torstai 31. elokuuta 2023

Hyppismuistiinpanot

Muutaman hyppytekniikkatreenin muistiinpanot talteen ennen kuin unohtuu. Ike on nyt tehnyt treenikuvioita, joissa arvioidaan korkeutta ja  etäisyyttä sekä harjoitellaan taipumista. Kaiken kaikkiaan Ike on kehittynyt kropallaan kesän aikana. Se tekee hyvän painonsiirron lähdöissä ja selkätukea alkaa löytymään. Voimantuotto ei edelleenkään ole Iken ongelma, mutta sen hallinta on.


Voimaneliö. Mitat rimasta rimaan keskipisteen kautta 9 jalkaa, rimat 30 cm tai vinot, jolloin 30cm sisempi ja 40 cm ulompi. Kääntyminen oli Ikelle tässäkin helpompaa myötäpäivään kuin vastaan.


Korkeuden arviointia muurilla. Muuri 30-50 cm, välit 6-6-9-9 jalkaa, rimat kahdessa ekassa hypyssä 20 cm ja kahdessa vikassa 25 cm. Renkaan korkeuden arviointia on tehty set pointina.

Vauhtiympyrässä on tehty muitakin erikoisesteitä sekä etäisyyden (18-25 jalkaa) ja korkeuden arviointia (20-35 cm).

Ja vielä Iken keppipäivitys. Nyt menee hatarasti jo koko kepit!maanantai 28. elokuuta 2023

Dot 9 vuotta!


Dot täytti 9 vuotta ja sai lahjaksi eläinlääkärikäynnin. Dot olisi kyllä keksinyt parempiakin lahjoja :p Aiemmin Dotin kroppahuollossa koiran vatsan alue oli tuntunut oudolta ja koira suositeltiin käyttämään vatsan alueen ultrassa ja perusverikokeissa. Tänään käytiin hoitamassa nämä Hertassa, jossa eläinlääkärinätoimi Anna-Maija Teppo. Dot ei aristanut vatsan tunnustelua. Sydän- ja hengitysäänet oli normaalit, samoin imusolmukkeet tunnustellen ok ja limakalvot näytti normaalilta. Ultrassa ei havaittu normaalista poikkeavaa. Perna oli suurehko, mutta se oli muuten normaali. Maksa ja sappirakko oli normaalit eikä muissakaan sisäelimistä havaittu poikkeavaa. Verinäytteestä tutkittiin maksa- ja munuaisarvot, veren sokeri ja proteiinit sekä tulehdusarvot. Kaikki oli normaalia!

Dot oli alkuun innossaissa päästessään eläinlääkäriin. Mieli muuttui verikoetta otettaessa eikä ultratessa pöydällä makaaminenkaan ollut kivaa. Koira selvästi tämän jälkeen oli kuormittuneempi. Kokemuksensa jälkeen se räyhäsi odotustilan läpi kulkiessa kaikille ihmisille :/


Ultraa varten koiran mahasta ajeltiin karvat, jolloin Dotin ihon muutoksetkin näkyy paremmin. Kuiva iho on tummentunut verkkomaisesti.

perjantai 25. elokuuta 2023

Haut ja nose

Iken haku on ottanut aika harppauksen ihan muutaman treenin jälkeen. Kunhan vain oikea palkka ja oikea palkkaustapa löydettiin, niin Ike on oikein motivoitunut ja kehitys tuntuu tapahtuvan luonnostaa, itsestään. Viime treeneissä tehtiin valmista maalimiestä ilman apuja jo ihan ekalla pistolla. Ike tiesi vihjeistä mitä se oli tullut tekemään ja eteni suoraan maalimiehelle asti. Jonkin verran avut (ääni, haamu) tuntuu nostavan tällä hetkellä liikaa kierroksia eikä koira ehkä keskity niin hyvin. Se ei etene suoraviivaisesti vaan ennemminkin säntäilee sinne tänne. Motivaatio maalimiehen löytymistä kohtaan on kuitenkin kunnossa ja vaikka koira joutuu etsimään maalimiestä niin se ei lopeta ennen kuin löytää.


Dot on tehnyt nosea. Nyt näkyy jo hyvin hajun lähteen paikallistaminen vanhemmilla piiloilla hajupilvestä, kunhan vaan on otettu treeneihin pidempään vanhennettuja hajuja.

maanantai 21. elokuuta 2023

Agileiri

HSKH järjesti agileirin. Ilmotin Iken Satu Tuomelan ja Emeliina Tähtisen treeneihin. Treeneissä oli reilusti treeniaikaa, joten Dot pääsi treenaamaan puomia Emeliinan treeneihin.

Ike on hyvin erilainen menijä kuin mihin olen tottunut. Se on pitkälaukkainen iso koira, joka siis menee lujaa ja tarvitsee tilaa. On siinä mulla opettelemista omassa liikkumisessa ja sijoittumisessa! 

Sadun treenistä tehtiin möllirataa (valkeat pallot). Tehtiin pätkissä 1-4 , 4-8 ja 10-15. Ensimmäisessä osassa persjättö ekan putken (2) jälkeen oli kamalaa, mutta toisessa osassa putken (7) jälkeen se taas sujui paremmin. Selvästi ratapohja oli helpompi, mutta myös mun oli helpompi ehtiä siihen, kun olin jo liikkeessä eikä tarvinnut ehtiä ohjaukseen paikaltaan. Vikassa osassa keskityttiin takaaleikkaukseen (14). Ikelle radan mukaan eteneminen oli tosi loogista. Se ohjautui hyvin sinne minne pitikin. Se on myös kivan kuuliainen.


Emeliinan treenistä tehtiin osia 1-5, 8-10 ja 14-17. Ekassa osassa Ike irtosi hyvin puomin alla olevaan putkeen (4), jolloin ehdin hyvin ohjaamaan takaaliertoa (5). Toisessa osassa ohjaajan puolelta hyppääminen (10) oli vaikeaa ja estettä siirrettiin helpompaan kulmaan. Sijotuin aivan liian lähelle hyppyä ja Ike teki takaakierron tai kiersi koko esteen. Sille piti antaa reilusti tilaa, niin hyppy sujui oikein päin. Kolmannessa osassa oli sama tilanpuute (16), mutta tilaa antamalla koira kulki oikein. Takaakierrossa (17) koira kuunteli hienosti ja teki sen vaikka palkka houkutteli edessä.

Dot teki vain puomia. Kentällä oli pehmopuomi, mikä on Dotille outo. Se juoksi kontaktin alas asti vain etupalkkapallon voimin. Ilman sitä koira ponnisti liian korkealta. Emeliina teki huomion, että ilman selkeää etenemiskohdetta (lelu) Dot liikkuu puomin tasaisen alueen erilailla. Lisää siis treeniä näihin etupalkalla.

Ike on nyt aloittanut HAU:n viikottaisessa agiryhmässä. Lisäksi Dea Ivanovin hyppytekniikkatreenit on kesätauon jälkeen taas jatkuneet. Näillä treeneillä mennään ensi kesään asti.Treeniaiheita:
- Lähdot. Ike ei istu aina ryhdikkäästi, vaan valahtaa lysyyn. Se on myös kovin jähmeä tekemään mitään temppuja lähtöasetelmissa. Haluaisin sen olevan rennompi lähtöasennossa.
- Oma liikkuminen. Ikuinen treenin aihe.
- Hyppytekniikka. Tällä hetkellä hyppytekniikassa on edetty 40-45-senttisiin rimoihin ja tehtävästä riippuen tämä on se raja, jonka yläpuolella tekniikka hajoaa. Tavoitteena olisi saada jumpattua rimoja korkeammalle. Raratreeneissä rimat on olleet 30-35 cm.
- Käännökset. Tiukoissa käännöksissä Ikellä on puolieroa. Sen kääntyy paremmin myötäpäivään kuin vastapäivään. Kropan hallintaa ja jumppaa tarvitaan tätä varten lisää. 
- Ohjauskuviot. Innit on koiralle aika tuntemattomia. Valssit on mulle vaikeita. Eteenmenot ja putkijarrut tarvii vahvistettava.

torstai 17. elokuuta 2023

Terveysjutut

Viime viikolla Rinnalla taisi olla virtsatietulehdus. Ike oli kiinnostunut ja Rinna pissasi kertaalleen sisälle. Oltiin reissussa, joten nostettiin vaan estolääkitystä muutamaksi päiväksi. Eilen Rinnalla oli virtsarakon kasvaimen kontrolli. Ultrassa rakko näytti olevan entisellään eli kasvannainen kasvaa edelleen hitaasti. Pissanäytteessä oli aavistus verta. Eli jatketaan antibiootteja ylläpitoannoksella. Tarvittaessa voi taas antaa muutaman päivän tehokuureja, mikäli Tohtori Ike niin kertoo :D Seuraava kontrolli loppuvuoteen ellei tilanne muutu ennen sitä. Kuunneltaessa sydänäänet oli normaalit. Ei sivuääntä, mikä oli kuultavissa viime vuoden lopulla vitsatietulehduksen yhteydessä. Hengitysäänet oli myös normaalit, mutta kaulan imusolmukkeissa oli turvotusta, mikä on normaalia vanhuksilla. Rinna on käynyt myös Mari Hyytiäisen käsiteltävänä. Vähän sillä oli alaselässä jumia (voi johtua kasvaimesta) ja siihen suositeltiin lämpöhoitoa.

Dotin kraniokäsittelyssä koiran alavatsa oli kumma. Voi johtua närästyksestä, jota hoidetaan tällä hetkellä tihennetyllä ruoka-ajoilla. Tai sitten jotain muuta, minkä voisi tutkia ultraamalla ja verikokein. Dotille on varattu tutkimusaika loppukuuhun.

Ike kävi puolestaan Petran fyssaroitavana. Ikellä oli jumia reisissä, vasemmalla takana ja oikealla etuosassa. Koira ei myöskään taivu yhtä hyvin molempiin suuntiin. Ike on ikävaiheessa, jossa edessä on stabiliteettia, mutta takapää on huojuva kuin varsalla. Lisää takaosajumppaa siis ohjelmistoon. 

Ikellä on myös ollut pippelivaivaa. Sillä oli juhannuksena oireita, jotka hoidettiin esinahantulehduksena Betadine-huuhteluilla. Sittemmin huomasin umpeenmenneen reiän pippelin varren ihossa. Ihon alla tuntui vierasesine, joka tuntui ihan sirulta. No siru se ei ollut, kun jalkojen väli luettiin sirunlukulaitteella :D Siru on paikallaan niskassa edelleen. Ilmeisesti siis pippeliin on mennyt tikku. Pippeliä näytettiin lääkärille ja arviona on joko kapseloitunut tikku tai vain arpikudosta. Tilanne näyttää niin rauhalliselta, ettei tehdä muuta kuin seurataan. 

keskiviikko 16. elokuuta 2023

Vepeleiri


Elokuun ekana viikonloppuna Ike pääsi Suomen Landseeryhdistyksen järjestämälle vepeleirille. Leiri järjestettiin Ruoveden leirintäalueella ja majoituttiin leirintäalueen mökkiin. 

Treenejä oli kaksi per päivä eri puolilla aluetta. Leirintäalue oli sopivan pieni viedä koira aina mökkeilemään treenien välillä. Jokaisella alueella keskityttiin yhteen liikkeeseen eli kaikki neljä liikettä tuli treenattua. Lauantain ensimmäinen treeni oli hukkuvalla. Ikellä on ollut välillä vierastamista/mörköilyä vieraampia ihmisiä kohtaan, joten nyt hukkuva leikitti ensin koiraa ja vähitellen asiaa vaikeutettiin kohti kokonaisempaa liikettä. Iken asenne pysyi hyvänä ja hukkuva myös tippui veneestä.

Toinen treeni oli veneestä hyppyä. Ike ei halua hypätä veneestä. Se jämähtää tuijottamaan heitettyä lelua tai veden kimmellystä. Tuijottaminen hyvin palkitsevää. Nyt Ikeä leikitettiin reilusti veneessä. Näin Ike ei ajatellut liikoja, vaan päätyi lelun perässä veteenkin. Tällä on nyt jatkettu treeneissäkin ja toivottavasti solmu aukeaa kokonaan.


Sunnuntaina jatkettiin viennillä. Ike tekee tällä hetkellä käsikosketusta vietävälle ihmiselle. Sitä ei nytkään haitannut vieras ihminen vaan kosketuksessa oli myös kestoa mukana. Tehtiin käsikosketusta jo veneeseen (ilman uintia). Kiva huomata, että vieraassa paikassa vieraalle ihmiselle tämä toimi yhtä hyvin kuin tutuissa.

Viimeisessä treenissä otettiin veneeltä lelujen hakua. Selvästi väsy alkoi jo Ikeä painaa ja sitä olisi pitänyt nostattaa enemmän jo treenin alussa. Moottori lähti kuitenkin käyntiin ja lelut löytyi.

Kuvat on edellisviikon mökkireissulta Saimaalta. Olavin linna on nykyään nimetty Iken linnaksi.

perjantai 11. elokuuta 2023

Nosemöllit

Dot osallistui ATD:n järkkäämiin nosemölleihin viime viikolla. Nosea ei ole treenattu nyt juurikaan kesällä, mutta paikkana oli tuttu treenipaikka.

Etsittävänä oli ensin ajoneuvot ulkona ja sitten sisällä hallissa kaksi sisäetsintäaluetta ja laatikot. Kaikki teki ensin ajoneuvot ja sitten kaikki sisäalueet kerrallaan.

Etsintäalueet:

Ajoneuvoetsintä sujui Dotilta helposti. Siitä täydet pisteet.


Kaksi ensimmäistä aluetta sisällä (ensimmäinen sisäalue ja laatikot) koira ilmaisi jo hajun siirtymää. Ei olla treenattu riittävästi vanhoja hajuja. Niitä pitää ottaa treenattavaksi vaikka hajupurkkiradalla. Saatiin virheellisen ilmaisun jälkeen etsiä vielä oikeat hajut. Jotain tästä varmaan Dot oppi, sillä viimeisellä alueella koira tarkensi hienosti hajun lähteelle asti. Käytettiin tähän lähes koko annettu aika. 

Tulokseksi siis 50 pistettä löydöistä ja neljä virhepistettä vääristä ilmaisuista. Tällä sijoitus oli 4./12. Yksi koirakko teki kolme löytöä ja suurin osa kaksi.

Jälleen sisällä Dot skannasi ensin hallin pohjalta löytyviä nameja ennen varsinaisen hajun etsintää. Palkkausta on taas kokeiltu erilailla. Paras on ollut jättää palkkapurkki alueen ulkopuolella ja löydöstä vapauttaa koira palkalle. Välillä tällä koira nostattaa liikaa kierroksia, säheltää eikä keskity. Ei ole helppoa tasapainotella liian hyvän palkan ja huonon motivaation väliltä.

torstai 10. elokuuta 2023

Ascat

Heimäkuun viimeisenä viikonloppuna oli kolmipäiväiset ASCA:n agilitykisat. Tuomariksi oli tuotu Chuck Klein Jenkkilästä. Joka päivälle oli tarjolla kaksi rataa joka lajia (hyppy, agi ja gamblet). Dot teki vain agia ja gamblejä.

Perjantaina kävin juoksemassa agiradat ennen töihin menoa. Kiireessä kisaaminen ei sopinut minulle lainkaan. Surkean ohjauksen lisäksi huonot lähdöt ja loikka puomilla!

Lauantaina olin parempi ja tulokseksi hyväksytyt radat sekä gamblessä että agissa. Agiradalla Dot oli kaikkien säkäluokkien nopein! Lähdöissä osasin vaatia nyt koiralta enempi, mutta pehmopuomilla tuli jälleen virheitä. Treenin puutetta.

Sunnuntaina keräsim itselleni paineita ja ohjaus huononi entisestään. Dotilla puuttuu nyt gamblestä enää yksi hyväksytty tulos ja sekös sekoittaa mun pään! Agiradoilta puuttuu enempi, en tiedä montako enkä nyt tiedä onko parempi olla vaan kysymättä ettei mun pää hajoa lisää... Gamblet ei siis sujuneet, jäi tosin vaan vähästä kiinni! Agiradoilla tehtiin toisella radalla hyväksytty tulos. 

Ärsyttää kun oma pää ei kestä. Myöskin pehmopuomilla kontaktit oli kateissa eli pitäisi treenata enemmän sillä. Dot ei ole aikoihin tehnyt kontaktivirheitä ja nyt sen osumat osui aivan liian korkealle.

Viikonlopun gamblet:

Pari viikkoa aiemmin Dot nappasi taas sisälle tulleen ampiaisen. Se sai piston ainakin suupieleen, joka turposi. Koira meni vähän flegmaattiseksi. Se piti silmiä puoliummessa ja riiputti päätään. Ei sillä varmaan hengenhätää ollut, mutta annoin silti kortisonia. Oli ehkä liikaa vielä mielessä Rinnan shokkitila ampiaisen pistosta useamman vuoden takaa. Silloin oltiin vielä lenkillä ja piti soittaa apua tuomaan kortisonitabletteja ja autokyytiä pois.

Suupieleen osui. Kuvassa jo kortisonin alettua vaikuttaa. Nopeasti se toimi.