keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Su-ke

Sunnuntaina SARAN tanssikurssilla työstettiin jo aloitettuja temppuja. Takajalkojen seinälle nostamisesta varioitiin takajalkojen nostaminen ihmistä vasten. Onnistui sekä vieraalla ihmisellä että minua vasten. Sara alkoi myös ymmärtämään tassujen laittoa mun kengille. Se yritti jo vähän korjata tassujaan omatoimisesti, mikäli tassut oli pudonneet kengiltä. Hännän suuhun otto onnistui jo pienemmillä vihjeillä. Tähän aloitin yhdistämään käskysanaa "Saalis". Tämän jälkeen opetellaan toinenkin suunta tähän. Sen nimeksi tulenee "Kala" :p

Maanantaina kuokittiin jälleen Mervin tokokurssilla DOON kanssa. Käytiin läpi kaikki alokasluokan liikkeet nykyisillä säännöillä. Ekaa kertaa tehtiin Doon kanssa luoksepäästettävyys. Se sujui hyvin, pentu ei huomannut kuin namit. Paikkamakuussa palkkailin tiheään. Kävin välillä piilossa, se ei Doota haitannut. Sivulla maassa pysymistä pitää treenata. Tässä pentu saattaa ponnahtaa istumaan.

Seuraamisessa Dotille on tullut nyt sitä oikeaa asennetta mukaan. Seuraaminen on edelleen teknisesti huonoa koiran paikan seilatessa, mutta se asenne on hyvä. Käännöksissä penne tarvii avut. Tempon vaihtelut onnistui aika kivasti jo. Perusasentoihin pitänee treenata kestoa mukaan. Nyt pentu menee helposti hetken päästä maahan tai muuten tarjoaa jotain palkan toivossa. Perusasento alkaa muutenkin hahmottua Doolle. Se osaa jo tarjota sitä käsketämättäkin!

Jäävissä asentojen ottoon pentu tarvii avut. Muutenkin tekniikkaa pitää vahvistaa. Asennoissa pysymiset on aika toimivia. Seisomisessa pitää treenata mun siirtyminen koiran viereen. Lähellä tapahtuvaa häiriköintiä se ei vielä kestä. Luoksetulossa pentu jää hyvin odottamaan. Liikkurin käskyyn se reagoi nyt ekaa kertaa nytkähtämällä. Toistolla se pysyi jo liikkumatta. Vauhti sillä on ripeä eikä pentu enää kilju tullessaan :p Loppuasentoon tulo on vielä treenaamatta. Hyppyä tehtiin nyt irtoamisena alustalle. Oli hyvää. Leikkiminen sujui tällä kertaa.

RINNAN aksoissa tehtiin valsseja. Osasin! HAU:n tokoissa SARA treenasi lyhyesti. Tunnari tehtiin muutamaan kertaan. Joka kerta jatkoin liikettä ennen luovutusta ja kapulan luovutuksen jälkeenkin. Näillä jatketaan edelleenkin. Seuraamisessa jatkettiin viime aikaiseen tapaan. Lisäksi työstettiin peruuttamista. Jäävien parissa jatkettiin edelleen ilman seuraamista. Tekniikka vaatii työstöä vieläkin. Luoksetulon pysäytyksiä treenasin putkia juoksuttaessa. Oli ihan ok, mutta parempia tulee heittotakapalkkauksella.

Tiistaina sain olla keskenäsi Sporttiksella. Koirat teki hyppytekniikkaa. DOTILLE laitoin ekaa kertaa nyt rimat siivekkeiden jalasten päälle speed pumbien sijaan. Perussarjaa tehtiin 7 esteen sarjana mediväleillä. Alku oli penneltä totuttelua, mutta sitten se sai vauhtia jalkoihinsa ja niputteli hyppyjä yhteen loikkaan :p Set pointissa tehtiin ekaa kertaa okseria. Takariman korkeus vaihteli 20-35 cm. Noilla korkeuksilla en osaa arvioida penskan tekniikkaa, mutta ainakin se ymmärsi katsoa riman korkeutta madaltaen loikkaansa, kun madalsin vikaksi okserin matalaksi. Loppuun pelattiin kahden pallon peliä. Penska osallistui hyvin!

SARA teki samaa treeniä. Eli perussarjaa samoilla mitoilla. Välillä lähetin koiraa ekalla hypylle takaakierrolla. Silloin rytmittäminen oli selkeesti vaikeampaa. Tätä treeniin siis. Set point näytti Saralla vaivattomalta. Takariman korkeus vaihteli 45-55-65-45 cm.

RINNA teki omanlaisensa treenin. Sekin aloitti samalla perussarjalla. Rinnan hyppytekniikka on ihan omaa luokkaansa! Yhdistin perussarjaan reilusti kauemmaksi metrisen hypyn. Tällä kaavalla koira kiersi hypyn. Se ei vaan selkeesti pystynyt hyppäämään perussarjan tikittelyn jälkeen. Vaihdoin esteiden määrää ja hyppyvälejä (3-5 estettä 6-10 jalan välein) ja näiden jälkeen koira pystyi metriseenkin. 

Keskiviikkona kimppatokoiltiin vesi- ja räntäsateessa jätemäen kupeessa. SARA teki ruudun ja ohjatun noudon erottelua. Se onnistui vain liikkuroituna eli tarvittiin liikkuri viemään kapulat ennen kuin koira irtosi ruudusta. Aiemmin Sara on osannut tämän pelkällä sanavihje-erottelulla. Treeniä siis lisää. Tehtiin myös tunnari, josta jatkettiin liikettä seuruulla ennen kapulan luovutusta ja kaukoilla vielä ennen palkkaa. Tätäkin jatketaan.

Otettiin sitten kaikki pennut yhtä aikaa kentälle. DOO ei juurikaan välitä muista koirista tai ihmisistä, mutta Inka, se on pahin! Nyt tehtiin Doon kanssa perusasentoja ja seuraamista tarjontana. Seuraamista tehtiin minun kulkiessa etu- ja takaperin ja koiran liikkuessa etuperin. Tekniikka oli jälleen mitä oli, mutta Doon asenne oli tosi kiva. Se tarjoili perusasentoja ja jopa muutaman askeleen seuraamistakin. Lisäksi tehtiin sivuaskeleita oikeaan ja peruutusta. Näissä alkeet sujuu hyvin. Palloteltiin myös palloa. Dot tykkäsi. Nyt se on monena kertana innostunut leikkimisestä!

Lopuksi vielä RINNA treeniin. Se sai juosta viestinä lyhyttä matkaa, mutta mäkistä. Olin jo valmiina B-pisteellä. Rin juoksi A-B-A-B-A. Pisteiden väli oli n. 200 m. Ekalla lähdöllä mun päästä koira jäi liikaa kiinni palkkana olleeseen kisssanruokaan :p Se ei olisi lähtenyt ollenkaan sen luota. Sain sen vasta kolmannella käskyllä jatkamaan matkaa. Inkan päästä koira oli lähtenyt joka kerta hyvin.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Peltöjälkipäivä

Working Dobermann Club järjesti Turussa eilen peltojälkipäivän varainkeruunaan. Aloittelijoita oli neuvomassa Saija Mattila. Mukavasti tuli uutta asiaa uudesta lajista :) DOTILLE tehtiin jäljeksi sen tämän hetken tasoinen jälki. Eli tehtiin Dotin 13. jälkenä n. 100 metrin mittainen jälki, ruokaa joka askeleella. Pennulla oli taas sähläenergiaa alussa. Se pyöri, poikitti ja koitti saada liinaa pois jalkojen välistä. Jäljen edetessä penska rauhottui, eteni suorana ja antoi liinankin olla. Rauhotuttuaan Doo eteni hyvin. Se kävi askeleet läpi, ei syönyt kaikkea, mutta jäljesti hyvällä tarkkuudella. Sain rytmitettyä hyvin ja pystyin antamaan pennelle enempi liinaakin pitäen liinan puolivälistä kiinni.

Saatiin lupa jo ottaa tyhjiäkin askeleita mukaan! Ei tokikaan alkuun, jossa koira sählää vaan jonnekin niille main, jossa penska etenee jo rauhallisemmin. Lisäksi toki pidempää jälkeäkin saapi tehdä. Pentu jaksoi tuon hyvin, eikä ottanut häiriötä muista ihmisistä eikä sitä häirinnyt mun liinan asettelut. Esineilmaisutreenit on aloitettu kotona, mutta ne treenit on vielä ihan aluillaan. Koulutuksen ajan kuului läheiseltä ampumaradalta pauketta. Doo ei huomannut.

torstai 23. huhtikuuta 2015

Lisää tokoa ja aksaa

Keskiviikko aamuna kimppatokoiltiin Sirkuskentällä. Alkuun tehtiin paikallaanolot. SARALLA oli vaikeaa laittaa päätä maahan, mutta pään maahan laitettuaan se makasi pariminuuttisen makuun hyvin. Vajaa 4-minuuttinen istuminen oli hyvä. Sitten Sara jatkoi ruudun ja ohjatun noudon erottelulla. Edelleen oli vaikeaa. Oikeaan suuntaan ei onnistunut millään, vasempaan onnistui. Oikeaan suuntaan tehdessä kapuloiden takana oli koiria, tavaraa ja hiekka muuttui nurtsiksi. Joko nämä häiritsi liikaa tai sitten koiralla on tässä puolierot. Treenataan siis lisää. Sara teki myös hypyn ja ruudun erottelua. Näissä se edelleen valitsi mieluummin hypyn, vaikka linjakin oli suoraan ruutuun. Tätäkin pitää työstää.

Tunnari tuulisessa säässä oli hyvä. Perusasentoon tulon jälkeen jatkettiin liikkeestä istumisella, jonka jälkeen oli vasta kapulan luovutus. Luoksetulon pysäytyksiä treenattiin loppuun vielä heittotakapalkoin.

DOO teki vähän perusasentoja ja seuruuta sekä avohyppyä. Dot ja Rinna teki myöskin jälkitreenit, mutta koostan ne myöhemmin.

---

Torstaina SARAN aksoissa improvisoitiin treenit valmiina olevista esteistä. Tämä on aika riskialtista. Monesti, kuten nytkin, tällaisella suunnittelemattomuudella ei saa sitä oikeaa treenifiilistä ja tulee vaan löysäiltyä :/


Alussa onnistuin saamaan koira puomille vain joko jäämällä jälkeen tai menemällä reilusti eteen. Yhtä aikaa juostessa vedin koiran vaan putkeen. Nelosella oli hyvä vekata paremman linjan saamiseksi koiralle. Seiskalla pelkkä takaakiertoon lähetys ei tuonut koiralle hyvää linjaa vaan ohjaus vaati lisäksi niiston. Viidellätoista jarruttelin koiraa ennen kuin se edes huomasi estettä. Putkesta tullessa este ei ollut koiran näköpiirissä. Liialla jarruttelulla sain vain koiran syliin :p

Lopuksi tehtiin vielä lisää putki-puomi-erottelua. Yhden hypyn takaa putki veti enemmän, kahden hypyn takaa puomi.

keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Parit aksat ja tokot

RINNAN aksoissa oli maanantaina sama viime viikkoinen vauhtirata peilikuvana. Teemana tällä kertaa oli kisanomainen treeni. Rinnalla tuli rimoja alas. Rimoja ei saisi tippua, mutta nyt rimat lensi loogisissa kohdissa. Rima oli herkässä putkeen mennessä ja putkeen tullessa sekä ahtaammissa hyppyväleissä. Ne siis hyppytekniikassa treeniin. Rimat oli nyt 55-senttiset. Koiralla on ollut pitkään medirimat. Radalla oli myös kepit, jotka koira sai pujotella ekaa kertaa moneen kuukauteen. Tauon huomasi, sillä koira ei taipunut kaikkiin väleihin heti.

HAU:n tokoissa SARA jatkoi viime aikoijen treenien teemalla seuraamista, jääviä ja tunnareita. Tunnareissa lisättiin nyt mukaan kapulan etsimisen jälkeen käskyjä sekä kapula suussa että ilman sitä ennen palkkausta. Tässäkinhän palkan odotus on liian suurta. Kaukoissa päädyin olemaan opettamatta niitä paremmin. Ylläpidetään vaan sitä tasoa mikä koiralla nyt on. Sekin taso oli tänään hukassa koira sättäillessä :p Lopuksi Sarppa sai vielä skeittailla. Nyt koira sai mennä jo vauhdikkaammin liuskalla ja se ihan oikeasti skeittasi vähän tasaisellakin :)

DOO aloitti perusasentotreeneillä ja seuraamisella. Perusasentoja teetin koiralle namin kanssa tehden alle kaikenlaisia pyörähdyksiä. Lisäksi pentu sai ihan itse tarjoilla perusasentoja. Seuraamistakin tehtiin monella tapaa. Pentu sai tarjota, kun tehtiin seuraamista perusasennosta perusasentoon siirtymisinä sekä tehtiin seuraamista minun peruuttaessa ja koiran liikkuessa etuperin. Tästä penska sai nopsaan kiinni. Kaiken kaikkiaan seurailu oli asenteeltaan paljon parempaa, kun koira sai itse ajatella! Sivuaskeleita on paljon tehty erillisinä, nyt otetiin niitä koiran ollessa oikealla paikalla mun vasemmalla puolen. Siirtyy se jo kivasti! Lopuksi Dookin sai tutustua skeittilautaan. Pentu sai nopsaan jalat laudalle ja kesti hyvin liikettäkin. Se paukautteli lautaa sekä oli kyydissä kun liikutin lautaa. Ei yhtään ollut samanlaista kauhua kuin keinutreeneissä.

---

Tiistaina tokoiltiin Päivin kanssa lähikentällä. SARA teki ruudun ja ohjatun noudon erottelua. Tätä ei ole aikoihin tehty ja se näkyi. Koira oli kuitenkin ihan kivasti ohjailtavissa. Luoksetulon pysäytyksiä työstettiin jälleen heittotakapalkkauksella. Stopit oli ihan kivoja, maahanmenot ei niinkään. Tunnari sujui kivasti, koiralla oli sopiva vire. Jatkettiin palkan odotuksen vähentämisen teemalla tässä jatkamalla liikettä sivulletulon jälkeen. Koira sai käskyn maahan ennen kapulan luovutusta ja sitten tehtiin kaukot vielä perään. Kaukojen tekniikkaa pitäisi nyt palauttaa siihen missä ne oli ennen kuin yritin koiran saada pitämään molemmat takatassut paikoillaan.

Illalla RINNAN huippiksissa oli Villen treenit. Alle ohjaajille nopeusharkat ja sitten:


Rata tuntui rataantutustumisessa kamalalta, mutta ei se loppujen lopuksi ollutkaan ihan niin kamala. Rinna osaa poispäinkäännön, mutta ei tarpeeksi hyvin vauhdissa. Tämä kostautui kasilla, jossa kääntö oli kömpelö. Se treeniin. Yhdellätoista koira juoksi lahjakkaasti ohjauksen läpi putkeen, kun olin ensin sen muutaman kerran ohjauksen ollessa myöhässä ohjannut sinne :p Takaakierron 14. esteellä ohjasin varmuuden vuoksi A:ta väistäen kierrättäen hypyn oikealta puolen. Se oli vaikea Rinnalle sillä koira ajautui tiukassa kaarteessa liian lähelle rimaa. Lopussa koira alkoi väsymään ja juoksemaan enempikin ohjauksesta läpi. En saanut sitä enää hyppäämään 25. estettä oikealta puolen, vaikka koitin koiraa pysäyttää kuulolle ennen hyppyä. Käytiinkin loppurata ilman koiraa läpi. Ennen 25. hyppyä olisi sopinut yrittää valssata.

Rimat oli nyt 60 senttiä. Rinna keskittyi edellispäivää paremmin rimoihin, mutta rimat tippui mikäli en antanut tarpeeksi tilaa koiralle (7. hyppy) sekä koiran väsyessä se ei enää keskittynyt niin hyvin. Kepit ja kontaktit jätettiin radalta tekemättä.

tiistai 21. huhtikuuta 2015

Sunnuntain temput

SARAN tanssikurssilla:
 • Jalat seinälle -temppu on edistynyt siten, että koira tajuaa vähemmästä vihjeestä mitä ollaan tekemässä. Aloitettiin nyt yhdistämään käskysanaa "Jalat". Lisäksi jalkojen ollessa seinälle se kestää mun liikkumiset ja muut häiriöt.
 • Kuonon koskemista tehtiin ensin teipin kanssa ja sitten jo ilman. Edelleen kuitenkaan ei teipistä päästä ihan eroon vaan temppu kaipaa alkuun sen kanssa muistuttelua. Tän tempun nimeksi tulenee "Kirppuja" :p
 • Tassujen laittaminen mun käsivarrelle on edelleen Saran vaikeaa ymmärtää. Se tarjoaa joko kaikkea muuta tai vaan hyppää päin tai syliin.
 • Uutena temppuna opeteltiin skeittausta :D Sara tarjosi heti laudan päälle menoa. Se kestää siinä myös liikkeessä. Ensin liikutin itse lautaa, sitten Sara pääsi lautailemaan hiljaksiin liuskaa pitkin. Lisäksi opeteltiin laudan nostoa, mikäli lauta kaatuu. Saatiin lauta lainaan, toivottavasti ehditään työskentelemään sen kanssa!

DOON temppukurssilla:
 • Leikkiminen sujui ookoosti. Pentu oli aktiivinen, kunhan se ei vain saanut voittaa lelua. Tai jos voitti niin toisen lelun oli herättävä heti henkiin ja pentu pysyi aktiivisena.
 • Pyörähdykset vaatii edelleen käsiavut. Lisäksi vaikeusaste lisääntyy liiaksi mun liikkuessa enempi.
 • Vadin kanssa tehtiin vatiin menoja ja ja pyörimistä vadin päällä sen ollessa väärinpäin. Tein myös perusasentotreeniä vadin kanssa. Jännästi oikealle puolen tuleminen on pennulle luontaisempaa, vaikka vasenta on tehty paljon enempi.
 • Doolla on luontaista lahjakkuutta pystyasennossa seisomiseen. Nyt onnistui pyöriminenkin kahdella jalalla tassutellen. Voisin opettaa Doon kävelemään kahdella jalalla pelkästä käskystä :p
 • Jalan alta menossa pentu ymmärsi nopeasti mitä siltä haluttiin ja tarjosi tätä kivasti.
 • Kurssilla aloiteltiin asioiden nostamista purkkiin. Tosin Dotin kanssa mennään vasta vaiheessa, jossa se ei edes ota vielä esinettä suuhunsa. Tää on varmaan se vaikein osuus opetuksesta.
 • Aloiteltiin myös selkään hyppäämisen alkeita. 
 • Lisäksi Doo taiteili madalletulla keinulla, se on edelleen pelottava. Tehtiin lisäksi 2on2offin tarjontaa ja putkia.

lauantai 18. huhtikuuta 2015

Tope

Torstaina SARAN aksoissa:


Rata näytti olevan täynnä ansakohtia, mutta loppujen lopuksi radan vaikein kohta oli 9.-11. Mulla jäi helposti rintamasuunta liian pitkäksi aikaa osoittamaan ysiin, jolloin koira hyppäsi pitkälle eteen. Kokeilin eri ohjauskia ja paras oli jaakotus ja sen perään valssaus.

---

Perjantaina maastouduttiin Inkan kanssa. Juoksutettiin ensin isoille viestiä. RINNA juoksi A-B (500 m), B-A (500 m), A-C (1000 m) ja C-A (1000 m). B- ja C-pisteillä koira kävi vain syömässä palkkansa ja sai sitten komennuksen jo lähteä takaisin. Vikalle matkalle koira oli tarvinnut kaksi käskyä lähteäkseen. Tehtiin myös kauden eka esinetreeni. Tallottiin n. 10 x 30 m kokoinen kaistale, johon etuosaan laitetiin Rinnalle pallo esineeksi. Rinna teki hyvin töitä, paikallisti esineen ja toi sen. Ja sitten se tajusi esineen olevan pallo ja alkoi leikkiä sillä :p

Penskat teki myöskin viestiä ja esineitä. Viestinä juoksutettiin DOTIA meidän väliä siten, että Inka etenevänä päänä juoksi hetsaten välit ja vika lähetys oli jo ilman näköyhteyttä. Doo paineli hyvin! Esineruututreeni oli Dotin ensimmäinen. Treeni tehtiin hajunhakuna. Esine vietiin tallottulle alueelle pennun sitä näkemättä ja sitten pentu sai lähteä hihnassa lenkkeilemään alueelle. Dot huomasi esineen ja palkkasin sitä kaikesta reagoinnista siihen. Tästä on hyvä jatkaa.

Illemmalla vielä käytiin piirin vapaavuorolla treenaamassa aksa- ja tokojuttuja. Dot sai ensin leikkiä. Dot repii hyvin, mutta sen voitettua lelun lelu menettää merkityksensä. Kuitenkin kuolleelle lelulle pentu lähtee hyvin. D leikki hetkisen nyt ihan hyvin, mutta sitten taas hajut vei. Sain vielä pennun leikkimoodiin ja tehtiin parit putket lelupalkalla. Vaihdettiin palkka ruoaksi. Dot teki ensin hyppytekniikkana perussarjan (välit 5 ft) jälkeen ekaa kertaa etäisyyden arviointia. Viimeisen hypyn etäisyys eteni 5-7-8-9-10-7-5 ft. Kymppiin asti pentu meni yhdellä laukalla. Dot ei oikein kunnioita speed bumpeja. Ihan perussarjaakin tehdessä se juoksee välillä niiden päältä. Ehkä se on kokemuksen puutetta vielä tai sitten pitäisi vaihtaa jo mataliin rimoihin. Lisäksi Doo sai tarjoilla kontakteilla 2on2offeja. Keskityttiin nyt suoriin asentoihin ja palkkailin vain kun koira tarjosi suoraa asentoa. Pystyin nyt itse olen hieman vinosti koiraan nähden. Kiertojakin tehtiin tolpilla.

Tokon puolelta työstettiin seuraamista. Sitä tulee tehtyä ihan liian vähän eikä edistystä tapahdu :/ Seuraaminen liikkeenä on Dotille myyty väärin. Nytkin se saattoi kesken treenin rynnätä kontaktille tarjoamaan sitä. Seuraaminen aloitettiin perusasentotreeneillä vadin kanssa koiran tarjoamana. Sitten siirryttiin namiseuraamiseen. Dotille sopii todella hyvin tarjonnan kautta tehty treenaaminen, joten vaihdetaan tässäkin nyt takaisin siihen lähestymistyyliin. Lopuksi tehtiin vielä paikallaanolot häirittyinä maaten, istuen ja seisten. Doo meinasi ensin lähteä mukaan, kun juoksin sen ohi. Parin erheen jälkeen se pysyi. Seisominen on kaikkein vähiten treenattu ja siksikin heikoin. Tassut liikahtaa helposti, kun kierrän koiraa ympäri eikä mun kärsi nostaa käsiä, sillä pentu istahtaa silloin.

SARAKIN sai mennä perussarjaa. Sekään ei kunnioita speed bumpeja :p Sitten työstettiin samoja asioita kuin nyt viime aikoina muutenkin tokon parissa. Eli seuraamista, jääviä, kaukoja ja tunnareita. Kaukoissa Sara pitää oikean takajalan paikoillaan vasemman tasapainottaessa. Aikeena olisi yrittää saada toinenkin takajalka pysymään kokonaan paikoillaan. Halliolosuhteissa vaikutti ainakin mahdottomalta koiran sätätessä :p

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Peltojälkee

Kirjataas välillä ylös DOTIN jälkijuttuja. Doo on nyt syönyt yhteensä 82 ruudullista ruokaa. Lisäksi ohjelmaan on ottettu suorat, lyhkäset namijäljet. Niitä on nyt tehty 8 kappaletta. Tänään käytiin Erikan kanssa tallomassa jälkiä. Doo sai nyt jäljeksi n. 50 metriä pitkän suoran. Dot käy jäljillä hyvin askeleet läpi ja syökin yleensä kaiken ruoan askeleilta. Rytmitys on vielä hukassa, sillä penskalla on vaan niin kiire eteenpäin.

RINNAKIN sai ensimmäisen jälkensä tälle vuotta. Sille tein reilun 100-metrisen jäljen, jossa oli ruokaa joka askeleella. Rinnan kanssa rytmitys on helpompaa, onhan sen kanssa näitä tehnyt enempi. Se kävi askeleet läpi, muttei aina syönyt niiltä ruokaa, etenkin jos askeleella oli useampi ruokapala. Silloin Rin nappasi vain yhden niistä ja kiirehti eteenpäin. Lopussa esineenä oli tunnarikapula. Sen koira ilmaisi, muttei korrektisti suorassa. Rinnan suhteen en jaksa tästä välittää :p

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Saran pläänit + aksat

Mitä SARAN kanssa treenattaisiin?

Paikallaan istuminen
 • Tassut paikallaan
Paikallaan makaaminen
 • Nopea maahanmeno
 • Pään maahanlaitto suoraan, häiriöt, vinot piilot
 • Nopea istumaannousu
Seuraaminen
 • Asenne
 • Äänettömyys
 • Paikka (edistäminen, painaminen)
 • Suorat perusasennot
 • Rintamasuunta askeleissa ja peruutuksessa
Zeta
 • Seuraaminen
 • Napakat, suorat asennot
Luoksetulo
 • Mielentila odottaessa (äänetön)
 • Napakat pysäytykset
Ruutu
 • Napakat stopit
 • Nopea maahanmeno
Ohjattu noutaminen
 • Suunnat
 • Suora luovutusasento
Tunnari
 • Mielentila
 • Varmuus
 • Kapuloiden käsittely
 • Suora luovutusasento
Metallihyppynouto
 • Metallikapulan pito
 • Suora luovutusasento
Kaukot
 • Asenne
 • Tekniikka
Hommia siis oisi. Tiedän mitä pitäisi tehdä, mutten osaa yhtään aikatauluttaa tekemisiä :p

---

Illalla sekä SARA että RINNA pääsi Sporttikselle aksaamaan.


Rinnan kanssa meinasi olla yhtä sähläystä, mutta onneksi osasin vaikuttaa omaan mielentilaan ja siten rauhotettua koiraakin. Lisäksi pätkittiin rataa ihan reilusti. Saran kanssa taas kaikki oli niin paljon helpompaa. Työstettävin kohta oli muurilta seuraavalle hypylle mennessä. Mennessä esteitä 5.-6. piti koiraa reilusti ohjata kääntymään hyppyjen välissä, jotta koira saisi paremman linjan keinulle. Esteillä 13.-14. jäin helposti jostain syystä pyörimään ja koirat kieppasi 14. hypyllä lähemmän siivekkeen ympäri tullen huonossa kulmassa keinulle. Pyörimisen sijaan piti pitää rintamasuuntaa suorassa.

Maanantain epäangstit

Maanantaina kuokittiin DOTIN kanssa Mervin kurssilla. Dotin kanssa on tehty vähän tokoa, mulla vaan puuttuu vielä tokotatsi sen kanssa tekemiseen. Alussa ja väleissä leikitin koiraa lelulla ja koira leikki Dooksi ihan hyvin.

Kurssikerralla tehtiin ensin maahanmenoja eri asennoista paikallaan ja liikkeestä. Yllätyin, kun Dot osasi tehdä nopsiakin maahanmenoja liikkeestä minun peruutellessa. Tapaa pitää vielä vahvistaa. Makuuta tein myös paikkamakuuna. Kävin piilossa hetkisen pylvään takana, palkkailin kuitenkin useasti. Seuraamista tehtiin namien kanssa. Tässä ei treenin puutteessa olla menty yhtään eteenpäin, enemmänkin taaksepäin, sillä penne edistäisi mielellään :p Tehtiin täyskäännöksiä sekä muutakin takapään käyttöä korokkeella pyörien. Lisäksi ehdin tehdä 2on2offin tarjontaa. Kurssilla tehtiin myös namista luopumista, jonka Dot osasi pienen muistuttelun myötä. Doo väistää namia. Eli namia tyrkyttämällä voin liikuttaa koiraa. Nyt peruuteltiin siten ja tällä kertaa koira osasi peruuttaa. Loppuun tehtiin merkin kiertoa. Tätäkin pitäisi työstää eteenpäin. Tällä hetkellä ei ole muutamaa metriä enempää etäisyyttä merkkiin. Lisäksi suunnan erottelukaan ei toimi vielä.

Illemmalla RINNAN aksoissa oli kaikki katastrofin ainekset ilmassa, kun tehtiin aika suoraviivaista rataa ja koiran kierrokset oli kaakossa muutaman viikon agitauon jälkeen. Koira kuitenkin kierroksistaan huolimatta ohjautui loogisesti.

HAU:n tokoissa prässäsin SARAA. Pitäisi tehdä kunnon treenisuunnitelmat SM-kisoja ajatellen. Aluksi tein häiriöitä koiran maatessa pää maassa. Juoksin koirasta poispäin ja sitten ulos hallista, kuljin ovesta koiran takana ja kiipesin koiran takana olevalle parvelle kolistelemaan sekä tein muutakin häiriötä koiran takana. Vaikeinta Saralle on mun poistuminen. Näissä tapahtuneista virheistä (pään nostoista) se selvästi paineistui, mutta pääsi kuitenkin ihan hyvin yli siitä. Loppuun otettiin ryhmäpaikallaanolot. Sara teki makuun kahdesti lyhyesti ja helppona.

Seuraamisessa jatkoin siitä mihin viimeksi jäätiin. Eli tehtiin askeleen parin seuraamisia monilla pysähdyksillä. Tämä on poistanut Saran edistämistä hyvin. Toinen työstettävä oli ainiainen ääntely. Saran ääntely johtuu paljolti liian suuresta palkan odotuksesta. Nyt kehuin koiraa isosti ja otin sen heti taas hommiin ilman konkreettista palkkaa. Näissä tuli ääntä herkästi. Äänistä laitoin koiran maihin ja otin sen sieltä hetken kuluttua lennosta seuraamaan. Näin päästiin ääntelystä ylitse eikä jääty junnaamaan siihen.

Jääviä tehtiin lähinnä mun peruuttaessa. Näin päin jatketaan nyt jonkin aikaa tekniikkaa työstäen. Seisomista ja maahanmenoa työstetään samoilla menetelmillä kuin ennenkin, istumista nopeutti nyt namin avulla koiran äkkipysäyttäminen. Tunnareita tehtiin jokunen mun istuskellessa kapuloiden vieressä. Tunnareita saisi tehdä paljon, että mielentila siinä rauhottuisi.

sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Yksi päivä, neljät treenit

Päivä alkoi viestittelyllä. Jäin A-pisteelle tekemään käpylehmiä Inkan ollessa etenevänä. RINNA juoksi välit: B-A (500 m), A-C (500+100 m) ja C-A (600 m). Rinna juoksi välit hyvin. Myös lähdöt oli hyviä, kuuntelutreeni on auttanut tässäkin.

Sitten oli tokojoukkueen treenit kehätreenit kolmella kehällä Talissa. Ensin tehtiin paikallaanolot. SARA istui hyvin, mutta makuussa pää nousi taas. Ekan ehdin korjauttaa, tokolla kertaa koira korjasi itse päänsä takaisin maahan. Kolmannen kerran pää nousi mun kävellessä koiraa kohden. Sara kesti nyt korjaukset hyvin eikä paineistunut niistä.

Yksilöliikkeistä Sara teki suurimman osan. Se sai tällä kertaa paljon palloa palkaksi. Ekana luoksetulo, jossa namitin koiran jätössä. Pysäytykset oli Saraksi hyvät, joten palloa tuli maahanpysäytyksestä. Ohjatussa noudossa koira sai pallon paluuvauhdista. Tunnarissa myös. Metallihyppynoudossa kapulassa oli kapea otekohta ja se sai Saran hidastelemaan perusasentoon tulossa. Ei palkkaa tästä. Zetaa tehtiin ilmas asentoja. Sara ei reagoinut liikkurin käskytyksiin, mutta seuruu oli edelleen normaalia tiiviimpää, etenkin alussa. Sarppa sai palkkaa yllärinä kesken seuruun. Vikaan liikkeeseen ruutuun mennessä Sara oli jo juoksennellut paljon pallon kanssa. Merkille ja ruutuun meno olikin sitten vähän ponneton. Kuuntelu oli hyvää. Pysäytin koiran ruutuun ja käskin sen ensin istumaan ennen maahanmenoa. Lopuksi vielä työstettiin vauhtia merkkeihin ja ruutuihin.

Seuraavaksi jatkui Saran tanssikurssi. Viime kerralla aloitetuista tempuista peruutus seinälle onnistui nyt vähitellen kulmaa vaikeuttaen pystysuoraan jo :) Kuonon huitaisuunkin saatiin paljon onnistumisia, mutta temppu ei vielä toimi ilman teippiä. Kerrattiin myös kuppiin menoa. Saralle on tämä aikoinaan opetettu, mutta koira ei näköjään mahdu enää yhtä pieniin kuppeihin :p


Uusina temppuina aloitettiin tassujen laittaminen mun kenkien päälle koiran ollessa jalkojen välissä. Sain jo aika helpolla houkuteltua Saran laittamaan tassunsa kengille. Vähän kokeiltiin myös kurkkaamistemppua, jossa koira laittaa etujalat käsivarrelle ja kurkkaa sitten käsivarren alta.

Illalla oli vielä DOTIN temppukurssia. Tällä kertaa peruuteltiin suoraan ja käännöksiä tehden. Doo ei osaa enää peruuttaa :p Tarttee taas muistutella sille se. Lisäksi oli väärinpäin olevalla vadilla pyörimistä, vatiin menoa ja tassukosketusta väärinpäin olevaan sankoon. Nämä hoitui Doolta. Lopuksi vielä kierräteltiin koiria merkkejä ympäri. 

torstai 9. huhtikuuta 2015

Kisat, tanssit ja juoksut

Olin SARAN ilmoittanut pääsiäisperjantaille HAU:n agikisoihin Purinalle kolmeen starttiin. Itse tulin kipeäksi, mutta onneksi lainajalkoja löytyi! Heikki ohjasi Saraa kaksi ekaa rataa ja sitten Jukka viimeisen. Tulokseksi tuli: HYL, 5, HYL ja hyvää menoa. Hyllytkin oli parempia kuin mitä itse olisin osannut tehdä. En edes tiedä onko mun mielestä hauskempaa kisata itse vaiko katsoa kun joku muu kisaa mun koiralla :p


Viikonloppuna Sara pääsi myöskin kokeilemaan koiratanssijuttuja, kun Purinalla järjestettiin muutaman kerran koiratanssikurssi. Vetäjänä toimii Tuisku Virolainen. Koiratanssi kun koostuu lähinnä peräkkäisistä tempuista, niin kurssilla opetellaan erilaisia temppuja. Kertailtiin vanhoja ja tällä kertaa uusina opiskeltiin hännän ottamista suuhun, takajalkojen nostamista seinää vasten ja tassulla kuonon huitaisua. Hännän kanssa avitin vähän Sarpsaa käyttämällä sille jo tuttuja käskyjä, joilla koira otti hännän suuhunsa. Tämä pitää kuitenkin opettaa erilliseksi tempuksi. Sara osaa peruuttaa portaita tms. mutta ei pystysuoralla kohteella osaa nostaa takajalkojaan. Nyt päästiin siihen, että koira nosteli takatassujaan, muttei vielä kumpaankin yhtä aikaa. Tästä jatketaan. Kuonon huitaisussa käytettiin apuna teippiä kuonossa. Sarppa huitoi kovasti. Tätäkin pitää työstää eteenpäin, päästä teipistä eroon ja yhdistetään käskyyn. Hauskaa!


RINNA pääsi korkkaamaan maastot tälle vuotta, kun juoksutettiin koirille Inkan kanssa viestiä. Olin tällä kertaa A:na ja Inka liikkuvana. Koirat juoksi vuoronperään. Rinna juoksi välit: A-B (200 m), C-A (300 m), A-D ja D-A (400 m). Hyvin se juoksi! Penskat pääsi myös juoksemaan alkeita. Tästä se lähtee. 

Kuvat: Yasmin Eklund. Kuvat täältä.

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Tokot, fyssari ja aksa

Maanantaina oli ensin ATD:n SM-joukkueen treenit. SARA teki vain seuraamista ja sitäkin vain muutaman askeleen pätkissä. Keskityttiin nyt ongelmakohtiin eli edistämiseen, askeleiden ja käännösten vinoihin perusasentoihin sekä ikuisuusprojekti ääntelyyn. Muutaman askeleen seuraamiset ja useat pysähtymiset sai koiran korjaamaan paikkaa paremmaksi. Näitä enempi. Vinoihin perusasenoihin auttoi käskyllä muistutus juuri ennen perusasentoon istumista. Äänistä keskeytettiin toiminta. Tähän vain nyt (taas) sitkeyttä mulle.

Loppuun tehtiin paikallaanolot. Piilo oli vinossa. Makuussa käväsin vain piilossa ja sitten keskityin liikkumaan ympäriinsä siinä suhteessa missä pää pysyi vielä maassa suorassa. Etupalkan kanssa pää pysyi paremmin. Istuminen oli nyt hyvä. Istutettiin koiria muutaman minuutin verran.

Sitten oli Heidi Pesosen koulutus. RINNAN aiheeksi otin liian kiihdyttävän ohjatun noudon. Tähän mustavalkoisuutta ja kuuntelua niinkuin kaikkiin muihinkin Rinnan kanssa tekemisiin. Rinnan tulee nyt pitää kontaktia kapuloiden viennin ajan. Se oli alkuun vaikeaa, ihan vain maininta ohjatusta noudosta liikkurin suusta sai koitan tiputtamaan kontaktin. Kun kontakti pysyi, niin meno merkille oli hiljainen. Merkillä sitten kuuntelutreeniä, nyt tehtiin kaukoja. Voisi kokeilla myös esimerkiksi leluhäiriöitä. Kun koira joutui keskittymään kuunteluun, sen äänet noutoon lähtiessä pieneni. Mun pitää (yrittää) lukea koiraa tarkasti milloin se on oikeasti luopunut kapuloista, jolloin sen voi lähettää noutoon. Rinna nimittäin pysyy toteuttamaan muitakin käskyjä, vaikka se on kiinni kapuloissa. Vaikeaa on koiran lukeminen, etenkin Rinnan.

Kaukoja Rinna sai tehdä taustahäiriöllä. Äänet oli ok, mutta liikkuminen koiran takana oli vaikeampi. Tähänkin mustavalkoisuutta. Häiriöistä huolimatta koiran tulee suorittaa liike oikein. Sen pitää sulkea häiriöt pois. Eli ei kaksoiskäskyjä ja tekniikka kunnolla.

Loppuun tehtiiin ympyrässä sivulla maahanmenoja ja takaisin sivulle nousuja. Näissä Rinna ei kuunnellut muita, eikä jokusen kerran kuullut mun sivullekäskyäkään. Näitäkin lisää.

---

Tiistaina isommat pääsi pitkästä aikaa Petran fyssaroitaviksi. SARAA ei olekaan käsitelty sterkkauksen jälkeen. Se oli hoitovälistä huolimatta ihan hyvässä kunnossa. Tukkoisuutta oli vähän keskiselässä sekä si-alueella.

RINNALLA oli enempi jumeja. Eniten hoitoa vaati lapa-alueet, etenkin epäkaslihaksissa oikealla puolen (tokopuoli). Kropan kääntyminen lähtee koiralle jo kallosta (oikelle, tokopuoli). Kallo saikin kraniosakraarikäsittelyä. Rinnan sisäelimet saivat myöskin kyytiä :p

Illalla DOO pääsi Sporttikselle. Aiheena oli alla oleva rata (kutosena kuvasta poiketen pussi), josta Dotille tehtiin omanlainen treeni. Rimat pidettiin toki matalina. Doo on aika pätevä aksapentu! Aika vähän sen kanssa on varsinaista aksaa tehty, mutta sitäkin enempi tarjontajuttuja. Se haki hyvin hypyille ja putkiin eikä roikkunut kädessä kiinni, vaikka mulla on namit kädessä.


Doo teki putkien loppusuoraa 9.-11. sekä parin hypyn ja putken yhdistelmiä: hypyt 2. ja 3. ja putkeen nelosen väärään päähän sekä hypyt. 8. ja 3. ja sama putki. Sitten 2. hyppy takaakierrolla (molemmin päin), josta putkeen 11. Valsseja tehtiin kahdella hypyllä: 8. ja 2. sekä 8. ja 3.

Lisäksi Doo teki päällejuoksuja (en osannut), persjättöjä (Dot osasi) sekä pussia helmaa kohottaen. Lopuksi yritin leikittää pentua, muttei sitä oikein kiinnostanut. Olisi pitänyt tehdä leikitys jo alussa!