maanantai 31. toukokuuta 2021

Rinna mestarissaRINNA korkkasi rallin mestariluokan HSKH:n kokeessa sunnuntaina. En oikein tiennyt mitä odottaa. Rinnan kanssa on treeneissä toki tehty tekniikkaakin, mutta eniten treenit on keskittyneet mielen laatuun. Ratatreenit on siis jääneet vähemmälle. Lisäksi oma jännittäminen oli huipussaan. Mulle ei sovi liian harvoin kisaaminen. Pitäsi olla tuntumaan tasaiseen tahtiin.

Rinnan mielentila ei ollut ihan optimi, mutta ihan kiva kuitenkin. Se ei kiehunut, muttei myöskään ollut täysin keskittynyt. Houkutuksessa oli lohta ja Rinna nappasi siitä hajun jo lähdössä. Radalla jouduin välillä ihan käskemään koiraa jättämään häiriön ja keskittymään paremmin tekemiseen. Rinnasta on tullut iän myötä todella ahne. Se varastelee ruokaa aina, kun saa vain tilaisuuden :p

Eniten virhepistettä saatiin Rinnan tiiviistä seuraamisesta. Tuomari tulkitsi koiran estävän ohjaajan liikettä ja antoi monta -1 pisteen kontrollivirhettä. Kyllähän se painoikin välillä ja hyppyjen välissä tuli törmäten seuraamaan. Eteentulot Rinna oli tuomarin mieleen myös liian tiiviitä. Lisäksi putkeen mennessä Rinnalta pääsi hau. Tehtiin kolme kappaletta -3 pisteen virhettä. Peruutuksessa käskytän Rinnaa aina seisomaan, ettei se suunnan muutoksessa ehdi istua. Nyt en vaan muistanut heti perään antaa seurauskäskyä, joten peruuttaminen tehtiin vähän epätahtiin. Eriaikaisuutta oli myös kyltin 11 käännöksessä. Kyltillä 360 vasempaan koiran ollessa oikealla Rinna vaihtoi väärälle puolen, joten siihen käytettiin uusinta.

Lopputulemana pisteitä jäi kuitenkin 81 eli hyväksytty tulos. Jatkoa ajatellen työstetään edelleen seuraamista siistimmäksi ja koitan olla jännittämättä vähemmän :p 

tiistai 25. toukokuuta 2021

Paha tapa

Ollaan juostu DOTIN kanssa agikisoissa. Yli vuosi tuli taukoa väliin edellisten kisojen ollessa viime vuoden maaliskuussa. Taukoa tuli koronan ja etenkin sterkan takia, mutta nyt on koira taas kisakunnossa. Harmi vaan, että ohjaaja ei ole :p Homma kaatuu taas helposti siihen mihin ennenkin eli virheen sattuessa en saa kerättyä itseäni enää ratasuorituksen aikana. Sain tätä muistaakseni työstettyä jo vähän paremmaksi ennen taukoa eikä kisatauon aikana tämä niinkään treeneissä vaivannut, mutta nyt taas tuntuu, että lähdettiin alusta liikenteeseen. Asian tiedostaminen auttaa jo paljon ja olen saanut itsestäni irti parempia suoriutumisia ensimmäisen tauon jälkeisen startin jälkeen. 

Tää liittyy siis vahvasti kisasuorituksiin. En tiedä pitäisikö yrittää saada kisamaisuutta enempi treeneihin vaiko treenimäisyyttä enempi kisoihin. Varmaan jotain siltä väliltä on paras ratkaisu.

Oltiin myös pitkästä aikaa Vappu Alatalon valvovan silmän alla hyppytekniikkakoulutuksessa. Doo sai paljon kehuja kropan hallinnastaan. Se on toki iän myötä kasvanutkin  kroppaansa, mutta on sitä myös viimeisin vuosi kuntoutettukin. Esimerkiksi laskeutumisharjoite oli nyt ihan eri näköinen kuin mitä viimeksi muutama kuukausi sitten tehty. Koiralla riitti nyt voimaa ja se teki voimantuoton oikealla tavalla. 

Aloitettiin perussarjalla. Dot jarruttaa helposti palkalle väärin. Se alkaa jarruttamaan etupäällään, kun tarve olisi jarruttaa takaosalla. Tämän korjasi putken suorittaminen sarjan jälkeen ja putken jälkeen oli vasta palkka.

Dotilla on ollut vaikeuksia okserilla. Ilman mun liikettä koira suoritti sen kauniisti, mutta ohjaajan liikkeen lisäys toi koiralle liikaa kiirettä. Toisaalta taas radanomaisesti tehdessä Dot ohjeet ajoissa saatuaan lukitsee esteet ja keskittyy omaan tekemiseensä hyvin, ettei mun liikkuminen suoritusta haittaa. Dot esimerkiksi suoritti taipumissarjan tosi hyvin. Senkus vaan lähetin koiran ja siirryin toiseen paikkaan vastaanottamaan sen. Dot hoiti hommansa. Ehkä koiran kiire tulee, kun palkka on valmiina maassa tietyssä paikassa vs radalla emme kisaa yhdessä palkalle.

Jatkossa Dot saa vaativampi haasteellisia treenejä. Dot suorittaa oikein, kunhan vain annan sille selvät ohjeet siihen. Ohjaaja koittaa nyt hoitaa oman tonttinsa järkevänä ohjaajana :p

Noin muuten kokeilin eri pakkausten vaikutusta hyppytekniikkaan. Namimaatti on mun mielestä aiheuttanut liian korkeaa pään pitoa, muttei syy ollutkaan maatissa vaan siinä palkan sijoittamisessa. Jatkossa voin vaihdella palkkausta namipurkin , -maatkin ja lelun välillä. Lelu toimii parhaiten vauhtipalkkana, etenkin jos se heittää. Maassa valmiina oleva ei ole aina pop. Ruoka toimii aina, mutta lelulla on helpompi palkata juurikin heittämällä se halutussa kohdassa.  

perjantai 21. toukokuuta 2021

Vepetreenit vedellä ja ilman

Korkattiin vepetreenit kuivatreeneillä samalla vepetarvikkeita kuntoon kautta varten laitettaessa. Tällä kaudella DOTISTA tulee pääasiallinen treenikoira. Se on turhan pieni vepeen, mutta sen asenne on kuin isommallakin koiralla :p  Doo on hyvin tosissaan! Aiemmilla kausilla Dot on päässyt välillä puuhastelemaan. Se on hypellyt veneestä ja hakenut patukoita veneeltä. Kuivatreeniessä tehtiin perusasioita, mutta vietiin niitä vepemäisemmiksi. Ensin tehtiin rantautumista eli maalitolppien välistä remmin luokse menoa. Suunnitelmissa on opettaa Dot hakeutumaan rantautuessaan rannalle jääneen remmin luokse. Alkuun otin mukaan kosketusalustan remmin viereen ja alusta häivytetään vähitellen pois. 

Esineen haut toiselta ihmiseltä sujui hyvin, mutta tätäthän on tehty hakurullien kanssa aeimmin. Vientiä tehtiin ekaa kertaa ikinä. Siinä ei ollut mitään ongelmaa, vaikka oikeasti ihan ekaa kertaa tehtiin! Dotille on opetettu vahva käsitargetti eikä sille ollut väliä kenen käteen koira tuo esineen. Palkkaus pitää vaan miettiä kuntoon. Suunnitelmissa on jo nyt ketjuttaa homma niin, että itse palkkaan koiran viennistä. En halua turhaan rakentaa välivaihetta, jossa viennin vastaanottaja palkkaa koiran, kun siitä pitää kuitenkin päästä eroon.

Ensimmäisissä varsinaisissa vepetreeneissä tuli mukaan sitten se vesielementti, joka todellakin kiehtoo Dotia! Treeneissä kerettiin käydä samoja asioita läpi kuin mitä kuivalla maallakin oli tehty. Rantaan tuleminen (eli remmin luo hakeutuminen) on Dotille toki haasteellisempaa, kun koira ei malttaisi jättää vesielementtiä. Sitä pitää työstää erikseen vielä paljon kuntoon. Dotille on myös tähän liittyen vaikeaa tuoda esineitä käteen asti. Se mieluusti sylkäisee esineet rantaveteen ja kääntyy uudestaan ulapalle. Tähän otin nyt avuksi palkoista parhaimman eli ruokakupin. Tällä saatiin ajatusta viime vuonnakin pois vedestä, joten eiköhän nytkin toistojen myötä se lähde toimimaan. 

Vientiä testattiin myös vedessä. Ensin kuivalla maalla ja sitten kahluusyvyisessä vedessä. Doo teki jo useita onnistuneita suorituksia, mutta vahvistetaan vielä näin periaatetta. Veneestä hyppykin tehtiin ja se onnistuu aina :p 

keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Rinna 11 v.!

Sankari itse!

Rinnan varjo ei ole kovin koiran näköinen :D


Noseworkiä on tehty lähinnä joskus silloin tällöin kotona. Käytiin nyt pitkästä aikaa kimppatreeneissä ja kyllä huomaa eron kotitekoisten treenien ja muiden kanssa muualla tehtyjen treenien välillä :p  

RINNAN sähläämisen määrä kasvoi suuresti Se tarjosi kaikenlaista oheistoimintaa haisteluun keskittymisen sijaan. Se ehti heitellä lasipurkkia (onneksi ei mennyt rikki!). Sitten se ehti kiipeillä ja käytti tassujaan etsimisessä. Se myös kiskoi narua, johon oli ripustettu pyykkipoikia häiriöksi. Rinnalle ei ole täysin selvää mitä se on tekemässä. Vaikean tehtävän vastaantullessa Rinna ei sinnikkäästi jatkanut tehtäväänsä vaan alkoi tarjoamaan helpompia vaihtoehtoja. Pitäisi saada siis selkeyttä tehtävään enemmän. Ongelmahan on, etten tässäkään lajissa osaa treenata eritasoisia olevia koiria vaan Rinna on tehnyt samat treenit kuin Dotkin. Jatkossa Rinnalle vain treenejä, jotka tukevat sen osaamisvaihetta.

DOT sitä vastoin pärjäsi kimppatreeneissä hyvin. Kotona on panostettu eniten ilmaisuun ja kivasti se näkyi piiloilla.