torstai 30. toukokuuta 2013

Saran treenipäivä

SARAN aksoissa:


A-radalla kokeilin eri tyylejä alun putkeen viennille. Paras oli valssata kakkosella ja kolmosella, vaikkakin valssit helposti oli myöhässä. Muilla ohjauksilla koira meni väärään päähän putkea. 

B-radalla paras tyyli oli tehdä nelonen päällejuoksulla. Muilla tyyleillä en saanut koiraa oikeaan putkipäähän.

Ennen ja jälkeen aksojen Sara teki tokoa. Ennen tehtiin hallissa. Tehtiin putken kautta luoksetulon pysäytyksiä. Ei parhaita mahdollisia, mutta ihan ok kuitenkin. Sitten tehtiin ruutuun menoja läheltä ja putken kautta kauempaan. Ok nekin. Ohjatussa noudossa laitoin kaikki kolme kapulaa vieretysten noudettavan kapulan kohdalle. Ideanahan olisi, että koira ottaisi aina sen reunimmaisen. Näitä ei ole juurikaan tehty kolmella kapulalla vaan kahdella ja nyt Sara nappasi aina keskimmäistä. Se ei ole siis oppinut ottamaan aina reunimmaista vaan on oppinut ylittämään yhden kapulan :p Ohjauskäskyjä koira kuuteli hyvin. Nyt ei näitä jääty vääntämään, vaan tehtiin ohjattua normaaliasetelmilla. Niin onnistui hyvin.

Jälkeen tehtiin ulkona. Kaukoja tehtiin parissa erässä. Muut vaihdot oli ok, mutta seisomasta istumisessa koira tasapainotti, jos vaihto tapahtui alun maahanmenosta. Saran sivulta maahanmeno ei ole ideaali. Se voisi mennä kootummassa asennossa maahan. Luulen, että nyt on kuitenkin helpompi opettaa koira tekemään s-i-vaihdon erilailla tasapainottaen kuin opettaa sivulta maahanmeno uusiksi. Ainakin nyt jo koira tuntui hakevan uudenlaista vaihtoa, kun ilmaisin tyytymättömyyteni edellisiin.

Seuraamistakin tehtiin. Se tuntui nyt taas hyvältä. Jäävät otettiin sekaan. Kaikki oli ok, maahanmenoihin haettiin vähän lisää vauhtia.

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Lammastelua

RINNA pääsi Somerolla lampaille. Oltiin kumpikin kierros ulkona pienessä pyöröaitauksessa. Tälläkin kertaa koira laitettiin kiertämään lampaita, nyt vain oikealta lähettäen. Se teki jo hyvin! Koira kävi vaan vähän turhan kiihkeänä, etenkin toisella kierroksella. Kertaakaan koira ei nyt paineistunut. Se kesti painetta ja kepin käyttöä eikä paineistunut nyt Marikan kanssakaan tekemisestä liiaksi. Kierrokset vaan nousi toista kierrosta kohden. Rinna olisi nyt halunnut käyttää hampaitaankin. Varsinkin se alkoi napsimaan, kun pidin sitä pannasta kiinni. Osui minuun ja siitä se sai palautetta. Ei oo Rinna helppo.

tiistai 28. toukokuuta 2013

Agii & tokoo

RINNAN aksassa oli putki-kontaktierotteluja


A:lle koira oli vaikea saada. Se oli toistuvasti putkessa. A:lle koiran onnistui saamaan vasta, kun laittoi koiran A:n eteen. Puomilla koira erotteli kontaktin ja putken hyvin toisistaan. Neloshyppy oli mulle vaikea ohjattava. Mun ohjauskuviovalikoimaan kun ei kuulu tähän sopivaa ohjauskuviota :p Poispäinkäännöllä tämä sujui auttavasti. Pimeisiin putkikulmiin (7. & 13.) Rinna oli yllättävän vaikea saada. Oletin sen vaan putkihulluna hakevan putkeen enkä ohjannut kunnossa ja koirahan kääntyi putken suulta pois! Ei pidä pitää mitään itsestään selvyytenä.

Rimat oli medinä.

---

HAU:n tokoissa SARA oli paikallaanoloissa. Ensin oli istuminen, sitten makuu, olin molemmissa näkyvissä. Sara oli hyvin. Vieressä oli haukkuva koira, se ei Saraa haitannut. Sitten Sara teki tunnarin kahteen kertaan. Ekana tehtiin normaalina, toisessa oikea oli piilossa. Kummassakin koira suoriutui hyvin ja kohteli kapuloita hyvin myös jälkimmäisessä, jossa koira joutui tovin etsimään. Kaukoja tehtiin jalkapuulla toisen apparin tuijotellessa koiraa. Sara teki hyvin. Tehtiin vielä niin, että kaksi ihmistä oli koiran edustalla kyykyssä. Edelleen koira teki hyvin.

Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin siivekkeen kierroilla. Molemmat oli ok. Sitten tehtiin väliin pysäytyksiä luoksetulona. Ei ollut niin hyviä kuin kierroilla. Loppuun vielä parit kierroilla. Hyviä pysäytyksiä pitää alkaa nyt tosissaan siirtämään luoksetuloon. Seuraamisessa Saralla oli liian kivaa. Sillä oli liika korkea vire, mutta siitä huolimatta ääniä ei kuitenkaan päässyt. Pitää pohtia rauhallisempaa palkkaustyyliä ja palata ihan perusasioihin, kuten esimerkiksi oikeassa paikassa oleviin perusasentoihin.

RINNA demosi iskunoutoa kilosella. Sitten se teki seuraamista. Viime aikoina on Rinnan intoa kasvatettua seuruuta kohtaan ja tekniikka on siinä kärsinyt. Nyt siistittiin sitä.

maanantai 27. toukokuuta 2013

Hyppyviikonloppu

Viikonloppuna saatiin jatkoa pari viikkoa sitten alkaneelle Vappu Alatalon hyppykurssille. Lauantaina koirat lämmitteli korkeuden arvioinnilla. RINNA suoriutui siitä hyvin. Rinnan lähtöasento valuu usein etupainotteiseksi. Tämän takia koira laitettiin lähtöön aivan ekan riman taakse. Valumisestaan huolimatta Rin kykenee kuitenkin käyttämään takaosaansa hyvin hypyissä.

 Sitten tehtiin erilaisia osia alla olevasti kuvasta: 

Power gridissä oli alkuun väleinä 9 ft ja riman korkeuksina 35 cm. Näihin väleihin oli Rinnan vauhdilla liian vaikea koota kunnolla ja koiran tyyli oli kamala. Muutettiiin sarjaan jaloiksi 12 ja rimojen korkeuksiksi 45 cm ja Rinnallakin oli helpompaa. Hyvänä huomiona myös se, ettei Rinnaa tarvii saatella esteille vaan voin ihan hyvin ohjata sitä kaempaa. Näin ehdin sitä paitsi paremmin paikkoihin eikä kauempaa ohjatessa minun liikkeet häiritse niin paljoa koiraa.
Lopuksi keskityttiin takaakiertoon, päällejuoksuun ja saksalaiseen. Näitä väännettiin nyt rautalangan kanssa ensin matalammalla rimalla, sitten 65-senttisellä. Rinnan suurimpina ongelmina on, ettei se vaan aina malta ja minä :p Kotiläksyiksi saatiinkin juurikin näitä ohjauskuvioita.---

Sunnuntaina aloitettiin tällä sarjalla:Esteitä tehtiin ensin osina, sitten sarjaa kokonaisena. Taipuminen sujui kumpaankin suuntaan, kunhan vaan koira keskittyi hyppyihin eikä sinkoutunut lähillä olevaan putkeen :p Laskeumisharjoituksessa kaikilla maksikoirilla oli ongelmia. Pohja oli pettävä. Koirat oletti pohjan kantavan erilailla kuin se kantoi. Rinna vaihtoi hyppytyylinsä laakasta korkeammaksi ja pääsi hypyt yli rimoja tiputtelematta. Hyvää työtä koiralta korjauksessa. 
Sitten jatkettiin alla olevalla kuviolla:Nyt lisättiin mukaan se ohjaajan aiheuttama häiriö. Edellispäivästä oppineena sijotuin jo aluksi tarpeeksi kauas ehtiäkseni seuraavaan ohjaukseen. Olin silti ekalla kerralla myöhässä ja vaikka ohjasinkin koiraa takaakiertoon, niin se luki toisen käden heilautuksen suoraksi hypyksi. Uusinnalla käänsin liikaa ja sitten saatiin sujumaan. Kunhan vain ohjaa selvästi, niin koirakin toimii niinkuin haluan. Helppoa :p
  Renkaan oikea suorittaminen tuotti taas Rinnalle vaikeuksia. Se osaa, muttei vaan malta, välistä kun pääsee nopeammin. Renkaan kanssa palataan opetuksessa taaksepäin. Renkaan arvoa pitää koiran silmissä nostaa.
Kotiläksyiksi ei tänäänkään saatu hyppyteknisiä harjoituksia. Rinnan hyppytekniikka on hyvää. Se vaan ei aina malta tehdä asioita kunnolla kun vire nousee liiaksi. Eli opettelemme (minä opettelen) ohjauskuvioita sekä rengasta kertaillaan. Lisäksi viikonlopun aikana Rinna esitteli uutta taitoaan, joka on lähdöissä odottaessa liikehtiminen eteenpäin. Tätä työstetään pois. Nyt käytettiin koiran edessä speed pumpia, käytetään jatkossakin.

---

Su-iltana mentiin vielä treenaamaan Wilman ja Hannan kanssa Taliin. Rinna oli ensin paikkamakuussa Hannan tehdessä koiransa kanssa tottiskaaviota. Koira oli noussut istumaan sillä välin, kun kävelin seisomispaikkaani. Käskin sen uudestaan maahan ja maassa se pysyi lopun aikaa. Otin vielä jätön uusiksi ja nyt koira pysyi. Virittelyt taisi ekassa yrityksessä olla vajaat. Sitten tehtiin seuraamista, tuntui hyvältä! Jatketaan edelleen seuraamisen tarjoamisesta palkkaamista, se on selvästi tehnyt hyvää! Ilmottautumisessa koiran kontakti tipahtaa helposti. Treeniin nämäkin. Lopuksi Wilma vielä haukutti Rinnaa. Haukkuu se, mutta edelleen se voisi olla intensiivisempää.

SARA pääsi vikana kentälle. Se teki luoksetulon pysäytyksiä piilojen kierroilla. Alkuun seisomiset valahti maahanmenoiksi, mutta sitten kun se teki seisomiset seisomisina ne oli hyviä, samoin maahanmenot. Tarvinnee jatkossa tehdä erottelua ensin vähemmässä vauhdissa ennen kiertoihin lähettämistä. Seuraamistakin tehtiin. Siinä oli liikaa intoa, koira edisti.

Suunniteltiin ampumistakin, mutta Sara olisi halunnut liueta paikalta jo kun kaivoin pyssyä repusta. Ei sitten ammuttu, mutta pidettiin asetta esillä. Pallottelin koiran kanssa ja sain sen melko rennoksi. Taidanpa laittaa aseen koiran ruokakupin viereen sille ruokaa tarjoessa...

torstai 23. toukokuuta 2013

Rinna Reipas!

RINNALLA oli tänään ohjelmassa kaksi starttia agilityä Esa Muotkan radoilla HAU:n kisoissa Purinalla.

Agirata:Rata HYLlytettiin renkaalla, josta koira tuli välistä. Osittain tää oli munkin mokaa. Käskytin koiraa A:lta putkeen. Mun olisi pitänyt viime treenien (jolloin koira meni monta kertaa renkaalla välistä) perusteella tietää, että rengas pitää käskyttää ja ohjata paremmin. Keinulla tuli sitten lentokeinu ja sen otatin uusiksi. Puomilla koira ei enää malttanut pysähtyä ja kävelytin koiran pois radalta. Näistä vioista huolimatta olen tyytyväinen suoriutumiseen :) Eikä yhtään rimaankaan tippunut!

Videoon.

Hyppyrata:Eka rima tipahti. Olin varmaan sijoittunut väärin (Rinnalta on jäänyt treenaamatta ohjaajan sijoittuminen kauemmas koiran jäädessä alkuun!). Renkaan koira nyt suoritti oikein, käytiinkin ratojen välissä sitä herjoittelemassa. HYLlytettiiin koiran juostua kolmoshypyn jälkeen väärään putkeen. En ollut edes ajatellut tuota putkea vaaraksi?! Milloinkahan mä opin :p Juoksusuoralla 4.-7. jäin jälkeen eikä kepeille viensi siksi onnistunut. Viistoista putken jälkeen olisi pitänyt kääntyä, mutta Rinna jatkoi suoraan. Arvasinkin sen. Ne putkijarrut on edelleen opeteltavana. Kaikesta huolimatta tähänkin suoritukseen olen varsin tyytyväinen :)

Videoon.

Rinna pääsi kokeilemaan myös 2-kiloisen kapulan nostoa. Kyllä se nousi!

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Vetistä tokoa

SARALLA oli joukkueen tokotreenit Sirkuskentällä vesisateessa. Ensin tehtiin paikallaanolot, joissa en kummassakaan mennyt piiloon. Istumisessa koira liikautti kerran tassuaan. Siitä moite. Makuussa koira piti asentonsa. 

Sitten Sara teki liikkuroituina seuraamisen, zetan ja luoksetulon kokeenomaisesti palkatta. Huomautin kuitenkin virheistä. Seuraamisessa koirasta pääsi monesti ääntä :/ Huomautin niistä, mutta taisi joku jäädä huomauttamattakin... Jos jotain positiivisti, niin äänet oli pieniä ynähdyksiä. Zetassakin seuraaminen oli hieman edistävää. Asennot oli ok. Luoksetulossa stopatessa koira menikin maahan. Toruin koiraa ja otettiin liike alusta. Nyt koira teki hyvän stopin ja hyvän maahanmenonkin. Palkka tuli maahanmenosta. 

Toisen kierros aloitettiin tunnarilla. Se oli hyvä. Luovutusasennossa koiran ote oli hieman löysä, mutta pitokäskyllä koira piti paremmiin. Kaukoissa koira teki huonosti vaihtoja Janinan koiraa tuijottaessa etuviistosta. Janinan katsoessa koiraa sivusilmällä tai ollessa koiran takana se teki paremmin. Ehkä Saraa tuijotetaan koetilanteessakin? :p Näitä lisää.

Loppuun teetin vielä luoksetulon pysäytyksiä kierron kautta. Ok oli. Seuraamista tehtiin hitaassa vauhdissa ja kaikki liikkeet tein tosi rauhallisesti. Koira toimi hyvin näin.

tiistai 21. toukokuuta 2013

Aamun treenit

Keskipäivän lämmössä treenattin ensin lähikentällä. SARA teki maalin kierron kautta vahdikkaita ruutuja. Stopit oli näpsäköitä. Maalin kierroilla tehtiin myös luoksetulon pysäytyksiäkin. Ok oli nekin. 

RINNA sai taaskin ensin tarjota tekemistä. Se vaan veti alkuun rallia ennen kuin alkoi tarjoamaan haluamaani minua kohtaan osoittuvaa aktiivisuutta. Naksuteltiin sitten perusasentoja ja seuraamista. Seuraamisen asenteen parantuessa paikka on huonontunut. Koira on valunut vähän eteen. Tämän korjasin jo palkkaamalla koiraa selän takaa. Työstettiin myös täyskäännöksiä vasempaan. Ne oli edistävän seuraaamispaikan myötä alkuun huonoja, mutta paikan parantuessa parani nekin. Sitten opeteltiin liikkeestä istumista. Käsiavulla koira istuu nopeasti. Tarvii vaan vielä asiaa vahvistaa ennen kuin alan häivyttämään apuja pois. Eteentuloja tsekattiin. Koira osaa tulla läheltä hyvin eteen. Se osaa myös perusasennosta eteentulon sekä toiselta puoleltanikin. Pidemmältä etäisyydestä se ei enää osaa. Tulee se silloinkin eteen, mutta törmäten ja vinona. Näihin enempi treeniä siis. Loppuun tehtiin eteenmeno ekaa kertaa ilman lelulle ensin juoksuja. Kerroin koiralle mitä on tulossa, otin sen seuraamaan, lähetin koiran eteen ja sen juostua tarpeeksi käskin maahan. Vau, se osasi! Lopuksi se sai juosta vielä eteen lelulle.

SARA työsti vielä seuraamistaan. Keskityttiin niihin käännöksiin ja ne tuntui ihan hyviltä. Tarkastin myös askelsiirtymien jälkeiset perusasennot. Hyviä oli nekin. Jääviä tehtiin seuraamisesta. Ensin tein siesomiset ilman apuja, hyvin sujui. Sitten avuilla ja ilman apuja oli parempia. Ehkä avut voisi nyt alkaa jättämään pois. Istumiset ja maahanmenot oli ok. Kaukoja tehtiin helppoina muutaman metrin päästä käskyttäen. Panostin etenkin m-i-vaihtoihin. Koira teki nyt kaikki yhdestä käskystä siististi.

Siirryttiin lähipuiston puolelle, jonka nurtsille talloin RINNALLE keppiruudun (n. 3 x 4 m) kuudella kepillä. Ekan koira ilmaisi nostamalla, toisella se meni maahan ja loput toi. Kaikki kävi.

maanantai 20. toukokuuta 2013

Taantuma

RINNA vaan kaahotti aksoissansa. Agility sen kanssa tuntui ihan siltä miltä se pahimmillaan joskus tuntui eli kamalalta :/ Yhteistyö oli ihan hukassa. Rimat vaan ropisi koiran mennessä. Renkaankin se suoritti moneen kertaan väärästä välistä. Kokeilin sujuvuutta ihan yhdelläkin esteellä ja koira sinkosi jonnekin kiertoradalleen... Toivottavasti koira toipuu taantumuksestaan. Muutenhan tässä ei ole mitään järkeä :p

Piirsin kuitenkin radan muistiin. Jos sitä vaikka joskus ajatuksen kanssa tekisisi...
HAU:n tokoissa tehtiin ensin paikallaanolot, ensin istuminen, sitte makuu. Kummassakin SARA korjasi asentoaan ja minä korjasin koiraa. Näitä pitää treenata taas enempi. 

Tunnarissa kokeiltiin eläinkoetta. Kapulat laitettiin maassa selin makaavan Hannan päälle. Sara ei ensin tuntunut ymmärtävän missä kapulat oli, se vain etsi niitä maasta Hannan ympäriltä. Sitten se löysi kapulat ja alkoi napsimaan mitä sattuu. Toistettiin tämä kahteen kertaan. Kummassakin se haki kapulat ensin jalkopäästä ja siitä eteni pään suuntaan. Kummassakin se napsi ja toi vääriä, mutta oikean kohdalle tullessa koiran ilme oli erilainen. Näitä kokeiluja voisi jossain vaiheessa tehdä lisääkin. Kokeilun jälkeen tehtiin ihan tavallinen tunnari. Se sujui hyvin. Sitten tehtiiin tunnaria siten, että olin kapuloiden (n. 15) luona kyykyssä. Kapulat oli sentin parin etäisyydellä toisistaan. Koira haki vauhtia kapuloille tuloon käymällä välillä syömässä apparin luona. Alkuun Sara saattoi napsia parikin kapulaa kerrallaan suuhun, oikean ja sen viereisen, tai sitten se saattoi napsia viereisiä. Toistoilla touhu kuitenkin rauhottui ja koira onnistui valitsemaan oikean väärien ollessa kapulassa kiinni. Tehtiin vielä lopuksi tavallista tunnaria. Ekassa yirtyksessä Sara nappasi väärää, mutta toi oikean. Tehtiin uusiksi ja se onnistui.

Luoksetulon pysäytyksiä tein ensin putkessa juoksun kanssa. Välillä laitoin koiran putken suulle, josta koira olisi tullut ulos, jos olisin sen putkeen lähettänyt ja tein siinä normaalit luoksetulon alkurutiinit. Näin tehdyt pysäytykset ei eronneet putken kautta juoksuissa. Näitä treenejä lisää. Parilla kertaa koiran pysäytyttyä teetin sille kaukovaihtoja. Ekalla kertaa koira teki huonosti ja sai torut. Seuraavilla se teki hyvät vaihdot. Kaukoja tehtiin myös toisen koirakon leikkiessä Saran ympärillä. Näin sujui. Kaukoja tehtiin vielä sijoitettuani koiran keskustelevan ihmisjoukon keskelle. Koira teki kyllä puhtaat vaihdot, mutta joihinkin (etenkin m-s-vaihtoon) tarvittiin kaksi käskyä. Näitäkin lisää. Loppuun tehtiin vielä liikkuroitu seuraaminen. Koira vähän ylityöskenteli käännöksissä, etenkin oikeaan käännöksissä. Mutta, ei yhtään ääntä!

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Metsässä

Mentiin Inkan kanssa Luukin metsiin. Lämpötilat lähenteli hellelukemia ja ilma oli hiostava. Tehtiin koirille jäljet ja niiden vanhetessa tehtiin esineruutua. Alueeksi tallottiin n. 10 x 50 m. Rommikin oli mukana tallomassa. Sätkä teki ensin ja RINNA sitten. Rinnalle esineenä oli Inkan kakkapussirulla ruudun keskialueella. Rinna oli nähnyt muiden hommat ennen omaa vuoroaan ja haukkuhan sillä pääsi lähetyksessä. Tässäkään minusta ei tullut tarpeeksi jämäkkää kieltoa vaan koira meni ja annoin sille periksi... Rinna painui tapansa mukaan ensin alueen taakse ja vasta sitten alkoi käymään aluetta tarkemmin läpi. Esine löytyi helposti ja palkkasin koiran heti lelulla kun se lähti tulemaan sen kanssa. Hyvä lyhyt treeni.

Rinnan jälki vanheni suunnilleen tunnin ennen ajamista. Se oli joku kilometrin mittainen kuudella kepillä. Janalla koira meni vinosti ja tarkisti takajäljen, mutta kääntyi itse oikeaan suuntaan. Kaksi ekaa keppiä oli lähellä ja molemmat Rinna malttoi ilmaista. Ennen seuraavaa keppiä oli vähän pidempi väli kallioilla. Kolmas keppikin tuli ilmaistuksi. Maasto muuttui kieloiseksi ja maaston muutuessa koira joutui vähän hakemaan hajua. Sitten löytyi keppi, se oli viides. Neljäs oli jäänyt metsään. Loppua kohden koira alkoi selvästi väsymään. Aivan lopussa se teki hukkaakin ja jäljelle palatessa jäi vika kutoskeppi ilmaisematta. Rinnan jatkaessa jäljestämistä vikan kepin ohitettua kutsuin sen pois ja palkkasin.

Kepeillä Rinna edelleen seisoskeli ennen maahanmenoa. Selvästi se tuntuu pohtivan: "Ilmaistako keppi vaiko jatkaako jälkeä?" Se motivaatio keppejä kohtaan saisi edelleenkin olla suurempi. Eli edelleen motivaation nostatusta!

Niin ja ONNEA TÄNÄÄN 3 VUOTTA TÄYTTÄNYT RIMPPA JA SISARUKSET!

lauantai 18. toukokuuta 2013

Esitystä

Kaarinan Koiraharrastajat järjesti tokokokeen Kaarinan lukion hiekkakentällä. Kokeen tuomarina oli Ilkka Sten. SARAN kanssa käytiin katsastamassa koekuntoa. Saralla oli vähän liiankin hauskaa, se olisi voinut olla vähän totisempi :p Ensin oli paikallaanolot ja sen jälkeen kaikki yksilöliikkeet normijärkässä.

Paikallaan istuminen   10
Tassutteli, mur. Muuten koira oli tosi hyvin, vaikka olikin vähän äksöniä vieressä.

Video.


Paikallaan makaaminen   10
Koira oli rauhaton, pää seilasi ylös ja alas ja lonkka kääntyi :/ Liikkuri käskytti rivin kummallakin kertaa samanlailla eli Sara oli viimeisenä käskettävänä kummassakin. 

Video.


Seuraaminen   9 ½
Vähän rauhattoman tuntuinen. Ääntä pääsi muutaman kerran. Ekassa käännöksessä vasempaan koira kiersi taaskin minut ympäri, muissa käännöksissä keskityin paremmin omaan liikkumiseeni.

Zeta   9
Annoin käsiavun seisomiseen.

Luoksetulo   7
Taattua Sarpsaa :/ Eli valuvat pysäytykset. Stoppikäsky ei tullut suustani tarpeeksi napakasti. Alun maahanmeno oli edes nopsa.

Ruutu   10
Ihan jees.

Ohjattu noutaminen   10
Ihan jees tämäkin.

Hyppynouto   10
Ok!


Tunnari   0
Missä lie vika, kun Sara toi väärän... Kapuloiden kohtelu oli nyt nättiä.

Kaukot   8
Liikkuri käskytti tässä meille eri käskyt kuin muille. S-m-vaihto tuli kahteen kertaan, s-i-vaihtoa ei lainkaan. Kaksoiskäsky ekaan vaihtoon ja sitten s-m-vaihdoissa koira tuli eteenpäin :/

Video.


Tulos: EVL1, 265,5 p. ja sijoitus 3./5.

Tietääpähän taas mitä treenata ;) Saran paikallaanolot vaatii jatkuvaa treenausta, muuten ne ei suju. Nyt tehtiin paikkamakuu siellä voittajaluokan koirakoiden rivissä ja siinäkin koira oli yhtä rumasti. Säännöllisesti siis paikallaanoloja. Luoksetulon pysäytyksiä tein kokeen jälkeen lamppua kierrättäen ja pysäytykset oli parempia. Tarvii vaan nämä siirtää luoksetuloonkin. Nyt kun kiertäen sujuu, niin aletaan ottamaan näitä luoksetulon rutiinien kanssa. Treeneissäkäänhän edelleen pysäytykset on tehty erillään varsinaisesta luoksetulosta, miksi ne sitten kokeessakaan vielä toimisi? Kaukojakin tein kisapaikalla ja yritin lelulla houkutella koiraa tekemään huonoja s-m-vaihtoja siinä onnistuen. Näitäkin lisää, myös muilla häiriöillä.

Kaiken kaikkiaan jäi kuitenkin positiivinen fiilis, sillä liikkeiden välit oli parhaat koskaan! Olen nyt ymmärtänyt kuinka liikkeiden väleissä minun tulee toimia. En voi vaatia koiraa tulemaan nätisti mukana, jos en itse ole koiran kanssa yhdessä siinä tilanteessa.

---

Sara esitti tänään lisää tokoa Outdoor-messuilla ulkona keinonurmella. Aikamoinen yleisökato kävi vaan, kun Suomi-Ruotsi -peli oli alkamassa samaan aikaan :p Sara esitti ruudun (hyvä), ohjatun noudon (hyvä), luoksetulon pysäytyksiä kierron kautta (hyviä), kaukot (huonot), seuraamista (hyvää) ja hyppynoudon (hyvä). Esityksen jälkeen käytiin kiertämässä hallia ja koirat sai rapsutuksia, Sarppa tykkäsi!

Messuille mentiin mennen tullen pyörällä (n. 3 km per suunta). Sarallehan on kasvatettu intoa juosta pyörän vierellä nyt pari kesää. Nyt oli tän vuoden eka pyöräily ja mulla oli ihan eri koiran mukana! Mennessä koira veti laukalla pyörän edessä ekat parit kilometrit. En halunnut pilata sen intoa, joten annoin sen vaan mennä. Takaisin tullessa sain koiran pääasiassa kulkemaan ravilla, mutta edelleenkin koiran ilme oli innokas. Hienoa Sarppa! Kotona maistui sitten Fitdogin-tuotteet.

Epistä

RINNA osallitui eilen HAU:n omiin epiksiin, jossa tuomarina oli Sari Vähäniitty. Radan sai mennä kahteen kertaan ja Vähikseltä tuli kommentit suorituksista. Rinna sai kehuja, se on taitava ja osaava, mutta entäs se ohjaaja sitten? No se ei osaa :p Rinna tarttisi paljon, paljon jämäkämpää ohjausta. Mistäs saataisi minullekin sitä niin sanottua perkelettä? Saatiin me kuitenkin tsemppipalkinto :D

Rinna on hyvä opettaja, se ei anna virheitä yhtään anteeksi. Ohjauksen tapahtuessa väärään aikaan tai väärällä tavalla koira tekee omat ratkaisunsa ja rimojakin lentelee. Ekalla kierroksella koiran kierrokset nousi liiaksi ja laitoin koiran hetkiseksi jäähylle maahan. Samalla sain sidottua auenneet kengännauhat :p Kontaktit Rinna malttoi tehdä vielä ekalla kierroksella, toisella se alkoi lipsumaan. Keinulla ja puomilla yksi tassu osui vielä kontaktialueelle, A:lla koira pysähtyi vasta maahan. Näihin täysin ehdoton suhtautuminen.

Videot:

Inkan kanssa vaihdettiin vielä koiria. Rinna ei paljoa kaunistellut :p Sätkä sitä vaistoin oli okein mukava ohjattava, se meni sinne minne ohjasikin ja kääntyi kun sitä käänsi. Sain kokeiltavaksi vielä Hannan suurpuudelia. Se on aika pähee puudeli :D

torstai 16. toukokuuta 2013

Saran treenit

Ensin SARA tokoili:
 • Seuraamisessa käännökset tuntui hyviltä, kunhan vain itse keskityin niihin. Häiriöksi toinen koirakko teki putkia eikä Saran kontaktia haitannut.
 • Jääviä tein seuruun seassa. Ihan kivanoloisia oli nekin, etenkin seisominen on parantunut.
 • Kaukoissa jalkapuut on selvästi rauhoittanut koiran vaihtoja. Muut vaihdot oli nyt moitteettomia, mutta s-i-vaihto ei joka kerta ollut aivan puhdas. Tähänkin otettiin toinen koirakko minun ja koiran väliin. Näissä vaihdot oli vähän jähmeitä. Saisi tehdä useammin häiriöillä.
 • Tunnari tehtiin kahteen kertaa liikkurilla, eka ulkona, toinen hallissa. Kummassakin väärät oli esillä ja oikea piilossa. Molemmat hyvin.
 • Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin siivekkeen kierroilla ja putkilla. Ei ollut täydellistä, ei lähelläkään. Ehkä pohja oli nyt huono Saran hyviin pysäytyksiin.
 • Merkillä paikka oli hyvä ja vauhtikin.

Sitten Sara aksasi:


Rimat oli matalalla. Tein persjättöjä, kolmosen ja nelosen välissä sekä ysiputkeen viedessä. Takaaleikkauksin nämä kohdat ei toimineet hyvin. Pussi oli nyt toimiva. Koiran pää oli alhaalla. Tätä saanee aina välillä vahvistaa.

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Fyssaria

Koirat kävi Petra Snellman-Niemenpalon käsiteltävinä Aistissa. SARALLA oli pientä tukkoisuutta pitkissä selkälihaksissa, hieman enemmän vasemmalla puolen. RINNALLA oli samaa, mutta vähän enempi. Sillä enemmän oikealla puolella. Rinnallakin kuulemma kuitenkin oli ihan normaalin tekevän koiran selkäfileet :)

Painot: SARA 15,1 kg ja RINNA 14,5 kg.

tiistai 14. toukokuuta 2013

Jälkee & tokoo

Laiskana ihmisenä otin Saran mukaan lenkkeilemään, kun kävin tekemässä RINNALLE jäljen lammen takaiseen metsään. Ihan mielenkiinnosta halusin nähdä miten Rinnaan vaikuttaa tutun koiran hajut, kumman jäljistä se valitsee? 

Jälki ehti vanheta reilun tunnin ennen ajoa. Matkaa oli n. 400 metriä, keppejä viisi. Ekalla yrittämällä Rinna nosti takajäljen. Annoin sen ajaa jälkeä metsätielle asti ja voivotellen otin koiralta valjaat pois. Laitoin koiran hetkeksi maahan odottamaan. Uusintayrityksellä Rinna lähti menemään jotain polkua pitkin eli jälki oli väärä. En tiennyt miten päin oltiin, joten vein koiran nostamaan uudestaan jälkeä, jana oli nyt hieman eri kohdassa kuin aiemmin. Jälkeä etsiessä koira löysi ihan tuurilla ekan kepin ja ilmaisi sen. Ekan kepin olin laittanut lähelle jäljen nostokohtaa ja toisen lähelle sitä nähdäkseni miten koira malttaa ilmaista keppejä heti jäljelle päästyään. Ekalta kepilta Rinna yritti ajaa jälkeä taaksepäin. Nyt en päästänyt ja olipa vaikeaa saada koira käännettyä! Näitä pitää treenata. Tokaa keppiä koira nuuskaisi, muttei muuten sitä ilmaissut vaan jatkoi matkaansa. Ei vaan maltti riitä vielä. Sitten tuli pari kulmaa ja polun ylitys. Kulmissa kummassakin koira vähän haki suuntaa. Juuri kun olin ylittänyt polun jälkeä tehdessä siitä kulki nainen mäyräkoiransa kanssa, pysähdyin hetkiseksi juttelemaankin. Polulla Rinna tarkastelikin ennen kuin siirtyi metsän puolelle. Kolmannen kepin olin laittanut  polun ylityksen jälkeen. Rinnalta jäi se huomaamatta, kun se siirtyi metsän puolelle hieman eri kohdasta polkua. Siitä eteenpäin jäljestys sujui ongelmitta. Koira kulki jäljen päällä hyvin, sitä ei hämänyt jäljen kulku polun vierustaa tai toinen polun ylitys. Loputkin kepitkin tuli ilmaistuiksi.

Jatkoa varten keppimotivaatiota saapi vielä kasvattaa. Kaikki kepit tulisi koiran ilmaista varmuudella. Nytkin se ilmaisi ne vikat kepit, mutta haluaisin sen ilahtuvan niistä enempi. Nyt Rinna seisahtui hetkiseksi kepille miettimään ennen kuiin meni siinä maahan. Maahanmeno ei ole välttämätöntä, mutta seisomiseen ilmaisuna en Rinnan suhteen luota. Saran hajut ei Rinnaa juurikaan häirinneet. Eli jatkossakin Sara pääsee lenkille :p

---

Illalla HAU:n tokoissa SARA teki ensin kaukoja jalkapuussa. Oli sekä hyviä että huonoja vaihtoja. Sitten tehtiin ilman ja nytkin oli sekä huonoja että hyviä vaihtoja. Seuraaminen oli tänään nättiä. Muistin oman liikkumiseni käännöksissä. Jäävistä koira sekoitti tällä kertaa maahanmenoa muuksi. Seisomisiin annoin ensin avut, sitten tehtiin ilman ja lopuksi taas avuilla. Ilman apuja seisomiset oli aikalailla samanlaisia kuin avuillakin. Eli apujen häivyttämisen voisi aloittaa. Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin putken ja kiertojen avuilla. Stopit oli hyviä, maahanmenotkin oli välillä. Nyt koira teki maahanmenoja seisomisinakin. Ruudussa tehtiin paikan hakua. Löytyi se, kun koira keskittyi. Saisi vaan koira keskittyä useammin, niikuin aina :p Muutenkin tuntui, että koirassa oli vähän liikaa virtaa kaikkeen.

RINNA tauotti Saraa. Se nosteli kiloista kapulaa. Se jaksaa jo paremmin. Lisäksi naksuttelin seuraamisen tarjoamisesta.

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Hyppyjä ja juoksua

Vappu Alatalo piti hyppytekniikkakoulutusta HAUlaisille. Tänään oli koulutuksen eka päivä ja RINNA oli mukana. Ensimmäisellä kierroksella tehtiin isoa ympyrää, jossa oli tavallisten hyppyesteiden lisäksi okseri, muuri, rengas ja pituus. Lyhimmillään hyppyväli oli 16 ft. Rinna teki ensimmäisen kierroksensa hyvin. Sitten alkoi kierrokset nousemaan, rimoihin osui ja tekniikka kärsi etenkin lyhyissä väleissä. Rinnan vire oli väärä, eikä se väärässä vireessä keskity tekniikkaan. Vapun ohjeena oli tilanteen rauhoittaminen. Ei kielletä koiraa rimoista, sillä ihminen on aina myöhässä. Se miksi rima tipahtaa johtuu usein jo aemmista tapahtumista. Rinna pitäisi yksinkertaisesti vain käskeä jäähylle, kun kierrokset nousee liiaksi.

Videoon.

Seuraavana harjoituksena oli taipuminen set-pointilla:Ensin oikeaan, sujui hyvin. Sitten vasempaan, joka ei sujunut. Rinnalla ei ole aiemmin ollut puolieroja ja nytkin koira taisi jäädä vain palkkaukseen kiinni...

Videoon.

Seuraavan treenin sai toivoa. Toivoin pk-hyppyyn valmistavia treenejä. Eli tehtiin korkeuden arvinoitia sarjalla hyppy-hyppy-hyppy-okseri (välit 6-6-9 ft, okseri 1,5 ft leveä). Okserin takarima vaihteli korkeuksista 55-65-75-80-45 cm, eturima oli 10 cm takarimaa alempana. Rinnallahan ei ole minun silmään ongelmia hypätä metristä eikä tässä treenissä Vappukaan niitä huomannut olevan. Alastuloa voisi siistiä lisäämällä tähän vielä okserin jälkeen kauemmas matalan riman tai erillisellä alastulotreenillä.

Videoon.

Vikana vielä otetiin kasvava sarja. Se meni rennosti.

---

Sitten jatkettiin Paloheinään Eevan & Niinan kanssa viestittelemään. Rinna juoksi nyt Niinalle, joka on Rinnalle vieras henkilö. Jatkoin koiran kanssa B-pisteelle Niinan jäädessä A:lle. Gimma lähetettiin ensin ja Rinnan oli tarkoitus lähteä ääniavuin perään. Ei se lähtenyt, ei. Käänty vaan aina takaisin. Käveltiin takaisin ja Rinna sai juosta A:lle ensin näöllä. Sitten mentiin B:llä vähän kauemmas piiloon, pahaksi onneksi vain vähän eri suuntaan kuin eka yritys oli kuljettu ja sinnehän Rinna A:lta lähti. Jouduin huutamaan sen luokse. Sitten vielä lähetys takaisin A:lle, jonne Rinna lähti nyt hyvin ilman apuja, vaikkei enää A:lle nähnytkään. Rinnan teenit olisi voinut suunnitella vähän paremminkin, etenkin kun kyseessä oli vuoden ekat treenit koiralle :p

perjantai 10. toukokuuta 2013

Urbaani jäljestäjä

Tein aamun ratoksi RINNALLE jäljen lähinurkille. Pittuutta sillä oli n. 400 metriä. Alkupuoli oli vasta siistittyä metsää eli risukkoa ja toinen puolisko oli puistonurtsia. Jälki sai vanheta tunnin. Janaa oli n. 15 metriä. Ekalla lähetyksellä koira lähti heti jyrkästi vasempaan. Kutsuin koiran pois ja otin askeleen edemmäs ennen uutta lähetystä. Nyt koira lähti suorempaan, ei viivasuoraan, mutta ihan tarpeeksi suoraan. Jäljen nosto sujui hyvin. Alkuun ei menty normaaliin tapaan pikajunana vaan vähän tarkastellen, sitten vasta lähdettiin pikana. Metsikön keskellä oli hiekkatie ja sen jälkeen oja. Ne koira ylitti siististi. Metsikön lopussa oli vetistä maastoa ja siellä kulma vasempaan. Senkin koira hoiti hyvin. Metsikön jälkeen nurtsille siirryttäessä jälki ylitti taas hiekkatien. Tämän olin ylittänyt viistoon, Rinna meni suoraan. Ehkä se on kaavoittunut? Tiellä oli myös paljon häiriöjälkiä, jo ajaessa jälkeä siitä käveli neljä ihmistä. Sekin saattoi sekoittaa. Tien toisella puolen koira haki aikansa jälkeä ja sitten seisahtui. Odottelin josko koira itse vielä jatkaisi, mutta aikani odoteltua patistelin sen vielä töihin. Lopulta sitten koira sai taas jäljestä kiinni. Vähän hapuillen mentiin, jälki kulki sen tien vierustaa. Eka keppi löytyi ja sain sopivasti palkattua koiran hyvästä työstä. Sen jälkeen mentiin taas tuttuun tapaan vaudikkaammin. Nurtsilla ylitettiin pari polkua. Niissä koira vähän tarkasteli, mutta jatkoi hyvin jäljen suuntaan. Loppua kohden jälki kulki polun vierustaa ja siinä koira harhautui pariin kertaan polulle, mutta löysi kummallakin kerralla takaisin jäljelle. Keppejä oli kaiken kaikkiaan kolme ja ne kaikki koira ilmaisi hyvin.

Rinnan kanssa on hauska jäljestellä. Rinna tykkää lajista. Rinnaa pystyy hyvin lukemaan. Koirasta näkee hyvin, milloin se on jäljellä ja milloin ei. Lisäksi liinan tuntumakin kertoo jo kaiken.

torstai 9. toukokuuta 2013

Möllinä

Belgiyhdistyksen tokotoimikunta järjesti möllitokon Sirkuskentällä. Ylemmille luokille tarjolla oli liikkuroinnit. Sää oli lämmin, plus kakskytjotain. Se ei näköjään haitannut. Ehdin käyttämään koirat uimassa luokkien välissä.

RINNA osallistui voittajaluokkaan. Liikkeiden välit ei edelleenkään suju, joten namitin koiraa niissä ja se kulki niin hyvin mukana. Paikallaanolo oli ensin ja sitten yksilöliikkeet normijärkässä. Rinna oli eka suorittaja ja jäin sen kanssa paikallaanolon jälkeen suoraan kehään.
 • Paikkamakuun käskyä odotellessa Rinna ei pitänyt kontakia ja meni vähän hitaasti maahan. Näitä pitää treenata. Muuten makuu oli hyvä ja sivulle nousu oli ripeä.
 • Seuraaminen tuntui tosi hyvältä! Kaavion keskellä parissa liikkeellelähdössä koira äännähti. Sen jälkeen rauhotin lähdöt ja koirakin hiljeni. Askeleiden jälkeiset perusasennot oli vinoja. Niihin treeniä.
 • Liikkeestä istumista koira ei edelleenkään osaa, eikä osannut nytkään. Apujen kanssa onnistui. Loppuosa liikkeestä sujui.
 • Luoksetulon otin ilman pysäytyksiä suoraan sivulle. Annoin vielä toisen käskyn muistutuksena koiran ollessa lähellä. Ei se törmännyt, mutta jarrutus meni pitkäksi. Ne pysäytykset pitäisi opettaa.
 • Ruutu oli hyvä. Lopussa koiran olisi pitänyt tulla seuraamaan selän takaa, mutta se pyörähtikin edestä. Näitäkin pitäisi muistutella.
 • Hyppynouto oli ok.
 • Metallinoudossa Rin ei nähnyt kapulaa ja juoksi merkille. Sieltä se huomasi parin metrin päässä olevan kapulan. Se meni kapulalle ravilla, mutta nosti sitten laukan sitä tuodessaan.
 • Tunnari sujui, paitsi se luovutus. Koira tiputti laukasta raville metriä ennen ja luovutusasento oli edelleen liian tiivis. Varmaan tuo luovutusasennon korjaaminen vaikuttaa nyt palautusvauhtiinkin.
 • Kaukoissa jäin lähelle. Sarjalla oli kahteen kertaan s-i-vaihto. Eka oli ruma, toiseen annoin sitten avut ja se sujui. Muut vaihdot oli ok.
Rinnan kanssa vietetystä ajasta kehässä jäi hyvä fiilis. Se keskittyi hyvin ja teki oman osaamisensa tasoisen suorituksen. Treeniä vaan lisää ja joskus kokeeseen.

SARA teki eeveeällän. Ensin oli paikallaanolot, sitten yksilöliikkeet normijärkässä kaikki kerrallaan.
 • Paikkamakuussa koira teki nopsan maahanmenon, palkkasin siitä. Aivan makuun lopussa koira meni lonkalleen. Sivullenousukin oli palkan arvoinen.
 • Istumisessa koiran pää pyöri välillä siihen malliin, että jokin ötökkä pörräsi ympärillä. Muuten istuminen oli hyvä.
 • Seuraaminen oli pitkästä aikaa kivantuntuista. Kerran koira äännähti ja siitä komensin. Muistin nyt tehdä hidastukset käännöksissä.
 • Zeta oli hyvä.
 • Luoksetulossa palkkasin alun maahanmenon, ripeä oli. Pysäytykset oli normaalin huonot :/ Maasta kävin koiran korjaamassa pari metriä taaksepäin ennen kuin otin sen sivulle.
 • Ruudun merkkiä Sara ei meinannut löytää. Se yritti ensin pari kertaa lähetyspaikan ja ruudun välissä olleelle oranssille merkille. Kävin sitten näyttämässä koiralle vihreää merkkiä. Sara ei meinannut sitä huomata silloinkaan, se ei vaan nähnyt sitä. Sen jälkeen ruutu meni hyvin.
 • Ohjattu nouto oli ok.
 • Metallihyppynouto samoin.
 • Seka tunnarikin.
 • Kaukoissa koira tuli eteenpäin s-i-vaihdossa. Olisin korjuuttanut, mutten huomannut sitä silloin. S-m-vaihdot tehtiin kahteen kertaan ja ne meni oikein. Alun maahanmenosta tuli tässäkin palkkaa.
Sara teki omanlaisensa suorituksen. Vähän jäi ärsyttämään ne samat virheet, jotka toistuu kerrasta toiseen. No eikun treeniä vaan edelleen lisää :p

---

Sitten suunnattiin lenkin kautta Purinalle aksaamaan. RINNA ehti ensin. Juoksutin koiraa kontaktiympyrässä (kuvan yläosassa, keinu käännettynä linjan suuntaan) eli A-este, putki, puomi, putki ja keinu ympyrässä. Keinun käänsin välillä ympäri ja juoksutin koiraa toiseenkin suuntaan. Kontakteilla yritin koiran saada varastamaan eikä paljoa siihen vaadittu. Jättäydyin myös kontakteilla jälkeen. Puomilla ja A:lla koira juoksi silloin täysiä loppuun asti, keinulla vauhti hidastui minun jäädessä taakse.

Tehtiin vielä yhdellä medikorkuisella esteellä ohjauskuvioita: viskileikkaus, päällejuoksu, jarru + jaakotus ja takaakierto.

SARAN treeneissä tehtiin rataa improvisoiden:


Pakkovalssi muurilla oli Saralle vaikea, etenkin kun en alkuun antanut koiralle tarpeeksi tilaa. Saatiin hyppy sujumaan, kunhan annoin koiralle tilaaa ja ohjasin kääntymisen loppuun asti ohjaamalla 2.-3. hyppyjen yläpuolelta. Keinulle oli huono kulma. Haltuunotolla tai persjätöllä tehtynä oli turvallista, mutta Sara joutui hidastelemaan. Ihan vain vedättämällä oli paras, mutta riskinä toki oli ylösmenon ohitus. Kepeille Sara haki oikein.

Tehtiin samaa myös toiseen suuntaan. Näinkin koria haki hyvin kepit. Muurilla Sara osaa paremmin takaakierron.

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Tuplana tokoa

SARA tokoili lyhyesti Myytin bortsujen seassa Heurekan nurtseilla. Marko liikkuroi ruutua, ohjattua noutoa ja tunnaria. Ruudussa oli valmiina kosketusalusta ja Sara löysi sen hyvin. Ohjatussa palkkasin vauhdista. Tunnaria tehtiin siten, että oikea oli piilotettuna lehtien alle. Ekalla yrittämällä Sas ehti maistella väärää ennen oikean löytymistä. Tehtiin perään vielä toinen samanlainen ja nyt koira ei maistellut vääriä.

Sitten siirtymä Malminkartanon nurtseille, jossa jatkettiin treenejä Tiinan ja Hannan kanssa. RINNA teki ruutua. Lähetin koiraa ruutuun ja Hanna heitti palloa koiran ollessa lähellä ruutua. Vauhdikkaita oli menot. Lähdöissä koirasta tulee edelleen helposti kyttäävä. Sille pitäisi tehdä jotain. Luoksetulon stoppia tehtiin juoksuttamalla koiraa Hannan ja minun väliä. Ensin annoin käskyn lisäksi apuja, sitten pelkällä käskyllä. Sujui niinkin. Tunnari tehtiin juuri käytetyillä kapuloilla (ei minun hajuisia, mutta toisten ihmisten ja koirien). Se oli Rinnalle liian vaikea. Koira alkoi tuomaan kaikkia kapuloita. Vaihdettiin kapulat puhtaisiin ja nyt Rinnakin onnistui.

Loppuun otettiin paikallaanolojen jätöt, ensin istuminen, sitten makuu. Kumpikin oli ok. Tehtiin myös perusasentoja ja seuraamista tarjoamisen ja naksuttelun kautta. Näitä kannattaisi tehdä useamminkin!

tiistai 7. toukokuuta 2013

Pellolla

Tein Luukin pellolle koirille ensin jäljet ja niiden vanhetessa käytiin pk-kentällä. SARA teki ensin alle pari eteenmenoa lelulle ennen ampumista. Ammuin kaksi laukausta peräkkäin lähellä, hihnan mitan päässä koirasta. Sara reagoi samallalailla kuin viimeksikin eli vinkui, tärisi, häntä meni koirien väliin ja koira pyrki pois. Heti ammuttuani otin koiran hommiin. Tehtiin lisää eteenmenoja lelulle ja koira sai muutenkin juosta pallon perässä. Se teki hyvin töitä, vaikkakin tuntui olevan vielä vähän stressaantunut.

RINNA oli ampumisen ajan paikkamakuussa. Ampuminen ei edelleenkään ollut mitään merkitystä Rinnalle. Saran palauttelujen jälkeen sekin pääsi tekemään eteenmenoa. Tehtiin ensin pari kertaa lelulle. Koira yritti moneen kertaan lähteä haukun kanssa matkaan, mutten päästänyt sitä ennen kuin se oli hiljaa. Loput lähdöt se teki sitten hiljaisesti. Tehtiin väliin pari kertaa tyhjään lähetyksiäkin ja niissä maahanmenot. Koira juoksi hyvin. Se meni kertakäskystä maahan, mutta voisi se mennä vähän nopsemminkin maahan. Lopuksi vielä lelulle juoksu. Ennen lähetyksiä odotin koiran ottavan kontaktin, pari kertaa palkkasin sen siitä repimäleikillä. Tehtiin vielä vähän seuraamista kainalopalkalla. Pallo kainalossa saa koiran edistämään, nännäri vähemmän.

SARAN otin vielä juoksemaan pallon kanssa ja otin vähän myös seuraamistakin. Koira oli ihan rentona. Mutta kun pakkasin pyssyä pois, koiraa alkoi taas arveluttaa. Pääsin koirat vapaaksi juoksemaan rundin kentälle ja Sarakin rentoutui jälleen.

Sitten takaisin pellolle. Jäljet ehti vanheta tunnin. Sää oli aurinkoinen ja lämmin, mutta tuulinen. Maa oli kuiva. Odotin tämän yhdistelmän tuottavan vähän ongelmia, joten otin liinan keskiosasta kiinni. SARAN jälki oli n. 200 metriä pitkä kahdella 90-asteen kulmalla oikeaan ja kahdella kepillä. Koira suoriutui muutaman metrin janastaan hyvin, mutta jäljen nostossa sillä oli ongelmia. Koira siksakkasi rankasti jäljen päällä ennen kuin sai siitä kiinni. Loput jäljestä hoitui hyvin.

RINNAN jälki oli n. 400 metriä pitkä. Kulmia oli kolme: yksi loivempi ja kaksi 90-asteen kulmaa, kaikki vasempaan. Keppejä oli kaksi. Janalla koira meni reilusti jäljestä ohi ja palasi sitten takaisin nostamaan jäljen. Taisi tuuli tehdä koiralle kepposen. Rinnallakin oli hieman ongelmia jälkeen kiinnittymissä, mutta sitten koira alkoi menemään taas junana. Loiva kulma meni ongelmitta. Ekasta kepistä koira sai vainun jo kauempaa ja veti raivolla sinne. Muissa kulmissa koira meni ensin kulman yli ja joutui sitten hakemaan jäljen uudestaan. Loppua kohden Rinna alkoi selvästi väsymään. Se piti taukoja, seisoi vain paikoillaan ja läähätti. Taukonsa pidettyään se jatkoi jäljestämistä itse. Vika keppi jäi ilmaisutta. Rinnan keppimotivaatiota on nostettu, muttei se ehkä vieläkään ole paras mahdollinen. Nyt kuitenkin jäi sellainen fiilis, että keppi jäi ilmaisematta enemmänkin siksi, että koiralta oli jo niin puhti pois eikä se enää jaksanut keskittyä. Rankkaa oli.

Aksat & Ninat

RINNAN aksoissa oli hauska rata. Putkien määrästä huolimatta Rinna oli hyvin kuulolla!


Putkisarjan ohjasin kuvassa putkien yläpuolelta ja Rinna jarrutti hyvin putkien jälkeen. Pituudella ilman jarruteluja koira hyppäsi liian pitkästi, josta tuli turhaa kaarretta. Kokeilin pituudelta kääntöä jaakottamisella, jolla koira kääntyi liiankin hyvin. Paremmin toimi ihan vain jarrutus ennen pituutta. Jarruttamisen jälkeen koiralle piti antaa ohjeistus pituudelle, muuten se silläkin tuli välistä. Keppikulma oli Rinnalle helppo. Renkaalta keinulle perusohjauksella ohjaten koira kaarratti liikaa ja tuli huonossa kulmassa keinulle. Parempi oli jaakottaa kympillä. Keinun Rinna teki pääasiassa hyvin. Kerran se varasti mukaan sieltä. Kuudentoista rima tippui useasti. Olikohan ohjaus epäselvää... Koiran sai pois putkihäiriöiltä vekkaamlla ennen hyppyä ja jaakottamalla koira hypyn yli. Seiskatoistan ohjasin viskillä eikä Rinna osannut lukea sitä tähänkään suuntaan. Autettiin koiraa lelulla ja saatiin sujumaan näinkin.

---

HAU:n tokoryhmää oli jälleen Nina Manner kouluttamassa. Ninalta tilasin SARALLE kokeenomaisen treenin, jossa en tiennyt liikejärjestystä ennen kuin vasta edellisen liikkeen jälkeen. Mun pää kesti tämän! Liikkeinä oli luoksetulo, zeta, ruutu, tunnari ja ohjattu nouto. Luoksetulon pysäytykset kuulemma näytti jo hieman paremmilta tai ainakin koiran asenne oli tekevämpi niissä. Mukavaa, treeniä jatketaan silti edelleenkin. Zetassa kaikki asennot oli maahanmenoja. Koira äännähti alun liikkeellelähdössä ja huomautin siitä. Lisäksi se taisi ääntää maahanmenoissakin. Ruutuun mennessä Sara kaarratti hieman luoksetulon merkkejä kohden, mutta korjasi itse linjansa ruutuun. Ruudussa se jäi liian laitaan ja korhuutin sen toiseen laitaan :p Sitä oikeaa paikkaa saisi vahvistaa lisää. Tunnarissa kapulat oli jonona. Sara haisteli niitä rivinä eikä heti löytänyt omaansa ja maistoi väärääkin, mutta toi kuitenkin oman. Ohjatussa noudettavana kapulana oli metallikapula. Kapula oli lähellä ruutua. Hyvin meni muuten, mutta metallikapulan kanssa perusasentoon kääntyminen oli vähän hidas. 

Sitten rikottiin vähän lisää kaavoja. Lähetin koiran ruudun merkille ja menin ottamaan sen seuraamiseen siitä. Tehtiin liikkeestä istuminen ja kävelin kaemmas ja kutsuin koiran sivulle. Toisessa seuruutin koiran ruudun merkille ja palasin itse takaisin lähetyspaikalle. Lähetin koiran ruutuun ja siellä käskytin sille kaukona i-m-i ja kävelin koiran luokse ottaen sen seuruuseen mukaan. Sarppa on hyvin kuulolla ja tekee niinkuin sitä käsketään. Seuraamisissa koira keuli ja jälkimmäisessä seuruussa se myös äänteli useasti. Niistä huomautin. Seuruuta katsastettiinkin sitten seuraavaksi. Edistämiseen voisin kokeilla joko sitä takaa palkkausta, mitä olen tehnytkin, mutta ehkä vähän rauhallisemmin, tai liikkeen keskeyttämistä ja tilanteen nollaamista ennen uutta yritystä. Voisin myös fyysisesti korjata koiran paikkaa taaksepäin eli ihan vain siirtää koiraa taaksepäin kätösillä. Valitsen nyt ensimmäisen ja tehdään sitä kuurina. Käännöksiäkin taas katsottiin ja ne edelleen saadaan toimiviksi, jos vain itse en kiirehdi vaan hidastamalla kerron koiralle käännöksen tulosta.

RINNAN kanssa katsastettiin haukuttamista. Osaa se haukkua, mutta nyt pitäisi saada vahvistettua sitä vaativaa haukkumista, mitä koira välillä esittää. Eli palkkaustilanteet on keskitettävä niihin. Rinnan seuraamiseen haluaisin saada lisää draivia. Tehtiin seuraamista kainalopalkalla ja koira alkoi painamaan. Tämä korjautui oman tempon muuttamisella hieman nopeammaksi. Rinna välillä kitisi. Ääntelyyn käytin nyt supernannyna oloa. Hyvä, että tuli tätäkin nyt tehtyä valvovien silmien alla, nimittäin en olisi osannut vielä tätä tarpeeksi pitkälle itse.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Lisää treeniä

RINNA ei päässyt viestileirille, mutta se pääsi silti juoksemaan, kun HAU:n kisoissa oli tarjolla ykkösille neljä agistarttia. Tehtailtiin kaikilta radoilta HYL. Ulkoradat oli tuomarikokelas Jari Suomalaisen käsialaa ja ne oli hyvällä tapaa erilaisia! Virallisesti tuomarina oli Ritva Herrala. Sisäradoilla tuomarina oli Johanna Nyberg ja sielläkin oli tuomarikokelaana Arto Laitinen.


 • Ekan radan alku oli vaikea. En tiennyt vielä radalle mennessäkään miten sen ohjaisin ja pitkäksihän se hyppy renkaalta meni. Sain kuitenkin koiran rääkäistyä ennen puomiin koskemista oikeaan suuntaan. Kepeille tultiin putkesta ja koirassa oli liikaa vauhtia. Se kerkesi vasta toiseen väliin. HYL tehtiin keinulla. Rinna teki keinun siististi, mutta varasti siitä ja palautin koiran takaisin kontaktille. Rimavirheitä ei tullut.
 • Toisella radalla en ollut tarpeeksi jämäkkä ohjauksessa ja Rinna meni selän takaa putken väärään päähän. Siitä HYL. Yksi rima tipahti tällä radalla. Vedätin koiraa sivusuunnassa Rinnan sitä kestämättä. Rata keskeytetitin A:lle, jossa koira ei pysähtynyt kontaktille vaan vasta maahan. 
 • Kolmannella radalla vekkasin liian lähellä estettä ja rima tippui. HYL tällä radalla tehtiin siinä vaiheessa, kun koira ei pysähtynyt puomille vaan tässäkin vasta puomin jälkeen maahan. Keskeytin radan siinä. 
 • Neljäs rata alkoi samanlailla kuin toinenkin. Nyt vekkasin koiran oikeaan putkipäähän. Vekkauksen jälkeinen rima tippui, mutta sain koiran menemään nyt oikein putkeen. Keskeytettiin tällä kertaa lentokeinuun ja siis HYL tästäkin.
Tuloksilla ei juhlittu eikä radoilla muutenkaan, muttei se haittaa. Tiedossahan se on, että kun yhdistetään Rinnan kaltainen koira ja minun osaaminen niin hetkessä ei hyvää tehdä. Saa olla vaan pienistäkin onnistumista onnellinen ja niitäkin tänään oli!

Tankkauksen suhteen mentiin jo tutuksi tulleella kaavalla. Eli aamulla Fitdogin energiajuomaa ja starttien jälkeen palautusjuomaa. Tuntuu sopivan.

--- 

Otin SARAN mukaan, kun mentiin tokoilemaan lähipuiston nurtsille Päivin kanssa. Sara teki ensin ohjatun noudon ja ruudun erottelua. Ruudut (keltaiset, ei nauhoja) oli kumpaankin suuntaan merkiltä (matala punainen) ja merkin takana kapulat. Yllättävän hyvin koira oli ohjailtavissa, vaikkei näitä olekaan tehty aikoihin. Ehkä se silti muisti. Toki mukaan mahtui erikoisuuksiakin, kuten esimerkiksi ruudun merkin nouto :p

Luoksetulon pysäytysten tilanteen nurtsilla tsekkasin ensin puun kierroilla. Toimi yhtä hyvin kuin hiekallakin. Tehtiin sitten luoksetuloa pitkästä aikaa kokonaisena liikkeenä. Pysäytykset oli hyviä, etenkin maahanmeno on parantunut. Kumpaankin saa silti vielä treenata. Kaukoja tehtiin ensin läheltä ja sitten vähän kauempaa. Ensin ilman apuja ja sitten jalkapuuna. Kummallakin tapaa koira teki ihan ookoosti.

Lopuksi vielä hajotettiin ohjattua noutoa. Kokeltiin ensin liikkurin jäämistä noudettavan kapulan puolelle. Ei haitannut. Sitten laitettiin keskikapula metrin päähän noudettavasta kapulasta. Ensin meni hyvin, mutta tehtiin lisää toistoja, että saatiin virheitäkin. Virheiden jälkeen koira selvästi ajatteli. Näitäkin lisää. Tehtiin vielä merkkiäkin kapulahäiriöillä. Sara meni lankaan!

---

Illalla mentiin vielä Wilman kanssa paukuttelemaan Luukkiin. SARALLE otettiin nyt vihjesanat, jotka yhdistetään ampumiseen. En halua, että ampuminen tulee sille yllätyksenä. Ensimmäiset kaksi laukausta ammuttiin niin, että mulla oli kumpikin koira hihnassa vierellä vapaasti. Sara reagoi ääniin vinkumalla ja tärisemällä häntä koipien välissä. Se pyrki myös pois tilanteesta. Koira kuitenkin palautui tosi nopsaan normaaliksi. Palautteluna tehtiin metristä hyppyä. Ammuttiin taas kaksi laukausta. Nyt Sara oli yksistään mulla hihnassa. Koira reagoi samoin. Nytkin se palautui nopsaan, muttei ihan normaaliksi asti. Palautteluna tehtiin nyt tasamaanoutoa. Ammuttiin vielä kerran. Nyt sidoin koirat puuhun kiinni ja ammuin itse lähellä koiria. Sara reagoi jälleen samanlailla. Ampumisetäisyydellä ei ole näköjään väliä. Edelleenkin koira palautui nopeasti, muttei ihan niin hyvin kuin ekasta. Nyt tehtiin palautteluna eteenmenoa. Vietiin koiran kanssa ensin lelu yhdessä. Sitten lähetys seuruusta lelulle. Seuraavaksi ilman lelua ja käskystä maahanmeno. Oli hyvä. Lopuksi vielä lelulle juoksu. Nyt Saran suhteen jatketaan ampumisissa näin. Eli koiralle kerrotaan mitä tulee tapahtumaan, muuten asiasta ei tehdä mitään numeroa. Ampumisen jälkeen koira pääsee tekemään jotain kivaa, tuttua ja turvallista. Lisäksi koira nostattaa kivasti virettää muita katselemalla. Hyödynnetään sekin.

RINNA teki ensin noutoja esteillä. Metrisellä nouto sujui hyvin. Estenoutokin hoitui. Haluaisin kuitenkin koira tulevan estettä alemmas ennen kuin se loikkaa maahan. Sitäkin työstettiin ja pitää työstää vielä lisääkin. Ekat ampumiset Rinna tosiaan oli mulla hihnassa vapaasti. Se ei reagoinut ampumiseen mitenkään. Toisten ampumisten ajaksi laitoin koiran piilopaikkamakuuseen esteiden taakse. Koira oli vähän liian hektinen, juurihan oli esteitä tehty... Se nousi jo jätettäessä istumaan. Palautin koiran takaisin maahan. Ampumiseen se ei reagoinut taaskaan mitenkään. Vikan ampumisen se oli Saran turvana puussa kiinni. Edelleenkään koira ei reagoinut. Loppuun Rinna teki vielä lisää paikkamakuuta. Jätin koiran ja jäin seisomaan selkä sitä kohden. Wilma häiriköi ja saikin koiran kerran nousemaan istumaan. Siitä koira sai palautetta eikä sen jälkeen ollut enää huijattavissa. 

lauantai 4. toukokuuta 2013

Treeniä

Treenattiin lähikentällä teinihäiriöllä. SARA teki ensin ruudun pysäytystä sekä maalin kierrosta että ruudussa. Ihan kivasti teki, tää pitäis vaan vakiinnuttaa. Sitten tehtiin luoksetulon pysäytyksiä kahta maalia kierrättämällä. Stoppasin koiraa eri kohdissa, jopa siellä koeetäisyydessä. Stopit oli kivoja, jos vain koira ei valahtanut maahan. Kerran valahti ja sai siitä moitteet. Tästä tavasta pitäisi päästä eroon. Maahanmenoissa kasvatin matkaa jo muutamaan metriin. Siinä vielä onnistui hyvin.

RINNA tauotti tekemällä ruutua maalin kierron kautta. Nyt koira meni suorilla ruudun perälle, ja ruudusta uloskin :p Käskin koiraa pitkästä aikaa myöskin maahan ruudussa. Meni se, mutta oli aika hektinen. Otin myös seuraamaantulot ruudusta eri kulmista kainalolelun kanssa. Oli hyvät. Seuraamista tehtiin vielä lisää. Pidin lelua vasemmassa kädessä ja motivaatiota koiralla oli. Liikaakin, painoi. Jäävät otettiin myös leluhetsillä seuruussa. Istuminen on edelleen se epävarmin.

SARA teki toisella kierroksellaan merkkiä. Laitoin viisi merkkiä muutaman metrin välein, joka toinen hieman edempänä. Koiralle siis erottelua, oikea merkki oli aina suoraan edessä. Sarppa kaahotteli ja meni väärille merkeille. Autoin koiraa seuruuttamalla sitä lähemmäs oikeaa merkkiä. Koira alkoi kuitenkin onnistumaan vasta, kun laitoin pallon kädestä taskuun :p Näitä pitää tehdä lisääkin. Joskus Sara on osannut nämä paremmin. Seuraamista tehtiin merkkejä kierrellen. Käännökset oikeaan ja vasempaan liikkeessä tuntui hyviltä. Käännöksen jälkeisen pysähtymisen perusasennot oli edelleen huonoja. Otin namiavut mukaan ja vasempaan käännösten jälkeisistä perusasennoista tuli hyviä, oikeita saisi vielä työstää lisää. Kaukoja otettiin pisimmillään viidestä metristä. Koira teki hyvin. Keskityin itse palkkauksessa rauhallisuuteen.

Olin ennen tokotteluja tehnyt RINNALLE jäljen. Se oli nurtsin puolella kenttää myötäillen. Jälki oli pari sataa metriä pituudeltaan. Siinä oli käännös vasempaan jyrkässä rinteessä. Keppejä oli kaksi. Jälki ehti vanheta vajaan tunnin. Noin 15-metrisen janan koira meni aika siististi suoraan. Aivan jäljen ylityskohdalla se lähestyi jälkeä hieman siksakaten. Nosto oli hyvä. Vähän matkaa mentiin jälkeä eteenpäin, kunnes koira jatkoi matkaansa takana menevälle polulle. Se kulki polkua pitkin hetkisen ja palasi sitten takaisin oikealle jäljelle. Tähän hukkaan jäi eka keppi. Kulma rinteessä oli selväsi vähän vaikea, mutta koira selviytyi siitä. Lopun pitkällä suoralla koira kulki jäljen sivussa. Ehkä hajut oli kulkeutuneet. Keppien päälle se ymmärtää näköjään jotain. Nurtsilla oli paljon keppejä häiriöksi. Se tarkasti huolellisesti jokaisen vastaantulevan kepin eikä toki niitä ilmaissut, vääriä kun ne oli. Vähän se kyllä näytti menevän niille silmillään. Lopussa jäljen oli sotkenut teinijoukkio ja siinä Rinnalla tuli toinen hukka ja vika keppi jäi huomaamatta. Kutsuin koiran pois ja koiranen jäi ilman palkkaa. Toivottavasti ensi kerralla se yrittää vieläkin lujempaa onnistua! Nyt koira tuntui vähän huolettomalta. Pidin liinaa tiukalla, mutta pidin aivan liinan päästä kiinni. Oisikohan parempi olla antamatta niin paljoa liinaa koiralle vaikeammalla pohjalla?

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vapputokot

Tokoiltiin parin nuorten koirien tokorinkiläisen kanssa Sirkuskentällä. Koirat vuorotteli. RINNA teki seuraamista. Ensin se oli perusasennossa häirittynä. Se sujui. Sitten seuraamista häirittynä sekä jatkuvalla häiriöllä että yhtäkkisellä. Sujui nekin. Sitten maassaolevin häiriöin, oli merkkejä ja leluja. Pahin kuitenkin oli maassa olevat kuopat. Niissä kontakti tippui. Paha oli myöskin se, kun potkaisin maassa olevaa palloa koiran seuratessa. Luoksetulon stoppia treenattiin juoksuttamalla koiraa kahden ihmisen välissä. Stopit toimi ookoosti, kun pysäytin koiran lähellä avuin. Nyt siis apujen vähentäminen ja matkan kasvatus, ei tokikaan yhtäaikaa. Ennen ruututreeniä vanvistelin Rinnan kosketusalustan koskemista. Rinna mieluusti hipaisee vaan alustaa, kun minä taas haluaisin sen seisoman alustalla. Tätä tarvii vahvistaa. Vaikkei koira osaakaan vielä alustaa minun kriteerien mukaisesti, niin siirsin sen nyt kuitenkin jo ruutuun. Koira juoksi suoraan ruudun perälle ilman ylimääräisiä pyörähdyksiään. Kuitenkin jatkoa varten voisin opettaa sen kosketusalusta paremmin. Tunnarilla tehtiin luotuvusta. Ohjasin namiavuin koiraa kauemmas luovutuksiin. Ehkä parahiten toimii, jos koira saa napata namin kädestä? Paikallaanolot tehtiin toisen koiran parina. Makuussa koiran pää pyöri paljon. Häiriöitäkin oli: skeittarit ja toinen koiraporukka. Noin kolmen minuutin kohdalla koira meni lonkalleen, sen kävin korjaamassa. Istumisessa koiran pää pyöri vähemmän. Työstettiin myös liikkeiden välejä. Näihin tulee käskyksi "Viereen".

Tehtiin vähän tottistakin. Muistuttelin Rinnalle eteentulemista. Sitä saa muistella lisääkin. Etenkin vinoista kulmista koira tuli herkästi eteentulon sijasta suoraan sivulle. Liikkeestä istumista tein lelupalkalla, lelu valmiina kädessä. Tämä nostatti vähän liikaa kierroksia, mutta pääasiassa koira kykeni tekemään oikean asennon. Eteenmenoa tehtiin ensin lelulle. Sitten lähetin koiraa kiertoon ja huusin sitä maahan. Lopuksi yhditettiin kaikki. Otin eteenmenolähetykset seuruusta. Koirakin vaihtoi pk-moodiin ja painoi ja edisti. Tarttee siistiä sitä. Lisäksi Rinnalta pääsi lähtöhaukut lähetyksissä. Haukusta kutsuin sen takaisin. Tarvii tätäkin työstää.

SARA vähän hömpötteli tokoa ilman kunnollista suunnitelmaa. Nyt tarviis tehdä kunnon suunnitelmat treeneihin SM-kisoihin asti! Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin kiertojen kautta. Näitä pitäisi alkaa viemään eteenpäin. Ruudut ja merkit oli ookoot. Ruutuun haut tehtiin kaikista eri suunnista. Kaukot koira teki paikoillaan, mutta tassutellen. Seisomaanlyhennykset onnistui nyt joka kerta. Jääviä tehtiin ensin ilman seuraamista. Jokusen istumisen koira seisoi. Seuratessa kaikki asennot meni oikein. Seisomisiin annoin käsiavut. Seuraaminen oli turhan lennokasta, mutta kuitenkin äänetöntä.