tiistai 28. tammikuuta 2020

Nenäilyt

Viime vuoden puolella DOT palasi noseharrastuksensa pariin. Vuoden parin tauko ei tuntunut missään vaan koira muisti mitä tehdä ja työskenteli kuten ennenkin. Tokikaan pitkä tauko ja muutenkin harvat treenikerrat ei ole tuoneet kunnon osaamista ja varmuutta. Se kuitenkin tietää mitä haetaan ja ilmaisee niin hyvin kuin tällä hetkellä osaa. Ilmaisu ei ole vielä sellainen kuin haluaisin, mutta työstetään. Tällä hetkellä alhaalla olevilla piiloilla Dot menee kohteen viereen makuulle. Tämä tuli koiralle aika automaationa jälki-ilmaisujen myötä. Lisäksi tarkennukseksi olen koiralle opettanut nenäkosketusta kohteeseen. Se onnistuu tällä hetkellä lyhytaikaisesti sinne päin, joten tätä treenataan. Paikallistamisissa Doo on välillä malttamaton ja tarjoaa maahanmenoa ennen aikojaan. Kohteen puuttuessa se kuitenkin jatkaa itsenäisesti etsintää. Tällä hetkellä on lähinnä tehty laatikoita ja muuta sisäetsintää.

Dot on päässyt myös hakutreeneihin ja etsimään esineitä. Kummassakaan sillä ei ole montaa treeniä alla. Esine-etsinnästä se tuntuu motivoituvan hyvin. Se tykkää käyttää nenää ja kun etsittävinä käyttää iki-ihania sukkia, niin Dot on myyty. Haussa Dotin varautuneisuus näkyy. Vierasta maalimiestä se haukkui lähestyessään, mutta päätti itse kuitenkin mennä maalimiehen luokse aterioimaan. Tähän tarvii vaan toistoja, niin uskon koiran pääsevän yli näistä.

Noin muuten Dotilla on huonon käytöksen kausi menossa :/ Aiemmin pahin kausi on ollut ennen juoksuja, mutta viime juoksujen edellä se oli mukava. Nyt pahan käytöksen kausi on sijottunut juoksujen jälkeen. Sen käyttäytymisen ailahtelevuus tuntuu olevan hormonihin kytköksissä ja sterkka on suunnitteilla. Tällä hetkellä Dot räyhää helposti ihan kaikelle, niin ihmisille, eläimille, äänille kuin tyhjällekin. On rankkaa olla Dot.

sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Tokoleirillä

Sasu seurakoira

Viime viikonloppu vietettiin Strömforsissa ATD:n tokoleirillä. Treeniaikaa oli mukavasti ja ehdin treenata RINNAA ja DOTIA ihan riittävästi :p

Lauantaina oli kouluttamassa Mari Leiviskä. Dotin kanssa katsottiin luoksetulon stoppeja. Dot ei ole näitä hirveästi tehnyt, kun en ole mukavuusalueellani stoppeja rakentamassa. Koira on tehnyt stoppeja lähinnä namin heittojen yhteydessä. Ne toimii hyvin, mutta erilaista treeniä kaivataan. Hyvät stopit tulee koiran käyttäessä koko kroppaansa pysäytyksessä. Tätä vahvistettiin työntämällä koiraa vastasuuntaan ja sen sitä vastustaessa vapautettiin takapalkalle. Takapalkkaa ei ole Dotin kanssa juurikaan käytetty, joten se pitää ensin opettaa kunnolla. Takapalkkaa käyttäessä luoksetulossa pitää toki tasapainotella eri suunnissa olevien palkkojen välillä. Siksipä treeniin otetaan myös etupalkkaa merkkaava signaali sekä ohjaajan kiertäminen. Pysäytystä voisi treenata myös peruutuksen kanssa. Peruuttaminen vaan pitää sekin opettaa paremmaksi. Liike on siis hyvinkin kesken, mutta sain nyt varmuutta ja intoa lähteä sitä työstämään.


Rinna teki lauantain treeninsä toisen EVL-koirakon kanssa samaan aikaan. Tehtiin molemmat yksilöliikkeet läpi. Molemmilla oli eri liikejärjestys,  mutta liikkeet ajoitettiin samanaikaisiksi, josta tuli odotteluaikaa vaihteleviin kohtiin. Rinna oli aika kierroksillaan. Se oli ihan kuin pahimmillaan kokeissakin ja oli hyvä päästä treenitilanteissa puuttumaan siihen. 


Rinna aloitti rauhallisemmilla liikkeillä toisen tehdessä vauhdikkaampaa. Häiriö ja korkea mieli näkyi etenkin ensimmäisessä liikkeessä eli kaukoissa. Vaihdot oli rumia. Seuraavana ollut tunnari sujui paremmin. Kiertonoudossa pysäytin koiran liian aikaisin eikä se edelleenään osaa säädellä itse vauhtiaan kapulalle tullessan. Se pyöri kapulan kanssa ja tuli hypyn ohi. Ohjatussa noudossa autoin Rinnaa olemalla noudettavan kapulan puolella, sillä koiralla on ollut treeneissä liikaa keskikapula mielessä. Luoksetulossa en ottanut luoksetulo-osuutta lainkaan vaan koira sai vain maata paikoillaan toisen koirakon tehdessä ruutua. Ruudusta kutsuttava koira tuli Rinnan vierestä, johon Rinna reagoi nostamalla häntäänsä. Palasin palkkaamaan kuitenkin koiran luokse. Ruutua tehdessä toinen koirakko teki luoksetuloa. Rinna reagoi toisen luoksetulokäskyyn tulemalla pois ruudusta. Zeta ja seuruu tehtiin samanaikaisesti. Zeta tehtiin toisen koirakon alottaessa samaan aikaa toisesta päästä, asennot oli erit. Rinna lähti tekemään huonolla mielentilalla liikettä. Asennot oli oikein, mutta seuruu alkoi rumasti. Koirasta tuli skarppi keskimmäisen asennon kohdalla, jossa koirat teki asentonsa vierekkäin. Siitä eteenpäin kuvio sujui paremmin. Seuraamiset tehtiin yhtaikaa.  Molemmilla oli omat liikkurin, joita kuunnella. Rinna on hirveän vähän tehnyt tämän kaltaisia treenejä. Muutenkaan treenien taso Rinnan kanssa treenatessa ei yllä millään lailla aikoinaan Saran kanssa tehtyihin. Pitäisi tehdä enemmän.

Sunnuntaina treenattiin omatoimisesti apparin tai parin kanssa yksittäisiä kiikkeitä. Kentällä oli kymmenittäin tennispalloja häiriönä. 

  • Tunnari tennispallojen seassa oli Rinnalle liian vaikea. Samalla koiran liikkuessa se potki palloja liikkeelle luoden itse häiriönsä. Selkeästi pallojen edessä tai takana sujui. Dotilla oli ihan haasteet jo tunnarissa itsessään. Se pystyy tekemään yhden tunnarin liikkuroituna, mutta toistettaessa se alkaa säätämään. Jatkossa toisto joko eri paikassa tai myöhemmin. 
  • Palloja käytettiin myös seuraamisessa häiriönä ja noudossa.
  • Ruutua tehtiin paljon. Ensin kentän molemmissa päissä oli ruudut ja keskellä ympyrä. Rinna joutui oikein kuuntelemaan kumpaan ruutuun mennä. Sitten ruutu muutettiin diagonaaliin. Rinna päätyi ensin ruudun aiemmalle paikalle kulmassa, mutta osasi sitten hakeutua nykyiseen ruutuun. Dotkin teki kaikkia ruutuja. Se tarvii nyt vaan kokemusta ruuduista ylipäätään.
  • Paikkiksissa sain vinkiksi käyttää enempi ääntä koiraa käskiessä. Kappas vain toimii, kun koira on varma käskystään

maanantai 20. tammikuuta 2020

Sydän


SARA tuntuu vanhentuneen viime aikoina. En tiedä mikä on ikää, mikä luonnetta, mikä jotain muuta. Siispä oli aika tutkia Saran sydän tarkemmin. Saran kävi perjantaina sydänultrassa eläiklinikka Livetissä, jossa sydämiä tutkii Taru Kangasniemi.  

Ennen lääkitys aloitettiin vasta oireiden myötä. Nykyään aloitetaan jo aiemmin sydämen tilan mukaan. Näin päästää kiinni ongelmaan, joka ei vielä näy ulkoikoisesti, mutta koira hyötyy jo siitä.

Saralla ei ole ulospäin muita oireita kuin kuunneltaessa sivuääni. Sen syke ja hengitysäänet on normaalit eikä muutenkaan terveystarkastuksessa ollut huomautettavaa. Sivuääni on voimakas, voimakkuudeltaan 4/6. Ultrassa kuitenkin selvisi, ettei sydämen tila ole niin huono kuin voimakkuusasteesta voisi kuvitella. Ne ei aina korreloi keskenään. Saran sivuäänen syy on vasemman eteis-kammiovälisen mitraaliläppävika (endokardoosi, ei prolapsia), josta aiheutuu pientä takaisinvirtausta. Muuten sydän oli normaali. Lääkitys on hyvä aloittaa vaiheessa, jossa sydämen toimintaan tai rakenteeseen on kehittynyt muutoksia (vajaatoimintaa). Tätä kontrolloidaan ultralla vuoden päästä uudestaan tai oireiden ilmaantuessa aiemminkin. 

Saralla on ollut myös yskää. Saran yskä ei ole ollut ihan tyypillistä "sydänyskää", vaikka usein koiran kuulee yskivän juurikin sen nukkuessa, mikä on tyypillistä sydämestä johtuvalle yskälle. Usein miten Sara yskii kuitenkin selällään maatessaan. Se nielun rakenne on veltostunut iän myötä ja yskiminen nen johtuu siitä. Sarppa saa siis jatkaa eloaan kuten ennenkin ilman lääkityksiä. Masurapsuja koiran ollessa selällään tosin rajoitetaan :p


perjantai 3. tammikuuta 2020

Vuodesta toiseen


Vuodesta toiseen siirtyessä on mukava katsastaa aikaa taakse- ja eteenpäin. Täältä löytyy ajatelmia edellisistä vuosista. SARALLE tuli ikää vuoden lopulla jo 12,5 vuotta. Tuossa iässä alkaa jo puolivuotispäivätkin merkata. Vuoden aikana Sara on vanhentunut. Ikä on alkanut näkymään. Saran kuulo on heikentynyt. Koiratanssiajatuskin kariutui siihen, ettei koira kuullut musiikin yli käskyjä. Sillä on selkeästi toispuoleisuutta kuulossa ja suuntakuulo on kärsinyt. Toisaalta kuulon huononeminen auttoi vuoden paukkuihin, toisaalta taas ei... Sara pidettiin sisällä kyläpaikassa virallisen paukkuajan eikä se juuri huomannut pauketta. Ulkonakaan se ei ole huomannut kauempaa kuuluvia pamauksia, mutta isompien suhteen sillä on ollut selvästi vaikeuksia hahmottaa äänen tulosuuntaa, mikä näkyi hämmästyttävän koiraa.

Sara on edelleen ollut ihan hyvässä kunnossa. Se on lenkkeillyt samat lenkit kuin nuoremmatkin, mutta nyt alan jättämään sitä osalta lenkeistä pois. Se jaksaa vielä lenkit irtonaisena, mutta pidemmiltä remmilenkeiltä se saa jäädä pois. Se tykkää kulkea omaa tahtiaan, eikä se näytä nauttivan reipastempoisemmista hihnalenkeistä enää. Varmuuden vuoksi siltä tutkitaan sydämen tila parin viikon päästä ultraamalla. Kaikesta huolimatta Sara kaipaa edelleen aktivointia. Ilman sitä siitä tulee keppostelija, joka varastaa sukkia ja hanskoja. Saralla ei ole ollut enää tulostoiveita, mutta vuoden aikana Sara kisasi jokusen kisan rally-tokoa. Se sai osallistumisoikeuden SM-kisoihin ja käytiin vielä sielläkin fiilistelemässä. Lisäksi Sara kisasi rallya ASCA:n puolella saaden novicen tittelin (RNX) ja yhden hyväksytyn tuloksen seuraavasta luokasta. Jatkossa pidetään treenimielessä edelleen Sara tyytyväisenä!

RINNA kisasi vielä kesällä pk-puolella kolme koetta, kaksi kertaa hakua ja kerran jälkeä. Jäljeltä ei tullut tulosta, mutta haussa tehtiin hyvät kakkostulokset. Mun pk-treenimotivaatio vaihteli vuoden aikana. Suurin syy motivaation vaihteluun oli tulevaisuus. Rinnalle tulee keväällä jo ikää pyöreät kymmenen vuotta. Se on edelleen hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta missä vaiheessa on aika lopettaa fyysisemmät lajit? Rinna aloitti kesällä uutena lajina vepen ja sekin on fyysisesti vaativa laji. Toistaiseksi siis mennään sillä millä mennään.

Vuoden aikana Rinna kävi seitsemässä tokokokeeseen. Tulokset oli pääosin muita kuin ykkösiä, mutta joukkoon eksyi myös kaksi ykköstulosta. Seuraava tavoite onkin saada viimeinen ykköstulos koiralle. Sen jälkeen toko vaihtuu rallyyn. Rallia ei viime vuonna juurikaan treenattu, mutta Rinna kisasi rallia ASCA:n puolella saavuttaen novicen tittelin RN ja yhden hyväksytyn tuloksen openista.

DOT yllätti positiivisesti! Sen kanssa panostettiin vuoden aikana paljolti agilityyn. Se aloitti vuoden kisaamalla ykkösissä ja vuoden viimeiset kisat kisattiinkin jo kolmosissa. ASCA:ssakin koira kisaa nyt kaikissa ylimmässä luokassa. Aiemmin jo koiralla oli hypäreiltä eliten titteli, mutta nyt sillä on se myös gamblersistä ja regularistakin on openista titteli. Agilityssä on siis mennyt paremmin kuin olisin osannut kuvitellakaan. Edelleenkin mulla on vaikea asettaa tavotteita agilityn suhteen. Se on sellainen palapeli lajina :p

Dot aloitti myös kisaamisen rallyssä. Se teki tittelit RTK1 ja 2. Nyt jätetään rally jonnekin tulevaisuuteen ja Dot keskittyy enempi tokoon. Tavoitteena on kisata vuoden aikana ainakin kerran. Viime vuonna ei kisattu ollenkaan. Noin muuten Dot kokeili vuoden aikana myös vepeä ja hakua, joista se tykkäsi kovasti. Voidaan kuitenkin olla eri mieltä, mikä lajeissa on oleellista, mutta ainakin ohjaajankin aivoilla treenit tuottaa hikeä. Dot jatkoi myös parin vuoden jälkeen nosen parissa ja sitäkin ehdottomasti jatketaan.


keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Kulut 2019

Vuoden vaihtuessa on taas hyvä summata vuoden koiramenot yhteen. Aiemmat vuodet löytyy saman kategorian alta (Tilastoihin). Vuoden 2019 kokonaismenosumma oli 4 787,54 eur (398,96 eur/kk). Vaihteluväli oli 118,72-920,60 eur. Lisäksi arvioin suurpiirteisesti koirista aiheutuneet bensakulut, jotka ei ole laskettu kokonaiskuluihin, vaan on näin erillisenä mainintana. Vuosikuluja on helpompi vertailla ilman bensakuluja, sillä en alusta lähtien ottanut autokuluja huomioon. Lisäksi bensakulut on hyvin raaka arvaus vain. Arvaus koirien kuljetuskilometreistä on edelleen noin kymmenen tuhatta ja hintaa sille tuli tonnin luokkaa. 


Vuonna 2019 mentiin siis sunnilleen samalla summalla kuin sitä edeltävänäkin vuonna, mutta vähän erilaisella sisällöllä. Kategoriat pidin edelleen samoina (ruokinta, terveys, harrasteet ja tarvikkeet). Edelleen suurin kategoria oli harrastaminen. Tällä kertaa kasvatettiin sen suuruutta ja vuoden aikana harrastuksiin meni rahaa huima summa: 3 139,63 eur! Edelleen noin puolet menee treenaamiseen (1 488,63 eur) ja puolet kisaamiseen (1 316,00 eur). Seura- ja lisenssimaksuja oli näiden lisäksi 335,00 eur. Suurin menoerä oli agilityn harrastaminen. Pelkästään agitreeneihin laitettiin rahaa noin 850 euroa ja kisoihin vajaa 700 euroa. Aika kova rahallinen panostus siis yhteen lajiin, toivottavasti siis kehittymistäkin on nähty :p

Kisa- ja koemaksut:
  • Agi: 33 kpl + 30 kpl (ASCA), 669,00 eur
  • Rally: 11 kpl + 4 kpl (ASCA), 327,00 eur (+ SM-koe seuran maksamana)
  • Toko: 7 kpl, 205,00 eur
  • Pk: 3 kpl, 115,00 eur

Toinen iso muutos tapahtui terveyskategorissa. Rahaa meni puolet vähemmän (872,09 vs. 1 948,55 eur). Vakuutusmaksut nousivat sen verran, että lakkautin myös Rinnan ja Dotin vakuutukset (eikä mitään taikauskoista pahaa ole tapahtunut, vaikka lakkautinkin!). Isoin erä oli nyt koirien lihasluolto, eli fyssaroinnit ja hiertonta yht. 620,00 eur. Tämän lisäksi rahaa meni ulko- ja sisäloishäätöihin (139,37 eur), rokotuksiin (98,00 eur) ja hammastahnaan (5,72 eur). Loishäätöaineet riittää seuraavankin vuoden eikä rokotuksiakaan joka vuosi uusita. Muuta terveysmenoa ei onneksi ollut. 

Koirien ruokinta maksoi tällä kertaa 689,01 eur. Tämä summa on muuttunut vuosittain suurestikin (vuonna 2017 988,69 eur vs. 2018 468,56 eur). Varsinaisesti koirien ruokinta ei ole muuttunut. Ne on vaan aina syöneet hyvin vaihtelevasti. Lisäksi ostan tarjouksista ruokia varastoon ja tälläkin hetkellä varastot on täynnä. Myös lahjaruokien määrä vaihtelee. Nyt palkintoina ym. tuli noin 50 kg ruokaa.

Pienen kategoria on edelleen tarvikkeet. Olen ylpeä, että olen kategorian saanut pidettyä vuodesta toiseen pienenä! Tarvikkeisiin meni tällä kertaa rahaa alle satanen (96,81 eur). Se sisälsi vepetarvikkeita (kelluvia leluja ja pelastusliivit), uusien ohjeiden mukaisen ketjukaulaimen, viilennyspeiton autolle sekä euron suan.

Ensi kaudelle toivotaan toki terveyttä, mutta tiedän jo nyt kategorian kasvavan :/  Harrastuskategorian toivoisin laskevan. Halvemmallkin saisi treenattua!
Tammikuu   328,00 eur
Agikisat, 2 starttia 27,00 eur
Agikisat, 2 starttia 26,00 eur
Maiju Korhosen agitreenit (ATD) 15,00 eur
Johanna Saariluoman tanssikoulutus (HSKH) 20,00 eur
ATD:n kimppatoko, 3 krt 16,50 eur
Oona Mäen (ATD) rally-tokokoulutus, 4 krt 25,50 eur
EPK:n jäsenmaksu 30,00 eur
SPKL-lisenssi 40,00 eur
Rally-tokokoe, 2 kpl 46,00 eur
Lihaa, rasvaa ja luita 43 kg 82,00 eur

Helmikuu    295,60 eur
Vappu Alatalon hyppytekniikkakoulutusvkl (HAU) 87,00 eur
ATD:n jäsenmaksu 25,00 eur
HSKH:n jäsenmaksu 50,00 eur
Rally-tokokerta (ATD) 5,00 eur
MSM-jauhe 200 g 6,60 eur
Tanja Kurikan agikoulutus (HAU) 25,00 eur
Agikisat, 1 startti 12,00 eur
Tokokoe 30,00 eur
KPKY:n jäsenmaksu 25,00 eur 
HiHa:n jäsen- ja liittymismaksu 30,00 eur

Maaliskuu   920,60 eur
Tanja Kurikan agikoulutus (HAU) 25,00 eur
Fyssari, 10 krt 580,00 eur
NAS-agitreenit, 3 krt 94,60 eur
Tokotreeni 10,00 eur
Agikisat, 2 starttia 26,00 eur
Anna-Leena Väätäsen tokokoulutus 22,00 eur
Mirja Leinikka: Sosiaalinen palkka (luento) 35,00 eur
Rally-tokokoe, 2 kpl 56,00 eur
HAU:n jäsenmaksu 60,00 eur
Hallimaksu (2h) 12,00 eur

Huhtikuu   454,88 eur
Bravecto 500 mg 4 tbl 122,75 eur
Luut (lammas) 3 kg 8,13 eur
Agikisat (ASCA), 6 starttia 54,00 eur
NAS-agitreenit, 3 krt 109,50 eur
Agikisat, 3 starttia 38,00 eur
Australianpaimenkoirat ry:n jäsenmaksu 35,00 eur
Rally-tokokoe 20,00 eur
Tokokoe 25,00 eur
ATD:n tokokurssi (Mari Leiviskä,  Emmi Lavikka, 5 krt) 12,50 eur 
Hieronta 40,00 eur

Toukokuu   338,55 eur
NAS-agitreenit, 4 krt 119,60 eur
Vepetreenikausi 30,00 eur
J&V 4 kg 3,95 eur
Hakuleiri (vkl) 55,00 eur
Tokoleirivkl (HSKH) 100,00 eur
Tokokoe 30,00 eur

Kesäkuu   402,12 eur
Vepeleirivkl (HiHa) 105,00 eur
NAS-agitreenit, 3 krt 94,60 eur
Lelu 14,00 eur
HHC 15 kg 32,52 eur
Agikisat (ASCA), 12 starttia 96,00 eur
Lihaa (sika, nauta, lohi) 30 kg 60,00 eur

Heinäkuu   572,55 eur
Jessi Landenin vepekoulutus (HiHa) 15,00 eur 
PAHA-koe 40,00 eur
Rally-tokokoe,  2 kpl 50,00 eur
Rally-tokokoe 20,00 eur
Islamer 1 kg 9,66 eur
Axilur 500 mg 10 tbl 16,62 eur
NAS-agitreenit, 1 krt 29,90 eur
Agikisat, 2 starttia 24,00 eur
Brit 24 kg, Pure Natural 24 kg 178,63 eur
Nero 15 kg 15,90 eur
Luut (sika) 6 kg 12,00 eur
Nelosrokote + rabies x 2 98,00 eur
Pelastusliivit 27,92 eur
Puruluut 280 g 7,92 eur
Agikisat, 2 starttia 27,00 eur

Elokuu   326,90 eur
Agikisat, 5 starttia 66,00 eur
NAS-agitreenit, 1 krt 27,00 eur
KPKY:n vkl-leiri 40,00 eur
Viilennyspeitto 29,90 eur
PAJÄ-koe 40,00 eur
HAU:n agit 100,00 eur
Agikisat, 2 starttia 24,00 eur

Syyskuu   514,39 eur
Rally-tokokisat (ASCA), 4 kpl 60,00 eur
PAHA-koe 35,00 eur
Agikisat, 2 starttia 20,00 eur
Agikisat (ASCA), 12 starttia 96,00 eur
Nose-work (3 krt, ATD) 12,00 eur
Luut (sika) 12 kg 36,72 eur
Luut (kana) 10 kg 26,00 eur
Puruluut (hirvi) 500 g 10,38 eur
Ketjukaulain 6,99 eur
ATD:n agit 127,50 eur
Timo Rannikon agikoulutus 44,00 eur
Prima Dog 2 kg 5,00 eur
Puruluut 800 g 11,80 eur
Rally-Tokokoe 23,00 eur

Lokakuu   185,40 eur
Agikisat, 4 starttia 54,00 eur
Acana 4 kg 4,40 eur
Aptus Attapectin 30 tbl 9,00 eur
Vepepatukoita, 3 kpl 17,00 eur
Suka 1,00 eur
Kennelliitto 40,00 eur
Tokokoe, 2 kpl 60,00 eur

Marraskuu   118,72 eur
Tokokerta (ATD) 5,00 eur
Jirka Vierimaan vireenhallinta (kuuntelu) 30,00 eur
Agikisat, 2 starttia 27,00 eur
Rally-tokokoe 25,00 eur
Agikisat, 2 starttia 26,00 eur
Hammastahna (Virbac) 5,72 eur

Joulukuu   329,83 eur
Agikisat, 2 starttia 26,00 eur
Tokokoe 30,00 eur
Rally-tokokoe 27,00 eur 
Lihaa (lohi, sika, nauta, lammas) 30 kg 70,00 eur
Zaaron, Brit Care,  PrimaDog 17 kg 45,00 eur
Frolic 750 g 1,50 eur
Puruluita 4,2 kg 40,00 eur
Hallivuokraa 39,43 eur
HHC 15 kg 20,90 eur
Tokokoe 30,00 eur