perjantai 31. joulukuuta 2010

Vuoden vikat


Joulua vietettiin pohjosessa. Etelässä pentu alkaa nostella koipiaan, kun miinusasteita on 15. Tuolla pohjosessa penne kulki ilman vaatetusta -25 asteessakin. On vissiin sisämaassa vähempi tuulista ja kuivempaa pakkassäätä. Lomailun ohessa RINNA teki ensimmäiset tunnarinsa liikkurin kanssa :) Loma oli lyhyt ja arkeen on jo palattu. Tiistain treeneissään Rinna oli varsin riehakkaalla tuulella, joten mikään ei oikein sujunut. Ensin päästeltiin höyryjä kolmen hypyn hyppysuoralla, joka päättyi putkeen. Ensin menin kutsumaan pennun mukaan putken luota, sitten ekan ja toka hypyn välistä. Eteenmenona minun jäädesssä ekan hypyn taakse ei onnistunut. Hyppy yhdistettynä pussiin sujui hienosti! Puomin ylös- ja alasmenot oli pienen pöydän päällä. Ekaa kertaa tehtiin siis lähes kokonaista puomia minikoossa. Rinnalla meinasi mennä koko homma rallatteluksi. Se vaan juoksenteli puomilla edestakaisin. Muisteltiin asiaa takaperin ketjuttamalla ja alkoihan se 2on2offkin sujumaan. Tosin on pikkasen liikaa kiihdytystilaa koko puomia tehdessä... Keppejä tehtiin taas kujana. Koitin vaikeuttaa hommaa ja jätin näkyvän lelun pois. Rin lähti hyvin juoksemaan kujaa, mutta montaa toistoa se ei tarjonnut, sillä en osannut heittää lelua oikein. Olin joko myöhässä tai heitin minne sattui, joten pentu alkoi kääntymään kesken kujan minua kohden odottaen, että heittäisin lelun... Palattiin siis taas malliin, jossa lelu oli kujan päässä. Parilla hypyllä ja putkella tehtiin ohjauskuvioita. Ensin twistiä (A.), mikä oli mullekin uusi kuvio. Toisen hypyn takaakierto vielä onnistui, mutta hypyltä putkeen meno ei. Mun kädet vaan huitoi minne sattui. Tehtiin palasina. Onnistui niin, muttei kuitenkaan sittenkään kokonaisena. Samaisilla esteillä opeteltiin myös takaaleikkauksia (B.). Aan Rin kesti, beetä ei.SARAKIN oli mukana. Se treenasi namialustaa. Lisäsin vaikeutta sijoittumalla itse eri kohtiin. Jos olen koiran takana, koira kiinnittää huomionsa alustaan. Kun jäin alustan ja koiran välille, kesti pidempään ennen kuin koira lopetti minun tuijottamisen ja vilkaisi alustaa. Sara teki myös kaukoja riman kanssa n. 15 metristä. Ensin yksittäisiä vaihtoja, sitten pieniä sarjoja ja lopulta sarja ilman rimaa. Sujui hienosti!


---


Torstaina käväistiin lyhyesti ja ytimekkäästi Sporttikoirahallilla. RINNAN kanssa ensin takaakiertoja ja pakkovalssia. Pakkovalssia penne ei vielä ihan ymmärrä. Nyt otin avuksi putket, joihin penneä lähetin pakkovalssauksen jälkeen. Se helpotti. Rin treenasi myös puomin alastuloa. Se kestää nyt minun liikkeen jatkumisen. SARAN kanssa jatkettiin keppitreeniä. Nyt Sarppa veti täyttä vauhtia pujotellen lelulle :) Takaaleikkauksetkin meni ihan ookoosti. Ja jopa minun liikkuminen päin vastaiseen suuntaan kepeillä onnistui, vaikkakin koira oli tässä aika epävarma. Namialustaltakin taas syötiin. Sas kestää minun liikkumisen sen takana ja pitää kontaktin alustaan, mutta edelleen minun ollessa alustan ja koiran välissä se ottaa helposti minuun kontaktia. Namialustalle menoa tehtiin myös lyhyen suoran putken kautta. Näissäkin oli vaikeinta, jos olin puolivälissä putkea.


Molempien kanssa myös tokoiltiin. RIN teki perusasentoja ja seuruita. Lisäksi otettiin paikallaanoloja sekä maaten että istuen. Pennehän en vieläkään  ole opettanut istumista käskystä, mutta paikkaistumisen alkeet sujuu kuitenkin :D SARAN kanssa tehtiin kaukoja riman kanssa sekä lopuksi vielä lähemmäs 10 toistoa ilman rimaa n. 15 metristä käskyttäen. Onnistui, koira oli liikkumatta! Jääviä otettiin narupallon kera. Koira kuunteli, ainoastaa eka seisominen meni istumiseksi.

keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Vuodet 2010 ja 2011


SARAN tavoitteena tokossa oli kerätä koularin verran ykköstuloksia voittajaluokassa. Se onnistui, koiran nimeä koristaa nyt TK3. Yhteensä kuusi koekäyntiä se vaati. Ykköstulosten lisäksi saatiin aikaiseksi yksi kakkos- ja kolmostulos sekä keskeytetty koe. Luokkavoittoja tuli kolme ja kahdessa kokeessa sijoitus oli toinen. Mukaan mahtui myös piirinmestaruuskoe (KV-koe). Ensi vuodelle tavoitteena on tehdä koirasta vaatimattomasti valio.


Agilityssä tavoitteena oli saada kummallekin kisakokemusta. Se menikin paremmin kuin uskoinkaan, sillä seuraavaksi kisataankin sitten kakkosluokassa. Saran kanssa kisattiin yhteensä 10 starttia. Kolmen nollan lisäksi tehtiin kuusi hyllyä sekä yhdeltä radalta kerättiin 15 virhepistettä. Nollista kaksi tuli voiton kera ja yksi otettiin vastaan kakkossijalla. Ensi vuoden tavoitteena on nousu kolmosiin. Lisäksi keppejä ja kontakteja työstetään itsenäisemminksi ja nopeammiksi, opetellaan uusia ohjauskuvioita ja yritetään saada koiran kaarteita pienemmiksi. Alkuvuodesta osallistuttaneen hyppytekniikkakurssille ja yritetään parantaa koiran hyppytekniikkaa entisestään.


Pk-puoli jäi vähäisemmelle huomiolle. Jälkiä tuli tehtyä aika harvakseltaan. Vähäisestä treenimäärästä johtuen mentiin osaamisessa välillä huonompaan suuntaan, mutta lopputulos on kuitenkin plussan puolella. Janatreeneissä päästiin eteenpäin, mutta ne kaipaa edelleen paljon treeniä. Jälkeä tehdään myös ensi vuonna, samoin esineruutuja. Lisäksi tottista (esteet, eteenmeno, paukut) voisi treenata enemmänkin. Suurempia tavoitteita pk-puolelle en vielä ensi vuodelle aseta, paitsi että se auto ois kiva...


Näyttelyissä ei käyty, ei ehkä mennä ensi vuonnakaan :p


Terveyttäkin oli. Tällä kertaa tutkimusvuorossa oli silmät ja polvet. Molemmat oli priimaa. Nyt on toistaiseksi koirasta kaikki terveystulokset saatu. Ensi vuodelle ei jää mitään tutkittavaa.


Muuta ei juurikaan vissiin tehty. Paimennusta käytiiin kokeilemassa. MH-kuvauspaikkaa ei saatu. Ensi vuonna voisi olla aiheellista jo mennä luonnetestiin.


Sara sai kuluvana vuonna myös kaverin. RINNALLE en osaa asettaa vielä mitään varsinaisia tavoitteita. Penne on aloittanut niin tokon, agin kuin pk-jäljenkin parissa ja lisäksi se on kokeillut paimentamista. Edetään kaikessa mitä sitten thdäänkin pennulle sopivaa tahtia ensi vuonnakin. Näyttelyissä voitais kuitenkin käydä. Hoo ois kiva.

tiistai 21. joulukuuta 2010

Agia


Sarakin pääsi mukaan Rinnan treenivuorolle. RINNA teki kujakeppejä, minikeinua, puomin alastuloa etupalkalla ja pussia. Lisäksi tehtiin hyppytekniikkana perussarjaa. Ohjauskuvioitakin tehtiin pienten ratojen muodossa. Ekassa eka hyppy takaakierrolla, valssilla putkeen ja poispäinkäännöllä putkesta hypyn kautta toiseen putkeen. Poispäinkääntö oli pennulle uutta, mutta sekin sujui hyvin kun oli putkivetovoimaa. Lisäksi harjoiteltiin takaaleikkausta kahdella hypyllä.SARAN kanssa työstettiin keppejä ja puomin alastulon kontaktia. Kepeillä palloa oli heittämässä Eeva. Pystyin helposti irtomaan sivusuunnassa muiden muiden esteiden taakse ja nyt onnistui myös tiukka takaaleikkaus kepeille mennessä (keskimmäisen kuvan tapaan). Koiran vauhti on nopeampi, jos itse vedätän, mutta ei yhtään paha ollut nytkään. Puomilla otin tällä kertaa etupalkaksi lelun ja putken. Vaikka muuten Sara tuntuukin noita arvostavan enemmän kuin nameja, niin namialusta kyllä toimii paremmin.


Lopuki molemmat pääsi juoksentelemaan parin bc-kakaran kanssa. Aussiet vaan tais pitää omaa kivaa :D

sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Viikonlopun tokoiluja


Ennen lauantain koulutusvuoroa tokoiltiin molempien kanssa HSKP:n vapaavuorolla ATD:n hallilla. SARALLE ensimmäisenä merkiltä ruutuun lähetyksiä. Ekassa ruudussa odotti lelu, seuraavissa pysäytin tyhjään ruutuun. Ensimmäisen käskytin lähempänä ruutua, toisen kisaetäisyydeltä. Koira pysähtyi hyvin oikeaan kohtaan ja meno oli vauhdikasta. Otettiin merkille menoja erikseen. Kun koira ominpäin tarjoaa merkkiä, se tekee sen oikein. Käskyllä ei sujunut niin helposti, ehheh... Tunnari tehtiin liikkurin kanssa. Pikkasen taisi olla väärä mielentila, sillä Sa nosti haistellessaan väärääkin kapulaa, toi kuitenkin oman. Palkkasin vauhdista, jottei pääsisi puremaan kapulaa (mielentila kun oli niin väärä). Tunnarin pitoja tehtiin erikseen. Olohuonetreeneissä näitä on tehty ja siellä onnistuu hyvin pidot puremattakin jopa askelsiirtymissä. Hallissa oli kuitenkin kierroksia liikaa ja herkemmin se suu alkoi napsaamaan. Tehtiinkin sitten ihan vain helppoja pitoja. Sara teki myös kaukoja rima takatassujen edessä. Nämä sujui nyt tosi hyvin, myös 15 metristä. Lisäksi Sara näytti kurssilaisille kuinka kuuluu seurata... Älytön vinkaisu heti liikkeelle lähdettäessä ja kontakti tippui parin metrin päästä. Huomautin näistä ja loppu sujuikin hyvin, tosin ehkäpä täyskäännökset vasempaan oli aavistuksen vajaita. Juoksussa koiruus tuli mukana hienosti pomppimatta.


RINNAN vuoro alkoi ruudulla. Tehtiin sekä leluruutuja että kosketusalustallista ruutua. Molemmat sujui hyvin. Tilanahtauden vuoksi läehtysmatkaa oli vain 5-10 m, kertaalleen saatiin tehtyä täysimittainenkin leluruutu. Lisäksi tehtiin pari vauhtinoutoa. Ekassa annoin pennun tulla parin metrin päähän ennen kuin heitin lelua. Toisella palkkasin jo, kun pentu oli kantanut kapulaa pari askelta. Kotiterassilla tehtiin vielä tunnari. Niitä onkin ahkeraan viime aikoina tehty. Sopivassa mielentilassa tunnari onnistuu aina. Tällä hetkellä pentu etsii rauhallisesti oman kapulan, nostaa sen ja kantaa sitä pari askelta ennen kuin palkkaan. Kanto ja luovutus on siis vielä aivan kesken, mutta muuten tunnari on nyt tokoliikkeistä lähimpänä valmista. Sekin toki vaatii vielä paljon töitä, mutta hyvällä mallilla se siis on :)


---


Sunnuntaiaamuna tokoiltiin SARAN kanssa Tuomelan koululla. Yöllä oli satanut lunta ja edelleen tuiversi. Ensin luoksetuloja ja lähinnä maahanpysäytyksiä pitkästä aikaa. Näitä pitäisi treenata useammin, mutta kun ei huvita kun en saa koirasta irti sellasta suoritusta kuin haluaisin :/ Käytössä oli herkkutakapalkka ja käskyn yhteydessä juoksin koiraa kohden. Tällä kertaa maahanmenoissa Sa jarrutti ja liukui liukkaalla alustalla. Edistystä siis. Kertaalleen pysäytin seisomaankin ja siinä tuli pari ylimääräistä askelta, koira ei vissiin osannut odottaa sitä. Seisoin ruutu takanani ja läpijuoksuissa lähetin koiran ruutuun. Oli vaikea arvioida koiran vauhtia niin läheltä ja ekalla pysäytinkin liian myöhään. Ruutua tehtiin myös merkiltä (eri suuntaan kuin eilen). Kaikissa Sa juoksi hyvää vauhtia ruutuun ja pysähtyi hyvään paikkaan. Kerran käskin maahankin eikä koira sen jälkeen edes ennakoinut maahanmenoa. Lopuksi vielä leluruutu. Merkkiä tehtiin ruudun ollessa houkuttimena sen takana. Merkki alkaa olla nyt varma, ekalla koira varastikin jo valmisteluissa merkille ja muutenkin tarjosi merkkiä omatoimisesti vähän väliä. Lopuksi vielä pitkästä aikaa eteenmenokin kentän poikki (n. 60 m). Hyvin juostu sekin (helppohan se oli juosta mun tekemää polkua pitkin...). Kotiterassilla vielä tunnari 30 kapulalla. Sa haisteli nätisti kapuloita, nappasi väärän ja pokkana toi sen purematta. Sara ei tee tuollaisia virheitä ja oli kovin varmanoloinen kapulasta, oisko jostain syystä hajua ollut kahdessa kapulassa? Käskin koiran etsimään uudestaan ja nyt siistin etsinnän jälkeen palautui oma, joskin koira pureskeli sitä hieman tuodessaan. Myöhemmin Sarppa teki vielä yhden tunnarin suurella kapulamäärällä. Se oli hyvä lukuunottamatta hieman vinoa luovutusasentoa. Tarvii treenaa erikseen luovutusasennot ja pidot.


RINNAKIN teki lähes jokapäiväisen tunnarinsa lenkkinsä jälkeen. Se oli hyvä. Lenkillä piiloteltiin omaa kapulaa muutamaan otteeseen. Ekassa ja vikassa pentu ei nähnyt piilotusta, keskimmäisessä näki ja löysi kapulalle turhan nopeaan vaikka hämypiilottelin. Rin työskentelee kunnes kapula löytyy. Sillä on vaan aika laaja etsintäalue. Pitää jatkossa piilottaa aina se kapula sinne 10 metriin. Häiriöitäkin saatiin. Kävelytiellä kulki vierestä ihminen, kun penne etsi kapulaa penkan puolelta. Ei haitannut. Kertaalleen kauempaa kuului koiran haukuntaa. Siihen Rinna vastasi urinalla samalla kuin teki työtään :p

perjantai 17. joulukuuta 2010

Sporttikoirahallilla


Yötä vietettiin taas Sporttikoirahallilla. SARA aloitti itsenäisten keppien kanssa. Edelleen meni paremmin kuin viimeksi! Pitäis treenata aloitusväli varmemmaksi niin voisi lähettää koiraa kepeille paremmin vielä eri suunnista. Keinua tehtiin sekä kosketusalustan kanssa että ilman. Kosketusalustalla keinu toimii hyvin. Ilman sitä 2on2off tulee siinä mielessä oikein, että etutassut on maassa ja takatassut laudalla, mutta koira kääntyy helposti minuun päin. Jatketaan siis lisää kosketusalustan kanssa. Sara teki myös hyppytekniikkatreenejä, perussarjaa (rimat 15 cm) ja pitenevää (rimat 25 cm) muutaman kerran kumpaakin. Perussarja ei näyttänyt alkuun hyvältä. En tiedä miltä se sivusta katsottuna näytti, mutta takaapäin näytti, että koira olisi laskeutunut hypystään heti riman jälkeen. Pitenevä sitä vastoin näytti ihan hyvältä. Lisäksi Sas teki tokoa. Tehtiin seuruun käännöksiä. Se muuten lukee tosi hyvin yläkropan liikettä! Myös jääviä tehtiin. Niissä lähinnä keskityttiin paikallaan pysymiseen minun kiertäessä koiran ympärillä. Pysyi.


RINNA kertaili taas puomin alastulon kontakteja. Niitä tehtiin naksutellen ja namialustan kanssa. Pentu alkaa kestämään jo minun liikeen jatkumisen. Pitää kuitenkin vielä paljon vahvistaa oikeaa kohtaa. Pussi oli taas hieman erilainen mihin pentu on tottunut ja ekalla yrittämällä pentu kävi tässäkin vain kääntymässä ympäri. Kertaalleen nostin helmaa ja sen jälkeen pussiakin oli kiva suorittaa itsenäisesti... Pussia tehtiin yksittäisenä ja yhdistettynä mutkaputkeen. Naksuttelin pitkästä aikaa kosketusalustaakin. Ihan hyvin se oli muistissa, tosin pentunen tarjosi alustalla maahanmenoa. Otettiin sitten maahanmenojakin. Vähemmissä määrin maahanmenot esiintyy enää kyynärät ilmassa. Lisäksi tehtiin hyppyä yhdellä laudalla. Laitoin toiselle puolen lelun ja perusasennosta lähetin Rinna lelulle. Hyvin sujui.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Paimennuskokeilu


Käytiin tutustumassa lampaisiin Swedun Paimennuskoululla Somerolla. Sekä minä että koirat oltiin ihan ensikertalaisia tällä alueella. Molemmat koirat pyörähti kehässä kahteen otteeseen. RINNA ensin. Alkujärkytyksen jälkeen pennusta löytyi ideaakin, vaistot oli siis tallella! Se lähti hyvin kiertämään laumaa. Toisella kerralla jo niinkin hyvin, että se oli liian tiiviisti lampaissa kiinni ja esti niiden liikkumisen. Otettiin avuksi paimennussauva, jolla oli tarkoitus pitää koira lampaiden takana (estää sen tuleminen samalle puolen kuin ohjaaja). Ensin en saanut sillä haluttua reaktiota (auktoriteetti puuttui). Sitten näytettiin miten se tehdään ja penne kunnioitti sauvaa vähän liikaakin. Se oli hämillään eikä tiennyt mitä tehdä (mielisteli ja rauhoitteli). Eihän pieni koira ole tottunut, että sitä huidotaan kepillä pois! Pentu kyllä näytti pääsevän asian yli.


SARA keskittyi ensiyrittämällä lähinnä ympäriinsä rallatteluun ja lampaan kakkaan, huomasi se siinä sivussa ne lambitkin. Toisella kerralla Sa paransi. Se lähti kiertämään laumaa, muttei tokikaan yhtä intensiivisesti kuin Rinna. Silläkin kuitenkin oli liian tiivistä kiertäminen eikä lampaat liikkuneet. Tässäkin otetiin sauva apuun, mutta en oikein saanut sillä haluttua tulosta. Sara jäi vain seisomaan lampaiden taakse. Käskytyksillä se toimi jotenkuten, mutta niiden kanssa oli hämillään, kun käskyt ei tarkoittaneetkaan samaa kuin muussa elämässä. Eli eri käskyt käyttöön paimentaessa.


Hauska oli kokeilla tätäkin. Molemmat koira yllätti positiivisesti; suuria odotuksia kun ei ollut (ajattelin niiden lähinnä syövän sitä paskaa...). Käytäneen varmaan toisetekin kokeilemassa. Mulla ois ainakin paljon opittavaa tästä maailmasta...

tiistai 14. joulukuuta 2010

Hyppyjä ja keppejä


Mutta ensin RINNAN kanssa minikeinua. Siitä ei meinannut tulla mitään, sillä pentunen tarjosi hanakasti vain 2on2offia. Eli se oli koko ajan väärinpäin :p Saatiin kuitenkin tehtyä keinua kokonaisuudessaankin. Nyt pystyn jo kävelemään keinun vierellä. Hyppytekniikkana tällä kertaa tehtiin kasvavaa sarjaa namialustalle. Se sujui ilman suurempia ongelmia. Keppeihin tutustuttiin kujamuodossa. Päätin nyt aloittaa keppitreenit kujatekniikalla. Todennäköisesti ei kuitenkaan treenata pelkästään siten, vaan myöhemmin otetaan ohessa keppejä verkotettuina tms. Kuja oli nyt alkuun leveänä ja lelu odotti kujan päässä. Näitä pitää nyt tehdä paljon. Penne teki myös ominpäin putkia. Se näkyi hakevan hienosti pimeistäkin putkikulmista.


Kotimatkalla bussia odotellessa tehtiin vasempaan käännöksiä paikoillaan ja kylläpä vain pentu osasi hienosti! Takapää tuli hyvin mukana. Seuraamista mä olen miettinyt. En jostain syystä osaa oikein aloittaa sen treenaamista Rinnan kanssa. Ehkä opetan sen perusasentotreenien kautta?

lauantai 11. joulukuuta 2010

Treenejä viikon varrelta


Ennen maanantaista SARAN agia oltiin tehty parituntinen umpihankimetsälenkki (paikoin puoleen reiteen lunta...). Mua väsytti, Saraa ei ja sehän näkyi...


Rata oli mukava:Ensin tehtiin kokonaista rataa. Muutama ongelmakohtakin nousi esiin. Ensimmäinen oli alkusuoran jälkeen koiran oikeaan putkeen saanti. Meni se kyllä, mutta tais olla vaan tuuria. Putken jälkeisellä hypyllä (5.) kokeilin ohjata kauempaa, mutta tää tarvi vielä saattoa. Keppien jälkeen jaakotin. Jaakotuksella Saran saa kääntymään tosi tiukasti. Ajoituksen suhteen oli ongelmaa, jaakotin liian aikaisin ja koira tuli hypyn ohi. Vikasta putkesta pituudelle kulma oli aika haasteellinen. Piti jäädä aivan putkelle suuntaamaan koira oikeaan suuntaan. Sitten tehtiin osissa. Ensin alkusuoraa. Kokeilin mennä muurin taakse kutsumaan koiraa ja sehän toimi. Sas meni hyvin pussiinkin kutsuna. Näin sain etumatkaa ja sain ohjattua koiran varmasti oikeaan putkeen. Uutena kuviona tuli layerointi ja putkella kokeiltiin sitä (eli ohjaus 4. putkeen 6. ja 8. putken välistä) ja sehän toimi! Layeroin myös 8. putkelta kepeille mennessä, mutta se olikin ihan helppoa.


Lopuksi tehtiin vielä kaikkia kontakteja erikseen. A on ihan ok. Tosin kertaalleen Sa rysäytti rumasti A:lle. Se tekee sitä välillä, etupää ei tykkää. Pitää miettiä, josko tarvittaisiin ylösmenollekin pysäytyskontaktit. Keinukin oli hyvä. Siinä toimii hyvin kosketusalusta käyttö. Puomilla se taas ei toimi. Sara alkaa selkeästi nyt hidastelemaan alastulolla kosketusalustan vuoksi (miettii vissiin miten asettaa tassunsa sille).


---


Tiistaina RINNAN agivuorolla tehtiin treeniä taas sillisalaattina. Aloitettiin puomin alatulon kontaktilla. Tutustutin pentua tässäkin namialustaan. Alusta oli parin metrin päästä kontaktista ja se auttoi koiraa olemaan suorassa sekä lähtemään räjähtäen kontaktilta. Minikeinulla tehtiin myös kontaktia sekä keinua kokonaisuudessaan minun taas peruuttaessa. Penne sai myös hakea keppien ekaa väliä. Molemmin puolin onnistuu kunhan pennulle antaa vähän apuja. Hyppytekniikkaa tehtiin perussarjana. Olin laiska enkä ensin jaksanut muuttaa medivälejä maxeiksi. Niin rumasti pentu ne hyppi, että oli sitten pakko. Maxsimitoilla sujuikin hyvin. Pari kertaa tehtiin pussiakin. Putkia tehtiin kolmeakin putkeen. Putkihullulle pennulle se oli helppoa. Lisäksi putkiin mentiin siivekkeen kierron kautta (ikäänkuin hypyn jälkeinen käännös ja takaakierto). Pikkasen tokoiltiinkin. Pentu teki imutusseuruuta, lähinnä käännöksiä. Namin voimalla pentu käyttää aika kivasti takapäätään :) Rin on myös oppinut tunnarikäskyn lisäksi toisenkin tokokäskysanan. Se on ”Maahan”. Oon siis vihdoin ja viimein alkanut yhdistelemaan tekoihin sanoja...


---


Torstai-iltaa (yötä) vietettiin taas Sporttikoirahallilla. SARAN kanssa jatkettiin edelleen kontakti- ja keppitreenillä. Keppejä tehtiin lelun odottaessa keppien päässä. Sara oli mainio :) Se pujotteli kepit kerta kerralta nopeammin vaikka jäinkin seisomaan keppien aloituspaikalle. Opiskeltiin namialustan kanssa katseen suuntaamista eteenpäin. Tutustutin koiraa namialustaan ja ompas vaikeaa koiran kanssa, joka on tottunut pitämään katsekontaktia! Siirsin namialustan kuitenkin puomillekin (parin metrin päähän kontaktialueesta) ja siinä se sujui paremmin. Ensin tehtiin pelkkää alastuloa ja sitten koko puomia. Koira juoksi hyvää vauhtia alastulolle, vaikka itse jäin taakse ja irtosin sivusuunnassakin. Tosin parennettavaa on vielä. Keinulle otin avuksi kosketusalustan. Saralla on ollut välillä arpomista oikeassa kohdassa ja nyt vahvistetaan oikeaa kohtaa alustan kanssa. Toimi hyvin, näissäkin pystyttiin ottamaan jo irtoamista. Välistävetoja tehtiin limittäisillä hypyillä. Helposti koiruus ohjautui. Suoralla putkella treenattiin tiukkaa kääntymistä heti putken jälkeen suhinan kera. Seuraamistakin tehtiin estehäiriöiden kanssa. Seuruutin koitaa ahtaiden hyppyjen välistä, päin putken suuta ja keppiväleistä. Kaikissa ekalla kerralla kontakti tippui hetkellisesti, mutta seuraavilla ei enää. Tehtiin myös hitaana kävelynä. Sarpsan takapää toimi aivan loistavasti täyskäännöksissä ja tavallisissa vasempaan käännöksissä!


RINNAN kanssa tehtiin ohjauskuvioina kahden hypyn (ei rimoja) kanssa välistävetoja ja pakkovalssia. Välistävedot tehtiin minun peruuttaessa ja pentu on liian nopea! Pakkovalssi oli uusi tuttavuus. Se aiheuttikin pennussa haukun. Kun Rin ei ymmärrä, se haukkuu. Naksuttelin keppien aloituskohdan hakua. Penne ei ymmärrä vielä puolieroja vaan tarjoaa molemmilla puolin molempia kiertoja ;) Puomin alastuloakin tehtiin naksun voimin. Käytin tässä myös namialustaa. Rin teki myös maahanmenoja. Hyvin se pysyy paikoillaan niin maassa kuin istuessakin minun liikkuessa ympärillä. Lisäksi Rin teki tokikin putkia ohjatusti ja ominluvin. Minkäs sille voi, ne on vaan niin kivoja...


Rinna huusi seinässä Saran kanssa touhutessa. Pinna katkesi ja annoin pariin kertaan pennulle palautetta ja olihan se sitten nätimmin. En vaan oikein usko pysyvää ratkaisua tuolla tavoin saavuttavani. Aiemmin olen antanut pennen vain huutaa ja kehunut sen hiljentäessä. Jatkettaneen sillä linjalla.


---


Perjantaina mentiin Agimestaan (siellä voi treenata vaikka sukkajalassa!). SARAN kanssa opeteltiin uutta ohjaustapaa, saksalaista. Se olikin aika kiva, kunhan vain sain omat kädet toimimaan oikein. Sara oli selkeästi pohtinut namialustaa yön aikana ja nyt se sujui paremmin, koira ei kysynyt eää lupaa katsekontaktin kautta vaan odotti vapautusta katse tiiviisti alustassa. Namialustan kanssa tehtiin puomin alastuloa. Lisäksi naksuttelin suoraa 2on2off-asentoa. Näissä olin vielä koiran edessä, mutta kunhan koiruus suoristuu niin siiirryn sen taakse. Namialustaa käytettiin myös hyppytekniikkaa tehdessä perussarjalla (rimat 15 cm). Hallilla oli musta muovinen pussi, jota tokikin piti kokeilla. Saraa ei yhtään kummastuttanut se, vaan sillä oli ihan supervauhti.


RINNAKIN teki mustaa pussia. Ekalla pentu kävi pussissa kääntymässä, joten avitin nostamalla helmaa. Sen jälkeen penne veteli vauhdikkaasti ilman apujakin. Treenattiin myös puomin alastuloa. Ja tokikin Rimppa otti omaan treeniohjelmaansa pari putkeakin...


Tälläkin kertaa Rinnan huuto sävytti alkuun Saran treenaamisia. Onneksi se hiljeni loppua kohden ja pääsin palkkaamaan hyvää käytöstäkin.

lauantai 4. joulukuuta 2010

Tokonäytös ja Ulla Kaukosen hyppytekniikkakurssi


SARA pääsi esiintymään Lionsin syystapahtuman tokonäytöksessä. Mun yllätykseksi paikka olikin Vaskivuoren lukion sisätilassa (mulla oli siis toppavaatteet...) liukkaalla korokkeella. Sara teki kuvioseuraamista (koirakot limittäin ja pujottelua koirakoiden välistä), liikkeestä istumisen ja tunnarin. Liukas lattia ei Saraa haitannut, se vaan katosi seuraamaanlähdöissä hassusti silmäkulmasta, kun jäi sutimaan paikoilleen ;D Tunnarissa koira haisteli nätisti kapulat ja nappasi oman heti sen osuessa kohdalle. Tuodessaan koiranen pureskeli oikein antaumuksella kapulaa... Sarppa esitti vielä temppuina kurren, kierimisen ja syliin hyppäämisen Lopuksi Sara pääsi kerjäämään rapsutuksia yleisöltä :)


---


Iltapäivästä mentiin RINNAN kanssa Ulla Kaukosen hyppytekniikkakurssille Sporttikoirahallille. Avautui nyt minullekin tämä maailma paremmin. Paljon siis tuli uutta asiaa. Pennuille sopivina harjotteina voi tehdä jo tuttujen (set point, perussarja, kasvava sarja ja slice) lisäksi kaarrettakin. Hyppytreeniä pennulle voisi tehdä kerran viikkoon. Muutenkin oli puhetta paljon siitä mitä kaikkea pennun kanssa voi tehdä ja mitä asioita tulee ottaa huomioon sen kanssa treenatessa. Pennun kanssa tehdessä tulee muistaa koiran keskenkasvuisuus. Suoritus saattaa sujua hyvin, mutta parin viikon päästä voi näytää huonoltakin ja sitten taas hyvältä johtuen kropan kehitysvaiheista. Eteneminen menee aaltoina. Harjoitteiden avulla pennut tutustuu kroppaansa ja oivaltavat sen käyttöä.


Paras lähtöasento on (ryhdikäs) istuminen, sillä silloin paino on jo valmiiksi takana. Pentujen kanssa lähetys voidaan tehdä myös seisten, ei tehdä asiasta vielä liian vaativaa. (Huomaan kyllä vaativani monessakin asiassa Rinnalta välillä vähän liikoja, on vaan se valmis (täydellinen) suoritus mielessä...) Varastaminen ei näissä haittaa, sillä silloin koira on itse valmis lähtemään ja silloin suoritus on usein se paras.


Ensin tehtiin set point -harjoitusta (etäisyys speedpumpilta hyppyyn 4 jalkaa), sitten perussarja viidellä hypyllä (hyppyjen välit 6 jalkaa, ensimmäiseen hyppyyn 4 jalkaa). Perussarjassa Rin tekee hyvän painonsiirron taakse. Sitten sille tulee liian kiire ja nopea vauhti. Pentu kuitenkin ajattelee tehdessään ja osaa muuttaa vauhtiaan (hidastaa). Penne suoritutui rennolla asenteella. Ainekset on olemassa, mutta tokikaan rakenne (lihaksisto) ei ole vielä valmis.


Videot:Mukana oli myös pelkkää pk-tottista treenaavia koiria, joten hyvin tuli vinkkiä hyppytekniikasta sinnekin. Eli samantyyppiset harjoitteet tukee sitäkin. Tekniikan koira oppii matalemmillakin esteillä, metristä ei aina tarvitse tehdä. Vastaavaa set point -harjoitusta voidaan tehdä aina 70 cm asti, sitä korkeampaan hyppyyn tarvitaan enemmän hyppytilaa. Otetaan kolmea hyppykorkeutta kerrallaan (korkeuden laudan välein), ensin matalasta korkeampaan ja sitten takaisin matalaan. Näitä tehdään eri lähtökorkeuksin. Hyppynoutoa opeteltaessa ensin kevyt, mukava kannetta koiralle. Esineen kanssa voidaan tehdä myös perussarjaa.

perjantai 3. joulukuuta 2010

Arkea


Pe päiväsaikaan tokoiltiin pienesti koirapuiston viereisellä tiellä. SARALLE ensin merkkiä, jonka taakse noin 10 metrin päähän  olin laittanut lelukasan. Koira meni hienosti merkille. Laitoin leluja lähemmäs noin kolmen metrin päähän ja edelleen merkki toimi :) Sitten merkiltä ruutuun menoa. Ekassa jäin merkille käskyttämään, muttei ruutua lumen seasta siltikään löytynyt vaan koira paineli lumikasaan... Uudella yrityksellä käskytin merkin ja ruudun puolivälistä. Sitten löytyi ruutu ja ruudussa ollut pallokin. Otettiin vielä loppuun merkille lähetys ja merkiltä ruutuun meno. Hyvin juostu. Yhdistelin myös uusia virittelysanoja. Entiset ei enää kelpaa uusien evl-sääntöjen myötä. RINNAKIN teki ruutua. Vietiin yhdessä lelua ruutuun ja lähetin pentua matkaan kisamatkalta. Hyvin sekin menee. Kertaalleen piilotin vähän palloa ruudussa, jottei se ihan silmään paista sieltä. Hyvin pentu silloinkin irtosi ruutuun, muttei löytänyt palloa ilman apuja :( Jatkettiin sitten helpompien leluruutujen parissa, jottei epäonninen ruutu söisi motivaatiota. Penne teki vielä vauhtinoutoakin. Kertaalleen pentu tiputti kapulan liian aikaisin sitä tuodessaan, mutta kävipä kehotuksesta kuitenkin hakemassa sen :)  Edelleen mulle muistutukseksi olla huomioimatta kapulaa ja palkata leluin kunnolla pentu. Niin helposti sitä vaan siinä lelua heitellessä nappaa kapulankin taskuun! Se ei vaan käy Rinnan kanssa. Lumitöiden (<3) jälkeen Rinnalle vielä tunnari kotiterassilla. Ekalla yrittämällä pentunen haisteli nätisti kapuloita läpi, se haisteli moneen kertaa omankin vailla reaktiota. Laitoin pennun vähäksi aikaa sisälle ja hajustin kapulaa lisää. Uudella yrittämällä pentu ilmaisi oikean epäröimättä (ja ilman tassuja!). Ehkei ensin kapula ollut tarpeeksi hajustunut? Hajustin sitä kyllä mielestäni melko pitkään, pentu on ilmaissut ongelmitta vähemmänkin hajustettuja. Kapulat tosin on nyt olleet ulkona pakkasessa, joten ehkei haju tartu niihin samallalailla?


---


Iltapäivästä RIN pääsi mukaan eläinkauppareissulle. Sisällä kaupassa tehtiin jokunen perusasento, mutta muuten reissulla keskityttiin elämää helpottaviin temppuihin. Penne on alkunut opettelemaan hihnakävelyä. Mä pidän pentua paljon irti ja useimmiten hihnassa ollessaan se on valjaissa, joissa on lupa vetääkin (olen puuttunut vain pahimpiin sinkoiluihin ja rynnimisiin). Nyt on siis kuitenkin alkanut hihnakausi. Rinna on myös opetellut arkiseuraamista, jossa ei ole väliä kummalla puolen koira kulkee kunhan pysyy noin metrin säteellä minusta. Tässä penne pätee niin, että tarjoilee paljonkin kontaktikävelyä ihan omaksi huvikseen :) Rin osaa myös mennä käskystä tien oikeaan laitaan, vasen ei vielä suju. Se osaa myöskin jotenkuten kiertää minut käskystä. Se helpottaa elämää hihnan kanssa ja myös agilityssä. Pennulla on vahvempana oikealta puolen vasemmalle siirtyminen. Välillä pentu osoittaa älyn väläyksiä "Tassuja"-käskynkin kanssa, mutta vain välillä, yleensä tarvii vielä apuja. Käsky siis tarkoittaa sitä, että koira selvittää hihnasotkunsa itse. Sara on tässä aika pätevä, se vain steppailee paikoillaan ja hihna kulkee taas hyvin

Sporttikoirahallilla


Meillä on nyt mahdollisuus treenata to-pe yönä Sporttikoirahallilla Juvanmalmilla vaikka koko yö. Tällä kertaa agiloitiin ja tokoiltiin. SARAN agilityt keskittyi keppeihin ja puomiin. Kepeillä treenattiin keppien itsenäistä suoritusta minun jäädessä taakse. Kyllä koira etupalkan avulla pujotteli koko sarjan, mutta vähän näytti usko olevan vähissä. Lisää treeniä vaan niin koirakin saa varmuutta ja nopeutta suoritukseen. Jostain syystä puomilla Saralla ei ollut normaalia määrää vauhtia (ehkä arasteli kevyempää puomia?), joten irtoamisen sijaan keskityttiin alastuloihin. Sarahan pitää liikaa kontaktia minuun alastulolla ja sen myötä jopa kääntyy minua kohden. Haluaisin sille enemmän eteenpäin vievää asennetta. Siinä riittääkin työtä. Nyt pidin etupalkkaa ja tutustutin Saraa uuteen vapautuskäskyyn (”Jes” entisen ”Tule”-käskyn sijaan). Pitää ottaa näihin myös putki vetämään. Lisäksi Sarppa teki jokusen putken ja renkaan sekä kahdella hypyllä kahdeksikkoa (takaakierto ja heti hypyn jälkeen käännös). Rimat oli ihan matalana ja voi kuinka se oli Sarasta ensin outoa! Ekoissa hypyissä se ei oikein osannut suhteuttaa hyppyään. Tokona Sa teki häiriöseuruuta kohti putkien suita. Alkuun jouduin huomauttamaan kontaktin tippumisesta, mutta sitten se alkoi taas pysymään. Normaalin tempon lisäksi tehtiin hidasta. Jääviä tehtiin kaikkia sekaisin sekä koiran tullessa vapaana sivulla että minun peruuttaen. Sas osasi! Pitää vaan välillä muistaa treenata myös asentojen pitämistä, nyt vapautan sen heti asennosta. Kaukoja tehtiin rima takatassujen edessä. Nyt sujui hyvin sekin.


RINNAN agility alkoi putkilla. Täysmustaa L:n mallista putkea penne ei vaan voinut mennä. Piti loiventaa ennen kuin se alkoi sujumaan ja sitten se olikin taas niin kiva että ällänäkin saattoi varastaa joka välissä. Kahdella kaariputkella seisoin ohjaamassa putkien välissä, hyvin penne meni ekaankin putkeen eikä juossut suorinta tietä minun luokse. Ohjauskuviona opeteltiin välistävetoja kahdella esteellä (ilman rimoja). Minun peruuttaessa sujuu, mutta jos rintamasuunta on sama Rin irtoaa liikaa ja kiertää parikin siivekettä yhdessä välistävetoyrityksessä. Lisäksi naksuteltiin puomin alastuloa. Temppupuolella ja agiinkin liittyen opeteltiin jalkojen väliin tuloa (”Pelottaako?”). Tokossa tehtiin perusasentoja ja vähän seuruuta (vaikeaa ilman peiliä), jokunen maahanmenokin sekä kosketusalustaa. Kosketusalustaan edelleen kaivataan kestoa, etenkin kauempaa lähettäessä kesto ei onnistu.