama asia. Koira sotki sen minun ympäri peruuttamiseen. Paljon on vielä treenattavaa rally-tokon parissa. Mun nillittävä sielu ei anna näitäkään opetella vain sinne päin :p

RINNA osallistui paikallaanoloihin. Tehtiin ensin istuminen ja sitten makuu. Kumpikin oli ok. Sitten otettiiin seuraamista, jääviä ja luoksetuloa. Alussa seuraamisessa sanoin koiralle sen asenteesta ja sen jälkeen koira oli oikein mukava treenattava koko treenin ajan. Se ei ollut raivokas, vaan oikein kiltti. Miten siitä onkin tullut nykyisin niin mukava?