tiistai 31. tammikuuta 2012

Pakkastokot


Tokoiltiin Hämeenkylän koulun parkkiksilla. Oli hämärää. Pakkasasteita oli 14. Alkulämmittelyinä SARALLE seuruuta maahan palkaten. Hyvää. Sitten palkkamattomuutta ketjuttaen ohjattu nouto, luoksetulo, seuruu, kaukot ja vielä toinen ohjattu nouto. Parkkis oli liian pieni koematkoille ja ohjatussakin lähetys merkille tapahtui metrin päästä. Ekalla koira juoksi merkin ohi suoraan keskikapulalle. Se on vissiin aika orientoituntu kisamatkoihin eikä huomannut merkin olevan niin lähellä... Otettiin uusiksi, mutta nyt lähetin koiran merkille sivusuunnasta ja siirryin sitten oikeampaan kohtaan ohjaamaan koiraa noutoon. Sarakin osasi käskyllä kiertyä merkillä oikeaan kohtaan vastakkaisella puolella. Otettiin ensimmäisenä vasen puoli. Oli hämärää ja kun koira ei heti kapulaa nähnyt, se lähti kohti keskimmäistä. Pysäytin ja uudella käskyllä löytyi haluttu kapula. Luoksetulon otin suoraan sivulle. Sivulta maahanmenoissa pitää olla tarkkana ettei jää kyynärät ilmaan. Nyt oli lähellä. Pitää katsoa, että perusasento on suora ja vahvistaa edelleen suoraa maahanmenoa. Seuruussa teetin koiralle paljon pysähdyksiä, käännöksiä ja askeleet joka suuntaan. Koitin oikein provosoida sitä ääntelemään ja siinä onnistuinkin. Tavallisen pienen äännähdyksen sijaa koira vaan äänsi niin superpienesti! Lisää vaan maahan palkkailua, niin eiköhän ääntely saada kokonaan pois. Hyvä! Kaukoissakin koira äännähti jätössä, mutta edelleen hyvin hiljaisesti. Otin vaihdoiksi vaan s-m-i-m ja palasin koiran luokse. Ohjatusta tehtiin toisella kertaa oikeanpuolimmainen, josta palkkasin vauhdista. Sinne tänne kaivataan siis hiontaa ja mielentilaa pitää myös vielä työstää.


RINNA pääsi välillä tekemään. Luoksetuloissa tehtiin eteentuloa, suoraan sivulletuloa, vauhdista palkkausta ja stoppia. Aluksi liukas pohja ylllätti pienen koiran ja se törmäsi eteentulossa ja sivulletulossa se meni ensin reilusti ohi :D Stopit oli ihan hyviä, mutta herkäsi koira lähtee pysähdyksen jälkeen taakse etsimään olematonta palkkaa. Näihin treeniä. Nyt pysäytyksen jälkeen vaadin koiraa pysymään paikoillaan, kun kiersin sen ja palkkasin taakse. Rinna sai juosta myöskin ruudun ja merkin väliä. Alkuun koira juoksi ruudun läpi lumivuorelle eikä irronnut merkille kunnolla, kun ruutu ja se lumikasa jäi taakse :p Sitten saatiin sujumaan ja sekä ruudut että merkit oli loistavia! Ruudussa koira pysyy hyvin "Seis"-käskyllä paikoillaan, merkillä pitää vielä hioa "Top"-käskyn tarkoitusta. Nyt Rin lähti palkkaa vastaan.


SARALLE vielä kosketusalustalliseen ruutuun menoja. Häiriköin koiraa liikkumalla sen juoksulinjan poikki tai olemalla eri kohdissaa. Tehtiin myös ruutuun menoja seuruusta. Koira tyhmänä vaan alkuun singahti suoraan eteenpäin, vaikka ruutu oli koko ajan ollut paikoillaan, eli tässä tapauksessa sivusuunnassa. Annoin pään käännöllä suunta-apua ja alkoi sujumaankin. Sara vissiin keskittyy niin seuraamiseen ettei tiedä ympäristöstä mitään :p Ohjattua noutoakin tehtiin vielä. Jotta saatiin liike koematkoilla, piti ottaa käyttöön parikin parkkialuetta. Koira joutui juoksemaan parkkikselta toiselle ajoväylän kautta. Koululla oli jotain iltatapahtumaa ja saatiin hyviä häiriöitä ohiajavista autoista. Rinna oli vasemman puolimmaisen kapulan kohdalla. Se olikin hyväksi häiriöksi, sillä Sara valitsi vasemman kapulan sijasta keskimmäisen. Sain sen kuitenkin pysäytettyä ja vaadittua siltä vasemman noutamisen. Oikea suunta oli taas helppo. Sitten siirryttiin viereiselle parkkikselle. Nyt vasemman puolimmainen kapula oli helppo, se oli helposti havaittavissa. Oikeanpuolimmainen oli auton takana ja tässäkin alkuun, kun koira ei sitä heti nähnyt, se suuntasi keskimmäiselle. Saralla ei siis ole suuntaongelmaa, mutta jos se ei kapulaa huomaa suht heti, se pyörähtää ympäri ja kas, keskimmäinen on vastassa. Tarvii vaan vahvistaa vielä suuntia varmemmiksi ja luoda uskoa koiraan. Nyt joka kerta koira pysähtyi hyvin käskyllä, vaikka olikin ihan juuri nappaamassa keskikapulaa suuhunsa. Palkkailin näitä. Koira myös onnistui aina yhdellä korjauksella hakemaan oikean kapulan eli pisteillä vielä oltaisiin tällä suorituksella. Merkille menoja tuli monta. Vauhti ei toistoista kärsinyt, mutta koira alkoi tarjoamaan hieman vinoa asentoa merkin takana. Nyt en puuttunut näihin, vaan jätetään ne erilliseen treeniin.

sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Viikonlopun tokot


RINNAN lauantaisissa HSKP:n tokoissa oli teemana seisominen. Seisomista siis eri muodoissa. Oli kaukot, luoksetulossa seisomaanpysäytys, ruudussa seisominen ja liikkeestä seisominen. Kaukoissa Rin osaa seisomisen. Sitä vaan pitää vielä vahvistaa. Pääasiassa Rin tekee oikein, mutta välillä sen asento on liian pitkänä tai se ottaa joskus askeleita eteenpäin. Treenin puutetta vaan, viime aikoina kun on keskitytty enemmänkin s-m- ja s-i-vaihtoihin. Luoksetulossa seisomaanpysäytys oli nyt ok. Koira ei tarjonnut nyt yhtään istumista näihin. Seisomaanpysäytyksen jälkeen vaan koira saattoi ottaa pari askelta eteenpäin. Tarttis tätäkin hioa. Luoksetulossa Rin osaa nyt tulla hyvin sivulle ja erottaa sen eteentulosta. Eteentuloon olen laittanut vinkiksi kädet reisiin kiinni. Siten Rin tulee eteen törmäämättä ja suoraan.


Ruudussa koira tarjosi ensin laitapaikkaa oikealta. Uudella käskyllä se haki keskelle ja sitten alkoi mennä suoraan oikealle paikalle. Jäävissä seisominen on huonontunut johtuen liian edessä olevasta seuruupaikasta. Tarvii se korjata ja eiköhän seisominenkin ole ennallaan sen jälkeen. Seisomisessa koira ei myöskään alkuun kestänyt taakse kiertämistä vaan kiertyi mukana. Piti vähän muistutella ja sekin alkoi taas onnistumaan. Tehtiin myös muita jääviä. Maahanmenossa on sama vika kuin seisomisessakin eli seuruupaikka on liian edessä. Istumisen onnistumisprosentti nousee vaan :)


Seisomisteemasta huolimatta hypyn kanssa tehtiin istuminen. Nyt ois niinku avon hyppyliike valmiina. Eli koira osaa istua! Lisäksi tehtiin ryhmäpaikallaanmakuu. Siinä käskytin koiraa vasta viimeisenä sekä maahan että istumaan. Koiran liikkeet oli nopeat ja makuukin oli moitteeton minun ollessa piilossa.


---


Sunnuntaina suunnattiin jälleen ATD:n hallille, tällä kertaa vapaavuoroilemaan. SARA teki heti alkuun seuraamista nameilla maahan palkaten. Samaa tehtiin joka välissä, etenkin aina kierroksia nostattavien liikkeiden jälkeen. Kertaakaan koira ei äännähtänyt! Hienoa. Hyppynoudossa tehtiin ensin vinoja hakuja. Nyt koira suoritti hypyn mennen tullen joka kerta! Hyvä. Lopuksi vielä helppo, suora heitto. Merkiltä ruutuun menoissa keskityttiin oikeaan paikkaan ruudussa. Koira tarjosi ihan ok paikkoja keskeltä ruutua. Palkkailin, vaikka haluaisinkin sen olevan aavistuksen taempana. Paikallaanolot tehtiin lyhyesti perron kanssa. Sekä istuminen että makuu oli hyvät.


RINNA alotti vuoronsa tunnarilla. Ihan tarkoituksella halusin pakottaa sen laskemaan kierroksiaan heti niistä korkeimmista. Tunnaria tehtiin Jessican neuvomalla tavalla eli itse istumaan kapuloiden viereen maahan. Aina onnistuneesta nostosta koira palkattiin maahan nameilla. Ekalla kertaa Rin haukkasi väärää oikean kapulan vierestä. Se nosti kuitenkin oman. Siitä palkkaa. Toisella kertaa se nosti väärän oikean vierestä. Ei palkkaa, vaan koira uudestaan etsimään. Oikea löytyi. Kolmannella kerralla koira nosti oikean muita maistelematta ja lopetettiin siihen. Hyvin Rin laski kierroksiaan, että edes näin toimi.


Sitten merkin ja ruudun erottelua. Merkillä Rin menee nyt hyvin suoraan asentoon merkin taakse olohuononaksuttelun ansiosta. Se ei myöskään enää juurikaan kierrä merkille vastapäivään vaan valitsee myötäpäivään kiertämisen, siitä kun saa vaan palkkaa. Ruudussa Rin tarjosi jälleen alkuun laitapaikkaa, tällä kertaa vasemmasta laidasta, mutta nopeasti alkoi se alkoi taas tarjoamaan oikeaa paikkaa keskeltä takaosasta. Merkin ja ruudun erottelussa ei ole ongelmaa, jos olen niiden välissä. Jos tehdään eeveeällänä, niin Rin kyttää ruutua liikaa. Eli merkin arvoa pitää tässäkin kasvattaa. Vaadinkin koiraa nyt menemään merkille, vaikka ruutu olikin koira mielessä. Kun sain koiran merkille, niin siitä superpalkkaus. Merkiltä ruutuun mennessä koira äännähti, taitaa vähän kyttäillä siinäkin. Treeniä ja mielenhallintaa näihinkin.


SARAKIN teki tunnaria. Ekassa piilotin oikean väärien taakse hiekkaan. Sara haisteli näkyvillä olevat kapulat useaan kertaan läpi, muttei maistellut niitä. Sitten se alkoi etsimään muualtakin ja omakin löytyi. Toisessa laitoin oikean kapulan ekaksi ennen vääriä. Sas juoksi ensin ohi, mutta palasi sitten nappaamaan oman suuhunsa. Ohjatussa noudossa haettavat kapulat oli seinän vieressä esteiden luona ja Sas lähti ensimmäisenä hakemaan keskikapulaa vasemman kapulan sijasta. Se kuitenkin pysähtyi hyvin käskyllä, palkkasin siitä. Sen jälkeen löytyi oikeat kapulatkin. Tehtiin vuoronperään molemmat suunnat kahdesti. Kaukoja tehtiin riman ollessa takatassujen edessä. Tehtiin yksittäisiä vaihtoja sekä sarjoja n. 25 metristä. Hyviä oli, mitäpä muutakaan riman kanssa tehdessä olisi. Jääviä tehtiin sekaisin seuruun kanssa. Seisomisissa koira seisahtui välillä suoraan, välillä vähän vinoon. Eli edelleen treeniä näihin. Maahanmenoista haluaisin nopeampia. Sara osaa nopeammankin maahanmenon, joten eikun vain hakeman sitä. Istumiset on hyviä.


RINNALLE vielä hyppynoutoa. Ekassa palkkaus vauhdista. Tokassa kapulan luovutukseen asti. Hieman tiiviisti se tuli kapulan kanssa, mutta muuten oli hyvä. Sitten kaukojen m-i-vaihtoa. Ensin lähempää ja sitten matkaa kasvattaen n. 25 metriin asti. Toimi. Rinnakin teki seuraamista nameilla maahan palkaten. Laski kierroksia ihan kivasti kakaralta ja koira seurasi ainakin hetkellisesti oikeammassa kohtaa :p


---


SARA on aloittanut juoksunsa aikataulunsa mukaisesti. Juoksuväli sillä oli nyt 9 kk (vaihtelee 8-9 kk). Aika hyvä väli.

perjantai 27. tammikuuta 2012

Purinalla


Koirat teki vuorotellen samoja juttuja.  • Hyppytekniikkana RINNA teki ensin perussarjaa. Otin omaa liikettä joka toistossa mukaan. Se ei näyttänyt koiraa häiritsevän, kun sillä oli kohde mihin suunnata. Luulen, että tämä on se ongelma. Rinnan tietäessä mihin ollaan menossa se keskittyy sinne pääsyyn eikä välitä mun liikkeestä niinkään. Katastrofi tulee, kun Rin keskittyy enemmän minuun kuin omaan työhönsä niissä tilanteissa, joissa se ei tiedä minne mennään. Tokikaan se ei kuitenkaan kestä vielä hirveää vedättämistä eikä tietystikään turhaa kiirehtimistä tai huitomista minulta... Lähdöt tehtiin takaakiertoina, vauhdista tai minun liikkuessa. Hyppyjen niputtamiseksi laitoin palkkapalloa eri rimojen alle. Sitten kokonaisena sarjana eli perussarjasta putken kautta vauhtikokoomisiin. Sarja sujui hyvin, vaikka toki se niputti hyppyjä yhteen. SARALLE samaa. Siltä ihan siistiä tekemistä, mutta ennen rengasta se otti muutaman pienen askeleen sihdatessaan renkaaseen. Lisäksi sekin niputti pari kertaa ennen putkea olleet hypyt yhteen loikkaan.


           • A-esteellä RINNALLE laitoin länget ennen nousua ja nyt saatiin hyviä suorituksia :) Tosin ensin piti vaan vähän naksutella länkien oikeaa suorittamistapaa, ei ylihyppynä vaan alta... Alastuloissa Rinnalla on hyvin vahvana 2on2off. En millään saanut huijattua sitä mukaan :) SARALLE samaa. Nyt sekään ei huijaantunut persjättöihin ja valssauksiin ilman suullista käskyä.

  • Puomilla SARA teki puomi-putki-erottelua ja hyvin tekikin! Ei montaa virhevalintaa tullut. RINNA teki puomille menoja putkesta vauhtia hakien ja hyppäsihän se taas ylösmenon. Laitoin länget siihenkin ja saatiin hyviä puomitoistoja.

  • Keinulla SARAKIN sai tehdä päähänjuoksuja leikkeleen voimin. Paremmalta näytti kuin Saran normaalilla tyylillä. RINNAN kaikki toistot toimi hyvin, myös ne joissa leikkelettä ei ollut.

  • Molempien kanssa treenattiin myös päällejuoksua. SARAN kanssa toimi hyvin, RINNAN kanssa jouduttiin vähän enempi vääntämään. Rakennettiin ohjauskuvio palasista ja saatiin lopulta toimimaan.


           • RINNA teki myös keppejä. Koitin häivyttää verkkoja, mutta edelleen ollaa kuudessa verkonpalassa... Kertaalleen saatiin verkkoja jo melkein vähemmäksi eli lähellä ollaan läpimurtoa :D Pelasin kuudella verkonpalalla laittamalla niitä eri kohtiin keppejä ja siten toimi hyvin.

torstai 26. tammikuuta 2012

Sarpan aksa


SARAN treenirata oli hauska juoksurata:Eka rima oli herkässä tippua. Sara hyppäsi hurjan kaukaa eikä hyppy kantanut riman yli. Ennen hyppyä oli maassa liukkaampi kohta, ehkä johtui siitä? Aloitettiin sitten renkaalta. Kolmoselta neloselle kääntö oli aika tiukka. Välillä koira menikin nelosen sijaa suoraan putkeen. Tähän väliin sopi puolivalssi, jolla sain koiran käännettyä paremmassa kulmassa neloselle. Putken jälkeen tarvittiin jaakotusta kääntämään koiraa pienemmällä kaarteella puomille. Pimeät putkikulmat meni hyvin. A:n jälkeen tein persjätön. Siinä koira helposti lähti mukaan liikkeeseen ilman vapauttavaa sanaan. Kontaktien jälkeiset persjätöt, valssit ym. siis treenilistalle. A:n jälkeiset kuviot eli esteet 11.-14. ehti kuin ehtikin hyvin ohjaamaan, kun pisti vain tossua toisen eteen. Hypyt 13.-14. oli aika hyvissä sijanneissa koiran hyppylinjoihin nähden.

tiistai 24. tammikuuta 2012

Lenkkitokot


Lenkin varrella teetin RINNALLE seuraamista. Perusasennot on siirtyneet taaksepäin, mutta pidempää pätkää seuruuttaessa seuruupaikka siirtyy eteenpäin. Edelleen siis treeniä vaan. Otettiin kaikkia jääviä seuruun kanssa. Istumista tehtiin nyt ekaa kertaa olohuoneen ulkopuolella ilman apuja. Välillä onnistuu, välillä ei. Olohuoneessa tehdessä onnistumisprosentti on suurempi. Jääviä tehtiin myös minun peruuutellessa. Näin sujuu istuminenkin. Kaukoista tehtiin avon kaukoja n. 10 metristä. Palkkailin joka välissä. Onnistui hyvin. Luoksetulojakin tehtiin. Sivulle koira osaa tulla nyt suoraan. Eteentulo onnistuu välillä, välillä ei (törmää tai jää vinoon). Edestä sivulle siirtymät onnistui nyt kaikki. En vaan usko kuitenkaan, että ne oikeesti vielä toimisi...


SARALLE samoja asioita. Tehtiin ilman välejä, palkan kanssa kuitenkin. Ensin seuraamista maahan nameilla palkaten. Toimii, ei äännähtystäkään! Siitä sitten jäävät. Ne oli hyvät. Viimeinen asento oli maahan ja siitä tehtiin kaukoja. S-m toimi, mutta s-i-vaihdoissa koira tuli lähelläkin tehdessä viitisen senttiä eteenpäin. Mikälie siinäkin nyt. Lopuksi vielä luoksetulon maahanmenoa namien heittelyn lomassa. Eka oli hyvä ja jätettiin siihen.

maanantai 23. tammikuuta 2012

Aika toivotonta


RINNAN agissa oli ratana 27 esteen rata:


Rimat 55 cm.


Rinnan kanssa keskityttiin vain muutamiin esteisiin kerrallaan. Heti alun hyppysuoralla oli ongelmaa. Rinna otti häiriötä minun liikkeestä ja sen hyppytekniikka oli rumaa. Helpotettiin siten, että koira lähti kakkosesteen takaa ja itse jäin kepeille vastaanottamaan koiraa. Seuraavaksi käytiin läpi ohjausta esteillä 10.-15. Tähän sopi pakkovalssit hyvin. Myös jarruttelu 11. putkella toimi ihan ookoosti. Sen pidemmälle ei radalla päästykään.


Rinna on koira, joka tekee ratkaisuja itsenäisesti. Se kuitenkin ottaa paljon häiriöitä minun liikkeestä ja on ohjauksen suhteen aika anteeksiantamaton. Vaikeaa on.

sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Aksaläksyjä


Käytiin Mipen kanssa treenaamassa Jounilta saatuja läksyjä. Treenattiin ihan ajan ja ajatuksen kanssa :)RINNALLE ensin keppejä. Aloitettiiin kuudella verkonpalalla ja lopetettiin kuuteen verkonpalaan. Eli ei yhtään saatu häivytettyä verkkoja... Heti jos yhdenkin palan otti pois, niin koira ryntäsi suoraan kuppipalkalle. Ens kerran pitää kokeilla muutakin palkkaamista. Nyt koiralla on vain kiire päästä palkalle eikä ajatusta ole yhtään mukana. Pitää kokeilla myös verkkojen ottamista toiselta puolen kokonaan pois. Nythän verkkoja on alussa ja lopussa molemmin puolin ja keskellä lisäksi. En Rinnan kanssa viittinyt alkaa tekemään puomi-putki-erottelua, mutta se sai tehdä muutaman toiston puomia. Puomin suoritus on nyt mennyt huonommaksi. Pelkään niin paljon ylösmenojen yli hyppäämistä että treenaamattomuutta on koko suoritus kärsinyt :/


Ohjauskuvioista Rinnan kanssa otettiin niistoa ja jaakotusta hyppy-putki-hyppy-sarjalla. Koira kääntyi niin hyvin, ettei sillä ollut mahdollisuutta hypätä 55 senttiä korkeaa hyppyä vaan se tuli riman ali. Laskettiin rimat 40-senttisiksi ja siten sujui. Lopuksi yllä olevaa rataa vähän varioiden. Rinnan rata alkoi kasihypyn takaa nenä muuria kohden. Siitä muurille ja muurilla takaakierto. Tässä piti olla ajoitusten kanssa tarkkana. Helposti tuli rimaa alas tai muurin palikoita tippui, jos en ajoittanut ohjausta oikein. Rinna on aika anteeksiantamaton näissä. Muurilta Rinnan rata jatkui numeroidusti aina kepeille asti, joiden jälkeen palkkasin. Pituudella koira kääntyi älyttömän hyvin! Ennen keppejä piti vähän hidastaa, sillä muuten vauhtia oli liikaa eikä Rinna kyennyt taipumaan pujotteluun vaan se hyppäsi verkkojen yli...


SARAN kanssa aloittettiin puomi-putki-erottelulla. Otin myös parilla hypyllä pyörittelyä ennen lähetystä. Hyvin se alkaa ymmärtämään mitä pitää tehdä. Toistoja vaan tarvitaan lisää. Sitten tehtiin muurilla ja pituudella jaakottamista. Apparista ei nyt näissä ollut apua, sillä Sara tuijotti vain lelua ja keskittyi siihen eikä lainkaan suorittettavaan esteeseen. Otettiin ilman avustajaa ja hyvin meni!


Lopuksi vielä ratana. Kolmosella tein niiston ja nelosella flippi. Puomi-putki-erottelu onnistui hyvin radallakin! Muurilla tehtiiin takaakierto ja pituudella jaakotus. Hyvin meni.

lauantai 21. tammikuuta 2012

HSKP:n tokoissa


Pitkästä aikaa ehdittiin RINNAN tokoihinkin. Kanssatreenaajalla oli jotain kalanameja ja Rin olikin alkuun nenä pitkällä. Tartti vähän huomautella ennen kuin koira oli treenimoodissa. Omaa vuoroa odotellessa tehtiin asentojen erottelua. Istumista ei koira alkuun muistanut, mutta sitten sekin alkoi sujumaan. Istuminen on edelleen selkeesti se heikoin lenkki. Ruudussa tehtiin paikan hakua. Merkkitreenit on sotkeneet koiran pään ja se tarjosi hyviä merkkejä ruudun nurkkamerkeillä :p Kesti vähän aikaa ennen kuin koiralle alkoi ruutu hahmottumaan. Ihan ok oli koiran tarjoamat paikat. Kaukoista tehtiin avon kaukoja koematkalla. Minun takana oli treenaaja ja sivussa heitettiin kapulaa. Oli liikaa häiriöitä Rinnalle. Sillä kiinnittyi huomio muualle ja pari kertaa tartti kakkoiskäskeä. Jätettiin onnistuneeseen maasta nousuun. Muita vaihtoja tehtiin lähempää. S-i-vaihdot tarvii edelleen paljon apuja. Noudosta tehtiin ensin pitoja, sitten tuontia ja lopulta noutoa. Alkuun koiralla oli jotenkin huono ote kapulasta. Se oli oikeassa kohtaa suussa eikä koira sitä pureskellut, mutta sillä oli jotenkin hentoinen ote kapulasta, ei purrut kunnolla kiinni. Otin lelun esiin ja otekin saatiin hyväksi jälleen.


Sitten otettiin ryhmänä paikallaanmakuu. Ensimmäinen otettiin häirittyinä. Leluja lenteli ja häiriökäskyjä kuului. Rinnalla pää pyöri, mutta pysyi kuitenkin hyvin maassa. Sitten normaalimpi paikallaanolo. Käskytykset oli erikseen ja olin piilossa koko ajan. Rin makasi hyvin, mutta kun tulin piilosta esiin se meni lonkalleen ja taittoi tassuakin. Korjasin.


Pirkon kanssa otettiin ensin liikkuroitu seuraaminen. Kaavio oli pitkä ja siinä oli Rinnalle sopivasti paljon pysähdyksiä, käännöksiä vasemaan ja askeleita taakse. Vähän se edisti ja äänteli. Vähän oli siis väärä vire. Sitten avon kaukot kisanomaisesti. Ihan ok. Rinnaa ei haitannut koiran takana oleva Pirkko. Seuraavaksi otettiin ruutuun lähetys kisamatkalta. Kuvittelin, että koira haki virittelyistä ruudun, mutta se taisikin hakea viereisen puomin silmiinsä. Sinne se nimittäin juoksi alastulolle tarjoamaan asentoaan. Sama toisella yrittämällä. Kolmannella annoin kunnon suuntauksen koiralle ja sillä se löysi ruutuunkin. Otettin vielä hyppyä. Ensin jätin koiran seisomaan esteen taakse ja käskin istumaan. Onnistui. Sitten hyppy ja siihen istuminen käsiavun kanssa. Onnistui sekin. Sitten kokonaisena liikkeenä eri kohdista palkkaillen. Istumiset onnistui nyt ilman apuja.


Lopuksi SARAKIN pääsi vähän tekemään hyppynoutoa. Kapulan ollessa aivan esteen luona sivussa onnistuu hypyt molemopiin suuntiin. Kun kapula on kaemana esteestä sivusuunnassa tulee koira helposti palauttamaan kapulaa ilman paluuhyppyä. Luulis että ois toisinpäin helpompaa.

torstai 19. tammikuuta 2012

Keppikulmia


SARAN treeneissä tehtiin pikkuratoja:A-rata: Pakkovalssasin kakkosella ja ehdin hyvin kierrättämään koiraa kolmoselle. Siitä valssilla neloselle ja poispäinkäännöllä kepeille, joille koira haki hyvin ilman ylimääräisiä kaarroksia. Kuutosella kädellä veto esteen yli ja selän takaa kierrätys, niin sain etumatkaa kasille takaakiertoon.


B-rata: Kepeille oli tiukka avokulma. Se onnistui päällejuoksulla koiralta kun vain pidin oman liikkeen kohti keppejä.


C-rata: Nyt kepeille oli jyrkkä umpikulma etenkin kun tein kakkosella kierrätyksen kuvassa alapuolelta. Saralle umpikulmat on helppoja ja nytkään siinä ei ollut mitään ongelmaa. Ongelmaa oli kutosella, josta koiraa kutsui putki. Tähän ennekoiva valssi ja sain vietyä pienemmällä kaarteella seiskalle.

tiistai 17. tammikuuta 2012

Puistotokot


Oltiin lähipuistossa lasten pulkkamäessä :p


SARALLE ensin luoksetulon maahanmenoja namejä heitellen. Alkuun tuli hyviä, mutta sitten maahanmenot alkoi taas saramaiseen tapaan valumaan. Näihin siis vähemmän toistoja, koira ei kestä montaakaan näitä. Lopetettiin kuitenkin vasta hyvään suoritukseen. Sitten seuraamista maahan nameilla palkaten. Ei yhtään äännähdystä! Lopuksi vielä ruutua. Ruutu oli mäen päällä ja merkki alempana. Ensin otettiin vain oikean paikan hakua. Se oli vaikeaa, koira tarjosi oikeaa laitaa tai oikeaa kulmaa merkkinä. Ehkä mäki oli vaikea paikka. Laitoin alustan ruutuun ja tehtiin merkiltä ruutuun menoja minun sijoittuessa eri kohtiin. Nämä oli toki hyviä.


RINNALLEKIN luoksetulon pysäytyksiä. Ensin maahanmenoja namien heittelyn lomassa. Rinnalle sopinee paremmin kierrättämisen kautta. Oli ok, näitähän ei ole paljoa tehtyä. Sitten seisomisia. Se teki tapansa mukaan terävät pysähtymiset, mutta meni istumaan. Se sekoittaa nyt istumistreeneihin. Jätin näissä palkkaamatta ja alkoi pysähtymisetkin valumaan :( Palattiin takaisin pallon heittelyyn. Sitten seuraamista. Edisti, muttei poikittanut. Naksuttelin paikka taemmas. Ruudussa Rinnalla oli samaa hahmotusongelmaa kuin Sarallakin. Rinnalla vaan on vahvempana oikea paikka ja se alkoikin hahmottumaan. Tehtiin vuoron perään merkille juoksua ja ruutuunmenoa. Ruudut hyviä, merkeillä se oikea paikka ei ole vielä hallussa.


Lopuksi vielä kummallekin palkkaamattomuutta. Otin SARAN tekemään suoraan Rinnan jälkeen, mikä oli virhe sillä ääntelyähän siitä seurasi :/ Ensin jääviä zetamaisesti ilman käännöksiä. Järkkänä i-m-i-s. Kaikki oikein. Äännähti alussa ja seisomasta seuraamaan lähdössä. Sitten siirtymä, jossa äänteli, ja kaukot. Kaukoissa koira äänsi jättäessä sitä maahan. Vaihtoja tehtiin joku kymmenkunta, paljon s-m- ja s-i-vaihtoja. Ekassa vaihdossa (m-s) koira tuli eteenpäin, ääntelystä päätelleen sillä oli alkuun väärä mielentila kaukoihin. Muut vaihdot se teki etenemättä, ne vaikeatkin :) Otettiin vielä siirtymä, jossa koira äänteli ja sen jälkeisestä perusasennosta palkkaus.


RINNAN vuoron tullessa tuli eka pulkkailijakin. Se ei haitannut. Rinna teki jäävistä maahanmenoja ja seisomisia vuoronperään ja sitten sekoitettuna. Kumpaakin tuli nelisen toistoa. Tehtiin jäävät zetamaisesti eli kävelin koiran ohi ja otin sitten seuraamaan. Seuraamisosioissa ei ollut juurikaan käännöksiä, vain pari täyskäännöstä kun tehtiin liikettä edestakaisin jalkakäytävää. Kaikki siis yhtenä liikkeenä. Ei ollut siis ideaali palkkaamattomuustreeni, kun eihän edes tehty kuin yksi liike :p Lisäksi ekana olleeseen seisomiseen Rinna reagoi menemällä maahan. Sen korjasin. Korjasin koiraa myöskin kun se yhdessä ohikävelyssä kääntyi mukana. Tosi hyvin penne kesti noinkin pitkän liikkeen ilman taukoja :) Se keskittyi hyvin tekemiseen. Alkuun seuraaminen oli parempaa, sitten alkoi pieni edistäminen. Jäävien paljous ei siis aiheuttanut jätättämistä. Palkkasin koiran vikassa seisomisessa, kun se ei ennakoinut mukaan lähtöä.

maanantai 16. tammikuuta 2012

Rinnan aksat


RINNAN treeniratana oli:


Rimat 55 cm (okserissa korkeampi 50 cm), muuri 65 cm.


Alkusuoralla Rin irtosi hyvin putkeen. Vitosella se hyppäsi tosi pitkälle. Olis ollu käyttöä lyhyemmälle hypylle. Valssin ollessa myöhässä koira paineli rintamasuunnan mukaan uudestaan putkeen. Valssatessa ajoissa sain koiran kepeille. Samanlailla ysillä koiralla meni hyppy helposti pitkäksi. Kaikista vaikeinta radassa oli yllättäen loppusuora. Rinnalla jäi joko muuri tai sen jälkeinen hyppy väliin. Eteenmenoa tarttis vahvistaa.


Väänsin myös takaaleikkauksen ennen keppejä ja niiden jälkeen valssasin, ihan vain totuttaakseni koiraa näihin. Kepeillä oli verkot, kolme palaa puuttui, muttei se pujottelua haitannut. Tyyli oli hyvä.


Radan sivussa oli pussi mytyssä. Kertaalleen Rin juoksi sinne. Onneksi se ei satuttanut itseään! Traumojakaan ei pussia kohtaan tullut, vaan sinne se edelleen sujahti.


Tehtiin myös kaikkia kohtaktiesteita. Keinulla tehtiin taas päähän juoksua. Se toimii. Puomia tehtiin kokonaisena, mutta pääasiassa palkkailin koiraa 2on2offista. Leikitin koiraa lelulla kontaktilla ja hyvin koira nyt pysyi siinä. Sitten menin muutaman metrin päähän kontaktista. Koira tarjosi itse kontaktia ja sai tulla leikkimään. Taas lelu pois ja kontaktin tarjoaminen. Sitten lelu maahan ja lisäsin liikehäiriöitä. Hyvin koira ymmärsi pysyä kontaktilla häiriössäkin. Kontaktilta vapauttavana on sana, ei liike. A:lla tehtiin samaa.


---


Anne Savioja oli Purinalla varmentamassa kisakirjoja. Nyt Rinnallakin on sellainen. Korkeutta koiralla oli 50-50,5 cm.

sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Jounin opissa


SARAN kanssa oltiin Jouni Vainion mentoroitavina. Paljon tuli asiaa, toivottavasti muistan edes osan siitä. Päällimmäisenä on mielessä jälleen se, että ohjauksen ajoitus ja sijainti on edelleen pielessä. Eli korjattavaa riittää.


Tämän kertainen rata:


Muuri ja pituus oli seinää kohden.


Kakkosesteelle sopi hyvin pakkovalssi. Siitä flippaamalla kolmonen. Sen jälkeen oma rintamalinja kohti keppejä. Annetaan koiralle vastuuta kontaktin ja putken erottelussa. Kontakteille passiivinen ohjaus, putkelle vienti. Alkuun tuli niin monta putkeen menoa, ettei Sara enää radan osana muuta valinnut. Treeniä näihin. Muurilla sopi hyvin flippaaminen. Kepeillä molemmilla menoilla persjättö keppien jälkeen. Mun rytmitys oli ensin pielessä, mutta sain tästä nyt idean. Putkesta ulostullessa Saralle sopi parhaiten ohjaus, jossa oma rintamasuunta ensin kohden ysiä vekaten ja kympille ohjaus putken suun puolelta kierrättäen. Tätä treenattiin paljon. Mun valssaus oli väärässä kohtaa hyppyjen välissä. Peitin helposti näkyvyyden kierrettävälle siivekkeelle (toiselta puolen tehdessä sain koiran menemään A:llekin!). Takaakierroissa on tärkeää olla peittämättä siivekettä. Eli oma liike kohti (riman päätä tai) keskelle rimaa. Pituudella Sara kesti hyvin takaaleikkaukset. Jaakottamista tai sen suuntaista ohjaamista se ei kestänyt vaan tuli pituudelta keskeltä pois. Niihin treeniä.


Treenattavaa: flippi, jaakotus muurilla ja pituudella (seinää vasten) ja putki-kontaktivalinnat.

lauantai 14. tammikuuta 2012

Jessica Svanljungin koulutus


Vietettiin päivää Jessica Svanljungin tokokoulutuksessa. Paikkana oli Koirakulma, kylmä mattopohjainen teollisuushalli Sipoossa. Koulutus oli järjestetty HSKP:n tokokouluttajille. Rinna pääsi kolme kertaa treenattavaksi ja Sara kerran.


Ekalla kierroksella otin RINNALLE liikkeiksi luoksetulon, ohjatun noudon ja seuruun. Luoksetulossa keskityttiin vain eteentuloasentoon ja siitä sivulle siirtymään. Mun pitää nyt luoda mielessä tarkat kriteerit, joita koiralta vaadin. Helppoa on laittaa kriteereiksi törmäämättömyys ja asennon suoruus, mutta tarkemmat kriteerit puuttuu... Edestä sivulle Rinnahan pompsahtaa. Tähän vain paljon toistoja oikealla tavalla, alkuun paljon apuja. Kyllä se siitä. Ohjatussa noudossa Rin kyttää kapuloita. Nytkin koira aloitti heti kyttäämisen, kun kapuloita vietiin. Merkille vein sitä ensin ja siitä lähetin noutamaan. Kyttää, kyttää ja äännähtää sitten kun saa luvan noutaa. Tehtiin ekaa kertaa myös merkkiä lähetyksenä silloin kun kapulat on merkin takana. Alkuun koira halusi juosta suoraan kapuloille, mutta kun ei annettu sen tehdä siten niin alkoi merkkikin kelpaamaan. Rinnalle pitää tehdä merkistä kiinnostavampi, arvokkaampi. Lisäksi sitä täytyy rauhottaa merkillä, ettei mene kyttäilyksi. Maahan vaan nameja syötäväksi. Ohjattua noutoa tehtiin vierailla kapuloilla ja merkkikin oli keltainen. Ei vierastuttanut. Lisäksi koira kiersi noudettavan kapulan joka kerta! Seuraamista ei olekaan Rinnan kanssa hetkiseen tehty. Olen vain vahvistanut oikeampaa kohtaa perusasentotreenillä. Nyt seuraaminen sujuikin paremmin kuin pitkään aikaan! Koira ei edistänyt niin paljoa (oli jo melko hyvällä paikalla!) eikä poikittanut lainkaan. Jatketaan samaan malliin. Lisäksi koiralle voi huomauttaakin, kun sen seuruupaikka muuttuu vääräksi. Tähän astihan olen vain vahvistanut oikeaa paikkaa palkan suunnan avulla sekä tehden paljon peruutuksia, käännöksiä ja pysähdyksiä.


Toisella kierroksella Rinna sai tehdä ruutua, hyppyä ja tunnaria. Ruutua tehtiin voittajan ruutuna. Ensin kisanomaisesti. Koira meni vähän hitaasti ruutuun ja laitapaikalle siellä. Kävelyssä se lähti ennen aikojaan liikkeelle. Ei optimisuoritus, mutta menipä kuitenkin ruutuun vierailla merkillä ja vieraassa paikassa ihan kisanomaisestikin. Ruudussa Rinnalla on samaa kyttäysongelmaa kuin ohjatussakin ja keskityttiin siihen. Virittelyissä koira todellakin virittyy ja sitten pääsee ääntä kun koira saa luvan juosta ruutuun. Tähänkin nameja maahan koiraa rauhottamaan. Myöhemmin riittänee pelkästää namin anto koiran suuhun ja sitten satunnaistaminen. Lisäksi voin erikseen provosoida koiraa haukkumaan (ei se paljoa innostamista tarvii...) ja siinä tilanteessa puuttua haukkumiseen. Hyppyä halusin tehdä ihan siksi, että este oli niin erinäköinen kuin mitä Rin on tehnyt. Ei ollut ongelmaa, sinnehän se varastikin! Rin ei edelleenkään osaa istua esteen takana (tai juuri muutenkaan...), muttei ole ihmekään kun ei olla treenattu. Treeniä vaan. Tunnarissa on ongelmana liian suuret kierrokset. Treenipaikoissa kierroksia on liikaa, etenkin jos koira näkee kapuloiden viennin. Silloin aletaan maistelemaan kapuloita siinä järjestyksessä kuin ne kohdalle sattuu tai pahimmilla se alkaa tuoda mitä vain. Ideahan sillä on tästä selvä, virettä on vaan ihan liikaa. Nyt tehtiin ensiksi niin, että menin kapuloiden luokse ja annoin toisen käskyn koiran tullessa kapuloille. Palkkaus tapahtui kauempana, siinä missä koira oli lähetettäessä. Sitten tehtiin tunnaria siten, että istuin kapuloiden vieressä. Annoin koiralle nameja maasta etsittäväksi ja sitten käsky etsiä kapula. Ja samaa uudestaan. Vähitellen sitten kasvatetaan matkaa kisamatkaan. Pikkasen koira vielä maisteli vääriä, mutta oikea palautui joka kerta. Lisäksi jostain syystä se myös pureskeli kapuloita tavallista enempi. Näitäkin pitää vaan treenata ja saada koira laskemaan virettä alaspäin.


Rinnan viimeisellä vuorolla otettiin paikallaanolot ryhmässä. Sitä ennen kuitenkin kehäänmenotarkistus. Ei ollut mitään ongelmaa, koira näki vain namin. Istumisessa jäin näkyville ja palkkailin koiraa välillä. Makuussa otettiin käskytykset erikseen ja menin makuun ajaksi piiloon. Kaikki hyvin.


SARAN vuorolla aloitettiin ruudulla. Koiran näkemättä kentälle levitettiin paljon häiriömerkkejä. Ensin otettiin luoksetulo ruudun vieressä olevilla merkeillä. Otin vain suoraan sivulletulon. Koira tuli hyvää vauhtia välittämättä merkeistä matkan varrella. Sitten siitä merkin kautta ruutuun menoa. Hyvin se löysi ruutuun häiriömerkeistä välittämättä. Lisättiin häiriöitä. Ensin lisättiin merkkejä ja matkalla oli kapuloitakin häiriöksi. Nämäkin sujui, matkalla koira hidasti vähän kapulan kohdalla, mutta jatkoi kuitenkin ruutuun asti. Lisättiin taas häiriöitä, nyt leluja ja nameja matkan varrelle. Ei nekään häirinnyt. Sitten lisättiin vielä ihmisiä matkalle. Oli seisovia ja istuvia ihmisiä. Nämäkään ei haitanneet. Ainoastaan sen verran häiriöitä koira otti, että se palasi entiseen tapaansa ruudussa ja tarjosi laitapaikkaa keskipaikan sijaan. Otettiin vielä erikseen keskipaikan tarjoamista. Näitä pitää vahvistaa edelleen!


Seuraamisessa Saralla on ongelmana ääntely. Se useimmiten äännähtää liikkeellelähdöissä. Sillä on väärä mielentila. Näihin avuksi namit. Koira sai syödä maasta nameja ja ne syötyään se kutsuttiin seuraamaan. Pysähtymisen jälkeen myös palkkaus maahan, useita pieniä nameja pienelle pinta-alalle. Ensin palkkaus useammin, sitten palkkaus satunnaistetaan. Tätä tehtiinkin eikä koira kertaakaan äännähtänyt lähdöissä. Jatketaan tällä :)


Luoksetuloissa keskityttiin taas maahanmenopysäytykseen. Kun en saa tästä liikkeestä sitä mitä haluan, niin en treenaa lainkaan tätä :p Nykyisin Sara näyttää jo välillä hyviä pysäytyksiä. Se olisi vaan tarvinnut paljon toistoja treeneissä, että ne olisi tulleet aikaisemmin esille. Nyt siis kun olen nähnyt sen parhaimmillaan, niin osaan asettaa kriteeritkin. Näihinkin vaan paljon toistoja. Treenataan ensin lyhyemmällä matkalla, jolloin saadaan enempi oikeanlaisia maahanmenoja ja sitten kun koira tietää mikä on vaatimus, niin kasvatetaan matkaa. Parasta näihin on namien heittely. Kierrättämällä ei toimi vaan niin hyvin.


Lopuksi otettiin vielä hyppynoutoa vinosti. Tähänkin tarvitaan lisää treeniä. Vinoimmista koira jättää paluuhypyn tekemättä ilman apuja. Haluun sille mallin, jossa pakettiin kuuluu hyppy, kapula ja vielä toinenkin hyppy. Koira nyki myös joissain käskytyksissä. Vikaksi Jessica käskytti ja antoi vielä hyppykäskynkin. Sara ei mennyt lankaan.


Hyvä koulutus oli, tykkäsin. Päälimmäisenä jäi mieleen kuitenkin treenien suunnittelun puuttuminen Rinnan kohdalla. Saran treenit osaan suunnitella, mutta Rinna tekee ilman suunnitelmia. Se osaa jo paljon, sillä on pohjat kaikista liikkeistä, mutta kaikki on vaan edelleen kesken. Vois suunnitella aina parille viikolle satsit liikkeitä ja keskittyä vain niihin...

lauantai 7. tammikuuta 2012

Karsintakoe, Lempäälä


Tampereen Seudun Koirakerho ry järjesti maajoukkuekarsintakokeen Lempäälässä Sportdogparkin tekonurmipiohjaisessa hallissa. Liikkeet oli haettu kahteen kehään kahdelle tuomarille. Ekassa kehässä oli tuomarina Riitta Räsänen ja liikkeina ensin paikallaanolot ja sen jälkeen jatkettiin toiseen kehään. Toisessa kehässä oli tuomarina Jaana Tala ja liikkeina ruutu, zeta, luoksetulo, kaukot ja metallihyppynouto. Sitten vielä ekaa kehään ja siellä loput liikkeet eli ohjattu nouto, seuraaminen ja tunnari. Sara oli suoritusvuorossa toisiksi vikana.


Paikallaan istuminen   10


Rintamasuunta oli koiralla suuntautunut piiloa kohden. Noottia tuli siitä, että asettelin koiraa istumaan. Niin ei sais tehdä, en tiennyt.


Paikallaan makaaminen   10


Takaisin tullessa koira makasi lonkallaa, oli taittanut etutassua alleen ja pää oli maassa (!!). Lisäksi maahanmeno oli hidas.


---


Ruutu   7


Kehässä oli kaikki tarvittavat merkit paikoillaan. Merkiltä koira lähti etuviistoon zetan merkeille. Käskin uudestaan ja uudella käskyllä koria korjasi suunnan ruutuun. Siellä käskin heti maahan. Oli vähän hidas maahanmeno.


Zeta   8 ½


Järjestys m-i-s. Äännähdys jokaisessa liikkeellelähdössä. Niin ja lähdin liikkeelle jo liikkurin sanoessa liikkeen alkavan...


Luoksetulo   8


Hyvät pysäytykset! Mutta annoin maahanmenokäskyn aivan liian myöhään.


Kaukot   7


Järjestys i-s-m-s-i-m. Sivulta maahanmeno jäi ihan vajaaksi, toisella vasta meni maahan... Hyvät vaihdot, mutta tuli hitusen eteenpäin s-i-vaihdossa.


Metallihyppynouto   0


Kapula pompsahti ihan sivuun eikä koira suorittanut kapulaa tuodessaan paluuhyppyä.


---


Ohjattu noutaminen   10


Hieno!


Seuraaminen   8


Liian innokasta, äänteli.


Tunnari   10


Ihan jees.


---


Tulos: EVL2, 247,5 p. ja sijoitus 28./36. Silleesti tällä kertaa :) Tulokset kokonaisuudessaan täältä.


---


Kokeen loputtua treenattiin vähän. Alkuun tarvittiin vähän apuja, mutta sitten Sara suoritti avuitta hyppynoudon molempiin suuntiin eteen kautta vaikka kapula olikin esteen kohdalla muutaman metrin päässä sivuttaissuunnassa. Kertaalleen tehtiin myös ruutu palkaten sekä merkiltä että ruudusta. Nyt koira meni suoraan ruutuun. Lisäksi muutamat sivulta maahanmenot. Eka meinasi olla hidas, mutta sitten parani.


Lempäälästä jatkettiin matkaa pohjoseen lomailemaan :)

torstai 5. tammikuuta 2012

Aksailuja


Saran treeneissä oli vähän osanottajia paikalla, joten treenattiin Saijan kanssa nuorisoakin. SARA teki tekniikkatreeniä yksittäisillä esteillä tai muutaman esteen sarjoilla. Välistävedot sujui hyvin. Pimeään putkikulmaan koira haki kaukaakin. Kepeillä tehtiin vedättämistä, irtoamista sekä tiukkoja takaaleikkauksia. Koiran mennessä kepeille avokulmasta minun takaaleikatessa se tarvitsi vähän kehotuksia jatkaakseen. Puomilla Saija palkkasi Saraa alastulolla nameilla ja leluilla. Sinne se hakeutuikin hyvin minun jäädessä taakse.


RINNA kävi vuorollansa aika kuumana. Treenien jälkeen oli housuissakin palkeenkieli... Kepit Rin rytmitti hyvin, vaikka jättäydyinkin taakse, otin sivuittaisetäisyyttä, peruutin tai vedätin. Pysyin myös kävelemään vastaikkaiseen suuntaan koiran pujotellessa, juokseminen vastakkaiseen suuntaan oli liikaa. Vähennettiin nyt verkkoja kuuteen kappaleeseen eli neljä otettiin pois. Enemmän verkkoja poistaessa Rin ampui vain suoraan kuppipalkalle.


Välistävedot ja takaakierrot ei onnistuneet lainkaan putkien lähellä. Ne onnistui juuri ja juuri kaempana putkista. Puomilla koira hakeutui hyvin 2on2offiin. Tein ohijuoksuja ja taaksejättäytymisiä. Taaksejättäytyessä pidin kuitenkin tasaista liikettä.

keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Aamutokoja


Tokoiltiin eilisaamulla lähikentällä. Edellispäivänä oli satanut lunta ja sitä oli nilkkoihin asti.Rakensin kentällä ensin ruudun ja laitoin ohjatun merkin ja kapulat sekä pari häiriömerkkiä valmiiksi. SARA näki rakentelun ja nosti kierroksia. Ensin kuitenkin tehtiin kaukoja. Ekat n. 20 metristä. Kaikki muut vaihdot hyviä, mutta yhtdessä s-m-vaihdossa koira meni maahan kahdessa osassa eikä hissillä kuten kuuluu. Lisäksi se liikkui asentoa vaihtaessaan parikymmentä senttiä. Palautin koiraa takaisin päin ja sitten se teki vaihdon puhtaasti. Tehtiin kaukoja myös nameja heitellen. Näissä asentojen vaihtoa vaikeutti lumi. Sitten ruudun ja ohjatun erottelua. Ruuduissa palkkaus ruutuun pysähtymisestä ja ohjatussa vauhtipalkka kapulan tuonnista. Ensin ruutuun meno merkiltä vasempaaan. Pysäytin koiran vähän liian aikaisin ja se jäi keskelle ruutua, ei siis kumpaankaan laitaan. Noudot tehtiin kuvan alalaidasta. Ensin vasen kapula. Se tuli ongelmitta. Sitten ruutuunmeno merkiltä oikeaan. Nyt maltoin mieleni ja pysäytin koiran vähän myöhemmin. Nyt se pysähtyi hyvin ruudun takaosaan. Sitten taas ohjattua, nyt vasen kapula. Ekalla koira lähti merkiltä suoraan vasempaan, siellä kun oli joku risu. Siitä koira bongasi keskikapulan ja lähti sinne. Pysäytin koiran sen ollessa metrin päässä kapulasta. Pysähtyi hyvin ja sai palkkaa. Otettiin vasemman nouto alusta asti ja nyt koira löysi suoraan tiensä sille. Ennen kapulan nostoa se vaan pysähtyi hetkeksi kuuntelemaan jotain ääntä, joten otettiin vielä kolmannenkin kerran vasemman nouto ja se oli hyvä. Merkit oli kaikki hyviä :) Sarppa teki vielä jäävien erottelua (ilman seuruuta). Ensin lelun kanssa, mutta sen kanssa koira kyttäsi liikaa ja istumisissakin koira oli ihan matalana. Vaihdoin namipalkkaan ja asennotkin onnistui nätimmin.


RINNA teki samoja asioita. Ruutua tehtiin suorina menoina ja ruutuun koira juoksi hyvin. Se vaan ei tarjonnut oikeaa paikkaa siellä, pohja kun oli liian epätasainen. Noutoa tehtiin leluleikin lomassa. Eli lelusta irrotus, kapulalle ja uudestaan leluun kiinni eri kohdissa kapulaa tuodessa tai heti kapulan nostosta. Lopuksi vielä kokonainen nouto. Hyvä oli. Kaukoissa lumi tuntui auttavan Rinnaa tekemään parempia vaihtoja. Se vaan alkoi taas arvailemaan asentoja ja teki vaihtoja omaan tahtiin. Maltti ois valttia. Jäävien erottelua tehtiin namien heittelyn lomassa. Kaikki oli oikein. Lisäksi tehtiin perusasentoontuloa eri kulmista, pääpainona oli asento oikeassa kohdassa eikä liian edessä.


Molemmat teki vielä tunnarit lenkin jälkeen terassilla. Levittelin muutaman kymmentä kapulaa koirien näkemättä. RINNA ensin. Se haisteli nätisti kapuloita, myös omaa muttei sitä omaksi tunnistanut vaan toi lopulta väärän. Laitoin koiran hetkeksi oven taakse ja hajustin kapulaa lisää. Nyt löytyi oikeakin kapula. Koira vaan nappasi suuhunsa oman lisäksi myös viereisen kapulan. Sitten se sylkäisi molemmat suustaan ja otti vain oman. Ihan hyvä. SARALLE kävi samoin eli sekin toi ensin väärän! Se haisteli pitkään kapuloita ulkoreunalta oman ollessa keskellä. Keskelle siirryttyään se nappasi oman viereisen kapulan ja tuli luovuttamaan sitä vinoon asentoon. Laitoin koiran hetkeksi sisälle ja uudella yrityksellä se toi oikean kapulan ja tuli suoraan luovutusasentoonkin. Saralla taisi olla vaan liian kiire ekalla yrityksellä.


---


Tänä aamuna tokoiltiin jälleen. Lunta oli edelleen. Nyt se oli pehmeämpää ja hepuloitti koiria enemmän. SARALLE naksuttelin ruudussa oikeaa paikkaa. Tehtiin joka suunnasta vaihtelevassa järjestyksessä eri määriä. Ekat sujui hyvin, mutta kun vaihdettiin toiseen suuntaan, niin koira tarjosi edelleen samaa kohtaa kuin ensimmäisessä suunnassakin. Lumessa oli koiran jälkiä siinä kohtaa mikä varmasti vaikutti asiaan. Kävin näyttämässä oikeaa kohtaa, mikä sai koiran haistelemaan ruudussa (!!). Kiellon jälkeen laitoin kosketusalusta ruutuun ja käytettiin sitä parista eri suunnasta ruutua tehdessä. Sitten jätettiin alusta pois ja edelleen ruutu toimi.


Luoksetulossa otettiin pelkkiä vauhtituloja ja enemmänkin keskityttiin jääntiasentoon. Potkin lumet pois alueelta, että näin kyynärien tilanteen koiran ollessa maassa. Ekassa jätössä koira nousi istumaan. Siitä torut ja lopuissa jäänneissä kyynärätkin oli alhaalla. Tehtiin vielä eri kulmista perusasentoontuloa sekä käännöksiä paikoillaan ja askelsiirtymiä. Kaikki sujui.


RINNALLE myös samoja asioita. Ruudussa oikeaa paikkaa naksutellessa se tarjosi hyvin oikeaa paikkaa kunhan vain ensin lopetti ympäriinsä lumessa pomppimisen... Se osasi hakea oikeaan kohtaan ruutuun niin ruudun ulkopuolelta kuin ruudun sisässäkin. Merkkiä tehtiin erikseen. Jouduin ohjaamaan koiran käsiavuin merkille ennen kuin se ymmärsi hepuloinniltaan mitä oltiin tekemässä. Luoksetuloa otettiin lyhkäsiltä matkoilta. Keskityttiin vain erottelemaan suoraan sivulletuloa eteentulosta. Koiralla on eri jättökäskyt näihin ja Rinna onnistuikin nyt kaikissa. Sivulle se tuli oikeaan kohtaan, mutta eteentulot oli hieman vinossa aina jompaan kumpaan suuntaan. Tehtiin myös perusasentoontuloa, käännöksiä ja askelsiirtymiä. Kaikki ok.


Kotiterassilla tehtiin vielä tunnaria. Nyt kapuloita oli reilu kymmenen. RINNA haisteli vähän rumasti kapuloita, mutta oikea kuintekin löytyi. Sitä tuodessa suu vähän kävi. Kiire ja kapulan pureskelu selittynee sisällä odottavalla ruualla ;) SARAN suoritus oli nätti.

maanantai 2. tammikuuta 2012

Agitekniikkaa


Treenattiin Eevan kanssa nuorisoa Purinalla. Ensin RINNALLE hyppytekniikkaa. Perussarjassa oli 7 estettä ja niiden päässä putki. Aluksi laitoin palloa eri esteiden kohdille, sitten koira sai mennä putkeenkin. Ihan kivaa oli hyppytekniikka sikäli kun sitä liialta vauhdilta nähtiin. Lähdöt oli eri etäisyyksiltä ja lisäsin omaa liikettä mukaan. Seuraavaksi tehtiin etäisyyden arviointia kolmella hypyllä ja liikkuvalla tasaokserilla (35 cm). Lähtöasetelmina oli hypyt 6 askeleen välien ja okserille oli matkaa 12 askelta. Okseri liikkui 12-14-16-18-19-17 ft. Askeleissa 18 ja 19 koira otti väliaskeleen mukaan. Sitten korkeuden arviointia kolmella hypyllä ja yksittäisellä hypyllä, jonka korkeus muuttui: 55-60-65-65-40 cm. Kuusvitonen tehtiin kahdesti, sillä eka kerralla hyppy ei ollut ihan onnistunut. Takaapäin koira oli vinossa eikä sivustapäinkään hyppy näyttänyt hyvältä. Toisto oli hyvä. Vikan lähetyksen tein putken kauttta. Se oli kaunista.


Keppejä tehtiin ensin kokoverkkojen kanssa. Sitten vähensin kaksi verkonpalaa ja sitten vielä yhden. Tekniikka parani loppua kohden. Keinua tehtiin leikkeleen kanssa. Vikalla jätin leikkeleen pois. Koira tarjoaa päähän juoksun jälkeen laudan laskeuduttua 2on2offia. Ei haittaa. A-estettä tehtiin ensin yksittäisenä esteenä. Se sujui, mutta kun lisättiin yksi hyppyeste takaakierrolla ennen A:ta, vauhti kasvoi liikaa. Rinna loikkasi ylösmenon yli, teki hurjan loikan harjalla eikä pysähtynyt alastulolle. Teetin pari toistoa nähdäkseni oliko se vahinko. No ei ollut, vaan toistoilla koira teki samat temput... Puomilla tehtiin pelkkää alastuloa. Putki oli vetämässä puomin jälkeen. Alkuun se vetikin liikaa, mutta sitten alkoi näppärästi onnistumaan ohijuoksuissakin asennot. Myös minun jättäytyessä taakse tai sivuttaisetäisyyttä ottaessa koira haki hyvin suoraan asentoon.