torstai 23. kesäkuuta 2022

Kesälook

Hörökorvat <3

Itse tein ja säästin :D

Hännän alla piilossa <3

Aussiet sai kesätukat. Rinna on parina kesä jo ajeltukin. Se alkaa kutisemaan helposti uimareissujen lomassa tukan kanssa. Lyhyellä tukalla ei ongelmia ole. Dot ajeltiin nyt ensimmäistä kertaa. Sillä on edelleen ihon kuivuudesta johtuvaa ihottumaa, joka paljastui karvan alta laajemmaksi kuin päällepäin näkyi. Toivon mukaan tukan lyhennys auttaa kuivaan ihoon. Ainakin aineiden kuvittelisi menevän paremmin kohteeseensa.

Rinna on vanhentunut. Saran poismenon jälkeen tuntuu  että koira vanheni silmissä, mutta todellisuus taitaa olla sitä, että siihen itse kiinnittää vaan nyt enemmän huomiota. Rinnallakin alkaa kuulo huononemaan. Kuurous yhdistettynä omaa etuaan tavoittelemaan koiraan ei ole helppo yhdistelmä :D Onneksi Rinna on paljon rauhoittunut siitä mitä se joskus oli.


Dotista on tullut viime aikoina reagoivampi. Syyksi luulen laumaasa tapahtuneet muutokset, Saran poismenon ja Iken kasvu. Dot rähisee lenkeillä vieraille koirille herkemmin ja on muutenkin hermostuneemman oloinen. Toivottavasti ajan kuluessa se taantuu ennalleen. Entiset tukitoimet on jouduttu ottamaan takaisin käyttöön. Esimerkiksi kerron koiralle ajoissa vasraantulevasta koirasta, jolloin Dot bongaa sen aiemmin eikä reaktiot ole niin isoja. Ahtaammissa paikoissa mennään ihan koko ajan koiraa syötellen, ollaan palattu ihan ruoalla imuttamiseen ohituksissa. 

Koirat kävi viime viikolla fyssarilla. Rinna ja Dot oli aika ok kokonaisuudessaan. Ike sai käsittelyharjoituksen. Se on kaikin puolin vielä ihan keskenkasvuinen.

keskiviikko 15. kesäkuuta 2022

Treenejä

Aina sitä miettii, miten seuraavan koiran kanssa tekee asioita, mutta tässä sitä taas ollaan sormi suussa niinkuin ennenkin. Ike on nyt tehnyt vähän kaikkea, paino sanalla vähän ja kaikkea. Niin arjessa kuin treeneissäkin tämän hetken isoin asia on silmillä/mielellä asioihin kiinni jääminen. Ikeä kiinnostaa tuulen mukana liikkuvat roskat, vauhdikkaat koirat ja lelut. Yritetään treenitilanteet pitää lyhyinä ja niissä koira aktiivisena, jotta pentu keskittyisi olennaiseen. Isommassa häiriössä otetaan toki apuun isommat avut (palkat).Vepekausi on saatu käyntiin. Dot teki kuivatreeneissä hyvin ja samoin vedessäkin, mutta koira meni omaan kuplaansa, kun rantaan lisättiin tavaroita. Sama veden lumo tulee vesisateessa. Eniten on nyt treenattu rantaumista. Eli koira joko hyppää veneestä tai hakee tavaraa veneestä tai sitten vaan lähtee heitetyn lelun perään. Pääpaino on siinä, että koira tuli suorinta tietä palkan luokse rantaan. Hyvä ruoka toimi tässä viime kaudella hyvin ja nyt on pystytty käyttämään jo leluakin. En vaan usko koiran palkkaantuvan näistä niin hyvin kuin siitä veden lumosta, joten ehkä ketjutetaan rantautumisen jälkeen tähän vielä luvallinen veden tuijottelu :D

Kauden päätavoite on kuitenkin jo saavutettu. Eli Ike pääsi yli vesitraumastaan.maanantai 13. kesäkuuta 2022

Lastentauti


Ike kävi näyttämässä silmiään viime viikolla Apexissa ell Anna Valtoselle. Diagnoosiksi tuli rakkulainen sidekalvontulehdus molemmissa silmissä. Se on suht yleinen nuorilla koirilla, joiden immuunipuolustus vaan reagoi liian vahvasti ärsykkeisiin. Lisäksi vasemman silmän sarveiskalvolta löytyi pari pientä haavaa. Vasempaan silmään aloitettiin nyt antibioottitippa (Ofan Akvakol) ja oikeaan antibiootti kortisonin kanssa (Oftan Dexa-Chlora). Samaa tippaa jatketaan myös vasempaan viikon pelkän antibiootin jälkeen haavojen parannuttua. Kokonaisuutena tippoja laitetaan muutaman viikon ajan vähitellen antokertoja vähentäen. Lisäksi Ike käyttää nyt ainakin kuurien ajan kostutustippoja (Bepanthen Eye) ja tarvittaessa silmiä huuhdellaan suolaliuoksella. 

Ike ei tykkäisi hirveästi tippojen laitosta, mutta on alistunut kohtaloonsa. Pakolla ja lahjoen mennään, nyt ei ole mahdollisuutta koiran omaehtoisuuteen. Onneksi tippoja laitto menee kerta kerralta näppärämmin ja Ike on oppinut odottamaan herkkuja laiton jälkeen. Toivottavasti vaiva paranee eikä uusi.

Noin muuten Ike on taas kasvanut. Painoa oli nyt eläinlääkärillä reilu 14 kg ja kotimittauksella korkeutta on yli 50 cm. Kaikki hampaat on vaihtuneet ja koipi on alkanut myös välillä nousta. Ike on myös alkanut ahkeroimaan myös pieniä tihutöitä. keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

Saunat


Viikonloppuna oltiin Saunajaakkojen treeneissä. Lauantaina Ike pääsi lampaille. Ike on nyt muutaman kerran käynyt lampailla niin etten ole ollut reissulla mukana ja olipa nyt kiva päästä katsomaan mitä se siellä tekee! Ike väläyttelee välillä kivoja ajatuksia, mutta onhan se vielä raakile. 

Päivän päätteeksi tokoiltiin. Päivän lammasaktiviteettien jälkeen Ike oli tosi hyvin tokoilussa mukana. Se keskittyi hyvin eikä välittänyt muista koirista lainkaan. Aina se ei ole yhtä keskittynyt, mutta nyt se oli sopivasti väsytetty. Tehtiin ihan perusjuttuja. Ensin leikkiä ja sitten leluista irrotuksia ja luopumisia. Ike malttoi vähän huonosti luopua eteen jätetystä pallosta ja pystyi vain juuri ja juuri tekemään käsikosketuksen ennen kuin sai rynnätä pallon kimppuun. Sitten jätettiin pallo kauemmaksi ja vaihdoin ruokapalkkaan. Ike osaa aika hyvin erotella jo istu-, maahan-, seisoasennot. Asennonotot on toki vielä pentumaisia. Perusasentoontulot alkaa sujua pienemmillä ja pienemmillä vihjeillä molemmin puolin. Näissä on keskitytty siihen tulovaiheeseen eli paikka elää ja harvemmin otan koiraa vielä istumaan, mutta rakapäätään pentu käyttää kivasti tullessaan. Samoin takapää toimii hyvin myös käännöksissä ja peruutus- ja sivuaskeleissa. Loppuun vähän arkipaikallaanoloa. Tämä on kotona kestänyt jo mun näkymättömiin menon, mutta toki kestoa ei juurikaan ole vielä. Kiva oli tehdä Iken kanssa treeniä vieraassa paikassa kuten keittiössä.

Sunnuntaina oli Tuulia Liuhdon agikoukutus. Dot osallistui. Saatiin tosi kivat onnistumiset treeneissä. Ike pääsi halliin katsomaan muiden menoa. Se on vähän syttynyt agilityyn ja kiljui muiden tehdessä. Tutummassa paikassa se pystyy syömään muiden tehdessä, mutta nyt vieraammassa paikassa oli vaikeampaa. 

maanantai 6. kesäkuuta 2022

Epämukavuutta

Helatorstaina kisattiin Dotin kanssa agia Riman kisoissa. Täll kertaa taas kisa-ahdistus alkoi jo päiviä ennen :/ Radat kuitenkin sujui oman tason mukaan eli tuloksena huonosta ohjauksesta johtuvat hyllyt. Virheestä mulla edelleen ohjaus hajoaa, mutta sain koottua itseni uudestaan. Vaikka sainkin koiran pidettyä hallinnassa hallissa, niin hallin ulkopuolella Dot muistutti luonteestaan. Se kävi toisen koiran kimppuun. Dot on, mikä on ja syy oli täysin minun. Sen kanssa pitäisi  pystyä olemaan jatkuvasti olemaan tilanteen edellä. Sovittiin toisen osapuolen kanssa asia, mutta kyllä harmittaa, että näin pääsi käymään :/