perjantai 29. tammikuuta 2016

Aksaakin

Pitkästä aikaa ollaan taas muutaman kerran päästy aksan pariin. DOTIN mieli on jälleen kehittynyt :) Se keräsi kierroksia muista ja purki ne minuun ja minun kanssa tekemiseen. Tekemättömyyttä se komensi haukulla ja tehdessä se pisti uutta vaihdetta silmään. Hienoa! Lelu toimii nyt entistä paremmin palkkana ja koira juoksee kuolleellekin lelulle. Edelleen kuitenkin leikkimisessä on työstämistä. Koira on intohimoinen, mutta se on lyhytkestoista vielä. Putkiin koira on alkanut syttymään. Se jopa vähän varastelee niihin. Jottei kaikki oisi nousujohteista, niin hyppytekniikassa riittää Dotilla työstämitä. Osa harjotteista sopii Dotille maksimitoilla, mutta osassa medinä on parempi. Korkeuden arvioinnissa hyppytyylistä tulee helposti ruma.

SARA on muistellut keppikulmia. Lisäksi on tehty kääntyvä hyppyjä. Vaikka Saran eläkeikä lähestyykin, niin näitä ois hyvä edelleen treenailla.

tiistai 26. tammikuuta 2016

Rallatellen

SARA pääsi lauantaina rallytreeneihin. Puolenvaihdot on edelleen kesken. Puolenvaihto takaa on parhaiten hallussa, sekään ei kuitenkaan vielä liikkeessä toimi. Jalkojen välistä puolenvaihdon koira sekoittaa jalkojen välissä pujotteluun, joten niihin erottelua. Radassa oli paljon oikealla puolen seuraamista. Tein eläinkokeena koko radan välipalkatta. Oikealla puolen olo sujui koiralta muuten, mutta Sara ei ollut sinut asian kanssa vaan äänteli paljon. Radan loppu oli vasemmalla puolen ja koiran ääntely loppui tässä kuin seinään. Selvästi on siis vielä epävarmuutta mukana.

Radalla oli ekaa kertaa houkutus. Sara ei edes huomannut sitä, vaikka koitin oikein läheltä houkutteita pyöriä. Käytöksenä oli edessä istuminen. Se onnistui hyvin, kun kehuin koiraa paljon sen suorittaessa.


Sara on treennut myös tokoa, eniten kiertonoutoa. Kiertoon on tehty erottelua merkille menon, kierron ja noudon välillä. Vihjeet on vain suulliset, esim. kapulan heitto ei taroita noutoa. Lelun sijainneilla ja heitoilla on tehty lisähäiriöitä. Samoin aksaesteillä, joiden seassa kierrettävä merkki on ollut. Vaikeinta edelleen on liikkuroidut kapulat etenkin liikkurin niitä heitellessä koiran ohimennessä. Takapalkalla on saatu kivaa jumittamista esiin, mikä on sekin vain hyvää häiriötä. Kiertomerkkiä on myös liikuteltu toisaalle koiran huomaamatta ja koiran on pitänyt hahmottaa se häiriöiden seasta uudestaan. Lisäksi kolmen valkoisen paimenen kopla on tuonut lisähäiriötä juoksentelemalla seassa. Lisää vaan tämänkaltaiia treenejä vahvistamaan sitä mitä halutaan.

Koemaisuuksia on tehty liian vähän. Maanantaina saatiin kuitenkin kivaa settiä. Tehtiin liikkeinä ohjattua noutoa, luoksetuloa, kaukoja ja tunnaria kaikkia useampaan kertaan samassa setissä palkatta. Sara sai settiinsä ylläreitä liikesisältöön. Lisäksi tehtiin osa liikkeistä pitkillä odotusviiveillä sekä tiuhalla käskytyksellä. Viiveitä on treenattu vähemmän ja se näkyy äännähtelynä.

tiistai 19. tammikuuta 2016

Tottelevaisuutta

Maanantaina SARA teki koemaista treeniä pienillä ylläreillä. Ensin tehtiin luoksetulo, jossa koira vinkui jätössä. Huonon stoppauksen jälkeen tehtiin kaukot. Koira yllättyi ja teki ekan vaihdon huonosti, muuten vaihdot oli hyviä. Sitten luoksetulo loppuun valuvalla maahanmenolla ja siiruutuun, jossa mittasuhteet oli erilailla. Ympyrään meno oli hallin pitkää reunaa pitkin ja ympyrästä ruutuun meno lyhyellä sivulla. Nämä onnistui. Ohjatussa noudossa noudettavan kapulan tilalla oli tunnari, johon koiran vire oli aivan liian väärä. Ekalla koira toi väärän ja ehkä toisellakin. Sara sotki kaikki kapulat. Seuruuseen mielentila oli aivan väärä ja ääntä riitti. Seuruun seassa tehtiin jäävät. Loppuun vielä kiertonouto, jossa koira jäi voimakkaasti kiinni kapuloihin. Saran mielentila kaikkeen oli ihan väärä eikä se kyennyt suoriutumaan tehtävistä. 

Kiertonoudossa on vielä ihan liikkeessäkin työstämistä. Sara ei vaan vielä osaa sitä. Sunnuntaina Sara teki erottelua ruudun, kierron sekä putken väliltä. Ruutu oli parin metrin päässä merkistä ja merkki oli U-putken keskellä. Alkuun Sara näki vain ruudun, mutta kyllä erotteluakin saatiin treenin kuluessa aikaiseksi. Näitä kuitenkin lisää. Putkeen lähetyksiin yhdistin pysäytykset. Istumisesta on tullut niin vahva, että Sara helposti istuu seisomisetkin. 

Paikkistreeneissä on lisäksi paljastunut Saran rikki mennyt paikkis. Se jähmettyy käskiessä koiraa istumisen jälkeen maahan. Sama on, jos piilossa olon jälkeen käsken koiraa maasta istumaan. Treenattavaa oisi siis.

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Hoidossa

Koirat kävi keskiviikkona Petran fyssaroitavina. SARALLE sattui pari äksidenttiä edellisellä viikolla. Se sai kepistä ruman haavan nivusiinsa. Onneksi meni vain pintaa. Toisella lenkillä se lensi kyljelleen. Näistä tapaturmista ei kuitenkaan ollut merkkiäkään koiran rangassa tai lihaksissa. Koiralla oli vain sille tyypilliset pienet jumit. Sarppa on niin elastinen.

Muilla olikin sitten enemmän. RINNALLA oli parijumit rangassa: kaularangan ekat nikamat 1-2 ja lanteen vikat 6-7 oli kiertyneet. Ne vaikutti myös selän lihaksiin. Kaikki saatiin kuntoon ja kotiin tuli venyttelyohjeet. DOT on kasvattanut lisää lihaksia. Kasvattelun lisäksi sen isot lihakset oli kauttaaltaan tiukat. Näihinkin tuli venyttelyohjeita ja lisäksi voitaisiin tehdä ahkerammin syvälihasjumppaa. Lisäravinteista oli myös puhetta. Koirat on saaneet öljyjä ja B-vitamiineja. Nyt lisäsin magnesiumia ja Rinnalle äyriäisettömän glukosamiinin.

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Uuteen nousuun


Koirat on pitäneet vähän treenitaukoa. Ryhdistäytyminen tapahtui viime viikon maanantain Pipsan koulutuksessa. DOTILTA katsastettiin noutoa ja ruutua. Dot oli kehittynyt ihan huomaamatta kapulan kanssa. Noutokapulan (vieraan) otettuani käteen sain siihen heti kääpiöaussien roikkumaan. Se nosti kapulan joka kerta lähes empimättä maasta ja tuontimatkaakin saatiin lisättyä mun liikkuessa tai kapula suussa kiertoon lähetysten kautta. Pito on koiralla hyvällä mallilla ja se onnistuu sivullakin hyvin, mitä nyt koira hyppää kapulaa vastaan sitä antaessa! Lisäksi Doo varasteli kapulaa maasta treenin välissä ja juoksenteli sen kanssa pitkin kenttää. Ruutua Doo ei ole tainnut nähdä aikoihin. Tehtiin ensin tarjonnan kautta. Kyllä se jotain tarjosi muttei ehkä ihan sitä mitä haluttiin. Tällä tavalla voisi kuitenkin alkaa ruutua enempi työstämään. Lisäksi tehtiin lelu- ja ruokakuppiruutuja sekä näyttöjä. Valmis (lelu)targetti sai koiran hidastelemaan, tyhjään se juoksi paremmin.

Doon toimintoihin on tullut enempi järkeä, mutta edelleen tuskailen välillä koiran manuaalin puuttumattomien sivujen kanssa. Näin kävi jälleen viime sunnuntaina treenatessamme piirin vapaavuorolla Agitokolassa. Isona tekijänä varmasti oli kunnon pläänin puuttuminen. Noh, tehtiin perusasennoissa palkasta luopumista siten, ettei koira hyppäisi palkkaa vastaan. Perusasentojen paikka oli ihan pyllystä, ihan kuin näitä ei olisi koskaan tehty. En tiedä mistä moinen kumpusi, mutta uskon juurikin oman varmuuden puuttuminen oli yksi tekijä. Ei siis auta kuin katso taas peiliin.

Noin muuten, Dopsin leikkiminen on kehittynyt. Se jaksaa leikkiä pidempään. (Positiiviseksi) ongelmaksi on muodostunut nyt koiran roikkuminen hihnassa toista kilometriä lenkeillä. Se osaa kyllä irroittaa käskystä, mutta irroittamisen jälkeen se tarraa hihnaan uudestaa kiinni. Sellainen lopettamiskäsky puuttuu ja sen opiskelu on otettu nyt ohjelmaan. Lelusta namiin tai namista leluun vaihto ei ole enää minkäänlaisena ongelmana ruoan ollessa piilossa. Sunnuntaina työstettiin samaa ruoan ollessa näkyvillä ja sen verran hyvin toimii näinkin, että uskon pienellä vaivalla saavani tästä vaivatonta. 

Viime maanantaina Heidi Pesosen koulutuksessa todettiin Doon olevan outo :p Ei se ehkä koirana ole erikoinen, mutta erilaisempi mihin on nyt totuttu. Tämä näkyy eniten siinä, että koira vaan menee välillä henkisesti solmuun ja yhteys katkeaa. Dot on henkisesti vielä raakile ja annetaan siis sille aikaa kehittyä. Leikkiminen on se, johon pitää keskittyä ja paneutua, mutta annetaan kaiken muuten mennä omalla painollaan. Jatkettaan Dotin maailmaan tutustumista.