maanantai 27. helmikuuta 2012

Kierroksia alas


Jo ennen RINNAN treenejä olin päättänyt pätkiä treenit ja palkata tiheään ja sen teinkin. Rinnan radat on pätkittävä muutaman esteen sarjoiksi tai muuten kierrokset karkaa liian ylös.Takaakierrot oli teemana ja ne tehtiin esteillä 3., 5., 7. ja 9. Takaakierrot sujuu :) Seiskalla vaan rima oli herkässä tippua, kun koira kurvasi niin tiukasti. Esteet 9.-10. ohjasin reunan puolelta, ettei kepit vetäisi liikaa. Yhdelletoista sopi takaalaikkaus kääntämään koiraa oikeaan suuntaan. Kepeillä eka verkonpala on nyt oikeesti saatu häivytettyä pois. Rinna nimittäin kepitteli ongelmitta ilman sitäkin. Puomi sujui koiralta vauhdikkaasta. Ekalla kertaa jäi 2on2off ottamatta, mutta seuraavalla kertaa sitten.


Lisäksi tehtiin keinua ja keinulle menoa renkaan kautta. Rinnalta se sujui hyvin. Itse pystyin jäämään alkuun ja koira juoksi reippaasti renkaan läpi keinun päähän.

sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Tuplavalio


Kirkkonummen Kennelkerho järjesti karsintakokeen hallillansa. Tuomarina oli Ralf Björklund. SARAKIN osallistui. Ensin tehtiin paikallaanolot ja sitten loput liikkeet sekoitetussa järjestetyksessä.


Paikallaan makaaminen   7 ½


Kaksoiskäsky maahan ja lonkkautuminen. Ärsyttävää. Sara katseli liikkuria eikä reagoinut ekaan käskyyn.


Paikallaan istuminen   9


Ei ollut tassuja liikutellut, mutta painoa oli siirrellyt puolelta toiselle.


---


Luoksetulo   9


Perusasennosta koira meni hitaasti maahan samalla äännellen. Se äänsi myös koiraa jätettäessä. Pysäytykset oli ihan ookoot, Sara osaa kyllä paremmatkin.


Zeta   8


Järjestyksenä i-m-s. Koira äänteli melkoilailla koko ajan maahanmenoon asti. Sen jälkeen käskytin koiraa äkäisemmällä äänellä ja se vaikeni. Asennoissa (istuminen ja seisominen) oli vinoutta.


Ohjattu noutaminen   9 ½


Sara ei heti huomannut kapulaa ja tuomarin mukaan se olisi voinut juosta suoraviivaisemmin kapulalle.


Ruutu   9


Äännähdys merkille menossa (!!!).


Metallihyppynouto   10


:)


Kaukot   8 ½


Eteenpäin tuloa s-i-vaihdossa. Kuulemma piippasikin vielä.


Tunnari   8 ½


Maltillista haistelua, mutta palaustusvauhtina oli ravi (!!!). Itse mokasin laittamalla kapulan taskuun jo ennen liikkurin kiitosta. Sara pompsahti siinä samalla.


Seuraaminen   9


Piste meni taas ääntelystä... Tällä kertaa koira kuitenkin äännähteli vain seuruun puolivälissä. Ennenhän se on äännellyt joko vain alussa tai sitten tasaisesti koko seuruun ajan. Sihahdin koiralle sen äännähtäessä. Hiljeni se, mutta pudotti hetkellisesti kontaktin näissä kohdissa. Tuomari ei ollut kuullut ääntelyä, vaan rokotti pisteen niistä parista kontaktin pudottamisesta.


---


Tulos: EVL1, 283 p. ja sijoitus 4./17. Se oli Saran kuudes EVL1-tulos, joten eikös se ole nyt tuplavalio? ;)


---


Tällä kertaa tein kokeilua ja pidin koko yksilöliikkeiden ajan koiran käskyn alla lainkaan sitä vapauttamatta. Liikkeiden jälkeen se sai kiitokset vain pelkkinä rauhallisina kehuina, en koskenut koiraan lainkaan. Lisäksi kielsin sitä ääntelemästä liikkeiden välissä (ja seuruussa). En tiedä vielä miten puuttua ääntelyyn koiraa jättäessä ja nyt ekaa kertaa ilmenneessä äännähdyksessä merkille mennessä. Sara kesti kokeen hyvin ilman vapautuksia ja jatkossa mennään samalla kaavalla. Mun pitää myös yrittää olla jämäkämpi käskyissä, jotta kierrokset pysyisi koiralla kurissa.

Tokoja


Parjantaina tokoiltiin Konalan jäähallin parkkiksella. SARALLE tein ruutua pitkältä matkalta. Merkille oli matkaa n. 15 m ja ruutuun n. 35 m. Ruudussa oli kosketusalusta. Ekalla yrityksellä koira meni ruudun viereen. Hämmennyin niin, että kutsuin vain koiran pois. Oiskohan maassa ollut jotain roskaa hämäämässä? Seuraavilla kerroilla ruutu löytyi ongelmitta. Merkillä tehtiin vastapainoon hakeutumista. Sujui. Seuraamisessa huomautin ääntelystä. En ole aiemmin oikein uskaltanut huomauttaa tästä, kun en ole ollut varma mistä ääntely johtuu ja ymmärtääkö koira tässä tilanteessa syy-seuraus-suhdetta. Mutta taitaa Sara ymmärtää. Toimii nimittäin. Lisäksi palkkasin koiraa nameilla maahan. Jääviä tehtiin minun peruutellessa. Seisominen ja istuminen oli teräviä, mutta maahanmeno ei. Jatketaan edelleen treenaamista. Kaukoissa hetsasin koiraa lelulla. Nyt ei tullut yhtään teknisesti huonoa vaihtoa!


Saran toisessa sessiossa tehtiin luoksetulon pysäytyksiä. Maa oli liukas ja sekä seisomiset että etenkin maahanmenot valui :/ Loppuun tehtiin vielä liikkeiden välisiä siirtymiä.


RINNAKIN teki ruutua. Tehtiiin osissa ja kokonaisena liikkeenä. Lähdöissä palkkasin koiran maahan virittelyn jälkeen. Tämä vähensi lähtöääntelyä. Nyt ei tullut yhtään haukkua, jokunen vinkaisu kuitenkin. Maa oli liukas eikä ruudussa ollut nauhaa. Rinnalla meni ruutuunmenot vähän pitkiksi :p Maahan se meni hyvin käskyllä. Kerran se ennakoi, mutta korjasi käskystä, eikä sen jälkeen enää ennakoinut. Seuraamaantuloissakin Rinnalla meni pitkäksi. Näitä otettiinkin erikseen helpotettuina. Seuraamista otettiin taas hihnassa. Ihan hyvää. Heti kun otin hihnan pois alkoi taas keuliminen. Tarvii vaan lisää vahvistusta. Jääviä tehtiin Rinnankin kanssa peruutellen. Maahanmenot sujuu, seisomiset saisi olla terävämpiä. Annoin niihin tuplakäskynä suullisen lisäksi käsimerkin ja terävyyttä saatiin lisää. Istuminen on vaikein edelleen. Rinna saattaa helposti alkaa tässä peruuttamaan :p Minun seisoessa paikoillaan penne erotteli kaikki käskyt moitteettomasti ja teki asennot hyvin. Tarvii vaan treeniä tämäkin vielä.


Toisessa sessiossa jatkettiiin ruudulla. Nyt aloitettiin lähempänä ruutua naksuttelemaan oikeaa paikkaa ja sitten pidennettiiin matkaa kisamatkaan asti. Nyt ei mennyt enää ruutuunmenot liian pitkiksi. Kaukoista palkkasin nyt ekasta maasta istumaan noususta. Se onnistui nyt ongelmitta. Rekka ajoi tässä vaiheessa parkkikselle häiriöksi. Teetin Rinnalle sarjana m-i-m-i-m-i-vaihdot ja kaikki koira teki hyvin. Ansaitsi palkkansa :)


Illemmalla oli mun tokokurssivetovuoro. Tunnin jälkeen otin SARAN kanssa pari helppoa hyppynoutoa puukapulalla. Eka loppuun asti ja tokassa palkkaus vauhdista. Tehtiin myös muutama vauhtiluoksetulo.


---


Lauantaina ehdittiiin Rinnan tokotunnulle. Ensimmäiseksi kuitenkin SARA sai näyttää ryhmäläisille tunnarinsa. Tehtiin kokeenomaisesti. Sara haisteli vähän rajusti kapuloita, nappasi kuitenkin oman suuhunsa ja tuli aavistuksen vinosti luovutusasentoon. Lisää vaan liikkuroituja tunnareita. Otettiin vielä tunnarin luovutuksia. Nyt kaikki oli suoria.


RINNAKIN teki tunnaria. Ekassa kapulat oli sekalaisessa järjestyksessä maassa. Istuin kapuloiden vierellä ja annoin koiralle ensin nameja maahan. Rinna haisteli kapuloita hyvin. Se laittoi huulet oikean ympärille, muttei kuitenkaan nostanut sitä vaan tuli mun luokse kertomaan, että "Anna namia, mä tiedän missä se on!". Näytin tyhjiä käsiä ja Rin lähti uudestaan kapuloille. Nyt ne nosti oman suuhunsa. Toisella kertaa kapulat oli ympyrässä ja kapuloiden välissä oli namit. Rinna söi kaikki namit ja etsi pitkään lisää nameja maasta. Ei löytynyt ja lopulta Rin otti oman suuhunsa ja toisen sen railakkaasti pureskellen :/


Seuraavaksi tehtiin paikallaanolot häiriössä. Ohjaajat oli näkyvillä ja ohjaajien selän takana koirat teki kiertoja ym. Ensin istuminen. Sitä ei olla hetkeen tehty ja jättökäskyllä Rin tipahtikin maahan. Uudella yrityksellä se sai istumaan. Koira silmät vaan pyöri päässä, kun se katseli takana juoksevia koiria. Viereisen koiran komentelusta Rinna otti sen verran häiriötä, että liikutteli etutassujaan. Makuussa Rinna meni maahan jo viereisen koiran käskyllä. Otettiin uusiksi ja nyt se meni omallaan maahan. Makuussakin koiran silmät vaan pyöri. Kertaalleen se meinasi mennä lonkalleen, mutta ehdin kieltää ajoissa ja koira korjasi itse asentonsa suoraksi. Vau. Istumaan Rinna nousi omalla käskyllään ja sitten se pomppasi lisää viereisen käskiessä omaansa. Hehheh.


Sitten Rinna pääsi häiriköimään. Rinnahan aloittaa haukun aina kiertoja tehdessään, joten hyväksi häiriöksi se olikin. Meidät käskettiinkin hetken päästä syrjemmälle :p Kiertojen lomassa tehtiin luoksetulon stoppia. Oli hyvää. Tehtiin myös keltaisella sankolla merkkiä. Rinna osasi! Ilman mitään vinkkejä se irtosi käskystä merkille ja otti hyvän paikan sen takaa. Seuraavaksi tehtiin seuruuta. Kiertojen jäljiltä kierrokset oli kaakossa ja koira meinasi äännähtää liikkeellelähdöissä. Palkkasin perusasennossa olevaa koiraa maahan ja sen jälkeen se työskenteli äänettä. Seuruu oli hyvää. Hihnassa tehdessä pari kertaa muistutin nyppäysellä, muuten paikka pysyi hyvin. Kontakti piti koko ajan kaiken sen kaaoksen keskellä. Tehtiin myös vähän seuraamista ilman hihnaa. Alkuun otin paljon käännöksiä vasempaan ja sen jälkeen paikka pysyi jopa (hitaassa) juoksussakin! Tehtiin myös kontaktitreeniä perusasennossa. Kontakti tippui vasta, kun toinen koira teki luokseloa metrin päästä ohijuosten.


Kaukoista tehtiiin avon vaihtoja häiriössä. Matkaa oli n. 5-10 m. Koiran takana vinkuva koira tai takana tehdyt koiran seuruuttamiset tai noudot ei haitanneet. Kun minun ja Rinnan välistä meni koira pallon perässä tarvittiin kaksi käskyä maahanmenoon. Muuten mikään ei koiraa haitannut! Muita vaihtoja tehtiin lähempää. S-i sujuu paremmin ja paremmin, mutta vielä paljon on sen eteen töitä tehtävä. Tehtiin vielä noutoakin. Otin erikseen luovutuksia ja palkkasin vauhdista noudoissa. Luovutusasentoon tullessaan Rinna joutuu nostamaan päätään ja siinä kapula tippuu taemmille hampaille. Haluaisin koiran pitävän kapilaa hammaslomassa. Luovutusasentoon tuloa tarvii vielä treenata. Otettiin nouto kokonaisena liikkeenä liikkurin kera. Paluussa Rinna tuli laukkaa, mutta mun makuun se saisi tulla ripeämmin. Luovutusasentoon tulossa se törmäsi ja sitten ennakoi sivulle siirtymän. Eli treeniä edelleen vaan kaikkiin osiin. Tehtiin myös tunnarilla luovutuksia. Kun annan kapulan koiralle suuhun, se pitää sitä siististi, myös liikkeessä. Koiran nostaessa kapula maasta alkaa pureskelu. Tarvii siis opettaa se nostamaan tunnari paremmalla tyylillä maasta.


Käytiin Purinallakin. RINNA sai tehdä keppi- ja A-estetreeniä. Kepeillä saatiin häivytettyä kaksi ekaa verkkoa pois, kolmas ei onnistunut millään. Ilman kahta verkkoa tehtiin kepeille hakua avo- ja umpikulmista. Kumpikin on vaikeaa, mutta yllättäen avokulma oli ehkä vähän helpompi. A:ta tehtiin putken kanssa. Rajua on, mutta suht siistiä kuitenkin. Alastulolla teetin häiriötä. Viskoin palloa ja edessä oli putkikin. Aika paljon se kestää häiriöitä, mutta kyllä se lankaankin meni.

torstai 23. helmikuuta 2012

Aksassa


SARALLA on ollut kuukausi taukoa ryhmäaksasta ja se on kuulemma lihonnut. Hupsista! Rinnahan on lihotuskuurilla ja on tainnut Sarakin saada osansa... Agikoiralla ei tarttis olla yhtään ylimääräistä.


Tällä kertaa ratoina:Ensin rata paljailla numeroilla. Sara haki kepit hyvin ja kesti tiukan takaaleikkauksen. Pystyin jättämään koiran pujottelemaan ja jatkamaan itse eteenpäin. Pituuden jälkeen koiran sai hyvin käännettyä oikeaan putkipäähän kiinnitämällä sen huomion nimellä. Kymppiputkea ja sitä seurannutta estettä työstettiin eniten. Saralla meni putken jälkeen vähän pitkäksi eli putkijarruja pitäisi treenata. Yhdellätoista meinasi tulla kaarretta lisää.


Sitten rataa neliöillä. Avokulma kepeillä sujui. Lähetin koiran kutosputkelle ja kipitin vastaan ottamaan sitä seiskan taakse. Seikalla Saralla oli vaikeuksia. Se hyppäsi herkästi liian kaukaa. Ehkä vedätys oli liikaa tai sitten olin sen tiellä vastaanottamassa? Ysiputken oikeaan päähän saatto onnistui hyvin.


Lisäksi tehtiin erikseen lisää keppikulmia. Avokulmakin alkaa luonnistumaan, mutta edelleen vaan treeniä eri kulmiin.


---


Kotimatkalla tehtiin kaksi reilun sata metristä pudotettua. Hyvin meni.

keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Teknistä


Aamulla käytiin hallilla. Tehtiin hyppytekniikkaa:Ensin tehtiin palasissa ja sitten kokonaisena sarjana. RINNAN rauhotin aina lähtöihin. Rauhallisella mielentilalla sen tekniikka näytti hyvältä. Se kesti minun kävelyhäiriön, mutta juokseminen oli liikaa. SARAN kanssa tehtiin samaa, tosin Saran mitoilla. Näytti hyvältä! Harmi vaan ettei Sara ole medi...


Hyppyneliöllä (rimat 50 cm) tehtiin molempien kanssa tavallisia hyppyjä, takaakiertoja, valsseja, niistoa ym. RINNAN kanssa oli kiva tehdä välillä pientä räpellystä. Jokunen rima tippui. Niistä en kuitenkaan osannut koiraa syyttää, eiköhän se syy ollut minussa. SARA ei jostain syystä nyt oikein kestänut niisto + persjättö -yhdistelmää. Tarvii treenata.


Molempien kanssa tehtiin myös A-estettä, jonka edessä oli putki lyhyenä. RINNAN tyyli näytti hyvältä. Lisäsin loppuun lentävän pallon. Ensin koira meni lankaan, mutta sen jälkeen malttoi mielensä. SARAA tuntui uusi asia taas hidastuttavan. Putkesta tullessaan sillä tuntui olevan vaikeaa tehdä A:lle meno normaaliin tapaansa, mikä toki onkin se idea.


RINNA teki vielä keppejäkin. Aloitettiin verkkojen häivytys keppien alusta lähtien. Saatiin alusta kolme verkkoa pois. Se ei tokikaan sujunut helpolla vaan Rinna joutui tekemään paljon yrityksiä ja erehdyksiä. Rinnan kierrokset on agilityssä niin huimat, että se kestää hyvinkin suuren määrän epäonnistumisia suhteessa onnistumisiin. Kierrosten laskiessa alkoi älykin paistaa ja koira selkeästi pohti asioita. Lopuksi laitoin vielä verkot paikoilleen ja Rinna sai kepitellä aivottomasti.

tiistai 21. helmikuuta 2012

Kisanomaista


RINNAN lonkka- ja kyynärlausunnot tuli Kennelliitosta tänään. A/A ja 0/0 :)


Tänään käytiin myös tokoilemassa Konalan jäähallin parkkiksella. SARALLE ensin lämmittelynä seuraamista maahan palkaten ja nopeita maahanmenoja avuilla. Sitten kisanomaisesti liikkeinä jääviä, luoksetulo, kaukot, tunnari, ohjattu nouto ja ruutu. Olin laittanut kaikki valmiiksi kentälle, ruudun merkit, ohjatun kapulat ja tunnaritkin. Jäävistä otin suoralla seuruulla vain seisomisen ja istumisen. Hyvät oli. Luoksetulossa tehtiin pelkästään seisomaanpysäytys. Se ei ollut ihan napakka, ihan ok kuitenkin. Sivulletulo oli aavistuksen vajaa. Kaukoissa tein satunnaisessa järjestyksessä kahdeksan vaihtoa, kestot oli erimittaiset. Paljon oli s-m-vaihtoja. Ne koira teki kaikki oikein. Kerran tehtiin s-i-vaihtokin. Siinä en ole varma tuliko eteenpäin vaiko ei. Tunnarissa kapulat oli jonossa ja vikana oli oma. Ei moitteita ;) Ohjatuttuun ja ruutuun mentiin samalta merkiltä. Ohjatussa noudatin oikean kapulan, ruutu oli merkiltä vasempaan. Ohjattu oli hyvä, lukuunottamatta pientä liukastelua kapulalla. Ruutuun käskiessä koira lähti vasemmalla kapulalle. Stoppasin ja uudella käskyllä koira tuli ruutuun menon sijaan takaisin merkille. Kutsuin koiran pois ja uusinnalla se päätyi ruutuun. Tosin meni kaartaen oikeaa kapulaa kohden, josta se korjasi kuitenkin kurssinsa itse ruutuun. Ruudussa se jäi huonosti kulmaan, mutten sitä enää korjannut. Koiran seisoessa kävelyn kävelyt ja palkkasin pallolla, kun se pysyi hyvin paikoillaan.


Nyt liikkeiden väleissä en vapauttanut koiraa lainkaan enkä koskenut siihen. Liikkeen jälkeen se sai vain suulliset kehut. Pari kertaa koira äännähti siirryttäessä liikkeiden välissä. En tiedä otanko sunnuntain kokeessa vielä uutta tapaa kokeiluun vai mennäänkö vanhalla mallilla.


Otettiin vielä Saran kanssa ruutuunmeno. Nyt se meni täsmälleen oikeaan kohtaan siellä. Sitten vasemman kapulan nouto ja taas ruutuun meno. Kapula löytyi ja ruudustakin löytyi taas täsmällinen paikka :) Otettiiin vielä kaukoja lelulla hetsattuna. Kaikki vaihdot toimi. Seuraamisestakin vielä tehtiin. Hain taas koirasta ääntelyä ja pari äännähdystä sainkin. Näistä sanallinen huomautus eikä koira toista kertaa samassa tilanteessa ääntänyt. Palkkaukset tein maahan. Lisäksi otettiin luoksetulon maahanmenoa. Ehkä johtui plussakelistä, mutta maahanmenot ei ollut aivan sitä mitä haluan. Eli kaikki luoksetulon osaset treeniin.


RINNAN kanssa tehtiin ensin seuraamista hihnassa. Alkuun tarvittiin pari hihnalla nyppäsyä, mutta sen jälkeen sujui. Tehtiin pitkää seuruuta, lyhyttä seuruuta ja kaikkea siltä väliltä. Koira piti paikkansa kaikessa, jopa juoksussa! Pari kertaa koira äännähti askelsiirtymissä ja näistä huomautin. Katsotaan nyt kestääkö Rinna huomautusta eli lisääntyykö vaiko väheneekö ääntely. Rinnahan ei aiemmin reagoinut hihnapakotteeseen vaan edisti silti. Olen miettinyt mikä on muuttunut. Tulin siihen tulokseen, että Rinnalle piti vain ensin opettaa mitä hihanapakotteella halutaan. Meillä on käytössä arkiseuruu, jossa katsekontaktia ei tarvitse pitää, mutta sijainti pitää pitää. Tässäki Rin lähtee helposti edistämään ja näihin olen puuttunut rankemmin. Siinä samalla tuli opetettua hihnapakotteen merkityskin. Noutojakin tehtiin. Ensin luovutusta, jossa koira alkuun ennakoi irrottamalla otteensa kapulasta liian aikaisin. Alkoi sitten parantamaan. Otettiin vielä noutoja, joissa palkkasin koira heti nostosta tai tuonnista vauhdissa.


Rinnankin kanssa tehtiin kisanomainen yhdistely. Sillä oli liikkeinä liikkeestä seisominen, luoksetulo, kaukot ja nouto. Liikkeestä seisomiseen otin vain lyhyen seuruun alkuun. Liike itsessään oli kaikin puolin hyvä. Luoksetulo otettiin suoraan sivulle ilman pysäytyksiä. Noutokapula oli edessä päin ja sitäpä koira sivulla ollessaan kyttäsi. Se nytkähti, kun annoin jättökäskyn. Muuten luoksetulo oli hyvä. Kaukoissa ekaan istumiseen tarvittiin neljä käskyä ja toiseen kaksi, nousi vasta kun annoin jämäkämmän käskyn. Ehkä takana oleva kapula pisti koiran jumiin? Noudossa palkkasin koiran heti, kun se nosti kapulaa. Liikkeiden välit toimi Rinnan kanssa nyt oikein hyvin :) Otettiin sitten vielä kaukojen maasta istumaan nousua. Ekassa tartti kaksi käskyä, mutta sitten nousi joka kerta kerrasta.


Kotimatkalla tehtiin pudotettuja jätemäellä. Jätin esineet alas ja lähetykset tein mäen päältä. Hakumatkaa oli toista sataa metriä. SARALTA sujui. RINNAN kanssa päätin olla päästämättä koiraa, jos se äännähtää. Ei ihan onnistunut ja koira pääsi pienellä vuffauksella liikkeelle. Muuten oli sujuvaa.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Jotain rajaa


RINNAN agitreeneissä koiran viretila puhututti. En osaa asettaa selkeää rajaa, milloin kierrokset karkaa ja etenkin milloin tilanteeseen pitää puuttua. Kierrosten kasvaessa hyppytekniikka huononee ja rimojakin lentelee. Rimojen lentelyyn aion jatkossa kokeilla puuttua, mutta sehän on vain se jäävuoren huippu. Nyt käytin hihnapakotteita koiran rauhoitteluun lähdöissä. Olisi vaan varmaan pitänyt käyttää sitä enemmän ja järjestelmällisemmin. Välillä käytin myös Jounin vinkkiä. Se ei ole yhtä toimiva kuin hihnapakotteella rauhottaminen, mutta hieman sekin auttaa.Radalla kierrokset taas nousi ja meno oli rumaakin. Eikä asiaaa auttanut se, että mun valssaukset (4.-5. ja 8.-9.) oli myöhässä. Yhdentoista niisto sentään toimi. A:lla oli länget. Niiden kanssa Rin ei hajota etupäätään, mutta ei se silti nätisti mene A:lle. Paremmin voisi toimia lyhyt putki aivan A:n lähellä.


Tehtiin myös yksittäisellä esteellä ihmisnuolta. Eipä yllätä, että Rin juoksee päin eli jarruja pitää tähänkin saada. Tehtiin myös keinua yksittäisenä esteenä. Leikkeleet oli jäänyt kotiin, joten tehtiin ilman niitä. Hyvin meni ilmankin. Juoksin Rinnan kanssa samaa matkaa, vedätin tai kutsuin edestä päin. Kaikissa koira toimi samalla hyvällä kaavalla :)

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Laura Uuksulaisen agikoulutus + tokoa


RINNAN kanssa osallistuttiin Laura Uuksulaisen mölleillle tarkoitettuun koulutukseen. Koulutukseen on tiedossa myös jatkoa. Olin vähän heikossa kunnossa parin baari-illan jäljiltä :p Eipä onneksi tarvinnut juosta, kun keskityttiin lähinnä Rinnan vireeseen. Jos joku ei vielä tiedä, niin Rinna nostattaa hetkessä kierrokset tappiin asti, mikä on ongelmana etenkin agissa. Vauhtia on, muttei aivoja. Ensin puututtiin Rinnan mielentilaan lähdöissä. Tiputettiin kierroksia hihnapakottein. Eli koira hihnaan lyhyelle ja kävelytetään sitä samalla koko ajan hieman päällekävellen. Tämä toimi ja koiran kierrokse laski. Lähdössä otin hihnan pois ja saman tien kierrokset oli taas kaakossa. Uudestaan kävelytystä ja nyt otin hihnan pois, mutta jätin pannan kaulaan. Koira odotti rauhallisemmin lähdössä eikä edes valunut kyttäysasentoon. Radalla Rinnalle voisi opettaa jarruja. Esimerkiksi kääntyvällä hypyllä sen voisi opettaa jarruttamaan ennen hyppyä, jolloin se kokoaisi hyppynsä paremmin. Lisäksi harjoitukset pitää tehdä nyt lyhyinä, ettei kierrokset pääse nousemaan.


Tehtiin erikseen myös keppejä. verkkojen poistamiseksi saatiin uudenlainen vinkki. Tähän asti olen poistellut paloja sieltä täältä aina vaihdellen, mutta verkot voisi alkaa poistamaan alusta lähtien. Nyt otettiinkin alusta ensin yksi ja sitten toinenkin verkon pala pois. Rinnalta pujottelu onnistui ilman niitäkin :)


---


Myöhemmin mentiin HSKP:n vapaavuorolle tokoilemaan. SARA aloitti ruudulla. Se oli valmiiksi jo rakennettu (punaiset ja keltaiset kartiot eri kulmissa, punainen nauha). Ensin otettiin merkillelähetyksen kautta. Merkit oli kunnossa ja Sas haki hyvin ruudusta oikean kohdan. Sitten naksuteltiin ruutua. Läheltä tehdessä Saran tarjoamat paikat ei ole tarkkoja ja saan usein odottaa että, se korjaa ja pääsen naksauttamaan. Kauempaa tehdessä se osaa paremmin hakeutua oikealle paikalle. Hahmottanee siis ruudun kauempaa paremmin. Käskin myös kertaalleen koiran maahan ruudussa ja yritin harhauttaa sen ennakoimaan seuruuseen tuloa. Ei edes nykinyt :) Kaukoja jatkettiin viime viikkoiseen tapaan eli hetsasin koiraa lelulla ja koitin saada sen siten tekemään kaukoja väärällä tekniikalla. Sara oli hyvä. Alussa tekniikka petti s-i-vaihdoissa, mutta sitten nekin vaihdot onnistui virheittä. Muissa vaihdoissa ei ollut virheitä. Nyt koira ei myöskään tehnyt vaihtoja hitaassa kyttäilymoodissa vaan ihan normaaliin reippaaseen tapaansa. Seuruussa työstettiin edelleen sitä ääntelemättömyyttä eikä koira nyt kertaakaan äännähtänyt. Tehtiin enemmälti askelsiirtymiä. Niitä pitäisi hieman viilailla. Jäävät otettiin myös. Istuminen oli hyvä, seisomisessa oli taas vinoutta ja maahanmeno oli hidas ilman apuja. Niihin myös työstöä. Tunnari tehtiin parilla kymmenellä kapulalla. Kapuloille meno ja paluu oli hypyn kautta. Eka oli hyvä. Toisessa appari vei oman kapulan ja samalla kosketteli muutamaa kapulaa. Sara maisteli apparin koskemaa kapulaa, mutta etsi sen jälkeen sitten oman. Eli liikkuritreeniä tähän.


RINNA tauotti välillä. Sen kanssa keskityttiin vain seuraamisen edistysongelmaan. Ensin työstin ongelmaa nameilla ja naksulla. Ei ollut haluttua vaikutusta. Vieressä tehtiin ruutua ja se sai koiran keulinnan lisäksi ääntelemäänkin. Otin koiran hihnaan ja nyppäsin siitä aina koira edistäessä. Jopas koira terävöityi ja teki parastaan! Palkkasin maahan nameilla ja äänetkin katosi.

torstai 16. helmikuuta 2012

Hallilla


Käytiin aamulla hallilla agiloimassa.


Hyppytekninen rata:Tehtiin ensin erilaisissa osissa ja sitten kokonaisena kierroksena. Lähtöpaikka oli joko renkaalla tai perussarjalla nenä kohti putkea. Alun tein leijeröiden ja ennen taipumista tein persjätön. En ehtinyt juurikaan hyppytekniikkaa seuraamaan, mutta RINNAN kanssa oli hyväntuntuista mennä. Se ei häiriintynyt minun liikkeestä. Pari huomiota: Rinna ei nyt joka kerta valunut kyttäysasentoonsa lähdöissä ja kokonaista sarjaa tehdessä se otti perussarjasta joka välin. Pelkästään perussarjaa tehdessä sehän saattaa niputella esteitä yhteen loikkaan. SARAKIN teki samaa, tosin pienemmillä väleillä (suluissa). Ihan ok menoa oli sekin, mutta Rinnan menon jälkeen tuntui vaan tahmeammalta.


Molemmat koira teki myöskin puomilla ja A:lla treeniä. Puomilla käytin SARALLA leluetupalkkaa. Tehtiin persjättöä ja valssia puomin jälkeen sekä irtoamista minun jäädessä taakse. Kaikki toimi. RINNAAKIN palkkasin lelulla, mutten sitä tokikaan jättänyt etupalkaksi vaan koira sai sen pysähdyttyään. Tehtiin takaaleikkausta ennen puomia ja persjättöä puomin jälkeen sekä irtoamista. Rinnan suoritukset kaikki oli ihan supereita! Se vaan juoksi joka kerta täyttä vauhtia alastulolle, johon pysähtyi kuin seinään ja pysyi siinä kunnes sai luvan lähteä. Ylösmenotkin onnistui :) A:lla käytin SARALLEKIN länkiä. Sen ylösmenotekniikka on huonoa ja sen johdosta joka kerta kaaret kaatui koira päälle sen mennessä. Enpä tiiä onko enää mahdollista saada sitä oppimaan nätimpää tekniikkaa. RINNALLA oli hurja vauhti längistä huomimatta. Hyvin se teki, mutta hurjalta se tosiaan näyttää...


RINNA teki vielä keppejäkin. Käytin kuutta verkon palaa. Laitoin ne nyt toiselle puolelle kuin viimeksi. Ei meinannut pujottelut onnistua, mutta saatiin jokunenkin onnistunut. Laitoin sitten verkot ennalleen (eli alussa, keskellä ja lopussa parit) ja tehtiin kepeille menoa putkesta ja kepeiltä putkeen. Lisäksi tehtiin irtoamista minun jäädessä taakse. Näissä sen vauhti vähän hiipuu, jos ei ole etupalkkaa odottamassa.

tiistai 14. helmikuuta 2012

Tokoja


Eilen iltalenkillä tokoiltiin Hessun ikkunalla pienesti. RINNAN kanssa tehtiin jääviä. Seisominen ja maahanmeno on kunnossa, mutta seuraamisessa koira taas vaan edisti. Sain sitä taemmas tekemällä seuruun alkuun aina paljon käännöksiä ja täyskäännöksiä vasempaan. Istumisiin tarvitaan vielä oman liikkeen hidastaminen. Normivauhdissa koira jää seisomaan. SARAKIN teki jääviä. Istumiset oli hyviä, seisomiset myös, ne oli suoria. Nopeisiin maahanmenoihin sain vähennettyä vartaloapua. Jatkossa vähennetään se kokonaan pois, mutta tarvinnee muistaa antaa käsky aina vasemmalla astuessa. Sara teki myöskin seuraamista maahanpalkkauksella. Ei nytkään yhtään ääntä :) Keskityttiin enempi käännöksiin ja askelsiirtymiin. Vasempaan askeltaessa koiran perusasento jää helposti vinoksi. Näitä on työstetty tekemällä askeleiden jälkeen paikoillaan käännös vasempaan. Nyt kertamuistutuksella pylly löysi paikkansa.


---


Aamulla lenkkeiltiin Raappavuorella. Jätiin jyrkemmän rinteen päälle pannat ja pyllymäkeä alas laskiessa tippui hihna sekä pipo, eli lisää noudettavaa koirille. Lähetykset tein mäen alta eli noutomatkaa tuli n. 100 m. SARAN noudot oli ok. RINNAN lähtöhaukut on pahentuneet, nyt tulee yhden haukahduksen sijasta kaksi :p Eka nouto oli muuten ok. Toisessa Rin juoksi ensin melkein mäen päälle ja sitten lähti tulemaan takaisin. Se kurvasi takaani ja juoksi samantien takaisin ylös, nyt huipulle asti ja otti pannan mukaansa. Aikaisemmin Rin on näitä tehnyt eli se haistaa esineen, muttei malta paikallistaa. Nyt taisi olla samaa, mutta nyt Rin ratkaisi asian itse.


Esineiden noutojen jälkeen tokoiltiin mäen alla. SARALLE työstettiin ensin nopeutta luoksetulon maahanmenoihin. Käytin hyödyksi rinnettä. Olisi taas pitänyt lopettaa jo siihen ensimmäiseen. Sen jälkeen tuli monta huonoa yritystä ennen seuraavaa hyvää. Maahanmenoihin ripeyttä työstettiin myös jäävissä. Näissä on sama kuin luoksetulon maahanmenoissakin eli kannattaa tehdä vain vähän toistoja, muuten suoritukset vain huononee. Lisäsin välillä joukkoon sekä seisomisia että istumisia. Koira oli kuulolla. Työstettiin myös seuraamisen oikeaa virettä eli sitä hiljaista työskentelyä. Nyt sain kaksi äännähdystä aikaiseksi. Eka tuli, kun otin koiran kylmiltään treenaamaan seuraamista heti Rinna treenattua. Ja toinen, kun oltiin tehty monta liikkeellelähtöä putkeen ilman taukoja tai palkkaa. Eli edelleen jatketaan maahanpalkkauksella.


RINNAN kanssa tehtiin luoksetuloa ja pysäytystä siinä. Nyt vauhdissa ei ollut mitään vikaa, pysäytys ei vaan onnistunut :p Treenattiin erikseen pysäytyksiä. Jos en heti palkkaa tai sano mitään, Rin vapauttaa itse itsensä pysähtymisen jälkeen. Molempiin ongelmiin oli sama ratkaisu eli kaksoiskäsky, käsimerkin lisäksi myös suullinen käsky. Toimi hyvin! Jääviäkin otettiin. Seuraaminen oli edelleen edistävää, argh. Jos jotain hyötyä siitä on, niin voidaan tehdä paljon jääviä liikkeitä eikä koira ala jätättämään... Masentava ongelma se on silti. Jäävistä tehtiin seisomista ja maahanmenoa. Käskytin koiraa heti vasemmalle käännöksen jälkeen, jolloin se oli seuraamassa oikeassa kohdassa. Jäävät sujui. Istumisetkin onnistuu, mutta kun sekoittelen kaikkia, niin istumisesta tulee usein seisominen. Tarvii vaan toistoja lisää.

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Jounin opit + tokoa


Krapulaisen aamu valkeni turhan varhain :p Mentoritapaaminen oli kuitenkin aamuksi sovittu ja sinne mentiin ja olipa hyvä, että mentiinkin! Teemana oli puomin kontaktit. Puomin takana oli pussi kutsuvasti. RINNA aloitti. Sen alastulo on hyvällä mallilla. Alunperinhan se on opetettu 2on2offiin naksutellen ja sitten siirrytty muutaman metrin päässä olevaan namialustaan ja se on häivytetty pois (edelleen silloin tällöin käytössä). Näillä eväillä koiralle on saatu luotua itsenäinen 2on2offiin hakeutuminen. Se on nopea ja asento on suora. Häiriöitä on jo otettu mukaan, mutta niitä voisi nyt alkaa työstämään enempi. Lisäksi namialustan voisi vaihtaa leluun. Nyt kokeiltiinkin lelullakin ja sekin sujui. Ylösmenot on pitkään ollut ongelmana, mutta eipä ole enää! Rinna nimittäin ottaa kuin ottaakin ylösmenot. Ongelmaa on vain tuottanut se, että olen lähettänyt koiran puomille sille liian läheiseltä etäisyydeltä. Hyvä homma!


Rinnan kierroksia voisi laskea radan alussa tehtävä rauhottuminen. Eli otetaan koira jalkojen väliin istumaan ja puristetaan sitä jaloilla kyljistä. Samalla otetaan pää käsien väliin ja peukalot laitetaan silmien väliin (akupunktiokohtia). Tätä kokeiltiinkin ja ehkä se oli lähdössä hieman rauhallisemmalla mielellä.


SARAN kontaktitreeniin lisättiin puomi-putki-erottelu alkuun. Lisäksi lisättiin häiriöitä omalla liikkeellä ottamalla pari hyppyä alkuun. Passiivista puomin valintaa on treenattu ja nyt ei koira mennyt kertaakaan väärin. Saran kanssa on myös tehty häiriöitä kontaktin jälkeen ja näitä tehdään edelleenkin.


Jäätiin työstämään vielä RINNALLE keppejä ja keinua. Keppeille laitoin alkuun kuusi verkonpalaa. Sain vähennettyä niitä kolmeen, mutta se taisi olla kertavahinko, kun pujottelu ei onnistunut kuin kerran... Lisäsin verkot takaisin kuuteen ja vaihtelin niiden paikkoja. Rinnalta sujui pujottelu verkot vain toisella puolen, paitsi loppuun tarvittiin molemmat puolet. Keinua tehtiin leikkeleellä. Lisäsin alkuun hypyn takaakierrolla. Keinun koira suoritti edelleen hyvin. SARAKIN sai tehdä keinua leikkeleellä. Ei ollut parasta.


---


Käytiin iltapäivästä tokoilemassa HSKP:n vapaavuorolla.


RINNA aloitti. • Tehtiin aluksi tunnaria Jessican opeilla. Kapuloita oli pari kymmentä ja toistoja neljä. Rin nostatti kierroksia muista koirista. Se näkyi. Koira sähläsi ja nosti kerran vääränkin. Eka ja vika toistoista oli hyviä.

 • Ruutu oli valmiiksi jo rakennettu vieraista paloista (vasemman puoliset kulmamerkit oli punaisia ja oikealla oli keltaisia, nauha oli punainen). Rinna haki hyvin virittelyllä ruudun katseellaan ja lähti sinne käskystä nyt ilman äännähdystä. Ruudussa pysäytin koiran liian aikaisin, mutta mitä tekeekään Rinna? Pysähtyy hetkeksi siihen ja korjaa sitten oikealle paikalle :D Toinenkin toisto oli yhtä hyvä, osasin nyt pysäyttää koiran oikeaan kohtaan. Työstettiin sitten ruudussa maahanmenoa, siellä pysymistä ja seuraamaantuloa. Ei ongelmia.

 • Luoksetuloissa Rin ennekoi nyt ihan hirveästi pysäytystä, vaikkei niitä ollut edes yhtään tehty alle. Otin vaan niin monta suoraa toistoa, että vauhtiakin alkoi tulemaan edes vähän. Pysäytyksiä tehtiin erikseen. Ne sujuu hyvin, pitäis vaan saada liitettyä ne kokonaiseksi liikkeeksi...

 • Kaukoja tehtiiin n. 15 metrin matkalta i-m-i-m-i ja palkkapallo lensi. Sitten vielä yksi istumaannousu, josta jo palkka lensi.

 • Seuraaminen tuntui nyt paremmalta kuin aikoihin. Alkuun koira vähän tuntui jalassa, mutta mieluummin vähän tiiviimpää seuruu saa mun makuun ollakin.

 • Paikallaanmakuuta tehtiin ryhmänä. Muutama minuutti oli kestoa ja olin piilossa koko ajan. Heti piiloon mentyä Rin tiputti lonkalleen. Kävin korjaamassa ja pian se oli taas lonkallaan. Kävin korjaamassa senkin ja sitten koira pysyi koko loppuajan asennossaan. Kävin nyt välipalkkaamassa.

 • Hyppynoutoa tehtiin puukapulalla. Ekassa koira törmäsi kapulaa tuodessaan ja tiputti kapulan. Loput oli ihan ok.

 • Rinna sai tehdä vielä yhden metallinoudonkin vieraalla kapulalla (treenikaveri tartti kuolausta kapulaansa :D ). Vapautin heti nostosta leluun kiinni.


Sitten SARA. • Aloitettiin seuraamisella maahan palkaten. Yritin oikein provosoida ääntelyä, mutta koira oli silti aivan hiljaa koko ajan :)

 • Otettiin jäävistä seisominen ja maahanmeno juoksusta. Seisominen oli hyvä, mutta maahanmeno tuttuun tapaan hidas. Työstettiin sitten nopeita maahanmenoja ylipäätään, jäävissä ja perusasennossa. Vartaloavuilla se tippuu nopeasti. Tarvii vaan nyt toistoja.

 • Kaukoissa lelulla hetsaten hain virheitä suoritukseen ja niitä saatiinkin. Lelun kanssa koira tekee vauhdot hitaammin (kyttäysmoodissa), mutta kunhan saadaan tekniikka kuntoon, niin eiköhän se nopeuskin taas saada takaisin. Huomauttelin koiralle virheistä. S-m-vaihdossa huomauttaa kärsiikin, mutta epäilen, ettei s-i-vaihto ole koiralle vielä täysin selvä. Tekniikkaa siihen etenkin.

 • Hyppynoudossa tehtiin vinoja noutoja. Sara tartti apuja joihinkin kertoihin. Sille on edelleen helpompaa tulla hyppy takaisinkin, kun kapulan on esteen lähellä. Sivuttaissuunnassa etäisyyttä kasvattaessa se vaikeutuu.

 • Lopuksi Sas teki vielä tunnarin parilla kymmenellä kapulalla. Kapuloille mentiin hypyn kautta. Oikea löytyi näppärästi.

lauantai 11. helmikuuta 2012

Pudonneet


On jäänyt kirjaamatta, mutta koirat on tehneet näitä talven esineruutuja eli pudonneen esineen noutoa lenkeillä. Matkat on ollu suunnilleen sataa metriä. SARALTA sujuu, RINNALLA on vähän ongelmaa. Irtoaminen ei tässäkään ole ongelmana, vaan ne kierrokset. Lähdössä pääsee haukku ja esineellä leikitellään sitä tuodessa. Tuonteihin auttanee taas vauhtipalkkaus ja erikseen tuonnin treenaaminen. Mutta en tiedä miten lähteä korjaamaan lähtöhaukkua. Pitää miettiä.

keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Kuvissa & käsittelyssä


Eilen käytiin Liedon pieneläinklinikalla kuvissa. Kuvat otti ell Tuomo Waltari. RINNALTA kuvattiin lonkat, kyynärät, selkä, olat sekä ranteet. Kaikki näytti olevan kunnossa. Lonkat lekuri arvioi tulevan aana tai beenä takaisin ja kyynärät nollina. Samalla reissulla SARALTA kuvattiin ranteet ilman aineita. Nekin näytti olevan kunnossa. Ei siis mitään mistä pitäisi huolestua :)


Koirat oli puntarilla melkein samanpainoisia. SARA oli 16,5 kg ja RINNA 16,4 kg. Saralle tuo on ihan sopiva paino, Rinna on edelleen liian laiha.


---


Tänään RINNA oli Petra Snellman-Niemenpalon käsittelyssä Aistissa. Rintarangassa oli molemmin puolin tukkosuutta. Se taitaa olla Rinnan tyyppivika.

maanantai 6. helmikuuta 2012

Kisat ilman kisaamista


RINNAN aksoissa oli ryhmän sisäiset osakilpailut. Rinnan kanssa kerättiin huimasti virhepisteitä ja moninkertaisesti hyllyjä :D Siltikin jäi hyvä mieli, sillä tiukan kisamielen sijaan onnistuin pitämään rennon asenteen.


Rimat 40-45 cm, puomilla länget.


Pari treenin aihetta: • Tiukka käännös puomin jälkeen. Ekalla kerralla Rin lähti puomia toiseen suuntaan. Tässä toimi oman rintamasuunnan kääntäminen putkeen päin ja vekkaamalla koira paremmin putken suulle.

 • Pimeään putkikulmaan vienti ja oman liikkeen jatkuminen vastakkaiseen suuntaan. Seiskaputkeen viedessä käänsin omaa kroppaa koiraa vasten, vähän kuin jaakotuksessa. Toimi hyvin.

sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Kokeeksi juoksussa


Porvoonseudun Koiraharrastajat ry järjesti maajoukkueen karsintakokeen. Koe pidettiin Hyvinkään Koiraurheilukeskuksen lämmitetyssä hallissa. Hallissa oli keinonurmipohja. Paikalla oli myös kokeet alemmille luokille.


Sara oli ensikertaa juoksuisena kokeessa mukana. Arjessakin sen ääntely lisääntyy hieman juoksussa, mutta nyt kokeessa se räjähti käsiin :/ Paikan päällä Sara pääsi kevythäkissään viereisen hallin tyhjillään olevaan lämmitettyyn tilaan odottamaan vuoroaan. Paikalle ei onneksi tarvinnut ilmaantua heti aamusta, vaan saapuminen ajoitettiin niin, ettei odotteluaikaa ollut kuin tunteroinen. Saran vuoron koitti viimeisenä, jolloin kaikki muutkin luokat oli jo ohitse.


Ensimmäisessä kehässä Pernilla Tallberg tuomaroi paikaallaanolot sekä metallihyppynoudon ja tunnarin. Paikallaanolojen välillä käytiin hetki huilaamassa kehän ulkopuolella. Toisessa kehässä tehtiin loput liikkeet eli ruutu, kaukot, seuraaminen, luoksetulo, zeta ja ohjattu nouto. Tuomarina oli Carina Savander-Ranne. Kehistä siirryttiin suoraan toiseen. Tuomareilla oli sihteerit, jotka kirjasivat tuomarien kommentit ylös. Tosi kiva!


Paikallaan istuminen   9


Asetteli etutassua muutaman kerran.


Paikallaan makaaminen   8


Siirteli painoa takaosallaan puolelta toiselle jonkin kerran. Koira äännähti jätössä, muttei tuomari sitä kuullut. Sivulla maahanmeno oli mun mielestä hidas.


---


Metallihyppynouto   9


Heitin kapulan niin, että se törmäsi seinään. Tästä olisi kuulemma jo voinut nollata koko liikkeen!


Tunnari   0


VÄÄRÄ! Oikea kapula oli toinen vasemmalta. Sara aloitti haistelut vasemmalta. Se eteni aivan ilmeettömästi oikean yli ja nappasi toisiksi viimeisen kapulan varman oloisesti. Paluussa koira tuli koko matkan ravilla sivulle vilkuillen. Ihan kummallista!


---


Ruutu   10


Mun mielestä vähän hidas merkille meno. Muuten hyvä liike.


Kaukot   5 ½


Ihme, että tuli edes pisteitä... Koira eteni nii-in paljon. Se tuli eteenpäin sekä s-i- että s-m-vaihdoissa. Asennon vaihdoista tuomari kuitenkin tykkäsi. Sivulla maahanmeno oli jälleen hidas.


Seuraaminen   7


Pisteet meni ääntelystä. Muuten tuomari tykkäsi Saran seuraamisesta, ääntely oli ainoa virhe. Tuomari joutui kävelemään ihan lähellä, että ylipäätäänsä edes kuuli äännähdykset (eikä silti tainnut kaikkia äännähdyksiä kuulla...).


Luoksetulo   7 ½


Tuomarin mukaan hyvä vauhti ja seisomaanpysäytys, mutta maahanmeno oli pitkähkö, josta pisteetkin meni. Lisään kuitenkin vielä hitaan maahanmenon sivulla sekä ääntelyn koiraa jättäessä...


Zeta   10


Ei mitään moitittavaa mullakaan :) Zeta loppui aivan ruudun eteen, ei haitannut.


Ohjattu nouto   7 ½


Vingahdus lähdössä ja hieman vino perusasento kuulemma. Aika rankasti verotti.


---


Tulos: EVL2, 235,5 p. ja sijoitus 19./26.


---


Tekeminen oli tunnaria lukuun ottamatta ihan normaalia Saraa, toki ääntelyllä höystettynä. Ääntelyn kannalta ei lienee hyvä idea kisata juoksuisena, mutta kokeiltaneen toistekin silti. Nyt koitin liikkeiden välissä rauhottaa koiraa hitain silityksin rinnasta, ehkä pitäisi kokeilla myös vetää koko homma ilman vapautuksia välillä? Perusasennoissa maahanmenoissa luulen keinonurmipohjan tekevän oman vaikutuksensa. Lempäälässähän maahanmenot oli yhtä huonoja ja sielläkin oli tekonurmea. Tunnari tosiaan oli erikoinen. Kotiin päästyä tehtiin vielä kolme toistoa tunnaria terassilla. Eka oli ihan normaalilla asetelmalla, toisessa piilotin kapulan lumeen ja kolmennessa hajustin kapulaa vain hyvin lyhyen hetken. Kaikissa oma löytyi, mutta viimeinen oli vaikein. Siinä koira joutui paikallistamaan pitkään omaa, siltikään se ei napannut väärää suuhunsa.

lauantai 4. helmikuuta 2012

Rinnan tokotunti


RINNAN tokot alkoi ryhmäseuraamisella. Siinä oli kaikki tempot, paljon käännöksiä sekä askelsiirtymät. Ihan ookoosti sujui paitsi, että yksi täyskäännös meni plörinäksi, kun Rinnan silmien korkeudella oli hanskat... Paikka pysyi muuten ihan kohdillaan, mutta juoksussa tuli edistämistä. Otinkin namin kanssa juoksua.


Sitten jakaannuttiin kuuten pisteeseen, joissa tehtiin eri liikkeitä. Rin aloitti paikallaanolosta. Tehtiin istumista. Vieressä tehtiin ruutua ja pennen pää kääntyili. Palkkailin tiheästi ja pääkin alkoi pysymään suorassa. Ruutupisteessä Rin juoksi joka kerta hyvin ruutuun ja seisahtui oikealle paikalle siellä :) Maahan meno ei sitten sujunut. Koira lähti tulemaan luokse tai sitten istui käskyllä. Tarvittiin käsimerkit mukaan, että koira meni maahan asti. Seuraavaksi tehtiin kaukoja. Otin ensin avon kaukoja. Näissä maahanmenot käskin tarkoituksella vain suullisesti. Nyt toimi. Sitten vähän muitakin vaihtoja. S-i on alkanut edistymään vähitellen. Seuraavaksi hyppyä avona. Tämän Rin nyt osaa :) Hiottiin parin toiston jälkeen sivulletuloja. Koira meinaa jäädä aavistuksen vinoon perusasentoon tullessaan. Luoksetulopisteessäkin jatkettiin sivulletulojen hiontaa. Vikassa pisteessä tehtiin liikkeestä jääviä. Peilitilaa oli vain vähän, joten tehtiin pelkästään liikkeestä seisomista ja siinäkin keskityttiin seisomassa pysymiseen minun liikkuessa ympärillä. Alkuun meinasi tassu liikkua, mutta sittemmin koira pysyi tassuja liikkumatta paikoillaan.


Tehtiin vielä kouluttajan kanssa ruudun loppuosaa ja luoksetuloa. Ruudun loppuosaa on treenattu tosi vähän, tarvii ottaa treenin alle! Laitoin koiran seisomaan ruutuun ja käskin kauempaa maahan. Se teki hyppyloikan eteenpäin ennen kuin meni maahan :p Otettiin uudestaan ja nyt koira meni niille sijoilleen maahan. Kävelyissä koira nousi seisomaan jo kohti kävelyssä. Käskin uudestaan maahan. Loppuosa meni ihan hyvin. Luoksetulossa Rinna nousi seisomaan jo Pirkon käskyllä. Laitoin maahan ja otettiin uudestaan. Nyt koira nyki ekasta käskystä ja toisella Pirkon käskyllä nousi seisomaan. Kolmannella kerralla koira pysyi istumassa nykimättä molemmat liikkurin käskytykset. Kehuja palkaksi. Sitten luoksetulo pysäytyksellä. Se oli hieno! Enemmän treenaamista kuitenkin liikkurin kanssa.


Lisäksi tehtiin paikkamakuu. Tällä kertaa jätettiin koirat lähekkäin hallin lyhyemmälle, mutta lämpimämmälle sivulle. Jäin näkösälle, mutta menin koko hallin mitan päähän seisomaan. Maahanmenon Rin meni omalla käskyllään, mutta sivulle se nousi jo edellisen käskyllä. Käskin uudestaan maahan ja Rin nousi taas toiselta puolen tulevasta käskystä. Käsin taas maahan. Otettiin jokunen häiriökäsky ja nyt alkoi koirakin reagoimaan vain omiin käskyihin.

torstai 2. helmikuuta 2012

Pikatokot


Oltiin Variston koululla. Pakkasta oli -21 astetta. Koirat vuorotteli.


SARA • Ohjattusta noudosta tehtiin kertaalleen kumpikin puoli vaihdista palkaten. Nyt oli valosaa eikä ollut mitään näköesteitä. Ei ollut ongelmiakaan.

 • Ruutua tehtiin alustan kanssa. Lähetykset eri kohdista ja itse sijotuin eri kohtiin. Ei ongelmia tässäkään.

 • Seuruun ääntelyssä ollaan menty takapakkia tiistaisesta varmaankin johtuen. Nyt koira äännähteli välillä, mutta on se joskus enemmänkin äännellyt. Eli maahan palkkauksella jatketaan.

 • Luoksetulon pysäytyksistä tein namien heittelyn lomassa muutaman maahanmenon. Ihan ok, eka kuitenkin oli paras, joten jatkossa jätetään useimmiten siihen ekaan onnistumiseen. Seisomaan pysäytyksiin heitin eka palloa ja sitten pelkällä käsimerkillä. Molemmat hyviä.


RINNA • Merkille menoja tehtiin häiriössä. Merkiltä oikeaan oli ruutu ja merkin lähellä enemmänkin vasemmalla puolella oli ohjatun kapulat. Ruudusta ei ollut häiriöksi, mutta kapulat haittasi. Jouduttiin merkin kanssa palaamaan ihan alkeisiin ennen kuin se alkoi sujumaan. Eli ensin namilla ohjaten merkin taakse, sitten pallo odotti merkin takana ja sitten vasta merkit onnistui normaaliin tapaan.

 • Luoksetuloja tehtiin tiistaiseen tapaan. Nyt joka kerta kauempaa eteentuloa tehdessä koira törmäsi. Oli liukastakin, mutta nyt koira ei edes yhtään jarruttanut, senkus törmäsi vain. Noh, palkkaakaan se ei saanut. Tehtiin eteentulot sitten metristä, jolloin ne sujui. Sivulletulot onnistui nätisti kaukaakin. Näissä se ei törmännyt eikä kääntynyt kaukana takana. Seisomaanpysäytykset oli nyt ihan ok, joskin oli vähän liian liukasta nätteihin stoppeihin.

 • Seuruutakin tehtiin. Hitaassa kävelyssä koira ei edistä lainkaan, normaalissa vähäsen ja juoksussa eniten. Kuitenkin pysähtyessä sen perusasento on hyvässä kohdassa edistämisestä huolimatta. Nyt imuttelin namilla koiraa juostessa. Tätä pitää jatkaa. Askelsiirtymät ja paikoillaankäännökset oli kaikki kivoja.