torstai 27. maaliskuuta 2014

Kevättä Rinnassa

Eilen kimppatreenailtiin Petikon parkkiksella. Ensin otettin paikallaanolot, makuu ja istuminen, joihin SARA pääsi. Muuten hyvää, mutta edelleen maasta sivullenousu voisi olla napakampi. Jumppailtiin sitä. Omalla vuorollansa Sara teki ensin seuraamista. Se oli aika kivaa. Koira meinasi alkaa painamisen, muttan antanut sen sitä tehdä. Otin jäävät sekaan, oli ok. Kaukoja tehtiin yksittäisistä vaihdoista palkaten sekä sarjoina. Pidemmillä käskytysväleillä s-i-vaihdossa tekniikka pettää. Sitä voisi vahvistaa. Ruutu oli valmiiksi rakennettu, joten teetin sen kertaalleen. Hyvään paikkaan se meni. Tehtiin vielä merkkiä kiertojen kautta vauhditettuna.

RINNA teki kahteen kertaan samoja. Seuraamisessa ihan alkuun se pudotteli kontaktia, mutta pian kontakti korjaantui. Työstettiin lähinnä täyskäännöstä vasempaan. Se oli alkuun ruosteessa, mutta alkoi sitten sujumaan. Rinnalle on hirmuisesti työstetty seuraamisen tekniikkaa. Nyt pitäisi alkaa samalla rakentamaan kestoakin sille. Sekä sitä asennetta. Pystyn jo palkkaamaan koiraa kehujen lisäksi nameilla ilman ääntelyn lisääntymistä, siitä on apua. Perusasennot on koiralla välillä vähän vinot. Niihin pitää kiinnittää huomiota.

Jääviä tehtiin ensin ilman seuruuta tekniikkaa vahvistellen. Seuraamisessa maahanmenoon tarvii välillä eniten apuja, että tekniikka pysyy kasassa. Seisominenkaan ei onnistu ilman apua. Istuminen on valmis. Noutoa tehtiin 2-kiloisella kapulalla. Lähinnä keskityttiin niskojen jumppaukseen, että koira jaksaisi nostaa kapulan luovutuksessa kunnolla. Lisäksi itse opettelin heittämään kapulaa tarpeeksi pitkälle :p

---

Tänään treenattin Inkan kanssa hyvässä säässä. Ensin juoksutettiin viestiä Vaakkoissa. Vein RINNAN parin sadan metrin päähän ja juoksutettiin koiraa meidän välillä seitsemästi (=1400 m). Tällä kertaa keskityttiin lähtöihin. Rin lähti joka kerta innokkaasti tietäen mitä tehdä. Multa se lähti äänen kanssa, mutta Inkalta se oli lähtenyt siististi hiljaa. Lisää hallintaa vaan lähtöihin ja seuruutakin pitää ottaa enemmän mukaan.

Sitten jälkien pariin. Toivoin Inkalta samanlaista jälkeä kuin viimeksikin. Silloin treenistä ei saatu irti sitä hyötyä mitä halusin. Eli kulmatreeniä. Sport tracker mittasi matkaksi nyt 860 m eli viimeksikin matka oli todellisuudessa pidempi :p Kulmina oli kaksi terävää ja loput oli suorakulmia. Jälki sai vanheta vain n. 40 min. Janaa oli lyhyesti, mutta koira ehti siinäkin ensin oikoa jäljelle ja sen jälkeen nostaa takajäljen. Käänsin koiran ympäri ja matka jatkoi oikeaan suuntaan. Pidin liinan lyhyellä ja jarrutin koiran menoa kädet kipeinä. Alkuun Rin varmaan vähän hämääntyi tästä ja pysähteli. Käskyllä se jakoi. Alun jälkeen näitä pysähtelyjä ei enää tullut ja koira meni junana. Kulmat oli hyviä. Osan koira meni raiteilla ja osassa se tarkasteli hieman. Kaikki kepit löytyi. Koira tuntui vähän helpottuvan kepeistä, sillä nyt se joutui tekemään enempi töitä jäljen kanssa. 

Jäljen vanhetessa käytiin kentällä ampumassa. Rinna kuunteli kaksi laukausta maaten. Ei ongelmia.

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Se oli ihan tavallinen maanatai

RINNAN aksoissa oli rata:


Kakkosella sain koiran vedettyä oikealle puolen hyppyä pakkovalssilla, mutta sitä seurannut jaakotuksella ohjaus jäi helposti vajaaksi eikä koira silloin tiennyt mihin suuntaan sen halusin. Pakkovalssaus nelosella toimi hyvin ja ehdin sinne hyvin. A-putki-erottelu toimi hyvin. Pisiten työstettiin kahdelletoista vientiä. Otin koiran yhdelletoista päällejuoksulla, jolla koira jatkoi vaan helposti matkaansa. Se piti ottaa käteen ja tyrkätä takaakiertoon. Koska jouduin vääntämään koiran takaakiertoon, niin en ehtinyt suunnittelemaani persjättöön esteen jälkeen. Vaihdettiin suunnitelmaa ja ohjasin koiran pakkovalssilla kahdellatoistakin. Onnistui lopulta. Oli vaikeeta eikä pidemmälle rataa ehditty.

Rinnasta alkaa kuoriutumaan taas kusipää. Välillähän se oli aksassa aika mukavana. Nyt sitä on vaikea hallita ja se räksyttää turhia. Radalla rimoja on taas alkanut tippumaan. Tänään kylläkin rimojen tippuminen oli ihan mun ohjauksesta kiinni eikä juurikaan Rinnan kierroksissa ollut syytä. Lähdöissäkin se on alkanut pysyä. Vähän siis positiivistakin :p

*

Purinalta siirryttiin ATD:n hallille SARAN EVL-kurssille. Sara aloitti ohjatulla noudolla. Palkkasin ensin merkkiä vauhdista ja sitten noudatin molemmat puolet. Ekan palkkasin vauhdista ja toka otettiiin luovutusasentoon asti. Koira tuli vauhdilla loppuun asti eikä silti asentokaan valunut liian kauas. Sitten tunnari samasta kohtaa kapulat merkin ympärillä. Se oli hyvä, palkkasin vauhdista. 

Luoksetulon stoppia tehtiin ensin takaleikittäjällä. Nyt stopit ei olleet kummosia. Kaikista se sai silti juosta leikkimään. En oikein osaa vielä olla palkkaamatta kaikesta. Sitten tehtiin luoksetulona edelleen takapalkkauksella. Eka stoppi oli hyvä, toinen huono (korjaus, ei palkkaa) ja kolmas hyvä. Tarvinnee ehkä kokeilla jotain muuta. Luoksetulossa palkkasin koiran vihjeestä ja alun maahanmenosta eikä ääntä tullut.

Kaukoja tehtiin häiriöillä. Sivussa oleva häiriö ei ollut niin paha. Kerran koira katsoi häiriötä samalla käskyn kanssa samaan aikaan, mutta suoritti vaihdon silti. Se oli m-s ja koira teki vaihdon ilman lyhennystä. Takana oleva häiriö oli pahempaa. Siinäkin koira teki kaikki vaihdot, mutta m-i-vaihtoja se teki vajaasti ja käskytin niissä toiseen kertaan. Lopuksi vielä kaukot ilman häiriöitä. Häiriöistä koiralle jäi kuitenkin hieman ahdistunut olo ja sen mielentila ei ollut oikea vaikkakin vaihdot oli hyvä. Koira luimisteli ja lipoi huuliaan. 

Ruutu oli tällä kertaa Ruotsin väreissä sinisillä merkeillä ja keltaisella nauhalla. Aivan ruudun taakse laitettiin tuolirivi. Sara meni häiriöstä huolimatta hyvin ruutuun. Se jäi hieman eteen keskelle, ei siis laitapaikoille kuin ennen. Korjuutin koiran oikeaan kohtaan ja uusinnalla koira osasi juosta perälle asti. Lopuksi vielä leluruutu. 

Tunnaria tehtiin vielä lisääkin. Sara sai etsiä oikeaa kahteen kertaan jonkin sadan kapulan joukosta. Hyvää nenätyötä. Seuraaminenkin oli ihan kivaa tänään. Jäävistä vahvistettiin asentojen ripeyttä. Seisomiset oli ihan mainitsemisen arvoisia, ne oli suoria.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

V-loppu

Lauantaina oli SARALLA karsintakoe Liedossa TSAU:n hallissa. Tuomareina kokeessa oli Ralf Björklund ja Tuija Sere. Sara oli suoritusvuorossa puolivälissä. Ekana oli ryhmäliikkeet Ralfin kehässä, sitten osa yksilöliikkeistä Tuijalla ja loput taas Ralfilla. Kommentit saatiin taas kirjallisina.

Paikallaan istuminen   10
Hyvä, hyvä.

Paikallaan makaaminen   9
Hyvin alas ja ylös, mutta se väli siinä oli rumaa :/ Koira otti rennon lonkka-asennon jo jätössä. Piste meni nuuskimisesta :/

---

Seuraaminen   9
Tuntui aika huonolta, mutta näytti vissiin paremmalta. Rytmitys oli hukassa, lisäksi askelsin väärään suuntaan. Ääniä ei juurikaan.

Ohjattu noutaminen   8 ½
Luovutusasento oli liian takana. Vauhtia on saatu luovutusasennnon ottoon, mutta nyt tekniikka kärsii.

Kaukot   7
Sara juuri käskyä antaessa vilkaisi muualle ja yhteen vaihtoon kaksoiskäsky (ei ollut m-i niinkuin viime aikoina). Tuomari rokotti myöskin tassujen nosteluista, vaikka koira pysyi kuitenkin paikoillaan.

Tunnari   7 ½
Koira oli kapuloilla raju. Luovutusasento taas liian takana, mutta tässäkin tuli vauhdilla loppuun asti.


---

Luoksetulo   8
Kehien välissä ehdin juuri ja juuri ottaa koiran perusasentoon, vihjata luoksetulosta ja namittaa siitä sekä maahanmenosta. Tämä on nyt toiminut hyvin eikä kehässäkään koirasta päässyt ääntä. Pisteet meni liian pitkistä pysähtymisistä.

Zeta   8 ½Seuruussa rytmitys tässäkin pielessä. Seisominen hieman vino ja muutenkin asennot olisi voineet olla napakampia.

Ruutu   9
Sara suuntasi kohti auringon paistetta eli maassa olevaa valoa. Se ymmärsi erheensä ja vaihtoi kurssin kohti ruutua. Suunta oli kuitenkin sen verran sivussa, että koira meni sivusta sisään. Hyvä paikka ruudussa.

Hyppynouto   9 ½
Luovutus vino.

Tulos: EVL1, 273 p. ja sivoitus 11./24.

Itse lähdin kokeeseen vähän hällä väliä -asenteella. Ei oltu treenattu, huono fiilis jo valmiiksi ja univelkaa niin paljon, että oli fyysisesti huono olo. Lisäksi jostain syystä ennen ekaan yksilökehään mennessä alkoi ahdistamaan. Ihan niinkuin ennen, kun jännitin paljon kisaamista. Koirakaan ei ollut hyvin mukana, se äänteli, lähinnä kuitenkin liikeväleissä. Se ei myöskään vastannut palkkausrapsutteluihin. Tuntui vaan, että se kiusaantui niistä. Toiseen kehään mentiinkin sitten jo eri asenteella, vaikka kehään mentiin aika suorilta. Molemmat parannettiin asennetta (tai siis minä paransin ja koira tunsi olonsa sen takia paremmaksi) ja mentiin yhdessä kehään. Yhteistyössä oli ihan eri tunnelma. Loppu hyvin, kaikki hyvin siis. Pitää vaan treenata lisää ;)

---

Suunnuntaina aamulla RINNA pääsi pitkästä aikaa hakuilemaan ja ihan metsään. Oltiin Teknopoliksella. Koira oli ihan super! Sillä ei kuitenkaan ole montaa kertaa alla ja nytkin on ollut pidempi tauko. Eikä näy missään. Se tykkään hausta ihan hirveesti. Missään muussa tilanteessa koira ei ole niin kierroksilla jo autosta otettaessa. Se vinkuu ja vetää metsään. Hallinta siis on edelleenkin puutteellista :p

Alue oli kallioille nouseva vasemmalla puolen ja matalaa oikealla. Tuuli hieman oikealta. Ukkoja Rinnalle otettiin kaksi etenevää eli neljä, joille koiraa lähetettin vuoron perään. Palkkana oli ruokaa purkista ja vikalla vielä lelu. Tehtiin hajun hakuna. Maalimiehet oli hyvin piiloissa. Oikealle ei tarvinnut montaa metriä hajua hakea, kun koira sai sen tuulen mukana. Suorat menot ja maalimies löytyi ongelmitta. Vasemmalla hajua haettiin syvemmältä. Eka oli hyvä suora meno. Tokalla koira kaarratti juuri ennen maalimiestä ja lähti jäljestämään. Lähetin hieman eri kohdasta uudestaan ja nyt koira lähti eri suuntaan. Kolmannella kerralla muistin suunnata lähetystä käden avulla ja se oli suora meno ukolle. Jälkikoirana Rinna turvautuu jäljestykseen ongelmatilanteissa. Se lähtee pistolle hyvin, mutta tarkentaa ukolla helposti jäljen avulla. Eli jatkossa ukot piiloihin takakautta. Vikan maalimiehen kaivaessa vielä syönnin jälkeen lelua esille koira sanoi itse "Hau" :D Ilmaisujen treenaus on vielä kesken eikä niitä ole tarkoitus vielä ottaa mukaan, mutta mukava jos koira itse alkaa jo yhdistelemään.

*

Illalla oli vielä vika kerta Tiltun kurssia. Aiheena oli luoksetulo ja ensin näytettiin Rinnan sen hetkinen tilanne. Takapalkan avulla seisominen on hieno, mutta maahanmenon koira tekee hitaasti, tarttee jopa välillä kaksi käskyä. Nyt laitettiin koira maahan ja palkkasin koiran siihen vierittämällä pallon koiralle edestäpäin. Sen jälkeen se kävi vaihtamassa palkkansa takapalkkaan, mutta tässä vaiheessa se on ihan sama. Näiden jälkeen otettiin luoksetulon seisomaanpysäytyksestä maahanmenoon ja siitä samanlainen palkkaus. Sitten vielä sivulle asti, josta koira sai juosta takapalkalle. Sitten vielä alusta seisomaanpysäytykseen, jota koira sotki juuri tehdyn treenin perusteella maahanmenoon. Tästä päästiin yli. Jatketaan tällä tyylillä. Palkkausta voisin  vaihdella. Takapalkkauksen sekaan etupalkkoja. Lisäksi voisin opettaa taka- ja etupalkoille eri nimet. 

Lopuksi otettiin paikallaanolot, joihin otin SARAN. Istumisessa jätin koiran vinoon. Koira korjasi asentoaan heti alussa siirtämällä sentin toista etutassua, mutta sen jälkeen piti asentonsa vinoudesta huolimatta. Näitä lisää. Makuu oli ok. Jumppasin erikseen alas- ja ylösmenoja. Lisäksi myös pää maassa makuuta. Nyt makuutin koiraa useamman minuutin. Hyvältä näyttää.

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Huippaa

RINNAN eskarihuippiksissa oli Villen valssirata:


Kolmoselle vekkaus ja nelosella jaakotus. Kutosella takaaleikkaus käänsi koiran hyvin keinulle. Kahdellatoista kääntö koiraa ohjaten. Mun ohjaus kutosella ja kahdellatoista oli liian samanlaista, vaikka halusinkin koiran kääntyvän esteeltä eri suuntaan. Pitää olla erot, koira ei muuten tiedä mihin mennään. Muut ohjaukset oli niitä valsseja.

Rinna tulee liian lähelle rimoja käännöksissä, mutta myös suorillakin. Se osaa pelastella paljon, mutta kyllähän niitä rimojakin tippuu. Sen hyppytekniikka on ollut kunnossa ja nytkin varmasti paljolti huono lähestyminen hypyille johtuu koiran vireestä. Pää vaan vie liian lujaa. Joka tapauksessa ei varmasti olisi haittaa tehdä hyppytekniikkatreenejä useammin.

Toisena treeninä oli toinen rata omatoimisena. Tein vain muutaman esteen sarjoja ja niissäkin tyhmänä ahnehdin liikaa ja jouduin palaamaan yksittäisillä esteillä treenaamiseen. Kolmosputkeen en saanut koiraa oikeaan päähän ilman, että treenattiin putkijarruja erikseen. Seiskaputkeen lähetys oli vaikeaa, kun koitin oikoa jatkoon. Pituudella kääntöäkin piti erikseen treenata. Ensin saatto, sitten takaaleikkaus. Siten koira lukitsi esteen ja käänyi sen jälkeen oikeaan suuntaan.

Lempäälä ym.

Lauantaina 8.3. oli SARAN kanssa karsintakoe Lempäälässä. Tuomareina oli Jaana Tala ja Riitta Räsänen. Riitalta saatiin kommentit kirjallisesti, Jaanalta ei. Jaana arvosteli ensin paikallaanolot ja lopuksi vikat liikkeet, Riitta arvosteli välissä osan yksilöliikkeistä.

Paikallaan istuminen   9
Tassujen liikuttelua.

Paikallaan makaaminen   7
Koiran pää meni ylös ja alas. Rauhaton vaikutelma.


Luoksetulo   6
Pitkät pysäytykset jälleen. Muttei ääniä jätössä!

Zeta   9
Tuomari rokotti vinosta seisoisesta. Ääntelyä tuomari ei kuullut. Sara äännähti kahdessa ekassa asennon otossa, siinä seisomisessa se oli hiljaa... Mun makuun asennot voisi olla rivakammat.

Ruutu   7 ½
Tuplakäskyllä maahan. Lisäksi tuomari otti Saran hauskasta hypystä merkille :p

Seuraaminen   8 ½
Aika kivaa! Tuomari oli erikseen piirrättänyt hympän Saran tassuttelusta :D Koira äännähti muutaman kerran, mutta näitä tuomari ei kuullut. Alun juoksussa kontati harhaili ja koira väljähtyi, samoin askeleissa taakse.


Ohjattu noutaminen   9
Vähän hidas merkki ja luovutusasentoon tulo.

Metallihyppynouto   10
Ei moitittavaa :)

Kaukot   8
Ekaan vaihtoon, m-i, jälleen tuplakäsky. Etenkin maahanmenot voisi olla napakammat. Mutta ei liikkunyt yhtään!

Tunnari   8 ½
Pisteet ehken hätäilystä kapuloilla ja kapulan purusta.

Tulos: EVL1, 262 p. ja sijoitus 22./38.

Ekaan ja tokaan kertaan kehään mennessä ja liikkeiden välissä koira tuntui olevan kivasti mukana. Se jopa tarjosi kävelyä kontaktissa ekaan kehään, mitä se ei varmaan ole koskaan aiemmin tehnyt vieraammissa paikoissa. Vikaan kertaan kehään mennessä koira ei ollut niin kivasti mukana. Jouduin siinä enempi tsemppaamaan koiraa. Eli edelleen liikevälejä ohjelmistoon. Ja saa niitä liikkeitäkin edelleen treenailla :p

---

Viikon lomailun jälkeen oli paluu arkeen. Maanantaiseen tapaan ohjelmassa oli ensin RINNAN agit. Teemana oli pakkovalssit.


Rinnalla on vaikeuksia edelleen tiukkojen kääntymistensä kanssa. Se nuolee liikaa siivekettä, jonka jälkeen sillä on huono kulma hyppäämiseen. Sille pitäisi tehdä paljon treeniä apurimojen ohjatessa koiralle tilavampaa lähestymistä hypylle. Lisäksi käteentuloja pitää vahvistaa.

*
 
HAU:n tokoissa SARA pääsi vähän humputtelemaan. Tunnarissa tehtiin erikseen vauhdikasta palautusta. Tuonteja tehtiin pitkältä matkalta välillä mun takana olevaan putkeen vapauttaen. Oli aika kivoja. Varsinaista tunnaria tehtiin omaa kapulaa piilottaen kauemmas väärien ollessa esillä. Saralla kesti ja kesti etsiminen, mutta se malttoi olla napsimatta vääriä ja oikeakin löytyi ahkeralla etsimisellä. Hyvä. Kapulan pitoja tehtiin seuruussa, jäävissä ja kaukoissa. Sara piti kapulaa hyvin eikä pureskellut. Kaukoissa tehtiin vain m-i-vaihtoa kaikista palkaten. Lopuksi vielä juoksutettiin koiraa mun ja takaleikittäjän välilllä luoksetulon pysäytyksiä välillä tehden. Stopit oli aika kivoja! Sara jarrutti niissä hyvällä tekniikalla, tosin se kääntyi samalla taaksepäin. Maahanmenoissa tämä tyyli näyttää jähmettävän koiraa. Testaillaan vielä.

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Jessicaa & Petraa

Eilen käytiin Jessicalla opissa Sipoossa. SARA aloitti näyttämällä luoksetulonsa. Edelleen se on ruma, ehkä jopa rumempi kuin ennen :/ Jatketaan treeniä. Sitten käytiin läpi pää maassa makuuta. Mun pitää palata hieman taaksepäin ja vahvistaa enemmän pään suoruutta. Annetaan apuja, että onnistuu. Häiriöitä voi lisätä, etenkin sellaisesta suunnasta mihin koira ei näe pää maassa maatessaan.

RINNAN kanssa pohdittiin jääviä. Se esittikin osaavansa ne paremmin kuin kuvittelinkaan. Nyt vain vahvistetaan oikeaa ja ollaan tiukkana kriteereistä. Seuraamistakin katsottiin. Haluaisin lisätä siihen asennetta ilman kuitenkin että ääntely lisääntyisi. Pikkasen hetsiä koiraan ja seuraamaan. Toimi. Mennään nyt tällä, enempiä ei vielä lisäillä. Koiralle tuli jo tällä parempi ilme.

---

Tänään oli koirille varattuna fyssarointia Petralta Aistissa. Molemmat oli aikas kunnossansa. SARALLA oli jumia ristikkäin oikealta lavasta vasempaan lantioon. RINNALLA oli tukkoisuutta lihaksissa oikealla puolen. Ei pahasti.

Painot: Sara 15,2 kg ja Rinna 15,1 kg.

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Summa

Sunnuntaina mentiin Inkan kanssa Vaakkoihin viestittelemään. RINNA tekin ensin. Vein koiran vähän matkan päähän niin, ettei koira just ja just nähnyt toisesta päästä toiseen. Ideana vaan saada se lähtemään kummastakin päästä hyvin. Palloteltiin koiraa meidän välillä tyyliin sulle-mulle-sulle-mulle. Sen jälkeen vein koiran kilometin päähän ja lähetin sen sieltä. Rin lähti, mutta kääntyi viitisen metriä mentyään minuun päin. Toistin käskyn ja sinne se meni. Se nosti vauhtia matkallansa, sillä hetikohta se oli jo toisessa päässä. Jatkossa voisi edellen vahvistaa lähtöjä virittelyin ja rutiinein.

Sitten siirryttiiin Luukkiin peltojäljille. Inka teki Rinnalle noin puolen kilometrin jäljen, jossa tarkoitus oli treenata kulmia. Jälki vanheni tunnin. Maa oli edelleen jäässä ja nyt oli aamulla satanut vähän lunta. Jäljentekoaikoihin sekä juuri ennen ajoa jäljen alku sai häiriöjäljet lenkkeilijöiltä koirineen. Alussa Rin ei saanut omasta jäljestä kiinni, joten lähetin sen toisesta kohtaa jäljelle. Siitä se nappasi sen. Alun vaikeudet ehkä sai koiran kaaottiseen mielentilaan. Se vaan kaahaili jäljellä. Otin liinaa lyhemmälle ja jäljestäminen oli parempaa, muttei mitään kaunista kuitenkaan. Kulmista koira meni hieman yli ja palasi tai sitten se meni kulman mukana, mutta palasi tarkistelemaan. Keppejä oli yhteensä viisi. Eka jäi jo alkuun, kun koira ei ollut nostanut jälkeä ja vikasta kepistä se meni yli. Otin valjaat koiralta pois ja ilman loppupalkkaa se jäi.

*

Illalla käväistiin SARAN kanssa SM-treeneissä. Mulla ei ollut kunnon suunnitelmaa ja tehtiin mitä sattuu miten sattuu :/ Tupa oli täynnä treenaajia, ahdasta oli. Ekalla kierroksella Sa teki ensin ohjattua noutoa. Merkille se voisi mennä voimakkaamminkin, mutta oli ihan ok. Ekalla se suuntasi keskimmäiselle, mutta korjasi käskystä hyvin. Pitäisi palkata enempi korjauksista, että ne toimisi jatkossakin. Toisella yrittämällä kapula löytyi heti. Sitten ruutua. Merkille tässäkin samanlailla. Ruutuun koira löysi hyvin, vaikka olikin  häiriöitä. Ruudussa se meni laitapaikalle, josta korjasin sen oikeaan kohtaan. Ottikohan se tässä häiriöitä toisella puolella olevista ihmisistä ja kohti tulevasta koirasta, vai eikö se vielä osaa paikkaa tarpeeksi hyvin? Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin aktiivisella takapalkalla eli leikittäjällä. Vauhti oli kootumpaa, pysäytykset ok.

Toisella kierroksella aloitettiin kaukoilla. Ekaan vauhtoon, m-i, tarvittiin kaksi käskyä. Tätä on ollut aiemminkin, mutta nyt mun takana oli ihmisjoukko. Oisko häiriintynyt siitä? Muut vaihdot oli ok. Otettiin vielä m-i-vaihtoa häiriöllä ja nyt se toimi. Seuraamista tehtiin pitkän kaavion verran. Koira edisti vähän koko ajan, mutta piti paikkansa koko ajan. Se ei juurikaan painanut. Äänestä huomautin paristi. Zetassa se sitten ei edistänyt, mutta painoi. Jompikumpiko pitää valita? Ekalla suoralla huomautin painamisesta, mutten käskenyt asentoa. Toisella suoralla istuminen ja vikalla maahanmeno. Vikalla suoralla jouduin taas korjaamaan painamista ennen kuin teetin maahanmenon.

Paikaallaanoloista Sara teki ensin 3-minuuttisen makuun. Kumosin vahingossa koiran päälle namimuruja taskusta ja niitä koira haisteli maasta. Käskin lopettamaan piilosta eikä koira niitä sen jälkeen enää haistellut. Selväsi kuitenkin namihäiriöt treeneihin. Sitten 2-minuuttinen istuminen. Oli ok. Ja vielä 4-minuuttinen makuu. Nyt se oli hyvä. Istumaannousut tosin on välillä kaikissa maasta sivulle nousuissa välillä hitaita ja vajaita. Nämä treeniin.

Tein vielä lopuksi korjaussarjaa. Kaukoissakin haluaisiin koiran nousevan ryhdissä m-i-vaihdon. Sen se osaa läheltä ohjattuna, muttei vielä kauempaa. Ruudussa koira sai hakea oikeaa paikkaa läheltä. Oli ok. Seuraaminenkin oli parempaa. Tehtiin paljon askeleita. Koira teki hyvin, miksei se tee niin hyvin seuraamiskaaviossa? Treeniä lisää.

---

Maantantain RINNAN aksoissa oli kisanomaiset treenit. Ratana oli viime kertainen rata peilikuvana. Samat oli ongelmat tälläkin kertaa :p

*

HAU:n tokoissa keskityin lähinnä Rinnaan. Ensin tehtiin seuraamista. Jouduin vain paristi puuttumaan äännähdykseen. Mustavalkoisuudesta on apua. Työstettiin namin kanssa käännöksiä ja askeleita. Jäävistä maahanmeno ja seisominen on edelleen kesken. Pitää keksiä niihin jokin etenemissuunnitelma, jotta saan niistä sellaiset kuin haluan. Luoksetulossa keskittyttiin eritoten eteentuloon, jota en ole koskaan Rinnalle kunnolla opettanut. Ois jo aika!

SARA pääsi osallistumaan paikallaanoloihin. Tehtiin lyhyesti ensin istuminen, sitten makuu. Molemmat oli ok. Maasta perusasentoon nousuun yhdistän nyt joksikin aikaa käsikosketuksen. Katsotaan toisiko se napakkuutta asennon ottoon. Pohdiskeltiin myös pää maassa makuuta. Saralla on vaikeaa laittaa päätä suoraan maahan, jos olen sen sivulla. Helpompaa sille on, jos pää pitää laittaa maahan vasta jätössä. Lisäksi haluan koiran osaavan erotella pää maassa ja ylhäällä makuut toisistaan.

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Agsaa

Tänään kisattin SARAN kanssa kolmen startin verran JAU:n kisoissa Vuokkosilla. Tuomarina kaikilla radoilla oli Ritva Herrala. Ekan rata sujui hyvin siihen asti, kunnes koira tipahti puomilta. Sille tuli huono tulokulma ja tasapaino petti. En ottanut puomia uudestaan, joten HYLlytys siinä. Jatkettiin rataa. Ohjaus oli kamalaa ja A:lta varastamisen jälkeen kävelytin koiran pois radalta. Toisella radalla en kertonut koiralle tarpeeksi ajoissa suunnasta ja se ehti käydä hyppäämässä väärän hypyn, joten HYL tältäkin radalta. Jatkettin taas rataa kunnes jälleen koira varasti A:lta. Käytiinkin muistelemassa A:n oikeaa suoritusta lämppäradalla.

Vika rata oli onneksi hypäri. Se mentiin nollalla maaliin! Täydellistä meno ei tokikaan ollut, mutta nolla mikä nolla. Tulos oli -4,29 (4,51 m/s) ja sijoitus 12./71.

---

Torstain aksoissaankin Sara oli villillä tuulella. Se koitti varastaakin lähdöistä joitain kertoja, mitä se ei juuri koskaan tee, etenkään yhtä kertaa enempää :D



Alkuun kokeilin erilaisia ohjauksia, mutta ihan perusohjaus vaan oli paras. Muurilla Sara teki sitä mitä se kisoissakin usein tekee eli ohjausyrityksistä huolimatta se kääntyi vasemman kautta (tai haki kepeille). Mulla jää rintamasuunta liian pitkään siihen suuntaan. Tässäkin perusohjauksella sain koiran parhaiten menemään kuten halusinkin.

Erikseen treenattiin puomi-putki-erotteluita erilaisella yhdistelmillä. Onnistui hyvin. Kertaalleen Sarsa teki oman radan. Lähetin koiran vikan hypyn takaa jääden itse sinne paikoilleen käskyttämään. Oli tarkoitus vain reilusti jättäytyä taakse koiran tehdessä hypyt ja puomi itsenäisesti. Sara päätti tästä vielä jatkaa U-putken kautta toiseen putkeen ja tulla sieltä maaliin :D