tiistai 31. heinäkuuta 2012

Purinat

RINNAN ryhmäaksa jatkui maanantaina kesätauon jälkeen. Ohjelmassa oli taidon tarkistus. Olin nukkunut päikkärit ennen lähtöä enkä ollut yhtään tarpeeksi jämäkkänä Rinnan kanssa. Siitä sainkin kuulla kouluttajilta :p Alku oli vaikea. Rinnan jarrut vaan ei ole kunnossa. Kolmoselle viennissä se suoritti jatkuvasti kympin väärin päin. Ne jarrut pitäisi treenata kuntoon. Kepit ei edelleenkään toimi yhdistettynä rataan. Pelkän renkaankin takaa virettä oli liikaa eikä pujottelu onnistunut. Rinna hakee kyllä hienosti ekaan väliin, mutta sitten jossain muussa kohtaa rytmittää väärin. Keinu mun oli tarkoitus tehdä ensin yksistään muistutuksena. No en tehnyt vaan otin sen suoraan radalla. Lentokeinuhan siitä tuli. Rinnaa ei onneksi lentokeinut haitanneet vaan seuraavat suoritukset oli hyviä. 


Kuudelletoista ohjatessa käytettiin  pakkovalssia. En ole koskaan ennen tehnyt pakkovalssia muualla kuin hyppyesteillä enkä osannut soveltaa! Nämä mulle treeniin. Putkista Rinna ei tällä kertaa pinkonutkaan suoraan eteenpäin vaan kääntyi heti putken jälkeen minua kohden. Toivottavasti se tekee näin jatkossakin.


---


Aksavuoron jälkeen oli tokovuoron vuoro. Ensin paikkamakuurivi, johon otin SARAN makaamaan. Se oli tosi hyvässä mielentilassa! Makasi rauhallisesti myös minun ollessa piilossa. Palkkailin välillä.


RINNA teki paikkamakuun BH-koemaisesti. Hyvin se makasi. Lonkallaanhan se oli, mutta tässä sallin sen. Sitten otin seuraamista hihnassa. Oli samanlaista kuin ilman hihnaakin. Tehtiin myös BH:n jäävät ja luoksetulo. Hyvin sujui nekin.


SARA teki maahanmenoja. Luoksetulon maahanmenoja treenattiin apparin palkatessa nameilla takaa. Maahanmenot oli semihyviä, eli ei mitään parhaita, muttei ihan huonojakaan. Saran uusi maahanmenotyyli seuruussa alkaa valmistumaan. Nyt se onnistuu jo hitaassa seuruussa pelkällä käskyllä. Uusi käsky on "Kurr" :p Kaukoissa istumisissa on vielä tekemistä. M-s-vaihto toimii jo ilman kosketusalustaa, mutta vaatii vielä multa kyykistelyjä.

maanantai 30. heinäkuuta 2012

AA-päivät

Puolikas perhe. Duke, Rinna, Rita-äiskä, Davy-iskä ja Pepsu. Kuva Antti Haataja.

Osittainen sisaruskuva. Sohvi, Jonni, Sara ja Siida. Kuva Antti Haataja.

Attic Angel's -kasvattipäivät järjestettiin vikonloppuna Setlementti Louhelan leirikeskuksessa Keravajärven rannalla. Oli mukava nähdä sukua! Säätkin suosi, hellettä riitti koko viikonlopun. Perjantaina majottauduttiin ja lauantaina aloitettiin treenit. Ensiksi lauantaina jäljestettiin. SARAN jälki oli Lauran tekemä. Sillä oli pituutta puolisen kilometriä ja se sisälti paljon kulmia. Jälki vanheni 1-2 tuntia ennen ajoa. Lyhyen janan Sara onnistui selvittämään, mutta se nosti takajäljen. Annoin koiran jäljestää tielle asti ja lähetin uudestaan janalta koiran. Nyt koira otti oikean suunnan. Jäljen koira selvitti hyvin. Useampikin kulma meni varmistelematta, mutta toki koira saramaiseen tapaansa varmistelikin. Keppejä oli kuusi. Kahdesta kepistä koira meni jostain syystä yli ilman ilmaisua.


RINNAN jäljen teki Jenni. Se oli parisataa metriä pitkä. Maasto oli kuivaa. Rinnalla oli vaikeuksia jo jäljen nostossa. Jälki alkoi polvenkorkuisella heinikolla ja tämä on ilmeiseti Rinnalle vaikea alusta. Jäljen lopussakin oli samanlaista heinikkoa ja sielläkin jouduin vaatimaan koiralta alempaa nenää. Ehkä alun vaikeus vaikutti koko jäljellä, sillä koira oli hitaampi ja jotenkin epävarmempi etenemään. Ekan kepin ilmaisi hyvin, toisesta meni päältä. Vikalla jouduin painostamaan. Lopussa jälki meni ensin kohti tietä ja sitten kääntyi kulkemaan tien myötä, mitä oltiin koko porukka kuljettu edestakaisin. Sellaista vaikeutta ei ole aiemmin ollut treeneissä.

Tokoa/tottista leirillä oli kouluttamassa Tytti Särkivaaran-kennelistä. Tykkäsin Tytin tavasta kouluttaa. Kouluttajana hän keskittyi paljolti koiran oikeaan mielentilaan kussakin tilanteessa. SARAN kanssa halusin päästä työstämään koiran pari vuotta sitten alkanutta ötökkäkammoa. Samoihin aikoihin koira lopetti myös ötököiden napsimisen. Ehkä ötökkä oli pistänyt, en tiedä. Treenikenttä olikin omiaa tähän treeniin, se kun oli heinikkoinen kenttä paarmoineen ja muine ötökäineen. Sara on selvästi itsekin työstänyt kammoaan, sillä se kykeni nyt työskentelemään. Pari vuotta sitten se vain passivoitui ötököiden läsnäollessa, nythän se jo taas napsiikin niitä :p Ensin koiran annettiin vain hengailla ja päästä ötökkäkammomoodiin ja sitten otettiin kokeenomainen setti muutamalla liikkeellä. Ensin seuraaminen. Jokusen kerran koiran koira tiputti kontaktia ja vilkuili ötököitä. Kaavion loppupuolella koira oli jo niinkin omaitsensä, että ihan ääntelikin :p Toisena liikkeenä oli zeta. Tässäkin koira vilkuili ötököitä. Asennotkaan ei olleet parhaat mahdolliset, mutta nehän onkin muutenkin työnalla. Vikana oli hyppynouto metallilla. Siinä ei mitään poikkeavaa. Ötököistä huolimatta Sara siis kykeni työskentelemään ihan hyvin, hyvä! Tuon ääntelyn suhteen mun pitää olla nyt oikeasti aivan ehdoton. Sitä ei sallita.


Esittelin RINNAN seuraamista eikä ongelma olekaan ehkä niin suuri kuin kuvittelen sen olevan :p Rinnan seuraaminen on vietikästä, se yliyrittää jopa pk-seuruumittakaavassa. Rinnan painamisen syy taitaa olla se, että se palkkautuu siitä, että se saa jalasta potkua. Tunnaria myös katsastettiin. Rinna ampaisi kapuloille potkien niitä mennessään. Silti se kykeni huolelliseen haisteluun ja toi oman. Luovutus oli hyvä, mutta palautusvauhtiin haluan lisää vauhtia. Otin myös noutoa kilon kapulalla. Kapulan paino ei ollut ongelmaksi.  


Seuraavaksi otettiin esineruutua, alueena n. 20 x 50 m. En ollut mukana tallomassa ja vieraat esineetkin vietiin valmiiksi. RINNAN eka tuonti oli täydellinen. Ja otin kuitenkin vielä toisenkin... Siinä Rin alkoi syömään maasta jotain (hakua oli aiemmin alueella tehty, ehkä palkkanameja?). Hain koiran pois ja uudella lähetyksella se toi hyvin esineen. Nyt jätettiin siihen. SARALLA oli samaa ongelmaa kuin Rinnallakin, eli jotain sekin söi. Uudella lähetyksellä nousi esine ihan hyvin.Illlalla saunottiin ja uitiin... ja vepeiltiin! Oisihan sekin mielenkiintoinen laji. Koiratkin tykkäsi. Ne sai matkustaa kumiveneessä ja hypätä sieltä uimaan. Rimppa hyppäsi kielloista huolimattakin uudestaan vaan veneen kyytiin ja koiraparat meni vielä istumaan veneeseen, kun se oli tuotu jo takaisin rannalle :p 

---Sunnuntaina tehtiin jälkeä ja esineitä. Mervi teki SARALLE janatreenin neljällä jäljennostolla. Jäljen  ei annettu juurikaan vahneta. Kaikki nostot oli oikeaan ja koira nostikin ne oikeaan suuntaan. Janat ei olleet ihan suoraa etenemistä, mutta annoin koiran mennä. Pääasia, että koira yritti. Nostot oli n. 5-20 m.


RINNAN jälki oli n. 100-metrinen neljällä kepillä. Pohjana oli nyt matala sammal-varpumaasto sateen jälkeen. Koiran tekeminen oli ihan toista kuin edellispäivänä. Yhtäaikaa sekä vauhdikasta että tarkkaa menoa. Lyhyen janan koira meni vauhdilla ja silti nosti jäljen oikeasta kohtaa. Kulmat koira meni tarkasti ja tien ylityksen se teki vauhdilla. Ekan kulman jälkeisen kepin Rin ilmaisi hyvin. Toinen olisi ollut tien ylityksen jälkeen, mutta siinä ilmeiseti koira meni juuri sen verran vierestä ettei huomannut keppiä. Kolmas oli toisen kulman jälkeen. Siinä Rinna pyöri enkä ymmärtänyt sen paikallistavan keppiä enkä siksi vaatinut sitä. Rinnan maltti ei riittänyt ja se päätti jatkaa jälkeä. Lopussa jälki kääntyi tässäkin tienmyötäiseksi. Siinä ei nyt ollut ongelmaa.


Sen jälkeen päästiin jälleen valmiiksi tallottuun esineruutuun. Esineruutu oli samaa kokoa, n. 20 x 50 m. Esineet oli vieraita ja valmiiksi vietyjä. RINNA lähti vauhdilla matkaan ja meni keskellä laidassa olleen esineen yli. Eikö se vain huomannut sitä vaiko halusiko se vaan juosta, mutta se ei heti esinettä ottanut. Juoksentelun jälkeen esine nousi. SARAN esine oli takanurkassa. Jostain syystä Sara ei mennyt ollenkaan sinne nurkkaan. Se kyllä irtosi, muttei sinne minne olisi pitänyt. Esine löytyi vasta kun mentiin yhdessä sitä etsimään. Esineruuduissa palataan nyt kummankin koiran kanssa askel taaksepäin. RINNA pitää saada tekemään töitä eikä vain rallattelemaan ja SARALLE pitää vahvistaa itsenäisyyttä.


Sunnuntainakin käytiin vielä järvessä poskimassa. RIMPPAKIN uskaltautui hyppäämään laiturilta :)

torstai 26. heinäkuuta 2012

Viikkoa

Maanantaina HAU:n tokoissa pohdittiin RINNAN seuruun ongelmaa. Se vaan perkules edistää. Ei auta takapalkka, kainalosta palkkaus, palkkaus taakse, seinän vieressä seuruutus eikä raipparatkaisukaan. Pitänee palata alkuun eli tehdään ihan imutusseuruuta tai askel-pysähdys-tahtia. Myös peruutus pitää ottaa treenin alle. Nyt koira lähtee liian helposti tässäkin edistämään ja vinoutuu.

Rimppa teki myöskin luoksetuloa ja kaukoja käskytettynä. Luoksetulossa Rinna ei nyt ennakoinut lähtöjä. Kaukoissa se teki kaikki vaihdot ilman jumeja. Paikkamakuuna tein BH-makuun, jossa olin selin ja muut koirat treenasi häiriönä. Makasihan se siellä. Tosin se nousi istumaan häiriöluoksetulokäskystä. Maahanpalautuksen jälkeen ei enää reagoinut vääriin käskyihin. Loppuun otettiin haukutus. Tuli ihan hyvää haukkua.

SARA teki Ristolle häiriöksi seuruuta. Teetin myös jääviä, istumisia ja seisomisia. Seisomisiin en antanut vartaloapua ja ne oli silti suoria. Istumisetkin oli istumisia. Seuruutin koiraa paljon vain pitkää suoraa edestakaisin. Sitten eteenmeno maahanmenolla. Hyvä oli. Ja vielä eteenmeno lelulle. Kaukojakin tehtiin. Tekniikka pitää ensin viilata kuntoon oravavaihtoihin, sitten vasta ottaa etäisyyttä. Uudenlainen m-s-vaihto toimii vasta kosketusalustamuistutuksen jälkeen. Eli siihenkin vaan treeniä lisää.

---

Tiistaina kimppatokoiltiin jälleen lähikentällä. RINNA nouti ensin. Tehtiin pitkältä matkalta ja koiruus toi kapulaa hyvällä vauhdilla loppuun asti. Sitten Rimpalle tehtiin ketjutus. Ensin seuraaminen, joka koostui pelkästään askeleista ja pysähdyksistä. Sujui. Sitten luoksetulo suoraan sivulle. Sekin sujui. Vikaksi vielä kaukot. Niissä Rin meinasi tehdä vaihdot jo liikkurin merkistä, mutta yhden korjauksen jälkeen se teki ne hyvin ennakoimatta. Lopuksi vielä haukutus. Haukkuihan se.

SARA teki neliminuuttisen seuraamisen. Vire kantoi hyvin. Vähän liiankin hyvin, sillä ääntä taas pääsi koirasta. Suurin syy liian korkeeseen vireeseen ja ääntelyyn lienee minun käytös. Pitäisi laskea niitä kierroksia itseltäkin... Halpommin sanottu kuin tehty!

---

Keskiviikkoiltaa vietettiin Wilman kanssa Talin kentällä. Ensin ammuttiin. SARALLE riitti yksi laukaus. Leikitin koiraa ammuttaessa. Pamauksen jälkeen leikki ei ollut yhtä hyvää ja koira selkeästi huolestui. Sara pääsi autoon siksi aikaa kun muille ammuttiin vielä lisää. Ammuskelujen jälkeen otin Saran kentälle tekemään. Se oli autoon kuullut äänet ja oli edelleen paineistunut. Se kuitenkin teki kun käskettiin ja siinä tehdessä sitten rentoutuikin. Noudot (kapulana 600-grammainen) tehtiin metrisellä ja loivalla A:lla. Sujui. Jyrkkää A:ta tehtiin vain esteen vieressä olevan pallon avulla. Lopuksi seuruutin koiraa ja välillä lähetin sitä kiertämään piiloa ja otin taas seuraamaan eri kulmista. Siitä Sarppa tykkäsi.

RINNA oli aidassa kiinni ammuttaessa ja se kuunteli siinä kymmenisen laukausta. Eikä mitään reaktiota. Rinnankin kanssa tehtiin esteitä ja noutoa. Metrinen este onnistuu kapulankin kanssa, kun hyppyytän koiraa edestakaisin. Kun tähän yhdistetään heitto, niiin koira menee liikaa saaliille. Sen meno hyppy on huono ja paluuhyppy jää helposti välistä. Siirryttiin 70-senttiselle hypylle ja sillä sujui paremmin. Hyppytekniikka pitäisi saada toimimaan heittojenkin kanssa. A-noutoa tehtiin kaikista loivimmalla esteellä. Rimpalle pitää työstää vielä ideaa esteen suorittamisesta molempiin suuntiin. Jyrkkää A:ta tehtiin ilman kapulaa. Otettiin vielä seuraamistakin, ihan vain askel tai kaksi tai käännös. Tarkkana pitää olla ettei koira pääse lainkaan poikittamaan. Rinnan hienot perusasennotkin alkaa olla vinoja :/ Suoruutta pitää nyt vahvistaa.

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Jälkiä

Pe-la-yönä pimeässä RINNA treenasi jälkeä lähipuistossa nurtsipohjalla. Jälki oli pituudeltaan muutaman sata metriä ja se vanheni 45 min. Auringon laskettua ja ilman viilennettyä nurmikolle oli kertynyt kosteutta. Ei mitään tietoa miten hajut käyttäytyy tuolloin (varmaan on ilmassa enempi levällään?), mutta Rinnalla näytti olevan vaikeaa. Lisäksi toki puistossa oli paljon muitakin jälkiä, suosittu puisto kun on. Annoin koiralle koko liinan mitan. Rinna siksakkasi aika rankasti jäljen päällä. Kulmat sujui jotenkuten, mutta sitten jo käännöksen tehtyään koira saattoi lähteä vielä uudestaan varmistelemaan. Kulmia oli kuutisen kipaletta. Lisäksi jäljellä oli kaksi ojan ylitystä ja kaksi hiekkatien ylitystä. Mun yllätykseksi hiekkatiet koira kulki juurikin jäljen päällä ilman mitään ongelmia. Äksöniäkin saatiin. Ennen toista hiekkatien ylitystä siinä kulki ihminen. Rinnaa ei moinen harha häirinnyt yhtään. Pupu sitä kuitenkin haittasi. Rinna nostatti siitä liian korkeat kierrokset. Odottelin tovin kierrosten laskeutumista ja Rinna jatkoikin sitten itsenäisesti jäljestämistä. Pupun reitti oli ristennyt jäljen kanssa, muttei Rinna reagoinut siihen. Keppejä oli kaksi, ekan tien ylityksen jälkeen ja lopussa. Niiden ilmaisut oli ok.

---

Sunnuntaina oltiin Terhin kanssa jälleen Kattilajärvellä. Tilasin RINNALLE pari sataa metriä oikein kulmikasta jälkeä. Jälki vanheni parisen tuntia. Alkuun annoin Rinnalle paljon liinaa ja koira vaan kaahotti. Kiristin liinaa ja koirakin keskittyi paremmin. Rimppanen suoritui jäljestä ihan kohtalaisesti. Se oli siis täynnä kulmia. Piikkiä ei ole aiemmin ollut, nyt oli. Kerran kulma meni lähelle hiekkatietä ja siinä Rin ajautui tielle asti. Pitää ottaa vastaavat treeniin useamminkin. Keppi löytyi lopusta ja sen ilmaisu oli ok.


SARALLE tehtiin janatreeni. Sara sai olla katsomassa jäljen tallontaa ja sen jälkeen nostettiin jälki neljästä kohdasta (kaikki oikealle). Eka jana n. 5-10 m, toinen 10-15 m, kolmas n. 20 m ja neljäs n. 5 m. Kaikki janat oli suoria ja ne mentiin vauhdilla. Hyvä Sarppa!

torstai 19. heinäkuuta 2012

Tekniset

Aksassa keskityttiin vain keppeihin ja kontakteihin. SARA treenasi kepeillä avokulmaa. Alkuun koira meni helposti toisesta välistä sisään, joten laitettiin ohjuri avuksi. Sitten sujui ilman sitäkin. Näitä pitäisi treenata lisää. 

Keinulla haettiin vauhtia. Sara jää keikauttamaan keinun ja sen jälkeen se vasta hakee kontaktille. Nyt laitettiin appari reikäpallon kanssa keinun jälkeen ja Sarppa unohti keikautukset. Näitä lisää. Puomilla oli appari jälleen asemissaan pallon kanssa. Sara joko juoksi hyvällä vauhdilla puomin eikä pysähtynyt kontaktille tai sitten se pysähtyi, mutta vauhti ei sitten ollut niin hyvä. Näitäkin voisi tehdä useamminkin, mutta yleensä kuitenkin puomi on ihan ok. A:lla laitoin länget avuksi ja niiden avulla ylösmenot oli hyviä. Sara on kuitenkin tehnyt ylösmenot niin pitkään väärin, etten usko sen enää muuttavan tyyliään. Nytkin otin ylösmenoja ilman länkiä, mutta ohjasin koiran kunnolla ylösmenolle, jolloin se meni siististi.

RINNAN kepeille otettiin loivaa avokulmaa. Rin haki hyvin ekan välin. Umpikulmatkin sujui. Rytmiä on kyllä vielä haettava. Jo yden esteen takaa koira sai sellaiset vauhdit ettei se pystynyt enää rytmittämään oikein.

Rinnan puomisuoritukset oli hyviä. Se teki vauhdilla ja hyvällä pysäytyksellä. A:lle otin Rinnallekin länget ja ylösmenot oli siistejä. Alastuloilla tein ohjauskuvioita. Ekalla Rin lähti mukaan, seuraavilla pysyi.

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Parit tokot

Maanantaisissa HAU:n tokoissa tein lähinnä RINNAN kanssa. Ensin paikkamakuu rivinä. Olin välillä piilossa ja kävin pariin kertaan palkkaamassa. Hyvin se pysyi eikä viereisen koiran haukkuminenkaan haitannut. Se ei edes korvaansa liikauttanut haukkuvan koiran suuntaan.

Sitten seuraamista. Tein pitkää pätkää hihnassa ja hyvin se pysyy mukana. Sitten kontaktitreeniä perusasennossa Wilman häiriköidessä. Alkuun sain huomauttaa kontaktin tiputtamisesta, mutta sitten homma alkoi muistumaan mieleen. Pahin oli, kun Wilma kaiveli mun taskua! Häiriöt otettiin seuraamiseenkin. Häiriöistä Rin paransi vaan kontaktia. 

Nouto otettiin ensin tasamaanoutona käskytettynä. Hyvä oli, mutta menovauhti oli kiitolaukkaa ja tulo hitaampaa laukkaa. Loput noudot tehtiin hypyn kanssa. Niissä menossa ja tulossa ei ole eroa. 

Loppuun vielä ketjutteluna BH:n jäävät. Istuminen ei ole Rinnalla mielessä. Ekalla se nousi istumasta seisomaan ja sitten nousi vielä toisenkin kerran, kun tulin luokse. Seuruissa keuli ja luoksetulon ennakoi. Virettä on, mutta malttia tarttis lisää.

Otettiin Rinnalle myös haukuttamista. Rinna ei ensin meinannut lähteä Wilman leikkiin mukaan, mutta saatiin siitä sitten irti parit yskäisyt. Näillä jatketaan.  

SARA pääsi vielä lopuksi vähän tekemään. Otin siivekkeen kierrolla luoksetulon seisomisia ja maahanmenoja. Ihan ookoita oli. Sitten jääviä. Seisomisiin annoin pienen vartaloavun ja ne oli suoria. Vartaloapu nyt jotenkin sotkee istumisissa ja ne Sara helposti seisoi. Maahanmenot oli kurretuksen kautta ja ne oli nopeita!

---

Keskiviikkona treenattiin muutaman hengen voimin tuossa lähikentällä. RINNALLE pyysin avoimen luokan kokeenomaisesti. Seuruu oli sitä tuttua kamalaa ja alussa koira kyttäsi vielä lisäksi hyppyestettä. Liikkeestä maahanmenossa oli seuraaminen sitä samaa. Maahan koira meni vasta toisella käskyllä ja silloinkin jätti toisen kyynärän ilmaan. Luoksetulossa Rimppa varasti kahteen kertaan. Kolmannella kerralla se vasta malttoi odottaa kutsua. Vauhti ja stoppi oli hyvät. Käskin koiran suoraan sivulle, mutta se tuli eteen. Enempi erottelua näihin siis. Liikkeestä seisomisessa koira kyttäsi luoksetulon merkkejä eikä seuruussa pitänyt yhtään kontaktia. Nouto oli ihan ok. Hyppykin, mutta istumiseen tarvittiin kaksi käskyä. Kaukoissakin toiseen istumiseen tartti kaksi käskyä. Muuten hyvät vauhdot. Siellä sun täällä olisi siis vielä tekemistä. Rinnan työskentelymotivaatioon pitää olla tyytyväinen. Se tekee hyvällä innolla töitä palkattakin. Lisäksi liikkeiden välit on toimivat.

Tehtiin ryhmänä vielä paikallaanolot. Sekä makuu että istuminen oli molemmat moitteettomat. 

Korjauksena tehtiin ensiksi hyppyä. Nyt ei ollut mitään ongelmia. Toiseksi seuraamista. Mun pitää kävellä hieman hitaampaa. Rinnan seuraaminen näyttää silloin paremmalta. Lisäksi voisin aloittaa Rinnan kanssa seuraamisen vasemmalla jalalla. Se lähtee paremmannäköisesti mukaan silloin (Saralle lähtöjalka on oikea). Seuruutin koiraa takapalkan kanssa. Takapalkkakaan ei edistämistä korjannut, mutta kontakti ei vilahdellut taskuun välillä. Eli jatketaan näin. Mun pitää vaan olla ahkera ja tarkka, niin seuruusta tulee hyvä. 

Loppuun tehtiin haukuttamistakin. Laura sai Rinnan nyt hyvin haukkumaan. Tätä jatketaan.

SARALLE otin ruudun ja ohjatun noudon erottelua. Ruudut oli samalta merkiltä, merkiltä oikealla vieraat punaiset merkit valkealla nauhalla, vasemmalla vieraat keltaiset merkit maahanpiirretyllä viivalla. Samalta merkiltä oli ohjattu noutokin, kapulat merkin takana. Aluksi erottelu ei toiminut, mutta sitten Sara alkoi kuuntelemaan vihjesanoja ja erotteli liikkeet hienosti. Pari huomiota. Oikealle ruutuun koira menee takanurkkaan, vasemmalle se menee herkemmin etunurkkaan. Lisäksi pysäytyskäsky toimii ohjatussa, mutta ruutuun koira menee vaikka kuinka koittaisin koiraa pysäyttää...

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Metsässä

Metsäiltiin Caritan & Juuson kanssa Kattijäjärvellä. 

SARA teki janatreeniä. Se sai katsoa, kun Carita teki jälkeä ja lähetykset tehtiin heti perään. Jäljelle mentiin neljästä kohtaa, kaikki nostot vasempaan. Eka jana oli n. 5 metriä. Se hoitui hyvin. Toisella janalla keppi tuli tosi pian ja piti pitää huolta, että koira lähti ihan suoraan janalle, ettei se mennyt kepistä ohi. Tämä oli säätämistä ja lopulta koira pääsi jäljellekin. Se vaan nosti kepin, pudotti ja oisi jatkanut matkaa suorilta. Otin koiraa takaisin ja sain sen lopulta nostamaan kepin uudestaan. Ehkä tuo alun säätäminen ja vaikempi kepin paikka sai koiran tiputtamaan kepin? Kolmas jana oli myöskin n. 15 metriä. Siinäkin oli säätämistä, että sain koiran lähtemään suoraan. Keppi nousi nyt hyvin. Neljäs jana oli reilut 10 metriä. Se oli täydellinen!

Carita oli aiemmiin tehnyt RINNALLE jäljen. Se vanheni tunnin. Pituutta oli vajaa puoli kilometriä. Alun jana oli Rinnalle aivan liian haasteellinen. Jana meni kohdassa, jossa kasvoi korkeaa, tiheää kasvustoa. Rinna ei oikein ymmärtänyt jatkaa tarpeeksi puskan läpi. Helpotettiin sitten ja mentiin lähemmäs jälkeä. Rinna nosti jäljen, mutta lähti takajäljelle. Sitten se kääntyi ympäri ja lähti oikeaan suuntaan. Rimppanen jäljesteli hyvin. Pysyin nyt liinanmitan päässä ja välistä liina meni maassakin. Silti vauhti pysyi inhimillisena. Pikkasen koira siksakkasi jäljen päällä ja joitain kertoja se hukkasikin sen. Mutta etsi sen itse taas. Hukatessaan jäljen Rinna lähtee reilusti taaksepäin ja nostaa jäljen sieltä. Leveämmän polun ylitys onnistui. Myöskin nousut oli hyviä, laskussa koira hukkasi jäljen, mutta haki sen uudestaan. Keppien ilmaisut oli huonoja. Koira paristi vain nuuskaisi keppiä ja olisi jatkanut samantein. Näissä vaadin ilmaisua. Tosin pitäsi ottaa ilmaisuihin ihan käskykin, nyt käytän samaa mikä tarkoittaa vaan jälkeä... Välillä se meni selkeesti vaan kepin yli ja sai sitten mennäkin. Selvästi koira väsyi loppua kohden. Loppua kohden ehkä ilmaisut parani? Paras keppi-ilmaisu oli, kun liina kulki maassa ja itse tulin kauempana perässä. Ehkä Rinna toimii paremmin, jos sillä ei ole painetta niin paljoa?

Tallottiin vielä esineruutu. Kokoa sillä oli n. 50 x 50 m. RINNA ensin. Sillä oli kolme vierasta esinettä valmiiksi ruudussa. Taisi olla eka kerta, kun vieraat esineet oli valmiina paikoillaan? Ensimmäisen lähetyksen tein oikeasta laidasta, jossa perällä oli lompakko tms. Rinna taisi haistaa sen, muttei siltikään nostanut. Se lähti vasenta laitaa kohden ja toi sieltä tossun, joka oli ollut vasemmalla edessä. Toisella lähetyksellä nousi nyt se oikean takakulman esine. Kolmannen lähetyksen tein keskeltä, jossa oli puolivälissä matkaa pieni kori. Rinna selvästi bongasi sen, muttei oikein halunnut tuoda. Se vain nosti ja pudotti. Carita meni auttamaan ja Rimppa tarjosi koria sille. Lopulta menin itsekin apuun ja nyt Rin kantoi korin etulaidalle asti. Otettiin vielä lippiksen vienti koiran katsoessa. Se löytyi. Rinnan kanssa pitäisi työstää erilaisten esineiden nostoja. Ja käyttää monenlaisia materiaaleja esineinä. Rinna osaa lähteä lähetyksillä suoraan ja se irtoaa, mutta se saisi työskennellä paremmin. Taitaa nyt välillä vaan rallatella ruudussa, kun juoksentelu on niin kivaa. Sille pitäisi selkeästi asettaa rajat, mitä saa tehdä ja mitä ei.

SARALLE ruudussa oli myöskin kolme esinettä. Ekan lähetyksen tein vasemmasta laidasta, jossa puolivälissä oli joku rätti. Jouduin lähettämään koiraa useampaan kertaan ennenkuin koira lähti suoraan ja löysi esineen. Seuraava esine oli keskellä takana. Se oli muovinen krokolelu. Lähetyksellä koira lähti kieroon ja toi oikean etukulman esineen. Kroko olikin sitten vaikea. Sara tartti avut ennen kuin se löysi sen. Juuso kävi näyttämässä esinettä ja sitten koirakin se löysi. Saralla ei ole ollut aiemmin esineenä muovista, joten ehkä se ei haissut koiran nenään?

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Aamutokot

Lähikentällä. RINNA aloitti seuraamisella. Tein perusasennossa kontaktitreeniä samalla taskua kaivellen. Meinasipa olla vaikeaa! Sen jälkeen kuintekin seuruussakin silmät pysyi paremmin poissa sieltä. Palkkasin vasemmasta kädestä lelulla taakse. Siltikin seuruupaikka oli liian edessä. Huoh, paljon pitää vielä töitä tehdä, että Rinnan seuruusta tulee ideaali... Luoksetulon seisomaanpysäytystä tehtiin ensin maalin kierroilla, sitten luoksetulona. Stopit oli hyviä, mutta luoksetulona tehdessä odottaessani hetken, koira ehti tarjota jo makuutakin. Loppumatkaan tarvitaan lisää vauhtia. Nyt Rinna tulee vauhdilla stoppiin asti ja siitä eteenpäin hitaammin, laukaten kuitenkin. Kaukoista tehtiin ensin maasta istumaan nousuja paristakymmenestä metristä. Oli ok, mutta kerran koira juoksi luokse...
Rutiineja ja kokonaisuuksia tuo koira tarvitsee lisää :p

SARALLE vain luoksetulon pysäytyksiä maalinkierrolla. Stopit oli ok Saraksi, vähän kyttäili palloa. Maahanmenot oli hyviä. Niitä onkin työstetty sisällä.

Treenejä

Lenkki suunnattiin lammen takaiseen metsään. Siellä vähän treenattiinkin. SARALLE janatreeni. Tein lyhyen jäljen, johon katsoin kolme janakohtaa. Kaikki jäljennostot oikeaan. Jokaisen janannoston jälkeen oli keppi. Koira näki jäljen teon. Maa oli pohjakasvitonta. Eka jana 5 metriä. Se oli suoraa menoa. Kepistä tosin koira meni yli. Otin takaisin ja toisella yrittämällä keppikin nousi. Siitä pelkkä kehupalkka. Kepit oli ihan tuoreita, juuri metsästä kerättyjä eli hajua ilmeisesti ei ollut ihan riittävästi. Toinen jana oli 10 metriä. Sekin oli suoraan. Jäljen koira nosti hyvin, mutta sitten teki ympyrän ja taas lähti oikeaan suuntaan. Nyt nousi keppikin. Siitäkin kehupalkat. Vika jana oli 15 metriä. Sekin melko suoraa menoa. Jälki nousi hyvin eikä kepin ilmaisussa ollut ongelmaa. Tähän oli hyvä palkata koira ja lopettaa. Kaikki janat onnistui ja Sara meni janat matalalla nenällä. vaikka näkikin jäljen teon.

RINNALLE oli tarkoitus päästä puuttumaan rynnimiseen. Tein sille lyhyen jäljen kolmella kulmalla (kaikki oikeaan). Kulmien jälkeen oli kepit. Janan koira rynnisti vauhdilla, muttei silti juossut jäljestä yli vaan nosti sen hyvin (janalta vasempaan). Koira oli tässä vaiheessa pitkässä liinassa ja ekalla kepillä tulikin ongelmaa liiasta vauhdista. Kepin paikallistamiseen meni aikaa. Otin sitten koira lyhyelle liinalle ja pidättelin liiasta vauhdista. Silti se onnistui vähän liikaa ryntäilemään. Kulmissa koira ei kuitenkaan eksynyt ja kaikki kepit se ilmaisi. Vauhdista huolimatta Rinna pysyi hyvin jäljellä. Kulmissakaan se ei mennyt metriä enempää yli.

Sitten esineruuduksi kapea noin 35-metrinen suikale. En tehnyt syvempää, että näköyhteys säilyi perälle asti. Puoliväliin laitoin ison lelun näkyville ja taakse puskaan pienempi lelu piiloon. SARA ensin. Sara nosti esineet ongelmitta järjestyksessä, ekalla lähempi, tokalla kauempi. Ekalla otin luovutuksen ja ilman palkkaa lähetin koira uudestaan. Tokalla palkkasin vauhdista. Luovutuksia pitäisi vissiin treenata, kun koira hypähti päin :p

Omalla vuorollaan RINNA ryntäsi suoraan ruudun taakse ja toi takaesineen ensin. Nytkin otin luovutuksen ja lähetin koiran palkatta uudestaan. Palkkaamattomuudesta huolimatta Rin lähti taas vauhdilla. Se juoksi taas päähän asti, sitten haravoi aluetta etulaidalle, lähti taas taakse, jälleen eteen ja sitten vasta löysi esineen. Se juoksi monta kertaa lelun yli, eikä muka huomannut näkyvissä olevaa isoa lelua?! Noh, Rinnan työmotivaatioon pitää olla tyytyväinen. Se ei lopeta ennen kuin löytää. Rinnallekin pitää luovutuksia vielä hioa. Sekin hyppäsi päin ja lisäksi mälväsi esinettä suussaan. Mälväys loppui pitokäskyllä. Eli jatkossa käsky ennen kuin koira alkaa mälväämään.

Koirat ralletteli suossa itsensä siihen kuntoon, että kotimatkalla käytin koiria uimassa lammessa. SARA oppi hyppäämään laiturin päästä :) RINNAKIN hyppäsi pari kertaa, mutta sen enempään ei rohkeutta riittänyt, koira vain jäi vikisemään laiturille Saran hypätessä. 

---

Illemmalla SARAN aksoissa tehtiin maanantaista Muotkan rataa. Kolmosen tein takaakierrolla + päällejuoksulla. Putkella ohjaus seinän puolelta, jolloin seuraaville hypyille koiralle tuli luonnolliset jatkumot. Päällejuoksuissa olin joko liian aikaisessa tai liian myöhässä... Niitä pitäisi vielä treenata. Kepeillä tarvittiin multa malttia. Kunhan vain annoin koiran lähteä rauhassa kepittelemään, se kyllä löysi oikeaan aloituspaikkaan.


RINNAN kanssakin tehtiin. Se lukee paremmin mun ohjausta päällejuoksussa. Olin sen kanssa vaan jatkuvasti myöhässä ja sen tiellä, jolloin rima tippui herkästi. Myös kääntyviä hyppyjä pitäisi Rinnan kanssa enempi treenata, esimerkiksi ysillä oli rima herkässä. Kepit oli ekaa kertaa radalla paljaana. Rimppa kuitenkin keskittyi ja pujotteli ne virheittä!

tiistai 10. heinäkuuta 2012

Töitä ja huveja

SARAN kanssa kisattiin pari kolmosten agirataa Purina Openissa. Kumpikin rata tosin loppui jo aika alkuun. Eka rata oli Esa Muotkan rata. Siinä Sara varasti keinun kontaktilta, joten otin keinun uudestaan ja sen jälkeen poistuttiin lyhintä mahdollista reittiä. Toisella radalla tuomaroi Martti Salonen. Alussa mun rintamasuunta osoitti väärää estettä, minkä Sara kävi sitten hyppäämässä. Siltäkin radalta siis HYL. Jatkettiin vielä rataa siihen asti kunnes Sara rykäisi rumasti A:lle. Otin A:n uudestaan ja jälleen ulos radalta. Koira ei näyttänyt tempauksellaan satuttavan itseään, mutta pitää vielä seurailla sitä. Saran A:n suoritustyyliä tuskin pystyn enää muuttamaan, mutta omaa ohjausta voin. Eli alan omalla käytökselläni pitämään huolen siitä ettei koira enää ryntää rumasti esteelle vaan tekee sen turvallisemmin.

Pistetääs muistiin Muotkan rata. Siinä oli mukavia treeniaiheita.


---

Kisoista jatkettiin Nina Mantereen tokokoulutukseen Sirkuskentälle. Syyniin otettiin RINNAN seuraaminen, etenkin siinä pään (silmien) suunta. Rinnahan siis välillä tai useinkin vilkuilee oikeaa taskua. Kuulemma sitä ei huomaa muut kuin minä ellei ihan erikseen sitä seuraa. Näyttää siis hyvältä näinkin. Kieltämään en Rinnaa tuosta ala, mutta koitan vahvistaa kuintekin halutumpaa käytöstä. Lelu kainalossa aiheuttaa edistämistä, lelu vasemmassa kädessä on parempi. Lisäksi voidaan tehdä häiriöitä sekä perusasennossa että seuruussa. Silloin virhe korostuu ja pystyn ohjaamaan koiraa oikeaan suuntaan helpommin. Häiriöksi myöskin oikean taskun rapistelut.

Toiselle kierroksella katsotiin luoksetuloa. Siinä Rinnan ongelmana on liika vauhti. Eli eteentullessa koira törmää ja suoraan sivulle tullessa se juoksee ohi. Tällä kertaa eteentulot toimi. Koira ei törmännyt kertaakaan. Asennot oli vähän vinot, mutta ne pitää treenata erikseen kuntoon. Jatkossa kun koira törmää niin torut, mutta voisin myös kokeilla "itkua" kun sattui niin paljon. Sivulletuloihin vaan treeniä lisää. Lisäksi voisin toistaa käskyn koiran ollessa lähellä. Koiraa jätettäessä se liikauttaa herkästi tassuaan. Näihin pitää puuttua heti.

Loppuun otettiin vielä paikallaanmakuu rivissä. Rinna makasi alkuun hyvin, mutta sitten meni lonkalleen. Kävin korjaamassa ja hetken päästä koira oli jälleen lonkallaan. Oiskohan sillä selässä jumia? Jatkossa ei nosteta koiraa ylös asennon korjaamiseksi vaan asetellaan se uudestaan. Lisäksi opetan saman kuin Sarallekin, eli sen mitä makuuasento tarkalleen ottaen tarkoitaa.

Koulutuksen jälkeen otin SARAN vielä kentälle. Tehtiin suoralla seuraamista, jääviä ja luoksetuloa. Sitten eteenmeno samalla suoralla ja suoraanhan se läksi! Lelua ei ollut, joten käskin koiran maahan ja maahan se meni.

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Rinnan MH-kuvaus

Suomen Basenjit ry järjesti MH-luonnekuvauksen Espoon Oittaalla Suur-Helsingin Spanielikerhon majalla. Kuvaajina toimi Mikael Laine ja Heidi Kaatiala. RINNA pääsi kuvattavaksi. 

---

     1a KONTAKTI Tervehtiminen 4 (Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen)
     1b KONTAKTI Yhteistyö 3 (Lähtee mukaan, mutta ei kiinnostu TO:sta)
     1c KONTAKTI Käsittely 3 (Hyväksyy käsittelyn)     2a LEIKKI 1 Leikkihalu 3 (Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee)
     2b LEIKKI 1 Tarttuminen 1 (Ei tartu esineeseen)
     2c LEIKKI 1 Puruote ja taisteluhalu 1 (Ei tartu esineeseen)     3a TAKAA-AJO 1. kerta 3 (Aloittaa etenemisen hitaasti, voi lisätä vauhtia, seuraa koko
     matkan saalista)
     3a TAKAA-AJO 2. kerta 4 (Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille)
     3b TARTTUMINEN 1. kerta 2 (Ei tartu, nuuskii saalista)
     3b TARTTUMINEN 2. kerta 3 (Tarttuu saaliiseen epäröiden tai viiveellä)     4 AKTIVITEETTITASO 3 (Tarkkaavainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja)     5a ETÄLEIKKI Kiinnostus 2 (Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja)
     5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio 1 (Ei osoita uhkauselkeitä)
     5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus 1 (Ei saavu avustajan luo)
     5d ETÄLEIKKI Leikkihalu 1 (Ei osoita kiinnostusta)
     5e ETÄLEIKKI Yhteistyö 1 (Ei osoita kiinnostusta)     6a YLLÄTYS Pelko 1 (Ei pysähdy tai pysähtyy nopeasti)
     6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio 2 (Osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä)
     6c YLLÄTYS Uteliaisuus 5 (Menee haalarin luo ilman ohjaajan apua)
     6d YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko 1 (Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai 
     väistämistä)
     6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus 1 (Ei osoita kiinnostusta haalariin)


    
     7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko 3 (Väistää kääntämättä pois katsettaan)
     7b ÄÄNIHERKKYYS Uteliaisuus 5 (Menee räminälaitteen luo ilman apua)
     7c ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä pelko 1 (Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihtelua tai 
     väistämistä)
     7d ÄÄNIHERKKYYS Jäljellejäävä kiinnostus 2 (Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta 
     yhdellä ohituskerralla)     8a AAVEET Puolustus/aggressio 2 (Osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä)
     8b AAVEET Tarkkaavaisuus 3 (Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta
     tai koko ajan toista)
     8c AAVEET Pelko 2 (On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkan ottoa)
     8d AAVEET Uteliaisuus 4 (Menee katsomaan, kun ohjaaja on edennyt puoliväliin)
     8e AAVEET Kontaktinotto aaveeseen 4 (Ottaa kontaktia itse aaveeseen)


  
     9a LEIKKI 2 Leikkihalu 2 (Ei leiki - osoittaa kiinnostusta)
     9b LEIKKI 2 Tarttuminen 1 (Ei tartu esineeseen)    10 AMPUMINEN 1 (Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön)---

Etukäteen en osannut tehdä odotuksia Rinnan käyttäytymisestä, mutta näin testin jälkeen täytyy sanoa ettei yllätyksiä tullut. Tunnen koirani näköjään paremmin kuin kuvittelinkaan :p

Rinnahan on vähän pidättyväinen. Arjessa pidättyneisyys näkyy eniten siinä, ettei koira pidä vieraiden ihmisten käsittelystä. Se sietää sitä, muttei pidä. Normaalisti koira leikkii kyllä vieraidenkin ihmisten kanssa, mutta nyt tilanne tai leikittäjä oli koiran mielestä outo. Tuomarit tulkitsivat sen koira ujoudeksi. Se ujous esti toiminnan, vaikka koira olisikin halunnut mennä. Toisaalta Rinna kyselee minulta usein lupaa toimia ja en tiedä odottiko se nytkin lupaa. Etäleikkijä ei Rinnaa alkua enempää kiinnostanut. Osion lopuksi mentiin katsomaan lähempää ihmistä ja piiloa. Piilon koira katsasti heti, ihmisen pienellä viiveellä.

Aktiviteettia mitattaessahan Rinna lähinnä söi ruohoa ja nappasi pari ötökkää. Eli yksittäisiä toimintoja oli, koira ei kuitenkaan muuttunut rauhattomaksi. Tuomarin sanoin se pysyy henkisesti kasassa. Toimitakykyä tältä koiralta kuitenkin löytyy. Haalarilla ja räminälaitteella se meni itse tutkailemaan tilanteen eikä ne jääneet kummittelemaan. Aaveilla Rin räksytti mun edessä ja potki multaa päälle :p Se ei heti mennyt aaveiden luokse, vaan meni sitten kun lähdin kävelemään aavetta kohden. Edelleen se väliilä haukkui aaveita. Tässä toisaalta oli pidempiaikainen ärsykekin. Rinna reagoi selkeästi säihähtämällä, pelot oli kuitenkin hallittuja ja Rinna hallitsi tilanteet. Jäjellejäävät muistikuvat oli heikot. Rinna ei menneitä muistele.

Laukauksiin Rinna ei reagoinut. Tässä se leikki minun kanssa ihan normaalisti. Paikallaanollessa ammuttaessa se käänsi päätä äänen suuntaan, kuurohan se ei toki ole :p 

Rimppanen oli koko testin ajan oma itsensä ja testin jälkeenkin. Se ei kuormittunut testin aikana vaan nollasi itsensä hyvin - kuten arjessakin eri tilanteissa.


Treenilöitä

Päivällä RINNA sai ajettavakseen n. 100-metrisen jäljen lähiniityllä. Alku suoraa, puolivälissä terävä kulma oikeaan ja sen jälkeen kaarrosta. Keppejä oli kolme; janan jälkeen, kulman jälkeen ja lopussa. Jälki vanheni reilun tunnin. Kasvusto oli korkeaa, paikoin polviin asti. Koira kuintekin ajoi jäljen matalalla nenällä. Jäljelle mentiin janamaisesti. Koira tarkisti jäljen ensin oikeaan suuntaan, mutta lähti kuitenkin sitten takajäljelle. En päästänyt ja hetken kiskottuaan koirakin kääntyi ympäri. Vähän oli taas liikaa intoa. Alkuosa mentiin siististi jäljen päällä. Sitten ennen terävää kulmaa koira tarkisteli harhajälkiä, mutta palasi sitten omalle. Kulmassa sama homma ja koko loppujäljen se tarkisteli harhoja. Oman jäljen koira kuitenkin joka kerta valitsi. Keppi-ilmaisut oli ok, ei parhaita, mutta ihan kelvollisia.

---

Yöllä sateen jälkeen tein kummallekin n. 100 metriset jäljet lähipuiston nurtsille. Kumpikin oli n. 100 metriä pitkä ja niissä oli kulmat vasempaan. Kepit (3) oli janan jälkeen, ennen kulmaa ja lopussa. 


Jäljet vaheni puolisen tuntia. Siinä välissä tottisteltiin. Vein ensin lelun eteenmenoa varten SARALLE. Sitten tehtiin seuraamista, jääviä sekä luoksetuloja eteenmenosuoralla. Niissä ei kummempia. Ja johan koira lähti lähetykselläkin suoraan! Tämän jälkeen yksi leluton, jossa käskin maahan ja vielä lelulle juoksu. Hyviä oli.


RINNAKIN teki samoja. Seuraamista tehtiin lelu kainalossa. Pikkasen se näinkin edistää ja poikittaa, mutta kontakti oli ainakin nyt hyvä. Luoksetuloja tein suoraan sivulle ja eteen. Sivulletuloissa koira juoksee ensin ohi :p Eteentuloissa se taas törmää... Otin nyt avuksi lelun, jota pidin molemmin käsin edessä. Näin koira jarrutti ajoissa eikä törmännyt. Näitä lisää. Sitten vielä eteenmenoa. Hyvin se lähtee.


SARA oli nähnyt jäljen tallaamisen ja lyhyt janakin onnistui nyt hyvin. Jäljestäminen sujui Saralta ihan hyvin. Kulmassa se haki ensin suuntaa, mutta sitten kääntyi oikeaan suuntaan. Kaikki kepit nousi.


RINNA osasi janan, mutta itse tein lähetyksen väärästä paikkaa. Eka keppi tuli ihan siihen, mistä koira nosti janan. Ilmaisu olikin sitten vähän huono, jouduin käskemään koiraa korjaamaan. Muuten mentiin aika junana. Pikkasen liikaa vetoa siis oli.

lauantai 7. heinäkuuta 2012

Usko loppuu väärään aikaan

RINNAN agin aluevalmennusryhmä tapasi tänään Ojangossa Vuokkoset Areenalla. 

Kuva

Otin alun ensin kolmannen ja neljännen esteen välissä seisoen. Eka kerralla koira suoritti kaikki hypyt, mutta sen jälkeen jäi järjestäen kakkoshyppy välistä. Nyt siis treeniin vinot hypyt. Eniten käytettiin aikaa esteillä 4.-5. ja 11.-14. Kummassakin työstettiin koiran käännettävyyttä. Kyllähän se kääntyy, kun vaan ohjaan. Rinnan kanssa vaan helposti luovutan enkä usko tarpeeksi itseeni :p

Rimoja tuli tällä kertaa paljon alas. Rinnan hyppyarviot meni pieleen ja se saattoi pudottaa riman etuosallaankin. Keinonurmipohja taisi olla syynä. Eli jatkossa lisää treeniä eri alustoilla.

Katsastettiin myös A ja puomi. A:lla ylösmeno onnistui nyt joka kerta siististi. Alastulot toimii, mutta koira ei kestä vielä liikehäiriöitä. Ne mukaan. Puomikin suijui hyvin, mutta siihen myös lisää liikehäiriöitä.

Tehtiin vielä itseksemme keppejä. Nyt kepit meni oikein lähes joka kerta! Rinna sietää niin etupalkan kuin minun seisomisen keppin lopussa. Lisäksi vierellä kävellen onnistuu.

perjantai 6. heinäkuuta 2012

Sekalaiset treenit

SARAN aksatreeneissä käytettiin hyväksi edellispäivän Purina Openin Esa Muotkan kakkosluokan rataa. Menin radan ensin Saran kanssa ja sitten aika lennosta vaihdoin koiraksi RINNAN. Ohjasin Rinnaa samanlailla kuin Saraakin, mutta kun Rinna ei ole Sara. Positiivista oli kuitenkin se, ettei penne lähtenyt rallattelemaan omiaan vaan se yritti ymmärtää.

Lisäksi tehtiin hyppytekniikkana set pointia. RINNALLA apuhypystä oli okseriin kuusi jalkaa, okserin korkeus vaihteli 50-55-65-65-30 cm. Kuudessaviidessä oli tasaokseri, muissa eturima alempana. Rinna tyyli ei ollut siistein rimojen ollessa korkeimmillaan. SARALLA hyppyjen väli oli neljä jalkaa ja okserin rimat oli ensin 30 sentissä, sitten 35 sentissä ja lopulta jalasten päällä. Saralta sujui. RINNA vielä kepitteli. Se osaa joka kerta paremmin :)

Tokoiltiinkin. SARAA seuruutin ensin esteitä päin. Alkuun jouduin huomauttamaan kontaktin tiputtelusta, mutta sitten alkoi sujumaan. Tehtiin myös pitkää suoraa seuraamista kentän päästä päähän. Hyvin se vaan jaksaa. Jääviä otettiin välissä. Istumiset oli hyvin. Seisomisiin annoin pienen vartalonkääntöavun ja koira suoritustui. Maahanmenoihin annoin kunnon avut. Seisomisen vartaloapu on jo niin pieni, ettei sitä huomanne. Maahanmenoihin pitää ottaa suuret avut kuuria, jotta saadaan nopeutta lisää. Lisäksi jumpattiin kaukoihin uusia oravavaihtoja. Lopuksi vielä eteenmenoa.Taas koira lähti ekalla ihan vinoon. En taaskaan tehnyt tallauksia...Tarttee varmaan tehdä nyt helpottuina, että saadaan varmemmin suorat juoksut.


RINNAN seuraamista katsastettiin. Välillä se pitää hyvin kontaktia, mutta välillä koira katsoo jonnekin taskuun päin. Tähän avuksi nyt kainalosta palkkaus. Aiemmin olen kokeillut kainalosta palkkaamista, mutta silloin koira tuli liian väljästi mukana. Nyt kulki kuitenkin hyvin. Sitten hyppynoutoa. Ensin koira kapulan kanssa esteen taakse vinoon ja sitten vinoja heittoja. Alkuun heitettäessä Rin rynnin vain kapulalle, mutta sitten alkoi malttaa hypätäkin välissä. Aika hyvin koiralta sujui vinotkin heitot, ihan vinoihin se toki vielä tartti avut.

Ex-blogi

Entinen blogi löytyy osoitteesta: http://www.vekra.vuodatus.net/

Muokattu 1.9. klo 21.20
Vuodatuksen blogimerkinnät on liitetty mukaan. Niistä puuttuu kuvat ja kommentit, mutta tekstit on luettavissa.

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Yötottikset


Treenattiin illasta Merjan ja Lauran kanssa Talissa. Ensin ammuttiin. Koirat sai syödä lihapateeta. RINNA ahmikin sitä. SARAKIN alkuun, mutta sitten se otti paineita eikä enää kyennyt syömään, vinkui vaan. Kokeiltiin toista tyyliä. Laitoin Rinnan aitaan kiinni ja leikitin Saraa. Toimi. Sitten seuraamista. Ekaan laukaukseen koira reagoi, mutta jatkoi samantien seuraamista. Toiseen se ei reagoinut mitenkään. Jatkettiimpa sitten vielä. Leikki sujui, mutta seuraamaan koira ei enää kyennyt. Eli takapakkia tuli :/ Laukauksia tuli nyt 10. Vähempikin olisi riittänyt, nyt en vaan jostain syystä osannut lopettaa ajoissa... Sara on kuitenkin siitä mukava eläin, että se palautuu suht nopsaan. Nytkin hetken päästä koira oli ennallaan. Laitoin Saran Merjan autoon ja ammuttiin muille vielä lisää. RINNA oli edelleen aidassa kiinni. Se kuunteli yhteensä 14 laukausta ilman reagointia.Sitten esteiden pariin. SARA teki metrihyppynoutoa 600-grammasella kapulalla. Ei ongelmia. Noutoa tehtiin myös loivemmalla A-esteellä. Siinäkään ei ongelmia. Tein myös vinoja heittoja, koira osasi niissäkin suorittaa esteen palatessaankin. Jyrkässä A:ssa laitoin pallon toiselle puolelle aivan esteen juurelle. Alastulot oli nyt nättejä. Näitä kuitenkin vielä lisää ennen kuin yhdistän noudon tähän. Lopuksi vielä eteenmenoa. Olin heittänyt lelun jo aikaisemmin kentän laitaan koiran näkemättä. Hyvin se lähti, mutta vinoon. Vasta kun lähetin ihan läheltä, se juoksi suoraan pallolle. Hajutallaus jäi nyt tekemättä. Jatkossa se mukaan. Tehtiin vielä lisää eteenmenoja. Ne oli hyviä. Suoria ja maahanmenot sujui.RINNALLE kokeilin ensin 600-grammasen kapulan noutoa maalla. En muista onko se aiemmin sen painoista nostanut. Nyt kuitenkin vaikutti siltä, että mitä painavampi, niin sen kivempi :p Eli helposti menee saalistukseksi. Tehtiin kapulan kanssa myös loivia A-esteitä. Ei muuta ongelmaa kuin se, että koira ei vielä tiedä, että estekin kuuluu suorittaa... Hyppynoutoa tehtiin samaisella kapulalla metriselläkin esteellä. Ensin hyppäytin koiraa ilman kapulaa ja hyvin sujui. Sitten kapulan kanssa ja hyppytekniikka oli rumaa, etenkin menohypyssä. Koiran mielessä oli vain kapula eikä se keskittynyt hyppäämiseen. Ei siis jatkkossa heittoja, kapulan viennit vain. Jyrkkää A-estettä tehtiin pelkästään. Sujui. Sitten eteenmeno. Käytiin koiran kanssa viemässä lelu ja koitin seuruuttaa sen poispäin. Koira ei keskittynyt, oli rumaa. Eteenmenolähetyksen tein perusasennosta. Hyvin läksi. Tehtiin seuraamista myös henkilöryhmässä. Sujui sitten, kun sain ensin koiran lopettamaan esteiden kyttäämisen. Lisäksi Rin teki paikkamakuuta minun ollessa selin. Laitoin koiran maahan arkipaikallaanolokäskyllä. Muuten sujuikin hyvin, mutta lopussa koira oisi mieluusti vapauttanut itse itsensä.---Eilenkin treenattiin. Olin töissä Purina Openissa. Koirat oli mukana ja kisojen jälkeen ne pääsi vähän treenailemaan. RINNA teki keppejä paljaaltaan. Sillä oli liikoja kierroksia eikä kepittely meinannut onnistua. Putkea kohden sujui vielä juuri ja juuri, mutta putkesta vauhtia otettaessa vauhtia oli vaan liikaa. Ekan välin koira haki, muttei taipunut enää seuraavaan.SARAN kanssa tehtiin ykkösten rataa. A ja puomi meni sujuvasti. Keinusuoritus vois olla nopeempikin.