lauantai 24. syyskuuta 2016

Hakemisia

RINNA on nyt pari kertaa ollut hakutreeneissä oikein hyvällä mielentilalla. Nyt on ehkä löydetty keino, jolla koiran mielentilan saa optimiksi treeneihin. Se on niinkin yksinkertainen, että koira on ollut alueen tallomisessa mukana ja sitten se on ollut ekana treenattavana koirana ilman autossa odottelua. Sillä ei ole ollut väliä kuinka paljon koiraa väsyttää ennen treeniä, mikäli koiran pitää olla autossa ennen suoritusta. Rinnalla oikea mielentila vaikuttaa kamalasti kaikkeen. Se kulkee hallitummin mukana eikä räksyttele. Se lähtee lähetyksillä juuri sinne minne tarkoitankin eikä sinkoile sinne tänne. Tänään päästiin jo etenemään treeneissä tehden eka suunniteltu tyhjä lähetys. Se sujui hyvin. Jatketaan siis vielä jonkin aikaa näin ja sitten aletaan häivyttämään tätä. Ehkä ensin niin, että koira edelleen talloo mukana ja sen jälkeen käy hetken autossa odottamassa. Olen edelleen tallauksen jälkeen käynyt toisaalla haukuttamassa koira ruoalla. Toivon, että se jossain vaiheessa riittää koiran virittelyyn oikealla taajuudelle. 


Rimpan juoksupäiväkirjaan ylös eilen huomatut juoksut. Edellisestä on nyt aikaa 8 kk.

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Kokeita


Rimppa pallilla.

I-HAH järjesti autralianpaimenkoirien tokorotumestaruudet lauantaina. Kokeen tuomarina oli Ilkka Sten. RINNA kisasi voittajaluokassa. Paikkis oli ekana ja sen jälkeen yksilösuoritukset oli kaikki putkeen sekoitetussa järjestyksessä. Liikejärjestystä en muista.

Paikkamakuu   8
Ruma lonkkautuminen makuun aikana! Lisäksi koira reagoi sivullenousussa viereisen koiran käskyyn, kun toista koiraa jouduttiin useaan kertaa käskemään.

Seuraaminen   9
Alussa vähän kitinää liikkeellelähdöissä (peruutuksessa etenkin), mutta koira hiljeni, kun muistin itse hengittää :p

Ällä (i-s)   7
Mokasin käskyt ja tehtiin kahdesti seisominen :p

Luoksetulo   8
Vinkunaa jätössä (miten tämän korjaan?). Rin ennakoi stopin jälkeisen lähdön liikkurin käskystä.

Ruutu   10
Hyvä.

Ohjattu noutaminen   10
Hieno!

Tunnari   9
Koira oli vähän hätäinen kapuloilla ja korjaili otetta pariin kertaan paluussa.

Kaukot   9
S-i-vaihdossa tuli vähän eteenpäin.

Metallihyppynouto   8
Tuuli otti kevyeen metallikapulaan ja se lensi huonosti. Sain uusia heiton.

Kokonaisvaikutus   9

Tulos: VOI1, 280 p. ja sijoitus 1./4. Se oli Rinnan kolmas ykkönen voittajassa, joten TK3-koulari tuli. Luokkavoiton myötä Rin oli myös paras voittajaluokan aussie.

TK2 Madde ja TK3 Rinna. Kuva: Laura Kurimo.
 
Taas (jo toista kertaa!) oltiin yhdessä kehässä eikä koesuoritus hurjasti poikennut treenisuorituksesta. Liikkeitä ei viime aikoina olla juurikaan treenattu, vaan enemmänkin mielentiloja niissä. Nyt tuntuu, että ollaan päästy hurjasti eteenpäin. Olen paljolti muokannut omaa käyttäytymistä ja siinä sivussa koirankin. Koiran mielentila on parantunut, mikä näkyy eniten ääntelyn vähentymisessä. Nyt kokeessa ääntä ei irronnut kertaakaan vauhtiliikkeisiin (noutoihin, ruutuun) lähdössä. Seuruun alussa tuli pienesti ääntä ja lisäksi myös ohjatun seuruun alussa. Lisäksi ääntä tuli luoksetulon jätössä. Tuomarin korviin mikään ääni ei kantautunut, joten pistemenetyksiä ei tällä kertaa tullut niistä lainkaan. Jatketaan siis samalla kaavalla kuin nytkin on tehty. Töitä kyllä vielä riittää!

Sarppa pallilla.

Seuraavana päivänä samassa paikassa kisattiin SARAN kanssa rallyä. Tuomarina kokeessa oli Heikki Palosaari. Meno oli sujuvaa, vaikkakin taskuttomana pidin hihnaa housuissa :D Tulokseksi 99/100 p. ja sijoitus 1./8. Piste epätarkasta suorituksesta meni kyltillä 43 (istu, käännös vasempaan, istu), jossa Sara jäi seisomaan kääntymisen jälkeen ja erillisellä käskyllä vasta otti perusasennon. 

lauantai 10. syyskuuta 2016

Jälkianalyysiä

 Jäljestäessä RINNALLA tuntuu olevan nykyään muutama ongelma vakiona.
  • Janalla eteneminen ja takajäljen otto. Ongelmat lähes poikkeuksetta tulee mun liinan käytöstä. Mikäli liinan käyttö on nykivää, eteneminen janalla on poukkoilevaa ja koira ottaa takajäljen. Mulle siis opettelua liinan käytöstä ja koiralle siedätystä tahattomiin pidätteisiin. 
  • Riistajälkeen vaihtaminen. Kerran käynyt kokeessa ja pari kertaa treenatessa. Harmillisen ennakoimaton asia. Vaikea treenata ajatuksella. Koirasta kyllä huomaa, kun se vaihtaa riistaan. Siitä tulee hysteerinen. Näissä tapauksissa jäljestys on neutraalisti lopetettu siihen. Ei varmaan kuitenkaan tarpeeksi toimiva keino. Harmiksi näitä ei saa treenattua kuin vahingossa. Treenijälkiin on otettu muita koiria lenkkeilemään samalla. Näissä näkee, että toisen koiran jälki jonkin verran herpauttaa Rinna jäljestämistä, etenkin kulmakohdissa, joissa jäljet selkeästi erkanee. Treeni tuottaa kuitenkin tulosta ja häiriöjäljet häiritsee vähemmän kuin ennen.
  • Keppi-ilmaisut. Koira menee turhan helposti kepeistä yli niihin reagoimatta. Jäljellä Rinnalla on kiire. Itse sorrun juoksemaan koiran kanssa kilpaa ja kepit jää. Eli enemmän vauhdin hallintaa minulta, jolloin koirakin keskittyy oleelliseen. Motivaatiota keppejä kohden voisi vielä erikseen nostaa.

Itselle muistiin vielä fyssarikäynti Petralla keskiviikolta. Rinna alkaa tulla ajatusta mukaan tekemisiinsä eikä siltä tällä kertaa löytynyt paljoa jumeja. Hyvä! DOTILLA oli selässä lihasjumia ja lannerankaan saatiin venytysohjeet.

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Virallisesti vanha

Mikäs se siellä?
Koirat kävi uusimassa rokotuksensa. Samalla SARAN sydämestä löytyi selvä sivuääni (ell Marja Ojalehdon arvio 3/6). Ääni kuuluu systolisessa vaiheessa jommasta kummasta tai molemmista vasemman puolen läpistä. Kyse on varmaankin iän mukana tuomasta rappaumasta läppäreunassa. Selvinnee tarkemmin sydänultrasta. Ultraan koira menee viimeistään sitten, jos ja kun sydän alkaa oireilemaan. Lääkitys kun aloitetaan oireiden mukaan. Vielä sitä ei tarvita. Koiran olemus ja käytös on ennallaan. Se saa elää siis samanlaista elämää kuin tähänkin asti, rajoitteita ei tarvita. Seurataan tilannetta ja reagoidaan asiaan sen mukaan.

No sehän on Sarppa puolukassa!
Sara kävi juoksemassa parissa agikisoissa. Ensimmäiset oli 20.8. HiFin järjestämänä Kajaanissa. Tuomarina oli Minna Väyrynen.Tarjolla oli kaksi agirataa ja hyppyrata. Alkujännityksen jälkeen oli ihan kiva kisata. Ekalta radalta harmillinen okserin takarimavitonen (etenemä 4,18 m/s) sijoituksella 4./17. Toinen rata oli pelastelunolla (etenemä 3,90 m/s) sijoituksella 7./18. Kolmannella radalla vedätin turhaan kepeillä ja Sara ei malttanut hakea oikeaan aloitusväliin. Uusin kohdan ottamalla edellisen hypyn mukaan eli HYL siitä.

Toiset kisat oli 4.9. KSTK:n järjestämänä Jari Suomalaisen tuomaroimana. Ekalta agiradalta tuli tulokseksi 12,90 jälleen liiasta vedätyksestä kepeillä, rimasta sekä parin ylimääräisen pysäytyksen taktiikan yliajalla. Sijoitus oli 3./13. Toisella tehtiin nolla (etenemä 4,37 m/s) sijoituksella 1./15 ja siitä Saralle toinen SERT-A. Kolmas rata oli hyppäri ja siitä tulokseksi HYL väärän putkipään johdosta. 

  
Saralla on nyt siis kaksi agi- ja yksi hyppysertiä. Se on siis vanhanajan valio :) Pitkästä aikaa agin kisaaminen oli oikein mukavaa eikä yhtään liian jännittävää. Pitää varmaan silmäillä kisakalenteria vielä, kun kisaaminen on mahdollista. Nautitaan elämästä, kun vielä voidaan.