torstai 28. huhtikuuta 2011

Torstain tapahtumia


SARAN agikesä alkoi torstaina uudessa ryhmässä, joka treenaa kimppisperiaatteella.


Ensin radan pätkää, joka oli tuttu viime ryhmätreenien vikalta kerralta.Ihan kivaa menoa, ei merkkiäkään viime kertaisista ongelmista tällä radalla. Nyt päästiin viilaamaankin. Vekkaamalla ennen 3. estettä ja ohjaamalla 4. esteellä ennakoivalla valssilla sain parannettua Saran juoksulinjaa (kunhan vain itse osasin sijoittaa kädet jalat sekä liikkeen suunnan oikein).Toisella radalla kokeilin eri ohjauskuvioita 4. esteellä. Ennakoivaa valssia paremmin sujui kuvio, jossa jäin seisomaan siivekkeen luokse rintakehä kohti seuraavaa suuntaa ja vasemmalla kädellä heilauttaen ohjasin koiran hyppäämään esteen selkäni takaa. Näin koira teki tosi tiukan kulman kohti seuraavaa estettä. Hyppysuoralla kohti 7. estettä keskityin vain juoksemaan enkä pitämään ohjaavaa kättä ojossa. Tää on mun paha tapa, johon pitää kiinnittää huomiota.


A:n ylösmenokontaktit menee nyt uusiksi. Saralla on paha tapa hypätä A:lle kaukaa ja rymäyttää etupää täysillä esteeseen (kontaktialueelle kuitenkin). Koiran rakenteelle ei mikään hyvä ratkaisu. Kokeilin nyt muurin palasta ja ohutta speed pumbia kontaktin yläosassa. Kumpikaan ei tuonut haluttua muutosta. Luulenpa, että opetellaan juoksukontktit ylösmenolle. Mietinnässä on vaan millä tekniikalla (kehys, kosketusalusta, jotain muuta?). Kaikki alastulokontaktit sujui hyvin :)


RINNAKIN oli mukana. Sen kanssa naksuttelin lopuksi hyppyestettä. Agitreeneistä jatkettiin Malminkartanon nurtsikentille, jossa kimppatokot oli jo lopuillaan. Oli niin mukavasti kuitenkin häiriötä, että otin Rinnan kanssa vähän perusasentoja ja seuraamista. Kentällä oli siis paljon ihmisä potkimassa/heittelemässä palloa ihan lähelläkin ja toki ne muutamat koiratkin oli vielä paikalla. Penne kuitenkin keskittyi vain tekemisiinsä. Perusasennoissa pidin edelleen käsiavun mukana, helpommista kulmista mentiin ilmankin sitä ja hyppäystä. Seuraamissa tehtiin paljon käännöksiä ja askelsiirtymiä. Nämä hiveli jo lähes täydellisyyttä :D Ainoastaan askelissa vasempaan meinaan kompastua koiraan, kun se ei vielä ymmärrä antaa tilaa. Seuraamista teetin pari pidempääkin suoraa. Näissä Rin pysyi hyvässä seuraamispaikassa, sopivassa kohtaa sopivalla tiiviydellä. Mutta pidemmillä pätkillä kontakti tippuu herkästi. Näihin otin ensiavuksi suusta palkkaamista. Sitä pitää tehdä enemmän.


---


Yöllemmällä huomasin SARAN aloittaneen juoksun.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Keskiviikon tapahtumia


Aamulenkillä suunnattiin lähipuistoon paneutumaan jälkiongelmiin. Eli Saralle janoja ja Rinnalle ilmaisuja. SARALLE tein useamman janatreenin kumpaankin suuntaan. Koira sai katsoa jälkien teot. Janat oli 5-10 metriä ja jälkiosuus parikymmentä metriä. Jäljen lopusta löytyi pallo. Vaadin koiralta suoraa etenemistä osoitettuun suuntaan ja estin hihnalla kaikki poikkeamat suorasta etenemisestä. Eka jana olikin koiralta vähän epävarmaa menoa, mutta ekan pallopalkan jälkeen jäljen etsintä sujui ihan kivasti. Näitä pitäisi tehdä useammin!  RINNAN ekassa keppijäljessä oli 6 keppiä reilun metrin välein. Keppien kohdalla annoin hihnapidätteen, käskyn ja vielä kädellä ohjasin pentua maahan. Menihän se, muttei siinä meinannut millään pysyä. Oli vaan kiire jatkamaan jälkeä. Jätettiin asia hautumaan ja Saran treenien jälkeen tein toisen keppijäljen. Kuusi keppiä oli siinäkin lyhyillä väleillä. Nyt penne tartti avut maahanmenoon, mutta pysyi kuitenkin maassa kinkulla palkkaamisen ajan. Näitä tarvitaan paljon lisää!


---


Iltapäivästä tokoiltiin aussiepainotteisessa seurassa Käpylän kirkon vieressä olevalla hiekkakentällä (uusi paikka molemmille). Kentän toisessa päädyssä pelattiin jalkapalloa. Sää oli lämmin, asteet tuntui lähentelevän hellelukemia. Ekat kuumemman sään treenit tälle vuotta ja se näkyi koirissa.


SARA: • Kaukoissa keskityttiin s-i-vaihtoon, jonka koira useimmiten tekee teknisesti oikein vasta toisella yrittämällä. Kokeilin laittaa kaksi palloa koirasta etuviistoon, takaviistoon tai sivuille. Sara meni näistä kyttäysmoodiin ja kaikkiin vaihtoihin tarvittiin pääasiassa useampi käsky. Asennot jäi siltikin vajaiksi ja asennon vaihdot tapahtui hitaasti. En jaksanut alkaa vaatimaan näin kunnon suorituksia, vaan palattiin perinteiseen eli vaihtoja koiran peruuttelujen lomassa. Jatkossa paljon tekniikkatreeniä. Huomautus aina liikkumisesta ja palkka vain hyvistä vaihdoista.

 • Ruutuja oli kaksi, molempiin mentiin samalta merkiltä. Ruutuun juoksutin koiraa suoraan, merkin kautta tai maalin kierron kautta. Ihan hyviä ruutuun menoja, joskin se paikka merkiltä mennessä saisi olla edelleen hieman enemmän lähempänä takanurkkaa. Laitoinkin pallot korjaamaan asiaa. Merkillemenoakin tehtiin erikseen. Ensin niin, että ruutu oli merkin takana. Ei haitannut. Sitten leluja merkin taakse. Haittasi. Sara meni hitaasti merkille eikä voinut kääntää selkäänsä narupallolle... Pelkät pallot merkin takana ei haitanneet, mutta se narupallo oli liikaa. En viittinyt kuumassa säässä alkaa hinkkaamaan tätä, joten jätettiin vaan se narupallo suosiolla pois merkin takaa.

 • Jääviä tehtiin sekaisin seuruun kanssa. Hyvin Sas teki asennot eikä lähtenyt pelkistä ohikävelyistä mukaan.

 • Paikkamakuuta Sara teki etupalkan (namialusta) kanssa. Piirsin koiran ääriviivat hiekkaan ja menin vinosti piiloissa käymään. Etupalkan ansiosta koiruus ei kääntynyt piilopaikkoja kohden :)


RINNA: • Perusasentoihin tuloja tehtiin paljon. Rinna on ottanut tavaksi tulla perusasentoon hypyn kautta. Eli siitä pitää nyt heti alkuunsa päästä eroon. Nyt tehdäänkin perusasentoihin tuloja käsiavuin. Seuraamiset oli ihan kivaa. Pennellä oli hyvä (tiivis!!) paikka.

 • Ruutua tehtiin joka toisella kertaa lelun siellä odottaessa, joka toisella tyhjään ruutuun menoa. Ihan jees sujui.

 • Rinna osallistui ryhmäpaikallaanoloihin. Rivissä oli puolenkymmentä koiraa Rinnan lisäksi. Ensin istuminen. Pään pyörimistä lukuunottamatta ihan jees. Paikkamakuussakin pää pyöri. Rin alkoi kiinnittämään enempi minuun huomiota, kun kävin palkkailemassa kentän laidalla makaavaa Sarpsaa ;) Kahteen kertaan penne tipahti lonkalleen, molemmat kävin heti korjaamassa. Maahanmenot ja istumaannousut otettiin yksitellen ja penneli toimi vain omille käskyillään.

 • Tunnaria tehtiin hihnassa. Laitoin väärät kapulat keoksi kentän laidalle nurmikolle ja oman kapulan piilotin niistä noin metrin parin päähän. Hihnalla estin pentua menemästä väärien luokse. Oma löytyi joka kerta, mutta kapulakasa kiinnosti siinä määrin, että aina oman löydyttyä penne nosti kapulan suuhunsa, tiputti sen ja olisi halunnut mennä kasalle. Palkkasinkin koiran sitten aina pelkästä nostosta ja otettin erikseen kapulan tuontia. Hyvin se pysyi suussa.

tiistai 26. huhtikuuta 2011

Kesäkauden korkkaus


Agilityn parissa pyörähti kesäkausi käyntiin. RINNAN treenit on edelleen tiistaisin samalla porukalla. Merkittävä muutos on se, että Kristiina Henriksen tulee vetämään ryhmää :)


Tiistaisissa Rinnan treeneissä tehtiin paljon asioita. Kontakteista tehtiin puomia ja keinua. Puomin lauta oli nostettu kahden ison pöydän päälle ja siinä tutustuttiin korkeuteen. Rinna rallatteli tuttuun tapaansa lankkua edestakaisin. Alastulon 2on2offia kertailtiin erikseen. Namialusta oli käytössä ja Inka kävi sitä täyttelemässä. Hienosti Rin haki suoraan asentoon välittämättä minun sijainnista :) Keinun kanssa tutustuttiin ensin paukkeeseen. Inka paukutteli keinua eikä Rinnaa se haitannut. Sitten keinua siten, että Inka laski keinun alas pennun edetessä lankulla. Sain pitää pannasta kiinni, sillä vauhtia olisi ollut muuten liikaa.


Kepeillä otettiin ekaa kertaa verkot mukaan. Ensin Rin olisi hypellyt verkkojen yli suoraan palkalle. Tämä estettiin laittamalla pentu hihnaan. Tämän jälkeen sujui ilman hihnaakin. Keppien alkupäässä oli vaikeuksia, mutta keppien edetessä löytyi rytmi ja penne pujotteli kivanoloisesti :)


Lisäksi tehtiin hyppytekniikkana set pointia. Riman ollessa alhaalla Rinna ei paljoa hyppäämiseen panosta, mutta parantaa kun rimaa hieman nostaa. Pussiakin tehtiin pariin kertaan. Se oli aika vauhdikasta.


Lopuksi vielä kahdella vierekkäisellä hypyllä "rataa". Rimat oli matalimmissa pidekkeissä ja hyppyjen takana oli kutsuvasti putki. Nimenomaan oli tarkoitus treenata sitä, ettei putkeen mentäisi eikä Rinna mennytkään sinne kuin kerran ja senkin kerran ollessaan "vapaalla". Vierekkäiset hypyt oli haasteellisia, sillä Rinna ei oikein hae vielä hyppyesteitä. Toisesta se tulikin alkuun aina vaan ohi. Tehtiin takaperin ketjuttamalla ja penne alkoi hyppäämään molemmat esteet.

Pääsiäistä...


...vietettin pohjosessa. Ohjelmassa oli lomailun lisäksi treeniäkin.


RINNA osallistui ensimmäistä kertaa elämässään paikallisen koiraseuran mätsäriin. Pentu meni vielä pennuista. Rin sai sinisen nauhan eikä sijoittunut. Olin hyvin tyytyväinen pennen esiintymiseen. Näyttelyesiintymistähän ei olla treenattu lainkaan ja paikan päällä pentu tutustuikin vasta näyttelyremmiinkin :p Arkipaikallaanolokäskyllä Rin seisoi hievahtamatta paikoillaan. Tuomaria se vilkaisi ja heilautti häntäänsä. Sitten keskittyi taas minun tuijottamiseen. Tuomari sai katsoa hampaat ja muutenkin kopeloida koiraa ilman mitään ongelmaa. Rinna piti vaan katsekontaktia koko ajan minuun. Näyttelyitä ajattellen yläviiston sijaan pennelle voisi opettaa aloaviistoon katsomisen (vaikkapa käteen) kevyehköjen korvien takia. Ravi meni Rinnalla välillä liian vauhdikkaaksi, mutta satunnaisesti pentu esitti ihan nättiäkin ravia.


Kumpanenkin koira sai haisteltavakseen vieraamman ihmisen (Villen) tekemän jäljen ja lisäksi pääsivät tekemään esineruutua. Esineruudulla oli kokoa n. 2 x 50 m ja sinne laitettiin kolme esinettä: takalaitaan pehmolelu, n. 45 metriin pallo risukasaan ja n. 10 metriin sukkahousumytty. Esineet jätettiin tallauksen yhteydessä. RINNA ensin. Se rallateli vauhdikkaasti alueella ja vähän alueen ulkopuolellakin. Ensin se toi takalaidan lelun ja toisella kertaa etummaisen sukkahousumytyn. Kolmatta kertaa en sitä enää lähettänyt. Molemmissa penne toi esinetta vauhdikkaasti hyvällä otteella ja vapautinkin sen leluun, kun se oli muutaman metrin päässä. Pentu kyllä repimäleikki, mutta esineet tuntui kiinnostavan leikkilelua enemmän. Jatkossa siis ihan paras lelu palkaksi. SARA nouti kaikki esineet, samassa järjestyksessä kuin Rinnakin. Viimeiseksi jäi siis risukon pallo ja sitä etsittiinkin tovi.


Jäljet tehtiin pururadan metsään. Molempien jäljet ehti vanheta n. 40 min. Pääasissa pohja oli varvikkometsää. Paikoin oli kuitenkin luntakin ja vetistä maata. RINNAN jälki oli parisen sataa metriä pitkä. Lopussa oli purkki ja sen päällä keppi. Alkuun jälki meni polkua pitkin ja poikkesi siitä metsään 90 asteen kulmassa (oikeaan). Lopussa oli toinenkin 90 asteen käännös oikeaan. Rinna selviytyi jäljestä kiitettävästi. Se eteni kuin pikajuna, piti ihan kaksinkäsin pitää kunnolla hihnasta kiinni. Polulta metsään poikkeaminen, kulmat, maaston vaihtelut ei olleet mikään ongelmaksi. Ongelmana oli lopussa purkin + kepin ilmaiseminen. Penne nimittäin vaan jatkoi suoraan niiden ylitse ilman mitään huomiota niitä kohden. Jouduin ihan muutaman kerran kunnolla antamaan apuja ennen kuin pentu oli maassa. Jäljestäminen siis sujuu, mutta niille olemattomille ilmaisuille pitäsi tehdä jotain...


SARAN jälki oli nelisen sataa metriä pitkä, muistutti lähinnä J-kirjainta, ei siis kunnon kulmia. Keppejä oli kolme. Sarallekaan ei otettu janaa, kumpahan vain käveltiin jäljen alkua kohden. Sara nappasi jäljen hyvin ja jäljesti kivanoloisesti ekalle kepille asti. Sen se ilmaisi hyvin. Pari polun ylitystä mentiin sujuvasti. Ekan kepin jälkeen maasto vaikeutui (lunta). Saralla oli selvästi vaikeuksia lumisissa kohdissa ja jälki hukkuikin muutaman kerran. Koira kyllä löysi aina itsenäisesti jäljelle takaisin. Lopuista kepeistä Sas olisi mennyt vaan yli. Jäljentekijä huomautti koiran menneen kepin yli ja otin koiraa takaisin sen verran, että kepitkin tuli ilmaistuksi. Jälkimmäisiä keppejä ei ollut hajustettu kovinkaan pitkään, ehkä johtui siitä? Tai ehkä vaikeampi maasto vaikutti keppien ilmaisuun?


Luontokuviakin otettiin:Kuvat Ville Korhonen.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Pikapalauttelut


Aamusella käytiin pikaisesti treenailemassa lähikentällä. SARALLE ensin ruutua, merkiltä molemmista suunnista. Merkit oli kaikki aika kivoja, pari oli supersäpsäköitäkin :) Ruudussa oli ensin lelu takanurkassa. Sitten ilman lelua pysäytyksillä. Nekin sujui oikein hyvin. Jääviä kerrattiin ensiin nameja heitellen. Sitten zetaa, järjestys s-i-m. Kävelin koiraa ympäri pari kertaa joka pysäytyksessä ja kyllähän vain, ekassa koira olisi lähtenyt mukaan pelkästä ohikävelystä. Koiralle palautus paikoilleen eikä se enää ennakoinut seuraamaanlähtöjä. Istuminen meni seisomiseksi ja meni hetki ennen kuin istuminen oli istumista. Sitten zeta toiseen suuntaan. Ainoana pysäytyksenä istuminen vikassa sakarassa. Hyvä. Ja vielä zetaa pelkällä seuruulla. Hyvää. Kaukoja tehtiin eri matkoilta. Muut sujui, mutta s-i-vaihdossa Sa tuli lähes joka kerta muutaman sentin eteenpäin. Paitsi jos itse peruutin, silloin koirakin peruutti vaihdoissa kymmenisen senttiä per vaihto. Hehe :p


RINNAN kanssa tehtiin seuraamista suusta palkaten. Ihan kivanoloista, jopa juoksussa oli suht tiivis. Meinaa vaan edistää, joten pitää olla tarkkana palkkauksen kanssa. Askeleet ja käännökset oli hyviä. Pennen kanssa vielä kuivaharjoteltiin vekkiä, valssia, sylkkäriä ja poispäinkääntöä.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Pirjo Yli-Juutin ohjaustekniikkakoulutus


RINNAN kanssa osallistuttiin HAU:n järjestämään Pirjo Yli-Juutin koulutukseen, jonka teemana oli ohjaustekniikka. Rinna irtoaa hyvin ja hakee esteitä. Siinä ei ole ongelmaa. Ongelmana on lähellä työskentely.Sama rata myös peilisuuntaan. Ensin vekkiä, jota tehtiin kakkosesteellä. Rinnan kanssa keskityttiin pelkkään vekkiin, ei otettu putkea ollenkaan vielä mukaan (paitsi Rin tokikin omin luvin juoksenteli putkissa). Vekissä palkkalelu oli vastakkaisessa kädessä ja vedätin koiraa ympäri ennen kuin se sai tarttua kiinni leluun. Toimi hyvin ja näin palkatessa pahemmilta käsiin puremisiltakin vältytään...


Toisena ohjauskuviona oli päällejuoksu. Sitä otettiin vain yksittäisen esteen kanssa. Palkkalelu tippui vastakkaisesta kädestä (ikäänkuin jatkettaisiin serpentiininä) ja samalla ohjaaja jatkoi matkaa.

Valiokello tikittää :)


Porvoonseudun koiraharrastajat järjesti tokokokeen Peipon koulun kentällä Porvoossa. EVL:ssä tuomaroi Hannele Pörsti.


Paikalla istuminen   9


Sara oli kääntynyt hieman piiloa kohden.


Paikalla makaaminen   9


Tässäkin Sa oli kääntynyt hieman piiloa kohden. Piilopaikallaolot tehotreeniin siis!


---


Metallihyppynouto   10


Taattua Sarpsaa :)


Zeta   6


Järjestys s-i-m. Sara meni maahan (?!) istumisessa. Seisominenkaan ei ollut ihan terävä. Koira tuntui vähän ennakoivan seuruuseen lähtöjä, joten niitäkin on treenattava.


Ohjattu nouto   8


Arvonnassa tuli vasen kapula. En muistanut virittelyä ja koira menikin epävarman oloisesti merkille vinoon. Olin lähdössä jäänyt typerästi lähtöpaikkaa merkkaavan merkin viereen niin tiiviisti ettei koira päässyt luovustusasentoon. Jäi vinoon, korjasin omalla liikkeellä. Siitä pistemenetys.


Luoksetulo   8


En osannut käskyttää oikeassa kohtaa ja pysähdykset oli tutun hitaat.


Tunnari   10


Ihan nätti :)


Kaukot   8


Sara liikkui hieman eteenpäin s-i- ja s-m-vaihdoissa. Jälkimmäisessä taittoi myös tassua alleen (jonka taitaa tehdä aina kun tulee eteenpäin). Vähän hitaanlaiset oli vaihdot. Tää on se liike, johon kisatilanne tuntuu vaikuttavan eniten.


Seuraaminen   8


Muistin tehdä lähdöt rauhallisesti ja vain yksi hyvin pieni äännähdys pääsi yhdessä liikkeellelähdössä. Kontakti tippuili parissa kohtaa, koira katsahti ruudun merkkejä ja kehänautaa. Eli häiriötreeniä lisää, aikoihinhan ei olla tehty seuraamista maassa olevin häiriöin. Pisteet ei kuitenkaan näistä lähtenyt, vaan ne lähti siitä, kun ohjaaja kääntyi vasempaan käännöksessä oikeaan...


Ruutu   10


Hyvä merkki, hyvä ruutu :)


Tulos: EVL1, 275 p. ja sijoitus 4./15.


Valiokello lähti tikittämään :)


Yksilöliikkeiden videon voi tihrustaa täältä.

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Jälkikauden korkkaus sekä tokotreenit


Aamulla korkattiin jälkikausi. Kaikki kolme oltiin ihan täpinöissään :D


RINNALLE heinikkopohjaan n. 50 metrin suht suora jälki kolmella purkilla, joiden päällä oli kepit. Alkuun joka askeleelle namia ekaan purkkiin asti, sen jälkeen aina ennen purkkeja ja lisäksi jokunen siellä täällä. Jälki vanheni parikymmentä minuuttia. Alkuun muutaman metrin jana. Hyvin pentu nosti jäljen ja lähti oikeaan suuntaan. Namipätkä mentiin pyörien ja nameja etsien. Namittomat pätkät mentiin paremmin, mutta aina namikohdat sotki suoraa menoa. Kakkos- ja kolmospurkkien välillä Rin lähti jäljen sivuun pyörimään ja löysikin sieltä leipäpalan... Ennen jälkeä kokeilin oliko purkeilla maahanmeno pennellä muistissa. Oli muistissa, mutta jäljellä purkkeja pentu ei kuitenkaan ilmaissut halutulla tavalla ennen kuin kopautin sormella purkkia. Lisäksi tein pennulle lyhyemmän (n. 10-15 m) jäljen kolmella kepillä. Rin näki jäljen teon ja suurieleisesti laitoin sinne kepit. Jälki ajettiin heti. Nyt jäljestys oli tosi hyvää, mutta keppejä pentu ei noteerannut. Kehuin pentua aina keppikohdassa ja leikittiinkin kepeillä, mutta silti jäljen ajo vei niistä voiton. Jatkossa jätetään namit kokonaan jäljeltä pois, otetaan ne mukaan vain jos niitä tarvitaan ongelmanratkaisussa. Palkka tulee vain purkeilta/kepeiltä. Lisäksi nythän penne osaa mennä maahan käskystä (viime kesänä ei osannut), joten voisihan sitä ihan kokeilla käskeäkin menemään maahan. Voisi myöskin tehdä keppiruutuja.


SARA teki janatreenin kumpaankin suuntaan. Koira näki jäljen teon ja jäljet ajettiin heti. Koiruus nosti jäljen muutaman metrin janalta ja lähti jäljellä oikeaan suuntaan. Keppi-ilmaisut oli tosi hyviä!


---


Iltapäivästä mentiin kimppatokoilemaan Sirkuskentälle. RINNA osallistui paikkaistumiseen- ja makuuseen. Niissä oli n. 10 koiraa rivissä ja Rimpula keskimmäisenä. Ihmiset kävi palkkaamassa koiriaan ja vapauttivat koiria eri aikoihin. Lisäksi koiria nousi omin luvin seisomaan ja lähti liikkeelle. Skeittaritkin oli rampeillaan. Eli hyvin oli häiriöitä. Rinnan istuminen sujui ihan hyvin, loppua kohden meni vaan vähän levottomaksi. Makuussa palkkailin tässäkin useasti. Kävin kahteen kertaan piilossa autojen takanakin. Toisella kertaa olin hieman pidempään piilossa ja Rin nousi kyynärien varaan minun tullessa piilosta esille. Se painui itse takaisin maahan, mutta meni lonkalleen. Kävin sen korjaamassa ja sen jälkeen pian palkkasin. Kertaalleen viereinen koira tuli Rinnan luo ja penne vaan jatkoi omaa makaamistaan! Sen verran se otti häiriötä tästä, että tipahti lonkalleen.


Kaukojakin treenailtiin. Nyt myös i-s-vaihto alkaa hahmottumaan :) Ruudusta Rinnalle ei tuntunut olevan mitään käsitystä. Syynkin keksin: ruutumerkit oli vieraat (siniset sankot). Tehtiin leluruutuja ja sitten ruutuun pysäytyksiäkin. Läheltä pysäytykset sujui, mutta kauempaa lähettäessä penne juoksi muutaman metrin ja kääntyi tarjoamaan seisomista. Siitä se jatkoi joko itsenäisesti tai uudella käskyllä aina muutaman metrin kerrallaan ruutua kohden kunnes lopulta oli ruudussa. Ehheh. Seuraamisia tehtiin vähän joka välissä. Nyt suusta palkkaus toi toivottua tiiviyttä. Tosin paikkahan siinä kärsi ja askeleissa taaksepäin pennun takapää irtosi. Tätä korjailtiin takaviistoon sijoitetun lelupalkan avulla.


SARA tauotti Rinnan tekemisiä tekemällä ohjattua noutoa liikkurin kanssa. Ekassa merkki oli hieman vino, mutta koira sai silti jatkaa kapulalle. Palkkaus vauhdista. Toisessa merkki oli ihan super ja palkkaus siitä.

torstai 14. huhtikuuta 2011

Agia mestassaSARAN kanssa tehtiin rataa kahdessa osassa, sillä en millään saanut sujumaan 3. esteeltä 4. esteelle menoa niin, että koira olisi vielä kääntynyt 5. esteelle. Olin vaan auttamatta myöhässä ohjaukseni kanssa. Treenien pääpaino oli kuitenkin uusilla ohjausliikkeille eli 2. esteellä oli ennakoiva valssi ja 7. ennakoiva jaakotus. Nämä alkoi sujumaan hyvin, koira kääntyi tosi terävästi!


Lisäksi Sarpsan kanssa tehtiin kepeille hakua minun ollessa keppien loppupäässä. Tiukka avokulma ei vielä onnistunut, mutta loivempi sujui hyvin. Umpikulmassa ei ollut ongelmaa.


RINNAN kanssa tehtiin erilaisia hyppysarjoja. Ensin rimat alhaalla, mutta kun penne roiski niitä menemään sen verran lahjakkaasti, että kokeiltiin nostaa rimoja aina 30 cm asti. Eipä roiskinut enää niin paljoa. Sitä vauhtia on vaan nyt paljon enempi kuin osaamista... Lisäksi tehtiin hyppyneliöllä (ilman rimoja) ohjauskuvioina takaakiertoja, valsseja ja välistävetojakin. Sujui, jopa välistävedotkin välillä.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Keskiviikko


Lähikenttä aurattiin ja heti piti käydä siellä treenailemassa ;) Paljon oli hiekkaa näkyvissä, mutta paikoin aurauskoneet oli jättäneet muutamankymmenen senttimetrin korkeita lumijuovia.


SARAN treenien pääpaino oli ruutu-ohjattu nouto - erotteluissa. Ruutua tehtiin kahdesta suunnasta ja ohjattua selkä ruutua kohden. Alkuun ruudussa oli kosketusalusta ohjaamassa oikeaan paikkaan. Lumivallit haittasi vähän ruutuun menoa. Toisesta suunnasta Sara meni joka kerta ruutuun hieman mutkitellen, ilmeisesti se haki parhaimman reitin lumen keskeltä. Tauon jälkeen otettiin pari toistoa tyhjään ruutuun juoksuja. Niissä Sas tarjosi hyvää paikkaa. Ohjatut noudot meni kaikki ihan mallikkaasti. Merkkitoistoja tuli paljon. Jokusen käskin koira tekemään uudestaan, mutta suurin osa oli ihan kelvollisia. Parhaista lensi pallopalkka.


Lisäksi Saran kanssa tehtiin kaukoja alle kymmenestä metristä minun juoksuperuuttaessa. Kaikki hyvin. Luosetuloista tehtiin vain seisomaanpysäytystä. Ekassa tulossa annoin sekä suullisen käskyn että käsimerkin peruuttamiseen. Toisessa pelkkä käsimerkki ja hienosti onnistui!


RINNAN vuoro alkoi seuraamisella. Otin nyt suusta palkkaamisen mukaan. Rinnan suurin ongelmahan tällä hetkellä on seuruun kestoa lisäessä kontaktin katkeilu. Ensin kokeilin palkata tiputtamalla suusta palkan pennulle. Pieni ylävartalon kääntö koiraa kohden aiheutti kuitenkin maahanmenon, joten palkkasi suustä käden kautta toiseen suuhun :) Nyt siis liikkeestä maahanmeno toimi paremmin kuin ennen pienellä vartaloavulla avittaen. Se alkoi toimimaan jopa niinkin hyvin, että pentu alkoi ennakoimaan maahanmenoja :p Rin teki myös leluruutuja ja sitten tyhjään ruutuun juoksuja, joissa lelu lensi koiran yli sen päästessä ruutuun. Lisäksi ruutua vielä pysäytyskäskynkin kanssa. Nyt ruutupaikat oli mukavan takana. Lopuksi vielä noutoa ohjatun kapulalla. Ensin pelkkiä luovutusasentoja, sitten pelkkiä vauhtinoutoja. Sitten yhdistelin molemmat noudoksi. Annoin toisen käskyn varmuuden vuoksi koiran ollessa parin metrin päässä, jottei penne lähde kapulan kanssa rallattelemaan, kapula putoa liian aikaisin tai penne hyppää vasten. Hyvä se oli, vaikkakin varmuutta tähänkin tarvitaan lisää. Nyt palkkaukset tein lelulla jalkojen välistä. Ne toiminnee nameja paremmin. Palkkaleluna tälläkin kertaa oli vinkupallo, mutta lopuksi Rin pääsi vetämään ekstaasirallinsa narupallojen kanssa :)


---


Illemmalla Rin pääsi pitkästä aikaa kaupunkikävelylle. Olin ihan positiivisesti yllättynyt sen käyttäytymisestä! Viimeksi koko koira pyöri kuin väkkärä joka suuntaan ja nyt se vaan tassutteli arkiseuruuasemissa vierellä koko ajan :)

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Hyppelyä


Tiistaina käytiin Sporttikoirahallilla Inkan ja Saran kanssa.


RINNAN kanssa ensimmäisenä oli vuorossa leijeröintiharjoitus. Rinnan kanssa rataa tehtiin vain putkeen asti.Ensin lelu jätettiin toisen esteen taakse ja kun se sujui siirrettiin lelua kolmannen esteen taakse. Sitten putkeen asti. Putkihakuinen Rin haki putkeen paremmin 4. esteen jälkeen kuin 5. esteeltä. Vitosen jälkeen se teki laajaa kaarta (koska mulla oli ohjaus pielessä). Lähetyksissä mun piti olla putken suun tukkeena, sillä hyppyjen sijaan penne hakee paljon paremmin putkea. Hypyissä oli rimat alhaalla (sisempi pää maassa, toinen kannattimella) eikä pentu edes joudu hyppäämään niitä. Senkus vain juoksee. Hyppyesteillä ei siis ole Rinnalle juuri mitään merkitystä vielä. Se juoksi myös sujuvasti siivekkeen ja putken välistäkin. Voisi alkaa nostaa rimoja jo sen verran, että pentu joutuu hyppäämäänkin ja ehkäpä mieltäisi hypytkin suoritettaviksi esteiksi.


Toisena harjoituksena hyppytekniikan taipuminen. Siinä oli pelkät speed pumbit, välit 6 ft. Tää sujui ihan hyvin. Loppuun vielä perussarja suoristamaan. Käytin nyt palkkana vinkupalloa ja se tuntuu toimivan hyvin. Mäiskittävillä leluilla Rin alkaa rallattelemaan ympäriinsä itseään paiskoen, mutta pallon kanssa se tuo sitä minulle heitettäväksi. Pallo ei myöskään ole niin kiihdyttävä kuin nuo muut lelut ja se toimikin nyt hyvin palkkana hyppytekniikassakin.


maanantai 11. huhtikuuta 2011

Tokoa ja esineitä


Maanantaina oli kimppatokot Sirkuskentällä.


SARAN kanssa tehtiin kisanomainen treeni Inkan toimiessa liikkurina. Ensimmäisenä metallinouto. Hyvä. Seuraavana tunnari. Sas haisteli ihan nätisti kapulat ja valkkasi niiden joukosta oman. Kapula tipahti kuitenkin suusta pari metriä ennen. Koira nosti sen uudestaan suuhunsa omatoimisesti ja tuli loppumatkan luovutusasentoon ravilla. Sitten kaukot vaihtosarjana i-m-i-m-s ja seisovan koiran viereen paluu ja siitä perusasentoon. Koira vinkaisi maahanmenossa ja jätössä, muuten kaukotyöskentely oli hyvää työtä. Seuraavana helkutin pitkä seuraamiskaavio. Siinä oli kaikki tempot ja käännökset mukana, mutta ei käännöksiä paikoillaan eikä askelsiirtymisiä. Tosi hyvin koiruus jaksoi koko seuruun eikä ottanut yhtään häiriötä skeittareistakaan. Yhdessäkään liikkeellelähdössä se ei äännähtänyt. Yhdessä käännöksessä oikeaan se kuitenkin vinkaisi, ilmeisesti tein käännöksen liian arvaamatta. Täyskäännökset vasempaan tuntui huonoilta, oikeaan ne oli ihan ok. Sitten zeta, jäävien järjestys m-s-i. Pysähtyessään seisomaan koira oli vähän tassutellut paikoillaan, muuten jäävät onnistui hyvin. Seuraamaanlähdöissä annoin käskyn liian aikaisin ja koira joutui korjaamaan seuraamispaikan liian edestä normaaliksi. Vikana liikkeenä ruutu. Merkillemeno oli ihan ok, joskin koira oli hieman merkin sivussa (kohti ruutua). Ruutuunmeno oli ripeä ja pysähtymispaikka ruudussa juurikin oikea. Palkkasinkin koiran ruutuun.


Otettin vielä Saran kanssa lisää ruutua. Jätin koiran nähden narupallon ruutuun ja se olisikin juossut suoraan ruutuun ilman merkillä käyntiä. Sitä kielto ja uusi yriitys. Nyt meni merkki nappiin ja koira sai palkakseen toisen narupallon. Sitten vielä uudestaan merkille ja siitä ruutuun. Merkki oli taaskin hyvä ja ruutuun meno varsin ripeä lelun siellä odottaessa. Uusi "Top"-pysäytyskäsky toimii siis hyvin merkillä :) Otettiin myös pitkästä aikaa luoksetuloja eikä treenitauko taaskaan ole pysähtymisiä korjannut... Seisomisissa koira tarvii kaksoiskäskyn peruuttamiseen, pelkkä käsimerkki ei vielä riitä. Maahanmenot oli yhtä pitkiä kuin aiemminkin. Saran taaksepäin ryömimisen opettelu on vielä vaiheessa, joten sitä ei vielä saa liitettyä maahanmenoihin. Nää pitää ottaa kunnolla työn alle.


RINNAN kanssa työstettiin seuraamista. Kuppipalkka on toiminut kotona tosi hyvin, mutta kentällä seuraaminen oli nyt sen kanssa vähän plaah. Vaihdoin namit leluun ja seuraaminenkin parani. Parasta Rinnan seuraaminen on kuitenkin silloin, kun se saa itse sitä tarjota. Eli kun pentu tarjoaa perusasentoa, niin lähden vain liikkeelle sanomatta mitään ja penne tekee hyvää työtä. Käännökset (myös oikea) oli nyt ihan kivoja. Samoin askelsiirtymät, vasempaankin alkaa ehkä vähän luonnistua. Kosketusalustaa muisteltiin ensin pelkästään ennen kuin siirsin sen ruutuun. Ensin penne tarjosi kosketusalustaa napa-alustana, mutta alkoi sitten tarjoamaan tassukosketustakin ja siirsin sen ruutuun. Siellä alusta ei enää toiminutkaan toivotunlailla, joten vaihdettiin alustaruudut leluruutuihin. Näissä penne ampui hyvällä vauhdilla kohti ruutua. Kertaalleen jätin lelun pois ja pennetin pysähtyi hyvään kohtaan ruudussa.


Tunnarissa kokeiltiin nyt liikkuroitua tunnaria, jossa Inka vei kapulat pusikkoon piiloon. Ekalla yrityksellä Rin törmäsi heti ekana omaaan kapulaan ja toi sen. Otettiin uudestaan, sillä halusin nähdä mitä se tekee muille kapuloille. Ja pentuhan toi jok'ikisen kapulan, joista viimeinen oli se oma... Kotona tehtiin vielä uusi tunnari ja tuttuun tapaan kotiterassilla se onnistui hyvin. Pentu haisteli kapulat nätisti ja nappasi oman suuhunsa epäröimättä heti kun se kohdalle sattui. Selvästikin viretilaa pitää työstää. Kentällä otettiin vielä lopuksi metallinoutoa isolla kapulalla. Ekassa palkkasin pennen heti nostosta lelulla. Tokassa yrityksessä se pudottikin kapulan ennen lupaa ja uudella käskyllä nosti sen uudestaan ja lähti tuomaan. Vikassa vein kapulan kauas ja annoin pennun tuoda se lähelle ennen kuin vapautin leluun.


---


Ennen tokoilua käytiin tekemässä vuoden ekat sulan maan esineruututreenit. Rinna on tehnyt enemmänkin esineruutuja talviaikaankin, Saralla on pidempi väli. Tallattu alue oli n. 10 x 20 m alamäkeä ja esineiksi jätin kaksi lapasta. SARA ensin vuoroon. Ekassa lähetyksessä se lähti vähän hissukseen liikkeelle, ei ilmeisesti ollut ihan perillä mitä oltiin tekemässä. Toisella lähetyksellä se lähti paremmin. Molemmat lähetykset oli mukavan suoria pistoja ja esineet löytyi nopsaan. RINNALLA oli vauhtia. Se risteili koko alueella ja löysi lapaset nopsaan. Palkkasin pennun heti kun se lähti tuomaan esinettä heittämällä palkan taakseni ettei pentu ehdi pelleilemään esineiden kanssa. Nyt ekaa kertaa olin jättänyt molemmat esineet samalla kertaa alueelle ilman että pentu näkee vientiä. Se pelitti siltikin :)

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Parempi mieli


Otettiin SARAN kanssa kaksi starttia Anne Saviojan agilityä Riihimäen Agility ry:n kisoissa Riihimäellä.


Agirata:Ensin mulla oli liian kiire ohjata koiraa ja putkelta tulikin kielto. Toinen kielto tuli 7. hypyllä. HYL tuli koiran juostessa A:n jälkeen takaakierron sijasta putkeen. Loppurata olikin ihan ok menoa. Putkijarrutukset unohdin ihan kokonaan tehdä... Molemmat kontaktit tehtiin hyvin, tosin keinu oli Saraksi hidas.


Video.


Hyppyrata:Hypärillä HYL tuli juuri siihen kohtaan, johon sitä odottelinkin. Eli keppien jälkeen koira näki putken väärän pään. Olisi paremmin pitänyt ottaa koiraa haltuun, mutta olin ohjaukseni kanssa myöhässä. Loppuradasta mulla loppu ohjauspuhti... (Ei näin!!)


Video.


Niin ja se parempi mieli :) Se tuli siitä, että mun pää pysyi aiempaa paremmin kasassa eikä ohjaus hajonnut ihan kokonaan virheen jälkeen. Vaikkakin videolta katsottuna sitä ei kylläkään edes huomaa :p


---


Päivemmällä RINNA kävi SCBAK:n järjestämässä möllitokossa & mätsärissä Sirkuskentällä turisteilemassa. Päivä oli aurinkoinen ja väkeä oli paljon liikkeellä. Rin kestää treenailut tuollaisissa tilanteissa vallan mainiosti eikä se häiriinny. Se ei vaan kestä treenimoodissaan iholle tulevia koiria (ei vieraita eikä tuttujakaan). Sitä väkeä kun tosiaan riitti, niin rähähdyksiltä ei voitu välttyä. Seuraaminen oli pennellä ihan kivan oloista :) Paikka pysyi hyvin, tosin mun makuun se saisi olla edelleen pääsääntöisesti tiiviimpi. Käännöksen vasempaan oli hyvää, oikeaan on edelleen huonompia. Askelsiirtymät sujuu mainiosti muihin suuntiin paitsi vasempaan. Kaukojakin tehtiin ihan läheltä. M-i ja m-s onnistui hyvin. I-m liikauttaa takapuoltaan helposti. Jäävät maahan ja seisomaan otettiin kertaalteen. Seisominen oli ihan kiva. Terävyyttä saisi kuitenkin olla vähän enemmänkin. Maahanmeno oli hidas. Jäävät pitäisi ottaa aktiivisemmin treeniohjelmaan mukaan...

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Timo Liuhdon ohjaustekniikkakoulutus


Osallistuin SARAN kansa Sporttikoirahallilla Timo Liuhdon pitämään ohjaustekniikkakoulutukseen.Ohjauskuviot: 3. esteellä jaakotus, 4. sylivekki, 7.-9. välistävedot, 12. takaaleikkaus, 13. valssi, 14. takaakierto ja sen jälkeen valssi, 15. sylivekki, 17. niisto, 18.-20. serpentiini ja 21.-22. välistävedot.


Mun ohjaus ei kestänyt koko rataa, joten tehtiin sitä muutamassa pätkässä. Sylivekki oli uusi tuttavuus ja sitä luonnollisestikin pitää vielä treenata. Samoin niistoa pitää ottaa erikseen. Välistävedoissa tuli taas todettua, että Sara lukee älyttömän hyvin yläkroppaa. Yritin ensin ohjata rintamasuunta eteenpäin juosten ja painoin siten koiran seuraavalle esteelle väärästä suunnasta (ohjaus toimii siis serpentiinissä). Lisäsin ylävartalon liikkeen ja välistävedot onnistui näppärästi. Sara irtoaa ja hakee hyvin esteitä, joten sille voi antaa enemmänkin vastuuta esteiden suorittamista. Esimerkiksi 14. esteellä annoin koiralle suunnan ja takaakiertokäskyn ja koira sitä suorittaessa pystyin itse liikkumaan radalla hyvin eteenpäin.


Oikein avartava koulutus :) Huomasin, että kun oikein yritän niin osaankin laittaa kädet ja jalat oikeaan paikkaan vieläpä oikeaan aikaan. Toki vieläkin on työstettävääkin...

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Heurekalla


Tokoteltiin Heurekan parkkiksella Mian ja Tiian kanssa. Saran kanssa treenailtiin paljonkin tuolla sen pentuaikoina, sittemmin ei juurikaan olla käyty. Rinnalle kerta oli ensimmäinen. Satoi vettä ja maa oli märkä, oli myös rapakoita ja loskaa. Bonuksena oli vielä lisäksi roskaa, jotka Rinnaa tuntui vetävän puoleensa.


SARAN treenit: • Ruutua tehtiin sekä merkiltä oikeaan että vasempaan. Ruudun rakensin koiran näkemättä parkkiksen jalkakäytävälle. Merkiltä ruutuun mentiin suojatien yli ;) Lisäksi ennen ruutua oli iso rapakko, jonka yli koiruus meni aina loikaten. Merkit oli hyviä, kunhan vain koira saa itse hakea paikan. Aiemmin "Seis"-käskyn totesin tässä huonoksi, sillä en osaa ajoittaa käskyä oikein ja kuuliainen koira pysähtyy käskyn kuullessaan. Nyt totesin myös "Hyvin"-käskynkin (kehusana) huonoksi, sillä koira pysähtyy tälläkin niille sijoilleen. Tarvinnee opettaa ihan oma pysähtymiskäsky merkille. Alkuun ruudussa oli kosketusalusta takakulmassa. Ilman alustaakin tehdyt ruutuunmenot oli ihan hyviä. Koira oli ihan hyvin ruudussa sisällä, mutta edelleen voisi se olla vielä hieman enemmän lähempänä takanurkkaa.

 • Jääviä tehtiin sekaisin ensin normaalin seuruun kanssa. Ne oli hyviä, seisomisetkin oli suoria! Sitten jäävät juoksuseuruun kanssa. Seisominen ja maahanmeno onnistui, mutta istumiset koira seisoi. Ei taideta ollakaan aiemmin kokeiltu istumista juoksemisen lomaan. Vaihdettiin vauhti takaisin käyntiin ja istumisetkin onnistui.

 • Ensin tehtiin yksittäisiä kaukovaihtoja ja -sarjoja minun peruuttaessa. Sitten n. 25 metristä käskyttäen. Juna meni ohitse ja Sa otti siitä häiriötä. Annoin junan ohittaessa s-i-vaihtokäskyn ja koira teki sen etupää paikoillaan. Tuli siis parikymmentä senttiä eteenpäin. Seuraavalla maahanmenolla koira käänsi etutassuja alleen (kieliikö ahdistumisesta tms.?). Tästä sarjasta pelkät sanalliset kehut ja siirsin koiraa taaksepäin. Uudella yritykselläkin juna meni ohitse, mutta annoin koiran pysyä asennossaan sen ajan ja vasta junan mentyä annoin uuden vaihtokäskyn. Nyt koiruus ei liikkunut.


RINNAN treenit: • Ruutua tehtiin ensin kosketusalustan kanssa. Ei onnistunut, sillä pentunen keksi alkaa kaivamaan alustaa ja yritti ottaa sitä suuhunsa :p Otettiin ruutua sitten ilman alustaa ja pennen tarjoamat paikat oli edelleen liian edessä. Se on ihan hyvin ruudussa sisällä, mutta saisi kuitenkin olla taaempana. "Seis"-käskyyn Rin reagoi ensin pysähtymällä ja sitten ryntäämällä luokse. Muisteltiin vähän, mitä oikeasti käskyllä kuuluikaan tehdä ( = pysähtyä ja _pysyä_ asennossa kunnes vapautetaan). Muistui mieleen ja seisomaanpysähtymiset alkaakin näyttämään jo ihan kivoilta :)

 • Seuraamista otettiin lelu oikeassa kädessä ja takaa palkaten. Ihan kivaa seuruuta penne esittikin. Piti kontaktin ja seuruussa alkaa olla vähän jo sitä kestoakin. Tiiviimpi se saisi olla, mutta ei nyt kerralla kaikkea ;) Tempoista hidas on pennellä parasta, juokseminen huonointa. Nyt pentu pysyi juostessakin sivulla, mutta kontakti tippui.

 • Kaukoista i-m onnistuu parin metrin etäisyydeltä sekä myös minun peruuttaessa. M-i toimii metristä käskyttäen. Tähän tarvitaan vielä lisää varmuutta. M-s alkaa pennelle hahmottumaan ja etäisyyttä voidaan ottaa jo puolisen metriä.

 • Parkkiksella oli hylätty sohva ja käytin sitä hyväksi tunnaria piilotellessa. Ekan piilotin sohvan taakse. Se löytyi nopsaan. Palkkasin lelulla heti kun penne oli kääntynyt kapula suussaan kohden. Tokan piilotin sohvan käsinojan ja istuintyynyn väliin. Sitä penne joutuikin hetkisen etsimään. Sen paikallistettuaan raukka onnistui työntämään kapulan sohvan sisään. Eihän Rin sitä sieltä saanut :/ Otettiin vielä yksi etsintä ja nyt vapautin pennun leluun kiinni vasta kun se oli tullut jo aika lähelle kapulan kanssa.

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Neiti Teini


Treenattiin Sporttikoirahallilla Inkan & Sätkän kanssa. Mulla oli molemmat koirat mukana.


Ensin vuoroon RINNA. Sen vuoro loppuikin lyhyeen, sillä meno oli varsin teineilyä. Neiti Teini joutui jäähylle ja otin SARAN treenaamaan. Saralle on tarkoitus rakentaa paremmat, suorat alastulokontaktit. Tällä hetkellähän se kääntyy herkästi mua kohden. Jätin puomin (ylös- ja alasmenot pyödällä) eteen tyhjän namialustan ja pari kertaa Sarppa tekikin juoksukontaktit alustalle. Sitten homma alkoi pelittämään ja Sara teki tosi siistejä suoria 2on2offeja alastulolla. Pysähtymisen jälkeen kävin täyttämässä alusta ja vapautin sille. Lisäksi välillä palkkasin kädestä kontaktilla. RINNA pääsi myöskin tekemään puomia. Sen kanssa otettiin nyt takapakkia ja laitoin tyhjän namilätkän takaisin näkyviin puomin eteen. Ohijuoksu toimi edelleen.


Rakennettiin myös rata, jota en edes yrittänyt saada kokonaisena sujumaan Rinnan kanssa :pEli pätkissä mentiin. Eka esteet 1.-3. Siinä ei suurempaa ongelmaa. Sitten esteet 4.-9. Niisto kutosella oli vaikeampi kuin kolmosella. Väliä 3.-4. ei saatu mitenkään  onnistumaan. Kolmannen esteen jälkeen Rin lähti aina puomia kohden, joka oli nelosesteen takana. Tosin ilman puomiakin tuo olisi varmasti ollut liian hankalaa Rinnalle. Haukku vaan raikasi, kun Rin ei vaan tajuu :p


Loppuun vielä Rinnalle hyppytekniikkana samanlainen etäisyyden arviointi kuin viime viikollakin. Nyt se ehkä teki suoritustaan vähän varmemmin?

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Vikat agitreenit


Maanantaina oli SARAN vikat treenit tuossa ryhmässä. Pääsiäisen jälkeen aloitetaan uudessa ryhmässä. Sinne asti pidetään taukoa säännöllisistä treeneistä (toivottavasti Sara ajoittaa juoksunsa siihen!). Viimeisen kerran kunniaksi pidettiin kisat. Ei tarvittu kuin kello ja videokamera ja sain päälle kisamoodin. Ärsyttävää, mutta toisaalta noita tilanteita on nii-in tarpeellista treenata!Ekalla kierroksella päästiin puomille asti. Empäs ollut rataan tutustuessa ajatellutkaan, että putkihullu koira nyt putkeen menisi... Loppurata menikin sitten huonosti, kun siihen yhteen virheeseen lopetin taas kunnon ohjaamisen. Tähän pitäisi saada muutos. Pitäisi pitää pää järjestyksessä ja pystyä jättämään se virhe taakse ja jatkamaan virheen jälkeen ohjaamista suunitelman mukaan kunnolla.


Seuraavilla kerroksilla päästiin 7. hypylle asti. Mun koirasta paljastui keppihulluus, sillä keinun sijasta Sara haki aina vaan kepit. Otettiin tätä kohtaa vielä erikseen ja kunnon tiukalla kaksinkäsinhaltuunottamisella (selkä keppejä kohden) sain kuin sainkin sen keinullekin. Samoin otettiin alkua uudestaan. Omassa suunnitelmassani olin kakkoshypyn toisella puolen vastaanottamassa koiraa rintakehä koiraa kohden, mutta itse asiassa paljon parempi (nopeampi) oli ottaa koira vastaan vasemmalla kädellä rintakehä koiraa kohden jo ennen hyppyä ja kääntyä siinä jaakotuksen tapaan puomia kohden.


Sääli, kun meidän agiryhmä hajoaa :( Tämän ryhmän kanssa ollaan tutustuttu agilityn saloihin alusta lähtien ja ryhmän henki on ollut todella hyvä. Toisaalta taas uusi ryhmä tuo varmasti toivotunkinlaista haastetta treeniin ja sitä myöten ehkäpä uutta osaamistakin.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Parkkishallitokot


Aamulenkillä suunnattiin Kodin Ykkösen parkkihalliin. Taisi olla Rinnan eka parkkihallitreenikerta.


Ensin ruutu-ohjattu-erottelua SARALLE. Rakensin ruudun valmiiksi (ilman nauhoja, sillä oli niin rapaista...) ja jätin sinne kosketusalustan kauimmaiseen nurkkaan. Ensiksi kuitenkin ohjattua noutoa samaa merkkiä käyttäen. Ekalla Sas olisi juossut suoraan kapuloille, toisella käskyllä se kuitenkin korjasi merkille, mutta vinosti. Otettiin uusiksi. Ensin oikeanpuolimmaisen nouto ja sitten vasen. Suunnat oli kunnossa. Sitten uudet virittelyt ja ruutuun menoa (merkiltä vasempaan). Koira lähti kahteen kertaan etsimään kapuloita. Vasta kolmannella se haki ruutuun. Toinen toisto oli kerrasta hyvä. Sitten kapulat taas uudestaan mukaan. Ensin taas oikea ja sitten vasen. Oikeanpuolimmaisen koiruus nouti näppärästi. Vasemmalle lähti hyvin kapulan suuntaan, mutta kääntyikin sitten keskimmäistä kohden. Kapulan näyttäminenkään ei auttanut. Vasta kun käytiin koiran kanssa yhdessä katsomassa kapulaa se löysi sen. Jälleen uudestaan ruutua. Se oli hyvä. Ja uudestaan vasemmanpuolimmaisen kapulan nouto. Onnistui. Noudoissa palkkasin joko vauhdista tai luovutuksesta. Merkit oli kauttaaltaan huonoja. Nille lähetykset tehtiin parin metrin päästä, sillä maassa oli liikaa liukkautta. Lähes kaikilla toistoilla aina ekassa koira oli hieman merkin oikealla puolen (eli kiersi liikaa) ja vasta toisella yrittämällä pysähtyi suoraan merkin taakse. Ehkä koiran oli kaiken kaikkiaan tavallista vaikeampi hahmottaa asioita märässä, hämärässä parkkihallissa, jossa asvaltti kiilsi valon siihen osuessa? Virittelyt pitää joka tapauksessa treenata vielä selvemmiksi koiralle.


RINNA pääsi välillä tekemään. Ensin naksuttelin sen kanssa ruutua. Lähetykset tehtiin muutamasta metristä. Tällä kertaa en näyttänyt sille ruutua etukäteen. Naksutellessa Rin tarjosi lähes aina ensin paikkaa ruudun etuosassa ja kun naksausta ei kuulunut se korjasi taaemmas. Otettiin myös seisomaanpsyäytystä ruudussa. Parilla ekalla penne meni maahan, jotka korjasin. Sitten alkoi seisominenkin toimimaan. Seisomiseen on nyt tullut lisää terävyyttä :) Voisi taas välillä ottaa ruutua kosketusalustan kanssa, jotta oikean paikan tarjoaminen vahvistuisi. Muisteltiinkin kosketusalustaa erikseen ja pennehän muisti sen! Se haki alustalle pitkältäkin matkalta ja jäi odottamaan sinne palkkaamista. Otettiin Rinnan kanssa vielä seuraamista. Nyt nännäri palkkana oikeassa kädessä. Tämä aiheutti ensin edistämistä, mutta korjaantui ihan kivaksi seuraamiseksi, kun palkkasin lelulla aina selän takaa. Loppuun vielä yksi lyhyt seuruu ilman kädessä olevaa lelua, palkka tuli takataskusta selän takaa. Hyvin onnistui. Kaiken kaikkiaan kivaa seuraamista penneltä :) Täyskäännös oikeaankin onnistui paremmin kuin ennen. Rimppa teki vielä pari vauhtinoutoa ohjatun kapulalla. Ekassa palkkasin useammalla namilla sivulla odottamisesta heitettäessä eikä pentu sitten ihan tarkkaan tiennyt missä kapula oli. Lähti siis epävarmasti liikkeelle. Korjasi kuitenkin laukkaan, kun oli ottanut kapulan suuhunsa. Siitä palkka! Toisella toistolla pentu pysyi sivulla pelkällä perusasentokäskyllä ja kapulakin löytyi nopsempaan. Tuonnissa lähdin peruuttamaan eikä penne pudottanut kapulaa ennen kuin vasta naksusanasta.


Loppuun SARALLE vielä seuraamista. Yksi pidempi pätkä ja paljon liikkeellelähtöjä eri suuntiin. Vain kaksi lyhyttä äännähdystä, vaikka koira oli kyllä avannut äänihuuliaan Rinnan treenatessa. Pikkasen Sara tuntuu olevan nyt epävarmempi seuraamisessa tämän tiukemman äänettömyyskuurin takia. Se tekee kuitenkin edelleen hyvää työtä ja on innokas seuraaja. Uskon entisenlaisen tekemisen palon palaavan, kunhan saadaan ensin koira oikealle äänitaajuudelle.

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Espoon tokottelut


Treenattiin uudella porukalla Espoon Ikean rapahiekka-alueella. Vieressä oli Turun motari ja parkkisalueella paljon autoja, ihmisiä ja toki koiriakin. Molemmille paikka oli uusi, muttei se näyttänyt vaikuttavan mitenkään kummankaan treenattavuuteen.


SARAN kaa: • Luoksetulon seisomaanpysäytystä peruutuskäskyllä. Tää kaipaisi useammin treeniä eli ei ole vielä tarpeeksi terävä.

 • Seuraamista pitkähköllä kaaviolla liikkurin kanssa, mukana kaikki tempot, käännökset ja askelsiirtymät. Sara oli ehkä vähän hiljaisempi? Äännähdykset oli tosi lyhyitä ja vaimeita. Usein päästiin hiljaa liikkeelle jo toisella yrittämällä. Uutena asiana tuli tosin toisella askeleella kuuluva äännähdys hiljaisen liikkeellelähdön jälkeen.

 • Zetaa, jossa kaikki asennot onnistui ja koirakin oli ihan hiljaa.

 • Pari sarjallista kaukoja. Kummassakin käskytysmatkaa enemmän kuin 15 m ja vaihtokäskyjä useampi kuin 10. Sara ei liikkunut yhtään! Paristi m-i-vaihtoon tarvittiin toinenkin käsky. Ekassa asento jäi vajaaksi ja tokassa koira ei reagoinut käskyyn mitenkään. Harvinaista, ehkei se ollut täysin kuulolla?


RINNAN kaa: • Ensimmäisenä kokeeseen ilmottautumista ja luoksepäästettävyyttäkin siinä sivussa. Toisen henkilön kätellessä minua penne istuu hienosti perusasennossa., mutta nousee herkästi jos koiraa lähestytään.

 • Hihnaseuraamista ulkopuolisen silmäparin katsellessa ja naksuttaessa hyvissä kohdissa. Perusasennot on hyviä. Vasempaan kääntyminen on parempaa kuin oikeaan. Täyskäännöksessä oikeaan Rin saattaa haahuilla. Se, mihin nyt pitäisi eniten panostaa, on kesto. Mun pitäsi muistaa treenata vain yhtä asiaa kerrallaan, eikä esim. kestoa treenatessa puuttua seuruun paikkaan. Itsekseni seuruuttelin penneä vielä lelu oikeassa kädessä ja se tuntui toimivan parempana moottorina kuin taskusta nameillä palkkaaminen. Ehkä tää vaatii jo lelupalkkaan vaihdon? Kotona taas on huomattu kuppipalkan aiheuttavan mukavan intensiivistä seuraamista.

 • Vauhtinoutoa ensin puukapulalla, sitten isolla metallilla. Kotona on pienempää metallikapullaa ensin naksuteltu ja sittemmin treenattu normaalimpana noutotreeninä. Nyt mukana oli ekaa kertaa iso kapula ja ekaa kertaa puuhattiin metallin kanssa ulkona. Ekalla yrittämällä pentua selvästi arvelutti kapula. Seuraavilla kerroilla se nouti sitä yhtä reippaasti kuin puukapulaakin. Molemmilla otettiin vielä erikseen tuonteja luovutusasentoon ja metalli pysyi suussa yhtä varmalla otteella kuin puukin.

 • Avon kaukot toimii olohuoneessa parista metristä käskyttäen. Ulkona ei näköjään. Saatiin entiset ongelmat esiin eli istumisiin vaadittiin parikin käskyä ja maahanmenoissa penne tulee herkästi eteenpäin. Tehtiin jokunen toisto lähempää ja sitten kaukot toimi kauempaakin :) Kertaalleen tuli myös otettua useampi vaihto palkkaamatta välillä. Muut kaukovaihdot on vielä enemmän vaiheessa.

 • Luoksetulossa keskityin erikseen käskyn odottamiseen, vauhtiin ja loppuasentoon. Vaikeinta oli odottaa paikoillaan käskyä...

 • Tunnarikapulaa piilottelin pariin otteeseen lumeen. Hienosti penne malttoi etsiä :) Yhdistelin näihin myös luovutusasentoon tulot. Ekassa penne pudotti kapulan matkalla, mutta omatoimisesti nosti sen uudestaan ja toi luovutusasentoon. Tokassa luovutusasentoon tulo vaati toisenkin käskyn, kun pentunen olisi lähtenyt rallattelemaan kapula suussa... Otettiin luovutusasentoon tuloja erikseenkin ja näissä ote on parempi. Eli edelleen pidetään liike osina.

 • Perusasennosta tehtiin maahanmenoja ja vice versa. Näitä edelleen ennakoidaan, mutta eiköhän sieltä ala kannattavat vaihdot jossain vaiheessa valikoitumaan kun ennakoinnit jätetään palkkaamatta ;) Pari lyhkästä paikkamakuutakin tehtiin. Ekassa Pirjo seuruutti Bobicia Rinnan ympärillä ja toka otettiin Bobicin kanssa maaten. Yllättäen ekassa kontakti pysyi paremmin. Penne ei reagoinut Bobicin käskyihin vaan toimi vain omillaan.