sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Kuveja

Lisää Tiian ottamia kuvia, olkaapa hyvät!


Kaunis Dot
Tyylikäs Rinna
Dotilla on asiaa!
Viisaat ystävät
Koirahengarina

torstai 25. helmikuuta 2016

Case Rinna jatkuu

Torstain aksoissa ahnehdin taas RINNAN kanssa, mutta onneksi huomasin asian jo ekan toiston jälkeen ja sain palautettua itseni kuriin ja nuhteeseen. Rinnalle on käytetty paljon etuperin ketjutusta ruokapurkeille, mutta nyt otettiin takaperin ketjuttaen. Jatketaan näiden kanssa kokeiluja. Rinnan vireen räjähtäessä mulla ei ole vielä selvää toimintatapaa. Näihin tilanteisiin pitäisi rakentaa toimintamalli, joka toistuu aina samanlailla. Ilmoitin Rinnan HAU:n järjestämään kuumien koirin koulutukseen. Kahden kerran kurssin vetää Senni Huotari. Odotan jo innolla.

Kuva: Tiia Hämäläinen
Aksassa mulla on siis vielä paljon opettelemista omasta käyttäytymisestä, mutta tokossa alan jo osata olla järjestelmällinen Rinnan vireen kanssa. Maanantaina Pipsan koulutuksessa jatkettiin taas erotttelu- ja kuutelutreenejä ja tunsin olevani ihan koko ajan ajan tasalla. Sitä tunnetta on hyvä muistella, sitten kun taas pakka hajoaa :p

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Sairasta menoa

SARA vietti pari treenitöntä viikkoa. Lauantaina tekemättömyys katkaistiin rallytokotreenien muodossa. Varauduin taukoilun aiheuttamaan ääntelyyn ruokkimalla koiraa tiheään radalla. Se onnistuikin ja meno oli suht äänetöntä.


Saran oireilut on loppuneet, mutta sil on ilmennyt pariin kertaan virtsan pidätysvaikeutta, joka esiintyy koiran nukkuessa. Tämä voi liittyä muuhun oireiluun tai sitten sterkatun koiran ikääntymiseen. Seurataan nyt tilannetta ja mikäli vuotovahingot jatkuu vielä koiran kunnolla tervehdyttyä, niin mietitään lääkitystä siihen.

RINNAKIN on ottanut vähän rauhallisemmin saatuaan tassuun haavan. Kimppalenkillä Rinnalla oli sijainen:

Kuva: Päivi Sumulehto

tiistai 16. helmikuuta 2016

Case Rinna

RINNAN viime viikon pieleen menneet agitreenit toi taas intoa jatkaa jatkossakin kanssa agilityä. Saan aina lisää motivaatiota huonoista treeneistä ja kisoista; eihän olisi hauskaa, jos kaikki olisi liian helppoa :p Rinnan vuoden ekoissa aksatreeneissä parin kuukauden tauon jälkeen tuli itse ahnehdittua liikoja, mikä sai koiran menemään todella kovaa ja korkealla. Sen vire ei ollut yhtään hallinnassa. Olin jo aiemmin päättänyt, että tämä on Rinnan viimeinen agikausi, mutta ei sittenkään. Jatkossakin treenataan. Ei ehkä niinkään agilityä sen varsinaisessa merkityksessä, mutta koiran mielentilaa agilityssä. Mielenilatreenit aksassa auttaa varmasti Rinnan mielentilatreeneihn muissakin tilanteissa. Mielenilaan voi (yrittää) vaikuttaa niin monella eri tavalla, että treenattavaa siinä riittää pitkäksi aikaa.

Tokon puolella koiran mielentilat on pysyneet aika hyvin hallinnassa viime aikoina. Tähän on auttanut etenkin se oma tietoisuus omasta toimintatavasta koiran vireen noustessa. Olen osannut olla nyt järjestelmällisempi ja mustavalkoisempi asioissa. Rinnan kanssa treenaaminen on ollut rentoa. Treeneissä on päästy myöskin siihen tokon ytimeen eli viilaamaan pilkkua :)

Eilen oli Ansun tokokoulutusta. Otin aiheeksi luoksetulon pysäytykset, jotka on ongelmallisen valuvat edelleen ilman takapalkkaa. Aloitettiin häivyttämään sitä ja ehkä aika oli edellisiin kertoihin otollisempi, sillä onnistumisiakin saatiin. Haettiin vielä erityisesti virhettä ja kyllähän se toistojen myötä saatiin aikaiseksi. Näihin ohjeistukseksi koiran taluttaminen oikeampaan pysäytyskohtaan ja oikean toiminnon korostaminen pannasta vetämällä kevyesti koiraa eteenpäin, jolloin koiran tulisi vastustaa ja painottaa takaosaansa. Toistojen myötä tulos oli loppujen lopuksi nousujohteista. Suurempi jumitus (suoritus ei parane) tulisi katkaista vaikkapa suuremmilla avuilla. Ei ole tarkotus jumittaa paikoillaan.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Luopumisia

RINNAA on alettu työstämään paremmin tokoon soveltuvaksi. Kun se on jo liikavireinen tottikseen, niin se on ihan(an) kamala tokossa. Rinnan mielentilat on tutkimattomat, mutta luulisin sen kiihkon tulevan muualta kuin Saran. Mahtia on, että voin työstää kahta erilaista mieltä, kun mulla on juurikin ongelmia ymmärtää ja työstää niiden ylivirettä :p Ei harjoitukset jää ainakaan materiaalin puutteesta tekemättä.

Rinnan kanssa toimii hyvin luopumis- ja kuuntelutreenit. Niiden avulla sen saa oikealle taajuudelle. Viime viikolla Pipsan treeneissä Pipsa liikkuroi pieniä kuuntelutehtäviä (merkin kierto, merkillemeno, hyppy, pysäytyksessä eri asenojen otot, tunnari erotteluna ja pieninä ratoina). Mun tehtäväksi jäi kokeilla eri keinoja koiran saamiseksi oikeaan tilaan. Eri tehtävissä toimii eri keinot. Lelun käytön koin hasardimmaksi, joten jatkossa pelataan enempi ruoan kanssa. Lisäksi työstettiin erottelua lähi- ja etäpalkalla. Tämäkin vaikuttaa hyvältä käyttää.

Tällä viikolla paneuduttiin Rinnan mielentiloihin lisää Heidi Pesosen koulutuksessa. Rinna ääntelee epävarmuuttaan ja keskittymättömyyttään eikä se ymmärrä ääntämistään. Nyt tehtiin kiertonoutoa. Aina lähtöäänestä talutin koiran ystävällisesti pannasta haluttuun tehtävään. Kokeillaan nyt tätä.

Rinnalla oli myös juoksu. Vuotopäivät oli 19.1.-8.2. Väli edellisiin oli n. 7 kk. Rytmi taitaa olla koiralla vieläkin hakusessa Saran sterkkauksen jälkeen.

SARA alkoi saamaan oireita, jotka vei eläinlääkäriin. Se pissasi pitkään ja vaikeasti, pissassa oli myös hieman verta. Pari muutakin oiretta on ollut, joihin olen luullut Dotin syyllistynen, mutta syyllinen taitaakin olla Sarppa. Eli joku on pissannut myös sisälle ja syönyt lakanoita. Petivaatteiden purijaksi ainakin paljastui Sara, olen sen ihan itse nähnyt pariin kertaan peitto tai tyyny suussa!

Eläinlääkärissä käytiin Hertassa, jossa lääkärinä oli Jonna Packalen. Pissanäytteestä oireiden syyksi paljastui virtsakiteet ja -tulehdus. Hoidoksi tuli ab-kuuri (Kesium 500 mg, amoksisilliini/klavulaanihappo 400/100 mg, 3/4 tbl x 2 14 pvää) ja kiteitä liuottavaksi ruoaksi Royal Caninin Urinary S/O vähintäänkin 2,5 kuukauden ajaksi. Pissanäyte tutkitaan vielä tarkemmin ja kontrollinäyte viedään kuukauden päästä. Toivottavasti Sarppa llähtee paranemaan!

Ehkä lisääntynyt ääntelykin voi johtua siitä, että koira on ollut kipeä. Mutta Sarankin kanssa on tehty virheitä koulutuksessa, joten treenisuunnitelmaakin mietitään. Sara on luonteeltaan peruskilttihelppo koira, jonka kanssa asioista ei ole tarvinnut olla ehdoton mukavaa ja helppoa yhteiseloa varten. Se on koira, jolle on vaan vieressä naureskeltu sen varastaessa palkoille. Sen palkan odotus on suuri eikä sitä ole opetettu luopumaan palkasta kunnolla. Ongelman työstäminen lähtee jo arjesta. Ei ole enää söpöä varastaa sukkia :p Treeneissäkin on lähdetty ihan perusteista. Sara on opetettu luopumaan häiriöistä käskystä, mutta meneepä vaikeaksi, kun koiran pitää itse tarjota palkasta luopumista. Toki tietyissä tilanteissa luopumisen tarjoaminen on automaatio, mutta jo pienet muutokset tekee asiasta vaikeamman. Perustreenin lisäksi Sara on tehnyt paikkista. Istumasta maahan valuminen ei ole ollut treeniongelmana. Se on joku kisajuttu. Sairastamisen takia laitetaan treenit nyt syrjään ja palataan niihin sitten, kun koira tervehtyy.

tiistai 2. helmikuuta 2016

Eläkkeelle ennemmin tai myöhemmin

SARAN eläköityminen tokosta tuntuu tulevan nyt ennemminkin ennemmin kuin myöhemmin. Olin toivonut kisaavani sen kanssa vielä kevään ja osallistuvani kesällä SM-kisoihin, mutta saas kattoa nyt. Uudet likkeet sujuu, mutta ongelmat on samat vanhat. Ääntely on lisääntynyt treenatessa ja nyt lauantain kokeissa se lähti ihan lapasesta. Aamun kokeessa tuomarina oli Pirkko Bellaoui ja illemmalla oli Riitta Räsänen. En muista liikejärjestystä, mutta yksilöliikkeet suoritettiin ensin kahdessa osassa ja sitten vikana oli paikkikset kummassakin kokeessa. Kokeet oli HSKH:n järjestämiä.

Eka koe:

Seuraaminen   6
Ääntä riitti melkein keltaiseen korttiin asti.

Zeta   7¹½
Seisominen oli tassutteleva ja vino, muut asennonotot oli hyviä. Seuraaminen oli pomppuisaa.

Luoksetulo   6½
Ääntelyä jätössä ja valuvat stopit.

Ruutu   9
Stopin ennakoinia ruudussa.

Ohjattu noutaminen   8
Stopin ennakointia merkillä.

Kiertonouto   8
Vähän epävarma meno laukalla. Maahanmeno oli valuva ilman käsimerkkiä.

Tunnari   7½
Ääntä kapuloiden viennisä ja kapuloiden siirtelyä.

Kaukot   7
Ääntä ja pientä etenemää.

Yksilöliikkeistä myös keltainen kortti ääntelyn takia toisen kehän loputtua.

Paikallaan istuminen   0
Sara oli levoton ja meni maahan.

Paikallaan makaaminen ja luoksetulo   7½
Tuplakäsky takaisin istumaan ja vino perudasento.

Tulokseksi 224-10=214 p. eli EVL3 ja sijoituksena 3./3.

Toka koe:

Seuraainen   6½
Ääntelyä keltaisen kortin verran :/

Zeta   7
Ääntä. Annoi käsimerkkejä pysäytyksiin.

Luoksetulo   7½
Samat kuin aamulla.

Ruutu   8½
Sivusta sisään ruutuun.

Ohjattu noutaminen   10
Ok.

Kiertonouto   9½
Reipas suoritus. Annoin käsimerkin maahan ja se oli parempi.

Tunnari   8½
Sara kävi kapulaa tuodessa haistelemassa liikkurin mukia (!).

Kaukot   6
Ääntä ja tuplakäsky ekaan vaihtoon (m-i).

Paikikset jäi muiden iltamenojen takia väliin. Ei haittaa, sillä kympitkään paikkiksista ei olisi riittäneen ykköseen. Tuloksena siis keskeytetty koe 222-10=212 pisteellä.

Mun mielestä koirien kanssa kisaaminen on kivaa, mutta se ei ole tärkeintä. Kisaaminen on hyvä taidon tarkistus, joka johdattaa treenejä sekä on hyvä moivaation nostattaja. Parasta kuitenkin on se oma oppimisprosessi ongelmien ratkaisussa. Hauskaa, kun on ongelmia ;)

"Olin tosi tuhma!" T. Sara