tiistai 29. syyskuuta 2015

Totista Dotista

Eilen oli Pesosen Heidin koulutus, johon vein DOTIN. Mulla on ollut vaikeuksia treenata sitä tavoitteellisesti. Dot toimii niin eri tavalla kuin mihin olen tottunut. Se vie totaalisesti pois mukavuusalueelta. Dot on herkästi ääntelevä, mutta osaa se myös olla hiljaa kuten nytkin todettiin. Kaikki ääntely johtui minusta. Multa puuttuu sen kanssa mustavalkoisuus ja ihan vaan se treenin punainen lanka. Rinnankin kanssa pitää olla mustavalkoinen, mutta Dotin kanssa pitää olla vielä mustavalkoisempi. Mun pitää olla täysillä läsnä koko treenin ajan. Pitää keskittyä.

Puhun Dotista usein vähän tyhmänä, mutta ei se sitä ole. Se oppii asiat nopsaan, kunhan vain ne osaa oikein sille esitellä. Yhteinen ymmärrys vaan vielä puuttuu. Muistan samanlaisia suunnitelmattomuusongelmia olleen Rinannkin kanssa. Erilaisia ongelmat oli, mutta noin 4 vuoden iässä koira alkoi tuntua omalta. Ehkä Dotillakin on toivoa :p Odotan innolla Heidin seuraavaa koulutuskertaa, Heidi kun tuntui puhuvan hyvin Dotia :D

Jatkoille mentiin HAU:n tokoihin, joissa SARA teki:
  • Hyvän 3-minuuttisen istumisen.
  • Vauhdikkaasti ohjattua noutoa.
  • Seuruuta edistäen.
  • Hyvin ruudun ja putken erottelua. Koiran piti joko juosta ruutuun tai ruudun läpi putkeen.
  • Kaukoja äännellen, joten otettiin korjaavana namista luopuminen käyttöön.
  • Luoksetuloa ennakoiden heittotakapalkkausta. Se siis käskyn kuultuaa varasti jo taakse lelulle ilman, että olisi esim. maahanmenoa tehnyt.
  • Tunnaria hienosti kahteen kertaan. Eka oli normaali, toisessa oikea oli piilotettuna.
DOT teki tokonsa jälleen aksana. Se tutustuo ekaa kertaa A-esteeseen ja sen jälkeen karkaili sinne. Keppejä tehtiin verkoilla. Toistoja vaan näihin, muttei tokikaan liikaa kerrallaan. Hyppyillä tehtiin käännöksiä pyöritellen. Ainakin koiran tehdessä Saijan kanssa se näytti hyvältä.

maanantai 28. syyskuuta 2015

Aksaa kisoissa

Viikonloppuna kisattiin agilityä HAU:n kisoissa. SARA ol vuorossa lauantaina, jolloin kolmosille oli tarjolla neljä rataa. Hypärit oli Marjo Heinon (ratapiirrustukset A ja C) ja agiradat Markku Koukiselta (ratapiirrustukset). Koira oli varsin pitsakkana minun ollessa väsynyt. Rata radalta mielentilat kuitenkin kohtasivat koiran tasaantuessa ja minun sisuuntuessa. Kaksi ekaa rataa hyllytettiin ja kahdelta seuraavalta tehtiin nollat hypäriltä sijoituksella 8./38. (aika -6,82, etenemä 4,64 m/s) ja agiradalta 3./28. (aika -7,88, etenemä 4,23 m/s). Pari koiraa lisää ja serti ois siirtynyt kolmannelle. Turha kuitnkaan jossitella, sillä ne pari koiraa ois kuitenkin menneet edelle :p Mutta mun eka tuplanolla :D

Sunnuntaina oli RINNAN vuoro olla Marjo Heinon tuomatoitavana (ratapiirrokset A, B ja C). Se oli todella kierroksissaan ja herkästi rähähtävä ja räjähtävä. Koiran mielentila johtui varmaan kotikentästä yhdistettynä kisaympäristöön. Ei olla aikoihin kisattu Purinalla. Kaksi ekaa rataa keskeytin koiran väärän mielentilan vuoksi. Kolmannella radalla koira oli jo ohjattavissa, mutta harmiksi tästäkin HYL mun ohjauksen vuoksi. Mitä tästä kerrasta opin? Sen, että kisataan jatkossakin Purinalla, sillä jos se pystyy olemaan tuolla oileassa mielentilassa niin se kykenee siihen kaikkialla :p. Lisäksi koiraa voisi vaan hengailuttaa kisapaikoilla.

DOT oli kumpanakin päivänä mukana. Se sulkee kivasti ympärillä olevat häiriöt pois ja menee namikuplaansa, kun ruokaa on tarjolla. Edes rähisevät tai aksaa tekevät koirat ei pääse sen kuplaan. Ruoan vuoksi koira on innokas tarjoamaan asioita, mikä aiheuttaa säheltämistä ja turhaumaääntelyä. Eli mun pitäisi osata ohjeistaa koiraa paremmin.

Dotille jaksoin tehdä molempina päivinä jäljet mullalle. Eka jälki oli n. 200 askelta mutkina. Tyhjiä askeleita oli siellä täällä, pisimmillään 10 askelta peräkkäin. Nyt koira kävi askeleet kivasti läpi kaarevuudesta ja ruoattomuudesta huolimatta. Vaikeutta tuotti hieman koneen jäljet, jotka teki maan epätasaiseksi.

Toinen jälki oli n. 150 askelta sisäläen viisi kymmenen askeleen settiä tyhjiä askeleita eli kolmannes jäljestä oli ilman ruokaa. Loppua kohden tyhjien suorittaminen vaan parani! Myöskin jäljellä ollut terävä kulmakin oli hyvä. Dot on saanut nyt kivasti lisää paloa tähän lajiin.

perjantai 25. syyskuuta 2015

Viikon varrelta

Maanantaina tein DOTIN jäljen mullalle n. 250-300 askeleisena. Jäljellä oli ekalla suoralla tyhjiä entiseen malliin eli enintään 10 askelta tyhjää peräkkäin. Lisäksi ekaa kertaa kulma oli namittamatta. Tyhjistä koira suoriutui ihan hyvin, mutta tyhjät saa koiran kiirehtimään enempi. Tutummaksi vaan nämä. Jäljellä oli MYÖS terävä kulma, joista Doo suoriutuu hyvin. Lisäksi jäjellä oli mutkittelua. Näissä koira ottaa helposti pelkästään toista askelta, joten näissä itse tarkkana.

HAU:n tokoissa SARALLA oli väärä vire. Se äänteli paljon enkä osannut sitä hillitä. Tehtiin paikallaanolot, joista Sara teki vanhan kaavan istumisen ja makuun toisten tehdessä sekaisin kaikkien luokkien juttuja. Istumaan nousuja ja maahanmenoja tehtiin erikseen. Ruudun virittelyt sujui hyvin. Koira olisi voinut valita putken suunkin, mutta se valitsi merkin ja sieltä ruudun. Ruudussa koiran paikka oli turhan edessä, joten paikkaa siellä pitää jälleen muistutella. Luoksetuloja tehtiin heittotakapalkkauksella ja nämä oli huonoja. Näitä ei ole hetkiseen tehty ja se näkyi. Kaukoissakin koira oli vähän ruosteessa, joten niitäkin pitää muistutella. Tunnari sen sijaan sujui hyvin.

Keskiviikkona oli tarjolla Sirken koulutusta. SARA teki vanhan eeveeällän yksilöliikkeet miinus hyppynouto. Seuraamiessa oli ääntä. Zetassa asennon otot oli huonoja. Luoksetulossa pysäytykset valui. Ohjatussa noudossa merkki oli hidas. Tunnari oli ookoo. Kaukoissa ol alun maahanmenossa ääntä ja vaidoissa epätarkkuuksia. Ruudussa koiraa odotti pallo ruudussa. Lähes kaikessa oli siis epätarkkuuksia. Ihan vaan säännöllisemmän treenin puutetta. Treenillä se siis korjaanunee. Pidettiinkin jatkot Päivin kanssa korjaussarjoilla.

DOT teki kahden 650-grammasen kapulan leikkiä. Hyvin sujui! Doo kokeili myöskin tunnaritreeniä, joka aiemmin ei ole onnisunut enkä ole tunnariin edes ajatuksia uhrannut viime kokeilun jälkeen. Nyt heitin ensi kapulaa ja sitten Päivi vei sen pitkään nurtsiin. Tehtiin pari näitä ja etenkin vikassa koira joutui ihan etsimään kapulaa. Sen se nyt malttoi hienosti!

RINNA teki vain seuraamista, pitkää suoraa edestakaisin eri tempoissa, kuten on ollut viime aikojen agendassa. Nyt Päivi koitti häiritä koiraa siinä onnistumatta. Rinna keskittyi tehtäväänsä hyvin, mutta seuruupaikka oli liian edessä ja koira painoi. Jatketaan siis treenejä.


Torstain aksoissa oli jälleen tarjolla valmista rataa. RINNA kulki nyt hyvin. Ymmärsin jo alusta lähtien tehdä rataa sopivissa pätkissä ja saatiin yhteistyö sujumaan. SARA sitä vastoin oli villinä ja karkaili putkiin ja kontakteille :p

DOTIN kansa treenatessa jouduin vain nöyrtymään ja palkkaamaan sitä ruoalla. Mun mielestä aksatessa olisi kivempi heittää vaan palloa, mutta se ei ole Dotille aina se sopivin palkka. Se innostuu useinmiten jo lelusta, mutta kiinnostus leluun on lyhytaikaista treenatessa. Ruoka sen saa syttymään ja se nostaa sillä hyvin kierroksiakin :p Toinen "outous" on putket. Oon tottunut koiriin, joille se putki itsessään on palkka, mutta ei Doolle. Se menee kyllä putkeen ohjatessa (paitsi tänään se tarjosi puken päällä kävelyä), mutta sellainen intohimo puuttuu. Sitä aloin tänään rakentamaan ruokapalkan kanssa. Koira innostui ihan erilailla.

Lisäksi tehtiin hppytekniikkana perussarjaa, joka koostui erilaisista esteistä. Normaalien lisäksi oli pituuden ja muurin palikkaa sekä rimoja ristikkona. Erilainen näkymä sai Dotin tekniikan sekaisin. Selvästi näitä lisää. Tehtiin myös keppejä, pussia, keinua ja puomia.

tiistai 22. syyskuuta 2015

Vappu Alataloa, lisää aksaa ja jälkeä

Viikonloppuna oli Vappu Alatalon hyppytekniikkakouluksen jatkoa Purinalla. Kurssin eka päivähän oli elokuun alussa, jolloin DOT osallistui kulutukseen Inkan kanssa. Silloin koiralla oli vaikeuksia suoriutua tehtävistä oikein syvätuen puuttuessa. Kotiläksyjä tehtiin ja nyt oli edessä taidon tarkistukset.

Nyt Dot alennettiin mediksi. Se ei vaan pystynyt tekemään hyppyjä (vielä) maksiväleillä. Harjotteina tehtiin lauantaina kasvavaa sarjaa, korkeuden arviointia (maksimi 45cm) ja sliceä. Slicen diagonaalihypyt on sekä erilainen tapa esitellä hypyt että ohjaa koiraa nostamaan eri laukat riippuen diagonaalin suunnasta. Tämä on hyvä esitellä koiralle ennen taipumisharjotteita. Medinä Doo suoriutui harjotteista ihan hyvin.

Yön aikana tapahtui jotain ja Doo kykeni sunnuntaina sellaisiin asioihin, mihin se ei vielä edellispäivänä kyennyt. Eli osaset koirasta löytyy, se ei vaan osaa vielä käyttää niitä. Tämä näkyi etenkin etäisyyden arviointiharjoitteessa, jossa koira nyt kykeni erlailla venyttämään askeleitaan. Tämän lisäksi tutustuttiin taipumaharjoitukseen sekä tehtiin harjoitus, jossa lisättiin ohjaajan liikettä ja koiran tuli hakea sen puitteissa esteitä. Dotin suurin vaje näkyi tässä. Se ei osaa vielä hakea esteitä itsenäsesti, mutta treenaamallahan tämä paranee. Treeniä vaan kaikkeen siis. Harjoitusrajotteita ei ole vaan saadaan tehdä kaikkea.

Sitten palataankin ajassa taaksepäin. Viime viikon torstai oli jälleen aksapäivä. RINNALLA oli huono päivä. Pitkästä aikaa se oli tosi ärsyttävä, räksytti vaan menemään. En edelleenkään tiedä mistä koira niin väärä mielentila johtuu, mutta nyt se korjaantui tauolla. Tauon jälkeen koiran ohjaaminen oli jälleen kivaa. Tehtiin rataa varmuuden vuoksi kuitenkin este pari kerrallaan.

SARAN kansaa kaikki tuntui taaskin helpommalta. Se antaa niin paljon enemmän anteeksi mun ohjausta, mutta toisaalta Rinna on opettavaisempi. Sara kertaili vielä kontakteja saaden tarjota okeaa 2on2off-kohtaa. Osasi kivasti.


DOT teki pieniä asioita. Ohjauksista tehtiin takaakiertoja ja kääntyviä hyppyjä. Esteistä verkotetuja keppejä, puomin alasmenoa, pussia ja keinua. Dot pääsi karkaamaan keinulle tekemään sen kokonaisena, muttei Doo edes pelästynyt vaan se pystyi menemään keinulle uudestaankin.

Viime viikolla parina päivänä tehtiin Erikan kanssa jälkiä. DOT sai kaksi n. 150-200 askeleen jälkeä, joihin uutena asiana on otettu terävät kulmat. Doo on suoriutunut niistä hyvin. Samoin tyhjät askeleet on otettu taas tauon jälkeen mukaan. Dot on kehittynyt. Se on vissiin kasvanut ;)

RINNALLE tehtiin häiriöinen jälki ja se onnistuikin ihan täydellisesti. Koira oli jo alusta lähtien vähän pihalla. Se eteni janalla hyvin, mutta ylitti jäljen risteämän. Sitten sillä olikin vaikeuksia nostaa jälkeä enää takaapäin. Olisin toki voinut auttaa koiraa lähettämällä koiraa taaksepäin, mutta annoin sen itse ratkaista asian. Häiriöt aloitettiin koiran edettyä jälkä ekaan keppiin asti. Sen jälkeen Erika käveli edellä koiransa kanssa siksakaten jäljen päällä. Rinnalla tämä oli vaikeaa ja se eksyi jäljeltä. Helpolla sen saa näköjään menemään hukkaan.

keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Agikisat, Sirken koulutus ja kimppatokot

Sunnuntaina kisattiin SARAN kanssa BAT:n agikisoissa  kolmella Anne Viitasen radalla. Mulla oli aamulla hirvee päänsärky. Lääkkeet auttoi, mutta niistä tuli koomaolo. Tavoitteena oli osata ohjata nollia, mikä ei tietenkään onnistunut :p Tulokseksi tuli 2 x HYL ja vikalta radalta vitonen 20./50. (?) sijoituksella. Huonon ohjauksen lisäksi kontaktit oli kamalat. Sara teki ne hitaasti pysähtyen alastulolla jo ennen pysähdyskohtaa. Niitä pitää muistella.

DOT oli mukana. Se tarjosi kivasti katsekontaktia namin toivossa jopa rähiseviä koiria nähdessään! Lisäksi se pystyi olemaan radan reunalla arkipaikallaanolokäskyn alla. Vapaalla ollessaan se kyllä vinkui radalla menevän perään... Dot pääsi treenaamaan myöskin lämppäradan kontakteilla. Sille on opetettu 2on2offia eri paikoissa, muutaman kerran myös puomin alastulolla. Nyt tehtiin jo kontaktiesteiä ensikertaa kokonaisina, ensin esteet matalina, sitten puomia jo täysikokoisena. Sillä oli kivati vauhtia ja ajatusta 2on2offista. Toki jatkossa tehdään esteitä vielä paljon palasina. Keinua koira sai ensi paukutella ja sitten se teki sitä kokonaisena. Vielä vähän sitä pelottaa, mutta hurjasti se on rohkaistunut.

Maanantaina Sirke oli kouluttamassa HAU:n tokoryhmää. RINNAN kanssa katsastettiin jääviä ja seuraamista. Rinna oli toi kierroksilla seuraamisessa. Rinna sai seurata pitkää suoraa edestakaisin eri tempoissa. Siinä se vähän rauhottui. Näitä lisää. Rinnan seuruusta on jäävienkin malli kiinni.

Tiistaina kimppatokoiltiin Heurekalla reilun kymmenen koirakon voimin vesisateessa. Ensin tehtiin paikallaanolot. SARA ja RINNA teki kumpikin EVL-olot eri ryhmissä. Saran ongelmana on edelleen hidas maahameno, mutta sitä työstetään. Rinnalla oli vaikeuksia olla rivin viimeinen luoksetulokäskyissä. Se tärisi kierroksissaan odottaessaan omaa käskyään :p Sama vaikutti myös istumsesta maahanmenoihin, joissa koira tuli helposti eteenpäin maahanmennessään. Tarkkana tämän kanssa. DOT teki jälleen helppona makuun. Palkkaa välillä ja namilla ohjaten ylös ja alas. Dot teki lisäksi seuraamista lähinnä tarjonnan kautta. Keskityttiin erityisesti täyskäännökseen okeaan, jossa koira jää helposti jälkeen. Palkkauksen suunta pitää koiraa paremmin mukana. Lopuksi Doon kanssa vielä leikittiin. Se vaihtaa hyvin namista leluun ja toisinpäin. Kuollut lelu ei edelleenkään aina kiinnosta eikä aina lelu enää voiton jälkeen

RINNA teki seuraamista kenttää edestakaisin. Tempoina oli vain hidas ja normaali, sillä jo normaalissa vauhdissa oli parannettavaa. Toistojen myötä koira alkoi rauhottua ja seuruu parantua. Lisää vaan tätä. SARA teki merkin ja merkin kierron erottelua. Se erotteli tehtävät hyvin eri vihjeillä ja käskyillä. Lisäksi tehtiin merkitömälle merkillemenoa. Sara sai seurata kentälle menot ja poistumiset. Sen into oli hyvä, kontakti pysyi, mutta paikka oli turhan edessä.

lauantai 12. syyskuuta 2015

Rytmissä

Sunnuntaina hakuiltiin Tuusulan puolella. RINNALLA  oli kolme maalimiestä, kaikki vieraita. Eka oli valmiina kepeistä kyhätyssä majassa piilossa. Sinne lähetin koiran polkua pitkin. Se oli hyvä. Loput kaksi tehtiin haamuina. Rinna on aiemmin kilahtanut näistä, mutta nyt pysyi koiralla hyvin homma hallussa. Ensimmäisessä katsottiin haamua kiven päältä ja sen jälkeen vein koiran takaisin keskilinjalle. Tämä nostatti kierroksia, mutta turhat laski ennen lähetystä. Maalimiehien kaltoinkohtelu estettiin laittamalla palkkapurkki esille piilosta. Toimi. Haukku irtosi joka kerta hyvin.

Maanataina oli HAU:n tokot, joissa lajijako ei ole niin justiinsa. SARA osallistui paikallaanoloon, joka tehtiin uuden EVL:n mukaisesti, mutta helpompana. Olin koko ajan näkyvillä ja palkkailin koiraa välillä. Maahan käskin koiran lähempää koiraa, jotta maahanmeno oli napakka ja luoksetulossa koira sai juosta leluun kiinni. Liike vaatii vähän tutustuttelua. Lisäksi Sara teki matalan merkin kierron ja hypyn erottelua. Se erotteli ne sujuvasti, mutta välillä merkillä se jäi kierron sijaan merkin taakse. Vihjesanoja pitää vielä vahvistaa. Sara teki myös seuraamista eri versioina. Se vaan vaatii jatkuvaa treenaamista.

DOT joutui ensin arkipaikallaanolokäskyn alle ja muut häiriköi sitä. Hyvin kääpiö pystyy! Sitten koira tehdä verkotettuja keppejä. Kepeillä sillä näyttää olevan jo vähän rytmiä ja asento kepittelyyn on hyvä. Sillä on vielä vaikeuksia löytää ekaan väliin, mutta treeniä vaan. RINNA teki jääviä ja seuraamista. Nekin on ikuisuusprojekteja. Seuramisessa keskityttiin täyskäännökseen vasempaan, jossa kontakti tipahtaa helposti.

Tiistaina ajeltiin Tiinan kanssa Somerolle, jossa DOT pääsi näkemään lampaita. Sille saatiin nyt Marikan avulla kerrottua, ettei haluttua ole lampaiden ympärijuoksu, vaan tasapainottelu lauman takana.

Keskiviikkona kimppatokoiltiin Kilonpuiston koulun kentällä reilun kymmenen koirakon voimin. DOT osallistui alokasluokan paikkamakuuryhmään. Autoin namilla koiran maahan ja sieltä ylös sekä makuun aikana palkkasin usein. Heleppoa. Lisäksi Dot teki (vinoja) perusasentoja, seuruun alkeita sekä se muisteli merkin kiertoa. Oli vähän laimeaa. Vertaan pentua liikaa muihin!

SARA oli EVL-paikallaanoloryhmässä. Helpotin sen oloa kuten maanantainakin. Sitten Sara teki ruutua merkittömällä merkillä. Merkitön merkki sujuu, kunhan vain häiriökohteita ei ole näköpiirissä. Eli merkkihäiriöt treeniin seuraavaksi. Uudesta ohjatusta kiertohyppynoudosta tehtiin osasia. Maalin kiertojen kanssa tehtiin pysäytyksiä eri asentoihin. Asennon otot oli hyviä eikä koira juurikaan sotkenut istumisia. Merkin kiertoja ja merkki-hyppyerottelua tehtiin erikseen. Isommalla merkillä koira kiertää eikä tarjoa pysähtymistä sen taakse. Tunnaria tehtiin kapuloiden plussamuodostelmana. Lisäksi laitoin joitain kapuloita häiriöksi vähän kauemmas. Kävi niinkuin halusinkin. Eli aikansa etsittyään Sara meni etsiytyi kauempana olleiden kapuloiden luokse ja oli valmiina haukkaamaan vääriäkin suuhunsa. Se kuitenkin huomasi erheensä ajoissa ja suu kävi vain kapuloiden ympärillä, jonka jälkeen se jatkoi etsimistään. Joskus aiemmin näissä tilanteissa koira ei ole enää ajatellut kauemmin etsittyään vaan on tuonut sen väärän. Lisäksi tehtiin seuraamista eri kohdissa, myös peruuttaen. Saran seuraamiset on parantuneet eri tiloihin tehdyillä seuraamisilla. Nytkin koira pystyi seuraamaan vieralle kentälle vieraiden koirakoiden sekaan juurikaan ympäristöön vilkuilematta. Lisää vaan näitä.

RINNAKIN teki pitkästä aikaa tunnaria. Aloitettiin heti tunnarilla koiran ollessa kierroksilla. Sillekin tein vaikeita asentelmia, joissa oikea ja vääriä saattoi olla kauempana muista. Rinna toi vääriä monta kertaa. Sen tunnari ei ole koskaan ollut näin rikki, mutta mä oon vaan hyvilläni. Sen tunnari on pitkään ollut niin hasardi, että ihan hyvä vaan että menee kunnolla rikki. Ehkä sen saa korjattua paremmin. Lisäksi koira teki seuraamista, etenkin täyskäännöstä ja liikkeellelähtöä sekä jääviä.

Torstai oli aksapäivä. SARAN ja RINNAN treeneissä hyödynnettiin valmista rataa:



Rinnalla oli 8. hypyn rima herkässä. Kunhan vain annoin koiran itse katsoa hyppyä niin rimakin pysyi. Mun piti siis vaan kiirehtiä eteenpäin ja antaa koiralle tilaa ottaa hyppy itse. Toinen ongelmakohta oli kepit. Niissä koira ei vaan taivu vauhdissa joka väliin. Lisää treeniä. Saralle vaikeuksia tuotti hypyt (10. ja 15), joissa kierretiin yhtä siivekettä. Se ei vaan taivu vaan hyppää ristiin. Niihin pitää keksi joku muu ohjauskuvio (10. kierrätys eri puolelta) tai pyörittää koira hallussa pitäen siivekkeen ympäri (15.). Näitä treeniin.

DOTIN aksoissa tehtiin ohjaustekniikkana takaaleikkausta. Estetreeneissä tehtiin keppejä verkoilla, puomin alastuloa, keinun paukuttelua ja renkaan tarjontaa. Lisäksi Dot harjoitteli pysymään arkikäskyllä maassa. Se kestää jo aika kivasti häiriöitä tässä. Muutenkin sen häiriön kestävyys treenatessa on aika kiva. Nyt tuli toinen pentu häiriköimään Doon tarjotessa rengasta. Ei haitannut, Doo jatkoi renkaan tarjoamista toisesta välittämättä!

maanantai 7. syyskuuta 2015

Kellot käyntiin!


RINNA sai varasijalta paikan Lieksaan 22.8. Lieksan Palveluskoirakerho ry:n järjestämään jälkikokeeseen. Oltiin vaeltelemassa Kolilla ja sieltä käsin käytiin lauantaina Lieksan puolella kokeessa. Valmistautuminen kokeeseen jäi, mutta ei sille näköjään ollut tarvetta ;) Päivä oli helteinen. Osioiden järjetys oli Rinnalle omiaan eli maastot ensin ja tottis sitten pahimpaan helteeseen. Kokeen tuomarina oli Allan Aula.

Ensin siis metsään. Janalla koira tarkasti takajäljen kääntyen sitten itse oikeaan suutaan. Janalta saatiin täydet pisteet. Kepeistä nousi kolme ekaa hyvin. Sitten jälki kääntyi autolle päin. Autossa ollut Dot aloitti haukun ja samalla nähtiin marjastaja jäljellä. Tässä Rinna haki vähän jäljen jatkoa. Se jatkoi sitten jäljen loppuun ilmaisematta enää yhtään keppiä. Vissiin pakka meni marjastajan kohtaamisesta sekaisin. Löysin vitos- ja kutoskepit ja arvasin minne nelonen oli jäänyt, sinne marjastajan kohtaamishetkeen. Nostatin koiralla jäljen uudestaan niiltä main ja jonkin aikaa jälkeä seurattua koira ilmaisi kepin. Eli kaikki kepit löytyi ja jäljeltä täydet pisteet.

Esineruudussa aloitin koira pistottamisen lähemmästä vasemmasta laidasta ja etenin oikeaan. Kaksi ekaa esinettä nousi näin nopsaan. Oikeaa takakulmaa koira ei mun mielestä tarkistanut, joten lähetin koiraa muutaman kerran sen irtoamatta sinne. Tuomarin mukaan koira oli kyllä tarkastanut kulman, joten turhaan lähettelin. Muutaman lähetyskerran jälkeen uskoin ja jatkoin pistottamista takaisin alkuun. Oikeasta laidasta keskeltä löytyi viimeinen esine. Rinna oli juossut alussa siitä yli reagoimatta. Tästä huolimatta täydet piteet esineistäkin. Aikaa meni muutamaa sekuntia vaille täydet.

Viimeisenä oli sitten vielä tottis. Rinnalle olin arponut kaikkiin ekan suoritusvuoron. Parina oli musta riiseniuros, jota Rinna ei noteerannut. Jännäsin vähän sen reaktiota alkukesän kokeen mustan hoffin jäljiltä.

Seuraaminen - hyvä
Paikka koiralla pysyi joten kuten, kontakti ei. Käännöksissä koira oli hukassa, istuminen onnistui vasta ylimääräisellä käskyllä... Epäsiistiä menoa siis.

Istuminen - erittäin hyvä
Varmistelin vilkuilemalla :p

Maahanmeno ja luoksetulo - erinomainen
Kuulemma nopea maahanmeno, mutta osais Rinna olla nopeampikin.

Seisominen ja luoksetulo - erittäin hyvä
Tässäkin kuulemma nopea asennon otto. Vinosti sitten eteen ja sivulle.

Tasamaanouto - hyvä
Törmäys.

Hyppynouto - erittäin hyvä
Heitin vinoon, mutta rinna hoiti homman, tosin äänen kanssa. 

Estenouto - erittäin hyvä
Ääntä.

Eteenmeno - erinomainen
Ok.

Paikkamakuu - erinomainen
Siellä se makasi!

Tästä pisteitä 91. Eli yhteensä 291 p. 1-tulos ja valokello tikittämään. Lisäksi kokeen voitto. Jee!

Tuloksesta huolimatta treenattavaa on edelleen. Tottis on edelleen karua. Jokseenkin on menty eteenpäin, sillä liikevirheitä ei tapahtunut (tai sitten se oli sattumaa), mutta paljon on silti töitä jäljellä. Seuraaminen kokeessa on kaikista kamalinta ja sillähän se kaavio alkaa ja se vaikuttaa mun mielialaan siitä lähtien. Jäljellä marjastajat on tuoneet nyt vaikeuksia Rinnan työskentelyyn. Etenkin tuoreet hajut vie koiran nenän liian helposti mennessään. 

Kokeesta palattiin takaisin Kolille, jossa oltiin yhteensä vajaa viikko. Päiväkävelyt oli 5-20 km, ihan fiiliksen mukaan. Koirat nautti. Kolilta jatkettiin pohjoisempaan. Kajaanissa sekä Sara että Rinna kirmasi kolme agistarttia Kajaanin seurakoira- ja terrierikerho ry:n kisoissa. Kaikilla radoilla tuomarina oli Timo Teileri. SARAN kisat oli la 29.8. Jännityksestä huolimatta viihdyin radoilla. Sain oman pääkopan pidettyä kasassa. Radoilla keskityin hetkeen, en pelännyt ettenkö ehtii johonkin ohjaukseen ja uskalsin tehdä sellaisia ohjauskuvioita, joita muut ei näkyneet tekevän. Ekalla radalla tehtiinkin voittonolla (ajalla -12,02, etenemä 4,34 m/s) kahdentoista koirakon luokassa :D Eli SERT-A ja Sarallekin kello käyntiin!

Toisella radalla oli A-putkierotteluna tiukemmasta kulmasta A:lle meno. Olisi pitänyt suoristaa koiran linjaa tai edes ohjata koira oikealle esteelle :p eli siitä hyl. Lisäksi vedätin koiraa liikaa saraksi okserilla, jolloin takarima tippui. Hypärillä huitasin koiran tiputtamaan yhden riman. Tältä radalta vitosella sija 5 (etenemä 4,40 m/s).

RINNA kisasi seuraavana päivänä su 30.8. Sen kanssa tehtiin tuttuun tapaan kaikilta kolmelta radalta tuloksesti hyl miljoonalla hyllyllä. Rinnan kanssa puuttuu vielä se tasapaino ohjauksesta. Ensin oletin, enkä ohjannut. Sitten ohjasin liikaakin :p Saran kanssa osaan jatkaa jo virheen jälkeen rataa, Rinnan kanssa edelleen mulla hajoaa pakka virheestä. Lisäksi edelleenkin jännitän Rinnan kanssa kisaamista paljon enemmän.

DOTKIN sai tuloksia, nimittäin terveystuloksia. Se kävi virallisissa kuvissa 1.9. Kajaanissa Countrypoliksessa. Lonkat, kyynärät ja selkä kuvattiin ja kaikki näytti hyvältä. Dot on nyt kokoa 46 cm/11,4 kg. Kääpiö mikä kääpiö.

SARA korkkasi 5.9. hilpeän eläkeläislajinsa rally-tokon virallisestikin Viiksi Areenalla Kuopiossa. Kokeen järjesti Kuopion palvelus- ja seurakoiraharrastajat ry ja tuomarina toimi Tytti Lintenhofer. Koe oli aussieiden rotumestaruuskoe. Saran tulos oli 99/100 p. ja sijoitus 2./35(?). Samalla Sara oli luokan kolmesta aussiesta paras. Kommentiksi saatiin "Osaava koirakko, sujuvaa menoa". Pistemenetys tuli edestä perusasentoon siirtymisessä koiran hypätessä ja samalla minuun koskiessa. Suoritusaika oli 1.24.56. Se oli ainakin kärkikolmikon nopein. Hihna oli ongelmaton ja muistin kehuakin koiraa radalla :p