maanantai 21. joulukuuta 2009

Vapaata agia


Kokoonnuttiin neljän agiryhmän koirakon voimin agiliitelemään. Rakennettiin rata, jonka hyppyesteiden rimat pidettiin pakkasen takia 40:ssä. Viidenneltä kuudennelle esteelle koirat ohjattiin välistävedolla. Esteiden takana oli vetävä häiriöputki.


 


Ekalla kierroksella Sa kiersi 4. esteen. Koiran ollessa pöydällä siirryin esteen taakse, mutta en ilmeisesti koiran mielestä ollut loogisesti sijoittunut. Seuraavilla kerroilla ohjasin koiran paremmin hyppäämään. Välistävedot meni joka kerta hyvin. Sa oli hyvin kuulolla, se ei edes vilkaissut häiriöputkeen. Kepeillä oli ohjurit ja ne menikin pääosin hyvin. Kertaalleen kiirehdin liikaa ja koiran jarrutus meni pitkäksi ja se aloitti pujottelut väärästä välistä.


Puomilla tuli vastaan uusi ongelma. Sa hädin tuskin koskee ylösmenokontakteille tai sitten se hyppää kokonaan niiden yli. Tätä koitin korjailla ensin kosketusalustan kanssa, sitten naksutellen. Näissä olisi ideana opettaa koiralle ylösmenokontakti samaan tapaan kuin alasmenokin eli pysäytyksenä, joka tosin vaikuttaa nopeuteen. Sa ei kuitenkaan oikein ymmärtänyt kosketusalustaa, enkä saanut ylösmenoja kunnolla naksuteltua, kun Sa tarjosi niin hanakasti 2on2offeja. Yhtenä ideana olisi opettaa juoksualusta. Se ei vaikuttaisi vauhtiinkaan. Purinalta löytyi kuitenkin länget ja niiden avulla Sa ottaa hyvin kontaktit. Niiden avulla nyt jatketaan.


Kontaktitreeniä otettiin myös A:lla. Nyt Sa tarjosi 2on2offit omatoimisesti ilman ylimääräistä käskyä :) Keppejä tehtiin ohjurien kanssa sekä ilman niitä. Ohjureilla otin kepeillä lähetyksiä minun ollessa eri kohdissa sekä kutsuna. Pelkät kepit paljaaltaankin meni oikein! Muutamaan otteeseen otettiin myös pussia namialustalla.


sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Korrien opissa, osa I


HAUlaisille järjestettiin kolmen kerran toko-opetusta Korrien ohjaamana Purinalla. Kisaavien ryhmää koulutti Pekka Korri. Tänään oli eka kerta ja aiheina oli ruutu ja kaukokäskyt.


Saran ruutu on kuulemma näyttävä, koira kun juoksee vauhdilla ruutuun ja pysähtyy vasta käskyllä. Siitä päästäänkin meidän ongelmaan eli oikea-aikaiseen käskytykseen. Otettiin hillopurkkiruutu ensin kokeenomaisesti. Annoin pysähtymiskäskyn liian myöhään ja jouduin lisäkäskyllä korjaamaan koiran keskemmälle. Loppuosa ruudusta meni hyvin. Toisella kertaa tehtiin pelkkä lähetys. Nyt annoin käskyn liian aikaisin. Sa pysähtyi kyllä ruutuun, mutta mun makuun liian eteen. Enempi treeniä siis ohjaajalle käskyn antoon. Lisäksi pitää häivyttää valmistelevaa osaa. Nyt otan siis Saraa pannasta kiinni ja kuiskaan ”Missä ruutu?”. Pannasta oton tuomari voi tulkita pakotteeksi.


Kaukoista otettiin sarjallinen kaikkia muita vaihtoja paitsi s-i. Käskytys n. 5 metristä. Saralla oli vähän kierroksia ja se liikkui törkeästi eteenpäin. Otettiin sama homma takapalkalla ja silloinkin koira liikkui, tosin ei niin paljoa. Ohjeeksi saatiin käyttää enempi takapalkkausta. Lisäksi koiraa voi käskeä välillä peruuttamaankin.


Em. liikkeiden ohella kuultiin teoriaa myös valmistelevista liikkeistä ja palkkaamisesta sekä seuraamisesta. Esimerkiksi tunnariin kannattaa ottaa alusta lähtien jo kääntyminen mukaan, se kertoo koiralle tulevan liikkeen. Pk-kokeessa eteenmeno tehdään ”tallattua jälkeä” pitkin. Tätä kannattaa hyödyntää myös treenatessa. Eli vaikka seuraamista edestakaisin suoralla, jossa koira on tarkoitus lähettää eteenpäin. Vaihtelevia palkkauksia käyttämällä voi korjata paljon seuraamista esimerkiksi. Koiraa voi palkata myös lähettämällä se kiertoon, putkeen ym. Imuttamista ja sen myötä kropan hallintaa seuraamisessa kannattaa tehdä pennun kanssa, mutta myös jo pidemmälle koulutetunkin koiran kanssa. Jos koira ei tee suoritusta halutulla tavalla, lyödään asia leikiksi, härnätään ehkä lelullakin. Näin saadaan koira yrittämään entistä enemmän.


Kierroksia siis oli, mutta aika hyvin koiruus oli kuitenkin kuulolla. Ääntelyä esiintyi vain omaa vuoroa odotellessa. Saran omaa hupia oli hyppiä syliin ennalta arvaamatta…


lauantai 19. joulukuuta 2009

HSKP:n vapaavuoro


Kävästiin vapaavuorolla tokottamassa. • Ensimmäiseksi otettiin rohkeesti tunnari. Laitoin kapulat riviin koiralta piilossa. Lähetys oli kaukaa ja Sa huomasi kapulat vasta lähempänä. Ei maistellut muita, mutta pikkasen töni niitä kulkiessaan. Muuten hyvä suoritus, kierroksetkaan ei sen enempiä vaivanneet.

 • Hyppynoutoa puukapulalla otettiin muutamaan kertaan. Kaikki ihan jees.

 • Liikkeestä istumisia tehtiin ensin leikin lomassa, sitten virallisemmin. Nyt ei ollut sen suhteen ongelmia.

 • Ruutuun menoissa Sa tarjosi pariin ekaan kertaan ruudun viereen juoksemista. Takana oli hyppyesteiden siivekkeitä, oisko se sekaantunut niistä? Näyttöruudun jälkeen koiruuskin löysi ruutuun. Ekalla käskin maahan, pari seuraavaa tehtiin alustan kanssa ja vikalla ilman alustaa pelkkä pysäytys. Tehtiin erikseen myös seuraamaantuloja. Ensin kainalolelulla ja sitten ilman sitä.

 • Kaukoista tehtiin ensin pelkkiä seisomaannousuja takapalkalla. Vapautin jokaisesta palkalle. Sitten pidempää sarjaa (ei s-i) takapalkalla ja sehän meni nappiin, koira ei edistänyt lainkaan :) S-i-vaihtoa tehtiin vielä erikseen helppona läheltä. Näihin tarvitaan paljon lisää treeniä.

perjantai 18. joulukuuta 2009

Tahatonta taukoilua ja vähän treeniäkin
Erinäisistä syistä johtuen viime aikoina Saran ohjelmassa on ollut hyvin vähän treenailua. Kieltämättä Sa on ollut viimeisen pariviikkosen aika rasittava otus. Etenkin kun välissä useampi päivä meni kipeänä sängyn pohjalla maaten. Ekaa kertaa Saran olemassa ollessa olin ihan vuoteenomana ja oon kyllä kateellinen niille, joiden koirat on helliä ja ymmärtäväisiä omistajan ollessa kipeänä. Sara ei ole sellainen. Se hyppi päällä, työnsi nenänsä naamaan kiinni ja kantoi vinon pinon leluja sängyn vierelle.


Perjantaiaamuna mittarin näyttäessä -20 astetta Sa pääsi vihdoin ja viimein vähän treenimään. Oltiiin ekaa kertaa lähikentällä ja samalla saatiin uudenlaista häiriötäkin, kun viereisen kirkon kellot alkoi soimaan kesken treenin. Itse treeniin se ei vaikuttanut, mutta ”vapaalla” ollessaan Sa jäi välillä lelu suussaan kuuntelemaan. Rakensin alkuun ruudun ja Sar ei meinannut pysyä nahoissaan. Lähetin koiruuden ruutuun suoraan pitkältä matkalta ja sinnehän se juoksi. Otettiin ruutuja myös maalin kiertojen kautta. Pääasiassa koiruus hakeutui ihan hyvään kohtaan ruudussa, vaikka targettia ei siellä ollutkaan. Kiertoihin otin väliin molemmat luoksetulon pysäytykset. Ne oli ihan jees. Lopuksi vielä muisteltiin jääviä. Seisominen ja maahanmeno oli koiralla muistissa, mutta istumista piti muistella ihan käsiavuin ennen kuin sekin alkoi sujumaan. Palkkana käytin pelkkää lelua, joka saattoi olla liian kierroksia nostattava jääviä ajatellen. Koira kun ei tuntunut kunnolla keskittyvän kuuntelemaan, mitä siltä pyysin.


Kotona vielä kaukoja. S-i-vaihto on edelleen se heikoin, jossa Sa tulee helposti hieman eteenpäin. Siihen ja m-s-vaihdon ongelmaan (koira venyttää itsensä liian pitkäksi) voisi toimia parhaiten takapalkkaus.

maanantai 7. joulukuuta 2009

Agiliitoa


Aloitettiin kepeillä ohjurien kanssa. Nyt ollaan näköjään jämähdetty siihen, että juoksen koiran vierellä. Enemmän siis kauempana juoksemista, takana juoksemista yms. A-este ja puomi otettiin mukaan parin muun esteen joukkoon. A:lle mentiin kahden hypyn kautta ja A:lta jatkettiin mutkaiseen putkeen. Hypyillä tehtiin välistäveto. Välistävedot sujui nyt parhaiten (rauhallisimmin) ottamalla koira kaksin käsin hyppyjen yli. Puomille mentiin mutkaisesta putkesta. Puomilla Sa osaa alasmenokontaktin tosi hyvin, A:lla edelleen liiassa vauhdissa se ei saa pysäytettyä. Molemmilla kontaktiesteillä mun pitää ottaa ohjauksessa huomioon, että ohjaan koiran suoraan esteelle. Vinoista kulmista Sa saattaa hypätä ylösmenokontaktien yli. Treenattiin myös kontakteilla pysymistä. Aika herkästi koiruus lähtee liikkeelle ilman lupaakin. Pussia otin ensin kosketusalustan kanssa. Ei toimi, pää on edelleen liian ylhäällä. Otettiin sitten namialustan kanssa ja sillä linjalla nyt jatketaan (ellen opeta Sarpsalle nenäkosketusta).Sitten rataa. Ensin tehtiin ensimmäistä kahdeksaa estettä ja lopuksi rataan lisättiin loputkin esteet. Renkaan ja muurin sekä muurin ja pituuden välissä valssattiin. Kun yritin tehdä käännökset tiukemmin, Sa juoksi pituuden palikat kumoon. Pituudelle se piti siis ohjata pidemmälle. Kuudennelle hypylle ohjasin koiran oikealla kädellä ja samaa kättä käyttäen putkeen. Kokonaisena rata ehdittiin tehdä vain kertaalleen. Se meni muuten aika nappiin, mutta puomille tultiin huonossa kulmassa ja Sa hyppäsi sivusta juuri ylösmenokontaktien yli.

lauantai 5. joulukuuta 2009

Parit tokoilukerrat


Perjantaina tokoiltiin Purinalla ulkokentällä hämärässä Inkan & Rommin kera. Agilitytreenipaikka nosti Saran kierroksia ja se purkautui sitten ääntelyllä. Koiruudet teki töitä vuorotellen ja sekin nostatti Saran kierroksia entisestään. Hoitokoirapoika Novakin pääsi vähän tokottelemaan, tekemään keppejä ja ennen kaikkea leikkimään ihanalla narupallollansa.


Sara aloitti ruudulla (nauhallinen). Ennen lähetystä annoin koiralle kädellä vinkin ruudun suunnasta, oli sen verran hämärää. Ekana otettiin lähetys ruutuun alustalle, sitten tehtiin ruutu käskytettynä kokeenomaisesti. Ekalla lähetyksellä koira ei pysähtynyt käskystä, joten kutsuin sen pois. Toisella annoin pysähtymiskäskyn kovemmalla äänellä ja koirakin seisahtui. Maahanmenossa se tuli eteenpäin, pysyi kuitenkin ruudun sisällä. Seuraamaantulo vaikeammasta kulmasta oli tosi siisti! Lopuksi vielä ruutuun lähetys kertaalleen alustan kanssa ja kertaalleen ilman sitä. Enempi treeniä siis muihinkin ruudun osa-alueisiin. Viime aikoina on keskitetty paljolti pelkkiin lähetyksiin.

 

Seuraavaksi tehtiin hyppynoutoa pariin kertaan lainakapulalla. Ne oli ihan kivoja. Sen perään pelkkiä perusasentoon tuloja kapula suussa. Näissä Sa vinkui, joten jatkettiin niin kauan kunnes pääsin palkkaamaan äänettömästä suorituksesta. Loppuun ensin luoksetulo pitkältä matkalta suoraan sivulle ja sen perään tunnari suht koemaisesti. Kapuloita oli rivissä normaalia enempi ja lähetysmatka oli pidempi kuin kokeessa. Ihan kivasti Sa haisteli rivin, aloitti oikealta ja eteni järjestyksessä. Miinusta kapulan pureskelusta.

 

Ikävä homma tuo Saran ääntely. Pitää puuttua siihen nyt järjestelmällisesti. Liikkeestä riippuen sitä joko toistetaan niin kauan kunnes liike sujuu äänettömästi tai sitten tekeminen keskeytetään ääntelyn ajaksi. Armoa ei tunneta. Mahtavaa kuitenkin, että Saran kanssa pystyi tokoilemaan tuollakin suht normaalisti. Painajaisena kun oli, että koiruus piippaisi koko ajan.

 

 ---

 

Lauantaina tokoiltiin HSKP:n vapaavuorolla. Alkuun otettiin hyppynoutoa metallilla. Varsin näppärää. Seuraavana ruutua. Ekassa oli alusta, muissa ei. Toisessa pysäytin seisomaan ja käskin maahan. Vikassa pelkkä seisomaanpysäytys. Kaikki oli hyviä, maahanmenokin. Tunnarissa oli kapulat jälleen rivissä. Tämäkin sujui ilman ongelmia. Sa ei tällä kertaa pureskellut kapulaakaan.

 

Sitten kaukoja, joissa olikin ongelmaa. Sar äännähteli asentoa vaihtaessa, palkkasin vasta kun se teki vaihdon ääneti. Seuraavaksi koiruus alkoikin sitten kierroksissaan tarjoamaan kaikkia asentoja. Kun pyysin koiraa seisomaan, sain seisomisen lisäksi koko repertuaarin vaihtoja. Tässä vaiheessa pistin pelin poikki ja rauhottelin koiran. Sarpsan rauhotuttua vaihdot alkoi sujumaan paremmin. Tehtiin kaikki vaihdot putkeen n. 5 metristä eikä koira liikkunut kuin s-i-vaihdossa kymmenisen senttiä. Ei vielä täydellistä, mutta parempaan päin. Uutena huomiona: Sa tekee seisomaannousut usein kroppa pitkänä. Takatassut pysyy kyllä paikoillaan, mutta seuraavassa vaihdossa koira tulee helposti eteenpäin, sillä venytetystä asennosta on vaikeampaa vaihtaa asentoa. Minkäs tolle tekis? Loppuun otin askelsiirtymiä ja 90-asteen käännöksiä paikoillaan. Jossain vaiheessa askeleissa taaksepäin tuli ääntelyä, kun kierrokset nousi liikkeestä (peruuttaminen nostaa enempi kierroksia kuin muut askeleet). Jatkettiin, kunnes oli hiljaa. Askeleet oikeaan oli oikein kivoja, vasempaankin ihan ok. Käännöksetkin sujui, Sa otti nyt hyvän perusasennon kaikkien käännöksien jälkeen.

 

torstai 3. joulukuuta 2009

Vuoden 2009 toteutumat ja tavoitteet vuodelle 2010


TOKO

Tavoitteena oli saada koulari avoimesta luokasta ja se saatiin. Ens vuodelle sitten TK3.AGILITY

Keväällä aloitettiin ja ens vuonna oisi tarkoitus saada kisakokemustakin.PK

BH-kokeessa oli tarkoitus käydä ja se saatiinkin hyväksytysti läpi. Jäljellä oli tavoitteena vain edetä. Päästiin nameista eroon, saatiin pituutta jälkeen lisää, treenattiin kulmia ynnä muita kiemuroita ja keppien ilmaisut opiskeltiin. Ensi vuodelle keppi-ilmaisut varmemmiksi ja janatreenit pitäsi saada kunnolla alkuun. Esineruudutreenit aloitettiin myös. Niitä lisää ja niihin enempi vieraita esineitä.NÄYTTELYT

Kerran käytiin, tuloksena H. Ens vuonnakin mennään, jos jaksetaan.TERVEYS

Kuvattiin lonkat (A/A), kyynärät (0/0) ja selkä (lumbalisaatio). Ens vuodelle sitten silmät & polvet.MUUTA

MH-kuvaus olisi mielenkiintoinen. Mennään, jos kuvauksia sattuu sopivaan saumaan.


---


Viikonloppuna muutettiin. Sara on kotiutunut hyvin, saihan se uusia lelujakin ;) Uusista lenkkimaisemista erityisesti Sarpsaa viehättää läheinen lampi. Siellä olisi kiva uiskennella pikkupakkasista huolimatta... Eilen Sa sai kaverikseen Nova-koikkerin. Nova viihdyttää meitä puolisentoista viikkoa. Sarppa ei vaan oikeen tykkää kaveristaan.

maanantai 30. marraskuuta 2009

Päivän saldo


Aamulla treenailtiin Viilarin kentällä. Otettiin taas kiertojen joukkoon molempia pysäytyksiä ja ruutuja. Maahanmenoihin käskytin tuplakäskyllä, pelkällä käsimerkillä tai pelkällä suullisella käskyllä. Käskytyksellä ei ollut mitään eroa, kaikissa pysähtymismatka oli yhtä pitkä. Seisomisiin Sa tarjosi alkuun maaahanmenoa. Muisteltiin oikeaa suoritustapaa lyhkäsemmältä matkalta ja sen jälkeen se sujui pidemmältäkin. Taitaa sittenkin olla parasta ottaa maahanmenoihin suullinen käsky. Jos se oisi sittenkin selkeämpi koiralle. Ruutuihin koiruus suunnisti hienosti ja paikkakin löytyi hyvin (kaikissa oli alusta käytössä). Ruutuun menoja tehtiin myös EVL:n tapaisesti kiertojen kanssa. Metristä hyppyä otettiin kertaalleen molempiin suuntiin. Ekana takaisinhyppy ja sitten poispäinhyppy. Molemmat meni sujuvasti. Seuraamista tehtiin pikkupätkä. Seuruutin koiraa idarineliötä. Kulmat oli ihan ok, mutta muuten tuntui ettei koria ollut ihan mukana. Lopuksi vielä pikkukeinua. Otin jo eri variaatioita vierellä kävelyn lisäksi. Koiraa lähettäessä edelle 2on2off jää herkästi vinoon. Kutsuna tehdessä pitää muistaa antaa ”Pinta”-käsky ajoissa, tulee muuten lentokeinu.


Ennen kentälle menoa talloin lähipellolle märkään maahan satametrisen kaarimaisen jäljen. Se ehti vanheta reilun puolituntisen. Keppejä oli 9 tai 10, en tiedä… En merkannut keppikohtia mitenkään. Koiruus nosti 9, joten korkeintaan yksi jäi matkalle. Nostot sujui yllättäen todella hyvin! Sa nosti ja toi kepit oma-alotteisesti ripeään vauhtiin. Seittemännellä ja kahdeksannella kepillä oli vähän ongelmaa. Seiskasta Sa käveli yli, joten otin sitä hieman takaisin. Siinä vaiheessa Sara jäi vain seisoskelemaan eikä jatkanut matkaa kehotuksestakaan. Hetken tuumailutauon jälkeen se lähti taas matkaan ja nosti kepinkin. Kasilla koira haistoi maata kepin kohdalta ja olisi jatkanut matkaa, en antanut liinaa. Keppi oli hyvin piiloutunut heinikkoon ja hetkinen siinä meni ennen kuin koiruus sai sen nostettua. Muuten jäljestäminen sujui todella hyvin, koira meni lähes koko ajan jäljen päällä. Ainostaan keppien ilmaisun jälkeen se tarkasteli ennen jatkoa.

 

Illalla vaihdettiin lajiksi agility. Ensin tehtiin A-rataa, josta löytyikin monta ongelmakohtaa. Ensimmäinen oli 3. hyppy. Sa juoksi sen ohitse monta kertaa suoraan putkeen. Mun piti ohjata aika jyrkästi ennen kuin koirakin huomasi hypyn. Toinen ongelma kohdattiin välistävedossa hypyillä 5. ja 6. Se ratkaistiin helposti, kun vaihdoin ohjaustyyliä. Välistäveto sujui minun peruuttaessa ja ohjatessa oikealla kädellä. Jos koitin vaihtaa ohjaavaa kättä lennosta hyppyjen välissä, olin auttamatta myöhässä ohjauksessa. Kolmantena ongelmakohtana oli pussi. Nyt Sarallekin kokeiltiin pussia ilman hihnalelua. Edelleen pää nousee lopussa pystyyn, koira kääntyy minua kohden (en ehdi juosta edelle) ja tuloksena on rullalle kiertynyt pussi koira sisässään… Eli lisää treeniä vaan pussiin. Ehkäpä kokeillaan seuraavaksi kosketusalustaa siihenkin. B-rata olikin sitten helpompi kunhan vain jaksoi juosta. Rataa tehtiin molempiin suuntiin. Pöydällä oleminen sujui Sarpsalta hyvin. Se pysyi pöydän päällä siihen asti kunnes vapautin käskyllä. Pystyin liikkumaankin ihan reilusti eikä koiruutta haitannut.

 

Lopuksi radat yhdistettiin (pöytä jätettiin pois). Saralle pidettiin nyt pussin suuta auki. Kokonaisena rata menikin ihan hyvin. Jouduin ohjaamaan koiraa kovastikin 3. ja 6. esteelle, jotta saatiin nekin mukaan rataan. Ehkä siitä johtuen 6. hypyn rima tippui. Pussin jälkeisellä suoralla koiruus ehti vähän pyörähdelläkin, kun en ehtinyt mukaan. Mutta kaiken kaikkiaan hyvä suoritus näin pitkäksi radaksi!

 


 

Lisäksi kontaktiesteistä tehtiin A:ta ja puomia. Molemmat sujui hyvin. Puomi niinkin loistavasti, että koiruus otti itse 2on2off-asennon loppuun. A:lla jouduin siitä vielä muistuttamaan, jotta koiruus muistaa jarrutkin. Tehtiin myös täyttä keppisarjaa ohjurien avulla.

 

Jäähdyttelylenkillä Sara rymisti muiden koirien mukana pusikossa ja sen jälkeen ontui vasenta etujalkaansa. Tassua sai puristella ja venyttää, ei sattunut. Hetken huilin jälkeen Sa oli jälleen nelitassuinen. Oli se sitten mikälie, mutta ohi se onneksi meni.

 

lauantai 28. marraskuuta 2009

3 x toko + agi


Keskiviikkona ja torstaina tokoiltiin märällä lähinurtsilla. Keskiviikkona ensin kierrätin koiraa maaleja ympäri. Aloitettiin suunnilleen 10 metrin etäisyydeltä ja kasvatettiin lähetysmatkaa n. 30 metriin asti. Välillä ahnehdin liikaa ja Sa kiersi tyhjän kierroksen. Läheltä lähettäessä koiruus kiertää ohjaavan käden suuntaan, mutta pidemmältä matkalta kiertosuunta on kumpi vaan. Seuraavaksi otettiin kaukoja. Tehtiin niitä maalikehikon laudan avulla. S-m-s-vaihdoissa se oli etutassujen edessä ja s-i-s-vaihdoissa takatassujen edessä. Pikkasen Saraa häiritsi moinen avuste ja s-i-s-vaihdoissa suunta oli taaksepäin. Loppuun tehtiin vielä yksi tunnari. Kapulat oli rivissä ja lähetys oli n. 20 metrin päästä. Muuten ihan siistiä, mutta sikariotteella Sa kapulan toi. Otetreeni ei siis ole tehnyt vielä tuloksia. Tosin ei ihmekään, niitä kun ei ole juurikaan tehty.


Torstaina tehtiin aika samanlainen treeni. Kierrot sujui nyt tosi hyvin, ei tainnut tulla yhtään tyhjää kierrosta. Kauimmaiset lähetykset oli paristakymmenestä metristä. Kiertojen joukkoon käskytin muutaman maahanmenon ja kierron kautta ruutuun menon. Maahanmenoissa käytin joko tuplakäskyä tai pelkkää käsimerkkiä. Nyt ei ollut käskyillä mitään eroa, yhtä pitkiksi meni molemmissa. Ruutuun koira suunnisti hienosti kisamatkaa pidemmiltäkin matkoilta. Tosin se tarkka paikka siellä ruudussa oli useimmiten hukassa, suunnilleen se kuitenkin oli ruudun sisässä. Alustaa ei ollut mukana, joten otin alustaksi purkin kannen. Se oli kuitenkin turhan kevyt eikä sen takia oikein ollut ideaali. Kaukoja tehtiin ensin laudan avulla, sitten ilman. Käskytysmatkat näissä oli > 10 m. S-m-, m-s- ja i-s-vaihdot meni joka kerta loistavasti. S-i-vaihdoissa Sa teki vaihdot välillä etutassut paikoillaan pysyen. En palkannut näistä ja seuraavalla kerralla koiruus korjasikin tekniikkaansa. Ehkä se alkaa ymmärtämään ideaa! Tunnari tehtiin taas vikana edellispäivän malliin. Nyt kapula oli siististi suussa. Ihan sattumaa se taisi olla.

 

Lauantaina käväistiin HSKP:n vapaavuorolla. Ensin otettiin metallinoutoja. Pari tasamaana ja pari hypyn kanssa. Ne oli kivoja, perusasentokaan ei ollut vinossa. Sitten ruutuja. Sar ehti jo juosta ruutuun, kun vasta mietin asiaa… Parissa ekassa ruudussa koiruus oli turhan paljon ruudun etulaidassa. Tehtiin yksi kunnon perinteinen näyttöruutu ja lopuissa ruuduissa koirakin oli kohdallaan. Jääviä tehtiin jokunen. Maahanmeno ja seisominen oli ihan ok, istumisiin Sa tarjosi pariin kertaan seisomista. Seisomiseen tein myös idarikävelyt, niissä koiruus pysyi hyvin paikoillaan. Kaukoja tehtiin lelutakapalkalla parin metrin välillä. Lelu toimii takapalkkana nyt paremmin kuin namit. Kierroksiahan lelu hieman nostattaa, mutta koira tekee vaihdot suorassa, namitakapalkan kanssa se kääntyy hieman nameja kohti. Kaikki seisomiset sujui. S-m-vaihdoissa tuli välillä vähän eteen ja s-i-vaihdoissa teki torstaiseen tyyliin joka toisella vaihdon teknisesti oikein. Sa tarjosi myös oma-alotteisesti s-i-vaihtoa. Naksauttelin niitäkin, kun ne sujui niin puhtaasti. Askelsiirtymiäkin tehtiin. Kaikki suunnat oli ihan sujuvia hitaassa tahdissa. Pariin otteeseen koirasta pääsi piippaus. Ääntelyihin toimii selkeästi parhaiten liikkeen loppuminen siinä vaiheessa, kun ääni pääsee. Lisäksi työstettiin hieman täyskäännöstä vasempaan. Välillä sujuu, välillä ei. Pitäisi keksiä jokin kikka siihin. Tehtiin myös 90-asteen käännöksiä paikoillaan. Vasempaan suuntaan se on jo aika pro, mutta oikeaan käännyttäessä perusasento jää vinoon (koira on liian edessä). Paikoillaanoloista tehtiin molemmat tosi helppoina. Jäin n. 5 metrin päähän koirasta ja kävin palkkaamassa useaan otteeseen. Perusasennosta maahanmenoon tarvii muistaa tehdä taas vauhtitreenejä. Lopuksi vielä luoksetuloja. Eka vauhdista palkaten. Seuraavalla maahanpysäytysyritys pelkällä käsimerkillä, meni läpijuoksuksi. Vikalla maahanmenoon tuplakäsky ja se toimikin, tosin pysäytys on edelleen pitkä. Katselin muiden treenejä ja niiden koirat tekee pysäytyksen etuosalla. Sarahan tekee maahanmenon ”hiipimällä” eli tekniikka on pielessä.

 

ATD:n hallilta jatkettiin Purinalle agiloimaan. Otettiin ensin pari pientä ohjausharjoitusta. Ekassa hypyt 3, 5 ja 7 takaakierroilla ja 6 ja 8 hypyille ohjaus valssilla. Näissä olikin takaakierrot yllättävän vaikeita. Hypyt oli aika kaukana toisistaan, joten Sa tarjosi viime aikoina sitä paljon treenattu välistävetoa. Asiaa ei toki auttanut minun liian kiireinen ohjaus. Saatiin nämäkin kuitenkin toimimaan ihan ookoosti. Toisessa treenissä otin ekat kaksi hyppyä kutsumalla ja käänsin koiran poispäinkäännöllä. Tämä olikin sitten yllättävän helppoa! ”Eteen”-käsky toimi odotetustikin paremmin kuin pelkät hyppykäskyt erikseen. Molemmat tehtiin molemmilta puolin ohjaten. Lopuksi uskaltauduin ottamaan täyttä keppisarjaa ilman verkkoja. Ja onnistuihan ne! Tein molemmilla puolin lähellä koiraa kulkien. Molemmin puolin eka koiruus tarjosi toisesta välistä aloittamista eli aloitus on vähän vaikeaa.

maanantai 23. marraskuuta 2009

Ageilut


Tehtiin pientä radan pätkää, johon sisällytettiin ohjauskuvioita. Rata alkoi hypyllä ja pituudella, josta koirat ohjattiin poispäinkäännöllä putkeen. Putkesta meno jatkui muurille, josta ohjaajaan päin käännöllä koirat saatiin tiukasti kääntymään vastakkaiseen suuntaan hypylle ja toiselle välistävedon kautta. Hypyltä sitten muurille ja pussiin. Saraa varten pussilla oli palkkana hihnaan kiinnitetty lelu. Sarps ohjautui todella hyvin radalla, meni juuri sinne minne piti pienistäkin kulmista. Ohjaajalla sitä vastoin oli ongelmana käskysanojen käyttämättömyys tai väärien käskysanojen käyttö (ja kertaalleen lensin persiillenikin...). Eleohjaus kuitenkin toimi ja sitähän se koira paremmin lukee.Lisäksi otettiin yksittäin: • Esteen takana odottamista ohjaajan häiriköidessä. Mun juostessa kohti seuraavia esteitä koira ei liikahtanutkaan, mutta kun tein hitaan hallitusti ohjausliikettä putkea kohti, niin johan koira nytkähti. Pysyi kuitenkin istumassa.

 • Kontakteja pikku-keinulla, A:lla ja puomilla. Keinulla ja A:lla oli jonkin kerran likaa vauhtia. Puomilla kaikki 2on2offit oli hienoja. Pystyin juoksemaan koirasta muutaman metrin ohikin ja se pysyi silti asennossaan.

 • Kepeista täyttä sarjaa puolilla verkoilla. Kuuden sarjaa tehtiin ensin ajurien kanssa ja sitten paljaaltaan. Hienosti Sar pujotteli!


---


Kotona koira sai tehdä vielä kaukoja. Tehtiin kaikkia vaihtoja s-i-vaihtoa lukuunottamatta vajaasta 10 metristä. Merkkasin naksulla kaikki oikeat. S-i-vaihtoa tehtiin parista metristä. Se on vaikein. S-i-vaihtoa tehtiin myös ihan vain naksutellen koiran tarjoamana. Näin se tekee vaihdon teknisesti parhaiten. Naksuteltiin myös uutta temppua, joka on kuonon lipaisu. Vahvistetiheys on suuri, Sara kun alkaa lipomaan huuliaan ruokaa kuppiin laittaessa. Ongelmana vaan on se, ettei koira tunnu vielä käsittävän mistä naksaus tulee (tekenee lipaisun refleksinomaisesti sen kummemmin ajattelematta).

sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Helppoja esineitä


Tehtiin esineruutua helpotetusti: koira sai katsella alueen tallaamisen ja esineiden viennin etulaidalta, josta näki hyvin koko alueen. Ruutu oli n. 10 x 50 m kokoinen heinikkoinen kaistale metsikön laidalta. Heinikon lisäksi alueella oli muutamia puita ja risukkoa. Tällä kertaa esineet (kolme palloa) oli ruudun keskilinjalla suorassa jonossa. Eka pallo oli muutamia metrejä etulaidasta risukossa, toinen keskellä ruutua kannon päällä ja kolmas keskellä takalaidan tuntumassa puun takana. Lähetyksiä tarvittiin yhteensä viisi kaikkien pallojen tuomiseksi. Joka lähetyskerralla koiruus kuitenkin risteili hyvin koko alueella, ei vaan saanut joka kerta hajua. Se pysyi koko ajan tallatulla alueella. Ekalla lähetyksella Sa toi kannon päällä olleen pallon. Kanto oli nyt helppo homma. Toisella kertaa koiruus tuli tyhjin suin takaisin. Odottelin hetken josko koira lähtisi itse uudestaan syvemmälle ruutuun, mutta koiruus vain pyöri siinä jaloissa. Kolmannella tuli etupallo. Neljännellä Sa tuli takaisin taas ilman esinettä. Ennen seuraavaa lähetystä otin koiran kiinni ja kävin itse juoksemassa ruudussa (näyttämättä kuitenkaan vikaa esinettä). Ja vikalla lähdöllä tulikin sitten se vika pallo. Useimmitenhan ne takesineet on olleet takakulmissa (nyt koiruus tarkastikin takakulmat useaan otteeseen kunnolla), joten oisko siitä syystä ollut keskellä takana ollut esine vähän vaikea. Palkkasin lelulla kaikista esineistä.

perjantai 20. marraskuuta 2009

Pikatokot


Tokoiltiin lyhyesti lähinurtsilla sateessa. Luoksetulon pysäytyksiä ja ruutuja tehtiin viimekertaiseen malliin. Kierrot on koiran mielestä pop. Välillä se irtoaa kiertämään jo paristakymmenestä metristä, välillä taas ei ymmärrä mitä kiertää ja tekee tyhjän kierroksen. Molemmat pysäytykset otettiin vain kertaalleen. Seisominen oli jees, maahanmeno edelleen saisi olla terävämpi. Siihen siis ne tuplakäskytykset mukaan. Ruudut ilman alustaa oli todella kivoja, toki alustan kanssa ne on tarkempia. Alustan kanssa otettiin parista suunnasta lähetykset n. 50 metristä. Hyvin Sa hakeutui ruutuun niinkin kaukaa.


Idarista otettiin vain seisominen. Sar edisti törkeästi seuruussa, seisominen on näpäkkä. Kävelin kaavion ylisuurena ja Sa kääntyi mukana. Korjasin koiraa ja sen jälkeen pystyin kävelemään kaavion ongelmitta ensin normaalimman kokoisen ja sitten suurena. Kaukoista tehtiin kaikkia vaihtoja. Ne onnistui vain noin metrin päästä käskyttäen, kahdesta tai kolmesta metristä ei. Liikaa virtaa (eikä ihme, kun ottaa huomioon kuinka vähän koiruus on viime aikoina saanut TEHDÄ). S-i-vaihtoon pitäisi muuten keksiä ihan uusi käsimerkki. Tällä hetkellä vaihto toimii paremmin pelkällä suullisella käskyllä kuin sekä suullisella että käsimerkillä yhdessä.

maanantai 16. marraskuuta 2009

Kontaktit ja välistävedot


Kontaktiesteideiden (puomi, A ja pikku-keinu) kanssa ei ollut ongelmia, Sa pysähtyi hyvin kontakteille A:llakin vaikka vauhti oli huima (vaatii hidastuskäskyn). Mulle muistuksena aina käyttää vapautuskäskyä. Ens kerralla otettaneen keinua jo normaalikokoisena. Keppejä tehtiin viime maanantaiseen tapaan ja koiran suoriutuminenkin niistä oli aikas samankaltaista. Kuuden kepin sarjaa tehtiin lisäksi pleksiajureiden kanssa. Ne oli Sarpsan mielestä vähän oudot ja alkuun Sara hyppeli niiden yli, lopulta pujottelikin nätisti. Otettiin myös pöydällä pysymistä.


Välistävetojen rata oli tämänkaltainen (B-rata) eli koirat hyppäsi esteet takaakierron kautta. Ohjaus tehtiin pelkästään koiran puoleisella kädellä. Oma kulkureitti oli mahdollisimman läheltä esteitä rintamasuunta menosuuntaan. Vasemmalla kädellä ohjatessa Sa toimi aivan loistavasti! Oikealla kädellä ohjaus ei mennyt ihan niin sujuvasti, sillä Sa vilkuili esteiden välissä mua sillä seurauksella, että käännökset jäi vähän viime tippaan ja kertaalleen koiruus kaatoi siivekkeenkin päällensä. No koiraa se ei haitannut lainkaan. Vikana lienee se, että vasemman käden ohjauksen suunnassa oli putki vetämässä, oikealla ohjatessa ei.


Omatoimitreeninä tehtiin hyppy-rengas-hyppy-mutkaputki-kepit (puoliverkoilla) -sarjaa ja hyppy-rengas-hyppy-suoraa, josta käänsin koiran ohjaajaanpäinkäännöllä takaisin. Eka sarja sujui ihan ookoosti, toisessa mun kääntökäsky tuli pääasiassa liian myöhässä. Lisäksi Saran mielestä rengas suoritettiin takaisin päin tullessa välistä hyppäämällä. Tämä käsitys saatiin koiralta korjattua.


Lisäksi otettiin tehotreeniä aloitukseen jäämisiin. Sa on alkanut näissä vähän valua. Ei se ole vielä varsinaisesti varastanut, mutta kannattanee puuttua tähän jo nyt.

sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Perjantain ja sunnuntain tokot


Perjantain hämärissä treenattiin yliopiston parkkiksella. Ekana nauhallista ruutua kosketusalustan kanssa. Otettiin se pariin kertaan parista eri suunnasta pitkältä matkalta. Kaikki oli ihan jees. Sitten pikku-idaria. Ennen idaria tarkastin koiran kuulolla olon ottamalla kaikkia jääviä sekaisin leikin lomassa. Kierrokset vähän nousi näissä, mutta yhtä lukuun ottamatta kaikki meni kuitenkin oikein. Idarissa tehtiin tällä kertaa käännökset oikeaan. Koiran luokse kävellessä kävelin joka kerta koiran ohi ja vielä ympäri. Jäävät oli nopeita ja suoria, lisäksi Sa pysyi liikkumatta paikoillaan. Ainoana miinuksena ekassa ja vikassa liikkeellelähdössä kuului pieni vieno kertapiippaus. Ei kuitenkaan sen enempää, joten en puuttunut siihen. Otettiin vielä lisää seuraamista. Ensin vähän pidempi T-kirjaimen mallinen pätkä. Molemmat täyskäännökset tehtiin oikeaan. (Täyskäännös vasempaan pitäisi muuten treenata siistimmäksi.) Lopussa juoksuunlähdössä pudotin pallon kainalosta. Kainalopalkkaus näköjään vahvistaa pomppivaa seuruuta, joten sitä ei siis liian usein. Otettiin vielä toinen lyhyempi pätkä ilman kainalolelua ja johan oli seuruu siistimpää. Kaukoista tehtiin ensin i-s-i-vaihtoja läheltä ohjaten. Sitten kaikkia muita kolmena sarjana n. 10 metrin etäisyydeltä käskyttäen. Ekassa seisomaannousussa Sa otti jälleen askeleita (se eka on se kriittinen). Pahimmillaan liikkui kuitenkin vain parikymmentä senttiä koko sarjan aikana. Vikaan sarjaan laitoin takapalkaksi narupallon. Sen kerran Sa teki vaihdot täysin liikkumatta. Vikassa sarjassa annoin myös käskyt pitkillä väleillä. Kotimatkalla Sarps sai peruutella matalat rappuset. Se peruuttikin pitkän pätkän! (Peruuttaminen tosin pitäisi laittaa Saralta pannaan, sillä se tarjoaa sitä vähän joka asiaan. Se on vaan liian kivaa!)


---


Sunnuntaiaamupäivällä tehtiin tokotouhuja lähinurtsilla. Otettiin maalien kiertojen joukossa molempia pysäytyksiä sekä ruutuja. Ekaan seisomaan pysäytykseen Sa tarjosi maahanmenoa, joten seuraava otettiin tuplakäskynä (käsimerkki + käsky). Sen jälkeen seisomiset sujui taas pelkällä käsimerkillä. Maahanmenoihin käytin pelkkää käsimerkkiä. Se toimi, joskin maahanmenot oli pitkiä, kuitenkin aika samanlaisia kuin pelkällä käskylläkin. Voisi terävyyttä hakea lisää tuplakäskyillä. Ruutujen (ei nauhaa) lähetykset tehtiin siis sekä kiertoina että suorina pitkältä matkalta. Alkuun ruudussa oli kosketusalusta. Sen kanssa ruudut menee ongelmitta. Sitten otettiin ruutuja ilman alustaa, niissä pysäytin koiran käskyllä. Mun käskytys on liian aikaisessa. Koira kyllä ehtii ruutuun, mutta jää liian eteen. Otettiin vielä ruudun paikkaa naksutellen kaikista suunnista joko maalin kierron kautta tai ilman. Kaikissa Sa hakeutui heti oikeaan kohtaan. Koira siis osasi, mutta minä en... Johonkin väliin tehtiin tunnari. Tällä kertaa levitin maahan toistakymmentä kapulaa. Lähetys otettiin pitkästä aikaa pitkänä. Tunnari oli varsin näppärä. Tunnariotetreeni ei ole vielä tuottanut tulosta, sillä koira kantoi kapulaa sikariotteella. Se ei kuitenkaan purrut eikä korjaillut kapulaa suussaan. Otettiin sitten vielä kapulan pitoakin. (Tunnariotetreenit on tosin harvassa, sillä Sa tuntuu nyt nostattavan niistä liikaa kierroksia.)

maanantai 9. marraskuuta 2009

Energistä agia


Ensimmäisellä radalla harjoiteltiin välistävetoa ja sylkkäriä. Välistäveto tehtiin kolmannen ja neljännen esteen välissä ja tämän jälkeen koira käännettiin sylkkärillä muurille. Radassa oli lisäksi mukana harvinaisemmat esteet lyhkäinen pituus ja pussi (a-rata). Pussiin laitettiin Saraa varten hihnassa oleva lelu ehkäisemään pää pystyssä juoksemista. Pahaksi onneksi Sa ei sitten radalla nähnyt muuta kuin sen lelun ja juoksi sinne suoraan hypyn ja pituuden kautta. Jätettiin pussi radasta (b-rata) ja suorituskin alkoi paranemaan. Mun piti mennä tarpeeksi kauas (kolmannen esteen luokse) ennen kuin kutsuin koiraa. Jos otin koiran matkaan aiemmin se jatkoi herkmmin vain suoraan. Vikalla suorituskerralla koiruus halusi tehdä hypyn sijasta pussin. Vaikkakin koira ohjautui väärälle esteelle, niin ei haittaa, sillä nyt se meni pussin hyvin pää alhaalla!Toisella radalla treenattiin ensin irtoamista (a-rata). Se tehtiin molemmmilta puolin ohjaen molempiin suuntiin. Saralla ei ole sen suhteen ongelmaa, kunhan vain muistan itse jatkaa omaa liikettäni loppuun asti. Irtoamisen jälkeen vaihdettiin ohjaajaan päin kääntöihin (b- ja c-radat). Nämäkin sujuu, kunhan vain muistan käyttää "Kiikii"-käskyä.Itsenäisesti: • Keppejä. Tällä kertaa verkkoa oli vain yhdellä puolella keppien puoliväliin asti. Saralta sujui kepit yhtä hyvin sekä verkkopäästä aloitettuna että verkottomastakin päästä. Jokunen virhe sattui välillä sinne tänne. Hankalin kohta oli selkeästi kuitenkin verkottoman osan vika keppiväli. Sekin kuitenkin pääasiassa meni oikein.

 • Kontaktiesteitä (A ja puomi normaalikokoisina, keinu pienenä). Kontaktit sujui loistavasti keinulla ja puomilla. Molemmissa koiruus selkeästi alkoi jo tarjota asentoa. A:lla ongelmaa tuottaa liika vauhti, josta on välillä hankala pysähtyä kontaktille.


---


Kotona vielä sarjallinen kaukoja takapalkalla. Kaikki vaihdot n. 4 metristä. Muuten ihan hyvin, mutta s-i-s-vaihdoissa koira alkoi hiljalleen kääntymään palkkaa kohti. Otin osan palkasta itselleni ja näin palkan ollessa kahdessa suunnassa koiruus teki vaihdot kivasti. Nyt mahtuu sisälläkin treenailemaan, kun suurin osa huonekaluista ja muustakin tavarasta on jo uudessa osoitteessa.

Keskiviikon ja perjantain treenit


Keskiviikkoaamuna tokoiltiin lähiparkkiksella. Aloitettiin luoksetuloilla ja maahanpysäytyksillä. Ekalla kokeilin pelkkää käsimerkkiä. Sa ei reagoinut siihen mitenkään vaan läpijuoksuhan siitä tuli. Loput tehtiin tuplakäskyillä (käsimerkki + suullinen käsky) ja toistaiseksi mennään näin. Seuraavana koira sai työkseen rivillisen tunnarikapuloita. Suoritus oli muuten hyvä, mutta kapula putosi hipaisusta. Kapula on usein huonosti suussa. Sa ottaa sen vähän miten sattuu maasta ja usein korjaa tuodessaan. Voisi varmaan koittaa naksutella oikeammasta (keskemmältä) kohdasta ottamista. Seuraamista varten levittelin leluja kentälle häiriöksi. Pari kertaa jouduin alkuun huomauttamaan kontaktista, sen jälkeen siihen ei tarvinnut enää puuttua. Palkaksi koiruus sai lelun joko kainalosta tai taskusta. Maassa olevilla ei leikitty. Ruutu tehtiin tällä kertaa nauhan kanssa. Sa hahmottaa ruudun paremmin nauhallisena. Ekat tehtiin ilman alustaa. Ne oli aika hyviä. Sitten alustalla, jotka oli täydellisiä. Lopuksi vielä auton kiertoja ja väliin maahanmenoja. Tuplakäskyillä edelleen ja maahanmenot oli teräviä!


---


Perjantaina aamulla pyöräiltiin Viilarille. Siellä otettiin ensimmäisenä kiertojen kanssa maahanpysäytyksiä tuplakäskyillä. Koiruus meni kyllä maahan, mutta meno voisi olla terävämpääkin. Nyt kuitenkin palkkasin vielä vahvistuksena kaikista. Takapalkkaakin voisi kokeilla. Vikana pelkällä käsimerkillä ja se toimi nyt yhtä hyvin kuin tuplakäskykin. Ruutuja tehtiin sekä alustalla että ilman. Alkuun tehtiin ilman alustaa. Koira voisi kyllä hakeutua syvemmälle ruutuun. Sitten otettiin alustan kanssa. Ne oli toki hyviä. Loppuun vielä yksi ilman alustaa, joka oli loistokas. Sitten vielä keinulautaa. Tällä kertaa Sa ei hidastellut ollenkaan. Noin matalalla laudalla ei ole väliä, mutta suuremmalla lienee suotavaa hidastaa keinun heilahtaessa. Alkuun 2on2off-asento oli vino, koira kun kääntyi minuun päin tekemään sen (en ehdi juosta koiran edelle…). Korjasin ja asennot suoristui. Ekaa kertaa Sar tarjosi nyt itse asentoa lopussa!

---


Kotona ollaan treenailtu parempaa tunnariotetta. Alkuun koitin naksutellen, mutta ainoa, missä Sa otti huomioon kapulankin oli sen käyttäminen kosketusalustana. En kuitenkaan halunnut vahvistaa tassujen käyttöä tunnarin kanssa, joten vaihdettiin suunnitelmaa. Nyt olen pitänyt kapulan molemmista päistä kiinni. Alkuun kapula oli korkeammalla, nyt se on ollut maassa. Edelleen estän käsin väärästä kohtaa (kapulan päistä) noston. Näitä voisi silloin tällöin tehdä.

maanantai 2. marraskuuta 2009

Agiliitoa


Esimmäisenä muisteltiin välistävetoja. Ensin kahdella hyppyesteellä ja sitten neliönä. Kahdella esteellä molempiin suuntiin sujui hyvin, mutta neliössä vika este ei meinannut millään sujua. Syynä se etten ehtinyt tehdä ohjausliikettä ajoissa. Saatiin onnistuneita suorituksia, kun vaihdoin ohjaavaksi kädeksi koiraa vetävän käden, jolla heitin koiran hypyn yli. No mutta Sarassa on kuulemma agiainesta :)Seuraavana otettiin neljän hypyn suoraa. Kaikki sekä radalla että suoralla olleet rimat oli 55 cm. Ensimmäisellä kierroksella toisen esteen jälkeen koira ohjattiin ohjaajaan päin käännöllä takaisin lähtösuuntaan. Sitten kolmannella ja lopulta neljännellä esteellä sama homma. Ohjaukset tehtiin molemmilta puolin. Käsky (nyt se on "Kiikii") oli tärkeää ajoittaa koiran hyppäämiseen. Jonkin kerran jopa onnistuin. Kun ajoitus on kohdillaan kääntyy koira pienemmässä tilassa. Takaisin päin juostessa Sa pudotteli välillä rimoja. En antanut käskyjä, joten koira joutui liikaa vilkuilemaan minua.


Lisäksi: • Täyttä keppisarjaa molemmin puolisilla verkoilla. Otin lähetyksiä eri kulmista.

 • Pienen pientä keinulautaa. Saralla ei ollut ongelmaa sen suhteen, vaikkakin se pamahti kovemmin kuin temppuradalla ollut.

 • Puomia ja A:ta. Kerrassaan loistavat kontaktit!


---


Kotona vielä tokoilua. Kaukoista tehtiin kaikkia vaihtoja 3-4 metristä sekä etu- että takapalkalla. Kaikki vaihdot oli onnistuneita! Hiljalleen koitetaan nyt kasvattaa matkaa. Lisäksi otettiin perusasentoja, paikallaan käännöksiä ja askelsiirtymät kaikkiin suuntiin. Erityisen huomion alla oli suorat perusasennot.

sunnuntai 1. marraskuuta 2009

Esineruutuakin välillä


Pyörälenkin (yht. 6 km) varrella tehtiin esineruututreeniä. Alue oli n. 10 x 35 m. Pohja oli sammalta ja alueella oli yksi isompi kaatunut puu. Maa vietti vähän alaspäin, joten koko alue oli etulaidalta helposti nähtävissä. Jätin ruutuun kaksi esinettä (sormikaspari); toinen puoliväliin ruutua kaatuneen puun kylkeen ja toinen kannon päälle takakulmaan. Koira oli parilla ekalla lähetyksellä ihan pihalla. Se vain koitti jäljestää eikä irronnut kunnolla. Laitoin sitten koiran kiinni ja kävin juoksentelemassa ruudussa, en näyttänyt sille esineiden sijaintia, kunhan vain iloisesti juoksentelin. Koirallakin sitten sytytti. Seuraava lähetys olikin sitten vauhdikas ja koira löysi puun alla olleen esineen. Kannon päällä ollut esine olikin sitten vaikea! Lopulta mentiin Sarpsan kanssa yhdessä sitä hakemaan. Koiruus pyöri tovin kannon ympärillä ennen kuin tajusi esineen olevan sen päällä.


Esineruutuja on kyllä tehty aivan luvattoman harvoin, ei siis ihme että koirakaan ei niitä enää muista! Jos vaikka ens vuonna vähän ryhdistyttäisiin sen suhteen.

perjantai 30. lokakuuta 2009

HSKP:n vapaavuoro + agilityä


Ennen tokovuoroa käytiin Purinalla agiloimassa. Otettiin ensin kontakteja A:lla ja puomilla. A:ta tehtiin vain matalana versiona ja sen koira juoksikin alkuun ilman mitään pysähtelyjä… Alasmenokontaktin ottaminen ei siis ole todellakaan vielä itsestään selvyys koiralle vaan se vaatii oikea-aikaisen käskytyksen (ajoissa!) ja vartaloavun (jään seisomaan). Puomia tehtiin täysikokoisena. Ensin nostin koiran kontaktien yläpuolelle ja sen jälkeen tehtiin kokonaisenakin. Puomilla koiruus tajuaa paremmin alasmenokontaktin. Varmaankin tuosta nostamisesta johtuen se alkaa hidastelemaan alasmenolaudalla. Se ei liene tässä vaiheessa vielä haitallista. Kertaalleen otettiin maksirengaski, kun sattui tiellä olemaan. Koiruus tajusi käskyllä hyvin mitä oli kyse ja hakeutui hyvin esteelle.


Sitten välistävetoja ja takaakiertoja neljällä vierekkäisellä hyppyesteellä. Tehtiin molemmat suunnat. Välistävetojen kanssa oli molemmissa suunnissa alkuun ongelmana se eka väli. Toiseen suuntaan ohjatessa oli ongelmana myös vika väli. Näissä koira teki takaakierrot seuraaville esteille. Alkoi jo vähän ärsyttämään, mutta onneksi kaikki saatiin toimimaankin. Jopa niin hyvin, että takaakiertoihin koira esitti välistävetoa vasemmalla kädellä ohjatessa siihen vikaan väliin. Nekin saatiin kuitenkin helposti toimiviksi. Välistävedot tehtiin minun sekä peruuttaessa että pitäessä rintamasuunnan kohti seuraavaa estettä. Takaaleikkaukset ohjasin pelkästään koiran puoleisella kädellä.  

 


 

Ja miksi hommat takkusikaan alkuun? Rimat oli tosi matalalla, joten ehtivä koira ehtii tehdä vaikka mitä ennen kuin käsky käy. Lisäksi hyppyjen välit oli normaalia pienemmät, vaikeampaa tehdä välistävetoja! Eikä koskaan ennen olla tehty noin montaa välistävetoa suoralla putkeen (neliönä se on helpompaa). Mun ohjaus vasemmalla kädellä on heikompaa, teen ohjausliikkeet pienempinä ja lyhyempinä.

 

Huomaan toistavani agin kanssa samaa virhettä kuin aiemmin tokonkin parissa. Eli treeniä suunnitellessa suunnittelen valmiiksi miten (hyvin) koira suoriutuu treeneistä. Sitten kun koiruus ei osaakaan yhtä hyvin kuin olin suunnitellut, niin johan alkaa ärsytämään. Tarvii taas tiedostaa tämä.

 

---

 

Sitten tokon pariin ATD:n hallille ja siellä olikin tungosta!

 

Tehtiin (ei järjestyksessä):


 • Ruutua (ilman nauhaa) sekä alustalla että ilman alustaa. Alustan kanssa ruudut oli loistavia, mutta ilman alustaa koira tarjosi paikaksi ruudun etuosaa. Ihan hyvä sekin, mutta haluaisin sen olevan syvemmällä ruudussa. Pari kertaa pysäytinkin koiran, jäi niissäkin turhan eteen (mitäs annan käskyn niin aikaisin!).

 • Aloiteltiin opettelemaan luoksetulon maahanpysäytykseen uutta käsimerkkikäskyä. Ensin koiran ollessa paikoillaan ja sitten liikkeessä minun peruuttaessa. Alkuun annoin sekä käskyn että käsimerkin samaan aikaan, lopussa toimi pelkällä käsimerkillä. Kertaalleen otettiin luoksetulonkin yhteydessä. Maahan se meni, mutta pysähtyminen oli hitaahkosta vauhdista (lyhyt matka) huolimatta pitkä.

 • Paikallaanolo tehtiin kolmen koiran voimin. Sa sai suorittaa istumista. Taaskin se olisi mennyt makuuasentoon koiraa jättäessä ”Istuu”-käskyllä. Olin ollut minuutin pari piilossa, kun Sa meni makuulle (toinen oli käskyttänyt omaansa menemään maahan ja Sarahan totteli…). Korjasin asennon ja jäin vielä hetkiseksi näkösälle ennen palkkausta. Jokseenkin koira oli vähän epävarman oloinen. Tehtiin vielä pelkkiä istumaan. Ensin suuremmin avuin, sitten toimi jo ilmankin.

 • Tunnariin tuli vain 4 kapulaa sijoitttuna repun ympärille puolikaareen. Lähetys tapahtui ihan kapuloiden vierestä. Muuten hyvä, mutta tuodessaan Sa pureskeli kapulaa. Otettiin siis pitotreeniäkin. Pieni sika koitti pureskella tässäkin!

 • Askelsiirtymät oli tänään nättejä. Oikeaan tehtiin hitailla/pienillä askeleilla ja vasempaan pääasiassa imuttamalla. Vasempaan mennessä pienenä ongelmana on koiran väistäminen, ei se kuitenkaan pahasti väistä. Paikoillaankäännöksiäkin tehtiin. Tällä kertaa Sa teki joka kerta suoran perusasennon! Vahvistin tätä palkkaamalla koiran eteen. Askeleissa ja käännöksissä koiruus oli pääasiassa aivan hiljaa, jee!

 • Kaukoja tehtiin nyt kuitenkin taas. Otettiin kaikkia vaihtoja ihan vierestä käskyttäen. Tekniikka oli hallussa.

torstai 29. lokakuuta 2009

Treeniä Viilarilla


Ensi alkuun ruutua (ilman nauhaa). Alusi otettiin kosketusalustalla. Se hävisi turhan hyvin lehtien joukkoon ja touhu meni pelkäksi alustan etsimiseksi. Otettiin ruutuja sitten ilman alustaa sekä suorina että kiertojen kautta. Kaikki oli loistavia! Ruutua kootessa laitoin koiran suorittamaan paikoillaan istumista. Koiraa jättäessä annan "Istuu"-käskyn ja nyt Sa painui sillä maahan. Istumaan se jäi tällä kertaa pelkästään "Paikka"-käskyllä... Pitänee treenata enempi istumista. Ja ehkä vähän rauhallisemmassa ympäristössä.


Väliin otettiin pari metristä hyppyä. Luottoa koiraan oli ja laitoin esteen toiselle puolen valmiiksi lelun odottamaan. Koira osottautui luottamuksen arvoiseksi ja hyppäsi kauniisti koskematta esteeseen. Luoksetuloja ja pysäytyksiäkin otettiin. Seisomisia otin kiertojen kanssa. Siinä samalla tuli treenattua poispäinkääntöjäkin. Seisomiset oli ihan ok, tosin terävämpiäkin ne voisi olla. Maahanmenot oli taas tällä kertaa vaikeita, koira jäi vaan käskyn saatuaan seisomaan. Solmu saatiin purettua käskysanan ja kaukoista tutun käsimerkin avulla. Sen jälkeen toimi taas pelkkä käskykin. Pitäisiköhän tässäkin vaihtaa käsimerkkiin, kun tuntuu että liike takkuaa aina aika ajoin?


Otettiin myös "keinua" eli kettetyysradalta löytyvää matalaa keinulautaa. Keinun heilahdus tai paukahdus ei haitannut koiraa juuri lainkaan, se vaan mennä rämisteli mennen tullen. Saatiin kivojakin suorituksia, joissa Sa (käskyllä) hidasti keinun heilahtaessa ja otti loppuun 2on2off-asennon (käskystä). Sa kokeili myös tikapuuestettä. Vauhdissa tassut tahtoo mennä väleihin, mutta malttaessaan koiruus suoriutuu tehtävästä mallikkaasti.


Kotimatkalla tehtiin vielä keppijälkeä 11 kepillä pellolla. Kepit oli muutaman metrin väleillä ja jälki ajettiin heti. Koiralla oli liikaa intoa ja alku meni sähellykseksi. Toisella kepillä sain odotella tovin, että Sa painaisi nenänsä maahan (taisipa tuoreen jäljen hajut leijailla). Sen jälkeen jäljestys sujui hyvin nenä maassa. Kaikki kepit nousi. Tehostin palautuksia peruuttamalla itse koiran tuodessa keppiä.


---


Illalla kotona vielä paikoillaan istumista. Nyt ei ollut minkään moista ongelmaa! Tehtiin myös kaukoja, joista on ollut nyt muutaman päivän taukoa. Ensin s-i-s-vaihtojen liikerataa muistellen, sitten kaikkia vaihtoja palkaten jokaisesta. Lopuksi vielä namipallo takapalkaksi ja usempi vaihto putkeen. Muuten ihan jees, mutta i-s- ja s-i-vaihdoissa koira eteni taaksepäin ;) Eli takapalkkakaan ei saa olla liian vetävä. Parasta lienee palkata heittämällä palkka koiran taakse.

tiistai 27. lokakuuta 2009

Naksuttelua


Tehtiinpä pitkästä aikaa naksutinsessio, jossa koira sai itse tarjoilla asioita. Laitoin ensin rahin keskelle lattiaa ja päätin merkata naksulla kaikki rahiin kohdistuvat teot. Ensin Sa tarjosi peruutteluja, niitähän on viime aikoina tehty. Eka naksaus tuli rahin vilkaisusta, sitten koira kiipesi jo rahin päälle. Jonkun aikaa naksuttelin rahille menoja. Sitten päätin odotella hetken ja katsoa mitä koira tekee. No se tekee tietysti 2on2off-asennon :D Vaihdetiin rahi metalliseen laatikkoon (häkin pohja), jolla on korkeutta vain parisen senttiä. Tässä kesti hieman pidempään ennen kuin Sa keksi tarjota 2on2offia. Saralla tuntuu olevan välillä vaikeusia hahmottaa noin pieniä korkeuseroja. Pitäsi harrastaa perinteistä naksuttelua enempi, se on kivaa!

maanantai 26. lokakuuta 2009

Välistävetoja ja kääntö ohjaajaan päin


Agitreenit sujui tänään kerrassaan loistavasti. Saralla oli toki intoa vähän liikaakin, mutta se oli mukavan hyvin kuulolla. Ohjelmassa oli pari rataa (kaikki hypyt 50-senttisiä ja pöytä maxikokoinen) ja itsenäistä opiskelua. Ekan radan teemana oli välistäveto. Ensin pelkkää välistävetoa. Ohjasin ensin välistävedon kääntämällä selän seuraavalle estelle, sitten rintamasuunnan pysyessä kohti estettä. Molemmilla tavoin toimi hyvin. Sitten välistävedot mukaan rataan ja edelleen sujui hyvin :) Sar irtoaa hyvin ja kääntyy pikkusievästi.Toisella radalla tehtiin ohjaajaan päin kääntymisiä. Ekalla kierroksella käskytin "Täällä". Kääntyyhän se, mutta saisi kääntyä terävämmin. Seuraavaksi formulateeman merkeissä kokeiluun otettiin "Kimi" ;) Sillä koiruus kääntyi terävämmin, mutta oiskohan kuitenkin kivempi käskynä vaikkapa "Kii(kii)" tai "Kiri"? Toisaalta tuohan lukee eleitä hyvin, joten aika sama kait on mitä sille sanoo ;) Putkella tehtiin takaaleikkaus, joka jäi aina viime tippaan. Ekalla kertaa juostiin pöydälle liian lujaa ja Sa tuli yli, seuraavilla muistin hiljentää.Itsenäisesti: • Keppejä sekä täytenä sarjana että puolikkaina. Molemmissa verkot oli toispuoleisti mukana.

 • Kontakteja puomilla ja A:lla. Nyt nostin Saran alkuun kontaktien yläpuolelle. Näin vauhtia ei ollut liikaa ja koira pysähtyi hyvin 2on2offiin. Selvästi se keskittyy paremmin itse tekemiseen, kun nameja ei ole suoraan tarjolla. Hidastuskäsky ("Slow") alkanee pikkuhiljaa toimimaan. Sitä onkin treenailtu pyöräillessä. Itseksemme A:ta tehdessä Sa kääntyy herkästi kontaktilla minuun päin ja on sitten liian sivussa. Satun palkatessa Sarpsaa ongelmaa ei ollut. 

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

3 x toko + keppijälki


Torstaiaamuna treenattiin Viilarin kentällä. Ensin hyppyjä ja hyppynoutoja. Hyppynoudot tehtiin kokonaisina liikkeinä 70- ja 90-senttisillä esteillä. Ne oli ihan kivoja. Metristäkin otettiin. Pelkkä hyppy sujui hyvin koskematta, joten otettiin noutojakin (pelkkiä tuonteja). Kepin kanssa meni hyvin, mutta kapulan kanssa koski esteeseen. Pitänee nyt vaan opetella tekniikkaa lisää ennen kuin otetaan kapulan kanssa. Kentällä lojui kilonen kapula, jolla otettiin tasamaanoutoa. Ihan hyvää. Pitää hommata itellekin pk-puolen kapulat, tuo oma puukapulahan on alokasluokassa käytettyäkin pienempi.


Seuraavaksi tunnari, jossa ei ollut mitään haastetta. Sa ei erottanut ruohikossa olevia kapuloita lähetyspaikalta vaan juoksi suoraan niiden yli - sattumalta juuri siitä kohdasta missä oma oli! Tunnareiden keruun ja ruudun rakentamisen ajan Sa suoritti paikoillaan istumista. Ruutua (ei nauhaa) tehtiin taas naksutellen kaikista neljästä suunnasta. Ensin koiruus tarjoili paikaksi ruudun taustaa. Korjaantui, kun tehtiin näyttö- ja leluruudut. Toisella ja kolmannella sivulla nappisuoritukset. Neljännellä oli taas vaikeaa. Pitäsi ottaa kosketusalustalla välillä. Lopuksi otettiin vielä poispäinkääntöjä kiertojen kanssa. Hyvin se kääntyi ja todella hyvin irtosi kiertoihin.


---

 

Perjantaina oli HSKP:n vapaavuoro ATD:n hallissa. Paikalla oli toinenkin koirakko. Saralle ensin hyppynoutoa metallilla. Ihan kivojahan ne on, mutta koira saisi pitää kapulaa paremmin suussaan ja tulla vauhdilla sivulle asti (sehän pudottaa mieluusti raviin metriä paria ennen metallin kanssa). Sitten pari kertaa ruutuun lähettämistä lainamerkeillä (ei alustaa eikä nauhoja). Ekalla koira haki ruudun taakse, toisella osui oikeampaan kohtaan. Otettiin myös seuraamaantulot molemmista suunnista.

 

Seuraavana jääviä sekaisin. Nyt koiruus oli hyvin mukana ja teki kaikki jäävät oikein. Seuruuosio ei ollut yhtä kaunista; se oli pomppivaa ja koira edisti hieman. Otettiin seuraamista myös päin agiesteitä ja seiniä. Kontakti pysyi loistavasti, muuten seuraaminen oli korkean vireen takia edelleen kamalaa. Askelsiirtymissä oikeaan toimii pienet askeleet, vasempaan mennessä koira menee pienistä askeleista hämilleen. Kaukoissa tehtiin kaikkia vaihtoja parin metrin päästä. Seisomaannousuissa oli vikaa: m-s-vaihdoissa Sa tuli askelia eteenpäin ja i-s-vaihdossa se otti sivuaskeleen oikeaan (?!). Pitää siis kiinnittää huomiota palkan paikkaan. S-i-vaihdot sujui välillä ihan mallikkaasti, välillä vähemmän mallikkaasta ja toisinaan Sa tarjosi käskyyn peruuttamista... Loput vaihdot oli hyviä. Lisäksi pari vauhtiluoksetuloa suoraan leluun.

 

---

 

Sunnuntaina suunnattiin Sahaajankadun kentälle tokoilemaan muutaman muun koirakon kanssa. Paikalla oli yllättäen mätsäri, joten tokoiltiin sitten viereisellä nurtsilla hyvässä häiriössä. Välillä vähän sateli. Sar sai ensin ottaa luoksetuloja pysäytyksillä. Otettiin niitä sekä suorina että puun kierron kanssa. Eka seisomaan pysäytys ei ollut ihan terävä, mutta loput oli mukavan teräviä. Maahanmenoissa vauhditin pysähdystä kääntymällä koiraa kohti. Se toimii. Kierroissa Sa ei joka kerta ohjautunut halutulta puolen, joten vahvistin sitä naksulla.

 

Kaukoista tehtiin kaikkia vaihtoja metrin parin välillä. Huonoja pääasiassa (koiralla liikaa kierroksia). Eihän se paljoa näissä liiku, yleensä se ottaa jommallakummalla takatassulla yhden askeleen johonkin suuntaan. Mutta kun kriteerinä on takatassut liimattuina maassa, niin eipä kelpaa. Tehdään nyt kaukoja vain kotitreeninä (sisällä ne sujuu). Haetaan sitä oikeaa mielentilaa myös ulkotreeneihin. Ruutua tehtiin sinisillä lainasankomerkeillä kosketusalustan kanssa. Otettiin kaikista suunnista. Koiruus hakeutui hyvin alustalle. Tosin alkuun vauhdilla tehtäessä se juoksi ensin ruudun läpi ja sitten palasi alustalle. Lopuissa jarrutti paremmin. Otettiin ruutujakin maalin kiertojen kautta. Sa irtoaa kiertoihin jo paristakymmenestä metristä.

 

Loppupuolella Sa alkoi puksutella puskan takaa kuuluville äänille. Oli syynä sitten epävarmuus, vahtinen, molemmat tai ihan jokin muu, niin koira sai jäädä laidalle yksikseen puksuttelemaan. Ei se kauaa jaksanut yksinänsä puksutella ja päästiin jatakamaan treenejä ihan normaalisti. Mikälie ollut.

 

Käytiin mätsärin puolella hakemassa häiriöitä seuraamiseen. Katsekontakti pysyy hyvin seuratessa, mutta perusasentoon pysähtyessä koira vilkaisee ympärilleen. Tähän siis pitäsi kiinnittää huomiota. Kotimatkalla otettiin pk-kentällä metristä hyppyä. Ekalla Sa pysähtyi hypyn eteen keräämään rohkeutta, lopuissa hyppäsi hyvin koskematta esteeseen. Pitää alkaa kiinnittää huomiota palkan sijaintiin. Koira kun vilkuilee liikaa hypätessään.

 

Kotimatkalla talloin myös keppijäljen metsään. Siinä oli 13 keppiä parin metrin välein. Ajettiin heti. Kaikki kepit nousi, mutta palautus saisi olla rivakampi. Sa jäi välillä mietiskelemään keppi suussaan ennen kuin toi sen.

 

maanantai 19. lokakuuta 2009

Poispäinkääntöjä


Kierroksia oli taas, etenkin alussa. Se murisi, haukkui ja näykki, kun tehtiin poispäinkääntöjä ilman esteitä. Radalla käännöt sujui kuitenkin hyvin. Sar kääntyy hyvin pienessäkin tilassa. Eka rata aloitettiin joko sisältä ohjaamalla tai sitten putkelle mentäessä tehtiin takaaleikkaus. Poispäinkääntö tehtiin ennen viimeistä hyppyä. Toisessa radassa kääntö tehtiin viidennellä hypyllä. Kaikki kerrat ei tokikaan sujuneet aivan loistavasti, Sa teki välillä soolorataa...Ohjelmassa oli myös puomi ja A-este. Molempia mentiin nyt vauhdilla. Koirat namitettiin vain lopussa 2on2off-asentoon. Sara ei tunnu ihan vielä ymmärtävän asennon merkitystä näissä (vaikkakin se sujuu hyvin portailla tms.). Välillä on toivon pilkahduksia. Ylösmenokontakteissa se ei hyppinyt yli kontaktien. Ei edes puomilla, jota ennen tehtiin hyppy takaakierron kautta. Loppuun vielä puolikkaita keppejä puolittaisilla verkoilla. Meni niin hyvin, että kokeiltiin ilman verkkojakin. Väliin tuli hyviäkin pätkiä.


Jossain väleissä tehtiin kaukoja. Kaikki vaihdot metristä parista. I-s-vaihdossa koira tahtoi vähän tassutella. S-i-vaihto sitä vastoin oli ihan superhyvä. Kotimatkalla vielä 2on2offeja ja mäessä peruuttamisia. Peruuttamista tehiin myös portailla. Korkeammilla askelmilla ei vielä suju.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Jälkeä ja tokoa


Jälkenä n. 150 m pitkä metsäjälki märkään maastoon. Alussa oli lähinnä sammalta/lehtiä, lopussa varvikkoakin. Yksi polun ylitys, välillä jälki kulki polkua pitkin. Kulmia oli muutamia ja keppejä 9 kappaletta. Jälki ajettiin puolisentoista tuntia vanhana. Alku otettiin janamaisesti, Sar lähti hyvin oikeaan suuntaan. Saran jäljestystyö oli kerrassaan upeaa! Yhdessä kulmassa koiruus joutui tarkistelemaan, mutta muissa meni juuri siitä mistä itsekin olin kulkenut. Muutenkin Sa oli suht koko ajan jäljen päällä. Keppien ilmaisut oli vastapainoksi huonoja, kolmea viimeistä lukuun ottamatta. Muista Sa olisi vain muina koirina kävellyt yli. Pidättelin kunnolla koiran menoa, jolloin se huomasi kepitkin. Pari kertaa jouduin ottamaan vähän takaisinkin päin. Täytyy kyllä myöntää, etten hajustanut ensimmäisiä keppejä kauaa, joten koirassa ei välttämättä ole vikaa... Voisi kuitenkin seuraavaksi tehdä lyhyen keppijäljen runsailla kepeillä.


---


Metsäilyn jälkeen siirryttiin yliopiston parkkikselle, jossa tokoiltiin. Ensin luoksetuloja. Lähinnä suoria, joissa vapautin vauhdista tai sitten otin loppuasentoon. Kertaalleen seisomaanpysäytys. Se oli kivan terävä. Maahanmenojakin otettiin pari. Ensimmäinen meni pitkäksi, joten toisen tein kääntymällä koiraa kohti. Johan jarrutti.


Sitten kaukoja. Seisomaannousuja ja maasta istumisia otettiin n. 10 metristä. Ekassa vaihdossa (i-s) Sa otti jonkun askeleen, taisi mieli olla vielä luoksetulon vauhdeissa. Muut oli hyviä. S-m-vaihtoja tehtiin n. 5 metristä, nekin oli hyviä. S-i-vaihtoja otettiin metrin parin päästä. Ensin koiruus tarjosi peruuttamista, eh. Muisteltiin liikerataa kunnon käsiavuin, jonka jälkeen alkoi sujumaan nämäkin. Naksuttelin lisäksi pelkkää kestoa seisomisiin. Niissä se meinaa ennakoida.


Loppuun ruutuja eilisellä teemalla. Tehtiin kahdesta eri suunnasta. Molemmissa ekassa koira juoksi jommankumman takamerkin luokse. Näistä kutsuin sen takaisin. Muut meni nappiin.

lauantai 17. lokakuuta 2009

Tokoja


Tänään tehtiin tokoa yliopiston parkkiksella pienessä tihkusateessa. Ensin tunnari kisanomaisena (6 kapulaa rivissä, toinen vasemmalta oma). Sa aloitti haistelut vasemmasta laidasta, maistoi kolmatta, palasi takaisin ja toi oman. No mitä sitä saattoi odottaakaan, koira kun on ollut viime aikoina normaalia vähäisemmillä aktivoinneilla… Lisäksi muisteltiin pelkkää tunnarin pitoa.


Seuraavana ruutua (ilman nauhaa), jonka olin koonnut alussa koiralta piilossa. Ei alustaa tällä kertaa, pelkästään naksutellen mentiin. Yllättävän hyvin Sa tietää sen oikean kohdan. Pariin se esitti ruutumerkkiä kosketusalustaksi, mutta muut oli oikein hyviä. Lähetykset tehtiin kolmelta eri suunnalta suunnilleen kisamatkalta. ”Ruutu”-käskyä lukuun ottamatta en antanut muita käskyjä, vaan koiruus sai itse etsiä oikean kohdan.

 

Sitten pari hyppynoutoa n. 70-senttisen aidan yli. Otettiin vain tuonteja. Hyvin se hyppää kapulankin kanssa, ilmavaraa jäi. (Taisi olla ekaa kertaa tuon korkuista hyppyä kapulan kanssa?) Työstettiin vielä juoksuun vaihtoja seuraamisessa. Ensi kokeilin kainalopallolla. Ei sujunut, sillä koiralta katosi kontakti tempon vaihtuessa. Kokeilin sitten suusta palkkaamisella. Kontakti pysyi, mutta koira edisti. Näiden jälkeen toimi kainalopallokin. Nyt myöhemmin kattelin noita videoklippejä ja kaikissa pätkissä Saralta putoaa kontakti juoksuun lähtiessä. Väljyys johtunee siitä.

 

Loppuun vielä tunnari (kapulat jonossa, vikana oma). Hyvin meni.

 

---

 

Viikon aikana:


 • Kaukoja tottahan toki.

 • Askelsiirtymissä on pääpainona ollut se oikea mielentila (äänettömyys) ja pomppimattomuus. Nämä vaatinee vielä paljon töitä. Paikoillaankäännöksissä on ollut sama teema.

 • Peruuttamista matalien korokkeiden (koiran patjaa, mappeja…) ylitse ja ulkosalla mäkiä ylös. Ongelmaksi meinasi tulla etu- ( = kosketusalusta-asento) tai takatassujen ( = 2on2off-asento) jämähtäminen tavaroiden päälle. Ei voi koiraa syyttää, niitähän on naksuteltu paljon ;) Ulkona Sa peruuttaa aikas jyrkkiäkin mäkiä näppärän näöisesti. Lopulta kokeiltiin matalilla portaillakin ja nehän sujui :)

 • Kumartaminen sujuu nyt käsimerkillä ja naksutellessa koiruus tarjoaa sitä. Pitää vielä yhdistää käskysanaan.

maanantai 12. lokakuuta 2009

Päivän agit ja eiliset tokot


Kierrokset oli jälleen taivaissa. Niistä ei taida enää päästä eroon agilityssä... Kontaktiesteistä otettiin jälleen puomia ja A:ta täysikokoisina. Alkuun tehtiin puomia namitettuna hihnan kanssa. Toiselta kouluttajalta tuli kuitenkin palautetta, että hihnaa ei saa turvallisuussyistä käyttää. Tehtiin sitten ilman ja ihan hyvin se meni niinkin. Tosin luulen, että Saralle toimisi paremmin kontakteissa takaperin ketjuttaminen. Nyt se vaan keskittyy syömiseen. Keppejä tehtiin jälleen toispuoleisesti verkotettuina. Nyt koiruus meni hyvin kumpaankin suuntaan, mitä nyt pari kertaa koitti oikaista palkalle.


Poispäinkääntöteema jatkui tällä kertaa seuraavanlaisella radalla:Rimat oli 50:ssä sentissä ja poispäinkäännöt tehtiin ennen putkia. Ehdin jo kehitellä kauhuskenaariot radan sujumisesta, mutta ratahan sujuikin kerrassaan loistavasti! Sa irtosi hyvin putkiin poispäinkäännöillä ja itse muistin pitää koiran kuulolla hyppyjen 4. ja 5. välissä, eikä Sa oikaissut putken väärään päähän. Koira kuulemma osaa lukea rataa, hyvä että edes jompikumpi ;)


---


Eilen otettiin pikkutokot lähinurtsilla. Ensin ruutuja kosketusaslustan kanssa (ei ruutunauhaa tällä kertaa). Nyt koiruus teki loistavat kontaktit alustaan! Lisäksi otettiin kävelykaaviot. Tällä kertaa palkkasin koiraa maassa pysymisestä ruudussa, hyvin se pysyi. Seuraavana liikkeestä istumisia. Otin alkuun ihan reilut käsiavut mukaan. Ilman niitäkin toimi hyvin. Sitten vielä kaukoja. S-i-vaihdot tehtiin n. metrin päästä käskyttäen, s-m-vaihtoja n. 5 metristä ja loppuja n. 10 metristä. S-m-vaihdoissa jokunen huono ja koira ennakoi s-i-vaihtoa. Muuten ihan siistejä. S-i toimii näköjään käskyllä paremmin (käsimerkin annan oikealla kädellä ja koira vetää vähän kieroon sen takia, korjaantunee kunhan saadaan matkaa kasvatettua). Lenkin varrella yritin koiruutta saada peruuttamaan portaita ylös. Ei onnistunut, pitänee kokeilla matalammalla korokkeella.

lauantai 10. lokakuuta 2009

Jälki ja esineet


Kyseessä oli siis noin 100-metrinen peltojälki (kuvan mittasuhteet ei todellakaan vastaa oikeaa). Jälki vanheni puolisentoista tuntia ennen ajoa.Jälkeä lähestyttiin janamaisesti ja Sa ottikin itse jäljestä kiinni lähtien oikeaan suuntaan. Ekassa kulmassa koira eksyi. En itsekään tiennyt missä jälki meni, joten otin koiraa reilusti taaksepäin kohtaan, jossa tiesin jäljen kulkevan varmasti. Neljännessä kulmassa Sa olisi jatkanut suoraan metsään. Aika vahvasti se veti sinne, oisko siinä jokin mennyt? Myös jäljen loppupuolella oli ilmeisesti harhajälki (katkoviiva), sillä Sa tarkisti sen molempiin suuntiin ennen kuin jatkoi suoraan. Loput kulmat olikin sitten hyviä. Keppejä oli kuusi kappaletta. Ensimmäistä haisteltuaan Sa olisi jatkanut matkaa nostamatta sitä, joten otin vähän takaisin ja koiruuskin muisti jutun juonen. Loput kepit nousi ongelmitta.


Sitten esineruutua. Alue oli n. 5 x 40 m. Muutaman metrin päästä etulaidasta kohosi kalliota, joten sen edemmälle etulaidasta ei nähnytkään. Kallion päällä kasvoi sammalta lähinnä. Esineinä oli sormikaspari. Ekan jätin kiven koloon keskelle ruutua jo talloessa, toisen vein koiraa hetsaten takalaitaan. Ekalla lähetyksellä Sa lähti vauhdikkaasti, se oli jo esineen kanssa takaisin ennen kuin olin saanut palkkalelua laukusta kaivettua... Toisella ja kolmannella lähetyksellä Sa lähti myös hyvin, ei kiitolaukkaa, mutta ripeästi kuitenkin. Kummallakin kerralla se palasi tyhjin suin, joten käytiin yhdessä hakemassa esine. Kiven kolossa ollut hanska oli jäljellä ja koira bongasikin sen lopulta itse.


Tällä kertaa mennen tullen mentiin pyöräillen (koira oli välillä vapaalla). Yhteensä matkaa tuli nyt n. 7 km.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Viilarilla sateessa


Ensin otettiin hyppynoutoja pallolla. Vein näissä pallon esteen toiselle puolen, en vielä heittänyt. Ensin hyppy oli 70-senttisenä, sen jälkeen 90-senttiä korkeana. Metristä otettiin pelkkänä hyppynä. Sekä hyppynoudot että pelkät hypyt oli hyviä, koira ei hipaissutkaan esteeseen. Näissä alkaa näkymään samaa kuin agissakin on näkynyt jo pitkän aikaa eli Saran hypyt nuolee esteitä. Madalsin sitten estettä reilusti, pallo vaihdettiin puukapulaan ja otettiin vinoja hyppynoutoja. Ekalla Sar kiersi tullessaan, joten paloiteltiin osiin ja saatiin onnistumaan. Tosin nuo oli jo niin vinoja, että aikas lahjakas saan olla, että heittäisisin niin vinoon. Väliin otettiin tavallisia hyppynoutoja ja yksi tasamaanoutokin.


Sitten poispäinkääntöjä kierron kanssa. Ekan koiruus kiersi väärältä puolen, mutta seuraavat meni nappiin. Loppuun vielä tunnari. Se oli kaikin puolin hyvä. Lisäksi otettiin tunnarin pitoja.

maanantai 5. lokakuuta 2009

Ageja kierroksilla


Saralla oli kierrokset aivan kaakossa alusta loppuun, mikä näkyi lievänä korvattomuutena ja vinkuiluna. Koiruus karkasi heti omille sarjoilleen, jos en pitänyt sitä koko ajan käskyn alla.


Ohjelma aloitettiin täydellä keppisarjalla, joissa oli verkko vain toisella puolen. Kaikki sujui loistavasti verkon ollessa koiran vasemmalla puolen, mutta kun verkko oli oikealla puolella, Sa ohitti aina vikan välin. Lopulta laitettiin verkot toisellekin puolen, jotta saatiin onnistunut suoritus. Sitten hyppysuoraa kahdella hypyllä, muurilla ja suoran päättävällä hypyllä. Rimat oli 50-senttisiä ja muurikin oli maxi-kokoinen. Tässä koiran kierrokset näkyivät siinä, etten voinut liikkua koiran suorittaessa ettei rimat ja muurin palikat lentäneet. Suora sujui hyvin, jos lähetin koiran eteenmenoon, otin sarjan kutsuna tai käskytin sivusta liikkumatta. Kontaktiesteistä tehtiin puomia ja A:ta täyskokoisina. Puomia tehtiin namien ja naksun voimin, A:lla kontakti tehtiin hihnalla hidastamalla ja palkkaamalla. Loppuun hyppyjen ja putkien muodostamaa rataa, jossa pääpaino oli poispäinkäännöllä. Ei sujunut, jos otettiin mukaan eka putki. Silloin koira hyppäsi vastaan tulevan hypyn suoraan ilman takaakiertoa. Ilman putkea saatiin onnistuneita ohjauksia, jotka kuulemma jopa näytti hyviltä :)Kotimatkalla tehtiin kontakteja taas portailla.


---


Päivällä Sa aloitti uuden tempun opettelua. Se on kumartaminen ;)

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Mölli-tokoa ja agia


Käytiin kokeilemassa voittajaluokkaa Hiiden Haukut ry:n järjestässä epävirallisessa kokeessa Vihdissä. Voittajaluokkaa ei pisteytetty. Tultiin paikalle juuri, kun luokka alkoi ja Sara oli vuorossa ensimmäisenä, joten suht kylmiltään mentiin kehään. Makuuta ja kaukoja lukuunottamatta liikkeet saatiin videolle. Vettäkin satoi välillä. • Paikallaanmakuu. Makasihan se, jopa ihan suorassa, vaikka piilopaikka oli hieman sivussa koirista.

 • Seuraaminen. Alku oli pomppuisampaa, mutta kulku tasottui loppua kohti mennessä. Askelsiirtymissä Sa piti pientä ääntä, muuten sirtymät oli ihan hyviä (ei niin pomppuisia). Juoksuun lähdössä se irtoaa, joten näihin voisi taas kiinnittää huomiota. Video.

 • Liikkeestä istuminen. Mun piti ihan vilkaista, että se tosiaan istui. Video.

 • Luoksetulo. Jee!! Video.

 • Ruutu. Parilla ekalla lähetyksellä Sarpsa kiersi vesilätäkön ;) Kolmannella otin pari askelta ruutua kohti ja koiruuskin päätyi ruutuun, tosin aivan oikeaan laitaan (tätä teki perjanainakin). Vissiin koiruus on lähdössä seuraamaan jo pelkästä vilkaisusta (?). Video.

 • Hyppynouto. Video.

 • Metallinouto. Lopussa koira pudotti raviin. Video.

 • Tunnari. Unohdin ensin käskeä koiraa pysymään paikoillaan ja mukanahan se koittaa pyörähtää... Koiran osalta muuten hyvä suoritus, mutta se pureskeli kapulaa tuodessaan. Video.

 • Kaukot. Juuri kun olin päässyt käskytyspaikalle viereisen kehän alo-paikallaanmakuusta lähti muutama koira vetämän rallia. Aloitettiin kaukot alusta, mutta Sa keräsi irtokoirista liikaa kierroksia kaukoja varten. Se liikkui eteenpäin kaikissa muissa vaihdoissa paitsi avon vaihdoissa. Seisomaannousuissa se otti pieniä askeleita, s-m-vaihdossa valui hieman ja s-i-vaihdot teki etujalat paikoillaan. Yhteen s-i-vaihtoon tarvittiin kaksi käskyä, eihän koiruus osaa tätä vielä. Kaiken kaikkiaan koira liikkui reilun puolimetrisen.


Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyvinen koiran tekemiseen! Tarvitaan vaan lisää varmuutta liikkeisiin ja kaukojen opettelua, ne kun ei kestä välimatkaa vielä. Luokan loputtua otettiin kentällä vielä muutamia liikkeitä. Ensin hyppynouto metallilla, se oli ihan kiva. Sitten kaukoja läheltä ohjaten. Seuraavana askelsiirtymiä. Näitä saatiin tehdä muutamaan kertaan ennen kuin koiruus oli täysin hiljaa ja sain palkattua sen. Sitten ruutu. Nyt Sa juoksi suoraan keskelle ruutua, johon palkkasin sen. Lopuksi otettiin vielä luoksetulo, jossa vapautin vauhdista.


---


Kotimatkalla pysähdyttiin Purinalle ottamaan muutamat ohjaustreenit hyppyesteillä. Vettä satoi edelleen. Tehtiin ensin viime kerran poispäinkääntöjä. Nyt otin ohjauksen molemmilta puolin. Meni paljon paremmin ilman sitä häiriöputkea. Sa jopa kääntyi joka kerta ilman ylimääräistä pyörähdystä! Sitten välistävetoja neliön muodotavilla hypyillä. Tätäkin molemmin käsin ohjaten. Oikealla kädellä ohjaten meni ihan hyvin, kunhan vain pidin oman rintamasuuntani kohti aina seuraavaa estettä. Vasemmalla kädellä ohjaten ei mennyt ihan niin hyvin, mulla oli vaan enemmän vaikeuksia pitää rintamasuuntaa. Seuraavana samoilla hypyillä kahdeksikkoa. Se meni ihan ookoosti. Loppuun vielä A:n kontakteja. Niitä ei pitäisi yrittää yksinänsä ottaa.

perjantai 2. lokakuuta 2009

Vauhtia ja häiriöitä


Eilen käytiin Ojangosta hakemassa Saralle takki. Samalla otettiin pientä treeniä agikentän reunalla. Ensin katsekontaktia perusasennossa. Kielsin aina, kun koiran katse harhaili muualle. Muutaman kiellon jälkeen kontakti alkoi pysyä hyvässäkin häiriössä. Sitten muutaman askeleen seuraamisia, käännöksiä paikoillaan ja askelsiirtymiä. Lopuksi vielä kaukoja, lähinnä s-m-vaihtoa ja seisomisia. Käskytykset ihan koiran edestä aina n. 10 m asti. Ennen ei ollakaan tehty s-m-vaihtoa noin pitkältä väliltä. Positiivinen yllätys oli se, että Sarpsahan pääasiassa teki vaihdon oikein! Jonkin kerran koira ei keskittynyt täysin (liikaa virtaa), mutta huonoissakaan vaihdoissa koiruus ei liikkunut paljoa. Vajaan 15 km:n (ja uimareissun…) jälkeen jatkettiin kotona vielä kaukoilla. Nyt tehtiin s-i-vaihtoja. Matkan varrella tehtiin myös perusasentoja Kehä I:n ylittävällä sillalla. Koiruus keskittyi tekemiseen hyvin.


(Tarvii ottaa tehotreeniin nopeat maahanmenot sivulla. Turhan harvoin tulee niissä palkattua koiraa ja niistä on tullut hitaahkoja.)

 

---

 

Tänään aamulla otettiin intotreenit lähiparkkiksella. Ensin ruutuja ja ruudusta seuraamaan tuloja kainalopalkalla. Pääasiassa lähetykset tehtiin ylippitkiltä matkoilta aivankentän toisesta laidasta.  Ekalla koiruus juoksi ruuun läpi. Parilla seuraavalla kerralla pysähtyi kyllä ruutuun, mutta jäi oikeaan laitaan. Käskytin näissä uudestaan ja toisella käskyllä koiruus löysi oikean kohdan. Nyt ois ollut kosketusalustalle käyttöä! Pari kertaa jätin ruudun takalaitaan lelun ja seuraavilla lähetyksillä koirakin löysi keskikohdan. Seuraamista otettiin kainalolelulla ja luoksetuloja suoraan leluun kiinni. Lopuksi leikittiin.

 

maanantai 28. syyskuuta 2009

Agitreenit


Uutena asiana oli poispäinkääntö. Vaikeaa, koira on niin nopea, etten ehdi ohjauksineni mukaan. Kun koiruus oli vasta hyppäämässä toista estettä, piti jo ohjaavaa kättä vaihtaa ja kääntö ohjaajasta poispäin tehtiin kolmannelle esteelle. Kun koira hyppäsi kolmatta, piti olla jo valssilla kääntämässä koiraa neljännelle hypylle. Pari hyvääkin ratasuoritusta saatiin aikaiseksi, mutta useinmiten Sarpsa sujahti hyvin häiriöputkeen...Muuta: • Sylkkäreitä.

 • Rengasta. Saran uusi lempieste.

 • Puomia ekaa kertaa täyskokoisena namien ja naksun avulla.

 • Keppejä ensin täysin verkotettuina, sen jälkeen toiselta puolelta otettiin puolet verkoista pois. Ei ongelmia!

 • Neljän hypyn suoraa. Ihan kivasti meni. Kertaalleen annoin käskyksi "Eteen" "Yli"-käskyjen sijaan ja koiruus kiersi yhden esteen ja jatkoi loput oikein. "Eteen" toiminee siis paremmin, kun käskytän koiran takaa enkä sivusta.

 • Kaukoja pikana. Yleensä s-i-vaihto sujuu itse asiassa paremmin kuin s-m-vaihto.

Palkattomuutta


Mentiin lähiparkkikselle tokoilemaan. Ensin tunnari. Hyvin koiruus näyttää nyt omaksuneen rauhallisen tahdin tunnarissa, vähän liiankin hyvin. Haistelut siis sujui hyvin, mutta tuonnin Sa suoritti ravilla. Tunnarikapulan kanssa otettin myös sitten vauhdikkaita palautuksia (ts. juoksin koiraa karkuun). Sitten jäävistä istumista. Kierroksia oli nyt tähän liikaa ja koiran osalta meni arpomiseksi, kun se ei malttanut kuunnella mitä sille sanoin. Pari kertaa laitoin Sarpsan jäähylle ja lopulta alkoi istumiset sujumaan. Koska alku oli niin arpovaa, niin otin vielä kaikkia jääviä sekaisin. Pääasiassa ne meni oikein, mutta oispa hienoa, jos koira kuuntelisi näissä paremmin...


Sitten oli tarkoitus ottaa pitkästä aikaa palkkaamattomuutta ketjuttamalla paikallaan istuminen, seuraaminen, liikkeestä istuminen, metallinouto ja luoksetulo seisomaanpysäytyksellä. Ensin siis paikoillaan istuminen. Kerkesin juuri parkiksen toiseen laitaan, kun sinne tuli rekka. Palasin koiran luokse ja palkkasin sen, kun se pysyi hyvin erilaisen häiriön alla. Rekan parkkeerattua otettiin istuminen uudestaan. Kestoa puoli minuuttia, jonka  olin näkösällä. Palatessa koiran luokse se meni makuulle. Korjasin koiran asennon ja otettiin sama uudestaan. Nyt sujui ongelmitta, mutta jokseenkin alkoi olla hermot kireällä. Sa ottikin sen jotenkin itseensä ja seuraaminen oli kamalaa. Ei yhtään Sarpsamaisen innokasta! Se tuli kyllä mukana, mutta se innokkuus puuttui, koiruus vähän haahuili ja kontaktikin katkeili. Pari kertaa koira jäi seisomaankin niille sijoilleen! Sitä se ei ole tehnyt koskaan ennen. Parit taputtelut ja "anteeksiannot" ja koiruus oli jälleen oma itsensä. Loput liikkeet eli liikkeestä istuminen, metallinouto ja luoksetulo meni hyvin. Luoksetulossa koira sai lelupalkkansa pysäytyksen jälkeen. Loppuun otettiin vielä pari vauhtiluoksetuloa, seuruuta (innokasta!), vähän jäävien kertausta (meni jo paremmin) ja paikoillaan istumista (sekin sujui).


Ärsyttää, kun en vaan voi olla korjaamatta koiraa, vaikka tarkoitus olikin treenata palkkaamattomuutta. Ei mitään väliä sillä miten koira silloin liikkeistä suoriutuu, kunhan vain koiralla säilyy hyvä mieli tekemiseen.

Viikon touhuja • Kaukoja on työstetty sisällä. Lähinnä ollaan vahvistettu teknistä suoritusta, mutta välillä olen käskyttänyt koiraa vaihtoja satunnaisessa järjestyksessä pienen matkan päästä. Seiso-istu alkaa sujumaan jo metrin välillä! Välillä olen käyttänyt pelkästään käskyjä, välillä vain käsimerkkejä. Seisomaannousut toimii näköjään paremmin suullisesti käskettyinä, kun taas s-i-vaihtoon koiruus ei osaa vielä suullista käskyä.

 • Sisällä ollaan tehty myös askelsiirtymiä. Niissä ollaan keskitytty nyt siihen, että kaikki neljä jalkaa pysyy maassa. Olen siis ottanut omat askeleet joko korostetun hitaasti tai tavallista pienempinä.

 • Ruutuja ollaan tehty nyt pitkästä aikaa keltaisilla merkeillä. Yhtä hyvin sujuu niillä kuin tavallisilla punaisilla kartioillakin. Ruutuja on tehty nyt ilman kosketusalustaa ja pääasiassa koiruus on hakeutunut hyvään kohtaan.

 • Hommasin ohjatun noudon kapulat ja sitäkin otettiin pitkästä aikaa. Ollaan otettu pelkkää vasenta kapulaa ja ensimmäistä kertaa kaikki kolme kapulaa on olleet mukana. Keskimmäinen tuntuu koiruutta kiinnostavan, pitänee keskimmäisen kapulan tilalle laittaa jotakin ei niin kiinnostavaa. Luovutuksessa on ollut samaa hidastelua kuin luoketuloissa suoraan sivulle, olen näissäkin vapauttanut liian usein vauhdista. Vauhtitreenejä luovutukseen ollaan siis nyt otettu enemmän.

 • Esineruututreeniä tehtiin pitkästä aikaa. Koska edellisestä kerrasta on kulunut aikaa, niin tehtiin tosi helppo treeni. Alue oli n. 5 x 50 m ja vein takalaitaan Saran uuden superihanan lelun samalla hetsaten koiraa. Otin aikaa ja 10 sek meni ja koira oli takaisin. Se lähti vauhdilla ja palasikin vauhdilla, välissä kuitenkin joutui käyttämään nenäänsä, sillä olin piilottanut lelun risukkoon. Palkaksi leikkiä.

 • Sylkkäreitä on muisteltu lenkeillä. Oikealla kädellä ohjaten sujuu paremmin kuin vasemmalla kädellä. Lisää näitä.

 • Temppupuolella aloitettiin opettelemaan uutta temppua. Se on pyöriminen etutassujen ollessa väärinpäin olevan kulhon päällä. Alku alkoi jo lupaavasti, sillä koiruus tarjosi hyvin molempien etutassujen länttäämistä kulhon päälle. Pikkasen tuntuu olevan samaa ongelmaa kuin kosketusalustassakin eli Sa mieluusti vaan hipaisee kulhoa. Tässä tosin koiruus tuntuu kuitenkin hahmottavan paremmin sen mitä haetaan (korkeusero lattiaan nähden). Namin avulla olen jo koiraa vähän pyörittänytkin, pari askelta sen saa jo kerrallaan liikkumaan. Pyörimisessä näkee, miten koiruus keskittyy samalla pitämään etutassut kulhon päällä ;)

lauantai 19. syyskuuta 2009

Tokoa Ojangossa


Treenattiin Hinnin & koiruuksien kera pitkästä aikaa Ojangossa. Ensimmäisenä otettiin paikallanmakuu Saralle ja Jumille. Otettiin pari muutakin makuusessiota, kaikissa pysyttiin näkösällä. Kaikissa makuissa Sa oli hieman rauhaton, tosin niin ympäristökin oli. Vieressä oli agikenttää ja kertaalleen sieltä karkasi vieras koirakin, lisäksi kentän laidalla oli pieni eläväinen Kiksi ;) Pitäisi saada makuuta rauhallisemmaksi, sitä treenataan ihan liian vähän. Tai jos opettaisi koiran pysymään pää maassa? Tosin kuuleman mukaan (ja haluan uskoakin niin ;) ) Sara on rauhallisempi silloin, kun olen näkösuojassa.


Sitten jääviä, kaikkia sekaisin. Koiruus oli nyt hyvin kuulolla. Kaikki meni oikein. Otettiin lisäksi sivulletuloja lelupalkalla. Ne oli huomattavasti parempia kuin eilettäin. Seuruuta otettiin Hinnin käskyttämänä. Lisäksi tehtiin askelsiirtymiä ja käännöksiä paikoillaan yms. Näissä koiralla oli liikaa energiaa. Se näkyi pomppuina etenkin askeleissa oikeaan (pitäiskö vaihtaa takaisin askel viereen -tyyliin? silloin koira ei hypi niin paljoa) ja äännähteyinä peruuttamisessa. Kaikki videoitiin ja yllärinä tuli itselle se kuinka pomppuisaa koiran seuraaminen on ja kuinka paljon se pomppiikaan siirtymissä ja käännöksissä… Se on ärsyttävää. Lisäksi voitaisiin näköjään treenata enemmän takapään käyttöä ja perusasennotkin voisi olla suorempia.

 

Videot:


Kotimatkalla tehtiin kaukoja (s-m-s-vaihtoa) ja katsekontaktia Tikkurilan ja Malmin asemilla. Katsekontakti sujui koiralta häiriöistä huolimatta hyvin. Pitäisi vaan opettaa vihdoin ja viimein se toimivaksi myös ”Valmis”-käskyllä. Kaukoissa koiruus otti enemmän häiriötä, ne ei oikein sujunut puhtaasti ilman käsiapuja. Pitää kiinnittää myös huomiota siihen, että Sa jättää helposti kyynärät ilmaan s-m-vaihdossa.

 

perjantai 18. syyskuuta 2009

Tokoja


Toissapäivänä otettiin yliopiston parkkiksella luoksetuloja ja ruutuja sekä lopuksi vielä tunnarikin. Tänään tehtiin sama satsi lähiparkiksella.


Luoksetulot


Toissapäivänä luoksetuloja tehtiin tavallisina, Katjan ohjeilla ja kahden lelun –leikin lomassa. Seisomaanpysäytykset oli tällä kertaa aivan mainioita myös pidemmältäkin matkalta. Seisomiset toimi vähän liiankin hyvin, sillä maahanmenotkin koiruus suoritti mieluusti seisten… Lyhyeltä matkalta maahanmenot oli vielä ok (pitkiä tosin), mutta pidemmältä matkalta ne ei toimineet. Tänään otettiin lähinnä vain suoria luoksetuloja suoraan sivulle tai vauhdista palkaten. Suoraan sivulle tuloja on viime aikoina selvästi tehty liian vähän, sillä koiruus tuntui odottavan joko pysäytystä tai vauhdista vapautusta. Muuten kuitenkin ihan ookoosti meni, mutta parilla vikalla metrillä Sa vaihtoi raviin ja sivulletulossa teki laajan kaaren. Tätä korjailin kutsumalla koiraa sivulle samalla itse peruuttaen. Kertaalleen otin yhden seisomaanpysäytyksen väliin pitkällä matkalla. Toimi! 


Ruudut


Toissapäivänä otettiin ruudun eri osia. Ennen ruutua kuitenkin otettiin pelkkää kosketusalustaa. Koira tarjosi hyviä kontakteja. Sitten alusta ruutuun ja alustalla ei ollut enää merkitystä koiralle. En jaksanut jäädä jankkaamaan, joten otettiin ruutuja ilman alustaa. Lähetykset tehtiin kolmesta eri suunnasta pitkiltä matkoilta. Kaikki hyviä siihen asti kunnes kaivoin lelun taskusta, jolloin koiruus jäi liian etulaitaan. Korjauksella meni paremmin. Muistutuksena siis olla olematta liian kiinnostava koiran mielestä ;) Tehtiin myös loppukävelyt kainalolelun kanssa. Tänään tehtiin ruutuunlähetyksiä lähnnä vain läheltä ja keskityin naksutelemaan oikeaa paikkaa ruudussa (ilman kosketusalustaa). Pari kertaa koira ajautui ruudussa jompaan kumpaan laitaan, joista kutsuin sen takaisin. Sa meni ruudun sisälle kuitenkin joka kerta ja pääasiassa tarjosi ihan oikeaa paikkaa. Alkuun ja loppuun tehtiiin lähetys kisamatkalta ja molemmat oli hyviä! Ruutuunmenoja pitäisi muistaa ottaa myös vinoista kulmista varmuuden vuoksi.


Tunnari

 

Molempina päivinä tehtiin siis lopuksi vielä tunnari, kun Sa oli vähentänyt kierroksiaan juoksutuksella (ja hyppimällä omana huvinaan aitojen yli). Haisteluosuudet menikin molemmissa hyvin, mutta vauhtina koiralla oli ravi. Toissapäivän tunnarissa kaikki kapulat (n. 10 kpl) oli sekaisessa järjestyksessä. Yllärinä koiralleoli se, ettei oma ollutkaan yksikään tunnarikapuloista vaan tavallinen oksanpätkä. Tänään kapulat (10 kpl) oli rivissä.

 

Kaukot

 

Kaukoja on työstetty lähinnä sisällä. Seiso-istu-vaihto on nyt siinä vaiheessa, että voin käskyttää koiraa sen edestä. Paljon töitä pitää vielä kuitenkin tehdä, että vaihto saadaan varmemmaksi.

 

torstai 17. syyskuuta 2009

Ageilut


Maanantaina aloitettiin irtoamis- ja haltuunottotreeneillä hyppy-hyppy-putki-suoralla. Ensin irtoamista yhdeltä sivulta ohjaten, sen jälkeen putkella takaaleikkauksella. Näissä ei ongelmaa. Sitten koiran haltuunottoa hyppyjen jälkeen ennen putkea. Kokeilin eri käskyjä (”täällä”, "tässä”…), mutta ne ei toimineet toivotulla tavalla. Kokeiltiin sihinää ja hyppy-hyppy-putki-suoralla toimii ihan kivasti, tosin treeniä vielä kaivataan. Hyppy-rengas-suoralla sitä vastoin koira ei sihinää noteerannut lainkaan vaan paineli suoraan renkaalle. Treeniä siis, parhaiten koiran huomion saa jaksottaisella suhinalla (Ssh-ssh-sshh), yhtäjaksoinen ääni ei kiinnitä koiran huomiota niin hyvin. Vartalo-ohjauskin pitää haltuunotossa muistaa. Opetteluun voisi ottaa myös käskyn, jolla koira lähtee ohjaajasta poispäin.


Sitten otettiin pientä pyöritystä hypyllä ja renkaalla. Hyppy suoritettiin takaakierron kautta ja sen jälkeen oli rengas. Treenikaveri oli lelupalkan kanssa renkaan takana ja se oli vähän liikaa Saralle. Mun piti taas ihan fyysisesti kääntää koira oikeaan suuntaan. Takaakierrot meni ensin koko esteen kierroiksi, kun koiruudella oli vain palkka mielessä. Takaakiertoa piti ihan muistella avuilla ennen kuin alkoi sujumaan. Ekalla kerralla koiruus meni myös renkaan sivusta, narupallo ois ollu niin kiva. Muut toistot menikin sitten ihan kivasti. Takaakiertoa vahvistelin vielä pelkällä yhdellä esteellä, merkkasin naksulla hypyt.

 

Seuraavana pieni rata, joka alkoi verkotetuilla kepeillä, jatkui mutkaputkeen ja lopussa oli pussi. Kepit otin molemmilta puolin ohjaten ja putkea tein takaaleikaten. Pussilla käytettiin taas hihna-lelu-yhdistelmää. Pussia otettiin myös yksistäänkin. Yksittäisinä esteinä puomin ylös- ja alasmenoja, kepin puolikkaista puolittaisella verkolla ja matalaa pöytää.

 

---

 

Torstaina "kisattiin". Rata alkoi hypyllä, jatkui verkotettujen keppien kautta kahteen mutkaputkeen, joiden jälkeen tehtiin taas kepit. Sieltä sitten hypyn kautta mutkaputkeen ja lopuksi vielä samainen hyppy.

 


 

Ensin saatiin suorittaa rata kertaallen, jonka jälkeen otettiin aika kolmelta kierrokselta. Niistä paras otettiin huomioon. Jo treeneihin mennessä Sa oli virtaa täynnä, mutta positiivisena yllärinä oli se, että koira pystyi kuitenkin keskittymään hyvin radalla, joskin se vinkui etenkin kepeillä :D Meidän kaikki ajat oli muutaman sekunnin eroilla, tasaisia suorituksia siis. Vikalla kerralla ohjasin koiran menemään hypyn (6.) jälkeen hypyn ja putken välistä putkeen. Aikaa olisi säästynyt, jos olisin ohjannut koiran vielä vikallekin hypylle. Nyt koiruus meni ensin esteen ohi. Saran paras aika oli 20,75 s ja sillä yllettiin toiselle sijalle :D

 

Paras suoritus saatiin videollekin. Harmi vain etten taaskaan tarkistanut kännyn asetuksia, huonoa kuvanlaatua siis.

 

---

 

Ens viikko on agiton viikko ja talvikauden alkaessa treenikertoja on sitten enää yksi viikossa.

 

torstai 10. syyskuuta 2009

Tokotteluja ja agitteluja


Päivällä käytiin Viilarin kentällä ottamassa hyppyjä ja noutoja. Mennessä tehtiin kiertoja. Tein pienen testin: ”Kierrä”-käskyllä Sa ei oikein irtoa, mutta sanottaessa ”Takaa” koira lähtee hyvin. Hyvä, oppi on siis mennyt perille. Kentällä aloitettiin 90-senttisellä hypyllä, sitten mentiin metristäkin (eka kerta). Ennen kuin ehdin tehdä yhtään mitään Sarpsa oli jo suorittanut hypyn kertaalleen. Ei se lähdössä varasta, mutta vapaalla ollessaan mielellään hyppii. Sama homma pk-esteellä (ja agilityssäkin). Ysikymppisen koiruus hyppäsi näppärästi koskematta, jopa lelun kanssa, mutta metrisessä Sa tahtoo hipaista. Metristä tehtiin sekä säädettävällä että kiinteällä esteellä. Seuraavana madalsin korkeutta reilusti (alle säkäkorkeuden) ja otettiin vinoja hyppyjä ja vinoja noutoja. Takaisinhyppy vinosta kulmasta oli kaikista pahin. Siinä Sa olisi varmaan tarvinnut vartaloapuja. Oisin itse asiassa kuvitellut, että vinot noudot on ne pahimmat, mutta mitä vielä, yhdessäkään noudossa Sa ei kiertänyt estettä. Merkkasin takaisinhypyt naksulla. Sitten pk-estettä pariin kertaa ja lopuksi vielä ympyrätunnari. Laitoin repun kapuloiden keskellä korostamaan ulkoakiertoa. Lähetin vierestä. Eipä ollut ongelmia.


---


Illalla vaihdettiin lajiksi agility. Tällä kertaa treenattiin pitkästä aikaa ulkokentällä. Ensialkuun madallettua A:ta ja puomia sekä verkotettuja keppejä. A:ta ja puomia tehtiin samalla periaatteella eli namien ja naksun avulla. Tällä kertaa oltiin ekaa kertaa ilman hihnaa. Kepeillä otin lähetyksia eri kulmista. Koiruus ei osaa aloitusta kaikista kulmista täyudellisesti vielä hakea, mutta ihan jees kuitenkin.


Sitten neljän hypyn muodostamaa neliötä. Ensin ohjattiin koiria suorittamaan kahdeksikkoa. Koirille takaakierto ja ohjaajille valssi. Nämä meni loppujen lopuksi ihan hyvin kunhan vain muistin käskyttää oikeila käskyillä (takaakiertokäsky). Seuraavanaksi välistävedoin. Nämä oli yllättävän helppoja (ei siis ollut helppoa, mutta alunperin kuvittelin vaikeammaksi). Nämä meni näppärästi yhden käden ohjauksella. Mun piti vain muistaa pitää rintamasuunta seuraavaa estettä kohden ja käskyttää vahvasti välistävedoissa. Parhaiten siis sujui, kun en katsonut koiraan...Lopuksi vielä rataa, jossa oli ensin hyppy, josta mutkaputkeen ja kahden hypyn kautta viimeiselle esteelle, joka oli rengas. Rengasta otettiin ensin pelkästään. Ekana kutsuna, sitten kokeiltiin sivulta ohjaten. Sa on nyt hyvin sisäistänyt renkaan suoritustavan ja se oli helppo liittää rataan. Ensimmäisellä suorituskerralla Sa meni toisiksi vikan esteen ohi suoraan renkaalle. En jättänyt koiralle tarpeeksi tilaa suorittaa estettä. Kun seuraavilla kerroilla muistin jättää koirallekin tilaa, niin saatiin kaikki esteen mukaan suoritukseen. Sitten vielä sama rata toisin päin ilman rengasta (liian hämärää). Alkuun ohjasin koiran pimeähköstä putkikulmasta. Se ei ollut Saralle ongelmaksi. Mun piti aloituksessa sijoittaa itseni hyppyesteiden väliin, että sain Saran kiertämään esteen toiseen suuntaan ja avoimeen putkeen. Vuoroa odottaessa taas hieman tokoiltiin. Havaintoa askelsiirtymistä: koiruus ennakoi näissä jo liikettä, pelkkä käsky aiheuttaa liikettä koirassa. Eli nyt väliin taas pelkkiä käskyjä ilman liikkumista. Samoin pitää kiinnittää ääntelyynkin huomiota. Jos koiruus äännähtää, se äännähtää usein alussa, joten nyt vaan siksikin väliä käskyn ja liikkeen välille. Jos koira on hiljaa, voidaan jatkaa.

 

Samalla reissulla Sarpsa jäi viikonloppuhoitoon Terhille.