tiistai 31. toukokuuta 2011

Metsään mentiin


Oli aika kiireinen aikataulu, mutta metsään mentiin silti. RINNAN jälki oli noin 50 metriä pitkä, malliltaan zeta. Siinä oli kaksi purkkia (kepit päällä). Eka purkki oli toisessa sakarassa ja toinen kolmannessa. Alusta oli aika pohjakasvitonta. Jälki ehti vanheta vain kymmenisen minuuttia. Penne odotti ihan siivosti lähtölupaa. Luvan saatuaan se sinkosi raketin lailla viisimetrisen janan. Stoppasi jäljen päälle ja lähti jäljestämään. Ekalle purkille asti meno oli aika haipakkaa menoa. Sen jälkeen meno rauhottui vaikkakin vauhtiakin oli vielä. Ekassa kulmassa (vasempaan) penne vähän pyöri, varmaankin liiasta vauhdista johtuen. Toinen kulma (oikeaan) sujui hyvin. Eka purkki ilmaistiin ongelmitta itsenäisellä maahanmenolla :) Toisella purkilla pentu meni ensin sivusta hieman ohi, mutta se korjasi sitten itse itsensä purkille makaamaan :) Purkeissa oli tällä kertaa pateeta jäädytettynä. Jatkossakin Rinnalle jälkiruoat jäädytettyinä. Rauhottaa kummasti koiraa, kun se ei voi nopeasti vaan hotkia ruokaansa. Lisäksi toki meno rauhottuisi, jos jäljen antaisi vanheta pidempään (ja tekisi pidempää jälkeä)...


SARA teki ensin janatreenin (näkönä). Jana oli noin 10 metriä pitkä, jälki lähti oikeaan, sen päätteeksi oli pallo. Jana oli hyvä, jäljen nosto oli hyvä ja pallokin löytyi. Hyvähyvä :) Saran varsinainen jälki oli noin 400 metriä pitkä. Siinä oli kahdeksan keppiä, kaksi polun ylitystä, kaksi 90-asteen kulmaa ja yksi 45-asteen kulma vasempaan. Kepit oli välillä lähempänä toisiaan, välillä kauempana. Kepin laitoin kuitenkin jokaisen kulman ja polun ylityksen jälkeen, että pääsin palkkaamaan koiraa vaikeammista kohdista. Jälki ajettiin puolisen tuntia vanhana. Janalla (n. 5 m) koira eteni suoraan, jäljen nosto sujui hyvin (janalta vasempaan). Pari metriä mentiin jälkeä pitkin ja sitten koira alkoi varmistelemaan. Se ei lähtenyt takajäljelle vaan pyöri vaan paikoillaan. Päästiin sitten taas eteenpäin. Eka kulma oli hieno suoritus. Terävä kulma meni varmistellen, samoin vika kulma. Polun ylitykset meni ongelmitta. Kaikki kahdeksan keppiä nousi. Terävän kulman jälkeinen vaati eniten töitä. Se olikin vaikeassa paikassa, kahden kaatuneen puunrungon välissä. Lopussa jälki meni pari metriä polusta sivussa (samansuuntaisesti polun kanssa). Ei haitannut. Hyvää työtä Sarpsalta :)

maanantai 30. toukokuuta 2011

Rinnan tokoa


Oli RINNAN EKK:n tokokurssi. Alkuun luoksepäästettävyys ja paikallaanmakuu. Luoksepäästettävyydessä oli namikäsi tukena. Rin oli nätisti, nuuhkaisi vaan kättä. Makuussa otin ekaa kertaa koko 2-minuuttisen makuun välipalkkaamatta. Jätin etutassujen väliin taas namin. Asento pysyi samana koko kahden minuutin ajan. Välillä pää kääntyili, mutten puuttunut siihen kun otettiin vaan sitä kestoa. Kaiken kaikkiaan hyvä ja rauhallinen makuu häiröön nähden (kymmenisen koiraa rivissä, Rin keskimmäisiä, muita palkattiin useasti, jatkuvaa liikettä ympärillä siis). Otettiin erikseen lyhemmältä välimatkalta kontaktin pitoa. Lyhemmällä matkalla Rin pitääkin paremmin kontaktin. Seuraavaksi jääviä. Tein vuoroa odotellessa jo niitä takanamialustan kanssa. Sujui hyvin, mutta sitten kun Heidille piti näyttää, niin alkoi hurja takapalkan ennakoiminen. Rin jätätti seuruussa ja maahanmenoissa jäi seisomaan/istumaan/jätti kyynärät ylös. Maahanmenoihin voisin suosiolla jättää takapalkan pois, ei se sitä siihen tartte. Seisominen on terämpi takapalkan kanssa kuin ilman sitä, joten seisomiseen voitaneen vielä sitä käyttää apuna. Istumista otettiin itseksemme. Samoin seuraamista. Rinnan katsekontakti on parantunut ja nyt ilman olkaleluakin se pysyi hyvin. Hihnaa pidettäessä oikeassa kädessä, se vähän kyttäsi hihnaa (lelu). Vasemmassa kädessä pystyin pitämään hihnaa ongelmitta. Hihnan oikeassa kädessä seuraaminenkin alkoi sujumaan, kun palkkaa sen tuijottamisesta ei saanut. Vähän tehtiin myös eteentuloasentoa. Tätä pitää treenata! Lopuksi vielä hyppyä. Otettiin kokonaisena liikkeenä. Rin ei päässyt varastamaan hypylle, kun pidin sen tiukasti käskyn alla. Perusasennossa se kuitenkin nyki. Seisomaanpysähdys oli Rinnaksi hieman laimea. Se osaa sen terävämminkin, pitää vahvistaa sitä enempi. Perusasentoon istuminen oli hyvän napakka. Tehtiin vielä hyppyliikettä eri osista palkaten.


---


Juoksulenkin jälkeen SARALLE terassilla tunnaria n. 30 kapulalla. Ekassa se ehti haistella vain paria, kun oma tuli vastaan. Halusin koiran joutuvan etsimään kapulaa kauemmin, joten otettiin uudestaan. Nyt koira joutuikin käyttämään nenäänsä enemmän. Oma löytyi, mutta Sa nosti viereisen. Oliko vahinko vai eikö koira pidemmän etsinnän jälkeen enää keskittynyt? Kolmas vielä. Siinä koira joutui etsimään, mutta nosti kuitenkin oman. Näitä lisää.

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Treeniä Ikealla


Treenattiin parin aussieihmisen kanssa Espoon Ikean parkkisalueen hiekkaosalla. Kauppa oli kiinni, kun aloitettiin ja avasi ovensa treenien aikana. Syrjäisessä osassa parkkista oli kuitenkin vähänlaisesti häiriötä muista ihmisistä. RINNA aloitti. Pidin pennen hihnassa koko ajan ja aluksi se ei ollutkaan normaaliin tapaansa töitä kyselemässä. Mun pitää ehdottomasti treenata sen kanssa enemmän hihnassa! Otettiin seuraamista kahden ihmisen muodostamassa henkilöryhmässä. Ensin henkilöt pysyivät paikoillaan, sitten alkoivat liikkumaan ja puhumaan. Hyvin penne keskittyi pitämään kontaktinsa (olkapäällä oli lelu). Oikeaan käännökset oli edelleen väljiä, vasempaan hyviä. Sitten perusasennon pitoa häiriössä. Puhe tai hillitty liikkuminen ei haitannut. Hyppiminen, vetoketjun avausäänet ja käsien yhteenlyönti sai Rinnan tiputtamaan kontaktin. Näistä kielto ja penne korjasi kontaktinsa oitis eikä reagoinut enää näihin häiriöihin. Tehtiin myös perusasentoja aivan toisen ihmisen edessä ja siten, että Rinna oli minun ja häiriöhenkilön välissä. Näissä ei ollut mitään ongelmaa. Paikkamakuukin tehtiin häiriötreeninä. Eli ensin itse kuljeskelin penneä ympäri ja päältä. Sitten muut kulki maassa makaavan pennun yli. Nämä oli ihan piece of cake :)


SARAN vuorolla tehtiin ohjattua noutoa liikkurin kanssa. Ensin vasen, sitten oikea. Merkille oli matkaa n. 15 m ja koira menikin useasti hieman vinoon merkille. Noutosuunnat toimi. Molemmissa noudoissa otin liikkeen perusasentoon asti. Oikealta tuodessa (Saralle vaikeampi tuontipuoli) koira tuli hitaampaa ja vinoon luovutusasentoon. Korjauksella se suoristi. Näihin vauhtitreeniä! Sitten ruutua. Merkkinä oli keltainen tötsä, ruutumerkit oli valkeita purkkeja ja ruudun vieressä oli luoksetulon oranssit kartiot häiriönä. Merkillemenot sujui nyt hyvin (lyhempi matka). Ekalla yrityksellä Sas paineli ruudun ja luoksetulomerkkien väliin. Toisella käskyllä se korjasi ruutuun. Siitä kehut ja uudestaan. Nyt meni suorilta ruutuun. Parina seuraavana kertana se meni taas ensin ruudun ja luoksetulomerkkien väliin, josta korjasi aina toisella käskyllä ruutuun. Kävin välillä tekemässä näyttöruudun ja saatiin sen jälkeen kaksi onnistunutta ruutuunmenoa. Hyvää häiriötreeniä, näitä lisää. Sara tarjosi ruuduissa hyvin takanurkkapaikkaa :) Seuraaminen tehtiin käskytettynä. Se sisälti kaikki mahdolliset käännökset, askelsiirtymät ja tempot. Maassa oli paljon merkkejä häiriöksi. Sarppa oli hyvä! Kontakti pysyi ja koira suoritti seuraamista kertaakaan äännähtämättä. Juoksussa täyskäännöksen tein vasempaan. Nää pitäis treenata kuntoon eikä ottaa niitä seuraamiseen ennen kuin ne on kunnossa (ja silloinkin vain silloin kun on pakko). Täyskäännöksen jälkeisessä pysädyksessä mun pitää muistaa pysähtyvä heti käännöksen jälkeen eikä ottaa siinä vielä muutamaa askelta. Lopuksi vielä kolmen koiran paikkamakuu, Sara reunimmaisena. Se ei reagoinut muiden käskytyksiin (käskin koiraa vasta vikana sekä maahanmenossa että istumaannousussa). Jätin etutassujen väliin namialustan ja koirakin oli tosi nätisti paikoillaan koko muutaman minuuttisen makuun ajan. Lonkallaan se oli piilosta tullessa, oli joko jo jäänyt lonkalleen heti alkuun tai tippunut lonkalleen, mutta lonkkaa se ei ollut ainakaan toiste vaihtanut.

perjantai 27. toukokuuta 2011

Fyssarikäynti


Koirat pääsi aamulla Tamara Merenvallan käsittelyyn. SARA oli kaikin puolin hyvässä kunnossa. Sehän on nyt keväällä päässyt tavallista vähemmän aksaamaan, joten jumitusten vähäisyys voi selittyä sillä. Koiralla oli keskiselässä lievästi jumissa oleva kohta. Lisäksi takareisissä (enemmän vasemmassa) oli pientä kireyttä, ehkäpä keskiviikon hyppytekniikkatreeneistä johtuen. Ranteet oli edelleen liikkuvaiset, mutta nyt ne ei rutisseet. Koirat onkin silloin tällöin nyt saaneet nivelvalmistetta ruokaan sekoitettuna.


RINNASSA olikin odotetustikin enemmän käsiteltävää. Se kun liikkuu peitsaten ja laukaten paljon. Kyllä se ravaakin, mutta se ravi pitäisi saada pääasillisemmaksi liikkumismuodoksi. Ravaamaan penne saattaa toki enemmän ryhtyä itsestäänkin, kunhan kroppa kehittyy vielä. Lisäksi Rinnan ongelmana on ollut hihnassa vetäminen. Hihnassa käveleminen onneksi alkaa jo olla paremmalla mallilla. Selkää Rinna siis vetää köyryyn, takareisissä oli jumia ja eturaajoissa edessä, eli tyypillistä peitsaaville/laukkaaville ja hihnassa vetävälle koiralle. Rinna ei myöskään itse juuri koskaan venytä takaosaansa. Pentuakin saa jo venyttää ja hieroa. Ohjeeksi tulikin venyttää selkää ja koko koiraa suoraksi, takareisien venyttämistä ja olkien venyttämistä taakse. Lisäksi Rinnaakin voi ottaa juoksulenkeille mukaan ja sitä saa juoksuttaa pyörälläkin. Toistaiseksi en kyllä uskalla sitä ottaa pyöräilemään, sillä koirasta löytyy lähinnä vain yksi vaihe, täysiä... Rinna antoi ihan hyvin käsitellä. Pahimpia jumeja käsitellessä se pisti vastaan, mutta välillä meinasi silmätkin lupsahtaa kiinni :)

torstai 26. toukokuuta 2011

Mia Laamasen agitunti


SARAN agiryhmässä oli vierailevana kouluttajana tuomari Mia Laamanen. Alla olevaa rataa tehtiin Saran kanssa osissa puomille asti.



Heti alun välistävetoihin tökkäs. Kun keskityin paremmin oikea-aikaiseen ohjaukseen, niin sujui se sittenkin. Nelosputkesta kasiputkeen olin suunnitellut meneväni renkaan oikealta puolen ja takaaleikkaavani ennen kutosestettä, ettei koira vaan jättäisi seiskahyppyä väliin putkeen kiiruhtaessaan. Parempi, suorempi ohjaus oli kuitenkin koko suoran ohjaaminen vasemmalta puolen. Keppikulma oli se kaikista vaikein Saralle. Kyllä se haki ekaankin väliin, mutta ei saanut käännettyään itseään tarpeeksi ja meni kakkosvälin ohi. Jatkossa näihin avuksi ohjurit. Puomin lopussa Sas kääntyi vinoon 2on2offiin, kun olin ennakoinut suuntaa menemällä kolmosesteen toiselle puolen. Nämäkin treeniin. Otetaan opetustavaksi sama kuin Rinnallakin, mutta namien sijasta leluilla. Oli puhetta myös A-esteen kontaktiongelmista. Mian mukaan yhtä hyvä tapa opettaa ylösmeno on rytmittää koiran liike speed pumbin avulla (5 askelta ylösmenosta) kuin laatikkomenetelmäkin. Molemmissa avut on kuulemma yhtä helppo häivyttää poiskin. Alasmenoihin olin ajatellut juoksukontakteja, mutta Mia antoi vinkiksi siirtää 2on2offia vain eteenpäin. Eli koiran takatassut juuri ja juuri on A:n alastulolla. Paljon koiraystävällisempi pysäytystekniikka.


Tauko oli tehnyt tehtävänsä ja mä en osannut enää ohjata Saraa :/ Enkä osaa ohjata erilailla kahta erilaista agikoiraa vaan ohjaan Saraa rinnamaisesti ja Rinnaa saramaisesti...

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Hyppelyä ja kepitystä


Ennen tokokoulutusvuoroa käytiin Purinalla. SARALLE hyppytekniikkaa, perussarja viidellä okserilla. Ensin rimat 20 ja 30 cm. Aikaa on viime hyppytreeneistä ja se näkyi. Jotenkin vaikealta näytti suorittaminen. Laskin rimat tasaoksereiksi ja tehtiin pari niitä ennen kuin laitoin takaisin alkuperäiseen korkeuteen. Ihan ok, paras suoritus oli kuitenkin vika kerta valeoksereilla, jolloin hyppysarjan jälkeen sai painella putkeen. Kertaalleen Sas hyppäsi kerraalleen kaksi viimeistä okseria. Se korjasi suoritustavan kuitenkin itse seuraavalla kerralla. Sara teki myös keppejä. Keskityttiin itsenäiseen kepittämiseen. Ensin kokeilin kepeillemenoa niin, että sijotuin lähtöasetelmiin kymmenisen metriä keppien sivuun. Ei onnistunut ilman palloa keppien lopussa. Onnistui myös niin, että lähdettiin yhtämatkaa keppien alusta, mutta koiran pujotellessa siirryin sivusuunnassa sen kymmenen metriä. Tehtiin myös keppejä minun jäädessä paikoilleen keppien alkuun. Ensin lelu oli valmiina keppien päässä, sitten ilman sitä. Ilman lelua koira oli epävarmempi ja vauhti hitaampi. Se pujotteli kuitenkin sujuvasti loppuun asti. Lisäsin putkeen menon keppien jälkeen. Se olisi ehkä toiminut parempana vauhdin tuojana, jos putki olisi ollut lähempänä, nyt se oli n. 15 metrin päässä kepeistä. Hyvä oli huomata, että pystyn antamaan koiralle "Putkeen"-käskyä koira ollessa kepeillä ja silti se jatkoi pujottelun loppuun asti ennen putkea.


RINNAKIN teki hyppytekniikkaa. Sille set point tasaokserilla (rimat 20 cm, apuhyppy alimmassa kannattimessa). Ajattelin tehdä kolme toistoa, ekassa koiran takaa lähetys ja sitten kultakin sivulta kerran. Ekassa Rin hyppäsi liioitellun korkeasti okserin. Toka sujui hyvin. Kolmannella Rin sitten hyppäsi sekä apuhypyn että okserin yhdellä loikalla. En halunnut lopettaa siihen, joten tehtiin vielä pari toistoa. Ekassa pallo jo ennen okseria. Se korjasi ongelman ja vika olikin nätimpi suoritus. Palkkana käytin palloa, jonka piilotin tötsän taakse. Se kannattaa jatkossa laittaa tarpeeksi kauas, sillä Rin hyppää vinoon kun ennakoi tötsän taakse kiertämistä. Rinna teki myös keppejä. Ensin kujakeppejä leveänä. Sitten kavensin kujaa niin, että kyljet nyt hipoi keppejä. Sujui ongelmitta. Rinna kanssa naksuttelin myös hyppelyä kahdella vierekkäisellä hypyllä. Alkuun Rin tarjoili vähän muitakin esteitä. Se kävi mm. suorittamassa putkea, jonne mentiin niin pimeästä kulmasta kuin vain voi. Hyvin se kyllä niitä hakee. Penne tajusi kuitenkin nopeasti mistä palkka tulee ja alkoi tarjoilemaan hyppyesteitä. Niiden arvoa pitää pennen silmissä kasvattaa.


Jatkettiin matkaa Sirkuskentälle. Ennen kurssia RIN teki perusasentotreeniä hyvällä innolla hyvässä häiriössä (kentällinen koirakoita). Tunnin jälkeen SARAN kanssa tehtiin kaukoja. Ensin läheltä, sitten kauempaa. Sujui! Loppuun vielä kahteen kertaa eteenmeno. Ekalla juoksi hyvin suoraan, mutta aivan lopussa kaarsi jonkun roskan takia. Toinen meno oli suora loppuun asti.

maanantai 23. toukokuuta 2011

Rinnan maanantai


RINNA aloitti EKK:n riveissä tokottelun. Kouluttajana on Heidi Dahlqvist ja paikkana Ymmerstan koulun hiekkakenttä Espoossa. Kurssi alkoi jo viikko sitten, mutta silloin ei ehditty paikalle. Heti alkuunsa Rin alkoi tarjoamaan perusasentoja ja niitä se oli taas koko ajan tarjoilemassa. Mun piti makuuttaa sitä silloin kun ei tehty mitään ettei se vaan tekisi koko ajan niitä perusasentoja... Tällä kertaa ensin luoksepäästettävyys. Pidin namikättä tukena ja pentu keskittyi siihen hyvin. Se vain vilkaisi ja nuuskaisi liikkuria. Sitten paikkamakuuta. Siirryin eri etäisyyksille koirasta ja kertaalleen kävin piilossakin. Palkkasin usein. Makuu sujui tosi hyvin, vaikkakin en muistanutkaan laittaa namia etutassujen väliin heti alkuun. Penne piti asennon eikä pää pyörinyt. Sitten toiston koirakoiden ohittamista seuruussa. Ei ongelmaa. Rin oli vain kiinnostunut nameista, vaikka yksikin ohitettava hyökki Rinnaa päin.


Sitten katsastettiin seuraamista. Rinnalle otettiin pieni kaavio (L-kirjain) käskytettynä. Pidin olalla lelua. Alkuun meinasi edistää, mutta uudella yrityksellä piti paikan hyvin koko ajan. Käännökset (90- ja 180-asteen) vasempaan onnistui hyvin, oikeaan hieman irtosi. Perusasentoa otettiin erikseen häirittynä. Maan potkiminen ei haitannut, mutta kun häiriöhenkilö tuli lähelle ja vieläpä veti vetoketjua edestakaisin, niin johan kiinnosti. Näitä lisää. Lisäksi itsekseen tein perusasentoja (välillä vinossa minuun päin), liikkeeseen lähtöjä (hyviä), käännöksiä (oikeaan päin namiapu) ja eri tempoja seuruussa (nyt piti juoksussakin kontaktin ja paikan!).


Otettiin myös luoksetuloa. Näytettiin Rinna kanssa meidän ongelma, joka on siis liika vauhti... Koiran juostessa päin taas vähän pelotti. Alotettaneen takaperin ketjuttamaan luoksetuloa eli vahvistetaan paljon eteentuloasentoa ja vähitelleen kasvatetaan siihen matkaa. Eteentulo on liian tiivis. Se oli jo tiedossakin, mutta sille voisi alkaa tekemään jo jotain. Kokeillaan nyt palkkausta leuan alta. Lisäksi eteentulossa voisi opettaa koiran tulemaan asentoon sukeltaen. Lopuksi tehtiin vielä hyppyä. Rin hyppää käskystä ja stoppaa käskystä. Suurimpana ongelmana tällä hetkellä on esteen suorittaminen ilman lupaa. Otettiin hypyn edessä perusasentoa häiriökäskyin. Ei penne huijaantunut muiden käskyistä.


Tänään oli poikkeuksellisesti myös Rinna agitreenit, joten tokottelusta vaihdettiin ageiluun. Välissä oli aikaa pari tuntia. Se aika käytettiin junamatkailuun (Rinna teki junassakin perusasentoja...) ja lenkkeilyyn. Rin teki puomia (tasanne pöytien päällä ja alasmeno). Eeva laski namialustaa, kun pentu oli pysähtynyt 2on2offiin. Rin meni lujaa puomia ja pysähtyi vauhdista 2on2offiin minun sijainnista riippumatta. Hyvä :) Keppejä tehtiin pari toistoa verkoilla ja sitten kujana. Kujassa otin sivuttaietäisyyttä. Se ei ollut ongelmaksi, sillä pallo odotti keppien päässä. Harjoitusrengasta tehtiin myös. Rin hakee sen hyvin. Ohjauskuviona oli takaaleikkaus, jota tehtiin hypyistä ja putkista koostuvilla kokoonpanoilla. Rinnaa ei haittaa takaaleikkaaminen. Treeniä vähän haittaa se, ettei Rin hae vielä hyppyesteitä (putket kylläkin). Hyvänä huomiona myös se, että Rinnan rallatellessa (lähinnä sinne putkeen) väliajoilla huudan "Eitä". Rinnaa ei yhtään haittaa, vaikka pää punaisena huutaisin sitä. Se menee putkeen silti. Jatkossa voisin enemmänkin huutaa iloisesti vaikkapa luoksetuloa. Saattaisi toimia paremmin. Väliajoilla voisin myös enempi ottaa koiraa hihnaan tai käskyn alle. Rinna kun herkästi tarjoaa asioita, tässä tapauksessa se siis suorittaa eri esteitä. Loppua kohden Rin alkoi väsymään. Se ei todellakaan näkynyt vauhdin hidastumisena ja kiinnostuksen loppumisena, vaan penne keräsi lisää kierroksia ja vauhtia. Se ei pysynyt paikoillaan, rallateli vaan menemään omia ratojaan.

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Tottelevaisuusseminaari


Osallisttuttiin WBC:n järjestämään tottelevaisuusseminaariin (pk & toko) SARAN kanssa. Paikkana oli VPK:n Petikon kenttä. Saralle valitsin läpikäytäviksi liikkeiksi pk-A-esteen ja eteenmenon. A-esteellä Sara hyppää herkäsi huipulta alas ja kaipailin opetusvinkkejä nätimpään alastuloon. Ohjeeksi tuli lelun vetäminen alasmenolla estettä pitkin. Poispäin hypyssä appari vetää, takaisin hypyssä ohjaaja. Näitä paljon, että koira oppii oikean suoritustekniikan. Lopulta lelu voidaan jättää maahan esteen jälkeen. Noutaminen otetaan tähän mukaan vasta, kun esteen suoritustekniikka on oikea. Kapulan kanssa aloitetaan loivennetulla esteellä, ettei tekniikka kärsi (saalistus kapulan heitosta). Otettiin ensin matalalla esteellä Jessican vetäessä lelua. Se sujui ja siirryttiin jyrkkään esteeseen. Ensin lähetys pannasta kiinnipitäen ja sitten loput perusasennosta. Hyvin sujui, koira vastasi tosi hyvin ohjaukseen.


Sitten eteenmenoa. Erikseen kannattaa treenata eteenmenoa (näkyvällä lelulla) ja maahanmenoja. Välillä toki maahanmenojakin eteenmenojen yhteydessä (silloin ei lelua). Maahanmenoissa palkkaus tapahtuu aina koiralle maahan. Vietiin koiran kanssa lelu kentän päähän (n. 50 m) ja sitten lähetys lelulle. Viritykseksi näihin niskaan koskeminen ja "Mikä jäi?" (tuttu pudotetuista esineistä). Hyvin läksi :) Toisella kertaa Jessica vei lelun Saran sitä näkemättä. Lähti vähän hitaammin kuin edellisellä kerralla, mutta edelleenkin reipasta laukkaa ja juoksi perille asti. Maahanmenoja otettiin erikseen. Ensin Jessica vei koiran kauemmas hihnassa ja koiran paikallaollessa käsky maahan (huutaen). Sitten niin, että koiraa vietiin poispäin ja siinä vaiheessa käsky. Hyvin Sas reagoi käskyihin. Mutta voi Sara-parkaa, kun sille oli vaikeaa kun sitä vietiin minusta poispäin! Jo muutaman metrin jälkeen se alkoi vetämään takaisin päin.


Vinkkejä tuli paljon muihinkin liikkeisiin. Ampumisestakin puhuttiin. Saran suhteen parasta voisi olla totuttaa koira ampumiseen siten, että koira saa minusta riippumattoman tehtävän (esim. puun kiertäminen). Oli puhetta myös jäljen keppi-ilmaisuista maahanmenemisellä. Päädyin edelleen jatkamaan RINNAN kanssa samalla opetusmenetelmällä kuin tähän asti on tehty. Vahvistetaan vaan edelleen maahanmenemistä ilman jäljestämistä ensin.


Seminaarin loputtua otin Saran kanssa vielä seuraamista. Otin teemaksi häiriöt ja seuruutin koiraa päin ihmisiä, reppuja, tuoleja sekä esteitä. Kontakti pysyi hyvin. Se tippui, kun seuruutin koiraa sitä estettä päin, mitä oltiin aiemmin tehty. Pari kertaa koira vinkaisi lähdössä, mutta se oli ihan minusta johtuvaa (lähdin liian kiireellä).


---


Illemmalla RINNALLE puun kierto -juoksutusta ja siinä samalla persjättöjä ja valsseja. Sitten perusasentoihin tuloa eri kulmista ja eri matkoilla sekä askeleen parin seuruita. Ensin meinasi olla asennot vähän vinoja, mutta sitten pentunen paransi suorituksiaan. Vaikeinta taisi olla sivulletulo, kun olin vasen kylki kohden koiraa. Silloin penne tuli pienen hypyn kautta, muuten ei hyppinyt, ei edes pidemmiltä matkoilta! Tunnarikapulaa piiloteltiin korkeammassa ruohossa. Oman piilotuksen jälkeen laitoin vääriä myös joukkoon ja jäin itse seisomaan kapuloiden keskelle (painetta luomaan). Ekalla yrityksellä Rin maisteli väärää (ei nostanut), mutta toi kuitenkin oman. Palkkaa siitä. Toisella kerralla toi ensin väärän, mutta kun en sitä huolinut, niin toi oman. Pelkät kehut. Vikalla toistolla Rin haisteli nätisti myös vääriä ja toi oman. Palkkaa taas siitä. Vielä oman piilotus ja kotona terassilla tunnari. Nyt taas se haisteli nätisti vieraatkin kapulat (kuten aina terassilla tehdessä), vaikka joutuikin omaa niiden joukosta etsimään pitkään. Noususuhdanteista, mutta ei paineen luonti taida toimia yhtä hyvin kuin Saralle aikoinaan.

perjantai 20. toukokuuta 2011

Palauttelut


Tokoiltiin lähipuiston nurtsilla. SARALLE ohjattua noutoa yhdellä kapulalla, kertaalleen molemmat puolet. Vasemmalla puolen oli kukkaasetelma ja oikealle laitoin repun häiriöksi. Ensin vasen puoli, vein kapulan aivan kukkapenkin viereen. Lähetyskäskyllä Sa meni merkin ohi kohti reppua. En antanut uutta käskyä vaan koira palasi itsenäisesti merkille. Merkillä asento oli vino. Annoin uuden käskyn, jolla koira korjasi asentoaan, muttei tarpeeksi. Pelkät kehut yrityksestä ja uusi yritys. Koira meni suoraan merkille, mutta edelleen tarjosi hieman vinoa paikkaa siellä. Jälleen uusi yritys ja nyt meni nappiin. Kaikki loputkin merkit oli täydellisiä ja palkkaa se saikin niistä kaikista. Korkeamman ruohon takia olin jättänyt kapulan pystyyn. Vasen kapula nousi empimättä. Samoin oikea, joka oli noin metrin päässä repusta. Lopuksi vein repun keskikapulan kohdalle ja tehtiin merkille lähetys. Edelleen hyvä :)


Ruutu oli merkiltä vasempaan kuten kokeessakin. Jätin sinne pallon takanurkkaan. Merkille menosta koiruus ansaitsi jälleen palkkaa ja ruutuunkin se paineli vauhdilla. Jätettiin ruutu yhteen kertaan. Zetassa järjestys s-i-m, täyskäännös vasemman kautta ja zeta toiseen suuntaan järjestyksenä sama. Otin koiran mukaan seuraamaan joka toisella ja joka toisella kävelin koiran ohi ensin ja palasin palkkaamaan asennosta. Ei ennakointi, mutta lähti aina ihan hyvin seuruuseenkin mukaan yhdellä käskyllä. Nythän palkka tuli aina asentoon pysähtymisestä, joten pitää muistaa välillä palkata näissä heti seuruuseen lähdettyäkin.


RINNAKIN teki ruutua. Parit leluruutut kisamatkalta ja sinne sekaan jokunen tyhjään ruutuunkin lähetys. Ihan jees. Seuraamistakin tehtiin vähän sekä seuraamisen liikkeellelähtöjä. Lisäksi tehtiin liikkeestä seisomista. Seisoi, eikä sekoittanut muihin jääviin ja pysyi asennossaan hyvin minun kierrellessä koiraa. Pysähtymisen terävyydestä en osaa sanoa, kun ei ollut erillisiä silmiä katsomassa tai edes peiliä.


SARAN toisella kierroksella otin paikallaanolot. Ensin istuminen, 1 ½ min. Jätin koiran etutassujen väliin namialustan nameineen ja menin koirasta katsoen vinoon (näkyville). Istui kuin tatti. Sitten makuu, 2 min. Sama juttu, jätin namialustan tassujen väliin ja sijotuin vinoon. Minuutin kohdalla kävin kiertämässä koiran ympäri. Hyvin pysyi, ei kääntänyt lonkkaa tai tassua kertaakaan.


RINNALLE vielä uudestaan ruutua. Yritin lähettää kisamatkalta suoraan tyhjään ruutuun, mutta penne lähti ruudun sivuun. Mentiin puoliväliin matkaa ja lähetys uudestaan, edelleen se meni sivuun. (Kun pentu oli aikansa harhaillut, käskin sen sivulle ja tuli pidemmältäkin matkalta hyppäämättä!) Sitten läheltä näyttöruutu ja johan ruutukin löytyi. Kertaalleen vielä kisamatkalta leluruutu ja tyhjään ruutuun meno. Nyt toimi sekin. Luoksetulossa yritin ottaa pidemmällä matkalla eteentuloon asti. Annoin uuden käskyn ja vielä käviavutkin pennun lähestyessä, mutta Rinna vaan tuli niin lujaa, että koin parhaaksi väistää :p Otettiin lyhkäsemmältä matkalta uudestaan ja törmäsihän se hyppäämisen kanssa. Tarvii enempi vahvistaa eteentuloasentoa ennen kuin uudestaan kokeilen pidemmältä matkalta... Lisäksi palkkasilin penneä useasti paikallaan pysymisestä ja vikana kutsuin leluun jo kiinni kun kävelin poispäin.

torstai 19. toukokuuta 2011

Ykkösjuhlat


SARAN kanssa oli tokokokeena vuorossa Jokelan seudun koirakerhon järjestämä koe. Paikkana oli seuran nurmikenttä. Sataa vähän tihkutteli välillä. Tuomarina oli Hannele Pörsti.


Paikalla istuminen   10


Oli liikuttanut toista etutassuaan, tuomari ei joko nähnyt tai välittänyt. Videolta katsottuna mun makuun liian levoton.


Paikalla makaaminen   9


Takaisin tullessa koira oli lonkallaan. Se korjasi asentonsa kuitenkin suoraksi, kun seisoin sen edessä. Lonkkaa se vaihtoi yhteensä 3-4 kertaa, etutassua käänsi muutaman kerran. Videlta katsottuna kuitenkin levollisempi kuin istumisessa (pää ei pyöri niin paljoa). Maahanmeno ja sieltä nouseminen voisi olla nopeampia.


---


Seuraaminen   8


Alussa oli pikkupätkä suoraa seuraamista, sen jälkeen kaksi askelta taakse ja käännös vasempaan. Äännähti askeleissa ja käännöksessä. Muuten Sas oli koko seuruun hiljaa. Koira oli vähän turhankin tiiviisti, sillä vaikka tiiviistä seuraamisesta tykkäänkin, niin nyt oli vaikea välillä kävellä eteenpäin... Juoksuosuudet sujui hyvin ja käännökset niissä pelasi, etenkin tykkään täyskäännöksestä juoksussa :) Lopussa tehtiin hitaassa täyskäännös vasempaan. Huono idea, sillä se ei vaan toimi (olisi pitänyt kääntyä oikean kautta, kun ei ollut mitään syytä tehdä sitä vasemman kautta).


Zeta   7


Järjestys. s-i-m. Sitä seuraamisen ennakoimattomuutta on treenattu ja eihän koira lähtenyt seuraamaan mukaan! Se tartti toisen käskyn seisomisesta mukaan lähtöön. Istumisesta se lähti mukaan viiveellä, mutta annoin kuitenkin toisenkin käskyn (ihan turhaan). Makuusta se lähti jo hyvin mukaan. Asennot oli hyvät ja seuraaminenkin pääasiassa, mutta ne kaksi lisäkäskyä (joista toinen oli vielä ihan turha!)...


Luoksetulo   8


Tutut jutut eli pysäytykset saisi olla nopeempia. Häntä vaan pyörii, kun Sara jarruttaa:D


Ruutu   0


Ei löytänyt koira merkille, ei vaikka yritti. Se ei yhtään hahmottanut punaisia kartioita nurmikolta. Ainostaan yksi koira löysi ruutuun asti. Muilla oli samanlaista ongelmaa kuin Sarallakin eli nekin nollasi tämän liikkeen. Harmittamaan jäi se, etten käynyt käyttämässä koiralle merkkiä ja ruutua jälkikäteen. Tarvii hommata punaiset merkkikartiot ja treenata niillä vihreällä nurmella.


Ohjattu nouto   0


Arvonnassa tuli vasemman nouto, joka oli teltan edessä. Merkille ihan ok (vähän hidas vauhti ja vino asento). Lähti noutamaan keskimmäistä... Mun pitää opetella näissä tilanteissa pysäyttämään koira ja antaa vasta sitten uutta käskyä. Se käskyn hokeminen ei riitä. Saraa varmaan häiritsi tässä se, että kapula oli teltan lähellä. Näitäkin pitää treenata!


Metallihyppynouto   9


Valkkasin kapulaksi isoimman, sillä siinä on yleensä paksu keskiosa. Tässä ei ollutkaan ja Saralla olikin vaikeuksia sitä kantaa. Kapula jäi vielä pystyyn, mutta hyvin Sa sen siitäkin asennosta nappasi. Sas hyppäsi esteelle liian kaukaa ja alatullessaan kolautti esteeseen.


Tunnari   10


:)


Kaukot   8


Sarjana m-s-i-m-i-s-m. Tuli eteenpäin s-i- ja s-m-vaihdoissa. S-i-vaihdossa sitä odottaakin, mutta s-m toimii aina treeneissä, muttei koskaan kokeessa...


Tulos: EVL3, 214 p. ja sijoitus ?./5.


Tuloksesta huolimatta tykkäsin kovasti Saran tekemisestä, kaikkensa se taas yritti <3 Vire oli juuri sopiva, sillä ei yhtään mennyt överiksi.


Videot:



---


RINNA on tänään juhlinut. Tuli yksi vuosi täyteen. Onnea siis Rimppa-Pimppa ja sisarukset!


keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Metsäilyt


Tein koirille jäljet ja niiden vanhetessa tehtiin esineruutua ja Rinnalle keppijälkeä. Esineruudulla oli kokoa n. 2 x 50 m. RINNA ensin. Laitoin sille aika eteen kannon taakse pallon. Lähetyksellä Rin paineli suoraan taakse ja sieltä takaisin tullessa löysi pallon. Heti pennun nostettua sen kehuin ja palkkalelu lensi. Vein samaisen pallon uudestaa ruutuun, tällä kertaa toisen kannon taakse lähemmäs ruudun keskiosaa. Taas Rin paineli lähetyksellä ruudun takaosaan ja sieltä palaillessa löysi pallonkin. Nyt Rin nosti pallon ja lähti tuomaan sitä. Aloitin kehut vasta kun pentu oli pari metriä kantanut palloa. Tällä kertaa penne vaihtoi toiseen leluun vasta tuotuaan pallon minulle asti. Hyvähyvä.


SARALLE laitoin samoihin kohtiin pallot. Lisäksi keskiosan puskassa oli narupallo ja toinen narupallo takalaidalla. Sara keräsi esineet siinä järjestyksessä kuin ne ruudussa olikin eli kauimmainen viimeiseksi. Muut esineet se löysi nopsaan, mutta viimeistä se joutui etsimään pidempään. Palkka tuli toisesta ja vikasta esineestä.


Niityn puolella kävin tekemässä RINNALLE keppijäljen, neljä keppiä muutaman metrin välein. Rinnalla ei ollut mitään ymmärrystä keppien päälle. Se tartti avut ilmaisuihin. Jäljestyskin oli tökkivää, kun jatkuvasta pentua piti pysäyttää kepeille. Pentu esittikin sijaistoimintaa syömällä ruohoa. Jotenkin tämä opetustyyli ei tunnu nyt hyvältä? Lopuksi laitoin kepin maahan ja annoin Rinnan vapaasti ratkaista mitä sen suhteen tekee. Se meni maahan keppi etutassujen välissä. Näin ilman jäljestämistä se kyllä osaa keppi-ilmaisut, mutta jäljestäessä jälki vie voiton.


Jäljet ehti vanheta tunnin. RINNAN jälki oli n. 100 metriä pituudeltaan. Siinä oli pidempi suora osuus alussa, joukossa pari kuivan metsäojan ylitystä. Loppupuolella oli 90-asteen käännös oikeaan ja sen jälkeen pian purkki, jonka päällä keppi. Alkuun otin janaa viitisen metriä. Sen pentu kulki hyvin suoraan ja nosti jäljen oikeaan suuntaan. Rinna veti laajaa siksakkia jäljen päällä. Tuli tässä vaiheessa vasta mieleen edellinen, vaikea jälki. Olisi ehkä pitänyt nyt tehdä helpompi jälki nyt. Pentu kuitenkin paransi jäljestystään. Ekan ojan pohjan Rin kävi tarkistamassa ojan suuntaisesti, mutta jatkoi sitten takaisin jäljelle. Toista ojaa pentu ei huomioinut. Kulmassa penne meni ensin yli, sitten paikansi suuntaa kiertämällä puita ja liina meni solmuun. Käskin pennun odottaa paikoillaan liinan selvittelyn ajan. Jatkaessaan jäljestystä Rin lähti jäljestämään takaisin päin. Liinan kiristyessä se kääntyi takaisin päin ja kiersi taas puita niin paljon, että liina oli uudestaan solmussa. Käskin taas pennun paikoilleen ja selvitin liinan. Tämän jälkeen penne lähti jäljestämään oikeaan suuntaan. Purkki keppeineen löytyi ja penne ilmaisi sen menemällä maahan itsenäisesti :)


SARAN jälki oli n. 150 metriä pitkä. Alku oli aika mutkittelevaa, puolivälissä 90-asteen käännös vasempaan, lopussa polun ylitys ja heti sen jälkeen ohut keppi. Saralle otin alkuun muutaman metrin janaa. Sen se meni suoraan, mutta nosti sitten takajäljen. Liinan kiristyessä se kääntyi oikeaan suuntaan. Sarppa jäljesti ihan nätisti, Saramaiseen tapaan tarkastellen. Kulmassa Sa meni hieman yli, mutta sai hajun ja kulma mentiin pyöristetysti. Polun ylitys sujui hyvin. Keppikin löytyi. Tosin sitä Sa joutui paikallistamaan tavallista pidempään, mutta pienihän se keppi olikin.


---


Illemmalla alkoi mun tokokurssivetovastuu. Ennen kurssia tokoteltiin RINNAN kanssa Sirkuskentän nurmikolla. Häiriönä oli kentälliinen treenailevia koiria. Seuraamisissa pidin lelua oikeassa kädessä tai liivin takataskussa, josta vedin sen esiin oikealla kädellä. Edisti, vaikka palkkasinkin aina selän takaa. Edistämistä lukuun ottamatta oikein hyväilmeistä seuraamista. Seuruutin penneä myös kohti reppua ja sitä ympäri. Vasempaan kiertäessä penne pitää tiiviisti paikkansa, oikeaan se vähän irtoaa. Otettiin myös perusasentoon tulemista. Ei hyppinyt edes montaa kertaa :) Kaukoista tehtiin jumppana m-s-m- ja m-i-m-vaihtoja. Jäävistä tehtiin maahanmenoa ja istumista.

tiistai 17. toukokuuta 2011

Rinnan aksailut


Pentuaksassa oli taas tekemistä.



  • Alkuun perussarja, jossa jokainen este oli erilainen. Oli tavallinen matalarimainen hyppy, speed pumb, pituuden matalin osa, okseri (rimat ristikkäin) ja muurin päällimmäiset osat. Ekalla kerralla Rin lähti hyvin, mutta sitten vauhtia tuli mukaan liikaa. Loppupalkkana oli pallo näkyvillä odottamassa. Ennen toista yritysta laitoin pallon kupin taakset piiloon ja nyt suoritus oli maltillisempi.

  • Puomin tasanne oli nostettu isojen pöytien päälle ja siihen oli yhdistetty alastulo. Ensin muistutin Rinnalle 2on2offia nostamalla pentu hieman alastulon yläpuolelle. Sen jälkeen tehtiin koko pätkään. Appari oli palkkaamassa (laskemassa namialustaa, kun pentu oli pysähtynyt). Rin tarjosi joka kerta hienot 2on2offit. Pysyi jäämään seisomaan jopa paikoilleni lähtöpaikalle ja pentunen silti juoksi vauhdilla pysähdyskohtaan asti :)

  • Keppejä tehtiin taas ensin verkotettuina. Rin hakee aktiivisesti jo aloitusväliä! Sitten vielä keppejä kujana. Vaikeutin ja lähtin koiraa lennosta keppikujalle. Ei ongelmaa. Vaikeutin lisää otin sivuttaisetäisyyttä muutaman metrin. Edelleenkin sujui.

  • Lisäksi tehtiin jokunen toisto harjoitusrengasta.

  • Ohjauskuvioista oli vuorossa pakkovalssi. Ensin lelun heitolla merkkaus mihin kohtaan koira halutaan, sitten palkkaus hypyn yli. Tehtiin myös lopuksi putkeen menolla. Rinnan menoon tulee laajoja kaarteita, mutta käskysanan kanssa se tiivistää mutkiaan. Näihin otetaan käskyksi "Tähän".

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Muutamat tokoilukerrat


Keskiviikkona tokoiltiin lähikentällä keskipäivän paahteessa. SARALLE ensin nauhallista ruutua pari kertaa pallon odottaessa takanurkassa ja sitten ilman palloa. Hyvin löytyi oikea paikka ruudussa. Lisäsin merkin taakse ohjatun kapulat. Tehtiin kuitenkin pelkkää merkkiä. Olipa vaikeaa! Vihdoin ja viimein saatiin yksi kelvollinen merkki ja jätettiin merkki sitten hautumaan hetkiseksi.


Sara tauolle ja RINNA kehiin. Ensimmäisenä Rin bongasi ohjatun noudon kapulan ja kävi sen hakemassa. Palkkaa siitä! Rinnakin teki ruutua. Ensin parit leluruudut kisamatkalta kahdelta eri suunnalta. Sitten kokeilin tyhjään ruutuun lähetystä kisamatkalta. Penne pyörähti ympäri ennen ruutua, mutta jatkoi sitten omatoimisesti ruutuun asti. Tehtiin myös lyhemmältä matkalta ruutuunmenoja ja pentusella on aika vahvana takalaitapaikka. Kyllä se sieltä alkaa tulemaan! :) Rin teki lisäksi vähän pidempiä seuruupätkiä eri tempoisina. Pidin lelua olkapäällä ja hyvin sujui.


SARA pääsi tekemään vielä lisää merkkiä (ruutu ja kapulat edelleen häiriönä). Nyt se teki kaksi onnistunutta toistoa. Merkkiä pitää vielä kuitenkin paljon vahvistaa. Saran kanssa tehtiin vielä luoksetulon pysäytyksiä. Ensin seisomaanpysäytystä. Ekalla käsimerkki pitkänä ja koira peruuttamaan. Sitten lyhyt käsimerkki. Sas teki tosi terävän stopin, mutta reagoi käsimerkkiin viiveellä. Vika toisto ei ollut ihan yhtä hyvä, mutta ihan kelpo kuitenkin. Eka maahanmeno oli hidas. Toisessa juoksin apuna koiraa kohden käskyn antaessani ja se oli ihan ok. Sekaan tehtiin myös läpijuoksuja, kutsu joko jo koirasta poispäin kävelystä tai normiluoksetulona palkaten jalkojen välistä.


RINNALLEKIN vielä luoksetuloa. Ensin pelkkää eteentuloa lyhyeltä matkalta. Eteentuloa ei ole tehty paljoa. Penne tuleekin liian tiiviisti ja välillä vinoonkin. Palkkaan kuitenkin vielä tiiviistäkin asennosta, sillä haluan vahvistaa eteentuloa. Pentu tarjoaa näissä herkästi sivulletuloa ja paria metriä pidemmältä matkalta tarviikin vielä käviavut. Otettiin myös vauhtiluoksetuloja. Palkkasin jalkojen välistä. Välillä kutsuin pennun mukaan jo poispäin kävellessä.


---


Perjantaina treenattiin RINNAN kanssa aussieseurassa Porttipuistossa. Alkuun lyhkäset paikallaanolot, istuminen ja makuu. Lyhyestä ajasta huolimatta penne kerkesi mennä makuussa lonkka-asentoon. Otin myöhemmin makuun uudestaan nami etutassujen välissä. Hyvältä näytti, joten jatketaan niin. Seuraamista tehtiin paljon lelu olalla. Tosi nättiä tekemistä! Käännökset (täykkärit ja 90-asteen kulmat) sujui hyvin ja askelsiirtymätkin oikeaan ja taakse. Vasempaan mennään vielä namiavuin.


Rasti seinään! Opeteltiin nimittäin vihdoin ja viimein istumista. Lisäksi tehtiin myös liikkeestä istumista. Paljonhan näissä on apuja vielä mukana, mutta näyttää siltä että Rinnalle saa rakennettua mukavan terävän liikkeestä istumisen :) Kaukojakin tehtiin. Tällä kertaa seisomiset ei olleet niin nättejä kuin viime aikoina on olleet, istumistreenit vissiin sekoitti. Lopuksi saatiin vielä pari hyvää vinkkiä näyttelyravauttamiseen. Rinnahan peitsaa paljon hihnassa ollessaan ja ihan arkeakin varten haluan opettaa sen käskystä ravaamaan. Peitsausta tulee kun penne on niin kierroksissaan. Vapaana ollessaan se ravaa nätistä (jossei juokse :p). Satunnaisesti myös loppulenkistä se on niin rento, että saattaa ravata hihnassakin. Lisäksi epätasaisella alustalla ravataan, jotain suussa kantaessaan se ravaa ja jälkiä ajaessa myös tulee ravi esiin.


Kotimatkalla vaihdettiin bussia Tikkurilassa. Vaihtoajasta otin hyödyn irti ja treenattiin häiriössä perusasentoja ja seuraamista asemalaiturilla ja -rakennuksessa. Ihmisruuhkassa penne ei pudottanut kontaktiaan, mutta junat sai kontaktin katkeilemaan alkuun. Lopulta junatkaan ei haitanneet. Pennen keskittymiskyky on vaan älyttömän hyvä, se oli heti mukana hommissa!


Iltalenkillä SARA teki puun kiertojen lomaan seisomaan- ja maahanpysäytyksiä. Kun pysäytin koiran sen ollessa kiertämässä puuta, oli pysäytykset hyvät terävät. Jos yhtään annoin koiran ottaa lisää vauhtia ennen käskyä, tuli pysäytyksistä hitaita. Lisäksi tehtiin kiertojen kanssa merkkiä. Nappiin meni. Otettiin myös pitkää suoraa seuraamista. Sujui. Täyskäännös vasempaan sen sijaan oli ruosteessa. Treenillä saatiin siitäkin taas ihan kelpoinen. Pitäisi usemmin muistella sitä, kun käännösten terävyys kärsii kovin treenaamattomuudesta.


---


Lauantaina RINNA pääsi kimppatokoihin Tiltun koirakoululle. Välillä pidettiin taukoja ja käytiin ulkoilemassakin, mutta siltikin tunnissa ehti tehdä vaikka mitä (etenkään kun ei treenejä suunnittele etukäteen...). Salissa on suuret peilit, joita tokikin käytin hyväksi. Ensin liikkeestä seisomista. Terävä pysähdys, mutta pysähtyessään Rin siirtyy hieman linjastaan. Toistaiseksi en puutu vielä tuohon. Väliin tehtiin parin laudan korkuista hyppyä. Välillä heitin palloa samanaikaisesti pennun hypätessä, välillä käsin seisomaan esteen toiselle puolen. Seisomisessa pentunen pysyi hyvin, pystyin kiertämään koiraa sen seistessä paikoillaan. Rinna irtoaa hypyssään hyvin, ei siis tule olemaan vaikeaa hypätä estettä takaisin päin, kunhan se vain tietää hypätä takaisinkin päin. Penne nimittäin saattaa jäädä esteen toisella puolen aika sivuunkin. Otettiin erikseen vielä takaisin hyppyä. Näissä palkkasin jalkojen välistä. Hyppelyn jälkeen otettiin liikkeestä maahanmenoa. Rin ennakoi takapalkalle menoa eikä tehnyt maahanmenoja kunnolla. Silloin kun ne onnistui, niin ne onnistui hyvin.


Otin pidempiä seuruupätkiä lelu olalla. Kertaalleen tehtiin suora seuraaminen salin toiseen päähän, siellä täyskäännös vasempaan ja takaisin salin toiseen päähän. Avonaisen oven kohdalla kontakti tippui ja seuruu kärsi siitä, muuten se oli ihan kivaa pidempää seuraamista. Täyskäännöskin oli ihan näpsäkkä. Paikkamakuussa Rin oli reunimmaisena koirana. Kestoa oli parisen minuuttia ja pari kertaa kävin piilossakin. Palkkailin useasti. Jätin etutassujen väliin namia ja koira pysyikin koko ajan hyvässä ryhdikkäässa asennossa eikä juurikaan muita viluillut. Hyvä. Tehtin isolla metallikapulalla pitoja. Pentu oli halukas ottamaan metallia suuhunsa, mutta piti sitä kevyesti. Varsinaisiin noutoihin otin vieraan muovikapulan. Sitä pentu piti tiukemmin suussaan. Kuitenkin oli uusi kapula ja vanha ongelma. Eli Rinna meni laukalla kapulalle ja palautusvauhtina oli ravi. Tehtiinkin pari noutamista hetsaten ja alkoi laukkaakin löytymään. Ruutua tehtiin sinisillä sankoilla. Eka leluruutu, sitten lyhyeltä matkalta tarjoamista. Ne sujui, joten kokeilin ruutuun menoa koko salin mittaisena. Toimi sekin :) Lopuksi vielä jumpattiin kaukovaihtoja.


---


Sunnuntaina aamulenkillä tokoiltiin SARAN kanssa lähikentällä. Ensin ohjattua noutoa ja olipa merkki taas vaikeaa. Parin palkattoman toiston jälkeen loput merkit olikin sitten hyviä. Palkka kaikista. Merkille pysähtymiskäskyä pitää vielä vahvistaa. Sarallahan sekä merkille lähetyskäsky "Merkki" että pysäytyskäsky "Top" tarkoittaa samaa eli hakeutumista kohtisuoraan merkin taakse. (Samaa voisin soveltaa Rinnalle ruutuun.) Noudoista ensin vasemman puolimmaisen nouto. Palkkasin vauhdista. Sitten oikea, jonka otin loppuun asti. Palautusvauhti oli loppua kohden hidastuvaa ja luovutusasento vino! Otettiin uusiksi ja nyt lähdin juoksemaan koiraa karkuun. Johan löytyi vauhtia ja oikea luovutusasentokin. Seuraavana tunnari. Oma oli toinen oikealta. Koira aloitti haistelut oikealta, eteni vasempaan laitaan asti, kääntyi takaisin jonossa ja nosti oman. Siitä palkka. Tavallisestihan Sa nostaa heti oikean, kun se sattuu kohdalle. Nyt jostain syysta meni ensin sen yli. Hyvä kuitenkin sillä saatiin tosi nättiä kapuloiden haistelua vaikkei oikea löytynytkään heti.


Sitten vielä jääviä seuruusta. Kiertelin koiraa sen ollessa asennossa ja yritin saada huijattua sitä ennakoimaan seuruuta. Ei ennakoinut! Otettiin jääviä vielä hetsattuna. Pari meni alkuun vikaan, mutta sitten Sas terästäytyi ja teki oikeat asennot. Loppuun vielä kaukot. Kävelin koirasta 15 metrin päähän ja lähdin siitä peruuttamaan kauemmaksi. Koiralle annoin käskyksi suorittaa kaikki vaihdot. Kaikki teknisesti oikein. Saralle on jotenkin helpompi tehdä kaukoja, kun minä peruutan. Jännä.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Rinnan aksaa


RINNAN ageissa tehtiin muutamalla hypyllä harjoitteita:



a-radalla otettiin kääntymistä. Lukusuuntaan edessä oli putki sykeröllä ja se oli liikaa Rinnalle. Se siis jatkoi kahden hypyn jälkeen vaan suoraan. Tehtiin vastakkaiseen suuntaan ja se sujui. Lisäksi b-harjoituksessa tehtiin valssia hyppyjen välissä. Samaa tehtiin myös peilikuvana. Osasin valssata ja koirakin meni niinkuin pitikin.


Lisäksi tehtiin keppejä ensin verkoilla. Rin haki hienosti aloitusväliä! Pujottelutekniikka ei ole paras mahdollinen, joten tehtiin keppejä vielä kujanakin. Kujaa ei ole kuukausiin tehty, mutta se oli siltikin hyvin pennellä muistissa. Lelu lensi vasta kun pentu oli kepittänyt. Pystyin lähettämään koiraa kauempaankin ja se juoksi hyvin kujaa pitkin. Kertaalleen pentunen ennakoi palkkaa ja tuli toisiksi vikasta välistä ulos, mutta muut kerrat juoksi vauhdilla kujan loppuun asti.


Puomin alastulo oli ison pöydän päällä. Siinä tehtiin ohijuoksua. Kokeilin myös mennä kauemmaksi seisomaan edelle kutsumaan ja pentu haki silti hienosti 2on2offiin. Kutsuin pentua mukaan myös kauempana juosten. Ei ollut tällä kertaa ongelmaa siinäkään.


Lopuksi tehtiin vielä hyppytekniikkana set pointia okserilla. Ekalla kerralla minimoitiin ongelmia ja laitettiin lelu jo ennen okseria. Toisella kertaa lelu vasta okserin jälkeen. Penne hyppäsi niinkuin pitikin.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Vappu Alatalon hyppyseminaari, osa II


Alunperin Sara oli osallistumassa seminaarin jatko-osaankin, mutta juoksut esti senkin. Niimpä RINNA pääsi mukaan. Olisin mielenkiinnolla halunnut kuulla onko Saran hyppytekniikka parantunut. Mutta eipä mennyt hukkaan Rinnankaan kanssa vietetty aika ;)


Perussarja. Meno oli varsin etupainotteista. Aussielle on tavallista etupainotteisuus. Rinnallakin on enemmän kulmauksia edessä kuin takana. Takapään käyttöä pitää siis paljon vahvistaa. Käytin ensin namialustaa, mutta paremmaksi todettiin kuitenkin lelu (ei liian kiihdyttävä).


Etäisyyden arviointi. Vika väli vaihteli 9-12 jalkaa. Nyt pentunen käytti takapäätään ponnistamiseen :)


Set point. Parilla ekalla kerralla Rinna ratkaisi ongelman hyppäämällä molempien rimojen yli yhdellä loikalla. Tilannetta korjattiin laittamalla lelu rimojen väliin. Pari kertaa näitä ja ongelma korjaantui. Vika yritys olikin hieno tasainen hyppykaari. Kaikissa toistoissa pentu hyppäsi hyvin takapainotteisesti.


Se miksi Rin teki perussarjaa etupainotteisesti voi johtua siitä ettei treeneissä esim. hyppyjen välit (standardimitat) ole olleet juuri Rinnalle sopivia. Toisekseen kuulemma yleisestikään aussiepenikat ei välttämättä miellä speed pumbeja juuri miksikään. Rinnan kanssahan on tehty paljon juurikin perussarjaa speed pumbein. Rimat saakin nykyään olla mukana siivekkeiden alaosan korkuisina. Erityisesti Rinnalle läksyinä tehtäväksi kasvavaa sarjaa, etäisyyden arviointia ja set pointia. Ja sitten myöhemmin perussarjaakin (vale)okserein. Lisäksi opetellaan "Hand touch", jonka avulla treenataan takapään lihaksia.


Leluilla voi pelata paljon. Treenin alkuosassa voidaan käyttää "huonompia" leluja ja loppua kohden ottaa paremmatkin mukaan koiran viretason mukaan. Lisäksi saalistusta estämään lelun voi piilottaa sankon taakse. Ja yleistä leikkimisestä: lelu joustaa ja leikitään lelu alhaalla (niskalle parempi). Tuttuja asioita, mutta toteutus vaan ontuu... Lisäksi pitää muistaa tehdä säännöllisemmin syviä lihaksia aktivoivaa treeniä. Niitä kun tulee tehtyä hyvin epäsäännöllisesti (harvoin). Samoin venyttelyjä ja hierontaa pitäsi tehdä useammin. Rinnaahan mä en vielä itse uskalla hieroa, mutta ainakin Saraa voisi hieroa säännöllisemmin.


Rin vietti koko semmapäivän kevythäkissä. Ja hienosti se siellä olikin, vaikkei aiemmin olekaan viettänyt boksielämää. Tauolla opeteltiin uusi temppu ja nyt penne sujahtaa häkkiin "Boksiin"-käskyllä :)


---


Illemmalla käytiin SARAN kanssa treenaamassa lähipuiston nurtsilla. Tehtiin ruutua (nauhallinen) ja ohjattua noutoa sekaisin. Ensin noudot molemmista suunnista, sitten ruutu molemmilta puolin merkkiä ja taas nouto molemmilla suunnilla ja ruutu molemmilta puolin merkkiä. Ohjattua tehtiin selkä ruutua kohden. Mun kriteerit merkillä on laskeneet ja kertaalleen koira olikin hieman liikaa vinossa ja vinosta asennosta johtuen se olisi hakenut keskimmäisen kapulan ellen olisi kieltänyt. Siinähän se taas näkyi, tiukemmat merkkikriteerit takaisin! Saran ei tarvitse olla kuin hieman vinossa ja se vaikeuttaa jo kovastikin koiran seuraavaa liikettä. Itselle lisäksi muistiin opetella pysäyttämään koira ennen keskikapulalle menoa. Siitä voi vielä pelastaa tilanteen, jos meinaa huonosti käydä. Muuten ohjatut noudot sujui hyvin.


Ruutuun olin jättänyt kosketusalusta kauimmaiseen nurkkaan. Sa tarjosi aika ensin lähintä nurkkaa ja siitä uudella käskyllä haki alustalle. Näistä pelkkä kehu ja uusi yritys, jossa koira juoksikin suoraan alustalle takanurkkaan. Vikalla kerralla koira meni jo ekalla kertaa suoraan oikeaan paikkaan ruudussa. Näitä siis paljon lisää! Merkit otin vielä erikseen syyniin. Laitoin kaksi merkkiä n. 5 etäisyydelle toisistaan ja kasvatin matkaa aina n. 15 metriin asti. Oma sijaintini vaihteli metristä aina 15 metriin asti. Saatiin tosi monta hyvää merkkiä. Eli yhdistettynä ruutuun tai kapuloihin merkki huononee. Pitää kuitenkin vielä vahvistaa merkkiä myös ilman häiriöitä.

Tokoja


Aamupäivästä käytiin treenaamassa lähikentällä. Oli jo silloin tosi lämmintä! SARALLE palkkaamattomuutta ketjutellen: ruutu, zeta, luoksetulo, tasamaapuunouto, tunnari, seuraaminen ja kaukot. Käytin koko kenttää hyödyksi, joten liikkeiden väleille tuli kunnon siirtymät. Merkille koira meni ihan ookoosti. Ruutuunkin se meni, mutta jäi ruudussa mun makuun liian eteen, olisi saanut olla lähempänä takanurkkaa. Muuten koko liike meni hyvin. Zeta oli ihan jees. Järjestys oli s-m-i. Seisomisessa kävelin koiran ympäri kahteen kertaan ennen kuin otin sen seuraamaan ja istumisessa lopettiin liike jo siihen istumiseen. Luoksetuloon otin vain seisomaanpysäytyksen. Pysähtyi, mutta valui pitkäksi. Otin luosetulon evl-matkalta ja pysähdyspaikka oli aika lopussa, joten kerkesihän se vauhtiakin ottaa normaalia enempi. Nouto ja tunnari oli molemmat priimaa. Seuruutin koiraa ruutumerkkien lomitse. Otettiin kaikki askelsiirtymät ja paljon käännöksiä sekä kaikki vauhtinopeudet. Tosijees. Kaukoista tehtiin vain m-s-m-i, jonka jälkeen nakkasin koiralle pallon. Vain kaksi kertaa koira piipahti koko setin aikana. Eka tuli luoksetulon jätössä ja toka seuraamisen jälkeen siirryttäessä seuraavaan suorituspaikkaan. Hienoa työtä Sarps!


RINNA tauotti Saran tekemisiä tekemällä pidempiä seuraamispätkiä namikäsiavuin. Lisäksi otin maalin kiertoa ja maalin kiertämisen jälkeen perusasentoon tuloa. Käskytin ja annoin namikäsiavut, mutta silti näissä oli liikaa vauhtia ja penne kurvasi pidemmän mutkan kautta sivulle :D


Lopuksi rakensin vielä toisenkin ruudun edellistä vastapäätä. SARA merkille ja vaihtelemasti lähetys jompaankumpaan ruutuun. Ekalla kertaa se meni tuoreempaan ruutuun mutkan kautta, muilla kerroilla meni suoraan. Kun vaihdettiin takaisin vanhempaan ruutuun, koira pyörähti eikä ymmärtänyt mihin piti mennä. Se haki kuitenkin käskystä uudestaan merkille ja toisella yrittämällä löysi ruutuunkin. Muuten ihan jees menoja, tosin sitä oikeaa paikkaa ruudussa pitää vahvistaa, sillä nyt järjestäen tarjosi paikaksi turhan etureunapaikkaa.


---


Iltapäivemmällä RINNA pääsi mukaan Espoon Kelloseppäkoululle kimppatoikoihin. Pohja oli asfalttia. Häiriönä iso joukollinen sählyn pelaajia. Lämmintäkin oli, välillä pidettiin taukoja. Rin teki alkuun ruutua. Hyvin se juoksi ruutuun pelkästä vihjeestä. Kertaalleen se pysähtyi ennen ruutua, mutta siitäkin jatkoi sitten ruutuun, kun en sanonut mitään. Joka kerta penne tarjosi hyvää keskitakalaitapaikkaa :) Paikallaanoloja tehtiin kolmen koiran rivissä, Rin keskimmäisenä. Pysyin lähellä ja palkkasin tiheään. Makuussa penne tipahti kahteen kertaan lonkalleen. Näihin reagoin heti. Muuten oli hyvää. Istuminen oli hyvä. Kaukoista tehtiin lähinnä seisomisomaannousuja, jotka on alkaneet sujumaan ihan näppärästi sekä maasta että istumisesta :) Noutotreenit taisi lämpimän sään takia olla vähän huono idea. Pidossa penne piti kapulaa hieman huonosti, kun läähätteli. Ekassa varsinaisessa noudossa pentu lähti tuomaan kapulaa ravilla, joten tein hetsatun noudon perään. Siinä Rin toikin kapulaa laukalla. Seuraamista tehtiin tällä kertaa lelu olalla. Näin saatiin pitkiäkin siistejä seuruupätkiä. Otin kaikkia tempoja mukaan ja pentu pysyi kaikissa hyvin mukana. Siistiä kontaktia penne tarjosi myös ilman leluakin :)  Lisäksi tehtiin paljon käännöksiä paikoillaan ja askelsiirtymiä. Kaikki oli ihan super. Tehtiin myös päin seinää seuruuta, sekään ei haitannut. Jäävät oli huonoja. Teki kyllä asennot, mutta pysähdyksissä ei ollut terävyyttä juurikaan. Kotimatkalla tehtiin vielä tunnari. Oma löytyi, mutta yhtä vierasta maisteli (laittoi hampaat kapulan ympärille, ei edes nostanut). Hyvä, että malttoi kuitenkin olla napsimatta sen enempi vääriä.

torstai 5. toukokuuta 2011

Rinna treenaa


Saralla on edelleen juoksu, joten RINNA pääsi turistiksi Saran agitreeneihin. Käytiin myös vapaaharjoittelukentällä treenailemassa. Tehtiin puomilla (muurin palikan päällä) ja keinulla (matalana) kontakteja. Otin irtoamisia ja ohijuoksuja. Ihan kivasti sujui, tosin alkuun keinulla pennun piti tokikin rallatella... Tehtiin myös harjoitusrengasta. Hienosti penne irtosi renkaan läpi jo kauempaakin. Lisäksi tehtiin viime tiistaiseen tapaan hyppy-putki-hyppy-sarjoja, joissa palkkaus siis aina hyppyesteestä.


Sitten vaihdettiin lajiksi toko. Tehtiin pidempiä seuraamispätkiä. Pääpainona niissä oli kontaktin pito. Suusta palkatessa kontakti pysyi, mutta seuraamispaikka valui eteen. Paikka ja kontakti pysyi hyvänä, kun laitoin narupallon liivin rintataskuun (näkyi). Lisäksi pidempiä seuraamispätkiä tehtiin kotimatkalla. Näissä lähinnä imutin koiraa. Tehtiin myös seuraamisen yhteydessä jääviä (maahan ja seiso) narupallotakapalkalla. Maahanmenot oli mukavan nopeita ja seisomisetkin ihan ok. Kertaalleen pentu sotki molemmat asennot, mutta muuten erotteli käskyt hyvin. Lopuksi tehtiin vielä tokohyppyä. Ensin pariin kertaan hetin palloa pennun hypätessä ja sitten käskin seisomaan. Toimii, tosin perusasentoa hypyn edessä pitää muistaa vahvistaa. Välillä kun pentu karkaili esteelle.

keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Metsäjuttuja


Aamumetsälenkillä lammen takaisessa metsässä ajettiin jälkiä ja etsittiin esineitä ruudusta. Tein ensin jäljet ja niiden vanhetessa tehtiin esineruutua. Ruutu oli kooltaan n. 2 x 50 m. Maa oli pohjakasvitonta, pelkkiä neulasia vain. RINNA ensin. Jätin sille pallon n. 15 metriin kumpareen taakse. Lähetyksellä pentu paineli taas ruudun taakse ja aika pitkään se sieltä etsi ennen kuin tuli takasin päin. Se kävi etulaidalla pyörähtämässä ja taakse päin mennessä se huomasi pallon. Samalla kun pentu nosti pallon suuhunsa aloin kehumaan ja kutsumaan penneä luokse ja se lähti tulemaan pallon kanssa. Pallo putosi suusta, kun pentu huomasi minulle olevan narupallon. Palkkansa se sai silti. SARALLE laitoin ruutuun lisäksi takalaitaan toisenkin pallon. Sara haistoi heti kumpareen takana olevan pallon. Sitä tuodessa annoin uuden tuontikäskyn ja vielä käsiavunkin ja silti koira tuli vinoon perusasentoon luovuttamaan. Korjasin tästä sen eteen luovuttamaan. Tokossahan Sara luovuttaa kaiken suoraan sivulta ja se on sillä hirmu vahvana toimintona. Vaikka eipä kait luovutusasennolla ole kyllä mitään väliä esineruudussa... Lähetin koiran suoriltaan palkatta uudestaan ruutuun. Se meni ruudun takaosaa. Etsi sieltä, tuli välillä kääntymään etulaidalla ja meni takaisin taaksen, josta löysi toisen pallon. Palkkasin koiran vauhdista.


Jäljet ehti vanheta n. 30 min. Ensin SARAN jälki. Se oli n. 100 m pitkä, yhdellä kulmalla (oikeaan), lopussa oli keppi. Ihan alussa oli polun ylitys. Otin muutaman metrin janan alkuun. Sara olisi oikonut suoraan jäljelle, mutta vaadin suorempaa menoa. Olisi pitänyt vaan antaa mennä, että koira saisi enemmän itsevarmuutta jäljen etsimiseen. Eikai noin pieni oikominen edes haittaa? Alussa koira veti siksakkia jäljen päällä, sai sitten jäljestä kunnolla kiinni ja jäljesti oikein näppärästi koko jäljen. Alun polun ylitys oli ihan ok, kulma oli hyvä ja keppi-ilmaisu sujui hyvin :)


RINNAN jälki oli myöskin n. 100 m pitkä ja siinäkin oli yksi kulma (vasempaan). Lopussa oli polun ylitys ja sen jälkeen palkkapurkki. Otin Rinnallekin muutaman metrin janan. Pentun lähti jäljestämään oikeaan suuntaan, mutta harmiksi liina pääsi kiristymään ja pentu kääntyi takajäljelle. Se eteni sitä ja kääntyi taas oikeaan suuntaan liinan kiristyttyä. Rinnalla oli muitakin vaikeuksia jäljellä. Se hukkasi jäljen pariin kertaan, meni kulmasta ensin yli ja tarkisteli polulla (ei mennyt polun suuntaan, vaan ennemmin tarkasteli ylityskohtaa molemmilta puolin polkua). Pentu selvitti kuitenkin koko jäljen ihan itse, sillä alussa päästiin vahingossa liinasta irti ja mulla oli täysi työ juosta pennun perässä! LOPUSSA RINNA ILMAISI IHAN ITSENÄISESTI PURKIN MENEMÄLLÄ MAAHAN!!!! :)

tiistai 3. toukokuuta 2011

Rinnan agia


RINNAN agitreeneissä taas tapahtui. Aloitettiin verkotetuilla kepeillä ja pentuhan osasi nämä paremmin kuin viime viikolla. Se pujotteli varmemmin ja haki aloitusväliäkin. Naksuttelin myös harjoitusrengasta. Se oli Rinnalla muistissa.


Kontakteista tehtiin puomia ja keinua. Puomin keskiosa oli nostettu kahden korkean pöydän päälle. Rinna mielestä tämä oli aivan mahtavaa ja se karkasikin pari kertaa rallattelemaan korkeuksiin. Puomin ylös- ja alasmenot oli pienen pöydän päällä. Aika monta kertaa penne juoksi alasmenon läpi tyhjälle namialustalle (Inka täytteli alustaa, kun penne oli pysähtynyt). Olis ehkä pitänyt muistella ensin pysäytystä ilman vauhtia... Keinu oli tällä kertaa laitettu matalaksi. Eli oikea keinu, mutta matalana. Rinna rakastui tähänkin. Oli ihanaa rallatella keinua päästä päähän ja paukuttaa <3


Hyppytekniikkana oli perussarja kuudella esteellä. Hyppyjen rimat oli toinen pää maassa, toinen alimmalla kannattimella. Jätin ensin pallon palkaksi. Ekalla toistolla pentu hyppäsi vikan välin yli. Toisella se korjasi erheensä, mutta muuten suoritus ei ollut parhaimpia. Vikalle toistolle laitoin palkaksi namialustan ja tämä oli paras toisto.


Lopuksi tehtiin pikkurataa. Hyppyjen rimat oli parissa kymmenessä sentissä. Ensin a-rata ja sen pelikuva. Sitten b-rata. Eli palkkaus tapahtui aina hyppyesteen jälkeen. Helppoja harjoituksia, mutta ohjasin pentua kuten Saraa. Rinna ei ole Sara. Saatiin kuitenkin sujumaan, kunhan tiedostin tämän ja muutiin ohjausta Rinnalle sopivaksi. Vapalla Rin meni putkea, mutta se myös hyppeli hyppyjä ihan omaksi ilokseen.


sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Viikonlopun menoja


Lauantaina ennen vappuhulinointia käytiin lenkillä vesisateessa. Sateen tauotessa tokoteltiin lammen rannan nurtsilla.


RINNA:



  • Epätasainen pohja teki tehtävänsä ja seuraaminen ei ollut tiiveintä. Siirryttiin hiekkatielle ja tiiviys palasi. Naksuttelin pitkillä suorilla katsekontaktia ja loppua kohden sainkin naksutella useammin :)

  • Jäävistä seisomista ja maahanmenoa tehtiin seuruun kanssa. Ensin pentu erotteli asennot hyvin, mutta sitten se alkoi kaikkiin tarjoamaan maahanmenoa. Otin seisomisiin avut mukaan ja saatiin taas nekin valikoimaan. Liikkeestä istumista aloitettiin treenailemaan (tavan istumista en ole vieläkään Rinnalle opettanut :p). Kaikkiin jääviin kaipailen vielä enemmän näpäkkyyttä. Satunnaisesti ne on sitä, mitä toivonkin, mutta useimmiten ei vielä.

  • Kaukoista kaikki muut vaihdot on ihan hyvällä mallilla, mutta s-i-vaihto on vieläkin ihan alkeissa (treenaamattomuudesta johtuen...).

  • Rin sai vielä tehdä puun kiertoja. Ne sujuu ihan kivasti, mutta kiertosuunta ei ole aina pennelle selvä. Kiertojen kanssa tehtiin myös vähän valssia ja persjättöä.


SARA:



  • Kaukoista vain s-i-vaihtoa eri etäisyyksiltä. Etäisyydellä ei ole väliä sen suhteen onnistuuko vaihtaminen oikein vai ei. Koira ei vaan vielä osaa tarpeeksi varmasti liikettä. Nyt peruututin koiraa, jos se tuli vaihdossa eteenpäin.

  • Jääviä tehtiin kaikkia sekaisin ja lisäksi asennoissa pysymistä. Kaikki hyvin.

  • Luoksetulon seisomaanpysäytykseen (peruuttaminen) saatiin nyt monta hyvää toistoa :)

  • Perusasennoista maahanmenoissa Saralla on paha tapa tehdä maahanmeno hieman vinoon. Näitä on treenailtu ja se ehkä alkaa nyt näkymäänkin.

  • Tehtiin myös jokunen eteenmeno n. 30 metrin päähän pallolle. Muutama perusasennosta lähetys ja pari seuruun kanssa. Hyvin se seurasi :)


Koirat pääsi vielä polskimaan lampeen. Talviturkit ne on jo heittäneet aiemmin ojissa, mutta nyt ne pääsi ekaa kertaa tälle vuotta kunnolla uimaankin :) Lisäksi Rinna tykkäsi läträtä rantaviivalla. Se kaiveli pohjaa ja löysi "aarteita" pinnan alta.



Uija on Rinna.


---


Sunnuntaina metsälenkin lomassa tehtiin esineruutua. Talloin alueeksi n. 3 x 50 alueen ja jätin sinne 4 esinettä: takakulmiin sukka ja kankainen lompakko, takaosaan kuusen juurelle hiusdonitsi ja noin puoliväliin kaatuneen rungon taakse narumytty. Ensin RINNA. Se paineli suoraan alueen taakse ja puuhasteli siellä aikansa. Sitten se palaili takaisin ja paikallisti narumytyn. Nosti suuhun, pudotti ja jatkoi menoaan. Kutsuin pennun poies ja kävin tarkistamassa esineiden sijainnit. Penne oli löytänyt ainakin kolme esinettä, sillä narumytyn lisäksi sukka ja donitsi oli vaihtaneet paikkaa. Laitoin esineet takaisin paikoilleen ja lähetin SARAN niitä hakemaan. Se huomasi heti narumytyn, nosti sen ja pudotti!! Käskytin koiran nostamaan sen ja tuomaan. Seuraavilla lähetyksillä takalaidan esineet tuli vauhdikkaasti. Vikalla lähetyksellä koira lähti hitaampaa liikkeelle, selvästi tarkemmin etsien ja löytyihän se viimeinenkin esine. Saralle voisi ottaa usemmin esineen tuontia luovutukseen asti, useimmitenhan vapautan sen suoraan lennosta leluun.


RINNALLE tein uuden ruutun, n. 2 x 15 m ja n. 10 metriin jätin narumytyn. Lähetyksellä Rin paineli alueen takaosaan ja lähti sieltä tulemaan takaisin. Huomasi mytyn, nosti sen, pudotti ja jatkoi menoaan. Käskin koiran takaisin. Uudella lähetyksellä se paineli taas alueen taakse ja palasi sieltä takaisin päin. Löysi mytyn, nosti sen ja tiputtu. Annoin uuden käskyn ja pentu nosti mytyn suuhunsa. Palkkasin heti, kun pentu kääntyi mytty suussaan minua kohden. Rinnallehan ei ole luontaista tuoda minulle mitään, joten sitä pitää edelleen vahvistaa paljon. Jatkossa esinetuuduille vain sen verran kokoa, että näen koko alueen. Irtoaminenhan ei ole Rinnalle ongelmaksi. Lisäksi pidetään vain yksi esine kerraallaan ruudussa toistaiseksi. Nytkin palkaksi Rin sai rallatella narupallon kanssa. Käskin välillä tuomaan sitä narupalloa minullekin, mutta ekaan käskyyn pentu ei reagoinut mitenkään. Ärähdys ja uusi käsky, jolloin narupallokin palautui minulle. Jokunen toisto näitä ja pentu alkoi reagoimaan jo ekaan käskyyn. Edelleen jatketaan kahden lelun leikeillä, mutta näköjään tuontia voi alkaa jo vaatimaankin.


Niityn puolella tehtiin jälkitreenejä. Tein RINNALLE keppijäljen, kuusi keppiä parin metrin välein. Pentu tartti edelleen muistutusta maahanmenoihin, mutta nyt pääasiassa siihen riitti avuksi pelkkä käsky. Jäljen alussa maa oli vetistä ja Rinnan meno olikin Rinnaksi hidasta. Kuivalle maalle päästyä tuttu vauhdikkuus palasi. Ilmaisuja pitää edelleen vahvistaa myös muualla kuin jäljen yhdeydessä. Niistä pitää saada niin varmoja, että ne toimisi myös jäljellä.


SARAN kanssa tehtiin janatreenit molempiin suuntiin pallon kanssa. Janoilla oli pituutta n. 5-10 m. Ekassa koira poikkesi suorasta etenemisestä pariin kertaan. Tuuli sivusta, johtui ehkä siitä? Toisella kertaa edettiin vastatuuleen ja janakin oli oikein kelpo. Tein RINNALLEKIN janatreenin. Pennen jana oli n. 10-15 m pitkä ja pentu eteni sen aivan luotisuoraan. Jäljelle päästyään Rin mietti vähän suuntaa ja lähti jäljen suuntaisesti (vasempaan). Jälki jatkui parikymmentä metriä ja päättyi kaatuneen puunrungon taakse avonaiseen purkkiin, jossa oli lihapateeta. Rinna ansaitsi palkkansa :)


Lenkin loppupuolella tein vielä RINNALLE tunnarin. Ensin Rin paineli parikymmentä metriä kapuloiden ylitse, palasi takaisin, haisteli kapuloita nätisti ja nosti oman. Palkkasin nostosta. Hyvä pentu!