maanantai 31. elokuuta 2020

Patteja siellä ja täällä

Sasu-Nasu

DOTIN
leikkaushaavan pattia ei ehditty lekurissa näyttää, kun se jo hävisi. Taisi siis olla reaktio tikkilangasta. Koiran pattimäärä on kuitenkin vakio ja sille on ilmestynyt pieni kiinteä patti suun limakalvon alle. Pistetään seurantaan.


SARALLE ilmestyi nesterakkuloita kuonoon ja rintaan. Paras arvaus on se, että koira on törmännyt jättiputkeen. Seurataan tätäkin.

Rakkula kuonossa
Puhjenneen rakkulan jälki



Muok. Ja koska ei kahta ilman kolmatta, niin RINNALLE on ilmestynyt patti hännän tyveen. Seurataan sitäkin. Toiveissa on rasvapatti.

perjantai 28. elokuuta 2020

Kuusi!

DOT kävi pitkästä aikaa nosen kimppatreeneissä. Itsenäisesti en saa aikaiseksi lajia treenattua, joten edellisistä nosetreeneistäkin on aikaa. Oon huonosti ehtinyt kesän kimppatreeneihin ja nytkin tultiin hyvin myöhässä paikalle. Piiloja oli valmiina kuusi, joten tehtiin niinkin typerästi, että etsittiin ne kaikki putkeen. Dotilla on ollut ongelmana motivaatio ilmaisuihin. Se työskentelee, mutta ilmaisee löydön vasta kun muutakaan parempaa ei löydy. Keväällä nosetettiin ahkerasti ja panostettiin juurikin löytömotivaatioon. Nytkin kävin katsomassa piilojen paikat ennen koiran suoritusta, jotta saisin palkattua koiraa heti löydöstä. Dot oli ihan super. Se etsi nopsaan ja sillä oli motivaatiota löytöä kohtaan ilmaista piiloa monta kertaa. Kuusi piiloa oli kuitenkin liikaa ja viimeisellä koira ehti keskittyä myös ohi menevien koiriin (joskin vain murisemalla,  ei haukkumalla!).

Dot pääsi myös kuokkimaan tän viikon vepetreeneihin. Se teki ekaa kertaa pelastysrenkaan hakua veneestä.  Vähän jännitin, mitä mieltä koira on sitä seuraavasta renkaasta, muttei se Dotia häirinnyt. Saatiin vielä oikein mikkihiiri merihässä -efekti,  kun ohimenevä vene nostatti aallot. Dot on kyllä sisukas!   

Dotilla oli myös synttärit ja Dopsi-Popsi  täytti jo 6 vuotta!

sunnuntai 23. elokuuta 2020

Arki

En tiedä onko sterkasta johtuvaa vai mitä, mutta Dotista on tullut arjessa miellyttävämpi. Se on aina reagoinut asioihin heti hyökkäämällä.  Nyt tähän on saatu välillä viivettäkin mukaan, jolloin ehdin minäkin reagoida ennen hyökkäystä. Dot saattaa jopa hyökkäyksen sijaan ottaa kontaktia. Hyökkäykset on myös nopeammin ohi kuin ennen. Ne alkaa nopeasti, mutta myös loppuu nopeasti. Ihan vain hihnalla hyökkäyksen blokkaus saattaa jo lopettaa touhun siihen eikä koira enää kiinnostunut hyökkäyksen kohteesta. Sen eka reaktio kun on hyökkäys ja hihnalla blokkaus antaa koirallekin aikaa miettiä järkevävämpää reaktiota. 

Dot on aina ollut ahne ja siten helposti vietävissä. Ongelmana on ollut, ettei koira ole kestänyt namituksessa hetkenkään taukoa. Nyt kestää. Se pystyy myös leikkimään (repimään hihnaa) ohituksissa. 

Dot kävi tänään HSKH:n arkitokokoulutusohjaajakurssilla harjoituskoirana. Lähdin hakemaan hyvää kokemusta ja se saatiin! Samassa treeniryhmässä oli tuijottava bc. Se pahin mahdollinen. Sain pidettyä Dotin kiireisenä ja tauottaessa laitoin sen makaamaan toiseen suuntaan. Saatiin tehtyä hyviä kohtaamistreenajä, sillä bc oli treeneihinsä keskittyvä eikä tuijotellut kuin vapaalla. 

Hienoa oli myös huomata varsinaisen treenin ulkopuolella ehkä ekaa kertaa Dotilta murinaa koiraohituksessa suoran hyökkäyksen sijaan. Kerkesin kiinnittää koiran huomion muualle eikä Doo hyökkäillyt. Lisää murinaa siis, kiitos :p 

Vaikka nousussa ollaankin, niin Dot vielä vilauttelee vanhoja tapojaan. Viime viikolla se kävi tutun koiran päälle. En ehtinyt taaskaan nähdä tilannetta vaikka olin vieressä. Se vaan tulee niin salamana. En myöskään ollut yhtään varautunut tuohon käytökseen tutun koiran kanssa :/

Liikkuva kakka
Ennen arkitokoa käytiin tekemässä vähän agilityä. Dotin agin treenaus on nyt supistunut lähinnä puomitreeniin ja siinäkin tehdään lähinnä alastuloa tai targettitreeniä. Kun kroppa ei ole vielä palatunut sterkasta, niin keskitytään vaan puomiin ja tehdään siitä super :p  

torstai 20. elokuuta 2020

Fyssarikäynti


DOT kävi fyssarilla tiistaina ekan kerran sitten leikkauksen. Arvatenkin jumia löytyi, ei kuitenkaan niin pahasti kuin joskus on ollut. Nyt eniten jumissa oli lavat ja selkä siitä eteenpäin. Dotin askel on ollut leikkauksen jälkeen lyhyt. Käsittelyn jälkeen liike oli sulavampaa. Edelleen nahan alla tuntuu sulavat tikit sulamattomina. Toisessa päässä leikkausarpea nahan alla on patti, jonka olen ajatellut liittyvän sulamattomiin tikkeihin. Se kannattaisi kuulemma näyttää kuitenkin lekurillekin, joten varasin siihen ajan. 

Seuraava fyssarointi on kuukauden päästä. Sitä odotellessa koiraa voi venytellä edestä ja takaa sekä sivusuuntiin. Arpea saisi myös verrytellä. Olen sitä silitellytkin, mutta saapi näköjään olla ronskimmat otteet :p


torstai 13. elokuuta 2020

Viikon rallit ja vepet

Viime rallyreeneihin mennessä pelkäsin, sillä RINNAA ei ollut purettu. Huoli oli aika turha eikä suoriutuminen ollut katastrofaalista. Rinnan into näkyi kamalana edistämisenä etenkin oikean puolen seuraamisessa. Kylteillä se oli kuulolla ja teki annetut tehtävät. Koira ei äännellytkään ennen putken suoritusta. Silloinkaan koira ei haukkunut putkeen mennessä vaan vasta sen jälkeen haukku oli herkässä. Siihen edistämisien auttaisi ihan vaan varmempi perusasentojen hallinta. Jatketaan siis perusharjoituksia.

Tarttis ihan käydä kyltit läpi, että tietäisin paremmin missä mennään Rinnan osaamisen kanssa. Radalla oli suuntaa muuttavia käännöksiä, joissa koira kääntyy ohjaajaa kohden. Jotenkin nämä on kokonaan jäänyt ottamatta treeniin. Samoin radalla oli peruutus ohjaajasta poispäin. Sekään ei hallussa, mutta voisi priorisoida voittajaluokan hallitsemiseen ennen mestariluokkaa.  

Viime vepetreeneistä saatiin videoo :) Rinna suoritti veneestä hypyn, veneen tuonnin sekä viennin. Edelleen kaikki on herkkää. Varmuutta tarvitaan kaikkeen tekemiseen vielä.






DOT pääsi myös vepeilemään. Nämä oli sen toiset vepetreenit tälle kautta ja viime kaudellakin se ehti tehdä ehkä yhden käden sormilla laskettavan määrän treenejä. Toki asioita on vahvistettu maalla ja lelun noudoilla vedestä. Tuonnissa vene oli liian suuri häiriö vielä eikä Dot pystynyt tuomaan noutamaansa lelua käteen asti ilman kehotuksia. Vahvistetaan asioiden tuontia käteen asti eri häiriöissä ja opetetaan rutiinia sekä palkkausta. Dotille on toiminut parhaimpana rannalla odottava kuppi, mutta nyt vene oli liian kiinnostava. Jatkossa otetaan lyhempiä matkoja, sillä haluan koiralle parempaa fokusta tehtävään eikä kehittävän mitään omia fiksaatioita. Nyt se veneessä ollessaan kyttäsi vähän airoja ja uidessa vilkuili ympärilleen.





maanantai 10. elokuuta 2020

Kisaamassa

Eilen kävin kisaamassa agilityä. Kisakoirana oli Dotin sisko Sindi. Edellisviikolla käytiin ainoan kerran treenaamassa. Sindi ja Dot on aika samanlaisia ohjata, joten kulttuurishokkia ei tullut. 

Sindi kisaa kakkosista ja olipa mukava päästä tekemään yksinkertaisia rataprofiileja. Tulokseksi tehtiin kaikilla kolmella radalla kympit parilla riman pudotuksella ja kielloilla (sijat 3., 1. ja 2. :D). Virheet tuli sellaisissa kohdissa, joissa ne olisi voinut sattua Dotinkin kanssa. Oiskohan ohjaajassa jotain vikaa :p Sindillä oi myös välillä äitiä ikävä, mutta hyvin tsemppasi. Sää oli helteinen, mutta oma kunto loppui vasta vikan radan loppusuoralla. Tai siinä vaiheessa ekan kerran ajattelin omaa jaksamista. Lisäksi vikalla radalla unohtui jo Sindin eri käskyt :p

Jotain tuli myös opittua. Vikan radan jälkeen huomasin, ettei ohjaaminen loppunut samanlailla virheisiin kuin Dotin kanssa. En jäänyt niitä kesken suorituksen miettimään. Pystyn siis siihen, mutta se pitää vaan saada toimimaan. 




Tänään DOT kävi taas treenaamassa agia. Tehtiin tällä kertaa hyppytekniikkana set pointia. Nostin rimaa 20-30-40 cm. Näytti paremmalta kuin viimekertainen perussarja. Juoksaria tehtiin puomin alastulolla. Hyvin sujui suorat ja käännökset niin, mutta kun tehtiin pari kertaa kokonaisella puomilla, niin osunat oli alastulon yläosassa. Sitten tehtiin vähän ohjauskuvioita parilla matalalla hypyllä ja kylläpä tuntui jo agilityltä! 

torstai 6. elokuuta 2020

Agilityä!

DOTIN toipuminen alkaa olla siinä pisteessä, että käytiin kattelemassa vähän aksajuttuja! Dot on heinäkuun alusta liikkunut lenkit normaalisti. Se juoksee, pyörälenkkeilee ja ui. Nahan alla on tuntunut sulavat tikit vielä sulamattomina, mutta nyt nekin alkaa kadota. Fyssarilla koira ei ole vielä käynyt, mutta pari aikaa on jo varattu.

Käytiin siis HAU:n hallilla ekaa kertaa sitten maaliskuun. Ei tehty paljon, mutta olipa silti mukavaa. Katsastin vähän hyppytekniikkaa perussarjalla. Koiran meno ei ihan puhdasta ole, vaan takaset jää ojentamatta loppuun. Treenin puutetta ja varmasti niitä jumejakin on. Katellaan tehdäänkö lisää ennen käsittelyä. Katsastetiin sitten keinun ja puomin kuntoa. Keinu sujui ihan hyvin. Puomin sen sijaan ei ihan. Ensin koira loikkasi alasmenon, sen jälkeen alkoi osumaan kontaktin yläosaan ja sitten paremmin alaskin. Kovin montaa toistoa tähän ei tarvittu, joten toivon, että pienellä treenimäärällä päästää siihen tilanteeseen, jossa juoksarit oli ennen lomaa. Tästä on hyvä jatkaa :)

tiistai 4. elokuuta 2020

Kivempaa vepeä


Kun vepekokeita ei ole tiedossa, niin on lisätty variaatiota RINNAN vepetreeneihin. Kivaa!  Veneen hakua on tehty toisesta veneestä käsin. Samoin hukkuvaa. Näissä kahden veneen liikkeissä Rinnan kierrokset nousee korkeammalle. Rannallakin siitä saa pitää kiinni, mutta veneessä se on melkein pitelemätön. Tarttis varmaan tehdä jotain malttitreeniä :p

VientIä on tehty nyt vain yksi kerta per treeni. Yleensä kun ekalla kerralla Rinna onnistuu viennissä, mutta toisella tai kolmannella yrittämällä se kääntyy takaisin. Toistaiseksi siis tehdään vaan se yksi onnistuva vienti. Näissä on toki erona ollut se, että ennen ekaa suoritusta vene lähtee rannasta ja toistoilla se on valmiina ulapalla laiskoja kun ollaan :p Lähtökohtaisestikin siis eri tilanne.