keskiviikko 29. maaliskuuta 2023

Kontrolli

Rinna. Piirros MS

Rinna kävi virtsarakon kasvaimen kontrollissa Talliklinikalla Anne Leinolla. Ulytrassa näkyi hyvin samanoloinen kasvain kuin viimeksikin. Se oli jopa vähän rauhallisemman näköinen kuukauden antibioottien jälkeen. Virtsanäytteessä oli hieman verta ja sedimentissä punasolujen lisäksi kasvainsoluja. Antibiooteilla jatketaan ja annosta nostetaan hieman. Kuukauden päästä tutkitaan pissa uudestaan. 

Hyvinä uutisina siis hitaasti kasvava kasvain. Rinna ehtii vielä syödä monet ruoka-annokset!

Pari viikkoa sitten Dot ja Rinna otti yhteen. Kukaan ei nähnyt tappelun aloitusta, mutta epäilyksenä on, että Dot on vahtinut jotain sille arvokasta. Pari päivää tuon jälkeen nimittäin Dot vahti lattialla olevaa takkia Ikeltä. Koirat oli olleet viikon eri osoitteissa ja se on varmaan vaikuttanut koirien kemioihin. Nyt ollaan taas palattu normaaliin rauhaan. Onneksi koirat aiheutti toisilleen vain naarmuja.

Dotin leuka.

Rinnan kuono.


torstai 23. maaliskuuta 2023

Hiihdoke


Ike on päässyt tutustumaan suksiin. Ike suhtautui niihin niin mutkattomasti, että ensimmäisellä kerralla mentiin jo 8 km. Ike kulki irti. Se totteli arjessa opittuja käskyjä. Se osasi mennä edetä käskystä eteenpäin ja kulkea oikeaa reunaa. Vasenta reuna on vielä vaiheessa. Ike osasi myös pysähtyä käskettäessa sekä ohituksissa kulkea vierellä. 


Seuraavina päivinä hiihdettiin vielä 3-7 km matkoja. Ens vuonna taas!

lauantai 11. maaliskuuta 2023

Terveysjuttuja


Rinna kävi helmikuun lopulla Talliklinikan Anne Leinolla. Rinna alkoi taas juomaan ja pissaamaan enemmän. Tämä ei kuitenkaan ollut päivittäistä. Lisäksi koira edelleen nuoli jalkojaan. Edellisellä kerralla oli puhetta, että seuraavalla kerralla ultrataan rakko. Tämän lisäksi halusin ultrattavan samalla myös muita elimiä. Ultraus paljasti rakon seinämän olevan oikealla puolen siisti, mutta vasemmalla puolen röpelömäinen Tämä voisi viitata virtsarakon kasvaimeen tai syöpään, mutta aivan varmaa diagnoosia ei ultraten saada. Muut elimet oli siistit. Virtsanäytteessä oli taas verta ja tulehdussoluja, ei kiteitä ja pH normaali. Uusintaultra tehdään kuukauden päästä. Siihen asti koira on antibioottikuurilla (Clavuseptin) ja kipulääkettä se sai muutama päivän kuurina. Librela lopetettiin.

Onhan se helpotus, jos oireille löytyi nyt syy, mutta onhan tuo surullinen syy :/ Kasvannainen ärsyttää limakalvoa ja ylläpitää tulehdusta. Se aiheuttaa epämukavuutta, muttei pitäisi olla kipeä, kunhan tulehdusreaktio on kurissa. Antibiooteilla koitetaan saada tulehdus pidettyä poissa. Yleensä nämä kasvaimet on hidaskasvuisia. Se ei täytä rakkoa vaan kasvaa ennemminkin seinämän suuntaisesti rakon elastisuuteen vaikuttaen. Koiralla voi siis olla elämää vielä edessä, mutta kyllä päivien rajallinen määrä konkretisoituu :(

Koiran liikuttaminen ei ole vaikuttanut oireisiin, joten Rinna saa liikkua niin paljon kuin haluaa (paljon). Ruokavaliollakaan ei ole ollut vaikutusta, joten koira saa syödä mitä haluaa (paljon). Nyt antibioottien vaikutettua koira on ollut ihan pirteä omaitsensä.


Koirat on käyneet myös Petran hoidettavina. Rinna oli lihaksistoltaan ihan ok, mutta vatsassa tuntui jotain kireyttä/kovaa. Varmaan liittyen juurikin siihen kasvannaiseen :/

Dot oli jälleen tasaisen jumissa, jumeja oli siellä täällä. Ikellä oli lantiolla vasemmalla puolen jumia sekä kireyksiä polvessa. Ike sai myös jumppaohjeet kropan kehittämiseksi. 

Ike ja Dot on uusineet myös rokotuksensa. Ikellä on joku ikävaihe menossa ja se hyppäsi heti ensimmäisenä lääkäriä vasten muristen. Alkukohtaamisen jälkeen se käyttäytyi ihan ok. Kumpikin antoi pistää rokotteet ilman kiinnipitämistä. Ne vain keskittyi namien syöntiin. Dot sai samalla kokeeksi Cytopoint-pistoksen kuivan ihon kutinaoireisiinsa. Nähtäväksi jää vaikuttaako.

keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Treenivideot

Iken treeneistä videoita muistiin. Hyppytekniikassa Ikellä on edelleen vaihtelevia tyylejä. Kroppa on niin kesken eikä kokemusta ole vielä paljoa.

Ike teki viimeisimmissä treeneissä ensin perussarjaa. Hyppyjen väli on reilu maksikoiran väli. Lelu kaukana paransi suoritusta.Set pointissa edettiin takarimaa nostaen 20-35-40 cm, josta lasku suoraan alas. Tuo on nyt maksimikorkeus millä Ike on mennyt ja siinä riittää vielä harjoittelemista.
Seuraaminen on yhtäkkiä vaan rakentunut. On siinä toki vielä tekemistä, mutta tykkään tuöstää tämän hetkistä tilannetta. Siitäkin video muistiin.