maanantai 21. joulukuuta 2009

Vapaata agia










Kokoonnuttiin neljän agiryhmän koirakon voimin agiliitelemään. Rakennettiin rata, jonka hyppyesteiden rimat pidettiin pakkasen takia 40:ssä. Viidenneltä kuudennelle esteelle koirat ohjattiin välistävedolla. Esteiden takana oli vetävä häiriöputki.


 


Ekalla kierroksella Sa kiersi 4. esteen. Koiran ollessa pöydällä siirryin esteen taakse, mutta en ilmeisesti koiran mielestä ollut loogisesti sijoittunut. Seuraavilla kerroilla ohjasin koiran paremmin hyppäämään. Välistävedot meni joka kerta hyvin. Sa oli hyvin kuulolla, se ei edes vilkaissut häiriöputkeen. Kepeillä oli ohjurit ja ne menikin pääosin hyvin. Kertaalleen kiirehdin liikaa ja koiran jarrutus meni pitkäksi ja se aloitti pujottelut väärästä välistä.


Puomilla tuli vastaan uusi ongelma. Sa hädin tuskin koskee ylösmenokontakteille tai sitten se hyppää kokonaan niiden yli. Tätä koitin korjailla ensin kosketusalustan kanssa, sitten naksutellen. Näissä olisi ideana opettaa koiralle ylösmenokontakti samaan tapaan kuin alasmenokin eli pysäytyksenä, joka tosin vaikuttaa nopeuteen. Sa ei kuitenkaan oikein ymmärtänyt kosketusalustaa, enkä saanut ylösmenoja kunnolla naksuteltua, kun Sa tarjosi niin hanakasti 2on2offeja. Yhtenä ideana olisi opettaa juoksualusta. Se ei vaikuttaisi vauhtiinkaan. Purinalta löytyi kuitenkin länget ja niiden avulla Sa ottaa hyvin kontaktit. Niiden avulla nyt jatketaan.


Kontaktitreeniä otettiin myös A:lla. Nyt Sa tarjosi 2on2offit omatoimisesti ilman ylimääräistä käskyä :) Keppejä tehtiin ohjurien kanssa sekä ilman niitä. Ohjureilla otin kepeillä lähetyksiä minun ollessa eri kohdissa sekä kutsuna. Pelkät kepit paljaaltaankin meni oikein! Muutamaan otteeseen otettiin myös pussia namialustalla.






sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Korrien opissa, osa I










HAUlaisille järjestettiin kolmen kerran toko-opetusta Korrien ohjaamana Purinalla. Kisaavien ryhmää koulutti Pekka Korri. Tänään oli eka kerta ja aiheina oli ruutu ja kaukokäskyt.


Saran ruutu on kuulemma näyttävä, koira kun juoksee vauhdilla ruutuun ja pysähtyy vasta käskyllä. Siitä päästäänkin meidän ongelmaan eli oikea-aikaiseen käskytykseen. Otettiin hillopurkkiruutu ensin kokeenomaisesti. Annoin pysähtymiskäskyn liian myöhään ja jouduin lisäkäskyllä korjaamaan koiran keskemmälle. Loppuosa ruudusta meni hyvin. Toisella kertaa tehtiin pelkkä lähetys. Nyt annoin käskyn liian aikaisin. Sa pysähtyi kyllä ruutuun, mutta mun makuun liian eteen. Enempi treeniä siis ohjaajalle käskyn antoon. Lisäksi pitää häivyttää valmistelevaa osaa. Nyt otan siis Saraa pannasta kiinni ja kuiskaan ”Missä ruutu?”. Pannasta oton tuomari voi tulkita pakotteeksi.


Kaukoista otettiin sarjallinen kaikkia muita vaihtoja paitsi s-i. Käskytys n. 5 metristä. Saralla oli vähän kierroksia ja se liikkui törkeästi eteenpäin. Otettiin sama homma takapalkalla ja silloinkin koira liikkui, tosin ei niin paljoa. Ohjeeksi saatiin käyttää enempi takapalkkausta. Lisäksi koiraa voi käskeä välillä peruuttamaankin.


Em. liikkeiden ohella kuultiin teoriaa myös valmistelevista liikkeistä ja palkkaamisesta sekä seuraamisesta. Esimerkiksi tunnariin kannattaa ottaa alusta lähtien jo kääntyminen mukaan, se kertoo koiralle tulevan liikkeen. Pk-kokeessa eteenmeno tehdään ”tallattua jälkeä” pitkin. Tätä kannattaa hyödyntää myös treenatessa. Eli vaikka seuraamista edestakaisin suoralla, jossa koira on tarkoitus lähettää eteenpäin. Vaihtelevia palkkauksia käyttämällä voi korjata paljon seuraamista esimerkiksi. Koiraa voi palkata myös lähettämällä se kiertoon, putkeen ym. Imuttamista ja sen myötä kropan hallintaa seuraamisessa kannattaa tehdä pennun kanssa, mutta myös jo pidemmälle koulutetunkin koiran kanssa. Jos koira ei tee suoritusta halutulla tavalla, lyödään asia leikiksi, härnätään ehkä lelullakin. Näin saadaan koira yrittämään entistä enemmän.


Kierroksia siis oli, mutta aika hyvin koiruus oli kuitenkin kuulolla. Ääntelyä esiintyi vain omaa vuoroa odotellessa. Saran omaa hupia oli hyppiä syliin ennalta arvaamatta…






lauantai 19. joulukuuta 2009

HSKP:n vapaavuoro














Kävästiin vapaavuorolla tokottamassa.



  • Ensimmäiseksi otettiin rohkeesti tunnari. Laitoin kapulat riviin koiralta piilossa. Lähetys oli kaukaa ja Sa huomasi kapulat vasta lähempänä. Ei maistellut muita, mutta pikkasen töni niitä kulkiessaan. Muuten hyvä suoritus, kierroksetkaan ei sen enempiä vaivanneet.

  • Hyppynoutoa puukapulalla otettiin muutamaan kertaan. Kaikki ihan jees.

  • Liikkeestä istumisia tehtiin ensin leikin lomassa, sitten virallisemmin. Nyt ei ollut sen suhteen ongelmia.

  • Ruutuun menoissa Sa tarjosi pariin ekaan kertaan ruudun viereen juoksemista. Takana oli hyppyesteiden siivekkeitä, oisko se sekaantunut niistä? Näyttöruudun jälkeen koiruuskin löysi ruutuun. Ekalla käskin maahan, pari seuraavaa tehtiin alustan kanssa ja vikalla ilman alustaa pelkkä pysäytys. Tehtiin erikseen myös seuraamaantuloja. Ensin kainalolelulla ja sitten ilman sitä.

  • Kaukoista tehtiin ensin pelkkiä seisomaannousuja takapalkalla. Vapautin jokaisesta palkalle. Sitten pidempää sarjaa (ei s-i) takapalkalla ja sehän meni nappiin, koira ei edistänyt lainkaan :) S-i-vaihtoa tehtiin vielä erikseen helppona läheltä. Näihin tarvitaan paljon lisää treeniä.

perjantai 18. joulukuuta 2009

Tahatonta taukoilua ja vähän treeniäkin












Erinäisistä syistä johtuen viime aikoina Saran ohjelmassa on ollut hyvin vähän treenailua. Kieltämättä Sa on ollut viimeisen pariviikkosen aika rasittava otus. Etenkin kun välissä useampi päivä meni kipeänä sängyn pohjalla maaten. Ekaa kertaa Saran olemassa ollessa olin ihan vuoteenomana ja oon kyllä kateellinen niille, joiden koirat on helliä ja ymmärtäväisiä omistajan ollessa kipeänä. Sara ei ole sellainen. Se hyppi päällä, työnsi nenänsä naamaan kiinni ja kantoi vinon pinon leluja sängyn vierelle.


Perjantaiaamuna mittarin näyttäessä -20 astetta Sa pääsi vihdoin ja viimein vähän treenimään. Oltiiin ekaa kertaa lähikentällä ja samalla saatiin uudenlaista häiriötäkin, kun viereisen kirkon kellot alkoi soimaan kesken treenin. Itse treeniin se ei vaikuttanut, mutta ”vapaalla” ollessaan Sa jäi välillä lelu suussaan kuuntelemaan. Rakensin alkuun ruudun ja Sar ei meinannut pysyä nahoissaan. Lähetin koiruuden ruutuun suoraan pitkältä matkalta ja sinnehän se juoksi. Otettiin ruutuja myös maalin kiertojen kautta. Pääasiassa koiruus hakeutui ihan hyvään kohtaan ruudussa, vaikka targettia ei siellä ollutkaan. Kiertoihin otin väliin molemmat luoksetulon pysäytykset. Ne oli ihan jees. Lopuksi vielä muisteltiin jääviä. Seisominen ja maahanmeno oli koiralla muistissa, mutta istumista piti muistella ihan käsiavuin ennen kuin sekin alkoi sujumaan. Palkkana käytin pelkkää lelua, joka saattoi olla liian kierroksia nostattava jääviä ajatellen. Koira kun ei tuntunut kunnolla keskittyvän kuuntelemaan, mitä siltä pyysin.


Kotona vielä kaukoja. S-i-vaihto on edelleen se heikoin, jossa Sa tulee helposti hieman eteenpäin. Siihen ja m-s-vaihdon ongelmaan (koira venyttää itsensä liian pitkäksi) voisi toimia parhaiten takapalkkaus.

maanantai 7. joulukuuta 2009

Agiliitoa


Aloitettiin kepeillä ohjurien kanssa. Nyt ollaan näköjään jämähdetty siihen, että juoksen koiran vierellä. Enemmän siis kauempana juoksemista, takana juoksemista yms. A-este ja puomi otettiin mukaan parin muun esteen joukkoon. A:lle mentiin kahden hypyn kautta ja A:lta jatkettiin mutkaiseen putkeen. Hypyillä tehtiin välistäveto. Välistävedot sujui nyt parhaiten (rauhallisimmin) ottamalla koira kaksin käsin hyppyjen yli. Puomille mentiin mutkaisesta putkesta. Puomilla Sa osaa alasmenokontaktin tosi hyvin, A:lla edelleen liiassa vauhdissa se ei saa pysäytettyä. Molemmilla kontaktiesteillä mun pitää ottaa ohjauksessa huomioon, että ohjaan koiran suoraan esteelle. Vinoista kulmista Sa saattaa hypätä ylösmenokontaktien yli. Treenattiin myös kontakteilla pysymistä. Aika herkästi koiruus lähtee liikkeelle ilman lupaakin. Pussia otin ensin kosketusalustan kanssa. Ei toimi, pää on edelleen liian ylhäällä. Otettiin sitten namialustan kanssa ja sillä linjalla nyt jatketaan (ellen opeta Sarpsalle nenäkosketusta).



Sitten rataa. Ensin tehtiin ensimmäistä kahdeksaa estettä ja lopuksi rataan lisättiin loputkin esteet. Renkaan ja muurin sekä muurin ja pituuden välissä valssattiin. Kun yritin tehdä käännökset tiukemmin, Sa juoksi pituuden palikat kumoon. Pituudelle se piti siis ohjata pidemmälle. Kuudennelle hypylle ohjasin koiran oikealla kädellä ja samaa kättä käyttäen putkeen. Kokonaisena rata ehdittiin tehdä vain kertaalleen. Se meni muuten aika nappiin, mutta puomille tultiin huonossa kulmassa ja Sa hyppäsi sivusta juuri ylösmenokontaktien yli.

lauantai 5. joulukuuta 2009

Parit tokoilukerrat


Perjantaina tokoiltiin Purinalla ulkokentällä hämärässä Inkan & Rommin kera. Agilitytreenipaikka nosti Saran kierroksia ja se purkautui sitten ääntelyllä. Koiruudet teki töitä vuorotellen ja sekin nostatti Saran kierroksia entisestään. Hoitokoirapoika Novakin pääsi vähän tokottelemaan, tekemään keppejä ja ennen kaikkea leikkimään ihanalla narupallollansa.


Sara aloitti ruudulla (nauhallinen). Ennen lähetystä annoin koiralle kädellä vinkin ruudun suunnasta, oli sen verran hämärää. Ekana otettiin lähetys ruutuun alustalle, sitten tehtiin ruutu käskytettynä kokeenomaisesti. Ekalla lähetyksellä koira ei pysähtynyt käskystä, joten kutsuin sen pois. Toisella annoin pysähtymiskäskyn kovemmalla äänellä ja koirakin seisahtui. Maahanmenossa se tuli eteenpäin, pysyi kuitenkin ruudun sisällä. Seuraamaantulo vaikeammasta kulmasta oli tosi siisti! Lopuksi vielä ruutuun lähetys kertaalleen alustan kanssa ja kertaalleen ilman sitä. Enempi treeniä siis muihinkin ruudun osa-alueisiin. Viime aikoina on keskitetty paljolti pelkkiin lähetyksiin.

 

Seuraavaksi tehtiin hyppynoutoa pariin kertaan lainakapulalla. Ne oli ihan kivoja. Sen perään pelkkiä perusasentoon tuloja kapula suussa. Näissä Sa vinkui, joten jatkettiin niin kauan kunnes pääsin palkkaamaan äänettömästä suorituksesta. Loppuun ensin luoksetulo pitkältä matkalta suoraan sivulle ja sen perään tunnari suht koemaisesti. Kapuloita oli rivissä normaalia enempi ja lähetysmatka oli pidempi kuin kokeessa. Ihan kivasti Sa haisteli rivin, aloitti oikealta ja eteni järjestyksessä. Miinusta kapulan pureskelusta.

 

Ikävä homma tuo Saran ääntely. Pitää puuttua siihen nyt järjestelmällisesti. Liikkeestä riippuen sitä joko toistetaan niin kauan kunnes liike sujuu äänettömästi tai sitten tekeminen keskeytetään ääntelyn ajaksi. Armoa ei tunneta. Mahtavaa kuitenkin, että Saran kanssa pystyi tokoilemaan tuollakin suht normaalisti. Painajaisena kun oli, että koiruus piippaisi koko ajan.

 

 ---

 

Lauantaina tokoiltiin HSKP:n vapaavuorolla. Alkuun otettiin hyppynoutoa metallilla. Varsin näppärää. Seuraavana ruutua. Ekassa oli alusta, muissa ei. Toisessa pysäytin seisomaan ja käskin maahan. Vikassa pelkkä seisomaanpysäytys. Kaikki oli hyviä, maahanmenokin. Tunnarissa oli kapulat jälleen rivissä. Tämäkin sujui ilman ongelmia. Sa ei tällä kertaa pureskellut kapulaakaan.

 

Sitten kaukoja, joissa olikin ongelmaa. Sar äännähteli asentoa vaihtaessa, palkkasin vasta kun se teki vaihdon ääneti. Seuraavaksi koiruus alkoikin sitten kierroksissaan tarjoamaan kaikkia asentoja. Kun pyysin koiraa seisomaan, sain seisomisen lisäksi koko repertuaarin vaihtoja. Tässä vaiheessa pistin pelin poikki ja rauhottelin koiran. Sarpsan rauhotuttua vaihdot alkoi sujumaan paremmin. Tehtiin kaikki vaihdot putkeen n. 5 metristä eikä koira liikkunut kuin s-i-vaihdossa kymmenisen senttiä. Ei vielä täydellistä, mutta parempaan päin. Uutena huomiona: Sa tekee seisomaannousut usein kroppa pitkänä. Takatassut pysyy kyllä paikoillaan, mutta seuraavassa vaihdossa koira tulee helposti eteenpäin, sillä venytetystä asennosta on vaikeampaa vaihtaa asentoa. Minkäs tolle tekis? Loppuun otin askelsiirtymiä ja 90-asteen käännöksiä paikoillaan. Jossain vaiheessa askeleissa taaksepäin tuli ääntelyä, kun kierrokset nousi liikkeestä (peruuttaminen nostaa enempi kierroksia kuin muut askeleet). Jatkettiin, kunnes oli hiljaa. Askeleet oikeaan oli oikein kivoja, vasempaankin ihan ok. Käännöksetkin sujui, Sa otti nyt hyvän perusasennon kaikkien käännöksien jälkeen.

 

torstai 3. joulukuuta 2009

Vuoden 2009 toteutumat ja tavoitteet vuodelle 2010


TOKO

Tavoitteena oli saada koulari avoimesta luokasta ja se saatiin. Ens vuodelle sitten TK3.



AGILITY

Keväällä aloitettiin ja ens vuonna oisi tarkoitus saada kisakokemustakin.



PK

BH-kokeessa oli tarkoitus käydä ja se saatiinkin hyväksytysti läpi. Jäljellä oli tavoitteena vain edetä. Päästiin nameista eroon, saatiin pituutta jälkeen lisää, treenattiin kulmia ynnä muita kiemuroita ja keppien ilmaisut opiskeltiin. Ensi vuodelle keppi-ilmaisut varmemmiksi ja janatreenit pitäsi saada kunnolla alkuun. Esineruudutreenit aloitettiin myös. Niitä lisää ja niihin enempi vieraita esineitä.



NÄYTTELYT

Kerran käytiin, tuloksena H. Ens vuonnakin mennään, jos jaksetaan.



TERVEYS

Kuvattiin lonkat (A/A), kyynärät (0/0) ja selkä (lumbalisaatio). Ens vuodelle sitten silmät & polvet.



MUUTA

MH-kuvaus olisi mielenkiintoinen. Mennään, jos kuvauksia sattuu sopivaan saumaan.


---


Viikonloppuna muutettiin. Sara on kotiutunut hyvin, saihan se uusia lelujakin ;) Uusista lenkkimaisemista erityisesti Sarpsaa viehättää läheinen lampi. Siellä olisi kiva uiskennella pikkupakkasista huolimatta... Eilen Sa sai kaverikseen Nova-koikkerin. Nova viihdyttää meitä puolisentoista viikkoa. Sarppa ei vaan oikeen tykkää kaveristaan.