keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Jälkioppia ja tokoa

SPL-Itu järjesti Vesa Kuosmasen FH-viikonlopun. Lauantai alkoi luennolla. Olen kuullut hänen luennoitiaan aiemminkin ja joka kerta tulee uusia asioita puheen rönsyillessä niin paljon! Kaikissa puheissa ja teoissa korostui ohjaajan rauhallisuus sekä asioiden mustavalkoisuus. Koiralta ei hyväksytä muuta kuin se haluttu toimitatapa. Ja tämän koira saa itse ratkoa kannattavimman kautta. Koiraa ei myöskään namiteta parempaan mielentiaan vaan koiran tulee itse hakea oikea mielentila. Esimerkiksi paalulle tultiin ohjaajan määräämää tahtia. Koiran riekkuessa ohjaaja vain pysähtyi ja odotti koiran rauhottumista. Sama homma jäljellä; ohjaaja määrää tahdin. Nämä on toki helpompi opettaa koiralle jo alusta lähtien kuin korjata jo opittuja tapoja.  

Mulla on edelleen se punainen lanka hukassa DOTIN kanssa tai ehkä ennemminkin koko lajin kanssa. Olen kaavoittunut jälkien teossa sen punaisen langan puuttuessa. En osaa edetä. Jotain hyötyä kuitenkin paikoillaan polkemisestakin on, Doon perusteet on ihan hyvät :p Se tulee hyvässä mielentilassa paalulle ja tietää mitä tulee tekemään. Lauantaisen jäljen pisin tyhjä osa oli alussa. Tämä kiihdytti koiraa liikaa ja jouduin pidättelemään sitä, jolloin koira turhautui. Ne tyhjät voisi alussa olla lyhempiä, ihan askel siellä täällä ja pidempiä tyhjiä katkomaan yksittäiset namit. Samoin liian lyhyt liina kuormittaa Dotia. Se ajaa jälkeä rauhallisemmin pidemmällä liinalla.

Sunnuntaina tein sitten pidemmän suoran, jossa oli tyhjiä katkomassa yksittäisiä nameja. Pituutta suoralla oli nyt n. 400 askelta ja ruokaa oli noin puolessa. Pelkään edelleen Dotin motivaation puolesta ja pituutta jälkiin on lisätty pelkkien askelten lisäämisen sijaan kaikenlaisesta häpeningillä jäljellä. FH-jäljellä se pääasia jälkeä kuitenkin on sitä puuduttavaa suoraa, joten sitäkin olisi treenattava. Nyt meni hyvin.

Sunnuntaina oli myös Tiltun tokokoulutus, jossa keskityttiin jälleen RINNAN mielentiloihin. Liikkeisiin otettiin ne mielentilan kannalta pahimmat oli ohjattu nouto, zeta ja ohjattu kiertonouto. Kaikkiin liikkeisiin tuli ohjeeksi jatkaa vaan edelleen kuuntelutreenejä. Mun mielikuvitus alkaa vaan loppumaan, mutta onneksi tuli taas muutama idea erilaiseen treeniin. Kuuntelutreenien ohella toki liikkeiden tekniikkaakin saa vielä työstää. 

Ohjattu nouto pilkottiin osiin myös koiran mielentilan mukaan. Yleensä namittelen koiraa rauhallisemmaksi liikkurin viedessä kapuloita, mutta tässä voisi toimia paremmin leikki. Treenissä saatiin hyvin myös esille koiran arvottaminen kapulat merkin edelle sen juostua merkin läpi kapuloille. En osaa lukea koirasta, milloin sitä kiihdyttää kapulat liikaa, jolloin se ei ehdi pysähtyä merkille ja milloin se pystyy tekemään matkalla merkinkin. Merkkiä pitää kuitenkin joka tapauksessa vahvistaa ja tähänkin lelu on parempi. Tähän toimi rauhallisempi palkkaus, eli pallo vietiin merkille koiran luokse ja leikittiin merkin luona. Vaihtoehtoisesti pallo jätettiin koiran eteen merkille ja koiralle annettiin lupa palkkaan ohjaajan oltua merkin lähetyspisteessä. Tai pallo vietiin merkille ja koira käskettinkin noutoon ja kapulan luovutuksen jälkeen se vapautettiin merkillä olevalle pallolle.

Toisen koirakin treenissä ylös ruudun opettaminen takaperin. Eli viedään koira seisomaan ruutuun oikeaan kohtaan, kävellään lähetyspaikalle takaisin ja taas palkkaamaan oikeassa paikassa seisovaa koiraa. Tähän sitten liitetään lähetys ruutuun.

torstai 22. marraskuuta 2018

Dot avoon

No ei nyt ihan vielä, mutta tilannekatsaus treenattavaa varten DOTIN avoimen luokan liikkeitä varten tokossa.

Paikallaan istumista ei olla hirveästi treenattu, ei kokonaista aikaa, ei matkaa eikä näkösuojaa. Kaikkea treenataan, mutta vielä erikseen. Koiran taaksekävelyä on treenattu ja pääosin Doo pitää tassunsa hyvin paikoillaan.

Seuraaminen on aikamoista. Siinä riittää paljon treenattavaa, on korjattavaa ja viilattavaa. Dot on usein väärässä mielentilassa seuraamista ajatellen. Se ääntelee, edistää ja poikittaa. Etenkin juokseminen on hyvin paljon Doon mielentilaa nostattavaa, joten sitä pitää tasoitella paljon. Peruuttaminen on kunnossa. Jäävät seuruun ohella on mielentilasta riippuvaisia. Istuminen on Doon varmin ja paras liike. Maahanmenokin onnistuu useinmiten. Liian korkeassa vireessä koira jää joko kokonaan istumaan tai sitten vähintäänkin jättää kyynärät ylös. Lisäksi poikittava seuraaminen poikii vinoja asentoja. Seisomaan jäänti on vielä hyvin keskeneräinen liike.

Luoksetulossa, hypyssä ja kaukoissa ei suuria muutoksia tule alokasluokan jälkeen. Tokikin, kun kaukot on jo alokaspohjalla aika raa'at, niin ei ne paremmaksi muutu matkaa kasvattamalla. Eli ihan perusteita saapi jumpata ja siten tehdä kaukoista siivommat. 

Noutaminen on Dotilla aika valmis liike. Osasia toki kannattaa vielä vahvistaa. Kartion kiertäminenkin onnistuu, mutta kierrettävän kohteen hakemista eri ympäristöissä pitää vielä treenata. Ruutu on ehkä keskeneräisin liike. Doo tarttee aina ruudun näytön ennen suoritusta. Sen jälkeen koira juoksee hyvin ruutuun. Ilman näyttöä koira sekoittaa ruudun helposti merkin kiertoon. Ruudun loppuvaiheita ei olla treenattu lainkaan.

Eli onhan tässä vielä treenattavaa. Tarttis tehdä ihan treenisuunnitelma! Liikevälit ja sosiaalinen palkka toimii hyvin. Dotia on helppo nostattaa liikkeiden välillä tarvittaessa. Harmi vaan, että useammin kaipaisin koiralta vireenlaskua. Sitä ei ole helppo aikaansaada.

Dotista on tullut taas juoksujen myötä mukavampi. Ennen juoksuja se on aina hyvinkin äkäinen. Äkäisyys kohdistuu etenkin muita koiria kohtaan ja ylipäätään vahtiminen korostuu. Nyt juoksujen myötä koirasta on taas tullut oikea herranterttu, joka tykkää läheisyydestä <3 Vahtimista tapahtuu edelleen, mutta koira luopuu kohteista helposti. Vinkuminen juoksujen aikana on lisääntynyt. Vinkuminen lähinnä kielii kierrosten noususta. Vinkumista aiheuttaa esimerkiksi kiihdyttävät pakenevat kohteet tai ruoka-aika :p Dotin ailahtelevainen luonne on niin erilainen kuin Saran ja Rinnan tasainen luonne, mihin ei hormonit vaikuttaneet lainkaan. Saattaa olla, että Dotistakin tehdään sterkalla tasapaksumpi luonne.

sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Aineenvaihduntatutkimus

Koirat osallistuivat aineenvaihduntatestin kehittelyyn antamalla paastoverinäytteet lähes vuosi sitten. Nyt saatiin tuloksia. Tulokset on toki lähes vuoden takaisia ja kertoo silloisista tilanteista. Aineenvaihduntatuotteiden tutkimus on vielä lisäksi vielä niin uutta, ettei kaikesta tokikaan tiedetä kaikkea!

"Tutkimuksen aikana olemme kehittäneet kokonaan uudenlaisen koirien aineenvaihduntatuotteita mittaavan testin. Testi tarjoaa laajasti tietoa koiran verenkierrossa esiintyvistä aineenvaihduntatuotteista ja sitä voidaan hyödyntää koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä sekä eläinlääkäreiden sairausdiagnostiikassa. Testissä on mukana tunnettuja ja yleisesti sairausdiagnostiikassa käytettäviä arvoja sekä uudenlaisia, tutkimusvaiheessa olevia arvoja. Testin kehitystyö jatkuu edelleen ja lähikuukausien tavoitteena on lisätä testiin vielä useita lisäarvoja mm. rasvahappojen osalta.

Aineenvaihduntatutkimukseen on osallistunut yli 6000 koiraa. Kiitämme lämpimästi osallistumisesta, sillä ilman teitä testin kehitys ei olisi ollut mahdollista! Tutkimukseen osallistuneiden koirien avulla olemme pystyneet laskemaan veriarvoille viitearvot (ns. normaaliarvot) ja tutkineet mm. näytetyyppiin, käsittelyyn, säilyvyyteen ja testin toistettavuuteen liittyviä tekijöitä. Tavoitteenamme tarjota luotettava testi koirien terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi."


Verinäytteistä tutkittiin seuraavia aineenvaihdunnan tuotteita:
- kreatiini ja albumiini
- sokeriaineenvaihdunnan tuotteita (glukoosi, laktaatti ja sitraatti)
- aminohappoja (alaniini, glutamiini, glysiini, leusiini, fenyylialaniini, tyrosiini ja valiini)
- tulehdusmarkkerina glykoproteiiniasetyylit
- kolesteroliarvoja (kokonais, HDL, LDL, VLDL, esteröitynyt ja vapaa kolesteroli)
- triglyseridejä (triglyseridit, HDL, LDL ja VLDL)
- lipoproteiineja (HDL-, LDL- ja VLDL-partikkeleiden määrä, koko ja kokonaislipidimäärä)

SARALLA ja RINNALLA oli alheisia trigyseridimääriä. 

Saran triglyseridit

Rinnan triglyseridit

Sekä alhaisia lipoproteiiniarvoja tai arvoja ei ollut voinut jostain syystä mitata.

Saran lipoproteiinit

Rinnan lipoproteiinit

Dotin lipoproteiinit

Triglyseridien alhaisiin arvoihin voinee vaikuttaa se, että koirat oli olleet levossa ja paastonneet näytteenottoa varten. Rinnalla oli lisäksi näiden lisäksi poikkeuksena korkea fenyylialaniini. Se oli hieman yli viitealueen. Fenyylialaniini on ravinnosta saatava välttämätön aminohappo.

Tähän liittyen, DOT aloitti neljännet juoksunsa. Viimeksi se on juossut näytteenottoaikoihin 11 kk sitten.

Hakutreeneistä

Tämän päiväinen hakutreenit koosti sopivasti RINNAN syksyn treenit. Syksyn aikana Rinna on kohottanut motivaatiotaan. Se lähtee alueelle helposti henkselit paukkuen ja tarkistaa alueen hätäisesti. Treeneissä on nyt painotettu syviä pistoja sekä järkevää etenemistä alueella. Eli on palattu treeneissä taaksepäin ja vahvistettu perusteita. Lisäksi samalla on vahvistettu pitkiä ilmaisuja. 

Tänään tehtiin satasen rataa, jossa maalimiehet oli sijoitettu takakulmiin. Rimppa teki alun tyhjät hyvin tehden syvät pistot ja edeten hyvin alueella. Eka maalimies oli kuusikossa, jonne oli vaikea päästä. Rinnalle tulee helposti turhaumaa, mikäli se ei heti paikallista maalimiestä. Nyt lisäksi varmaan tyhjien juokseminen lisäsi turhaumaa. Tyhjiä kun ei tule treenattua turhan usein. Turhauma purkautuu sitten huonoon käytökseen maalimiehillä. Nyt liikaläheisyyden lisäksi Rinna alkoi kaivamaan maalimiestä esille! Olin itse tässä vaiheessa jo maalimiehellä ja odotin koiralta vielä vähän haukkua ennen hallintaan ottoa, mutta Rinna siis päätti toisin ja kaivoi maalimiestä esille. Karjaisulla se lopetti ja laitoin koiran vielä ilmaisemaan. Otin koiran hallintaan, josta se koitti vielä karata maalimiehelle. Maalimies saikin palkata koiran sitten sen ollessa hallinnassa sivulla. Toinen maalimies meni paremmin. Siinä palkkapurkkia pidettiin kauempana käden alla. Pitää ottaa taas treeniin palkkapurkit kauempana, joko käden tai jalan alla, jotta saisi koirakin vähän kauemmaksi. Aiemmin tämä on kantanut pitkälle. Toivottavasti siis nytkin. Hakutreeneissä on siis nyt ollut teemoja ja on ollut mukava piipertää metsässäkin!

tiistai 6. marraskuuta 2018

Seurakoiria

Viikonloppu asuttiin Ojangossa. HSKH järjesti viikonlopun aikana yhteensä neljä tokokoetta ja yhden rallykokeen. Lauantaiaamun tokokoe oli seuranmestaruuskoe, samoin sunnuntain rallykoe. Lauantaina kisattiin tokossa ja sunnuntaina rallyssä. Sara osallistui lauantaiaamun tokokokeeseen ja Rinna ja Dot oli illan kokeessa. Rallyssä kisasi Sara ja Rinna. Yhteen viikonloppuun kun menee viisi koetta, niin ei muuten paljoa enää jännitä!


 
SARAN tokokoe oli oikea hyvänmielen koe. Koira teki hyvällä mielellä juuri niin kuin se osaa ja kykenee. Osan asioista se voisi oppia paremmin, osa on taas niin pinttynyttä tapaa, että sitä on vaikea enää muuttaa. Osaa taas koira ei ehkä kykene enää tekemään. Esimerkiksi luoksetulon stopit valuu vaan ja koira taitaa olla niin rutinoitunut valuviin stoppeihin, että käytöstä on enää hankala muuttaa. Kaukoja taas en ole saanut enää puhtaiksi enkä tiedä onko se vain fyysisisti jo vanhalle koiralle vaikeaa suorittaa. Kiertonouto taas on vielä niin hataralla pohjalla, että siinä varmasti lisätreenaileminen vielä auttaisi. Sarppa kuitenkin taitaa taas jäädä tokossa eläkkeelle. Hyvään mieleen on hyvä lopettaa :) Sarppa myös piristi tällä kertaa suoritustaan tulemalla ruudusta oikealle puolelle seuraamaan :p Pisteitä kertyi kuitenkin kakkostuloksen verran, 248,5, mikä oli luokan paras tulos, 1./5. ja samalla Sarasta tuli siis tokon seuramestari! 
Rinnan ja Dotin ilmotin tarkotuksella iltakokeeseen. Toiveena oli saada sopivasti väsyneitä koiria koekehiin. Rinna suhteen onnistuinkin. Ennen kokeen alkua ehdin touhuta koiran kanssa ja se vaikutti olevan hyvällä mielellä. 

Rinnan hyvästä mielestä kertoo jatkuva kyljys-tempun tarjoaminen.RINNAN kanssa kehässä oli yllättävän kivaa. Sain sen pidettyä aika hyvässä paketissa. Pysyin auttamaan koiraa vireensä kanssa pienellä vaivalla. Esimerkiksi tunnarissa jäin etuviistoon koirasta nähden kapuloiden viennin ajaksi, jolloin koira piti kontaktia minuun välillä eikä nostattanut itseään kapuloiden viennistä. Tästä tuli toki tuomarilta miinusta, mutta ilman tätä pisteitä olisi mennyt enemmän. Ennen seuruuta rauhottelin koiraa silityksin. Se ei auttanut niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta itse seuraamiseen olen tyytyväinen. Alussa Rin oli väärässä tilassa. Se äänteli eikä pitänyt kontaktia. Kuitenkin parin käännöksen jälkeen seuraaminen parani ihan miellyttäväksi. Käytin seuraamista myös liikkeiden väleissä, jolloin pysyin pakottamaan pysähdyksillä koiraa pakettiin. Se ei kuitenkaan auttanut zetassa, jossa Rinna jää kiinni zetan kulmamerkkeihin. Eikä asiaa helpottanut liikkeen aloitus ruutua kohden. Vaikka koira ei seuraamisessa ollutkaan mukana, niin nyt se kuunteli kuitenkin kaikki asennot oikein. Ihan rehellistä osaamattomuuttakin Rinnalla vielä on EVL:n liikkeissä. Nyt kiertonouto nollattiin koiran ohitettua paluussa esteen. Liikkeen osiot ei ole Rinnalle vielä täysin selvät. Kaukot on myös liike, jota ei vain ole koiralle opetettu loppuun asti. Rimpan kupliva mieli pysyi kasassa aika kivasti viimeiseen liikkeeseen asti. Ohjatussa noudossa koira sitten räjähti, mikä ei treenienkään perusteella yllätä. Ohjattu nouto on Rinnalle vaikea liike. Se nostaa kovat kierrokset kapuloiden viennistä ja nytkin nyki sivulla liikkurin viedessä kapuloita. Käskyllä se sitten lähti haukahtaen matkaan ja juoksi suoraan merkin läpi kohti keskimmäistä kapulaa. Lisäkäskyillä sain sen pysähtymään ja takaisin merkin alueelle, mutten saanut koiraa enää vaihtamaan kapulasta toiseen. Kaiken kaikkiaan pisteet riitti juuri ja juuri tulokseen asti, 193 p. eli EVL3 ja sijoitus 2./3. Tästä on hyvä jatkaa. Yllätän itseni odottamalla jo seuraavaa koitosta Rinnan kanssa :p


Alokas alkoi heti EVL:n jälkeen enkä ehtinyt pohjustaa kehäänmenoa DOTILLE riittävästi. Se olikin parin ekan liikkeen aikana jossain korkealla. Seuraaminen ja liikkeestä maahanmeno oli huonoja. Sitten koira alkoi tasaantui ja suoriutui lopuista liikkeistä ihan hyvin. Dotinkin kanssa oli kehässä ihan hyvä olla. Koira oli koko ajan mun kanssa tekemässä asioita yhdessä. Dot on kiva, kun se rehellisesti palkkautuu sosiaalisesta palkasta. Sitä onkin Doolle opetettu koko ikä. Dotin pisteet riitti ykköstulokseen, 170 p. ja sijoitus 5./9. Seuraavaksi kohti siis avointa luokkaa.Rallyt alkoi aamulla mestarilla. Olen vihdoin keksinyt oikean tavan mennä SARAN kanssa kehään. Se tarkoittaa treenaamista ennen suoritusta ja treenin lomassa kehäänmenoa.
Mestariluokan rata oli pääasiassa ihan kiva. Vaikeimmat kyltit oli lopussa ja siihenhän se sitten taas kaatuikin. Aloin panikoimaan radan loppupäässä sillä seurauksella, että koira vaihtoi puolta oikealta vasemmalle ihan peruskäännöksessä kyltillä 12. Uusittin tämä. Onneksi muuten rata meni hyvin eikä muita virheitä tehty. Tulos oli 97 p. ja sijoitus 1./27. ja seuramestaruus Saralle rallystäkin!
RINNA tuntui hyvältä ennen kehäänmenoa. Suoritus oli kuitenkin huonoin Rinnan avoimen luokan suorituksista. Se ei keskittynyt. Olin mennä suorittamaan jo koiraa liian aikaisin ja siinä taisi oma valmistautuminen hajota. Rallyvirheitä ei kuitenkaan tapahtunut ja pisteitä jäi täydet 100! Sillä sijoituksena oli 1./24. ja avoimen luokan seuramestaruus! Samalla myös koulari RTK2.

Aikamoinen viikonloppu siis. Selkeesti pysyin itse kasassa hyvin, kun en ehtinyt ajattelemaan turhia vaan jouduin keskittymään hetkeen. Onneksi on kolme koiraa :p