torstai 31. lokakuuta 2013

Torstaita

Nähtiin Päiviä lähikentällä. RINNA pääsi treenaamaan. Rinna tarttisi ruutiinin omaisemmin treeniä. Tai minä tarviin rutiinit :p Joka tapauksessa Rinnan kanssa pitäisi treenata enemmän ja järjestelmällisemmin.

Ruutuun juoksutin koiraa ensin virtaa purematta. Ääntä tuli, liian virran purun jälkeen ei enää. Ruudussa oli alusta. Ilman sitä Rinna tarjoaa paikkaa liian edestä eli pidetään vielä alusta mukana. Pysäytyskäskyyn koira reagoi menemällä maahan. Siihenkin treeniä. Merkin koira osasi.

Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin kierron kautta. Stopit oli hienoja! Mutta maahan koira ei osannut mennä. Se pysähtyi käskystä ja meni vasta toisella käskyllä maahan. Treeniä tähänkin. 

Seuraaminen sujui aika hyvin. Juoksuun lähdöissä koira lähtee herkästi keulimaan ja askeleiden jälkeen perusasennot saattaa olla vinot. Jäävät koira osasi, mutta tyyliä voisi hioa vielä.

*

Illemmalla pyöräiltiin SARAN kanssa pitkästä aikaa aksaamaan. Ratana oli:


Sara oli herkkänä ohjaukselle leijeröinnissä putken yli hypyt 10.-13. Kun vain ohjasin kunnolla, niin koirakin meni hypyt. Vekkaamalla kolmelletoista sai koira linjat paremmiksi.

Mun pitäisi olla Sarankin kanssa jämäkämpi ohjaaja. Sara tekee juuri niin kuin ohjaan. Jos ohjaan laiskasti, koirakin menee laiskasti. Se on niin kiltti :p

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Maastoja

Vietettiin aamua Inkan kanssa Kaitalammella. Inka taapersi RINNALLE noin 450 metriä pitkän jäljen viidellä kepillä. Pyysin paljon kulmia, niitä sain ja Rinna joutui tekemään töitä pysyäkseen jäljellä. Kulmia oli välillä todella tiheästi, lähellä keppejäkin. Jälki vanheni pari tuntia ennen ajoa. 

Janaa oli pitkästi. Jouduin lähettämään koiran kertaalleen uudestaan ennen kuin koira saavutti jäljen. Rinnaksi ihan hyvä jana. Alussa koira ei ollut kiinnittynyt vielä kunnolla jälkeen ja se oikaisi jotkut kulmat. Terävässsä kulmassa koiralla oli vaikeuksia ja se lähti jälkeä taaksepäin. Käänsin koiran ympäri ja pidin liinan lyhyenä. Siten kulmasta selvittiin. Kaikki kepit löytyi hyvällä motivaatiolla :)

Jäljen vanhetessa juoksutettiin koiria viestillä. Sätkä juoksi ensin ja olin jo valmiina B-pisteellä 100 metrin päässä A:sta. Ennen Rinnan juoksutusta kuljin vielä toiset 100 metriä kauemmas. Eli Rinna joutui juoksemaan pelkkää jälkeä, jossa ekassa puolikkaassa toinen koira oli juossut edestakaisin. Rinnaa juoksutettiin A-C-A-C-A-C-A. Ekassa A-C-juoksussa koira juoksenteli lähelle, muttei huomannut minua. Se ei kuitenkaan luovuttanut ja palannut A:lle vaan haki aikansa ja sitten löysi perille. Toisella A-C-juoksulla koira ei meinannut lähteä Inkalta. Ääniavulla se lähti. Seuraavalla lähetyksellä se juoksi hyvin A:lta C:lle. C:ltä A:lle ei ollut missään vaiheessa ongelmaa.

tiistai 29. lokakuuta 2013

Suma

Sunnuntaina pyöräiltiin RINNAN kanssa Purinalle Timo Rannikon agikoulutukseen.


Plääninä oli vekata pituudelle ja sillä kääntö putkeen. Kutoselta seiskalle vienti valssauksella ja saksalainen kasilla. Valssilla puomin toiselle puolen. Jaakotus seuraavalla esteellä. Keppien jälkeinen hyppy pakkovalssilla, seuraavalla saksalainen. Vekkaamalla kakskymppisen oikeaan päähän. Kakskakkoselta okserille valssauksella, päällejuoksu kaksnelosella ja persjättö kaksvitosen jälkeen. Plääni ei toiminut :p Päivän saldona siis vedätyksessä päin rengasta juoksu ja myöhässä olevan ohjauksen läpijuoksu päin siivekettä :/ 

Minä ja Rinna ollaan aika epäsuhta pari. Mun ohjaus sopii kuulemma keskivauhtiselle koiralle (Saralle), mutta Rinnahan painelee tuhatta ja sataa. Rinnalle pitäisi opettaa ohjauskuviot toimiviksi kauempaakin ohjaten, siten minullekin jäisi aikaa. Rin pitää opettaa myös kestämään vedättävää ohjausta. Sille voisi laittaa namialustoja radalle (ei saa ohittaa syömättä), jolloin koiran fokus olisi esteissä ja alustoissa. Lisäksi mun pitäisi ennakoida koiran nostaessa kierroksiaan liikaa. Ongelmana on, etten osaa lukea koiraa ja huomaan tilanteen vasta, kun piru on jo irti.

*


Illalla alkoi ATD:n kertakuiset kokeenomaiset tokotreenit. Kumpikin koira oli mukana. Ensin tehtiin paikallaanolot, sitten yksilöliikkeitä.

SARA liikautti paikkaistumisessa tassuaan ja makuussa se valahti lonkalleen, korjasi minun mennessä koiran taakse. Lisäksi maasta sivulle nousu oli hidas. Sitä pitää nopeuttaa.

Yksilöliikkeistä tein vain osan. Niissä oli mukana häiriöitä. Luoksetulossa pysäytykset oli valuvat. Niitä pitää edelleen treenata. Seuraamisessa koira äännähti kahdesti ja kummastakin se sai palautetta. Muuten seuraaminen oli korrektia koko pitkän kaavion ajan. Häiriöistä merkkien tiputteluun Sarakin reagoi kontaktin pudottamisella. Zetassa järjestys oli m-s-i, maahanmeno oli hieman hidas. Tunnarissa ihminen istui tuolilla kapuloiden vieressä. Sara otti tästä painetta ja kävi kapuloita moneen kertaan rumasti kohdellen läpi. Se nosti kertaalleen oman ja pudotti sen. Lopulta se nosti oman uudestaan ja toi sen reippaalla vauhdilla. Vikaksi vielä kaukot liikkurin istuessa maassa. Vaihdot oli hyvät, mutta maahanmenossa, jätössä ja sivullenousussa koira äännähti.

RINNA makasi paikkamakuussa aivan liikkumatta, vaikka viereistä koiraa käytiinkin pariin otteeseen korjaamassa. Rinnan yksittäisiksi liikkeiksi yritin valita sille helppoja liikkeitä. Pääasiana oli vain tehdä harjoitusta palkattomuuteen. Liikkeiden valinta meni hieman pieleen, mutta palkkaamattomuus toimi hyvin ja koira tuntui palkkautuvat tekemisestä ja kehuista. Ekaksi tehtiin metallinouto ja sitten hyppynouto. Noudoista pitää muistuttaa kaikissa kohdissa äänettömyydestä. Ääni pääsee niin helposti. Kaukoissa vaihtosarjana oli i-m-i-m-i-m 10 metristä. Se oli hyvä. Tunnarissakin koira äännähti lähdössä ja se käsitteli kapuloita vähän rumasti niitä haistellessaan. Oikea kuitenkin löytyi ja siitä palkka.

Kumpikin koira tarvii liikkeiden väleihin treeniä. Nyt käännyin koirasta poispäin aina, kun koira poistui kauemmas ja koiran tehtävänä oli hakeutua takaisin lähelle.

---

Sunnuntaista tuttu kaaos jatkui maanantainakin RINNAN aksoissa. Mun ohjaus oli taaskin liian pyytelevää, Rinnalle kun pitäisi sanoa selvästi mitä tahtoo. Rimat vaan lenteli. Kun onnistuin ohjauksessa, niin rimatkin pysyi. On se niin tarkkaa ja herkkää :p


Eniten työstettiin hyppyjä 10.-14. Ajoissa valssaus yhdelläoista, jotta ehti ohjaamaan takaakiertoon kahdelletoista ja sitten poispäinkääntäen kolmelletoista. Putki-puomi-erottelu ei onnistunut :p

Lisäksi tehtiin vedätystä renkaalle ja keinulle. Koira kesti nyt hyvin. Lähtöjä työstettiin edelleen erillisinä.

*

HAU:n tokoissa RINNA oli ensin paikkamakuussa. Se meni lonkalleen :/ Korjuutin.

Sitten SARA työsti luoksetulon stoppia apparin heittäessä palloa käskyn kanssa yhtäaikaa. Näihin lisää toistoja. Tunnaria tehtiin ensin tuolin ja pöydän alle apparin istuessa tuolilla. Hyvin sujui. Sitten apparin ollessa kontillaan kapuloiden päällä. Sujui sekin sekä tutulla että vieraalla ihmisellä. Seuraamisessa alussa pääsin huomauttamaan ääntelystä ja sen jälkeen koira oli hiljaa. Vähän se nuoleskeli huuliaan liikkeellelähdöissä eli painetta otti. Käännökset oikeaan valuu. Niihin tiiviyttä.

RINNALTA työstettiin ääntelyä pois noudoista. Puutuin kapulan heitossa tapahtuviin ääntelyihin ja ketjureaktiona noutokin oli hiljainen. Lisäksi Rinna teki seuraamista. Ensin tein liikkeellelähtöjä, joissa koira sai syödä ennen lähtöä nameja maasta. Sitten seuraamisesta, jossa aina kontaktin tippuessa käännyin koirasta poispäin. Mun pitää juosta pois, jotta Rinna oikeasti tavoittelisi paikkaa mun vierellä. Tehtiin seuraamista myös narulelu vasemmassa kädessä ja vapautuksesta koira sai purra leluun hetkeksi. Tuntui hyvältä. Mutta kait olen tämänkin joskus aiemmin todennut jostain syystä huonoksi? No, se jää nähtäväksi.

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Sara on eetva

Perjantaina matkattiin laivalla Tallinnaan, yövyttiin laivassa ja lauantaina oli ohjelmassa tokokoe SARAN kanssa Harjumaalla. Kiitos vaan matkaseurueelle rattoisasta matkasta! Koepaikkana oli TAKO:n keinonurmipohjainen halli ja tuomarina latvialainen Vladislava Akimova. Koe oli hyvin järjestetty, mutta tuomarilla oli omanlaiset näkemykset joidenkin koirien kohdalla. Ensin tehtiin yksilöliikkeet kahdessa osassa, sitten paikallanolot.

Luoksetulo   8
Piiitkät pysäytykset.

Kaukot   9
Saraksi ihan kivat! Koira ei lyhentänyt asentoaan m-s-vaihdossa ja sen takia tuli hieman eteenpäin sitä seuranneessa s-i-vaihdossa.

Ohjattu nouto   8
Pistemenetykset merkin nuuhkaisusta.

Seuraaminen   6
Ihan kamalaa :( Koira äännähteli lähes koko seuraamisen ajan. Tuomari ei vain kuullut sitä. Lisäksi koira haahuili ja jätti kaksi perusasentoa tekemättä. Korjuutin perusasennnot.Ruutu   9 ½
Mun makuun vähän laiska suoritus, mutta puolikas piste lähti mun liian nopeasta maahankäskystä seisomisen jälkeen ruudussa.

Metallihyppynouto   10
:)

Tunnari   8
Videolta näkee, kun koira menee vähän suu auki kapuloilla, mur. Pistemenetykset kuitenkin siitä, etten osannut ottaa koiralta kapulaa kerralla vaan vasta toisella yrittämällä sain otteen siitä...  

Zeta   6
Järjestyksenä m-s-i. Sara ei mennyt maahan, joten käskin sen enempiä ajattelematta. uudestaan. Tuomari oli armelias, tästä olisi voinut antaa nollankin.Paikallaan makaaminen   9 ½
Hidas maahanmeno ja sivullenousu.

Paikallaan istuminen   9 ½
Liikahdus.

Tulos: EVL1, 267,5 p. ja sijoitus 1./5.

Koiran kanssa oli aika kamalaa olla kehässä. Liikkeiden välit ei toimineet, mutta toisaalta en itsekään pitänyt huolta omasta osuudestani. Jännitti. Lisäksi pidin itse jännitystä yllä ottamalla turhia pistevähennyksiä. Seuruusta ja zetasta olisi tullut paremmat pisteet ilman koiran korjaamista, myös tunnarin pisteet olisi olleen paremmat, jos olisin kunnolla ottanut kapulan kerrasta. Aika tiukille meni ykkösen saanti. Toki ykkönen on aina ykkönen ja tällä ykkösellä Sarasta tulee EE TVA :)

torstai 24. lokakuuta 2013

Mato

Maanantaina RINNAN aksoissa mietitytti miten saisin itseni ottamaan vakavammin agilityn Rinnan kanssa. Ohjauksessa mun tarviis olla enempi tosissaan eikä vaan naureskella koiralle. Aksoissa oli teemana kisatreenit ja kamalastihan se meni :p

Sitten siirtymä SARAN tokoihin ATD:n hallille. Paikallaanolot tehtin ensiksi. Ne oli ok. Istumisessa jätin koiran tassut levälleen ja se korjasi asentonsa paremmaksi heti alussa. 

Kaksi ruutua oli tehty kutsuvasti vastakkain. Lähetin koiraa kumpaankin niihin. Merkki oli ei-suoritettavan ruudun vieressä. Ekana Sara lähtikin merkin sijasta vieressä olevaan ruutuun. Otettiin uusiksi ja nyt koira meni merkille. Ohjeistin koiraa menemään kauempaan ruutuun ja koira ynähti sinne lähtiessään. Varmaan se oli menossa lähempään ruutuun. Ruudussa Sara pysähtyi itsenäisesti liian eteen. Otettiin lähempänä paikanhakua ja siitä koira suoriutui.

Sitten tehtiin häiriöitä perusasennossa ja seuraamisessa. Perusasennossa Sara ei reagoinut mihinkään, ei käskyihin, ei lentäviin leluihin eikä tarjottuun makkaraan. Seuraamisessa sen sijaan koira reagoi alkuun maahankäskyihin ja vapautussanat yhdessä lentävän lelun kanssa oli alkuun myöskin vaikeita. Sitten koria kovetti itsensä eikä reagoinut enää häiriöihin. Se työskenteli niin kovasti niitä vastaan, että edisti ja painoi entistä enemmän seuraamisessa :p

Hyppynouto tehtin ensin painavalla, kolisevalla metallilla. Hyvin meni. Sitten tehtiin vielä puukapulan kanssa vinot heitot. Sara osasi ne hyvin.

---

Tiistai oli maanantain toisto, Saralle tokoa ja Rinnalle aksaa. Tokoiltiin Päivin kanssa lähikentällä. SARA teki ensin ruutua alustalla ja sitten ilman alustaa läheltä tarjoamalla. Hyvin upposi. Merkkiä tehtiin pariin kertaan vauhtina. Sitten zeta, se oli ok. Sen jälkeen työstettiin seuraamista. Pohdittiin Saran ääntelyä. Se on vähentyneet siitä mitä ne alun perin on ollut, mutta haluaisin koiran kuitenkin olevan aivan hiljaa. Pelkkä huomautus ei riitä, pitää torua. Koira paransi heti suoritustaan.

Toisella kierroksella tehtiin luoksetuloa. Tehtiin liikkeenä. Stoppi oli huono ja perusasento vino. Tehtiin sitten osissa stopista, maahanmenosta ja perusasennosta palkaten. Sitten vielä pari läpijuoksutusta. Loppuun vielä kaukot. Oli hyvät.

Illemmalla pyöräiltiin RINNAN eskaritreenehin. Tällä kertaa kouluttamassa oli Nina Manner. Ninan kanssa katsastettiin keppirataa:


Rinnan kepitystyyli on kuulemma hyvä, pää on nyt tarpeeksi alhaalla. Koira on alkanut kestämään huonommin häiriöitä kepeillä. Se ei kestä mun taakse jättäytymistä vaan jättää kepit kesken. Sen lisäksi vedätyksiäkään se ei kestä vaan niissäkin se jättää kepit kesken.

Kolmoskeppejä ohjasin kummaltakin puolelta. Yläpuolelta ohjaten keppien lopussa tein päällejuoksun. Siinä mulla jäi herkästi tukematta koiraa vastakkaisella kädellä. Keppien alapuolelta valssilla keppien lopussa ohjaten oli helpompi. Silloin sain myös koiran varmemmin oikeaan päähän putkea. Vitoskepeille kokeilin erilaisia ohjauksia. Vaikeinta oli takaaleikata. Silloin helposti tein takaaleikkauksen todella tiukasti enkä osannut pitää omaa vauhtia tarpeeksi tasaisena. Nämä korjattuani sujui. Helpoin oli tehdä persjättö putken jälkeen ja ohjata kepeille koiraa vasemmalla kädellä. Ohjasin kepeille myös pakkovalssaten. Se oli ok. Suora 8.-10. oli vaikeaa, sillä putki syötti koiran suoraan kepeille ja Rinna on tykkää kepeistä.

Kontaktirataa tehtiin itsenäisesti:


Paljastui taas miten huonosti luen rataa koiran silmin :p Kolmosputken jälkeen koira haki katseellaan minua. Jos en ollut juossut tarpeeksi eteen, niin koira tuli A:n ohitse. Kasihyppyä oli Rinnalla vaikea hypätä. Katsottiin sitä erikseen Ninan kanssa ja koira vaan kiertää siivekettä niin tiiviisti, että hyppääminen vaikeutuu. Tähän avuksi siivekettä vasten oleva rima, jolloin koiran pitää tulla eri kulmasta hyppyyn, tai sitten jarrutus ennen hyppyä, jotta koira saa koottua itsensä paremmin. Tämän voi tehdä niistolla (rima edelleen mukana) tai sitten esim. namialustan avulla, jolloin rata jatkuu koiran syötyä namit. Kontaktit oli toimivat.

Lähdöt tehtiin lentävinä. Edelleen erikseen treenattiin jälleen lähtöjä. 

---

Torstaina tokoiltiin jälleen lähikentällä Päivin kanssa. SARA teki ekalla kierroksellaan ensin luoksetuloa. Vauhdikkuudesta johtuen stopit venyi. Tehtiin vielä myös sivulletuloa. Ruudussa oli valmiiksi kosketusalusta. Palkkailin myös merkistä. 

Toisella kierroksella tehtiin seuraamista, edelleen toruen äänistä. Ääntelyn suhteen olikin hyvää, mutta koira edisti. Sitä työstettiiin palkkaamalla takaa. Sitten kaukot. Oli hyvät läheltä ja kaukaa. Jäävät vielä. Ne oli kaikki ok.

maanantai 21. lokakuuta 2013

Suojeluaussie?

Eilen järjestettiin leikityspäivä SRY:n Petikon kentällä. Koiria leikitti maalimies Antti Kurki. Hirveästi tuli asiaa, suurin osa meni mulla varmasti ylitse ymmärryksen. Oon vielä niin noviisi puhuttaessa koirien vieteistä, koirien lukemisesta ja ihan kaikesta muustakin.

RINNA pääsi leikkimään. Se käytti alkuun paljon puolustusta. Haukkua tuli, mutta etenkin alkuun liian puolustavasti. Loppua kohden haukusta tuli kuulemma enempi sitä mitä toivottiin. Haukku tasaantui ja koira meni enempi saaliille. Ekalla kierroksella Rinnaa leikitettiin purutyynyllä, toisella kierroksella koira pääsi puremaan jo hihaa. Kumpaankin koira käytti koko suuta purressaan. Kerran koira kiljaisi satuttaessa itseään jotenkin. Siltikin koira puri sen jälkeen hihaan kiinni uudestaan hyvällä otteella. Hihassa kuulemma pienellä paimenella voi olla ongelmana, ettei se saa kunnon otetta kaikista kulmista hihaan purressaan ja koira tuli opettaa käymään hihaan kiinni tietystä kulmasta. Hihaa Rinna ei ole koskaan aiemmin nähnyt. Nyt se tiputti hihan suustaan saadessaan sen maalimieheltä eikä lähtenyt kantamaan. Voipi olla siksi koska hiha on uusi asia, tai sitten pienellä koiralla ei vaan riitä voimat pitää hihaa (myös hihan muoto vaikuttaa), tai koiran mielentila oli väärä, tai sitten se ei vaan enää elottomana kiinnosta. Ei kuulemma sinällään haittaa. Maalimiehen passivoituessahan koira aloittaa vartioinnin.

Rinnasta voisi tänä päivänä nähdyn perusteella olla hyvinkin suojeluun. No, ainakin Rinna saa oman purutyynyn. Siitä koira tykkäsi kovasti.


lauantai 19. lokakuuta 2013

Villiä menoa

Päivin kanssa tokoiltiin lähikentällä. SARA oli villinä. Se oli joissakin liikkeissä hyvä asia, mutta toisissa huono :p Ruutu, ohjattu ja tunnari oli hyvät ja vauhdikkaat.

Kaukoja tehtiin ekana ja vikana liikkeenä. Ekana tehtynä tiesin kyllä mitä on tulossa ja koira tuli vaihdoissa eteenpäin. Toruja se ei ottanut tosissaan vaan rallatteli vaan. Sain torua muutamaan kertaan ennen kuin koira uskoi ja teki vauhdot hyvin. Vikana liikkeenä tehtynä kaukot oli hyvät.

Luoksetulon pysäytykset oli aika hyvät. Ongelmana oli vaan liian luja vauhti, jossa koira ei vain yksinkertaisesti pysty pysähtymään paremmin. Kerran koira valahti stopissa maahan ja taas toruista vaan rallatteli... Seuraamisessa saatiin häiriöksi isoa leijaa lennättävät pojat. Sara vähän vilkuili leijaa, mutta työskentelyyn se ei vaikuttanut. Perusasennot oli nyt hukassa. Sara tarjosi kurreja perusasenoihin. Lisäksi asennoissa oli vinoutta.

torstai 17. lokakuuta 2013

Keto

Keskiviikkona tein RINNALLE jäljen lammen takaiseen metsään. Sara pääsi samalla lenkille. Pituutta oli n. 1300 m ja keppeinä kuusi kisakeppejä pienempää keppiä. Jälki vanheni pari tuntia. Saran jäljet selvästi haittasi jälkeä nostettaessa. Janalla Rinna kaarsi tarkistamaan Saran jälkiä. Niitä vähän tarkistettuaan se jatkoi janaa eteenpäin ja nosti takajäljen. Käänsin koiran ympäri. Rinna meni poukkoillen ja tarkistellen ekalle kepille asti. Sen jälkeen se jäljesti hyvin. Saran kävelyt ristesi välillä minun reitin kanssa eikä niistä Rinna enää välittänyt. Lopun useamman sadan metrin suoralla Rinna tarkisteli paljon. Sara oli tässä vaiheessa mennyt kauempana polulla, joten sen jäljet ei tarkasteluun ainakaan olleet syynä. Huomasin koiran yhdessä vaiheessa menevän jälkeä taaksepäin ja käänsin sen ympäri. Loppuun asti kaikesta huolimatta kuitenkin päästiin.

Jäljellä oli paljon kaatuneiden puunrunkojen ylityksiä sekä jokunen polun ja ojan ylitys. Nämä sujui. Suorien kulmien lisäksi olin tehnyt kaksi terävää kulmaa. Ekan Rin meni ihan raiteilla, toisessa se selvitti kulman tarkistellen. Näitä selvästi lisää. Kerran tein 90-esteen kulman polkua vasten polkujen T-risteykseen. Tässä Rin paineli ensin suoraan, mutta pian selvitti kulman. Samanlaisen kulman olin tehnyt loppuun ojaa vasten. Minun tehdessä kulmaa Sara oli mennyt suoraan. Rinna hyppäsi tässä ojan yli, mutta sen jälkeen se palasi takaisin. Jokusen metrin ojan vierustaa kuljettuani oli ylittänyt ojan harpaten sen yli. Tämä oli Rinnalle hyvin vaikea kohta.

Kepeistä nousi kolme ekaa ja vika. Kaksi jäi sille pitkälle suoralle, jossa koira eteni tarkastellen. Pikkukepit koira ilmaisi hyvin. Sen piti selvästi tehdä enempi töitä niiden löytymiksi. Näytti ihan siltä, että sillä oisi nyt motivaatiota keppien hyväksi.

---

Torstaina aamulla tokoiltiin lähikentällä. Sara teki kaksi kierrosta, Rinna ehti vain yhden. SARAN ekalla kierroksella keskityttiin ruutuun ja ohjattuun. Ruudun molemmin puolin oli häiriömerkkejä ja ruudussa alusta. Sara selvitti tiensä hyvin ruutuun. Siirsin pariin kertaan ruudun paikkaa eikä se nyt ollut ongelmaksi. Ohjattua tehtiin samalta merkiltä. Koira erotteli hyvin. Kapulat laitoin lähemmäs noudettavaa kapulaa (keskimmäiseksi reunin, noudettava paikallaan ja näiden väliin keskikapula) eikä koiralla ollut ongelmaa noutaa oikeaa kapulaa kummastakaan suunnasta. Ketjuttelin liikkeitä myös temppuradoiksi, esim. kierron kautta pysäytys, kaukot, merkille lähetys ja ruutuun. Hyvin kuunneltu!

Toisella kierroksella Sara teki enempi luoksetulon pysäytyksiä ja kaukoja. Luoksetulon pysäytyksissä mun on vaikea pitää kriteereistä kiinni ja siksi ne varmastikaan ei edisty. Edestäpäin on vain niin vaikea nähdä koiran pysähtymistä. Nyt tehtiin pysäytyksiä lyhemmällä matkalla avuilla. Kaukot oli läheltä ja kaukaa hyvät. Koira teki hyviä vaihtoja myös ns. yllätettynä esim. luoksetulon pysäytyksestä tai jäävästä asennosta. Seuraamista ja jääviäkin tehtiin. Seuraamisessa keskityin edistämättömyyteen. Koira sai heti huomautuksen edistyksestä ja käännösten jälkeisissä pysähtymisissäkin perusasento alkoi korjaantumaan taemmas. Jäävät oli ok. Seisomiseen saisi varmaan tulla lisää terävyyttä.

RINNA aloitti seuraamisen tarjoamisella. Hyvin se tarjoaa. Näin koiran asenne pysyy hyvänä, ei keuli eikä kiihkoa. Näin pystyin keskittymään vain kontaktiin. Taaskin tein äkkikäännöksen kontaktin tippuessa. Jäävät tehtiin sekaan. Koira erotteli ne hyvin, mutta tekniikka voisi kaikissa olla parempi. Ruutuunkin Rin sai juosta pitkästä aikaa. Häiriömerkit oli ehkä ekaa kertaa sillä mukana, ruudussa auttoi alusta. Koira löysi kyllä joka kerta ruutuun, muttei ihan suorinta reittiä. Häiriömerkeistä oli häiriöksi. Lyhensin matkaa siihen, jossa koira vielä juoksi suorilta ruutuun ja pidensin vähitellen. Lopuksi tehtiin vielä kaukoja. Kotona koira osaa paremmin. Kentällä koiran mielentila on liian väärä siisteihin vaihtoihin. Jatketaan kaukoja kotitreeneinä.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Lennokasta

Eilen RINNAN aksoissa treenattiin valsseja.


Eniten väännettiin 14.-15. esteillä tuplavalssia. Mun ajoitukset on edelleen myöhässä ja valssit valuvia. Lisäksi vastakkainen käsi nousee helposti vaikkei pitäisikään ja se ohjaava käsi jää päälle. Erikseen treenattiin lähtöjä. 

---

HAU:n tokoissa pidettiin kisanomaiset treenit. SARA teki eeveeällää. Koira oli turhan lennokkaalla tuulella. Paikallaan istumista ei otettu ja makuukin suoritettiin voittajana. Se oli ok.

Seuraamisessa oli liikaa intoa ja koira edisti sekä äännähti joissakin lähdöissä. Huomautin näistä. Hyppynouto oli ok. Tunnarikin oli ok. Luoksetulossa koira tuli lujaa ja pysäytykset valui, etenkin maahanmeno. Lisäksi äännähdys maahanmenossa. Kaukot oli ok, sarja ei sisältänyt s-i-vaihtoa. Ruudussakin oli vauhtia. Koira äännähti merkille lähdössä ja meni hassusti etunurkasta ruutuun ja jäi merkin taakse. Oli ruudussa sisällä kuitenkin. Zetassa mulla oli rytmitysongelmia. Huomasin koiran lähtevän helposti edistämään, jos annoin seuraamiskäskyn liian aikaisin. Näihin treenitä. Ohjattu nouto oli varsin vauhdikas :)

Otin vielä erikseen seuraamista. Koira korjautuu hyvin huomautuksista. Ruutukin tehtiin vielä. Nyt koira juoksi ruutuun keskelle.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Tokoo

RINNALLA alkoi ATD:n Tiltu Antikaisen tokoryhmä. Tiltua on nyt kerran kuussa. Pyöräiltiin paikalle. Tällä kertaa aiheena oli kaukot. Rinnan tekniikassa on vielä tekemistä, mutta on koiran mielentilassakin. Rin tekee säpäkät vaihdot, jolloin sen tasapaino ikäänkuin heiluu. Vaihtojen välillä koiran pitää antaa rentoutua siitä jännittyneestä tilasta. Tämän voi tehdä ihan vain kävelemällä koirasta poispäin. Lisäksi koiran pitää oppia kuuntelemaan käskyjä. Häiriökäskyjä annettaessa koira saattaa vaan vaihtaa johonkin asentoon kuuntelematta kunnolla. Muistettavaksi vielä alun maahanmeno, jossa Rinnalla jää herkästi oikea kyynärä hieman ilmaan. Tähän avuksi palkan ja oman liikkumisen suunta. Muistiin vielä katseen merkitys vauhdoissa sekä selän kääntäminen väärästä vauhdosta. 

---

Päivemmällä tokoiltiin ohimennessä lähikentällä. SARA teki luoksetulon pysäytyksiä kierron kautta ja pysäytyksen jälkeen kaukoja. Kaukot oli ok, pysäytyksiin annoin vartaloavut terästääkseni niitä. Seuraamisessa keskityin koiran paikkaan. Huomautukset tuli tiiviydestä ja edistämisestä. Lisäsin joukkoon jääviä kaikissa temmoissa. Seisomiset voisi olla terävämpiä juoksussa.

RINNA sai tehdä seuraamista tarjonnan kautta. Hyviin se tarjosikin. Tein aina äkkikäännöksen kontaktin tiputtua. Näitä voisi tehdä enempikin. Tehtiin myös kaikkia jääviä. Asennot ei nyt sekoittuneet ja seisominenkin on muistelun myötä parantunut. Luoksetulon pysäytyksiä kokeilin kiertojen kautta. Yhtä huonoja ne on kuin ennen tokotaukoakin. Kaukotkin katsastettiin eikä koira niitä silloinkaan osannut.

lauantai 12. lokakuuta 2013

Mehtässä

Maastouduttiin Inkan kanssa Luukissa. Pyysin RINNALLE pitkää jälkeä ja Inka tekaisi sellasen 2,5 km pitkän jäljen 7 kepillä :p Jälki vanheni puolisentoista tuntia. Jana oli ok, mutta pian jäljen noston jälkeen koira olisi vaihtanut toiseen jälkeen. Ei se ollut kerennyt kiinnittyä vielä oikeaan jälkeen. Parissa kohdassa koira reagoi turhan voimakkaasti odotuskäskyyn tai nimeensä. Silloin se lopetti jäljestämisen ja lähti hakemaan sitä muualta, kunnes lopulta palasi sitten jäljelle ja jatkoi jäljestämistä. Lisäksi loppupuolella tuli hukka, ehkä koiran jo väsyttyä. Siitäkin lopulta selvittiin. Seitsemästä kepistä löytyi kuusi. Kolmonen jäi.

Jäljen vanhetessa Rinna pääsi pitkästä aikaa juoksemaan viestiä! Jäin A-pisteelle Inkan mennessä koiran kanssa B:lle. Rinna juoksi B-A-B-A, väliä n. 100 m. Sitten vielä A-C-A Inkan siirryttyä toiset sata metriä kauemmas. Rinna juoksi hyvin onnellisena :)

Sarppaa

Torstaina SARAN aksoissa:


Viittätoista väännettiin eniten. Kokeilin ohjaamalla kuvassa esteen oikealta puolen takaakierto + päällejuoksu (+ persjätöllä). Samalta puolen kokeilin myös niistoa keppien puoleisen siivekkeen kiertäen. Esteen vasemmalta puolen kokeilin ohjata pakkovalssilla + jaakotuksella. Ei päästy selvyyteen mikä näistä olisi paras  :p

---

Perjantaina pyöräiltiin kimppatokoilemaan Kannelmäessä olevalle hiekkakentälle. Kentän vierustaa meni kävelytie, yhdellä sivulla oli skeittikenttä, toisella leikkikenttä. Tehtiin kisanomaiset treenit. Ekana paikallaanolot, sitten yksilöliikkeet kahdessa osassa. Hyppynouto jätettiin tekemättä hypyn puutteen vuoksi.

Paikallaan istuminen: Koira siirsi toista tassua ollakseen paremmin vinossa olevaa piiloa kohden.
Paikallaan makaaminen: Tässäkin Sara kääntyi lonkalleen piiloa kohden. Lisäksi se laittoi lopussa päänsä maahan. Nopsa maahanmeno ja sivullenousu.


Ruutu: Koira vilkaisi luoksetulon merkkejä ja juoksi pienellä kaarteella ruutuun. Muuten hyvä. Merkillä toisella puolen oli läjä tavaraa, ei haitannut.
Ohjattu: Halusin ruudun puoleisen kapulan. Siellä suunnassa oli myös muita merkkeä. Suoritus oli hyvä.
Seuraaminen: Äännähti parissa liikkeellelähdössä. Näistä sanallinen huomautus. Lisäksi koira painoi. Korjaantui, kun työnsin koiraa poispäin. Perusasento jäi tekemättä peruutuksen jälkeen.


Tunnari: Hyvä vauhti ja hyvä haistelu.
Zeta: Koira äännähti ekan suoralla kohdassa, jossa käsky annetaan. Lisäksi seisomisessa se oli tassutellut.
Kaukot: Liikkui s-i-vaihdossa vähän. Muuten ok.
Luoksetulo: Sara äännähti alun maahanmenossa, joten otin alun uusiksi. Saraksi ihan ok pysäytykset, mutta saisi se tehdä ne vielä terävämminkin.


Kuvat: Tiia Hämäläinen

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Ma + ti

Maanantain RINNAN aksoissa väännettiin takaaleikkauksia.


Arvatenkin koira oli putkessa aina kun ei olisi pitänyt... Sitä oli hirveän raskasta kääntää ennen putkea, mutta jokusen kerran onnistuin siinäkin.

Lähdöt tehtiin lennosta, mikä varmasti nostattaa Rinnaa entisestään. Se tarvii enempi selkeyttä. Erikseen treenattiin lähtöjä.

---

Maanataina alkoi myöskin SARAN ATD:n EVL-koirakoiden kurssi. Alkuun tehtiin paikallaanolot, istuminen ja makuu. Kumpikin oli ok. Makuussa koira jäi vinoon ja sen asennon koira piti koko ajan.

Sitten kaukot, joista ei moitteita :) Zetassa Sara on oppinut ennakoimaan. Se hypähtää liikkurin käskystä tai ilmankin käskyä merkkien välissä. Tehtiin siis pelkkää seuraamista zetassa ja seuraamista pidempänäkin kaaviona. Oli todella hyvää. Zetan asennot oli hyvät.

---

Tiistaina oli RINNAN eskaritreenit. 


A-rataa olisi voinut tehdä peilukuvanakin, mutta ei päästy yhteen suuntaankaan kutosta pidemmälle :p Kolmosen pakkovalssissa mun rintamasuunta oli helposti kohden viereistä hyppyä ja sinnehän se koirakin meni. Kun sain rintamasuunnan oikein, niin koirakin meni oikein. Vitoshypyn koira oikoi menemällä putkeen ihan jatkuvasti ja vieläpä väärään päähän putkea. No, mutta Villekään ei Rinnan kanssa oonnistunut tässä :p

B-radalla ohjasin alun neloselle asti kuvassa putken vasemmalta puolen. Jarruttelu putkella ei auttanut vaan koira siltikin kaarratti väärän hypyn kautta. Parempi oli ohjata nelosen alapuolelta ja kääntää koiraa vitosella poispäinkäännöllä. Poispäinkääntö onnistui, mutta aika räpellyshän se oli. Jos koiran voisi jättää lähtöön odottamaan kutsua, niin olisi voinut ohjata putken oikealta puolen ja ohjauskuviot olisi helpommat. Ysin jälkeen koira valahti putkeen kerta toisensa jälkeen. Sain lopulta käännetyä koiraa jaakottamalla. Se onnistui, kun keskityin vain ohjaamaan enkä käyttänyt suullisia käskyjä lainkaan. Mun käskytykset on myöhässä ja turha "tässättely" häiritsee koiraa.

Omatoimitreeninä:
 • Keppejä. Avoinkulma on vaikea eikä koira malttaisi pujotella ihan loppuun asti. Umpikulma oli helpompi.
 • Puomia. Ok.
 • Keinua. Ekalla pysähtyminen valahti maahan asti. Sen jälkeen sujui sekin. 
 • Pöytää. Ekalla tässäkin koira valui maahan. Toistolla onnistui. 
 • Putkea. Pimeet putkikulmat on vielä vaikeita. Koiralla on vähän toispuoleista osaamista näissä.
Jatkossa virheenkin jälkeen pitäisi jatkaa vaan ohjausta. Lisäksi kannattaa miettiä milloin ja mistä palkkaa.

Pyöräiltiin, tihkua satoi mennen tullen. Rinna juoksi vähän vaisusti, palatessa se juoksi jo paremmin. Syytän huonompaa säätä mennessä :p

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Tattia kasvamaan

Matkattiin tänään Tiinan kanssa Hämeenkyröön jälkikokeeseen. Kokeen järjesti Kyrökosken Käyttökoirat ja tuomarina oli Juha Kurtti. Koe oli 10 koirakon koe kaikille luokille. Ohjelmassa oli ekana maastoon, sitten tottiksiin. Jännitti, mutta jännitys kaikkosi, kun jouduinkin ajamaan pitkästä aikaa autoa :p 

Jälkimaasto oli todella kivaa sammalikkoa/jäkälikköä, ihan tasaista. Kaksi kertaa metsätien ylitys ja kerran jälki meni kaatuneen puunrungon ylitse. Jälki lähti janan lopusta eikä Rinnalla luottamus vielä riitä edetä loppuun asti. Se kävi kaarrokset sivuttain jo aiemmin. Näin koirasta ettei se ollut jäljellä enkä lähtenyt sen perään vaan kutsuin takaisin uuteen lähetykseen. Nyt se eteni loppuun asti ja nosti jäljen hyvin vasempaan. Janalta lähti -5 p. Jäljellä oli Rinna meni juurikin jäljen päällä, askeleetkin näkyi. Rinnalla löysi kaikki kepit. Se ilmaisi ne seisomalla, mutta meni maahan kun kaivoin palkkoja. Ekan kepin löydyttyä tuomari seisoi vielä katsomassa ja siitä en koiraa palkannut.

Esineruutu tuntui olevan vaikea koirille. Se oli samanlaista maastoa kuin jäljelläkin. Lähetys tapahtui rinteen yläpuolelta alaviistoon ja alueelle näki kaikkialle. Ei tuulta. Rinnallakin tuntui olevan vaikeaa. Se vaan juoksenteli ympäriinsä aluetta läpi ja jouduin lähettämään sitä useaan kertaan ennen kuin kaksi esinettä oli löydetty. Löydetyt esineet oli alueen edessä, mikä on Rinnalle vaikeampaa. Esineet oli myös märkiä. Kaiken kaikkiaan Rinna teki hyvin töitä. Se lähti paikallistaan esineitä heti, kun sai hajun ja luovutukset oli hyviä. Se oli myös hyvin ohjailtavissa, mutta kaahotuksesta tuomari vähensi -2 p. Aikaa meni 3,5 min.

Maastot meni siis ihan kivasti. Sitten tottikseen, jossa taas kasvateltiin tattia otsaan. Pisteitä kertyi kuitenkin 85.

Seuraaminen - erinomainen
Liikkeestä istuminen - erinomainen
Liikkeestä maahanmeno + luoksetulo - hyvä
Liikkeestä seisominen - erittäin hyvä
Tasamaanouto - erittäin hyvä
Hyppynouto - erittäin hyvä
Estenouto - puutteellinen
Eteenmeno - erinomainen
Paikkamakuu -  tyydyttävä

Kaikissa eteenmenon suuntaan tapahtuvissa seuraamisissa Rinna kulki puolisen metriä etuviistossa enkä saanut koiraan kontaktia millään. Käskin useasti. Se vaan ei pystynyt, koska kyttäsi eteenmenoa. Toiseen suuntaan koira seurasi paremmin. Luoksetulossa annoin toisen käskyn koiran ollessa lähellä vaan siltikin jarrut petti ja koira juoksi ohi ja sieltä suoraan sivulle. Kaikissa noudoissa koira kiljui jo kapulaa heittäessä, lähtöhaukkukin pääsi, kapulalle piti murista ja luovutuksessa oli vielä kitinää. Pikkasen liikaa kierroksia. A:lla koira lisäksi jostain syystä kiersi takaisin tulossa. Makuussa Rinna nousi istumaan parin aloittaessa noutoja. Se ei vaan pystynyt makaamaan vaan oli pakko nousta, jotta näkisi paremmin...

Tottikselle siis tarvitsisi tehdä jotain. Tällä hetkellä Rinnan pää vaan vie liian lujaa. Treeneissä koira ei ole ollut tällainen, mutta toivottavasti nämä siirtyy myös treeneihin, niin koiran toimintaan pääsee paremmin puuttumaan. Pikkasen kasvoi taas treenimotivaatio. Se nousee aina huonoista kisasuorituksista :)

No kaikesta huolimatta kokonaistulokseksi 278 p. ja JK2 I-tuloksella. Sijoitukseksi toinen kolmen koirakon luokassa. Kokonaispisteet oli samat kuin ekaksikin sijoittuneella. Niillä oli vaan 5 p. enemmän maastosta ja meillä sama tottiksesta ;)


Kaverukset JK1 Miilu ja JK2 Rinna :)
Kuva: Tiina Karhula

lauantai 5. lokakuuta 2013

Tottista

Tiinan kanssa käytiin tottistelemassa Luukissa.

RINNA teki:
 • Seuraamisessa annoin koiran syödä nameja maasta ennen liikkeellelähtöjä. Oli siistit, äänettömät lähdöt. Seuruussa noin muuten ois vielä tekemistä.
 • Jäävistä istuminen oli hyvä, maahanmeno huono (huono seuruu) ja seisomisen koira istui. Toistolla seisoi.
 • Luoksetulossa Rinna ei vaan malta jarruttaa ilman apuja :p
 • Eteenmeno oli paras koskaan! Rinna sai sen jälkeen vielä juosta lelulle.
 • Ampumiset tehtiin makuussa niin että olin näkyvillä sekä piilossa. Kumpikin oli ok. Seuruussa ekalla paukulla koiran korvat heilahti, toiseen ei mitään reaktiota.
 • Kilosen noudolla tehtiin lähinnä luovutuksia. Niskajumppaa tarvitaan vielä, että koira pystyy pitämään päätään ylöspäin kapulan kanssa pidemmänkin aikaa.
 • Hyppy- ja estenoudossa perusasento oli taas vaikea. Koira kyttää niin esteitä. Ja haukahti mennessään. Metrisessä menohypyt oli ok, mutta paluussa koira kolautti kahteen kertaan. Ei lainkaan Rinnan tapaista. Kolmannella paluuhyppykin oli siisti. Estenoudossa A:n suoritus oli hyvä mennen tullen. Kapula hukkui vähän pudonneisiiin lehtiin, joten koira ei nähnyt kapulaa heti.

torstai 3. lokakuuta 2013

To

Pyöräiltiin SARAN kanssa aksatreeneihin. Oli mun suunnitteluvuoro ja näitä tehtiin:


A-radalla oli monta viilattavaa kohtaa. Alun otin kakkosella pakkovalssaten ja takaakiertoon kolmoselle koiran lähdettäen. Olisi voinut myös juosta kolmoselle pakkovalssiin. Putkeen ohjasin päällejuosten kolmosella ja sylkkärillä kääntäen. Tässä olisi voinut tehdä persjätönkin. Vitosella Sara hyppäsi tapansa mukaan pitkäksi. Oli sujuvampaa, kun kierrätti koiran hypyn alemman siivekkeen kautta. Seiskalla ohjasin koiraa ensin sylkkärillä, mutten saanut käännettyä koiraa hyvin siten. Persjättö ennen hyppyä ja jaakotus hypyllä oli parempi yhdistelmä. Ehdin hyvin. Samoin ehdin hyvin ohjaamaan koiraa ysille takaakiertoon. Kymppiä varten jarrut putkilla saisi Saralla olla paremmat.

B-rata oli tarkoitettua vaikeampi, kun kentällä ei ollutkaan A:ta ja laitettiin A:n sijasta radalle puomi. Sai vähän ohjaaja juosta lisää :p Onnistuttiin kerran nollana! Kolmoselle hallitusti ja neloselle poispäinkäännöllä. Pituudella ohjaava käsi ojennettua seiskan taakse pakkovalssiin ja siitä jaakottamalla putkeen. Eteenmenokäskyllä Saran sai juuri ja juuri irtoamaan ysille. Se oli vaikeaa, kun olin itse puomin toisellapuolen. Kahdellatoista valssaamalla puomin ylösmenon ohitse putkeen ja poispäinkäännöllä neljätoista.

---

Aiemmin RINNA treenasi janoja niityllä. Jäljen nostot oli oikeaan noin 50, 50, 20 ja 10 metristä. Rinna eteni janalla liinan kiristymisestä huolimatta. Se siksakkasi vain sallitun verran. Hieman se koitti oikoa jäljelle, mutten antanut. Ekalla ja vikalla koira lähti takajäljelle. Sain sen käännettyä näppärästi ympäri. Nämä lienee mun liinan käytöstä johtuvia ongelmia. 

Esinemotivaatiota nostatin viemällä hanskan koiran nähden ja hetsaamalla koiraa leluun ennen lähetystä. Koira lähti normaaliin tapaan raivokkaasti, mutta myös palautus oli nyt raivokasta tuloa. Koira sai lelunsa vauhdista. Muuten Rinna on nostellut kotona erilaisia esineitä ja treenannut luovutuksia. Keppimotivaatiotakin on taas nosteltu.

tiistai 1. lokakuuta 2013

Purinaa

Eilen RINNAN aksassa oli teemana valssit. Niitä mä en ikinä opi :p Jälleen mun valssit oli myöhässä ja ne oli valuvia. Kepeillä Rin ei ole enää niin itsenäinen kuin ennen. Muutenkinhan se seuraa nykyään paremmin mun ohjausta ja kepeilläkin se lopettaa pujottelut kesken, jos ennakoin liikaa jatkoa. Keppeihin siis treeniä. A:lla koira kesti muuten tiukan takaaleikkauksen :)Lähdöt tehtiin joko lennosta tai jonkun koiraa pidellessä. Erikseen tehtiin sitten lähtötreeniä. Niitä saa treenata vielä.

---

Rinna pääsi HAU:n Huippiksiin Eskariryhmään, jota kouluttaa Ville Liukka ja välillä Nina Manner. Tänään oli eka kerta ja ohjelmassa taidon tarkistus.


Päästiin rataa 23. esteelle asti. Pidemmälle en rataa ollut opetellutkaan ja viimeisimmätkin esteet meni tuurilla oikein :p Meno oli taas varsin kaoottista, mutta onnistumisiakin oli. Juurikin niissä kohdissa, joissa en todellakaan uskonut onnistumisiin! Esimerkiksi pystyin (jaksoin) juoksemaan 7.-10. esteillä koiran edelle niin, että ehdin persjättöön ennen 11. estettä. Koira ohjautui kaikille esteille siinä välissä, se jopa haki 8. hypyllekin eikä esteet vedätyksestä huolimatta hajonneet. Pituuden jälkeen ekalla kerran koira jatkoi kutosputkeen asti, mutta jo toisella kerralla sain sen ohjattua takaakiertoon. Samoin takaakierto onnistui ongelmitta 23. hypyllä. Niitä epäonnistumisia en viitsi kirjatakaan, niitä kun oli niin paljon :p

---

Maanantaisissa HAU:n tokoissa oli tällä kertaa Nina Manneria. Rinnan suhteen puhuttiin paljon vireestä, joka koiralla on nyt liian kaakossa. Se ilmenee pääasiassa ääntelynä. Olen nyt liiankin usein vaihtanut tapaa, jolla reagoin koiran äännähtämiseen. Ja vaihdan nytkin :p En tiedä miksen aiemmin ole kokeillut seuraamisen alkuäännähdykseen namien heittelyä maahan, mutta nyt se tuntui hyvältä tavalta. Eli koira perusasentoon ja namit maahan, käsky seuraamaan ja vapautus syödä namit ennen kuin koira otetaan lennosta seuraamaan mukaan. Tää on todella helppo tapa toteuttaakin.

Tehtiin sitten tottiksen osia. Ilmottautuminen oli ok. Sitten seuruukaavio henkilöryhmineen. Henkilöryhmässä koiran ollessa sisäkaarroksessa se alkaa hieman enempi edistämään. Tää ei liity henkilöryhmään vaan on treenattavissa ihan ilmankin sitä. Jäävät oli ihan ok. Seisominen tosin voisi edelleenkin olla napakampi. Luoksetulossa koira tuli suoraan sivulle. Eteentuloakin pitää vielä vaan treenata.

---

Pyöräiltiin matkat kumpanakin päivänä. Eli yhteensä 4 x 6,5 km. Rinnalla on aika kepeä raviaskel. Kellotin aikoja ja yhteen suuntaan menee noin 20 min.