tiistai 27. maaliskuuta 2018

Taaskin!

Viime perjantaina se tapahtui taas. Nimittäin DOT ei rähähtänyt kellekään piirin tokoissa. Dot kykenee kyllä olemaan monissa paikoissa ja treeneissä rähjäämättä, mutta nämä piirin treenit, jossa kymmenisen koirakkoa on samanaikaisesti kentällä, on Dotille se vaikein tila. Piti ihan selata blogista milloin tämä tapahtui edellisen kerran. Kaksi kuukautta sitten. Edistytään hitaasti, muttei varmasti. Dotin heikot kohdat on edelleenkin tauoissa ja siirtymissä, tehdessä se ei juurikaan reagoi muihin. Tilanteet on myös hyvin usein ennakoitavissa, jossa taas suuri merkitys on omalla toiminnallani. 

Sunnuntaina oli Tiltun koulutus. Käytin koko oman aikani Dotsin kanssa, sillä Rinna edelleen saikkuilee vauhdikkaimmista lajeista (Rinnan toko on hyvin vauhdikasta). Aikaa oli niin paljon, että jouduin Dotin kanssa myös epämukavuusalueille, mikä oli tosi hyvä. Dot esitteli asiat juuri niinkuin kerroinkin sen tekevän ja saatiin neuvoja juurikin ongelma-asioihin! 

Seuraamista Dotin motivaatio ei riitä vielä riittävän pitkälle. Dotilla on niin vahva luopuminen palkasta, ettei sitä voi auttaa namittamalla. Sen seuruupaikka siirtyy silloin sivuun. Toimivammalta tuntui palkata koira toiselle puolen tai käyttää etäpalkkaa. Dot tarvitsee selvät kriteerit tekemiseen ja selkeän vapautuksen, jossa se saa palkkaustilanteissa purkaa itseään liikkumalla. Mikäli koira tulee vääränlaisella ilmeellä (sellaisella, joka tarkoitaa, ettei koira tee seuraamista täysillä vaan on henkisesti kiireinen jonkin muun asian parissa), otetaan aloitus uudestaan ja hyväilmeisestä aloituksesta palkka. Jos koira ei ole täysillä mukana, niin se menettää palkan, mutta saa uuden mahdollisuuden siihen.

Varsinainen seuruu on kivannäköistä ja käännökset sujuu hyvin. Seuraamispaikka on sivulla hyvä (kunhan se ei tee palkasta luopumistä, jolloin koira on liian kaukana). Edistämisongelma kuitenkin on ihan nurkan takana. Tämän ehkäisyssä toimii tosi hyvin käsikosketus oikeassa seuruukohdassa.

Ruudussa on saman homma. Mikäli koira ei ole omistautunut asialle, niin se ei saa sitä tehdä. Väärä toimintatapa katkaistaan alkuunsa, koira kutsutaan pois ja uusi yritys perään. Lähetykset vaihtelevista asennoista. Perusasento on on Dotille vaikea, mikäli sen mieli on jo ruudussa.

Hyppynoudossa ja tunnarissa näkyi parhaiten Dotin huono toistojen kestävyys. Parin samankaltaisen toiston jälkeen pitäisi asetelmia jo jonkin verran muuttaa. Hyppynoudota tehtiin nyt isomman puukapulan palautusta. Dotilla oli vaikeuksia muistaa ottaa kapulaa mukaan, kun nouto tehtiin pelkkänä paluuna ja koiran tuli ottaa kapula maasta matkalla. Se juoksi kapulan yli ennen kuin huomasi sen. Kapulan nostaminen maasta oli vähän mallaileva. Kapulan kanssa hyppy oli ongelmaton. Metallinoutoa on tehty erikseen. Pidon kanssa ei ole ongelmaa. Kapula on varmalla otteella suussa myös liikkeessä. Vaikein kohta tässäkin on metallin sen nostaminen maasta. Treenataan lisää, sekä hyppynoutoa että mettallinoutoa Doo on treenannut vasta pari kertaa.

Tunnaria Dot on tehnyt kotona naksun kanssa isolla määrällä kapuloita. Muualla tunnarin alkeita on tehty vain hajustettua kapulaa piilottamalla. Nyt yhdistettiin nämä. Oikea oli piilossa väärien ollessa esillä. Ensin onnistui, mutta toistojen myös Dot alkoi nappailemaan vääriä. Semmmosta nyt aina tunnarin kanssa sattuu :p

Paikkamakuusta tehtiin tällä kertaa ekaa kertaa 2-minuuttinen piilo! Dot oli hyvällä mielellä, mutta puolta minuuttia ennen ajan täyteentulemista, se käänsi toisen etutassun mutkalle. Pitkä paikkiksi on tehty vasta vähän, joten ei ole ihmekään, ettei koira kykene vielä patsastamaan täydellisesti.

tiistai 20. maaliskuuta 2018

Saikun jatko


RINNALLE tuli kananmunan kokoinen nestekertymä leikkauskohtaan. Serooma todennäköisimmin johtui lankareaktiosta. Käytiin tänään tyhjennyttämässä se Hertassa. Hoitavana eläinlääkärinä oli Katrin Klärding. Rinnalla alkaa olla virtaa ja turhaa ongelmakäyttäytymistä. Nyt se vahti eläinlääkärillä ollessa. Se ei reagoinut mitenkään punktointiin, mutta toimenpiteen aikana kerkesi vahtimaan kyllä. Neste tutkittiin eikä siinä ollut bakteekreita. Muutenkaan koirassa ei näy sairasmerkkejä (kuumetta, kipua, punoitusta jne.). Rinna saa nyt uuden kuurin karprofeenia (60 mg jaettuna kahteen annokseen viiden päivän ajan). Kuuria jatketaan tarpeen mukaan, mikäli serooma uusiutuu. Se voi uusiutua niin kauan, kun sulavat tikit on vielä sulamatta (n. 2 kk).

lauantai 17. maaliskuuta 2018

Sisar hento musta

Niinhän siinä kävi, että kun vahti nukahti, niin RINNA poisti itse tikkinsä. Rinnan tikkaus oli ommeltu jatkuvalla ompeleella ja koira kerkesi irrottamaan ompeleesta puolet. Onneksi haava oli kuitenkin jo hyvin ummessa, joten vahinkoa itselleen koira ei saanut aikaan. Sittemmin kyllä koira sai visusti kypärä- ja koppihoitoa eikä päässyt käsiksi loppuun ompeleeseen. Loppulanka poistettiin 10 vuorokautta leikkauksesta. Haava on ihan siisti. Ihon alla tuntuu vielä alempien kerrosten sulavat tikit. Rinnan siru on näyttänyt myös elonmerkkejä eli sekin sittenkin toimii eikä uutta sirua tarvita.

7 vrk

8 vrk. Osittain koiran poistamat tikit.

9 vrk

10 vrk. Tikit poistettu kokonaan.


Rinna on ollut helppo potilas. Vaikka koira ei ole treenannut lainkaan eikä hihnakävelyitä enempää lenkkeillyt, niin se ei silti ole räjähtänyt. Häiriökäyttäytymistä ei ole ollut, mitä normaalisti vähämmällä aktivoinnilla ilmenee. Selkeesti koira on siis ollut toipilas, vaikkei se muuten koiran olemuksesta näy. Käsituntuma kertoo myös, että sairasloman aikana koira on laihtunut. Se on saanut normaalin määrän ruokaa ja nyt kun laihtuminen on huomattu, niin lisää tulee. Liikuntaa saa myös alkaa lisäämään vähitellen sekä treenitkin voi hiljalleen taas käynnistää. Vähitellen Rin palaa normiarkeen.

maanantai 12. maaliskuuta 2018

Sairasta lomaa
Lomalla suunnattiin pohjoiseen. RINNA sterkattiin Kajaanissa Countrypoliksessa viikko sitten. Mua ahdisti ja Rinna reagoi ekaa kertaa eläinlääkärissä vahtimalla ihmisiä. Muita eläimiä ei vastaanotolla ollut. Lääkärin huoneeseen päästyä mun ahdistus helpotti ja koira antoi kiltisti tehdä esitutkimukset ja piikittää. Se nukahti myös rauhallisesti. Rinna painoi puntarissa 16,8 kg. Enemmän kuin koskaan ennen, mutta lähimpänä oikeaa painoaan. Rinna on vihdoin lähes veteraani-ikäisenä saanut painoa normaalin verran eikä ole enää liian laiha. Saapi nähdä miten leikkaus vaikuttaa Rimpan painoon. Sirua koiralla ei löytynyt, vaikka etsittiin kahdella laitteella. Aiemmin siru on toiminut moitteettomasti. Onkohan se nyt lakannut toimimasta? Se löytyy kyllä tutulta paikalta, kun tunnustelee. Tarvii tarkastaa vielä ja tarvittaessa laittaa uusi.

Leikkaus sujui hyvin. Rinnalta poistettiin sekä kohtu että munasarjat. Koira oli jo hereillä hakiessa ja lyhyen automatka jälkeen käveli jo itse sujuvasti. Laitoin sen kuitenkin häkkiin olemaan ja sinne se vielä rauhottui, vaikkei silmiään enää sulkenutkaan vaan möllötti hereillä. Pari tuntia vielä ja se kävi jo pissillä ongelmitta sekä liikkui portaissa ongelmitta. Siitä eteenpäin elämä oli taas ihan normaalia. 

Rinna sai aika hyvät dropit. Piikkinä meni pitkävaikutteista tulehduskipulääkettä ja opioidia. Kuurina tuli kolmeksi päiväksi kaprofeeni. Koira ei ole ollut lainkaan kipuileva. Se on ollut tosi reipas ja helppo potilas ekasta päivästä lähtien. Se on saanut olla ilman kauluria, sillä haava ei ole sitä kiinnostanut. Kypärän se on saanut kuitenkin aina, kun koiraa ei ole edes puolella silmällä ehtinyt vahtia. Kauluri ei ole Rinnaa haitannut, mutta Dot pelkää sitä :p Perjantaina tulee 10 päivää leikkauksesta. Tikit voi silloin poistaa ja kaulurin voi jättää Dotin iloksi kokonaan pois.


Vatsalinja.

1 vrk


2 vrk

3 vrk

4 vrk


5 vrk


6 vrk

Rinnan ollessa poissa pelistä DOT joutui hiihtämään. Se ei ollut ennen suksia nähnytkään, mutta yllättäen ei pelännyt niitä lainkaan, kuten kuvittelin. Vetoapua siitä ei odotetusti ollutkaan, pienestä sintistä, mutta haittaa siitä oli :p Se sinkoili hajun perässä minne sattuu ja vauhtia lisätessä hyökki lahkeisiin :p No harjoiteltiin lisää ja loman loppupuolella Dotikin jo meni kympin lenkin hennolla vedolla koko matkan. Ei se olekaan ihan toivoton tapaus!


sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Kirosana!

Sunnuntaina kaikki tapahtui yhtenä päivänä. Ensin SARALLA oli rallykoe Porvoossa. Sara on ollut turhan virtaisa viimeisimmissä treeneissä, mutta nyt sain koiran rauhottumaan ja rata mentiin ihan flowna. Mutta niinhän siinä kuitenkin taas kävi, että mokasin :p Tää on niin turhauttavaa, että mokailen huomaamattani enkä oikeastaan pysty siihen mitenkään vaikuttamaan. Pitää vaan kisata varmaan lisää, josko joskus kävisi hyvä tuuri enkä mokailisi radalla. Ensin tuli pieniä virheitä. Yhden pisteen ohjaajavirheet tuli kylteiltä 2 ja 3: koiran jätössä istumaan ja kutsussa. Oma tempo varmaan muuttui. Seuraava pisteen menetys oli 4 kyltillä. Peruutus oli varmaan epätarkkaa. Piste meni vielä epätarkasta suorituksesta kyltillä 17, jossa koira jätetään istumaan, otetaan askel sivuun ja kutsutaan koira sivulle. Tämän jälkeen unohdin sanoa koiralle mukaanlähtökäskyn ja kyltiltä poistuminen oli eriaikaista. Sitten vielä se vika kyltti ennen maalia, jossa tein väärän suorituksen! Tulppaanin sijasta käännyttiin kumpikin täyskäännös samaan suuntaan. Tästä täyden kympin vähennyt. MES86. Kyllä ärsyttää!
Kokeesta jatkettiin Tiltun tokokoulutukseen. RINNA sai tehtäväkseen sekoitettuja liikkeiden osia. Ensin tehtiin luoksetulon jättö, jossa Rin vinkui, mutta koira hiljeni, kun käännyin koiraa kohden seisomaan hetkiseksi. Luoksetuloa ei tässä vaiheessa tehty vaan koiran ja minun väliin vietiin tunnarikapulat. Tunnariakaan ei vielä tehty vaan palasin tunnarien ja koiran väliin ja tehtiin kaukoja. Sitten käännyin tunnareihin päin ja tehtiin tunnari. Luovuksen jälkeen jätin koiran istumaan ja tästä tehtiin luoksetulo. Rinnan mieli pysyi alun jälkeen hyvänä. 

Sitten nostettiin panoksia ja ottettiin Rinnan mielelle vaikeampia liikkeitä. Ensin vietiin ohjatun kapulat, mutta jatkettiinkin zetana. Ekassa liikkeellelähdössä pääsi ääni ja jouduin keskeyttämään liikkeen. Sitten sujui hyvin, kunnes toisesta jäävästä oli tarkoitus lähettää koira takana olevalle merkille ja siitä noutoon. Merkille menokulma taisi olla vaikea, sillä Rinna järjestäen juoksi äänen kanssa kapuloille. Stoppasin koiran aina ennen kuin koira päätyi kapulalle ja otettiin koko kuvio uusiksi. Zeta yhdistettynä ohjattuun nosti Rinnan mieltä niin, ettei se enää kyennyt kuuntelemaan zetan toista jäävää. Merkille Rin löysi vasta näytön jälkeen. 

Kapulan noudosta koira pysäytettiin ja sen piti tiputtaa kapula, jonka jälkeen se yritettiin ohjata takana olevaan ruutuun. Rinna osasi hyvin luopua kapulasta, muttei se ruutuun osannut vaan kohdisti toiseen kapulaan. Rinnan kanssa on treenattu kapulasta luopumista ja vaihtoa toiseen. Se ei ole ollut Rimpalle itsestään selvyys. Se jäi kuitenkin muihin kapuloihin kiinni eikä löytänyt ruutuun ennen kuin useamman yrityksen jälkeen. Selkeesti treenin paikka!

DOT pääsi yhteistreeneihin. Ensin tehtiin paikkamakuu. Se oli ok. Sitten jääviä ryhmänä. Doo kykeni nyt erottelemaan jäävät. Seuraavaksi otetiin neljä treenipistettä, joissa jokaisessa koirakot suoritti yhtä aikaa tehtävää. Pisteet oli siten, että koirat oli tehtävissä vastakkain. Dot teki ensin noudon. Se oli hyvä. Sitten merkin kierto. Dotin kanssa oltiin liian aikaisin valmiina odottamassa liikkeen alkua eikä Doo osannut pitkän perusasennossa istumisen jälkeen irrota kiertoon. Treenattava asia. Ruutu näytettynä oli ok. Kaukoissa Doo tartti kaksoiskäskyjä, sillä se ennakoi seuraavia vaihtoja. Häiriötreeni oli tosi kiva Dotsille! 

Illalla oli vielä SARALLA Oonan rallykoulutus. Koin ahaa-elämyksiä. Saksalaiset onnistuu ilman käsiapuja, kun astuu kääntyvän jalan koiraan päin. Käsillä huitoessa koira sotkee edestä puolenvaihdot ja saksalaiset, joten tää korjasi senkin ongelman. Sara ei tartte myöskään apuja molempien kääntyessä samaan suuntaan koiran kääntyessä sisäänpäin. Pelkkä käskysana riittää tässä. Käsiapu sai koiran vaan kääntymään huonommin ilman takapään käyttöä. Helpompaa mulle ja helpompaa koiralle.

Pohjalta terveisiä

Lauantaina tehtiin koemaisen tokosettejä ATD:n harkkakoetapahtumassa. DOT teki alokkaan ja avoimen luokan liikkeitä. Halusin tehdä muutakin kuin pelkkää alokasta vaikkei kaikki avon liikkeet olekaan valmiina. Kerkesin vain hiukan puuhata koiran kanssa ennen kehään menoa. Näin jälkikäteen voin sanoa, että suoritus aloitettiin ennen kuin koira oli valmis siihen. Selkeästi tarvitaan enemmän koemaisen treeniä sekä rutiineja kehään menoon. Doo oli aikas huono. Se jäi kiinni asioihin ja otti häiriötä ympäristöstä.

Seuraamisesta koira ei ensinnäkään lähtenyt liikkeelle! Liikkeellelähdöissä se jäi vaan istumaan. Kertaalleen myös kaavion aikana koira jäi istumaan liikkeellelähdössä. Koskaan ennen ei ole tätä tapahtunut enkä osaa edes arvata miksei koira lähtenyt mukaan. Muutenkin kaavion aikana koira oli hyvin pihalla. Esimerkiksi täyskäännöksessä oikeaan se jäi tuijottelemaan yleisöön ja juoksussa se keuli edelle. Hidas seuraaminen oli ainoa hyvä pätkä. Peruutus oli myössä hyvää, mutta peruuttamisesta jälkeinen perusasento jäi uupumaan.


Liikkeestä istumisessa sama hoomoilailu jatkui seuruussa. Istuminen kuitenkin onnistui. Dot ei kestä vielä koiran taakse menoa vaan tässä helposti etutassut liikkuu. Luoksetulo oli sentään ok. Liikkeestä maahanmenon Dot teki istumisena. Lisäkäskytyksin makuu onnistui. Tätä on näkynyt treeneissäkin. Dot arpoo liikkeitä tai jää edelliseen kiinni eikä kykene vaihtamaan asentoa vaan jäätyy.
Ruudun sijasta tehtiin kapulanpito. Tämä sujuu Dotilta tällä hetkellä aina hyvin. Merkin kierto tehtiin hieman lähempää. Muuten hyvä suoritus, mutta Doo ehti lopussa vilkaista liikkuria. Nouto oli erikoinen suoritus. Suoritus lähti hyvin, mutta takaisin tullessa koira meni makuulle jyrsimään kapulaa! Uudella käskyllä koira toi kapulan loppuun asti. Mikälie mielenoikku tämäkin.Hypyn yli Dot pääsi vasta useammalla käskyllä. Se vaan tuijotti mun ohi takanani leikkivää koiraa eikö ottanut käskyjä sitä ennen vastaan. Kaukot Dotilla on pahasti kesken vielä. Nämä tehtiin alokkaana. Tekniikka pettää vielä tälläkin tasolla. Dot otti myös häiriöitä ja tartti useita käskyjä.Paikallaanolona tehtiin alokasluokan makuu, sillä Dot ei ole tehnyt vielä kertaakaan täysmittaista istuntoa. Makuun aikana kertaalleen koira haisteli maata ja käskin sen olemaan tekemättä niin. Loppuperusasento onnistui vasta toistoilla. Perusasentoonnousuja tarvii selkeästi treenata lisää. Dot osaa nousun varmasti vain käsimerkillä. 

Dotin kanssa ei oikein tiedä koskaan mitä odottaa. Dothan on passiivisuuteen taipuvainen. Aiemmin enemmän, nykyisin vähemmän. Paitsi nyt. Tällä kertaa se ei myöskään keskittynyt ja jäi häiriöihin kiinni. Ehkä se jostain syystä paineistui. Jos jotain positiivista tästäkin, niin sosiaalinen palkka toimi ja koira oikeasti ilostuu palkkaustilanteista.

RINNA teki myös liikkeitä sekalaisesti. Tavoitteena oli vaan saada vietyä liikkeet läpi auttaen koiraa pysymään lähenpänä oikeaa mielentilaa. Liikejärkkää en muista, mutta zetalla aloitettiin. Seuraamista on Rinnan kanssa työstetty paljon, mutta silti zetan seuruu on Rinnalle vaikeaa. Se jotenkin koomautuu merkeistä ja nostaa itseään liikaa. Jouduin keskeyttämään seuraamisen moneen otteeseen. Alun liikkeellelähteminen oli vaikeaa ja myös asennosta seuraamaan lähteminen. Käännökset oli myös vaikeita. Selkeästi seuraamistreeneihin otetaan jatkossa paljon zetan osia mukaan. Varsinainen seuruu meni joten kuten. Parannusta on tapahtunut peruutuksesta, jossa koiran rintamasuunta pysyy oikeinpäin paremmin sekä juoksussa, jota koira ei enää aloita aina ääntämällä. Tähän auttoi oman liikkumisen muutos: eka askel on normaalia vauhtia, jonka jälkeen vasta vauhti nousee. Luoksetossa Rinna osasi tällä kertaa odottaa hiljaa. Ääni tuli vasta edestä sivullesiirtymässä. Ääntäminen tässä kohdassa on ollut nyt jo poissa, mutta tässä setissä koira äännähti tässä kohdassa useammassa kertaa. 

Ruudussa lähtöäänet Rinnalta pääsi sekä tyhjään menossa että ruutuun juoksussa. Yritin korjata koiran mielentilaa tekemällä väleihin asennonvaihtoja, muttei niistä ollut hyötyä. Ruudussa maatessa Rin oli hiljaa, joten kävin silittelemässä sitä ruudussa enkä ottanut loppukuviota ollenkaan. Ohjaussa noudossa Rin äänsi liikkurin viedessä kapuloita, joten käskin koiran pois. Ennen merkille lähetystä vaadin koiraa seuraamaan ja tekemään jääviä. Ensin koira nyki, mutta sitten se keskittyi annettuun tehtävään ja sain sen lähetettyä merkille äänettä. Merkki on vaan laskenut Rinnan arvoasteikossa ja koira juoksi pari kertaa merkin läpi keskikapulalle ennen kuin koira suoritti merkin. Merkillä teen koiralle kaukoja. Nää ei vaan auta Rinnan mielentilan suhteen vaan ääni pääsi taas lähdössä. Hyppykiertonoudosta tehtiin pelkkä kierto. Tässäkin tehtiin seuraamista ja jääviä ennen lähetystä. Jostain syystä koira juoksi pari kertaa merkin ohi merkin väärältä puolen ja jäi sinne seisomaan ikäänkuin tehden eteenmenoa. Sitten lopulta kiertokin onnistui.

Tunnaria tehtiin kaksin kappalein. Ekassa lähetin koiran suorilta matkaan ja koira lähti äänen kanssa vähän samalla kapuloita räjäyttäen. Oikea kapula kuitenkin löytyi. Toistolla tein taas seuraamista ja jääviä ja sain lähetettyä koiran hiljaa kapuloille. Varmuuden vuoksi vielä pysäytin koiran ennen kapuloita, mikä oli turhaa, sillä siitä lähtiessä koira taas haukahti. Kapuloiden kohtelu oli kuitenkin nätimpää. Kaukot sujui aika hyvin. Seisomisesta istumaan vaihdossa koira tuli hieman eteenpäin. Se on vaihdosta herkin, mutta annoin myös väärän käskyn tässä :p

Kaiken kaikkiaan Rinnan kanssa tuntuu, että on päästy eteenpäin edes hitusen. Matkaa kuitenkin vielä on.