tiistai 30. elokuuta 2016

Leirejä

Kuvat: Anna Huusko
Osallistuttiin RINNAN kanssa pariin koulutukseen. Ensimmäinen oli KPY:n järjestämänä Kajaanissa 12.-14.8. Kouluttajana oli Eila Uusi-Kouvo. Hakua treenattiin lauanataina ja sunnuntaina ja sitä ennen perjantaina oli ohjelmassa tottis. Uutta en tottiksesta oppinut, mutta kertaus on aina tarpeen. Paljolti korostettiin koiran mielentilaa ja sitä kuinka voi auttaa koiraa saavuttamaan oikean mielentilan. Koiran tulee osata itse hakea oikea mielentila, sehän itse osaa sen parhaiten. Ensin vain pitää auttaa sitä ymmärtämään mitä siltä halutaan. Tärkeää on se, ettei koira pääse tekemään haluamiaan asioita väärässä mielentilassa vaan odotetaan Rinnan tapauksessa laskevan virettä oikeaksi ennen kuin se pääsee esim. eteenmenoon. Tätä tehtiin palkkauksen avulla (ruoka) sekä ohjaamalla koiran tiloja koiran käytöksen kautta (esim. seuraamisen käännöksiä ennen eteenmenoa). Ei saatu treenattua jännitystilojani, sillä en jännittänyt tarpeeksi eikä siten päästy ongelman ytimeen. Voisin treenata niitä omia mielentilojani vaikkapa jollain jännityksen hillintä -kurssilla.

Muina vinkkeinä voisin taas palauttaa kainalopalkan seuraamiseen. Ainakin nyt kainaloruoka toimi hyvin. Jäävissä haluan koiran kuuntelevan käskyjä, mutta voisin silti ottaa vihjeet jääviin. Näin koira olisi vähän valmistuneempi tulevaan ja asennon otto voisi olla napakampi.

Hakumaastona oli aukeata maastoa, jossa oli mäkiä. Haussa saatiin Rinnan haukkuilmaisuja työstettyä reippaasti eteenpäin. Tähän asti maalimies on palkannut koiraa haukun aloituksesta ja hakkuja on tehty pääasiassa muualla sarjana. Nyt koira sai haukkua maalimiehillä, kunnes tulin paikalle. Se ottaa häiriötä minun liikeestä, josta haukuun tulee taukoja. Maalimiesten rytmittäessä haukkua kehulla ei näitä katkoksia tullut. Nyt siis enempi näitä treeniin. Koira jaksaa kyllä paukuttaa haukkua.

Maalimies käyttäytyminen oli pääosin siistiä. Umppareilla se vielä vähän kiersi piiloa sisäänpääsyn toiveessa, mutta asettui sitten eteemmälle haukkumaan. Näissäkin maalimies voi nopeuttaa ilmaisun aloitusta käskyttämällä koiraa. Haukun aloitettuaan se ei pyri sisään. Työstettiin nyt myös älliä maalimiestä näyttämällä kulmassa. Ne meni hyvin.

Lähetyksissä mun pitää olla ajoissa valmiina, sillä niin koirakin on. Sille tulee turhaa turhaumaa, kun en päästä sitä menemään, kun se on jo valmis menemään. Paras tapa lähettää Rinna tuntui nyt olevan ilman käsimerkkiä. Katson vain sen katseen suunnan ja lähetän, niin suoraan se menee. Kierrokset nousee turhaan käsimerkistä. Kokeillaan nyt siis ilman.


Pari treeniä ehdittiin tehdä välissä ja sitten 26.-28.8. vietettiin Pikipaimenten leirillä. Hakua siellä koulutti Timo Rautio. Tällä kertaa keskityttiin vielä lisää koiran mielentiloihin. Kokeiltiin nyt jo purkaa koiraa autolla. Kokeilin ensin haukuttaa koiraa lelulla, mutta ruokapurkille haukkuminen oli selkeämpää (pystyin itse olemaan neutraalimpi). Jatketaan tätä nyt. Alueelle vein koiraa ruokaa maahan nakellen. Siten olen agilityssäkin saanut koiraa paremmalle tuulelle. Jälleen tuli myös lähetyksistä puhetta. Mun toimintaa saa vieläkin korjata.

Tällä kertaa Rinna myös esitti kieroja etenemisiään, joten keskityttiin niihin. Rinnan menoja pitää nyt suoristaa ihan ajatuksella. Se menee kyllä usein suoraankin, muttei sitä varmaksi osaa, sillä välillä näkyy näitä kieroja menoja. Maastot ja tuulet toki vaikuttaa, mutta vahvistaa voipi aina lisää.

Sisko ja sen veli. Kuva: Jenni Suomalainen

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Pisuchu iskee!

Äänellä......ja ilmeellä :D


Videon laatu ei kännyllä kuvattuna huimaa, mutta Dotin persoonaa se ei haittaa :)

torstai 4. elokuuta 2016

Se vire

RINNAN mielenmenoja on pohdittu useamman ihmisen voimin ja mulla on nyt informaatioähky! Koiran tilojen työstöön on saatu paljon uusia ja vanhoja ideoita. Rinnan vireongelma näkyy ääntelynä. Sillä on paha tapa lähtöhaukahtaa vauhtiliikkeissä. Lisäksi se äännähtää helposti seuraamisen liikkeellelähdöissä. Välillä ääntelyä esiintyy tasaisesti muuallakin.

Rinnalle tärkeää on saada purkaa ylimääräiset energiat ennen treenaamista. Turha virta vaan purkautuu ääntelynä, joten parempi purkaa se pois mikä lähtee ennen treenejä. Rinnalle hyvä purkutapa on antaa sen juosta lelunsa kanssa. Ongelmana tässä vireen purussa on ollut se, että koira käyttää lelun kanssa juoksenteluun koko tarjolla olevan tilan. Kuitenkin empiiristen tutkimusten perusteella purku onnistuu myös koira hihnassa. Suuremman purun jälkeen on ollut hyvä tehdä hienosäätöä, joka tehdään luopumistreeneillä. Purun ja säädön jälkeen Rinna on kivempi kaveri treenata.

Palkasta luopumista olen jo siis käyttänyt aiemminkin ja tällä hetkellä on etäpalkan opettelu kesken. Etäpalkan opettaminen vaatii perusteellisen opetuksen ennen kuin sitä voi täysillä hyödyntää. Etäpalkka tulee nimetä kuten myös nami- ja lelupalkatkin. Etäpalkka ja siitä luopuminen auttaa koiraa oikeampaan mielentilaan. Seuraamiseen lähdöt skipataan nyt alkuun (ellei erikseen haluta treenata juuri niitä) ja otetaan koiraa lennosta seuruuseen, josta hyvästä kohtaa vapautus palkkasanalla etäpalkalle. Etäpalkka Rinalla voisi paremminkin olla piilossa, jonne koira saa juosta palkkasanasta. Itse tulen koiran perässä antamaan koiralle palkan. Näin koira saa purkaa energiansa paremmin. Monesti mielentilan treenaaminen esim. varsinaisessa seuruussa parantaa jo itsessään lähtöääniongelmaakin. Siksi ei lähtöjä vielä mukaan ennen kuin varsinaisessa seuraamisessa mielentila on parempi.

Nyt lähtöhaukkua on pidetty kurissa namittamalla koiraa ennen lähtökäskyä. Tämä toimii kyllä, mutta vain niin pitkään kun namitkin on mukana. Pidemmällä tähtäimellä namittamisella voisi saada aikaan koiralle rauhallisen mielentilan lähtöihin, mutta välttämättä treenimäärät ei vaan riitä siihen. Lähtöihin voisin uudella ajatuksella kokeilla olla päästämättä koiraa kohteeseen, mikäli se ääntää lähtiessään. Eli äänestä koira kutsutaan neutraalisti pois ja se saa yrittää uudestaan ja pääsee päämääräänsä vain hiljaa lähtiessään. Tätä olen kokeillut aiemminkin, mutta ääntely on vain lisääntynyt. Kyse on saattanut olla sammumispurkautumisesta (extinction burst), mikä on normaalitapahtuma toiminnan sammumisessa. Jatketaan siis tätä lisää. Treenikertaa jatketaan aina kunnes muutama hiljainen toisto on saatu aikaiseksi. Alkuun otetaan lelulle juoksutuksen lomassa, ettei vaan mikään tokoliike mene rikki. Ihmisen ajoituksellakin kun tässä on paljon merkitystä.

Noutoihin otetaan päämääräksi rauhallinen kapulan pito edessä. Otetaan paljon pitotreeniä noudon jälkeen edessä. Lisäksi samalla siirretään kapulan luovutuspaikkaa kauemmas minusta. Eli ensin pitoa edessä, sitten koiran tulo kapulaan kiinni edessä ja lopulta kapulan kanssa tulo eteen joka kerta pitoa treenaten. Koiran halutaan ajattelen kapulan pitoa edessä jo kapulalle lähtiessä. Pitoon edessä luodaan rauhallinen mielentila. Toivottavasti tämä siirtyy tunnarin räjäyttelyynkin.

Rinna vaatii tietyntyyppiset rutiinit, mutta myös yllätyksellisyyttä. Lähtöääniin auttaa myös treenit, joissa koira joutuu kuuntelemaan mitä siltä halutaan. Rutiinien rikkomista. Huomaan vain omaavani rajallisen mielikuvituksen ja usein tulee näissäkin toistettua samankaltaisia rutiinien rikkomisia...


Karvaongelma.

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Pisuchu-videoita

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin DOTILLAKIN on. Sen Pokemon-nimi on Pisuchu. Se on edelleen ilopissaaja :p

Dotin jälkitreeneistä on videomatetriaalia. Eilen treenin aiheena oli tyhjät. Jäljen askeleista noin puolella on ruokaa ja puolet on tyhjinä.Löytyi toinenkin video kesäkuun lopulta. Silloin aiheena oli kaarteet epätasaisella alustalla. Ei ollut heleppoo.