keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Treeniä

Treenailtiin lähikentällä. RINNALLE ensin ruutua kosketusalustalla. Sitten samaa maalien kierron kautta. Lopuksi ilman kosketusalustaa. Näissä paikka ei ollut ihan täsmällinen, mutta ihan tarpeeksi hyvä tässä vaiheessa. Merkkiäkin tehtiin. Sekin oli ok. Tunnarissa laitoin kymmenisen kapulaa kauas toisistaan sinne tänne. Rinna jämähti kuuteen kapulaan, haisteli niitä ja kun omaa ei niiden joukosta ei löytynyt, niin se nappasi vaan jonkin. Toisella yrityksellä löytyi omakin. Näitä lisää. Toisessa tunnariharkassa laitoin kapulat n. 5 sentin päähän toisistaan riviin. Tämä oli hyvä. Luovutusasentoa pitää työstää lisää. Se on edelleen liian tiivis.

SARA teki ekalla kierroksellaan samoja. Ruutu ensin kosketusalustalla ja sitten ilman. Paikat ruudussa oli hyviä. Tehtiin sitten juoksutusta ruudun ja merkin välillä. Näissäkin ruudut oli hyviä, mutta merkit ei. Koira ei mennyt täsmällisesti merkin taakse, mutta korjasi kuitenkin virheensä itsenäisesti ja lopuissa meni suoraan oikeaan kohtaan. Ekassa tunnariharkassa koira meni kapuloille suu auki, mutta nappasi kuitenkin vain oman, vaikka pahalta näyttikin. Toiseen harkkaan laitoin kapulat tiiviimmin, sentin parin välein. Tämä oli parempi.

Toisen kierroksen RINNA aloitti seuruulla. Alkuun taas äänettömyyttä ja sitten oikeasta seuruupaikasta palkkausta. Sitten keskityttiin juoksuunlähtöihin. Lähdöissä koira saattoi pudottaa kontaktia ja lähti heti edistämään. Saatiin kumpikin kuntoon. Saatiin aikaiseksi jopa pidempää juoksua, jossa koira piti paikkansa. Sitten jääviä minun peruutellessa. Seisomiset lähtee heti valumaan, jos peruutan lujempaa. Niihin lisää treeniä. Maahanmenot opetan oravatemppua hyödyntäen, kuten Sarallekin opetin. Nämä on vasta vaiheessa. Istumista tehtiiin seuruussakin. Se onnistui nyt ilman apuja.

SARALLE taas samoja. Seuruu oli hyvää, vain yksi äännähdys ja siitä johtuen häätö. Eikä koira oikeastaan edistänytkään. Sitten jääviä minun peruutellessa. Seisomisiin tarvitaan enempi terävyyttä kovemmassa vauhdissa. Maahanmenot onnistui nyt uudella tekniikalla juoksustakin. Kokeilin myös maalinkierroissa. Ei ihan onnistu vielä niin kovasta vauhdista.

Lopuksi RINNALLE jälkikeppimotivaation kasvatusta. Hetsasin koiraa kepillä ja ensin vein sen vaan kauemmas koirasta, seuraavat vein heinikkoon. Eihän tämä haukutusharjoitus ollut, mutta hyvin Rin haukkui hetsattuna ja lähti raivolla kepukan perään. Hyvä, hyvä. Talven projektiksi otetaan keppimotivaation kasvattaminen.

---

Eilen koirat teki puistoagilityä. Kummaltakin onnistui poispäinkäännöt hyvin!

maanantai 29. lokakuuta 2012

Maa-nan-tai

RINNAN agitreeneissä oli teemana leijeröinti:
Leijeröinnit tehtiin puomin yli putkiin ja 7.-8. esteillä hyppyesteen takaa. Rinnan kanssa leijeröiminen on ihan helppoa. Kepeillä oli alkuun verkot alussa. Se ei riittänyt vaan verkkoja piti lisätä. Koira ei vaan malta pujotella joka välissä. Rinnalta onnistuu hyvin pujottelu loppuun asti, vaikka jäisinkin taakse. Puomilla Rin pysähtyi joko liian ylös tai sitten vinoon. Tätä työstettiin vielä ratatreenin jälkeen ja saatiin este sujumaan niinkuuin haluankin.

Lisäksi tehtiin takaakieroja hyppy-mutkaputki-hyppy -sarjalla. Turha on Rinnan kanssa juosta toiselle esteelle. En ehdi ja koira hyppää esteen suoraan. On parempi ottaa koira vastaan putkesta ja ohjeistaa sitää takaakiertoon. Rinna kun irtoaa.

Osa loppulämpästä tehtiin esteiden välissä juosten. Rinna ei saanut suorittaa yhtään estettä ilman lupia. Alkuun sain sitä kieltääkin, sitten koira toimi oikein. Näitä pitäisi tehdä useammin!

---

HAU:n tokoissa Rinna oli paikallaanoloissa. Ensin istuminen 2 min, sitten makuu 3 min. Kummassakin jäin näkyville, jotta ehtisin puuttua, jos koira liikahtaa. Koira ei liikkunut kummassakaan. Taisi makuun lonkkautumiset olla jumeista peräisin.

SARAN kanssa tehtiin luoksetulon maahanpysäytystä. Annoin nyt kokovartaloavut pysäytyksiin ja vieläkin näyttää hyvältä. Seuraamisessa käytin häätöä ääntelystä. Edelleenkin toimii. Perusasentojen korjaaminen pienesti pielessä olevista toimii sekin paremmin. Sara on oppinut. Myös kapulan kanssa suoraan luovutusasentoon tuloissa oli parempi onnistumisprosentti.

sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Ponnistus

Jounin treeneissä oli teemana ponnistuskohdan merkkaaminen. RINNA oli harjoituskappaleena. Käytettiin vain kahta hyppyä, joita hypättiin suoraan ja jälkimmäisellä merkattiin ponnistuskohtaa, jotta koira osaisi koota itsensä lyhyeen kääntyvään hyppyyn. Ensin ponnistuskohta merkattiin heittämällä lelua siihen kohtaan, sitten vain kädellä näyttämällä. Oli hemmetin vaikeaa!

Rinna lähtöasennot on huonontuneet. Pitää jatkossa kiinnittää niihin enempi huomiota.

Koulutuksen jälkeen otin Rinnan kanssa vielä keppejä ja puomia. Keppien jälkeen laitoin hypyn. Rinna nostaa keppien lopussa herkästi päätään odottaessaan lentävää lelua. Lisäämällä hypyn sain sen pois. Otettiin umpi- ja avokulmia. Umpikulmat koira kutakuinkin osaa hakea, muttai aina vaan malta vaan saattaa juosta mihin tahansa väliin. Avokulmissa koira hakee hyvin ekaan väliin, mutta ei vaan taivu toiseen väliin. Alun kaahailun jälkeen Rinna malttoi pujotella joka välin. Puomin suorituksessa ei ollut nyt ongelmaa. Rinna tarjoili hanakasti 2on2offia. Tehtiin myös niinkin, että ohjasin koiran puomille ja käännyin 90-asteen kulmassa juokseman toiseen suuntaa. Rinna hoiti homman.

SARA pääsi tekemään vaan seuraamista. Kerran häädin koiran ääntelyn takia pois. Muuten se oli hiljaa eikä edistänytkään.

perjantai 26. lokakuuta 2012

Lumikausi korkattu

Yöllä oli satanut lunta! Treenattiin Päivin kanssa lähikentällä lumipeitteellä. SARA teki kokeenomaisesti liikkeitä, edelleen muuta ei korjattu kuin ääntelyä. Ensin ohjattu nouto. Sara äänteli kapuloita viedessä ja komensin koiraa siitä. Se meni sitten hitaasti merkille ja vielä vinoon. Uudella käskyllä se korjasi suoraksi. Loppu osa oli ok. Ruutu seuraavaksi. Minun linjassa ruudun kohdalla oli merkkejä häiriönä. Saraa ei huijattu, vaan se juoksi suoraan ruutuun. Hyvin meni. Sitten seuraamista. Pelkkää suoraa ja liikkeellelähtöjä. Koira äänteli komentamisesta ja puhutteluista huolimatta, joten vein Saran pois kentältä. 

Tauon jälkeen tehtiin zetaa. Nyt oli seuraaminen ja asennot kunnossa. Sitten luoksetulo, jonka tein ilman pysäytyksiä. Ei siinä muuten mitään, mutta koira äännähti taas maahanmenossa ja jätössä. Otin vaan uusiksi kunnes koira oli hiljaa. Taisi onnistua kolmannella kerralla. Kaukoissa teetin sarjana i-m-i-m-i-m, joten se sujui. Lopuksi vielä tunnari. Sekin meni hyvin. Liikkeet oli siis sujuvat, mutta koira ääntelee :/ Seuruussa nykyään äännähdys pääsee jo liikkeellelähdettyä, koiran pari metriä seurattua. Ennen äännähdys tuli aina liikkeellelähdöissä. Sara äänteli myös liikkeiden väleissä. Ennenhän se ei äännellyt väleissä, joten ehkä sen on vaan pakko jossain vaiheessa päästää ääntä? Ehkä siis annan äännellä sen väleissä? Jos sen pää ei vaan kestä duuniin tekoa hiljaa?

Loppuun tehtiin luoksetulon maahanpysäytystä juoksuttaen koiraa mun ja Päivin väliä. Nyt maahanmenot oli kaikki huonoja. Jäätynyt maa oli varmaan Saralle huono alusta näihin. Tehtiin vielä seuraamistakin. Nyt häädin koiran pois äännähdyksestä. Tuntui toimivan ja loppua kohden koira oli hiljaa. Saas nähdä miten jatkossa sujuu.

RINNA teki ruutua ensin kosketusalustalla. Hyvin se juoksi sinne. Sitten tehtiiin siistimpiä pysäytyksiä. Lähetin koiraa kiertämään maalia ja koiran mennessä huusin pysähtymiskäskyn. Ensin heitin palloa jo ennen käskyä, sitten käskyn kanssa yhtä aikaa. Olipa kivoja pysätymisiä! Näitä lisää. Liitettiin pysäytykset ruutuun. Päivi seisoi puolivälissä ja heitti palloa palkaksi. Ruutuun menot ei olleet nyt niin vauhdikkaita kuin haluaisin niiden olevan. Näin ne menee aina kun joku muu on pallopalkkaamassa. Juoksin sitten Rinnan kanssa kilpaa ruutuun ja saatiiin hyvä vauhti ja pysäytyskin.

Sitten tehtiin seuraamista, kriteereinä äänettömyys ja edistämättömyys. Alkuun siis taas lähdöistä palkka. Sitten tehtiin pidempiäkin pätkiä ja pakka tuntui pysyvän hyvin käsissä. Päivi teki myös häiriöitä: käveli ihan lähellä ja laahusti jaloilla. Rimppaa ei haitannut lainkaan. Noudossa annoin toisen käskyn koira ollessa kapulalle. Ekalla ei toiminut vaan koira saalisti siltikin. Seuraavilla en heittänyt niin pitkälle ja käskytyskin toimi. Nostot oli siistejä. Luoksetulon pysäytyksiä tehtiin maalinkierroilla. Seisomiset toimii. Maahanmenoihin annoin nyt käskyn koiran ollessa lähellä ja sitten palkkasin tiputtamalla pallon koira eteen. Toimi paremmin kuin muut kokeilut. Näillä siis jatketaan.

torstai 25. lokakuuta 2012

Paukkuja

Käytiin kuuntelemassa paukkuja Hakkilassa. Muille koirille ammuttiin ja mentiin kauemmas kuuntelemaan. Oli tarkoitus vain hengailla ja olla tekemättä tapahtumasta mitään erikoista numeroa. Ensin mentiin liian kauas eikä laukaukset kuuluneet rekkamelun yli. Mentiin sitten lähemmäs muutaman kymmenen metrin päähän ampujasta. Kaksi laukausta ja SARA vinkui ja tärisi. Otin sen kanssa sitten  vähän seuraamista ja jääviä. Se teki hyvin, mutta selvästi sitä huoletti vielä. Välillä se veti korvia luimuun. RINNA ei taaskaan huomannut mitään. Rin teki paikallaanolot ryhmässä. Ensin 2-minuuttinen istuminen. Siinä tassu liikahti kerran. Sitten makuu myöskin 2-minuuttisena. Poistuttaessa koiran luota se meni lonkalleen. Korjasin koiraa. Jossain vaiheessa taas koira meni lonkalleen ja korjasin sitä taas. Viimeksihän se teki samaa. Silloin ajattelin koiran olevan jumissa, mutta oisiko nyt sitten koira vielä eilisen käsittelyn jälkeen kipeä :/

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Fyssarilla

Koirat kävi jälleen Petra Snellman-Niemenpalon käsiteltävinä Aistissa. SARALLA oli vain normijumit. RINNASSA oli odotetustikin enempi käsiteltävää. Sillä oli pitkissä selkälihaksissa tukoisuutta. Jumit veti selkää kieroon. Ranka oli kuitenkin joustava ja käsittelyn jälkeen selkäkin suora.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Tähtihetkiä

RINNA aksoissa oli kisanomaisen treenin vuoro. Näin sen piti mennä:Näin se meni:Multa puuttui ohjauksesta kokonaan jämäkkyys. Toiselle kierrokselle keräsin itseni ja ohjaus oli edes hieman parempaa. Ysiputkeen yritin nyt pakkovalssia. En onnistunut siinä vielä videolla, mutta kierrostan jälkeen tehtiin tätä onnistuen. Samoin takaakierrot saatiin toimivammiksi. Myös puomia tehtiin. Rinna alkaa näköjään kyttäilemaan liikaa muita esteitä eikä tee puomia kuten haluaisin sen tekevän, eli juoksevan täysiä puomin alastulolle ja stoppaavan siihen. Palattaneen tässä hieman taaksepäin ja vahvistetaan oikeaa suoritustapaa. Lisäksi koiran sikaillessa sen voisi laittaa jäähylle. Rinnan pitää ansaita käytöksellään lisää agilityä.---

HAU:n tokoissa oli ensin paikallaanolot, istuminen ja makuu, molemmat 2-minuuttisina. Piilo oli vinossa koirista nähden. Istumisessa SARA oli liikutellut etutassujaan :/ Makuussa koira oli lonkallaan, kun tulin takaisin. Se kuitenkin osasi korjata asentonsa käskystä. Käskytin samalla muita ja Sara nousi istumaan "Käsky"-sanastakin. Tämä tietää Saralle kuuntelutreenejä. 

Sitten Saralta katsastettiin perusasentojen suoruus ilman kapulaa ja sen kanssa. Se kiertää helposti tasaosansa mun ympärille. Tähän korjauksena tömäytin jalkaa maahan koiran vääntäytyessä asemiinsa. Tömäytyksen ajoitusksella on merkitystä: jos se on liian ajoissa, se ei toimi. Alussa koira oli kierompi ja loppua kohden vähemmän kiero.

RINNA teki ruutuun menoja. Ensin Inka heitti palloa koira mennessä ruutuun. Koira alkoi kyttäilemään Inkaa, joten lisättiin toiselle puolen Hanna pallon kanssa. Se, jota koira ei kytännyt, yritti heittää palloa. tehtiin myös pari kosketusalustalle juoksua. Koiralla ei ollut nyt mielessäkään tehdä ylimääräisiä pyörähdyksiä, mutta koiran tietämys paikasta näiden treenien myötä huononee. Ensi kerralla sitä sitten.

sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Purinalla x 2

Perjantaina treffattiin Inka & Sätkä Purinalla. RINNA teki paikaallaanolot Sätkän kanssa. Ensin istuminen. Olin nyt koko kahden minuutin ajan piilossa. Oli ok, mutta pää kääntyili liikaa. Makuu tehtiin 4-minuuttisena. Rinna oli makuun aikana mennyt mutkalle. Asensin koiran uudestaan maahan ja kävin piilossa. Koira oli nyt lonkallaan. Laitoin sen uudestaan suoraan maahan ja nyt se pysyi siinä piilossa käynnin ajan. Mikähän oli?

Seuraaminen näytti kuulemma paremmalta. Rauhallisempi palkkaus on tehonnut. Jääviä katsatettiin. Maahanmenojen haluaisin olevan aina nopsia. Rinna osaa kyllä muttei aina tee sitä niin hyvin kuin voisi. Maahanmenoja voisi tehdä nyt kuurina suurin avuin. Seisomisen pompsahduksen estoon voisin pysäyttää namikädellä koiran. Näin se ei pompsahda.

Ruudussa Inka heitti palloa ensin koiran mennessä ruutuun, sitten vasta koira pysähdyttyä käskystä. Inka palloineen oli liian vetävä ja koira päätyi aina siihen laitaan ruudussa millä puolella Inka oli. Korjauksella se kuitenkin haki keskemmälle. Mutta pääsia oli, ettei se tehnyt yhtään pyörähdystä ruudun etuosassa. Sitten tunnari. Se oli hieno, se ei siis mennytkään rikki!

SARA sai arvottuna liikkeiksi hyppynoudon, seuraamisen, tunnarin ja ruudun. Nämä tehtiin kisanomaisesti, tosin ääntelyistä huomauttelin. Hyppynouto oli hyvä, joskin luovutusasennossa koira oli taaskin takaa vinossa. Seuruussa Sara äänteli. Ääntely on nyt muuttunut tosi hiljaiseksi, mutta haluan koiran olevan aivan vaiti. Eli jatketaan edelleen huomauttelua. Lisäksi seuruussa koira taaskin hieman edisti. Tunnari oli hyvä. Ruudussa koira lähti merkiltä hypylle, joka oli ruudusta minuun päin. Nämä on hankalia häiriöitä Saralle. Toiselle käskyllä koira meni ruutuun.

Sitten tehtiin korjauksena seuruupaikan siirtoa taakse päin. Näihin koiran reagoi hyvin. Lisäksi tehtiin perusasentoon hakuja joitakin senttejä vääristä kohdista. Nämä alkaa sujumaan. Koirakin alkaa olemaan varmempi, eikä ääntä pääse enää niin helposti. Korjauksissa koira helposti kiertyy takaa, etenkin kun koira tulee edestä peruuttamalla tai vasemmalta puolen. Näihin toimi jalan tömäyttäminen maahan juuri kun koira oli vääntäytymässä perusasentoon. Samaa tehtiin kapulan kanssa. Toimi siihenkin.

RINNA teki loppuun vielä keppejä. Tehtiin sekä umpi- että avokulmina. Molemmat kaipaa vielä treeniä. Kepittely muuten oli aika sujuvaa. Rinna kesti jopa pientä vedätystäkin.

---

Lauantai-iltanakin tokoiltiin Purinalla. Ensin SARA teki luoksetulossa maahanpyäsytyksiä Saijan ja minun välissä juosten. Nyt annoin kokovartaloavun koiran ollessa lähellä. Oli hyviä! Sitten ruutua. Ruudun kohdalla minun seisomalinjassa oli epämääräisesti merkkejä ja niillehän Sara jälleen kerran ensimmäisellä yrittämällä juoksi. Pysäytin koiran, vaati kaksi käskyä koiran pysähtymiseen, mur! Siitä sitten olikin helppo löytää ruutuun ja ruudusta myös hyvä paikka. Seuraavaksi pysäytin koiran sen ollessa matkalla ruutuun. Halusin sen pysähtyvän kertakäskyllä ja sen koira tekikin. Seuraavalla ruutuunlähetyksellä koira juoksi hyvin ruutuun, mutta ruudussa paikka ei ollut hyvä. Tehtiin siis vielä paikanhakuja eri kohdista pallopalkalla. Seuraamisessa Sara ei tällä kertaa äännähtänyt kertaakaan, mutta edisti se kyllä. Muistuttelin koiraa jälleen oikeasta paikasta. Kaukoissa muut vaihdot toimi, mutta i-s-vaihto ei edelleenkään.

RINNAKIN teki luoksetulon maahanpysäytyksiä samanlaillla. Ei vaan sujunut näin. Ehkä palataan askel taaksepäin. Ruudussa Rinnalla oli ensin pari kertaa kosketusalusta. Sen jälkeen ilman alustaa ja hyvin sujui. Lopuksi vielä koira sai juosta ruutuun pallolle. Seuruussa palkkailin koiraa jälleen ensin äänettömyydestä. Sitten otettiin pidempää pätkää ja tässä pääpaino edistämättömyydessä. Sujui tämänkin ja otetiin jo käännöksiäkin mukaan enempi. Maahanmenoja tehtiin vielä erillisinä, ilman vauhtia, mutta vartaloavut mukana. Nopeita oli. Liikkeestä seisomisiakin tehtiin avuilla. Pysäytin koiran näissä namikädellä eikä pompsahduksia tullut. Lopuksi tehtiin hyppyä ihan vaan hyppyä. Käskin koiraa hypylle eri kulmista muutamien kymmenien metrien etäisyyksiltä. Kyllä se irtoaa ;)

torstai 18. lokakuuta 2012

Sarppa aksaa

SARAN treeneissä:

Alun ohjasin putkien välistä, toimi hyvin. Kolmosta kokeilin sekä saksalaisella että pakkovalssilla, ensimmäinen oli parempi. Nelosputkesta koira kääntyi tiukasti oikeaan suuntaan, kun sen nimeä toisti tarpeeksi. Esteillä 7.-9. välistävedot onnistui hyvin, kunhan vain ohjasin ne loppuun asti. Kasilta ysille oli pienempi väli kuin seiskalta kasille, joten lopussa piti todellakin ohjata. Rengas oli Saralle vaikeassa kulmassa. Ekalla se juoksi välistä, toisella hakjoitti renkaan ja sen jälkeen vasta meni oikein. Pussikin oli kamala! Sara veti sen pää ylhäällä. Tätähän se teki silloinkin, kun pussia opeteltiin. Nyt pitää kuurina tehdä pussia vedettävällä lelulla, että pää saadaan alas. Ehkä takaaleikkaus pussilla aiheutti tämän?


keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Aamulla

Aamulla treenailtiin lähikentällä. Satoi vettä ja kenttäkin lainehti. SARA teki kokeenomaisesti seuraamisen, liikkeestä istumisen, ruudun, luoksetulon, tunnarin ja kaukot. Koirassa oli liikaa virtaa. Koitin sen virettä saada alemmas namittamalla, mutta olisi varmaan pitäny antaa purkaa itseään ennemminkin leluun. Koira äänteli liikkeissä, mutta nyt myös liikkeiden välilläkin. Ennen se on ollut näissä hiljempaa. Ääntä tuli seuruussa ekassa liikkeellelähdössä sekä juoksuun lähdössä ja täyskäännöksessä paikoillaan. Näistä toruin koiraa. Nämä onkin ne vaikeimmat, muuten koira olikin hijaa seuruussa. Hieman koira tuntui taaskin myös edistävän. Istuminen oli hyvä, samoin ruutu. Luoksetulossa koira äännähti jätössä. Torut siitäkin. Pysäytykset oli saramaiset, en odottanutkaan parannustreenin vielä kantavan kokonaiseen liikkeeseen. Tunnarikin oli hyvä. Laitoin oman kapulan syrjempään, muttei Saraa huijattu! Kaukoissakin koira äännähti jätössä. Siitä taas torut. Vaihdot koira teki paikoillaan. Matkaa olikin vain viitisen metriä. I-s-vaihto ei vieläkään toimi kuin läheltä. Tein palkkaamisen jälkeen vielä seuruuta ja nyt koira oli sopivammassa vireessä.

RINNA teki kokeenomaisena settinä zetan, luoksetulon, tunnarin ja kaukot. Zetassa tehtiin maahanmeno sekä ekalla että vikalla suoralla. Keskimmäisellä oli seisominen. Istumista koira ei osaa vielä niin hyvin, että ottaisin sitä vielä liikkeeseen. Koira teki oikeat asennot, mutta maahan koira olisi voinut mennä nopeamminkin ja seisomisissa se taas pompsahti. Luoksetulo tehtiin avona. Pysäytys oli ihan ok, koira kyllä osaa sen paremminkin. Tunnarissa laitoin tässäkin oikean kapulan syrjempään. Rinna haisteli muita ja aikan pian kuintekin huomasi syrjemmässä olevan kapulan. Tuonti ja luovutusasento oli hyvät. Kaukoissa tehtiin avon vaihdot n. 10 metristä. Hyvin meni. 

Setin jälkeen tein Rinnalle korjaavaa treeniä. Ajattelin seuruun hitaiden maahanmenojen johtuvan märästä maasta. Niimpä Rinna pääsi tekemään asentojen erottelua rapakkoon. Muut meni hyvin, mutta jouduin karjumaan koiran maahan parilla ekalla kerralla. Sen jälkeen se meni sutjakkaasti maahan rapakossakin. Kokeilin seuraamisessa ja siinä maahanmeno oli edelleen hitaampi... Luoksetulon pysäytykseen kokeilin eri käsimerkkejä ja suullista käskyä. Kaikki toimi yhtä hyvin. Tunnarissa laitoin oikean kapulan viiden metrin päähän muista. Ihan selvästi hain ikävyyksiä tällä, mutta halusin nähdä mitä tapahtuu. Rinna haisteli tosi hartaasti vääriä kapuloita ja kävi kauempaakin etsimässä, muttei löytänyt oikeaa. Sitten se alkoi napsimaan vääriä. Kielsin sitä ja kielloista huolimatta se jatkoi töitä hyvin. Lopulta kävin siirtämässä oikeaa lähemmäs ja Rinnakin sen sitten löysi. Saas nähdä onko tällä jotain seuraamuksia seuraavissa tunnareissa. Lopuksi Rin teki eteenmenoa lelulle. Ensin kentän puolesta välistä, sitten koko kentän poikki. Koira juoksi nyt suoraan lelulle, vaikka matkalla oli tunnarikapulaa ja merkkiä häiriönä.

tiistai 16. lokakuuta 2012

Samuli Juntot

Tänään oli toinen osa VPY:n järjestämää tottiskurssia, jossa kouluttajana oli Samuli Juntto. Aluksi katsastettiin RINNAN seuraamista. Viimeksihän sain keinoja ääntelyn vähentämiseen liikkeellelähdöissä. Näitä edelleen lisää, mutta viivettä namin ja liikkeellelähdön välille pitää kasvattaa. Näytin myös mitä keinoja ollaan käytetty edistämisongelmaan. Nyt olen palkannut koiraa selän takaa oikeasta kädestä. Riittäisi kun annan palkan selän takaa vaikka vasemmallakin kädellä. Kaikkeen palkkaamiseen pitää saada edelleen rauhallisuutta lisää. 

Sitten tehtiin esteitä. Metrinen este tehtiin noudolla. Koira ei ole enää niin saaliilla kapulan kanssa kuin ennen ja hypyt kumpaankin suuntaan menee nyt hyvin. Kuitenkin kapulan nosto on rumaa edelleenkin. Tehtiin tasamaanoutona siihen korjausta. Riittää kun toistan noutokäskyn uudestaan juuri ennen kuin koira nostaa kapulaa. Silloin se nostaa siistimmin. A-esteellä tehtiin vain kapulan palautusta. Rinna tulee kapulan kanssa rumasti A:lta alas. Se hyppää alas liian korkealta. Nyt heitin palloa esteen juurelle koiran tullessa harjalta. Näitä lisää. Lisäksi voisin seistä lähellä estettä, jolloin koiralla ei ole mahdollisuutta hypätä korkealta.

Lopuksi tehtiin eteenmenoja. Matkaa kentän päädystä toiseen oli jotain alle 100 metriä. Ensin Samppa vei lelun toiseen päähän. Puoliväliin matkaa esteiden luokse oli jäänyt kapula ja Rinna juoksi sinne monta kertaa. Aina kun koira lähtee vinoon kannattaa treenata maahanmenoa, joten nytkin käskin koiraa vaan maahan näissä. Yhdellä tai viimeistään toisella käskyllä se meni. Omalla katseella kannattaa ohjata koiraa siihen suuntaan mihin sen halutaan menevän. Tämä ei nyt riittänyt, joten mentiin lähemmäs lähettämään koiraa. Ei kuitenkaan vaikean kohdan ohi vaan niin, että koiran tuli kuitenkin juosta suoraan siitäkin huolimatta. Lähempää lähetys toimi ja koira juoksi lelulle. Kehuakin koiraa saa sen mennessä, mutta vasta sitten kun se on lelun lähellä. Liian aikaisin kehuessa Rinna teki siistin maahanmenon :p Eli maahan se osaa mennä, mutta suoruutta on treenattava lisää. Eteenmeno on suoraa juoksua vaikka mitä houkutuksia olisikin matkan varrella.

Maanantain aksat & tokot

RINNAN aksarata:


Välistävevetojen ja takaakiertojen onnistumiseen vaadittiin taas multa jämäkkyyttä ohjaamiseen. Niin se sujuu. Pimeet putkikulmat on yleensä Rinnalle helppoja, mutta nyt 12. putken suuhun haku oli vaikea. Koiran mennessä putkea kohden liikuin samalla eteenpäin ja koira meni helpommin väärään päähän. Se tartti kunnon vientiä.

---

HAU:n tokoissa aloitettiin evl-paikallaanoloilla. SARA oli rivissä. Ensin istuminen. Se oli ok. Sitten makuu. Pyysin liikkuria tekemään kunnon kumarruksen samalla, kun hän käskytti meitä alas tai ylös. Saraa ei tällä kertaa se häirinnyt. Makuukin oli ihan ok. Koira oli lonkallaan, meni jo varmaan heti alussa.

Saran kanssa otin sitten seuraamista, jossa lähinnä keskityin liikkeellelähtöihin. Alussa koirasta pääsi ääniä, loppua kohden ei. Tehtiin luoksetulon maahanpysäytystä siivekkeen kierron kanssa. Edelleen käsken ja autan koiran maahan, kun se on ihan lähellä. Tätä vieläkin jatketaan.

RINNA teki muutaman ruudun. Inka heitti palloa koiralle ruutuun. Siten rikottiin pyörähdyskierrettä. Vikassa koira sai pallon vasta pysäytyksen jälkeen. Rinnakin teki luoksetulon maahanpysäytystä samanlailla kuin Sarakin. Edelleen maahanmenot ei ole sitä mitä haluan. Ehkä joskus. Kierroista pääsee koirasta ääntä eli jatkossa parempi juoksuttaa koiraa kahden ihmisen välillä. Loppuun hyppyytin koiraa avona. Tehtiin kokonaisena ja osissa.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Vapaavuorolla

HSKP:n vapaavuorolla oli tällä kertaa ruuhkaa. Tehtiin ensimmäisenä paikallaanolot ryhmässä. SARA pääsi. Ensin istuminen, sitten makuu. Aikaa ei seurattu. Olin piilossa verhon takana ja näin koiran koko ajan. Istumisessa koira liikautti kerran toista etutassuaan. Siitä torut. Makuussa taas liikkui samainen tassu. Nyt se liikahti, kun olin palaamassa koiran viereen.

Seuraamisessa Saralla oli vire kaakossa, mutta siltikään siitä ei päässyt kuin jokunen ynähdys silloin tällöin. Näistä puhuttelut. Sitten treenittiin perusasennon paikan tarkkuutta. Jätin koiran istumaan ja siirryin senttejä koiran vierestä. Näissä Sara alkoi ääntelemään. Välillä se teki hyvän korjauksen, välillä se olisi tarvinnut enempi apuja ja ilman niitä äänsi :( Saraakin pitää alkaa säännöllisemmin palkkaamaan oikeasta kädestä selän takaa. Etenkin silloin, jos jostain syystä on namit kädessä. Otin seuruun joukkoon jäävät. Normaalissa vauhdissa kaikki sujui hyvin. Juoksussa maahanmeno ja istuminen onnistui hyvin. Ne oli napakat ja maahanmenon koira teki uudella tekniikallaan. Seisominen ei ollut tarpeeksi napakka ja sitä harjoiteltiin erikseen. Kaukoja tehtiin sekä läheltä että kaukaa. Uusi s-i-vaihto toimi nyt kaukaakin, i-s ei vieläkään.

RINNA teki alkuun jääviä erotellen. Sitten otin seuraamista. Ensin taas palkkaa hiljaisista lähdöistä ja sitten seuraamista, jossa huomio koiran paikalla. Paikka pysyi pääasiassa hyvin. Pari kertaa tein äkkipysähdyksellä korjauksen, mutta näiden jälkeen koirasta pääsi taas ääntä liikkeellelähdöissä ja taas tehtiin nameilla hiljaisia lähtöjä. Otin sitten seuruuseen jäävät. Nyt kun seuruupaikka on oikea, niin jäävätkin näyttää paljon paremmilta! Maahanmeno oli nopea ja seisominen napakka. Seisomisessa koira vaan helposti pomppaa sivuun. Siihen vielä säätöä. Istuminen ei seuruussa tällä kertaa onnistunut avuitta.

Kaukoissa tehtiin avon vaihtoja pitkältä matkalta. Palkkasin nyt koiraa paljon ekoista nousuista, mutta otettiin väliin useampikin vaihto. Ruudussa otettiin treenin alle oikea paikka. Sen parempaa suunnitelmaa ei tähän ollut ja pieleenhän se meni :/ Ensin palkkailin koiraa namein läheltä oikeaan paikkaan hakeutumisesta. Oikeaan paikkaan se meni, mutta teki aina ruudun etuosassa pyörähdyksen. Ruutuun pitää mennä suoraan, eikä pyörähtämisen kautta! Heitin sitten palloa pari kertaa koiran yli sen juostessa ruutuun ja pyörähdys jäi pois. Paikan haku kylläkin kärsi tästä. Oikeaan paikkaan päätyminen oli ihan kiinni mun käskyn ajoituksesta... Tehtiin loppuun pari ruutua alustalla ja näin sain mitä halusinkin.

lauantai 13. lokakuuta 2012

Pekka Korrin jälkipäivä

Päästiin RINNAN kanssa "kuokkimaan" Tiinan Myytin-bortsuille järjestämään Pekka Korrin jälkikoulutukseen. Kiitos vain, päivä oli oikein antoisa! Nyt on selvät ohjeet sille mitä teen jäljellä: en yhtään mitään. Koira on se, joka tekee ihan kaiken työn. Jatkossa tehdään siis paljon jälkiä, joissa on vain lähtö merkattu. Jäljentekijää ei kannata ottaa mukaan jäljen ajoon, ettei vahingossakaan tule koiraa autettua. Kokeessakaan ei ole ketään koiraa auttamassa. Kaikki on koiran varassa. Jos jälki hukkuu eikä koira sitä löydä, se viedään neutraalisti jäljeltä pois. Koira kuulemma oppii näistä enemmän kuin hyvin onnistuneista jäljestyksistä. Olettaen siis, että koiran motivaatio jälkeä kohtaan on kunnossa. Se miten koira metsäjäljellä jäljestää on ihan sama, kunhan vain ne kepit löytyy. Se on se mistä ne pisteet tulee. 

Tällä kertaa Rinnalle tehtiin n. 400 metriä pitkä jälki. Koska keppien ilmaisu on nyt mitä on, niin keppejä ei jäljelle laitettu. Lopussa koiraa odotti pateepalkka. Jälki vanheni reilun tunnin. Ykkösluokkaa ajatellen jälki saa vanheta tunnista puoleentoista. Sitten ylempiin luokkiin siirryttäessä vanhenemisaika on parisen tuntia. Janalla Rinna nosti kaksi kertaa harhajäljen. Edettiin näillä melkein koko jana. Kolmannella yrityksellä koira nosti oikean jäljen. Se tarkisti takajäljen ja kääntyi itsenäisesti ennen liinan kiristymistä. Jäljestäminen oli taas vauhdikasta, muttei se kuulemma haittaa. Monet huiput jäljestää kuulemma juosten... Jäljestäminen oli nyt todella rentoa, kunhan vain roikuin liinan jatkona. Pidin vain huolen siitä, että liina ei päässyt löystymään eli koiran liikkuessa tulin mukana liinan päästä pidellen ja koiran pysähtyessä pysähdyin minäkin. Annettiin koiralle työrauha. Kaikki oli koiran vastuulla eikä Rinna minua mihinkään tarvinnutkaan vaan purkille löydetiin ja koira sai palkkansa.

Keppimotivaatio treenataan nyt kuntoon ennen kuin kepit palaa jäljelle. Voisin suurieleisesti leikkiä keppien kanssa koiran katsellessa ja sitten päästää koiran etsimään keppejä (aluksi yhtä, sitten useampaa). Palkataan koiraa kaikenlaisesta kiinnostuksesta keppejä kohtaan. Jossain vaiheessa koiralle rakentuu sitten tapa, jolla se kepit ilmaisee. Keppejä jäljelle siirrettäessä kepit voi olla isoja ja ne voi laittaa ilmaan (esim. käpyjen avulla), jotta ilma pääsee kiertämään keppien alta ja tuoden hajua lisää. Maata kannattaa myös taputtaa käsin keppien alta.

---

Kouluksen ja kahvittelun jälkeen otettiin vielä viestiä. Juoksumatkaa oli nyt joku 80 metriä ja Tiina liikkui parikymmentä metriä lisää. Nyt otin alkuun kummatkin koirat mukaan. En tiedä kuinka monta kertaa koirat juoksi. Lähetettiin koiria välillä vuoron perään, välillä taas yhtä koiraa edestakaisin. Rinnalla oli nyt vähän ongelmaa kummassakin päässä. Lähdössä se saattoi pyörähtää ympäri. Minun päässä se teki välillä ympyrää ja sitten lähtikin itse juoksemaan suoraan. Tässä päässä maasto nousi suht jyrkästi, ehkä se vaikutti? Tiinan päässä taas taisi olla vaan liian hyvät herkut syynä :p

perjantai 12. lokakuuta 2012

Hiekkajälkiä

Aamuaktivointina tein koirille jäljet lähikentän hiekalle aamuruokanappulalla. RINNAN jälki oli n. 100 metriä pitkä. Siinä oli kolme kulmaa kumpaankin suuntaan ja kolme keppiä. Nappulaa laitoin kulmiin ja sinne tänne muutamalle askeleelle. Paljon oli siis nappulattomia askeita. Alkuun koira keskittyi vain ruokaan ja hukkasi jäljen kulmissa ja nappulattomissa kohdissa. Sitten se alkoi keskittymään ja pysyi jäljellä ilman ruokaakin. Rinna kävi hyvin läpi kummankin puolen askeleet. Kepeillä en päästänyt koiraa etenemään ilman ilmaisua. En käskenyt koiraa vaan odottelin sen ratkaisua. Ekalla kepillä odottelinkin tovin ennen kuin koira meni maahan. Toisella kepillä meni vähemmän aikaa ja vikalla vähiten. Oikea suutaus!

SARAN jälki oli muuten kopio Rinnan jäljestä, mutte keppejä oli vain kaksi. Saralla oli samaa keskittymisongelmaa kuin Rinnallakin aluksi. Sitten sekin alkoi keskittymään. Keppimotivaatio Saralla on ainakin kunnossa. Se veti kaikille kepeille, jotka jäljen päällä oli, oli ne minun laittamia tai sitten ihan vain muita roskia, mutta ilmaisi kuitenkin vain minun sinne jättämät.

torstai 11. lokakuuta 2012

Rentoa menoa

SARAN aksassa tänään:
Olipa rentoa ohjata Saraa! Rinnan kanssa meno ei ole yhtään niin rentoa :p Puomilla jättäydyin jälkeen. Koira meni kyllä päähän asti, muttei niin nopsaan kuin haluaisin. Kokeilin avuksi palloa ja namialustaa, mutta niiden kanssa koiralta meni vain kyttäilyksi. Annoin koiran tarjoilla alastulon 2on2offia. Näitä pitäisi tehdä taas vahvistuksena, jotta vauhtiakin tulee lisää.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Metsässä

Aamulenkillä lammen takaisessa metsässä tehtiin esineruutua. Alueena n. 2 x 60 m. RINNALLE laitoin esineet n. 10 ja 15 metriin (kangaslompakko ja kangassuikale). Ekalla lähetyksellä koira paineli taakse. Sieltä takaisin tullessa se toi lompakon. Toisella lähetyksellä sama eli koira paineli taakse ja takaisin tullessa toi esineen. Näitä lisää. Autoin koiran kummankin esineen tuonnissa luovutusasentoon ja palkkasin vasta sitten.

SARALLE laitoin samat esineet sekä vielä taakse tuubihuivin. Koira toi ekalla lähetyksellä lähinnä olleen lomakon. Keuhuin koiraa sen tuodessa esinettä ja se alkoi leikkimään esineellä. Hyi Saraa! Toisella lähetyksellä tuli taimmainen esine ja kolmannella keskimmäinen. Nyt palkkasin koiran joko vauhdista tai otin sen luovutusasentoon asti. Pehmeillä esineillä pitää treenata luovutuksia, koira on taas aloittanut mälväämisen luovutusasentoon tullessa.

RINNA sai vielä tehdä jälkikeppien ilmaisuja. Riekutuspalkkaus ei toimi. Ennemminkin se ehkä häiritsee Rinnaa? Vaatiminen lienee ainoa keino hyviin ilmaisuihin. Nyt annoin koiralle maahankäskyn heti, kun se haisteli keppiä. Toimii. Vaikka koira ei juuri käskyn saatuaan ollut ihan kepillä, se kuitenkin hakeutuin maahan niin, että keppi jäi etutassujen väliin. Se osaa, muttei vaan malttais. Nyt kuurina vaatimuksia ja katsastetaan sitten tekeekö koira ilmaisut itsenäisesti.

tiistai 9. lokakuuta 2012

Sirkuskentällä

Kimppatokoiltiin Sirkuskentällä. Välillä satoi vettä. Kumpikin koira teki taas samankaltaista settiä, eli:
 • RINNA teki 2-minuuttisen piilopaikkamakuun. Se oli hyvä. SARA oli 2 minuuttia istumassa. Sekin oli ihan hyvä.
 • Tunnaria kumpikin teki siten, että ne haki vauhtia Sonjalta ja itse olin kapuloilla työtä vahtaamassa. SARA taisi napata väärää, mutten ehtinyt kieltämään. RINNALTA tämä sujui hyvin. Se on tosi varma kapuloilla, vaikkakin saattaakin räjäyttää kapulat sinne tänne kapuloille juostessaan.
 • Seuraamisessa olen ottanut tavaksi tehdä RINNAN kanssa aina palkkausta liikkeellelähdöistä alkuun. Tein sen nytkin. Se tuntuu laittavan koiran oikeaan mielentilaan. Varsinaista seuraamista Rinna teki kahteen kertaan. Ekassa paikka pysyi hyvin, toisessa se lähti kerran hieman edistämään. Nyt tein vain äkkipysäytyksen ja se riitti jo korjaamaan koiran oikeaan kohtaan. SARAN kanssa tehtiin vain suoraa seuraamista, jossa oli paljon liikkeellelähtöjä. Koira ei äännähtänyt nyt kertaakaan!
 • Ruudussa RINNALLE tehtiin suoria lähetyksiä kisamatkalta. Tiia heitti palloa koiran juostessa ruutuun eikä Rin ehtinyt tehdä kieppejä. Kerran koira koitti juosta suoraan Tiialle, mutta käskin vaan koiraa ruutuun ja sen jälkeen se aina juoksi ruutuun. SARALLE samaa. Lentävä pallo oli kiva ylläri koiralle.
 • RINNA opetteli luoksetulon maahanmenoa juoksemalla Tiian ja minun väliä. Ei ne vieläkään ole sitä mitä haluan, mutta oli jo parempia kuin eilen. SARALLE edelleen samaa, vaikka tämä jo sujuukin. Tehdään nyt kuitenkin kunnon perustat uudelle tyylille.
 • SARA teki ensin eteenmenon koemaisesti. Oli ok. Sitten käytiin koiran kanssa viemässä lelu valmiiksi ja koirahan lähti seuruussa edistämäänn. Ei kelvannut. Lähetyksen tein seuraamisen jälkeen perusasennosta. RINNA teki ensin muutaman lelulle juoksun. Sitten tehtiin ilman lelua ja maahanmenolla. Oli eka kerta ja oli hieno! Loppuun vielä lelulle juoksu. Tässäkin koirasta pääsee lähtöäänet, joten niiden kanssa pitää olla tarkkana. Enkä todellakaan uskalla seurauttaa koiraa ennen lähetystä. Seuraamisen ongelmat pitää ensin saada kuntoon.

Maanantain treenit

RINNA aksassa oli teemana pimeät putkikulmat.


Rinna osaa putkeen menot joka suunnasta eikä koiralla ole ongelmia löytää niihin vaikeammistakaan kulmista :p Kepeillä oli tällä kertaa verkot alussa ja lopussa. Alkuun kepit sujuikin hyvin. Loppua kohden kierrokset nousi liikaa ja koira alkoi oikomaan keppivälejä. Ei vaan vielä toimi. A:lla oli länget auttamassa siistimpään ylösmenoon. Sopiva etäisyys on 3,5 jalkaa.

---

Sitten oli HAU:n tokovuoro. Kimppatokoilun jälkeen jäin vielä itsekseni treenaamaan koiriani. SARA oli ryhmäpaikallaanoloissa. Istuminen meni hyvin. Makuussa koira oli joitain kertoja käännellyt lonkkaa, mutta palatessa koiran luo se oli suorassa. 

RINNA teki seuraamista ja luoksetulon maahanmenoa muiden valvovien silmien alla. Seuruussa ensin palkkasin koiraa äänettömistä lähdöistä. Sitten keskityttiin seuruupaikkaan. Juokseminen on edelleen huonointa. Ärsyttää, kun en itse hahmota koiran sijainti ellei se ole ihan pielessä... Luoksetulon maahanmenoja tehtiin juoksuttamalla koiraa Inkan ja minun väliä. Autoin ja käskin koiraa maahan sen ollessa ihan lähellä. Maahan se meni, muttei vieläkään sillä tekniikalla kuin haluaisin sen menevän. Ilman namilla maahanvetoa se itseasiassa tekee paremmat maahanmenot. Jatketaan edelleen kuitenkin tällä ja pohditaan lisää sitten.

Muiden mentyä SARA teki seuraamista. Keskityin ääntelymättömyyteen. Alkuun puhuttelin koiraa pariin kertaan ääntelystä ja loppua kohden koira oli hiljaa. Ymmärtääkö se? En tiedä. Sitten Sara teki luoksetulon maahanmenoa siivekkeen kierron kanssa. Sara syöksyi hienosti maahan joka kerta. Sillä on ihan eri tyyli kuin Rinnalla näissä. Ruudussa koira teki oikean paikan hakua. Hyvin meni, kun koira keskittyi ruutuun eikä palloon. Tehtiin vielä hyppynoutoa todella vinoista kulmista. Pari kertaa Sara oli tuhma ja meinasi mennä suoraan kapulalle! Paluuhypyt jäi joitain kertoja tekemättä, mutta koira selkeästi välillä ymmärtää hypätäkin. Välillä se tuli niin huonosta kulmasta hypylle, että teki hypyn väärään suuntaan. Hyppy kun hyppy... 

RINNAKIN teki vielä ruudussa paikan hakua. Nyt se ei tarjonnut merkkejä, mutta meni oikealle paikalle taas pyörähtämällä ensin liian edessä. Sain sen menemään kerrasta perälle, kun heitin palloa sen juostessa ruutuun. Lisää treeniä. Hyppynoudossa Rin osasi nyt tulla hieman vinoista kulmista paluuhypynkin ilman apuja :)

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Piirin tokot

Kennelpiirin tokot siirtyi talviaikaan ja treenaamaan ADT:n halliin. Vapaavuorolla oli nyt toinenkin aussieihminen. Koirat teki aika samaa settiä, eli:


 • Hyppynoutoa vinoina. RINNA ei ole näitä vielä paljoa tehnyt, joten tehtiin vain vähän vinoja kulmia. Menohyppy ei ole ongelma, koira menee hypyn kautta eikä oio suoraan kapulalle. Paluuhyppyyn tarttee avut onnistumiseen. Tehtiin hyppyä myös avona. Ensin istuminen hypyn takana, onnistui. Sitten paluuhyppyä. Koira helposti törmää suoraan sivulletullessa, joten tätä treenattiin. Hyppynoudossa SARALLE laitoin kapulaa tosi vinosti. Kapula oli muutaman metrin päässä esteestä, samassa linjassa esteen kanssa tai jopa sen edessä. Oikea suunta onnistui hyvin. Vasemmassa koira ensin oikoi ilman palaahyppyä, mutta treenin myötä sekin alkoi sujumaan. Sama puoliero on ollut aiemminkin.
 • Seuraamisessa RINNA teki ensin äänettömiä lähtöjä. Sitten työstettiin seuruupaikkaa. Se on jo huomattavasti parempi! Otin nyt jo hieman pidempääkin suoraa ja paikka pysyi. Tehtiin myös käännöksiä vasempaan ja nekin onnistui nyt koiran paikan ollessa taempana. SARA ei äännähtänyt kertaakaan seuraamisen aikana. Pystyinkin nyt keskittymään toiseen ongelmaan eli edistämiseen. Sain hyvin taas koira paikkaa takaisin taakse, mutta ensi kerralla varmaan jälleen aloitetaan alusta. Mistä tämä edistämisongelma tulee?
 • Jääviä RINNA teki minun peruuttaessa. Ensin tehtiin normaalissa vauhdissa, sitten juoksussa. Juoksussa meni ensin yksi istuminen väärin, sitten se erotteli kaikki. Annoin avut seisomisiin, niihin kun saisi tulla terävyyttä lisää. SARA teki samaa. Sarallekin annoin avut seisomisiin. Kaikki meni oikein juoksussakin. Sitten tehtiin samoja seuruusta. Tällä kertaa maahanmeno ei vaan toiminut uudella tekniikalla ilman apuja.
 • Ruudussa tehtiin paikanhakua. RINNA tarjoili merkkejä ja vaan hössötti. Lisää treeniä vaan. SARA oli pätevänä.
 • Kaukoista RINNAN kanssa tehtiin vain maasta istumaan nousuja eri ajoituksilla ja eri matkoilla. Saatoin käskeä koira heti istumaan, kun olin kääntynyt. Tai sitten odottelin tovin ennen käskyä. Kaikki onnistui. SARAN kanssa tehtiin ensin s-m- ja s-i-vaihtoja peruuttelun lomassa. Sitten tehtiin kaikkia vaihtoja läheltä. Uudet vaihdot ei vaan toimi vielä kaukaa.
 • SARA teki luoketulon maahanpysäytykstä siivekkeen kierron kautta. Näitä tehdään edelleen alkukaavalla eli käsken koiraa maahan metriä ennen ja annan siihen avut.
 • RINNA teki paikallaanolot toisen aussien kanssa. Istumisessa menin verhon taakse piiloon. Sieltä kielsin kaikki ylimääräiset vilkuilut ja kehuin, kun koira oli hyvin. Lisäksi kävin pari kertaa välipalkkaamassa. Makuussa oli koko ajan piilossa. Kehasin vain koiraa välillä. Oli hyvä.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Rapatokot

Tokoiltiin aamulla Päivin kanssa lähikentällä. Satoi vettä taaskin.

RINNA teki alkuun ruutua pelkkänä leluruutuna vaihteeksi. Sitten tehtiin seuraamista. Paikka alkaa koiralla olla jo hallussa. Tosin juoksussa koira lähtee helposti edistämään. Lisäksi se saattaa tanssahdella etutassuillaan. Nopeammassa juoksussa on parempi. Tunnaria Rinnakin teki nyt niin, että koira kävi vauhtia ottamassa Päiviltä kapuloille tuloon. Ekalla koira nappasi kiireessään oikean viereisen, mutta muuten se kykeni aika kivasti tekemään töitä vauhdikkuudesta huolimatta.

SARA teki tunnaria samanlailla. Laitoin kapulat tosi lähelle toisiaan. Sarppa teki hyvin töitä. Se paikallisti hyvin oikean kapulan. Seuruussa tehtiin vaan helppoa suoraa. Koira ännähteli joitain kertoja, niistä huomautin ja vikasta koira sai puhuttelunkin. Tällä kertaa ääntelyä ärsyttävämpää oli pieni edistäminen. Siihenkin puutuin. Kaukoja näytettiin. Ois niissä vielä tekemistä.

RINNA teki toisen kierroksen. Ensin tehtiin istunoutoja, sitten jatkettua noutoa. Iskunoudoissa koira ei ehdi saalistamaan kapulaa, jatketussa ehti vähän. Paras oli kierrättää koiraa maalin ympäri, jossa sen piti matkalla napata kapula mukaansa. Lopuksi otettiin pari eteenmenoa. Ekassa koira meni merkin kautta, toinen oli parempi. Tarttis näitäkin treenätä.

Puiston puolella Rinna teki jälkikeppi-ilmaisuja remimispalkalla. Eilenkin tehtiin näitä. Saas nähdä onko näistä mitään apua...

tiistai 2. lokakuuta 2012

Jälkeä + Ansua

Aamulenkillä puistossa RINNA teli jälkikeppi-ilmaisuja. Ripottelin keppejä nurtsille ja palkkasin koiran kaikesta huomiosta niitä kohden riehunnalla. Ensin koira vain haistoi keppejä, mutta loppua kohden se otti niitä suuhunsa ja toi mulle. Näitä voisi tehdä nyt kuurina ja katsoa miten tämä vaikuttaa keppien ilmaisuun jäljellä. Toivottavasti parantaa keppimotivaatiota.

---

Illalla oli Ansun tokokoulutus Ymmerstassa. SARAN kanssa otin seuraamista ja luoksetuloa. Seuraamista tehtiin ensin liikkutoituna. Huomautin taas äänttelystä ja pääsin välillä kehumaankin koiran ollessa hiljaa lähdöissä. Nykyään Sara saattaa tehdä liikkeellelähdön hiljaa, mutta minun sitä kehuessa se sitten äännähtää. Ehkä se ymmärtää ja yrittää olla hiljaa, mutta sitten se ääni vain pääsee? Jos koira useammassa liikkeellelähdössä äännähtää, niin voisin vähän "puhutella" sitä nykyisen pelkän lyhyen kieltämisen sijasta. Viime aikoina on tehty paljon seuruukaavioita, joissa on ollut paljon liikkeellelähtöjä, käännöksiä, askeleita ym. Nyt voisin tehdä helpompaakin eli suoraa, mutta siinä edelleen liikkeellelähtöjä. Sitten tehtiin seuraamista häiriökäskyillä. Sarppa ei reagoinut nyt mitenkään häiriöihin.

Luoksetulossa otin aiheeksi ne pysäytykset. Maahanmenoja treenataan nyt siten, että koiran tullessa luokse noin metriä ennen käskyllä ja namin vedolla autetaan koiraa maahan. Eli samaa kuin Rinnakin tällä hetkellä tekee. Toimii Sarallekin. Näitä tehdään nyt paljon, sitten käsketään koiraa kauempana ja samalla annetaan avut hyvään maahanmenoon. Ja kriteereistä pidetään kiinni!

Agia + Ninaa

RINNAN agissa koin suuren ymmärryksen! Teemana oli takaakierrot ja välistävedot. Mun kiire ei ole ollut todellista vaan vain päänsisäistä. Ehdin kyllä ohjaamaan näissäkin Rinnaa, kunhan vain siis ohjaan!Kepit ei edelleenkään suju koiralta radalla. Se hakee oikean aloitusvälin, muttei taivu toiseen väliin vaan kolmanteen. Eikä koira edelleenkään kestä lainkaan vedätystä.

---

HAU:n tokoissa oli Nina Manner kouluttamassa tältä erää viimeistä kertaa. Otin Rinnan kanssa ruutua ja siiinä paikkaongelmaa. Koira tietää suht hyvin yleensä oikean paikan ruudussa, mutta ei hae siihen täydessä vauhdissa. Se on ruudussa, mutta vasemmassa laidassa. Käännös vaan menee pitkäksi. Ohjeeksi tuli treenata lisää paikkaa. Lisäksi mun treenit on olleet ehkä liian hektisiä. Koira hakeutuu oikeaan kohtaan ja heti lentää nami tai lelu. Voisin kehua koiraa ja kävellä palkkaamaan koiran paikan päälle.

Katsastettiin myös seuraamista. Todettiin etten osaa itse pitää kriteereitä ja tarviin edelleen jonkun katsomaan milloin koira edistää ja milloin on hyvin. Kaiken kaikkiaan seuruu on kyllä mennyt paljon eteenpäin lyhyessä ajassa!

Loppuun otettiin paikallaanolot. Istumista Rinna ei ole tehnyt aikoihin, joten jäin näkyville ja kävin välillä palkkailemassa koiraa. Se istui hyvin. Seuraavaksi makuu. Rinna reagoi vain omiin käskyihin. Olin piilossa. Rimppa piti asentonsa koko ajan.

SARA pääsi vielä lyhyesti tekemään seuraamista käskytettynä. Kehuin jälleen hiljaiset lähdöt ja komensin ääntelyistä. Loppua kohden sain kehua enempi. Ehkä se alkaa ymmärtämään? 

Vinkkinä vielä tunnariin koiralle, joka maistelen etsii oikeaa kapulaa. Kapulat hiekkaan niin ettei maistelu onnistu niin hyvin. Tai oikea kapula piiloon ja myös muitakin kapuloita voi piilottaa. Pakko vaan haistaa.