tiistai 19. elokuuta 2014

Lisää treeniä

Maanantaina ensin metsäiltiin Inkan kanssa Kaitalammella. Koirat sai ensiin tehdä esineruutusuikaletta. RINNALLE laitettiin noin viiteen metriin etulaidasta kolme esinettä riviin parin metrin välein. Lähetin koiran suoraan esineitä kohden. Se reagoi niihin ja malttoi käskystä paikallistaa reunimmaisena olleen tunnarin. Uudella lähetyksellä koira juoksi alueen taakse ja etsi sitten koko alueelta. Lopulta se palasi esineille ja toi keskimmäisenä olleen nahkapannan. Tästä palkka ja lopetettiin siihen. Näitä lisää. Lisäksi esineen luovutukseen tulevasta hyppäämisestä pitää päästä taas eroon.

Inka teki Rinnalle n. 600-metrisen jäljen kuudella kepillä. Jälkeä tehdessä tuuli aika kovasti ja ennen ajoa alkoi satamaan. Jäljestämisenkin ajan satoi ihan reippaasti. Jälki vanheni parisen tuntia. Janalla koira lähti viitisen metriä edettyään sivuun, ehkä harha. Kutsuin koiran takaisin ja lähetin uusiksi. Nyt koira eteni jäljelle asti, mutta nosti takajäljen. Käänsin koiran ympäri. Pian noston jälkeen tuli eka keppi. Sen Rin ilmaisi hyvin. Sen jälkeen nousikin jo kolmonen ja sitten vitonen. Kepeistä kaksi ja neljä jäi siis metsään. Sade varmaan vaikutti hajuihin. Löytyneiden keppien paikallistaminenkin kesti tavallista kauemmmin.

Viime kerran tietä vasten tehdystä kulmasta jäi varmaan jotain koiran mieleen, sillä nyt se tien ylitettyään palasi takaisin toiselle puolen tietä ja varmisti jäljen kulun. Lisäksi jäljen lopussa koira meni ensiksi tien yli, jonka jälkeen palasi takaisin ja löysi vikan kepin. Eli edelleen tiehäiriöitä ja märät kepit treeniin. 

Illan aksoissa Rinna oli mukavana. Mulla vaan meni alkuun aikaa käynnistymiseen :p Ekana tehtiin hyppyharjoite. Suorassa linjassa oli okseri, rengas, hyppy ja muuri. Niitä tehtiin edestakaisin okserilla ja muurilla takaakierto tehden. Yllättäen Rinna teki näillä esteillä takaakierrot hyvin, tavallisilla hypyillähän on ollut ongelmana koiran hakeutuminen liian lähelle estettä. Rinna myös toteuttaa kuuliaisesti mun ohjauksia: jos ohjaan väärin, niin koira menee väärin.

Päivän ratatreenitkin sujui hyvin. Sain päällejuoksun ysillä onnistumaan joka kerta hyvin! Ja huomiona, Rinna istuu lähdöissä tosi hyvin, kun ensin käyn ohjauskuvioita läpi tai juttelen kouluttajan kanssa. Silloin se ei liiku yhtään.Tiistaina aamusta tottisteltiin Inkan kanssa Viilarissa. Rinna sai tehdä ensin eteenmenon saadakseni sen enempi väärempään vireeseen, johon halusin puuttua. Sen jälkeen tehtiin tottiskaaviota. Huonosta seuraamisesta työnsin koiraa pois tai sitten käskin sen pois. Rinna tsemppasi näistä hyvin. Liikkeestä istuminen oli ok. Juoksusta jääviissä ei vielä tekniikka toimi, joten niihin edelleen treeniä. Luoksetuloissa annoin avut, ettei koira törmäisi. Toisessa se törmäsi silti. Näitä on treenitty aivan liian vähän. Esteet tehtiin kentän märkyyden vuoksi matalina. Kaikissa noudoissa edestä sivulle siirtymässä pääsee koiralta ääni. Se liittyy kapulasta luovutukseen. Lisäksi liian usein edestä sivulle siirtyessä asento jää vinoksi. Sitten vielä eteenmeno lelulle ja koira makuuseen. Olin välillä piilossa ja välillä näkyvissä. Kehuin koiran pitäessä kontaktia piiloon päin. Ampumiset oli ok.

Edelleen mun pitää olla todella mustavalkoinen siitä, mikä hyvää ja haluttua ja mikä ei. Välimuotoja ei ole. Huomasin tästä, että koira äänteleekin vähemmän, kun sillä on selvät raamit toiminnoilleen ja niihin kuuluva vire.

Lopuksi kiusasin Rinnaa käskemällä sen paikkamakuuseen ja potkin sen edessä Sätkälle palloa. Aijai, kun oli vaikeeta. Mutta pääsin huomattamaan ja koirakin alkoi tarjomaan oikeaa toimintaa. Näitä lisää.

perjantai 15. elokuuta 2014

Treeniputki

Ma


Maanantai-iltana oli kolmet treenit - päällekkäin. Ensin RINNAN aksat. Rinna oli turhan raivokas eikä oma keskittyminenkään ollut parasta. Yllättäen kuitenkin koira ei mennyt kertaakaan väärässä välissä putkeen eikä edes väärään päähän putkea.Sitten Tiltun tokot Talissa hiekkakentällä. Aiheena oli luoksetulo. SARALLE haluaisin edelleen paremmat pysäytykset. Nyt saatiin ideaksi alkaa työstämään stoppia hypyn kautta eli koira ikään kuin pysähtyisi ylhäältä alas. Laitettiin matala hyppy koiran linjalle ja stoppasin koiraa sen laskeuduttua. Ajoitus oli vaikeaa, mutta hyviäkin pysäytyksiä tuli. Maahanmenossa voisi käskyttäminen tapahtua takaapäin, jotta koira muuttaisi maahanmenotyyliään. Eli tehdään eteenemenona. Toistojen myötä koira ehkä suoristaa maahanmenonsa ja oppii uuden tekniikan. Nyt se pyörähtää minuun päin. Kokeillaan.

Omaa vuoroa odotellessa puuhasteltiin vähän. Jäävistä seisominen onnistuu välillä seuruustakin uudella tekniikalla. Siihen pitää kuitenkin saada vielä paljon onnistuneita toistoja eli avuilla mennään. Kaukot oli toimivat. Merkillä koira teki tasapainoon hakeutumista. Ruudussa työstettiin oikeaa paikka. Oikea paikka löytyy hyvin läheltä, mutta kauempaa pysähtyminen kovemmasta vauhdista saa koiran pyörähtämään vähän sivuun. Näitä työstettiiin kilpajuoksuilla.

Sitten vielä HAU:n tokot, jossa RINNA osallistui paikkamakuuriviin. Sen kanssa pitää työstää odottelutilanteita ja toimintaa käskytyksissä. Nytkin koira ei mennyt ekalla käskyllä maahan ja toisellakin se meni hitaasti. Sen jälkeen vaihdettiin viestitreeneiksi. Eli tehtiin kenttätreeninä ihmisten ja koirien ohittamista linjalla. Ihmiset liikkuivat ja kyykistelivätkin, mutta hyvin Rinna silti juoksi.


Ti


Tiistaina aamulla oli Tiinan järkkäämänä Jessican tokokoulutus Sipoossa nurmikentällä. Halusin päästä eroon RINNAN kyttäilystä ja se taitaa ollakin helppo juttu. Kyttäävästä ilmeestä koira ajetaan pois ja hetken päästä se saa yrittää uudestaan. Toimi. 

Ehdittiin tekemään sitten vaikka mitää muutakin. Ruutuunlähtöongelmaa eli ääntä lähdössä voisi pienentää vähentämällä virittelyä. Kyllä koira tietää jo vähemmästäkin. Seuraamista tehtiin reilun kaavion verran. Koira ei nyt juurikaan nyt poikittanut, mutta oli liian tiiviisti. Tähän avuksi ulospäin palkkaus. Lisäksi seuraamisessa on pientä hiontaa siellä täällä. Kaukot toimi nekin ihan hyvin. Seisomaanlyhennys ei aina toimi, etenkään vieraassa paikassa eli edelleen toistoja ja toistoja. Kaukojen ja etenkin luoksetulon alun maahanmenossa koiralta saattaa jäädä kyynärää ilmaan ja se saattaa nostaa itseään vielä lisää mun kävellessä poispäin. Nämä nyt kuriin. Voisin heti antaa kaksoiskäskyn ja lisäksi käskyttää koiraa maahan käveltyäni poispäin. Lisäksi myös koiran tönimiset koiran ollessa maassa, jotta se joutuisi ottamaan tukevamman asennon. Palkkauksen suunta pitää ottaa myös paremmin huomioon. 

Tehtiin myös temppurataa. Ensin lähetys kapulalle, sen kanssa hyppy ja sitten kapulan luovutus. Lähetys sitten merkille ja ruutuun ja siellä kaukot. Nämä Rin osasi hyvin, vaikkei temppuratoja olekaan juuri tehty. Ruudusta piti vielä mennä hypylle, mutta tässä vaiheessa koiralla kilahti. Se alkoi haukkumaan ja jouduin pariin kertaan ottamaan uusiksi sekä helpottamaan tehtävää ennen kuin hyppääminen onnistui hiljaa. Näissä tarkkana siitä, että koira työskentelee hiljaa. Sen kierrokset ei saa liiaksi nousta eikä koiralta saa vaatia liian vaikeita asioita. 

Illalla mentiin Inkan kanssa Kaitalammelle tekemään pienet jälki- ja esinetreenit. Esineruuduksi tallottiin melkein täyskokoinen ruutu, joka nousi vasemmalle aika jyrkästi. Rinnalle laitettiin neljä esinettä. Vasemmalle takakulmaan korkealle panta, keskelle nahkahihnasolmu ja eteen filmirullapurkki sekä purkin kansi. Ekalla lähetyksellä Rin päätyi kannelle. Se katsoi minua ja kehotuksesta toi sen. Selvästi erilainen materiaali ihmetytti. Toisena koira löysi filmipurkin, muttei olisi malttanut paikallistaa sitä loppuun asti. Huomautin siitä ja sain purkin käteen asti. Kolmantena löytyi hihna. Panta oli vaikea ja menin koiran avuksi sitä hakemaan. Ilmeisesti koira ei ollut käynyt aivan niin syvällä ruudussa löytääksen pannan. Ehkä maaston muodot vaikutti hajuihin? Luovutuksissa koira herkästi hyppäsi päin. Näihin taas jotain rotia.

Jälkitreeninä Rin teki janatreenin. Jäljennostokohtia oli neljä: n. 70, 50, 20 ja 5 metrissä. Ekassa suunnilleen puolivälissä jouduin lähettämään koiraa uusiksi sen lähdettyä sivuun linjasta. Toinen ja kolmas oli hyviä. Vikassa lyhyt matka yllätti koiran ja se juoksi ensin jäljen yli. Otin koiran takaisin ja lähetin uusiksi, jolloin jälkikin löytyi. Näitä lisää.

Sitten suunnattiin Purinalle ja ekoihin huippistreeneihin. Pirjo kouluttaa meitä nyt alkuun parin kuukauden verran. Tällä kertaa ohjelmassa oli simppeli rata, jonka Rinnakin hoiti hyvin. Mutta lähdöissä pysyminen on alkanut taas olemaan vaikeaa, joten niihin tehotreeniä jälleen.  


Ke


Keskiviikkona aamusta tottisteltiin Kauklahden kentällä Tiinan ja Inkan kanssa. Rinna oli ekana makuussa. Kesken suorituksen alkoi satamaan kaatamalla vettä ja koira nousi istumaan. Pääsin kerrankin treeneissä sanomaan sille siitä! Muut liikkeetkään ei sujuneet ongelmitta. Seuruussa koira edisteli ja vilkuili tutunlaisesti. Liikkeestä istuminen oli ok. Liikkeestä maahan koira meni vasta toisella käskyllä, ekalla se jäi seisomaan. Liikkeestä seisominenkin voisi olla parempi. Luoksetuloissa annoin avut eteentuloon. Eteenmeno oli tavanomainen, vauhdilla eteenpäin, mutta hitaasti maahan. Noutoja en viitsinyt märällä nurtsilla teettää. Ampuminen ei edelleenkään haitannut. 

Tehtiin pienenä korjaussarjana liikkeestä maahanmeno uusiksi. Koira oli aivan väärissä sfääreissä mielessään vain eteenmeno. Jouduin pariin kertaan laittamaan koiran jäähylle ennen kuin se keskittyi meneillään olevaan tehtävään. Oli hyvä vääntö. Rinnan kanssa pitäisi paljon enempi vaatia siltä sitä mitä se osaa eikä antaa sen mennä väärissä mielentiloissa. Mun pitäisi olla järjestelmällisempi.

Tottisten jälkeen suunnattiiin Inkan kanssa metsään. Ensin koirat juoksutettiin viestillä. Vein koirat ensin B:lle sataan metriin ja tein sen jälkeen niille jälkeä n. 400 m verran. Koirat juoksi B-A-C-A, Rinna juoksi toisena. Nyt ei ollut puhettakaan viime kerran lähtöongelmista. Päin vastoin Rinna oli varastella matkaan.

Sen jälkeen Rin sai vielä ajaa jäljen, joka viimeksi oli sille ylivoimainen. Kiitos nykytekniikan jälki saatiin uusittua :D Nyt koira selvitti sen, mutta sillä oli paljon vaikeuksia. Mullakin oli vaikeuksia; kaaduin pariin kertaan kompastuttuani/liukastuttuani, muttei Rin edes huomannut. Jana oli hakkuualueella ja heti alkuun tuli pari piikkiä. Sen jälkeen jäljellä oli varmaan kaikki maastomuodot, oli lisää hakkuualuetta risuineen, suota, kalliota sekä nousuja ja laskuja. Lisäksi jälki meni pariin kertaan pidemmästikin polkua pitkin. Jäljellä oli alun piikkien lisäksi pari muutakin piikkiä ja paljon muitakin kulmia. Jäjellä oli pituutta 1,5 km ja siinä oli kuusi keppiä. Jälki ajettiin pari tuntia vanhana.  

Koira teki paljon tarkisteluja ja eteneminen oli paikoin hidasta. Jäljellä menikin aikaa puolisen toista tuntia. Se teki muutaman isomman hukan ja olin jo luovuttaa pariin otteeseen, mutta aina siinä vaiheessa koira löysikin takaisin hajulle. Lopussa jälki teki kulman tietä vasten ja siinä koira meni lankaan ylittäen tien. Sillä kesti aikaa päästä takaisin jäljelle ja tässä vaiheessa lähellä ollut vitoskeppi jäi väliin. Muut kepit löytyi, mutta kepeiltä koira yritti varastella jatkamaan jäljestämistä. Vitoskeppikin löytyi jäljestämisen jälkeen kävellessämme tietä pitkin. Rinna merkkasi sen, mutta ilmaisi vasta kehotuksesta. Oli vissiin vähän erilainen tilanne. 


To


Torstaina aamusta juoksutettiin Inkan kanssa koirille jälleen viestiä. Nyt tehtiin ykkösluokan rataa, minä edelleen etenevänä päänä. Rinna juoksi ensin. Mun päästä lähetettynä koira lähti, mutta pysähtyi kymmenisen metriä edettyään. Hetken kuluttua se ratkaisi tilanteen itse jatkamalla juoksua. Hyvä päätös. Muuten lähdöt ja juoksut meni hyvin.

Illalla oli SARAN aksat. Sarppa oli vallan vallaton. Se varasteli lähdöstä ja ryösteli kassista tavaraa. Se sai tehdä niin, koska sonniinsöpö :D


Alun otin kutsumalla koiran okserin takaa. Toimi hyvin, piti vaan omalla kropalla ohjata koiraa ettei se tullut esteistä ohi. Kutosta kokeilin eri kuvoin. Kokeilin vekkausta ja niistoa, mutta jaakotus oli paras. Loppuun oli paras persjättö plus takaakierto.

maanantai 11. elokuuta 2014

Juosten kustu

Perjantaina treenattiin viestiä. Koirat juoksi vuorotellen, RINNA toisena. Vein koirat B:lle n. 300 metriin, josta lähetin ne A:lle. Jälkeä tein n. 150 metriä. Siitä eka satanen oli suota ja loput nousevaa kalliota. Koirat juoksi B-A-C-A. Mun päästä Rinna lähti molemmilla kerroilla huonosti. Se suunnilleen käveli parikymmentä metriä ja kääntyi takaisin. Uudella käskyllä koira juoksi A:lle asti. Pidin sitä melko pitkään perusasennosssa ennen lähetyslupaa, johtuikohan siitä? Inkan päästä koira oli kyllä lähtenyt hyvin.

Viikonloppuna kumpikin koira pääsi kirmailemaan I-HAH:n agikisoihin, vaikkei lajia hirveästi ole treenattukaan viime aikoina. Itse asiassa en edes muista milloin Sara olisi viimeksi aksannut :p Molempien kanssa juoksin kaksi rataa. Ja yllättäen yhtään nollaa ei tehty :p RINNAN ekan radan keskeytin jo muutaman esteen jälkeen rimojen ropistessa. Koiran mielentila oli väärä. Väärä mielentila johtui jo tapahtumista ennen rataa. Annoin sen keulia liikaa ja se sai vetää lähtöönkin. Ennen toista rataa pidin koiran kurissa ja nuhteessa sekä vein sen hallinnassa lähtöön. HYL tuli koiran mentyä väärään päähän putkea ja sen jälkeen ohjaus vähän lässähti, mutta vire pysyi hanskassa koko radan ajan.

SARAN agiradalta tehtiin vitonen riman pudotessa, kun olin koiran tiellä. Vitosella sijoituttiin 10./46. Etenemä oli 4,16 m/s. Hypärillä koira kielsi muutamalla esteellä, kun en ohjannut sitä loppuun asti. Kieltoja tuli HYL-merkinnän verran. Treenaamaatomuus näkyi mun osaamattomuutena ohjauksessa :p

tiistai 5. elokuuta 2014

Treenilöitä

Toissapäivänä tokoiltiin Päivin kanssa lähipuiston nurtseilla. RINNA aloitti seuraamisella. Tehtiin ensin pitkää pätkää. Seuraaminen oli todella rumaa. Koira poikitti kovasti. Lisäksi oli vinoja perusasentoja eikä se osaa vielä peruuttaa. Otettiin korjauksia. Fyysisesti koiran siirto taakse päin ei toiminut, mutta nyt polven nostelu sai koira siirtymään oikeampaan kohtaan. Seuraaminen tarttis nyt niin paljon treeniä :/ Siinä ne ongelmat kiertää vaan kehää.

Toisella kierroksella Rin aloitti luoksetulon pysäytyksillä, joita tehtiin kiertojen kautta takapalkalla tai takapalkkaajalla. Toimi jälleen hyvin. Maahanmenoon vielä lisää toistoja ja sitten siirto itse liikkeeseen. Tunnari tehtiin heti perään, siitä huolimatta koira osasi laskea vireensä tunnariin sopivaksi. Kaukoja tehtiin ensin läheltä, sitten kauempaa. Vire oli oikea ja koira osasi. Lopuksi koira sai juosta vielä muutamaan kertaan kosketusalustalliseen ruutuun.

SARA teki välissä tunnarin onnistuneesti. Lisäksi se teki seuraamista. Nyt pääpaino oli kontaktissa, joka helposti tippuu pysähtymisissä sekä käännöksissä.

---

Eilen loppui aksan kesätauko RINNAN aksoilla. Tehtiin taidontarkistusrata ja Rinna yllätti olemalla tosi pätevä! Radan mokista vastasin vain minä, en edes ehtinyt rataantutustumiseen vaan radalle mentiin kylmiltään.

HAU:n tokoissakin Rinna oli hyvä, vaikka sitä pitikin ensin vähän nollata kierrosten ollessa liika korkealla. Tehtiin vähän kaikkea. Sen kanssa kun ois kaikessa treenaamista. Seuraamisessa koira tuntui hyvältä, vaikkakin se oli aika tiiviinä. Askeleet taakse onnistui hyvin pienillä avuilla. Jäävien teknikoita työstettiin myös. Kaukoissa koira oli hyvin vastaanottavaisella mielellä ja osasi hyvin.

Ruudussa jouduttiin sitä vastoin vääntämään lähtöhaukun kanssa. Sen kanssa varmasti väännetään jatkossakin. Jäi sellainen tuntuma... Hyppynoudoissa koira jäi vähän kyttääväiseksi. Heittoja pitää treenata erikseen. Vinot noudot koira hoiti hyvin hypyn kautta takaisin. Luoksetuloa kokeiltiiin kokonaisena liikkeenä. Kokeilin maahanmenoonkin takapalkkaa. Ei ollut lainkaan paha.

SARA hömppäsi jäävien teknikoita ja kaukoja. Lisäksi se osallistui paikkamakuuseen tehden sen pää maassa. Muuten hyvä, mutta koira ennakoi pään laittoja ja tarjoilee sitä väärässäkin kohtaa :p

---

Tänään RINNA teki koemaisemman treenin Purinan ulkokentällä. Kehässä oli ruutu ja koira jäi siihen kiinni. Se oli vaikea saada kuulolle. Ekana tehtiin suora luoksetulo. Kyynärät nousi ja käskin koiran maahan uusiksi. Eteentulossa koira törmäsi hieman. Sitten liikkeestä istuminen, joka oli hyvä. Seuraavana tasamaanouto. Vähän raju, mutta vielä ookoo. Ruudussa oli kosketusalusta apuna. Ruutuun mennessä taisi päästä ääni. Seuraamaan tulon koira ennakoi. Käskin koiran takaisin ruutuun ja otettiin uusiksi. Seuraamisessa koira äännähteli liikkeellelähdöissä. Rin kulki hyvin mukana, liian tiiviisti vaan. Perusasennot oli (liian) helposti vinoja. Liikkeestä maahanmeno oli ok. Vikaksi tehtiin kaukot n. 5 metristä kaikkia vaihtoja. Alussa jäi kyynärät taas ilmaan, mutta itse vaihdot oli hyvät.

Korjaussarjaa sitten perään. Tehtiin namittamalla hiljaisia ruutuun menoja. Lisäksi treenattiin ruudussa makaamista. Rin harhautuu helposti lähtemään ruudusta ennen aikojaan. Treeniä tähän. Seuraamisia tehtiin nyt namittamalla hiljaa niitäkin. Luoksetulon jättöä otettiin myöskin. Kyynärät jää todella helposti hieman ilmaan. Niihin tarkkuutta. Lopuksi vielä eteentulo ja vapautus jalkojen välistä ruokapurkille. Ei törmännyt nyt.