lauantai 28. marraskuuta 2009

3 x toko + agi


Keskiviikkona ja torstaina tokoiltiin märällä lähinurtsilla. Keskiviikkona ensin kierrätin koiraa maaleja ympäri. Aloitettiin suunnilleen 10 metrin etäisyydeltä ja kasvatettiin lähetysmatkaa n. 30 metriin asti. Välillä ahnehdin liikaa ja Sa kiersi tyhjän kierroksen. Läheltä lähettäessä koiruus kiertää ohjaavan käden suuntaan, mutta pidemmältä matkalta kiertosuunta on kumpi vaan. Seuraavaksi otettiin kaukoja. Tehtiin niitä maalikehikon laudan avulla. S-m-s-vaihdoissa se oli etutassujen edessä ja s-i-s-vaihdoissa takatassujen edessä. Pikkasen Saraa häiritsi moinen avuste ja s-i-s-vaihdoissa suunta oli taaksepäin. Loppuun tehtiin vielä yksi tunnari. Kapulat oli rivissä ja lähetys oli n. 20 metrin päästä. Muuten ihan siistiä, mutta sikariotteella Sa kapulan toi. Otetreeni ei siis ole tehnyt vielä tuloksia. Tosin ei ihmekään, niitä kun ei ole juurikaan tehty.


Torstaina tehtiin aika samanlainen treeni. Kierrot sujui nyt tosi hyvin, ei tainnut tulla yhtään tyhjää kierrosta. Kauimmaiset lähetykset oli paristakymmenestä metristä. Kiertojen joukkoon käskytin muutaman maahanmenon ja kierron kautta ruutuun menon. Maahanmenoissa käytin joko tuplakäskyä tai pelkkää käsimerkkiä. Nyt ei ollut käskyillä mitään eroa, yhtä pitkiksi meni molemmissa. Ruutuun koira suunnisti hienosti kisamatkaa pidemmiltäkin matkoilta. Tosin se tarkka paikka siellä ruudussa oli useimmiten hukassa, suunnilleen se kuitenkin oli ruudun sisässä. Alustaa ei ollut mukana, joten otin alustaksi purkin kannen. Se oli kuitenkin turhan kevyt eikä sen takia oikein ollut ideaali. Kaukoja tehtiin ensin laudan avulla, sitten ilman. Käskytysmatkat näissä oli > 10 m. S-m-, m-s- ja i-s-vaihdot meni joka kerta loistavasti. S-i-vaihdoissa Sa teki vaihdot välillä etutassut paikoillaan pysyen. En palkannut näistä ja seuraavalla kerralla koiruus korjasikin tekniikkaansa. Ehkä se alkaa ymmärtämään ideaa! Tunnari tehtiin taas vikana edellispäivän malliin. Nyt kapula oli siististi suussa. Ihan sattumaa se taisi olla.

 

Lauantaina käväistiin HSKP:n vapaavuorolla. Ensin otettiin metallinoutoja. Pari tasamaana ja pari hypyn kanssa. Ne oli kivoja, perusasentokaan ei ollut vinossa. Sitten ruutuja. Sar ehti jo juosta ruutuun, kun vasta mietin asiaa… Parissa ekassa ruudussa koiruus oli turhan paljon ruudun etulaidassa. Tehtiin yksi kunnon perinteinen näyttöruutu ja lopuissa ruuduissa koirakin oli kohdallaan. Jääviä tehtiin jokunen. Maahanmeno ja seisominen oli ihan ok, istumisiin Sa tarjosi pariin kertaan seisomista. Seisomiseen tein myös idarikävelyt, niissä koiruus pysyi hyvin paikoillaan. Kaukoja tehtiin lelutakapalkalla parin metrin välillä. Lelu toimii takapalkkana nyt paremmin kuin namit. Kierroksiahan lelu hieman nostattaa, mutta koira tekee vaihdot suorassa, namitakapalkan kanssa se kääntyy hieman nameja kohti. Kaikki seisomiset sujui. S-m-vaihdoissa tuli välillä vähän eteen ja s-i-vaihdoissa teki torstaiseen tyyliin joka toisella vaihdon teknisesti oikein. Sa tarjosi myös oma-alotteisesti s-i-vaihtoa. Naksauttelin niitäkin, kun ne sujui niin puhtaasti. Askelsiirtymiäkin tehtiin. Kaikki suunnat oli ihan sujuvia hitaassa tahdissa. Pariin otteeseen koirasta pääsi piippaus. Ääntelyihin toimii selkeästi parhaiten liikkeen loppuminen siinä vaiheessa, kun ääni pääsee. Lisäksi työstettiin hieman täyskäännöstä vasempaan. Välillä sujuu, välillä ei. Pitäisi keksiä jokin kikka siihin. Tehtiin myös 90-asteen käännöksiä paikoillaan. Vasempaan suuntaan se on jo aika pro, mutta oikeaan käännyttäessä perusasento jää vinoon (koira on liian edessä). Paikoillaanoloista tehtiin molemmat tosi helppoina. Jäin n. 5 metrin päähän koirasta ja kävin palkkaamassa useaan otteeseen. Perusasennosta maahanmenoon tarvii muistaa tehdä taas vauhtitreenejä. Lopuksi vielä luoksetuloja. Eka vauhdista palkaten. Seuraavalla maahanpysäytysyritys pelkällä käsimerkillä, meni läpijuoksuksi. Vikalla maahanmenoon tuplakäsky ja se toimikin, tosin pysäytys on edelleen pitkä. Katselin muiden treenejä ja niiden koirat tekee pysäytyksen etuosalla. Sarahan tekee maahanmenon ”hiipimällä” eli tekniikka on pielessä.

 

ATD:n hallilta jatkettiin Purinalle agiloimaan. Otettiin ensin pari pientä ohjausharjoitusta. Ekassa hypyt 3, 5 ja 7 takaakierroilla ja 6 ja 8 hypyille ohjaus valssilla. Näissä olikin takaakierrot yllättävän vaikeita. Hypyt oli aika kaukana toisistaan, joten Sa tarjosi viime aikoina sitä paljon treenattu välistävetoa. Asiaa ei toki auttanut minun liian kiireinen ohjaus. Saatiin nämäkin kuitenkin toimimaan ihan ookoosti. Toisessa treenissä otin ekat kaksi hyppyä kutsumalla ja käänsin koiran poispäinkäännöllä. Tämä olikin sitten yllättävän helppoa! ”Eteen”-käsky toimi odotetustikin paremmin kuin pelkät hyppykäskyt erikseen. Molemmat tehtiin molemmilta puolin ohjaten. Lopuksi uskaltauduin ottamaan täyttä keppisarjaa ilman verkkoja. Ja onnistuihan ne! Tein molemmilla puolin lähellä koiraa kulkien. Molemmin puolin eka koiruus tarjosi toisesta välistä aloittamista eli aloitus on vähän vaikeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti