torstai 28. tammikuuta 2021

Epämukavuutta

Ollaan viime viikkoina-kuukausina palattu vanhoihin "hyviin" aikoihin ja on sisätilojen lisäksi treenattu myös ulkona säässä kuin säässä. On ollut märkää, loskaa, sadetta, lunta sekä pimeyttä. DOT ei ole vesisateen tai loskan ystävä, joten säätilat on otettava huomioon treeneissä. Se kyllä lenkkeilee mielellään säässä kuin säässä ja pulahtaa helposti kaikkiin rapakoihin, mutta treenimotivaatio ei kestä huonossa säässä. Motivaatiota pitää hakea paremmalla palkalla.

Dotille paras ja mielekäs tapa oppia on sellainen, että se joutuu itse keksimään mitä siltä halutaan. Treenikuvio tulee olla kuitenkin sellainen, joka johdattaa haluttuun lopputulokseen. Treenin pitää olla suunniteltu siten, että koiralla on mahdollisuus onnistua. Sellainen "kokeileva keittiö" ei tee Dotille hyvää. Valitettavasti treenit on liian monesti olleet liian kokeilevia. Mä en tiedä, miten aina aika ajoin päädyn Dotin kanssa saman ongelman äärelle. Asiaa ei auta se, että tavoitteet on tällä hetkellä aika epämääräiset monen lajin suhteen. Sen sijaan Dotille on syntynyt tempputavotteita :D Tällä hetkellä ajankohtaan sopivasti Dot on opetellut etsimään ja tuomaan villasukat kehoituksesta. RINNAN
treenit on olleet paremmin suunniteltuja. Sillä kun on vain muutama asia mihin treenit on keskittyneet. Muutaman asian kanssa treenit pysyy paremmin kasassa. Rinnan treenit on keskittyneet niihin mestarin kyltteihin, joita ei osata. Eli treenin alla on ollut putki, merkki, edessä peruutus ja edessä puolen vaihto. Toki näissäkin voisi priorisoida kylttitehtäviin, jotka useimmiten tulee radalla vastaan. Rinna on eniten treenannut edessä seisomista edessä peruutustehtävää varten sekä suoralla putkella jarrua. Priorisoida voisi vaikka edestä puolenvaihtoon tai eri käännöksiin, joita on todennäköisemmin radoilla.

lauantai 23. tammikuuta 2021

Kohtaus

RINNA sai perjantaina aamulla kohtauksen. Aamutoimia oltiin tehty normaalisti. Koirat oli syöneet ja oltiin aamukävelyllä. Kiinnitin huomiota siihen, että Rinna seisoi sille epänormaaliin tapaan pää alhaallaja jalat kropan alla. Se seisoi niin vain hetken, mutta sen verran aikaa kuitenkin, että kiinnitin huomiota. Jatkettiin normaalisti kävelyä, kunnes Rinna horjahti oikealle lumipenkkaa vasten eikä se päässyt ylös omin avuin. Autoin sen penkasta pois ja koira hoiperteli nyt enempi vasemmalle. Tuin sitä pysymään pystyssä, silittelin ja juttelin. Koiran silmät oli normaalit, katse kohdistui ja se otti kontaktia, heilutti häntäänsä. Hetken kuluttua se oli jo ihan normaali Rinna. Se veti hihnassa, kulki portaita ja hyppäsi autoon normaalisti. Kohtaus oli lyhyt, tasapaino-ongelmaa oli alle minuutin ajan eikä oireisiin kokonaisuudessaan mennyt edes viittä minuuttia. Ennen ja jälkeen koira oli ihan normaali. Kohtaus on siis voinut tapahtua ennenkin. Nyt seurataan tilannetta, tutkitaan, jos se uusiutuu ja toivotaan ettei. Toistaiseksi annetaan vaan yksisarvisterapiaa lelun muodossa.


Syitä tasapainohäiriön voi olla useita. Eniten veikkaan ohimenevää verenkiertohäiriötä syyksi. Toki tulee mieleen myös epilepsia. Sinällään oireet ei täsmää, sillä koira oli koko ajan tietoinen ympäristöstään. Rinnalla on kuitenkin suvussa epiä niin varhais- kuin myöhäisiässä alkanutta. Tietääkseni nuo myöhäisemmasså iässä puhjenneet on vastanneet hyvin lääkehoitoon. Mieleen tylee myös vestibulaarisyndrooma, joka esimerkiksi Rinnan emällä oli vanhemmalla iällä. Ikä altistaa tähän, ei niinkään perimä. Rinnalla ei ollut kohtauksen aikana tälle tyypillistä silmäväreoiretta eikä tasapaino-ongelma ollut toispuileinen.  Kasvainsairaudetkaan ei ole poissuljettu. Rinnan kuudesta sisaruksesta on puolet lopetettu noin vuoden parin sisällä, kaksi tukielinsairauksien ja yksi syövän takia. Toivottavasti Rinna ei seuraa vielä pitkään aikaan perässä :/

sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Fyssari kolmelle

Koirat kävi Petran hipsuteltavina perjantaina.

RINNA oli muuten hyvässä kunnossa, mutta oikean etujalan käsittelystä se ei pitänyt. Rinna on viime aikoina nuollut sen jalan rannetta. Varsinaisesti mitään ei käsiteltäessä löytynyt, nivelissä ei ollut rutinaa eikä varsinaista jumia ollut, koira vaan reagoi käsitelyyn koko jalan alueelta. Seurataan tilannetta nyt käsittelyn jälkeen. Voi olla, että kovalla kropan käytöllä alkaa kehittyä vaikkapa nivelrikkoa. Rinna on aloittanut vähän aikaa sitten taas nivelvalmisteet. Se on käyttänyt koko ikänsä niitä kuuriluontoisesti, mutta nyt taidetaan ottaa ne jatkuvaan käyttöön. Kokeillaan myös vaatetusta ainakin nyt kovemmilla pakkasilla.

SARA sai ensin akupunktiota. Ikä näkyy kropassa ja liikkumisessa. Sara on ilmaissut, ettei pidä takatassujen koskettelusta, kun niistä putsataan lunta. Käsiteltäessäkin se kipristeli varpaita. Kipristelyt jäi fyssarin pöydälle eikä koiraa ole enää tassuihin koskeminen niin haitannut. Saralta löytyi toinen patti oikealta takareidestä. Seurataan tilannetta.

DOT oli ihan ok kunnossa. Pientä jumia siellä ja täällä niin kuin aina. Dotille seuraava käynti kuukauden parin päästä, Dot kun on tasaisesti jumiutuvaa sorttia. Samalla Saralle taas akupunktiot.

lauantai 9. tammikuuta 2021

Ei ole helppoa olla vanha

SARA kävi viime keskiviikkona lääkärissä neljännen kerran noin kuukauden sisään. Peruspositiivinen koirakin muuttuu epäileväksi tuolla tahdilla ja tällä kertaa varauduttiin hyvät herkut mukana. Käynnin syynä oli lisääntynyt yskiminen. Sara on yskähdellyt jo pidemmän aikaa ollessaan tietyissä asennoissa (esim. selällän tai muuten nielun alue rutussa) ja yskimisen syynä on ollut löystynyt nielun rakenne. Nyt Saran yskästä on tullut päivittäistä eikä se enää ole ollut riippuvainen koiran asennosta. 

Saralta otettiin röntgenkuva rinnan alueelta. Keuhkot oli siistit (ei kasvaimia tai nestettä) ja henkitorvi avoin. Sydän on laajentunut, mutta joulukuisen ultran perusteella ei ole vielä aihetta huoleen. Hengitysäänet hyvät eikä kuumetta. Verinäytteestä tutkittiin nyt munuaisarvot ja crp. Crp oli normaali, mutta munuaisarvoista sekä kreatiini että urea hieman koholla. Tämä saattaa johtua muutaman viikon takaisesta anestesiasta.


Diagnoosina on nyt vanhojen koirien vaiva, krooninen bronkiitti. Toistaiseksi tilannetta seurataan ja tarvittaessa aloitetaan
 lääkitys. Kortisonia ei sydämen takia voi käyttää,  teofylliini on se mitä tarpeen mukaan kokeillaan. Muutama yskäys päivässä ei ole vielä lääkityksen aihe. Yskä ei koiraa onneksi näytä vaivaavan. Lisäsin sille kolmannen ruokintakerran päivään ja Sarppa on siitä kovin tyytyväinen. Ruokintakerran lisäämisen myötä yskintä on vähentynyt. Onko sattumaa vai ei. Ihmisillä ainakin yskä voi johtua myös närästyksestä.

Se noutaa edelleen lapaset!


sunnuntai 3. tammikuuta 2021

Menot 20

Vuonna 2020 rahaa koiriin kului 5 114,70 eur eli keskimäärin 426,23 eur/kk. Vähiten rahaa meni marraskuussa (109,54 eur) ja eniten joulukuussa (1 063,30 eur). Täältä viime vuosiin.
 
 
Kokonaisuutena rahaa paloi suunnilleen edellisvuoden verran (4 787,54 eur), mutta kulut jakaantui erilailla. Vuoden kuluja ei niinkään sotkenut korona vaan koiralauman vanheneminen :/ Kaikille koirille tuli valitettavasti terveyskuluja enempi tai vähempi. Terveyskategoria oli suurin, 3 238,00 eur. Dotin kulut oli ennaltasuunniteltuja (581,09 eur). Se steriloitiin ja se kävi rokotuksilla. Fyssarointikulut (1 180,00 eur) on suurimmaksi osaksi myös Dotin. Toki näistä fyssaroinneista nautitaan vielä tänäkin vuonna, sillä maksettuja kertoja on vielä jäljellä. Rinna sairasti maltillisesti vain virtatietulehduksen (136,43 eur). Saralla oli eniten vaivoja (yht. 1 372,30 eur). Sen sydäntä kontroilloitiin alku- ja loppuvuodesta ultraten. Siltä otettiin laaja verenkuva ja ilmaantuneesta patista otettiin ohutneulanäytteet. Yksi hammas poistettiin. Koirille ostettiin myös matolääkkeet ja hammastahnaa.

Harrastusten suhteen mentiin rahallisesti maltillisemmin kuin aikoihin. Rahaa harrasteisiin meni 1 210,00 eur. Koronan takia peruuntui vain muutamat kokeet/kisat, muuten maailman tilanne ei vaikuttanut menoihin. Koemenot oli viime vuonna 174,40 eur. Näillä pääsi kolmeen rally- ja kahteen tokokokeeseen sekä pariin agistarttiin (loput startit mentiin lahjakortein). Treenimenot oli 680,70 eur. Eniten rahaa meni agilityyn (271,50 eur) tokon ollessa lähes samoissa lukemissa (264,20 eur). Ralleily, nosettaminen ja vepeily oli halpaa (yht. 145,00 eur). Yhdistys- ja seuramaksuja maksettiin (255,00 eur) ja sekä agi- että SPKL-lisenssit tuli ostettua (99,90 eur).

Ruokaa kului laumaan entiseen malliin (588,78 eur). Bongailin tarjouksia ja lisäksi käytettiin jokunen lahjakortti näihinkin. Koirat syö edelleen sekä raakaa että nappulaa aikalailla yhtä paljon.Tarvikeet oli edelleen pienin kuluerä (77,92 eur), koska kaikkea on. Tarvikkeissa suurin meno oli valojen uusinta (47,87 eur). Lisäksi ostettiin nosetusvälineet (22,10 eur) ja uusi halpa kaulapanta (7,95 eur), koska reissussa Dot tarvitsi kauluriin pannan koriin jääneen tilalle.
 
Näiden kulujen lisäksi tulee toki vielä koirien kuskausbensat, joita en enää jaksanut alkaa erittelemään.

 
Tammikuu   678,12 eur  
SPKL-lisenssi 40,00 eur eur 
SAGI:n lisenssi A 59,90 eur 
Kimppatoko (ATD), 3 krt 16,50 eur 
Agikevätkausi (ATD) 127,50 eur 
Nose work (ATD), 4 krt 25,50 eur 
Saran sydänultra 309,00 eur 
Tokoleiri (ATD) 50,00 eur 
Agikisat, 1 startti 13,00 eur 
Rustoluut (sika) 12 kg 36,72 eur

Helmikuu   804,18 eur
Agikisat, 1 startti 13,00 eur
ATD:n jäsenmaksu 25,00 eur
MSM 200 g 6,60 eur
Aptus Apto-Flex 500 ml 21,78 eur
Tokokoe 35,00 eur
Kranio 45,00 eur
Nose-haju ja rasioita 22,10 eur
Hallivuokraa 35,70 eur 
Jenni Ojalan tokokerta 10,00 eur  
Fyssari, 10 krt 590,00 eur 

Maaliskuu   201,40 eur
Tokokoe, 2 kpl (peruttu) 6,40 eur
HAU:n jäsenmaksu 60,00 eur
HiHa:n jäsenmaksu 20,00 eur
KPKY:n jäsenmaksu 25,00 eur
Lihaa (lohi, sika, nauta) 20 kg 40,00 eur
HSKH:n jäsenmaksu  50,00 eur

Huhtikuu   175,47 eur
Maarit Hellmanin tokokoulutus 20,00 eur
HHC 6,5 kg 19,04 eur
Rinnan vti 136,43 eur 

Toukokuu   119,94 eur
Australianpaimenkoirat ry 35,00 eur
Rustoluut (sika, kana, nauta) 23 kg 64,94 eur
Maarit Hellmanin tokokoulutus 20,00 eur

Kesäkuu   562,97 eur
Islamer 3 kg 28,98 eur
HHC 6 kg 14,95 eur
Sterilointi (sis. lääkkeet + punkkilääkeresepti) 451,09 eur
HiHan vepekausi 30,00 eur
Carita Kuparisen rallykurssi (ATD), 5 krt 30,00 eur
Kaulapanta 7,95 eur

Heinäkuu   738,30 eur
Axilur 500 mg 10 tbl 17,00 eur
HHC, PrimaDog, Natur 49 kg 131,30 eur 
Fyssari, 10 krt 590,00 eur


Elokuu   132,36 eur
Vapaavuorokk (HAU) 20,00 eur
Nelosrokote + rabies 30,00 eur
Brit Care 12 kg 40,73 eur
Lihaa (sika, nauta, kana, lohi) 15 kg  37,65 eur
Rustoluut (sika) 2 kg 3,98 eur

Syyskuu   218,83 eur
MSM 200 g 6,60 eur
Virbac-hammastahna 6,18 euroa 
Marianne Asikaisen juoksarikurssi (HAU) 80,00 eur
ATD:n toko-, rally- ja nosekurssit 91,50 eur
Rally-tokokoe 28,00 eur
HHC 2 kg 6,55 eur
 
Lokakuu   310,29 eur
Timo Rannikon agikoulutus 44,00 eur
Kennelliitto 40,00 eur
Lihaa (sika, nauta, lohi) 12 kg 23,82 eur
Orbiloc, 3 kpl 44,90 eur 
Tokokoe 30,00 eur
Rally-tokokoe 23,00 eur
Naturis 6,5 kg 39,90 eur
Puruluut (hirvi) 1,5 kg 35,70 eur 
Valot, 3 kpl 2,97 eur 
Rally-tokokoe 26,00 eur

Marraskuu   109,54 eur
Rally-tokotreeni (HSKH) 10,00 eur
Tokotreeni (HSKH) 10,00 eur 
Hallikortti, 10 krt (ATD) 60,00 eur
Lihaa (sika, nauta, kana, lohi) 12 kg 27,92 eur
Rustoluut  (sika) 1 kg 1,62 eur

Joulukuu   1063,30 eur
Saran veri- ja pattinäytteet 279,53 eur
GUM Paroex 0,12 % 300 ml 4,29 eur
Saran sydänultra (+ab ja kipulääkkeet) 253,92 eur
Saran hampaan poisto 525,56 eur

perjantai 1. tammikuuta 2021

Miten menee?


Vuosi on taas vaihtunut. Vuotta vaihdettiin kyläillen. Rinna ja Dot otti kyläilystä kaiken ilon irti. Rinna mm. söi pöydästä :D Kumpaakaan ei vuodenvaihteen paukuttelut edelleenkään vaivanneet. Tänä vuonna myös Sara oli täysin reagoimaton. Kuuro kun ei kuule.

Sitten vuotta taaksepäin. Vuoden aikana SARASTA tuli täyseläkeläinen. Oli tarkoitus kisata vielä ASCA-rallya, mutta korona perui tapahtumat. Sittemmin koira on kuuroutunut ja nykyään se saa tehdä mitä haluaa :p Joitain viittomia on opeteltu arjen helpottamiseksi.

Vuoden aikana Saralla on ollut muitakin terveyskremppoja. Ei vielä mitään suurta, mutta useampi pienempi. Sydämessä on ei vielä lääkitsemistä vaativaa läppävuotoa, jalassa on hyvänlaatuinen kasvannainen. Yksi hammas poistettiin, kaksi pitäisi vielä poistaa. Toivottavasti uusia vikoja ei tule ja näiden kanssa vielä pärjäiltäisiin. Saran suhteen tavoitteena onkin osata päästää irti sitten kun sen aika on :( Toivotaan kuitenkin vielä paljon hyviä hetkiä Sarpalle! 

RINNAKIN eläköityi monesta lajista. Se on 10-vuotiaana hyvässä kunnossa, mutta tuon ikäinen tuskin palautuu loukkaantumisista nuoren veroisesti. Pk-puolella kilpaileminen jätettiin, mutta maastoja koira humppasi. Vepessä ei järjestetty kokeita koronan takia lainkaan koko vuonna, joten kisaamiset jäi sielläkin. Vepeä treenattiin kuitenkin enempivähempi tosissaan. 

Tokoa Rinna kisasi yhden kokeen verran alkuvuodesta. Tulokseksi saatiin viimeinen kaivattu ykköstulos valion arvoon. Tokokin jäi sitten. Ainoa koetavoitteellinen laji Rinnalla on sitten ollut rally. Rinna on fyysisyydestä pitävä koira, mutta se pitää myös rallyn erottelu- ja kuunteluhaasteista. Koira selvästi nauttii aivojen käytöstä. Rinna kisasi rallia RTK3-tittelin verran. Seuraavaksi työstetään mestarin muuvit kuntoon ja tavoitallaan koularia mestarista. Uutena lajina Rinna on aloittanut nose workin.  

DOTIN vuodesta puolet meni sterkasta toipuessa. Alkuvuonna kisattiin muutama startti agihyllyjä. Loppuvuodesta palattiin sitten taas agin pariin. Seuraava tavoite on saada koira jälleen kisakuntoon ja päästä työstämään mun kisapäätä. 

Keväällä olin ilmoittanut Dotin jo avoimeen luokkaan tokokokeeseen. Korona perui kokeen ja loppuvuodesta mentiinkin vielä alokasluokan koneeseen. Sieltä ALO1. Dotin tokokoeura tulenee olemaan pitkä, muttei korkea, joten panostetaan koularien keräilyyn. Kisataan taas sitten kun siltä tuntuu, mutta ainakin opetellaan tokoliikkeitä. Niitä riittää vielä Dotille opetettavaksi. 

Muuten Dot on treenaillut niin maastossa jälkeä, hakua, esineitä ruutuna ja tarkkuutena, vepeä sekä nosea. Se ei ole se helpoin treenikaveri, mutta nykyään ymmärrämme toisiamme paremmin!