keskiviikko 27. toukokuuta 2020

Kympin Rinna

RINNA täytti jo 10 vuotta! Rinna 10 vee on aloittanut jälleen rullailijoiden jahtaamisen. Tämä oli ongelmana nuoren Rinnan kanssa. Se työstettiin pois namittamalla koiraa sen nähdessä kiihdyttäviä kohteita. Tätä tehdään taas. Tällä hetkellä asumme räjäytystyömaan vieressä. Yllättäen Rinna on se, joka on reagoinut räjäytyksiin. Rinna on ollut ääni- ja alustavarma koira tähän asti, mutta nyt räjäytykset saa sen huolestumaan. Toivottavasti nämä luonteenpiirteet ei kieli mistään vakavammasta vaan on harmittomia mielen oikkuja. Seurataan tilannetta.Synttäripäivänään sankari pääsi hakuikemaan. Rinna sai nähdä maalimiehen metsään menon, jonka jälkeen käänsin sen lähetykseen toiseen suuntaan. Tää sai koiraan vähän pöljäilyenergiaa ja koiraa juoksututti, mutta maalimiehet löytyi ja haukut alkoi hyvin. Jälleen koiraa palkattiin haukun aloituksesta. Rinnalle on tehty erikseen myös haukutusta, joissa teen häiriöitä ja koiraa palkataan, kun se keskittyy vain maalimieheen. Tämä on aikoinaan jäänyt treenaamatta ja sitä on hyvä korjailla nyt eläkkeellä :p 

Rinna on myös tehnyt esinetreenejä ilman suurempia kriteerejä :p Yhä useammin hakutreeneihin on päässyt myös DOT. Viimeisimmät treenit summaa hyvin Dotin tason. Se näki maalimiesten metsään menon, jonka jälkeen se lähettiin vuoronperään kummallekin. Maalimiehet siirtyivät eteenpäin ja seuraavaan lähetykseen kokeiltiin ääniapua ja Dotilla se tuntuu ihan toimivalta. Doo pystyy ajattelemaan vielä ärsykkeiden jälkeen eikä nosta näistä liikoja kierroksia. Vika maalimies oli lähipiilossa. Sinne tehtiin lähetys ilman apuja. Dot ei vaan huomannut lähimiestä vaan juoksi syvemmälle. Dot on edelleen hyvin motivoinut maalimiesten etsijä. Se uppoaa hyvin syvälle eikä tule pois ennen maalimiehen löytämistä. Sen ongelmana on jäljestäminen eli välillä se löytää maalimiehen haettuaan ensin sen menojäljen. Samaa jäjestämisongelmaa on esineruudussakin. Dotille on nyt viimeisimmät esinetreenit tehty siten, että se näkee, kun esineet viedään. Tällä hetkellä esineitä on viety useampi kerrallaan ja esineet on heitetty siten, ettei niiden luokse voi jäljestää. Dotin eteneminen ruudussa on hidasta, sillä se tekee liian tarkkaa työtä. Esineet tällä hetkellä nousee kyllä, vähän tosin materiaalista riippuen, mutta nyt Dot ei enää vieroksu vieraita esineitä. 

Lisäksi Dot on työstänyt haun rullailmaisuaan. Ollaan kokeiltu jo kokonaista ketjua, mutta jatkossa tarvii vielä osasia vahvistaa. Dot hakee maalimieheltä irtorullaa, mutta saattaa jäädä sinne rulla suussa makaamaan tai sitten se voi lähteä rullan kanssa rallattelemaan. Näytöille menot on toimineet parhaiten, mutta sitä onkin vahvistettu eniten. Dot on päässyt tekemään myös tarkkuusruutua. Siinä Dot on ihan hyvä treenimäärään nähden.

sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Tokoo

Viikolla DOT treenasi Maarit Hellmanin katseen alla. Mentiin melko mukavuusalueella. Ei olkut suuria kriisejä, lähinnä vain treenin puutetta. Aloitettiin ruudun ja kierron erottelussa. Tässä on vielä tekemistä eli treeniä vaan lisää. Seuruusta otettiin syyniin käännökset, joissa Doo ei ihan pysy asemissa, se joko työskentelee liikaa tai liian vähän. Tarkkuutta siis treeniin hitaammalla vauhdilla ja pysähdyksissä. Lopuksi käytiin läpi luoksetulon pysäytysten opettamista. Se takapalkka olisi aika opettaa kuntoon!

Kuvitukseksi SARAN tokoilut. Kuulo on jo heikko, mutta muisti on hyvä!torstai 14. toukokuuta 2020

Fyssarilla

Koirat kävi eilen Petran käsittelyssä. DOTILLA ei nyt venynyt käsittelyväli liian pitkäksi eikä se ollut kehittänyt isoja jumeja. RINNA on elänyt vähän liian extremesti. Sillä olikin työstettävää oikealla puolen lanteessa. SARA on viimeksi ollut fyssaroitavana syksyllä. Vaikkei se enää mitään harrastakaan, niin käsittelyssä voisi käydä useamminkin. Nyt sillä oli selässä koko pituudelta jumia.keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Haku- ja nosetreenejä

Pitkästä aikaa ollaan käyty hakuilemassa. RINNALLA oli tassuhaava, joten ekoissa treeneissä se sai juosta vain yhdelle maalimiehelle. Näin tauon jälkeen tuli ahnehdittua haukkujen määrässä ja Rinna pätkikin minun tulessa maalimiehelle. Palattiinkin seuraavissa treeneissä taas siihen, että koiraa palkattiin aeimmin enkä tullut paikalle lainkaan. Lisäksi erikseen pitäisi tehdä haukutusta ja häiriöitä.

DOT on tehnyt hakua pari kertaa talvella ja nyt ollaan jatkettu. Se on jännä elukka, kun välillä se pelkää vieraita ja välillä ei. Nyt sitä on aivopesty. Arjessa se ei arvosta vieraita ihmisiä, mutta koiraihmispiireissä se on useun ihan eri koira. Haussa se on ensin päässyt tervehtimään maalimiehet ennen kuin he menevät piiloihin. Sen jälkeen maalimiehet piiloutuu Dotin nähden ja Dot itkee innosta :p Toisella kertaa se pääsi multa karkuun ja paineli täysiä perään. Aluksi se siis näkee maalimiesten menon, mutta seuraaville ei ole otettu apuja. Dot lähtee lähetyksillä innoissaan ja etsii kunnes löytää. Se on sinnikäs. Lopuksi Doo pääsee aina esittelemään palloaan muille. Se visertää ja kiemurtelee pallo suussaan. Sitä se tekee vain ollessaan oikein onnellinen <3 Haku on uus Dotin lempilaji.

Nosetreeneissä ollaan saatu haasteita aikaan. Nurmialueita löytyi treenille kilpailija. Nimittäin alueella oli kanin kakkaa ja siitäkös Doo tykkää. Viime hallikaudella nose koki inflaation, kun hallista koira löysi liikaa tippuneita nameja. Ensin se skannasi alueen, söi kaiken löytämänsä ja sitten vasta ilmoitti noselöydöstä. Ulkoaikaan on treenin suhteen päästy helpommalla, sillä ennen tätä Dot ei ole löytänyt syötävää. 

Toinen vaikeus toisissa treeneissä oli saavuttamaton piilo tiiliseinässä. Seinän vierustalla oli rekvisiittana kartio ja Dot jäi siihen kiinni. En tiedä eikö se haistanut kohdetta ja tää oli sijaistoiminto, vai oliko Dotilla vaikeuksia ilmaista kohdetta, sillä selkeää toimintoa saavuttamattomille piiloille ei vielä ole. Ollaan myös nyt treenattu haistelua koira nostettuna syliin. Tähänkin pitää miettiä ilmaisua erikseen.

sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Pissajuttu


Keskiviikkona koirien ollessa keskenään joku oli pissannut lattialle sekä Saran petiin. En saanut selville kuka, mutta yöllä RINNA herätti ulos pissalle ja huomasin veristä pissaa. Torstaille sain viimeisen vapaan ajan Herttaan. Rinnan pissanäytteessä oli silmin nähtävien verihyytymien lisäksi kiteitä ja bakteereita. Viljelyssä kasvoi E. Coli. Rinna sai klinikalla ab-piikin ja kotiinviemisiksi 10 päivän kuurin Kesiumia. Melkein 10 vuotta meni ennen Rinnan ensimmäistä oikeaa eläinlääkärikeikkaa. Onni on perusterve koira.