torstai 31. maaliskuuta 2011

Tupla-agit


Aamusella treenattiin ensin Sporttikoirahallille Eevan & Kumman kanssa. RINNAN kanssa tehtiin ensin puomia (ylös- ja alasmenot pöydällä). Jätin tällä kertaa edestä namialusta pois (kotona en oo sitä käyttäny, mutta muualla treenatessa kyllä). Aiemminhan olen jättänyt tyhjän namialustan eteen ja täyttänyt sen 2on2offiin palkkaamisen jälkeen. Nyt palkkasin pennen 2on2offin ja lisäsin sen jälkeen alustan nameineen eteen ja vapautin sinne. Ilman näkyvää alustaakin pennen asennot oli suoria, myös minun jäädessä taakse. Kun penne oli asennossaan ja alusta täytettynä edessä, pystyin ongelmitta siirtymään puomin toiseen päähän. Kunnolla taakse jättäytyminen (puomin alkuun) pennun suorittaessa puomia ei kuitenkaan vielä toimi. Tällä kertaa penne kesti nyt ohijuoksunkin!


Hyppytekniikkana tehtiin tällä kertaa set pointia. Rima nousi nyt 25 cm asti. Tämä sujuu :) Uutena asiana tehtiin etäisyyden arviointia. Neljä estettä, kolmessa ekassa vain speed pumb ja vikassa rimakin. Etäisyydet viimesen ja toisiksi viimeisen esteen välillä oli 10, 10 ½ ja 11 askelta. Pikkasen taisi olla epävarmuutta mukana, mutta ihan hyvin Rinna etäisyyttä arvioi.


Rinna karkasi myös kerran A:lle. Ihan mallikkaasti se onneksi sen suoritti. A:lla 2on2offissa pentu kääntyy mua kohden. Tätä pitää työstää, kunhan vaan A-este otetaan ensin treeniohjelmaa. Vielä ei ole kuitenkaan sen aika.


---


Sporttikselta siirryttiin Agimestaan SARAN treeneihin. Karo oli suunnitellut kivan radan :) Kakkos- ja kutosesteet mentiin twistaten.


 


Kaikista vaikein kohta oli saada koira 6. esteen jälkeen putkeen. Mun putkihullu koira haki vaan puomille! Twistaus 6. esteellä onnistui hyvin, mutta sen jälkeen olin auttamatta myöhässä vekkauksen kanssa. Treenaamalla saatiin munkin jalkoihin vipinää ja tämäkin sujumaan. Muuten putki-puomi-erottelu toimi hyvin. Puomilla koira haki hyvin 2on2offiin minun jättäytyessä puomin alkupäähän. Laukka ei tainnut kuitenkaan kantaa loppuun asti ja loppuasento oli vinoutunut minuun päin.


Lisäksi otettiin erikseen keppikulmia. Sara haki loistavasti kepit niin avo- kuin umpikulmistakin minun ollessa keppien loppupäässä! RINNA pääsi vielä lopuksi rallattelemaan parit putket ja pussia.

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Rataa


Agitettiin Sorttikoirahallilla RINNAN kanssa Inkan & koirien kera. Melkeinpä ensikertaa tehtiin ratatreeniä Rinnan kanssa. Se sujui helpommin kuin odotinkaan!Rataa tehtiin ensin pätkissä ja sitten kokonaisena. Toiseen putkeen penneä oli ensin vaikea saada oikeeseen päähän. Takaaleikkaus 3. esteen takana ei riittänyt. Oman vauhdin hidastaminen ja taakse jättäytyminen kuitenkin toimi. Muina ohjauskuvioina takaakierto 5. estellä, takaaleikkaus 7. esteellä ja sylkkäri 10. esteelle ohjatessa. Hyvin se pelittää, mutta ääntä siitä pääsee :D


Video (kännylaatua).


Kokeilin samaa pätkää myös Sätkän kanssa. Hirvittävän samanlaisia on pennet ohjata! Rinna hakee paremmin putkiin (joka tosin saattoi johtua ohjaajastakin) ja Sätkis taas kääntyy paremmin.


Lisäksi tehtiin puomia (ylös- ja alasmenot pöydän päällä). Rin tietää hyvin 2on2offin paikan ja tarjoaa sitä suorana. Se hakeutuu oikeaan paikkaan, vaikka jäisinkin jälkeen. Tosin näissä se tiputtaa vauhdin raviin lopussa. Ohijuoksua penne ei vielä kestä. Se kestää sen vain silloin, kun on jo pysähtynyt asemiinsa.

maanantai 28. maaliskuuta 2011

Uusia ohjauskuvioita


SARAN maanantaiagiohjema:a- ja b-radat tehtiin myös peilikuvana. Molemmilla radoilla 2. esteellä twistaus. Se sujui nyt oikein mukavasti :) Saralle pystyy näyttämään kädellä mistä mennä ja siirtyä itse jo seuraavaan paikkaan. Näppärää. c-radalla teemana oli niisto-ohjauskuvioon tutustuminen.Sama rata myös vastakkaiseen suuntaan ilman pussia ja pituutta. Välistävedot ei alkuun meinanneet sujua. Olin itse liian lähellä esteitä ja työnsin siten koiraa kauemmas. Kun asettauduin ohjaamaan keskemmälle neliötä, niin saatiin välistävedotkin sujumaan paremmin. Kepit Sas haki hienosti :) Kertaalleen se haki kepit jopa niin, että olin itse sijoittuneena keppien loppupäähän! Keppien jälkeen siis huitasin kädelle jotenkin ja koira meni pituuden jälkeen kepit uudestaan. Pituuden Sa hyppäsi oikein, mutta aika läheltä se meni sivukeppejä.


Lisäksi otin renkaalta keinulle menoa. Takaaleikkaus keinua ennen ei nyt haitannut koira yhtää. Jättäydyin myös jälkeen. Koira teki ihan ok 2on2offin kun pysyin liikkeessä. Jos pysähdyin, niin koiruuskin jäi alastulolla liian ylös. Keinun suoritustekniikka näkyy parentuneen. Nyt koira meni vauhdikkaasti laudan päähän asti eikä hidastellut keinahduksessa. Välillä otettiin myös seuraamista, niitä liikkeellelähtöjä. Nyt koiruus oli koko ajan hiljaa.


---


Päivemmällä mun piti käydä töissä pikaisesti. RINNA pääsi mukaan. Jätin sen ulos BH-koetta ajatellen. Ikkunasta näki hyvin mitä ulkona tapahtui. Rin ei välittänyt mitään ohikulkevista ihmisestä tai koirista. Vähän rauhaton se kuitenkin oli. Kotiin mentiin metsän kautta. Samalla tehtiin pudotetun esineen noutoja. (Näistäkään en ole kirjoittanut blogiin, vaikka näitäkin silloin tällöin tehdään.) Nyt meni 100 metrin raja rikki :) Palkkasin noudoista vauhdista eikä penne leikkinyt esineellä.

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Piirin vapaavuorolla


SARALLE ensin ruutua (merkiltä vasempaan). Merkit oli alkuun hieman vinoja ruutua kohden, mutta kun jätin nämä palkkaamatta alkoi koiruus tarjota parempia merkkejä :) Ruudussa oli kosketusalusta kauimmaisessa kulmassa. Toistaiseksi pidetään alusta mukana treeneissä korjaamassa koiran paikkaa. Otin vielä erikseen ruutukävelyt koiran seistessä ruudussa. Ekalla kierroksella se vähän nyki, toisella ei enää. Hyppynoutoa tehtiin ensin normaalisti. Sitten hypyn kautta ruutuun menoa. Ekalla seisomisesta palkkaus, toisella maahanmenosta ja sitten taas seisomisesta. Ei ennakointia maahanmenoon :) Ruudusta päiin lähetin koiraa hyppynoutoon, matkaa oli n. 15 m. Hyvin se irtosi hypylle.


RINNA aloitti vuoronsa ruudulla. Ensin naksuttelin oikeaa paikkaa. Hienosti penne tarjosi! Sitten tehtiin lähetyksiä kauempaa ruutuun. Näissä pallo lensi heti "Seis"-käskyn kanssa yhtä aikaa. Hyvin sekin irtoaa. Noudossa pentu pysyi hyvin sivulla kapulaa heittäessä. Noudettaessa kapulaa palkkasin vauhdista. Otettiin erikseen läheltä kapulan kanssa luovutusasentoon tuloa joko niin että pennellä oli kapula jo valmiina suussaan tai se nosti sen maasta. Näihin tarvitaan vielä lisää varmuutta, mutta eiköhän se treenaamalla tule ;) Hyppyä tehtiin parin laudan korkuisena. Palkkasin nameilla perusasennoissa hypyn edessä eikä nyt pennulla ollut ongelmaa tulla perusasentoon. Ensin heitin palloa koiran hypätessä. Sitten otettiin ekaa kertaa seisomaan pysäytysta esteen takana. Ekalla kerralla pentunen ei kuunnellut käskyä vaan jäi vaan etsimään lelua. Toinen oli jo parempi. Lopuksi piilottelin vielä tunnarikapulaa pariin otteeseen halliin. Eka löytyi nopsaan, toista Rin joutui jo etsimäänkin vähäsen. Olin nyt varautunut kahdella samanlaisella narupallolla ja pennekin pysyi nyt suht kurissa juosenteluineen.


Lopuksi SARALLE vielä kaukoja. Ensin juoksin peruuttaen koirasta poispäin, sitten juosten ja olan yli käskyttäen. Nämä oli hyviä vaihtoja. Sitten n. 20 metrin etäisyydeltä vaihtosarjan käskytys. Melko täydellistä, Sas liikkui vain 5 cm eteenpäin. Otin vielä yksittäisiä s-i- ja s-m-vaihtoja hallin toisesta päästä. Nyt nämäkin hyviä. Ihan lopuksi vielä seuraamista. Siinä liikkeellelähtöä ja myös askelsiirtymiä. Alkuun jouduin tehtiin useampikin lähtöyritys ennen kuin koira oli hiljaa. Loppua kohden parani, muttei kertaakaan päästy heti ekalla yrittämällä liikkeelle :/ Ei stiä ollutkaan niin helppoa korjata...

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Sirkuskenttä-tokot ( + esineruutupäivitys)


Torstai-iltana tokoiltiin muutaman koirakon porukalla Sirkuskentällä. Myös skeittarit oli palanneet rampeilleen. Koirat totteli vuorotellen.


SARA: • Luoksetulon seisomaanpysäytyksissä käsimerkillä peruuttaminen toimii nyt ihan hyvin käytettäessä arkisempaa luoksetulokäskyä. Virallisen kanssa se vaatii vielä käskyn lisäksi. Eli treeniä ja rutinoitumista lisää.

 • Paikallaanolorivissä oli viisi koiraa, Sara keskimmäisenä. Molemmat paikkaolot tehtiin pari minuuttisina ja molemmissa jäin näkyville tarkkailemaan koiraa. Nyt keskityttiin katsekontaktin pitoon ja asennossa pysymiseen. Istumisessa asettelin koiran etutassut leveämpään asentoon ja ne pysyikin koko ajan paikoillaan. Pääasiassa katsekontakti pysyi viereisiä koiria palkatessakin, mutta joitakin kertoja joudun huomauttamaan. Makuussa Sa jäi hieman vinoon makaamaan ja korjasi asentonsa suoraksi aivan makuun lopussa. Katsekontakti pysyi makuussa paremmin.

 • Kaukoja olen vaikeuttanut itse samalla liikkumalla käskyä antaesssa. Nyt ensin peruutin kävelyvauhtia käskyä antaessa, sitten peruutin juosten ja lopulta juoksin koirasta poispäin antaen käskyjä olan yli. Vaihdot toimi hyvin, mutta olan yli käskyjä huutaessa joku vaihto meni väärin. Ehkei koiruus kuullut käskyä? Sekin kuitenkin oli teknisesti oikein. Lopuksi vielä useampi vaihto n. 20 metristä käskyttäen. Koiralta onnistui vaihdot liikkumatta :)

 • Maahan oli asetettu matalia merkkejä luoksetulon merkeiksi. Tein näille merkeille lähetyksiä eri suunnista, myös kisamatkaa pidemmiltä matkoilta. Sarppa tarjosi joka kerta tosi hyviä suoria asentoja merkin takana. Niin kauan siis kun se sai itse tarjota. Kun käskin pysähtymään, se kuuliaisesti pysähtyi, mutta useimmiten hieman väärän kohtaan. Pitää miettiä, josko vaihtaisi pysähtymiskäskyksi vaikka kehusanan. Sitten ohjattua noutoa vierailla kapuloilla (ilman keskimmäistä). Molemmat suunnat, mutta eri merkeillä. Hyvää työtä:)

 • Seuraamisessa olen nyt oivaltanut mistä ääntely johtuu. Kun itse rauhotan tekemiseni, pidän tauon käskyn ja liikkeen välillä sekä lähden rauhallisemmin liikkeelle, niin koira on äänetön! Kotona toimii ja nyt tuli todettua, että toimii myös kentällä, jee! Tehtiin pitkä seuruu kaikilla maustella. Kertaalleen liikkeellelähdössä koirasta pääsi ääntä, mutta kun rauhotin omaa menoani niin koirakin hiljeni ja päästiin hiljaa liikkeelle.


RINNA: • Noudoissa olen alkanut vaatimaan pennulta sivulla odottamista kapulaa heitettäessä. Nyt ekalla pidin kevyesti pannasta kiinni ja toisella kerralla syötin nameja. Noudoista palkkasin vauhdista. Otettiin erikseen myös kapulan tuonteja luovutusasentoon. Ekoissa jätin pennen istumaan kauemmaksi kapula suussaan, sitten kapula maahan pennun ja minun väliin. Hyvältä näyttää, mutta varmuutta näihin kaivataan lisää. 

 • Seuraamisessa oli tällä kertaa jotain hyvää ja jotain huonoakin. Seuraamisessa on kyllä vielä paljon tehtävää... Itse asiassa se on parasta silloin, kun pentunen saa itse tarjota sitä. Silloin se on hyvän tiivistä ja paikka on parempi. Pidän itse pentuun edelleen hyvää katsekontaktia. Nyt koitin tietoisesti suoristaa selkäni sekä nostaa leukaa ja johan saatiin entistä edistävämpää seuraamista... Juoksua on tehty vasta vähän ja pennulla lähtikin nyt näissä mopo käsistä. Täyskäännökset oikeaan alkaa luonnistua.

 • Paikallaanmakuuseen jätin Rinnan skeittareiden läheisyyteen. Kun skeittaajat oli pennun takana, se ei niistä juurikaan välittänyt. Mutta kun makuutin penneä skeittaajian päin, katkesi katsekontakti useampaan kertaan. Rin on oppinut nyt nousemaan sujuvasti maasta perusasentoon pelkällä käskyllä. Se on myös oppinut sujuvasti ennakoimaan maahanmenoa ja sivulle nousua...

 • Jäävistä yhdistelin maahanmenoa ensi kertaa seuraamiseen. Hyvältä näytti. Seisominen vaatii vielä vielä käsiavuin. Seisomisasennon pitämisessä penne on kuitenkin aivan pro. Tassukaan ei liikkunut, kun kiersin sen entisen idarin tyyliin.


---


Perjantaipäivänä tokoiltiin samassa paikassa vähän eri kokoonpanolla. Skeittaritkin oli paikalla.


SARA: • Tunnari liikkuroituna oli mahtava suoritus. Koira juoksi suoraan omalle ja nosti sen epäröimättä.

 • Seuraamista otettiin käskytettynä heti aika alkuun ja kyllähän koirasta taas ääntä pääsi liikkeellelähdöissä. Pysähdyin aina äännähdyksestä ja välillä jouduin tekemään liikkeellelähtöä monta kertaa ennen kuin päästiin hiljaa liikkeelle. Mun pitää edelleen malttaa olla rauhallisempi. Lisäksi jätetään nyt lelupalkkaus seuraamisesta pois ja palkkaan koiraa vain nameilla. Myöhemmin otin seuraamista uudestaan ja se oli lähes äänetöntä. Toistaiseksi siis seuraamiset otetaan vasta, kun koiran vierettä on vähän purettu.

 • Paikallaanolot tehtiin kolmen koirakon voimin pari minuuttisina. Sara oli reinimmaisena. Olin näkösällä koko ajan. Kontakti pysyi molemmissa oloissa. Istumiseen muistin taas asetella etutassut ja Sas istui koko ajan liikuttamatta tassujaan. Makuussa ei lonkka kääntynyt kertaakaan. Maahanmeno ja sivulle nousi oli molemmat hitaita. Tehtiin näitä vielä erikseen ja nopeus oli normaalia.

 • Jäävät oli ihan ok ja koiruus pysyi niissä hyvin minun kävellessä ympärillä.

 • Ruutu (vieraat sankomerkit, ei nauhaa) oli kamalaa :/ Otin nyt merkillä uuden pysäytyskäskyn "Hyvin" mukaan. Se taisi alkuun vähän hämätä, kun merkit oli hieman epätarkkoja. Ne parani kuitenkin loppua kohden. Ekalla ruutuun lähetyksellä Sas ei löytänyt ruutuun. Kentällä oli häiriömerkkejä, joiden suuntaan se lähti. Lisäksi yksi ruutumerkeistä oli kaatunut tuulessa. Kävin korjaamassa sen ja samalla näyttämässä ruutua koiralle. Seuraavilla lähetyksillä koirakin löysi ruutuun, mutta meni suoraan maahan siellä ja huonoon paikkaankin vielä. Kun ekaa maahanmennessä Sa ei korjannut seisomaan useastakaan käskystä huolimatta, niin kävin nostamassa sen ylös. Seuraavallakin se meni maahan, mutta nousi käskyllä seisomaan. Sitten pysähtyi suoraan seisomaan. Palkkasin siitä, vaikka se paikka tosiaan oli huono (merkiltä katsottuna oikeassa laidassa). Paikkaa korjaamaan laitoin lelun kauimmaiseen kulmaan. Pari näitä ja saatiin onnistunut ruutu ilman leluakin.


RINNA: • Noutokapulaa heittäessä pentu pysyi nyt hyvin pelkällä käskylläkin perusasennossa. Vauhtinoudot oli ok. Otin nyt luovutusasentoon tuloa pidemmältä matkalta ja saatiin uusi ongelma: pentu hyppää kapulan kanssa vasten. Toistaiseksi siis tehdään luovutusasentoon tuloa parin metrin päästä ja vahvistetaan oikeaa, hyppäämätöntä tapaa. (En oo Rinnan esineruututreeneistä mitään kirjottanut, mutta sama hyppäämisongelma on edelleen esinettä tuodessa. Samoin pentu pitää nyt esineitä jo itsessään palkkana ja vähän leikittelee niillä tuodessaan. Jatkossa erikseen esineen tuonnit luovutusasentoon ja tuonneissa vauhdeista palkkaus. Etsintä-alueena pennulla on pari kertaa ollut kokeeksi koko ruutu, n. 50 x 50 m, ja hyvin se irtoaa ja laajaltakin alueelta etsii. Tosin kuitenkin jatkossa tehdään näitä suikaleina vahvistamaan suorempia pistoja.)

 • Seuraaminen oli jotenkin kivemmän oloista kuin edellisenä päivänä, tosin Rinnan seuraamista ei voi vielä kutsua nätiksi :p Se ei edistanyt nyt niin paljoa, vaikka pyrinkin pitämään katsetta eteenpäin. Juoksussa pentu pysyi nyt hieman paremmin mukana.

 • Pikkupaikkamakuuta tehtiin kaukoja treenaavan Rasmuksen vierellä. Hyvin se pysyi, mutta häiriö oli vähän liikaa kontaktin pitämiseen. Perusasennosta maahanmenoja ja takaisin perusasentoon nousuja tehtii erikseen. Hyvin sujuu.

 • Luoksetulossa keskityin lähinnä palkkaamaan penneä paikallaanpysymisestä. Yksi vauhtitulokin otettiin.

 • Tunnari oli katastrofaalinen. Kyllä se kotona osaa, mutta virettä on vaan kentällä liikaa. Nyt pentu ei keskittynyt haistelemiseen vaan toi lähes kaikki väärät...


---


Rinnan tokotreenit tuntuu nyt vaan tallovan paikallaan. (Samoin agitreenit, mutten siitä jaksa stressata, sillä kesäkaudelle on luvassa kouluttaja penturyhmälle.) Pitäisi ihan listata ylös liikkeet ja tehdä etenemissuunnitelmat niiden suhteen.


Penne menee muuten nykyään etenkin narupalloista ihan ekstaasiin. Se vaan juoksee lelu suussaan ympäri kenttää ja paiskoo itseään sillä. Eipä siinä mitään, suurella kentällä kun on tilaa juosta. Haluun kuitenkin  tuota juoksentelua hillitä, sillä (koira-)ahtaammissa paikoissa treenaaminen voi tuottaa ongelmaa. Eli palataan kahden lelun palkkaukseen.

keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Agimestan treenit


Keskiviikkona käytiin Agimestassa taas treenaamassa Karon & Jackin kanssa. SARAN kanssa tehtiin rataa, johon yhdisteltiin sunnuntaisten kisojen ongelmakohtia. Eli kepeille vienti ja putki-puomi-erottelua.Hyvin sujui. Kuudes hyppy meinasi olla vähän pitkä. Käännöksessä ois hiottavaa. Putki-puomi-erottelu toimi hyvin. Kontaktit oli hyvät :) Kepeille koiruus haki hyvin. Kokeilin myös leijeröiden pussin takaa, mutta se oli vielä liian vaikeaa.


Lisäksi Saran kanssa tehtiin hyppytekniikkana perussarjaa kuudella hypyllä. Muuten ihan siistiä menoa, mutta lähdöissä koiruus meinasi valua liikaa kyynärien varaan.


RINNANKIN kanssa tehtiin hyppytekniikkaa. Sille perussarja viidellä esteellä, joissa rimat alimmissa kannattamissa. Ekalla kertaa pentu hyppäsi neljä estettä ja juoksi sitten sivussa olleeseen putkeen... Muut kerrat se suoritti hyppysarjan kokonaan. Taas huomasi ekalla kertaa sen, että pennulla on liikaa vauhtia ja se joutuu hidastamaan sitä ja rytmitys hajoaa. Seuraavat toistot sujuikin jo hyvin ja lopetettiin onnistuneeseen suoritukseen. Rin teki myöskin ekaa kertaa elämässään puomia kokonaisena. Se vaan mennä laukkasi puomin päähän tekemään suoran 2on2offin minun jäädessä taakse! Tehtiin muutama toisto ja jätettiin hautumaan. Tuo juoksuvauhti puomilla on sen verran hurjaa, että mua huimaa, pentua ilmeisesti ei... Lisäksi Rin teki esteistä muutamia putkia, pussia ja minipöytää. Lopuksi yritin ottaa sen kanssa vielä takaakiertoja ja käännöstä heti hypyn jälkeen, mutta penne kävi niin kuumana, että sinkoili sinne tänne suorittamaan esteitä... Pöytä, putket ja kontaktit on tällä hetkellä sen lemppareita.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Viskiä ja twistiä


...eiku SARAN agitreenit.Neljännellä esteellä ensimmäisellä kierroksella ohjauskuviona pakkovalssi, sitten uusi kuvio twisti. Pakkovalssi sujui, mutta twistin kanssa olisin tarvinnut enempi harjoitusaikaa. Nyt ei aika riittänyt viilaukseen. Twistissä ei ole muuta ongelmaa kuin ajoitus... Kepeille mentiin tiukasti takaaleikaten. Lisäksi takaaleikkausta tehtiin keinulle. Renkaan kautta liikkeelle lähdettäessä kulma oli huono keinulle ja ilman vekkiä koira hyppäsi ylösmenokontaktin. Liioitettulla vekkauksella se meni A:lle. Takaaleikkaus ei koira nyt häirinnyt.Viskileikkaus 8. esteellä sujui mainiosti! Muutenkaan Sara ei yhtään kertaa mennyt putkeen väärässä välissä :) Kummallakaan radalla ei ollut minkäänlaista ongelmaa alastulokontakteilla vaan koira pysähtyi niille hyvin.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Ja taas yhdet agikisat


Hyvät oli alkuasetelmat: pienoinen krapula, joka kuitenkin helpotti päivän edetessä ja suoritus oli nousujohdanteinen :p Agikisat oli Kirkkonummen Kennelkerhon järjestämät ja tällä kertaa ne pidettiin KKK-hallilla. Agiradoilla tuomaroi Esa Muotka.


A-rata:


 


Heti toiselta esteeltä saatiin HYL ja siitä alkoikin ohjaajan alamäki. En saanut koottua enää ohjaamistani ja koirahan piti sitten omaa kivaa. HYL tuli, kun käänsin koiraa liian aikaisin. En vaan osaa vieläkään ajoittaa ohjauskuvioita oikein. En ees viitti kommentoida muuten ohjausta, mutta ne kontaktit! En suunnitelmistani huolimatta pysäyttänyt koiraa kunnolla kontakteille, huoh. Vapautin sen vaan lennosta... Yritys oli kyllä hyvä A:lla, mutta Sa pysähtyi vasta maassa ja varasti siitä palkaksi vielä putkeenkin.


Video.


B-rata:


 


Toinen rata alkoi lupaavasti. Olin nyt tosissani päättänyt pysäyttää ja sen teinkin (hyvä minä!). Tosin se kostautui A:lla, kun koira kävi hihaan kiinni (...) ja siitä huitasin sen jotenkin pituudelle. Siitä siis HYL. Keinulla tein takaaleikkauksen, eikä Sas sitä kestänyt. Eipä olla noin tiukkaa takaaleikkausta tehty treeneissäkään... Puomille sentäs pysäytin koiran vähän pidemmäksi aikaa.


Video.


C-rata:


 


Vika rata oli hyppäri ja sillä tuomarina Seppo Savikko. Kivanoloinen rata ja varsin sujuvaa oli menokin, etenkin radan alkuosaan olen tyytyväinen. Harmittavasti vaan kielto 15. hypyltä. Videoltahan se syykin kieltoon selviää; hidastan vauhtiani liian aikaisin. Tulokseksi siis av -9,23, rv 5 ja sijoitus 10./24.


Video.


Noille kontakteille pitää nyt tehdä jotain. Kisoissa mulla on paljon kuumempi koira käsissä kuin treeneissä. Tarvii kaivaa se kisojen koira treeneihinkin, jotta pääsen asiaan paremmin puuttumaan. Treeneissähän kontaktien pysähtymisprosentti on ihan eri luokkaa kuin kisoissa. Lisäksi omaa kisapäätä pitäsi parantaa, sillä kisoissa minäkin olen eri ihminen kuin treeneissä... Treenattavien listalle myös putki-puomi-erottelut, tiukat takaaleikkaukset kontaktiesteillä ja erilaiset keppikulmat.

torstai 17. maaliskuuta 2011

Penne aksaa


Käytiin RINNAN kanssa agittamassa Sporttikoirahallilla Eevan & Kumman kaa. • Ensimmäisenä hyppytekniikkana perussarja speed pombeilla. Rinnan meno oli  vähän rumaa, rytmitys oli välillä pielessä. Aivan treenikerran lopuksi uskaltauduttiin kuitenkin laittamaan speed pombien lisäksi ekaa kertaa rimatkin. Toinen pää rimasta alimpaan kiinnityskohtaan ja toinen maahan, joka toinen eri suuntaan. Rinna yllätti ja teki sarjaa tosi siististi. Ehkä se siis kaipasikin jo vähän enemmän haastetta treeniin?

 • Rengasta tehtiin matalana. Nyt penne kesti tiistaista paremmin liikehäiriötä.

 • Treenattiin erikseen myös lähtöluvan odottamista. Se olikin vaikeaa, sillä hypyn takana oli suoraan putki. Kerran pentu varasti ja muuten se vain hytkyi paljon...

 • Pikkusarjana takaakierto hypyllä (speed pumb + matala rima), josta putkeen meno. Putki taisi olla tässä vähän liikaa... Rinna suorittaminen oli vähän hätäistä sen takia, putkeen kun oli kiire.

 • Puomia tehtiin samaan tapaan kuin tiistainakin. Se meni oikein hyvin :) Pentunen pysähtyi hyvin 2on2offiin, oli suorassa. Meni hyvään asentoon myös minun jäädessä jälkeen. Se kesti myös tiistaista peremmin liikehäiriötäkin.

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Tiistai


Aamulla käytiin RINNAN käytiin Sporttikoirahallilla kera Inkan & Sätkän.


Tehtiin: • Rengasta matalana. Penne tuntuu tietävän mistä välistä pitää mennä, mutta kun lisätään liikehäiriö niin vahinkoja tapahtuu.

 • Puomin ylös- ja alasmenot nostettiin pöydälle ja puomia tehtiin siten. Jätin tyhjän namialustan kauemmas alastulolta ja tarkoituksena oli palkata pentu ensin 2on2offiin ja sitten täyttää alusta ja vapauttaa eteenpäin olevasta asenteesta namialustalle. Ensin kuitenkin piti penneä siedättää alustaan ja monta kertaa pentu menikin suoraan tyhjälle alustalle ilman pysähtymistä. Lopulta saatiin homma sujumaan niin kuin halusinkin :) Liikehäiriötä pitää alkaa lisäämään näihin.

 • Pussia yksistään ja putken kautta.

 • Hyppytekniikkana set pointia. Rima alhaalta 20 cm asti ja takaisin alas.

 • Hyppy-hyppy-mutkaputki-hyppy-hyppy -sarjaa (ilman rimoja). Hyvin Rin irtoaaa :) Tehtiin myös takaaleikkausta putkeen mennessä. Onnistuu mainiosti, putki on niin vetävä. Vähän piti myös muistella kuinka lähtölupaa odotellaankaan.


---


Illalla tokoiltiin Sirkuskentällä seurassa.


SARAN kanssa: • Ensin parin minuutin paikkamakuu. Sara oli neljästä koirasta reunimmaisena. Menin piiloon autojen taakse. Näin sieltä koiran koko ajan. Siististi se makasi, ei yhtään lonkan vaihtoa. Erikseen otettiin häiriössä perusasennosta maahamenoja ja takaisin perusasentoon nousuja. Sas toimi vain omilla käskyillään.

 • Ruutua (vieraat merkit ja naru) tehtiin liikkurin kanssa. Ennen kaikkea halusin palkata ennakoimattomuudesta. Pidin pitkät tauot liikkurin käskytyksen ja omien käskyjen välillä. Ekassa Sarppa ennakoi ruudussa maahanmenon. Käskin sen uudestaan seisomaan ja otettiin sitten koko ruutu alusta. Nyt jäi seisomaan. Kävin palkkaamassa. En käskenyt maahan lainkaan vaan kävelin ruutukuviot koiran seistessä ruudussa. Liikkuri sanoi monta kertaa "Käsky" eri äännenpainoilla. Sara nytkyi muttei lähtenyt liikkeelle. Kävin palkkaamassa ruutuun. Merkit oli hyviä, samoin ruutuun juoksutkin. Sara tarjosi nyt paikaksi ruudun takakulmaa, hyvä.

 • Luoksetuloa otettiin seisomaanpysäytykseen asti myöskin liikkurin kanssa. Tässäkin halusin palkata ennakoimattomuudesta. Jälleen siis odotin tovin liikkurin käskytysten jälkeen ennen omia käskyjä koiralle. Sas ei ennakoinut liikkeellelähtöä jätössä eikä seisomaankäskyn jälkeenkään. Kertaalleen Sa piippasi jätettäessä koiraa. Eli sama ongelma mikä tuli ensi kertaa ilmi sunnuntain kokeessa. Luulen, että lähden liian hätäisesti koiran luota. Sanon jättökäskyn samalla kun lähden liikkeellekin. Kokeilin pitää hetkisen väliä käskyn ja liikkeellelähdön välissä ja ainakaan nyt ei koirasta kuulutunut pihahdustakaan. Lisäksi pitää useammin palkata koiraa jäännistä.

 • Ohjattu noutokin tehtiin liikkurin kanssa. Merkit oli ihan hyviä, joten palkkasin niistä. Lopuksi koiruus sai noutaa vasemman puolimmaisen kapulan :)


RINNAN kanssa: • Heti alkuun kylmiltään parin minuutin paikkamakuu. Rinna oli kolmen koirakon joukosta reunimmaisena. Olin näkösällä koko ajan ja kävin palkkaamassa tiheään. Pennussa oli liikaa virtaa tähän ja ympärillä oli paljon häiriöitä. Se nousi pari kertaa kyynärin varaan, jotta näkisi paremmin :/ sekä pari kertaa ihan istumaankin. Mietinkin olikohan liian vaativaa pennun osaamiseen nähden. Oli, mutta tulipahan rajojakin kokeiltua.

 • Ruutua tehtiin vierailla merkeillä ja nauhalla. Kaukaa lähettäessä Rinnalle ei ole mitään vaikeuksia irrota ruutuun asti, mutta oikean paikan tarkkuus kärsii. Otettiin sitten vielä läheltä oikean paikan hakua naksutellen.

 • Seuraamista tehiin lyhempinä ja pidempinä pätkinä. Rinna keskittyy hyvin, kun tehdään paljon käännöksiä ja pysähdyksiä. Pidemmillä suorilla se vaatii palkkaakin välillä ;) Rinnan keskittymiskyky seuruussa oli aivan mahtavaa. Sitä ei häirinnyt yhtään edes vieressä leikkivä koira , kontakti ei tippunut!

maanantai 14. maaliskuuta 2011

Hyvä päivä


Eli SARAN maanataiagit.Ensin numeroituun suuntaan. Se meni hyvin ja päästiin viilaamaan pilkkuakin <3 Ohjauskuvioina kakkosella pakkovalssi, josta kolmoselle koira irtosi hyvin takaakiertoon pelkällä käskyllä, putken jälkeen tehtiin vekki suuntaamaan koiraa paremmin. Etenkin vekkiä viilailtiin. Sitten rata vastakkaiseen suuntaan. Sekin sujui, mutta Sara suoritti esteet 7.-5. erilailla kuin kuvittelin. Koiran valitsema oli tietysti parempi ;) Koira teki esteillä kahdeksikon.A-radan ekaan putkeen lähetys tehtiin pimeästä kulmasta. Sara irtosi hyvin toiseenkin putkeen minun jäädessä hypyn taakse odottamaan. Siinä kädellä näyttö ja koiruus suoritti hypyn tiukasti hyppyä nuollen. B-rata alkoi samalla tavalla, mutta jatkui toisesta putkesta eri hypylle. Ennen hyppyä koiran linja vekattiin paremmaksi. Sitten whisky-leikkauksella 5. este ja kepeille lähetys. Ihan täydellistä!


Tehtiin myös pikkutokoja häiriöin. Tehtiiin paikkamakuuta ja perusasentoja häiriössä. Kummassakaan agittavat koirat ei haitanneet, ei ihminen joka jopa hyppäsi koiran yli sen ollessa makuussa ja tuli ihan viereen korian ollessa perusasennossa. Ilmekään ei näissä värähtänyt. Häiriökäskyihinkään Sara ei reagoinut. Sen sijaan äkillinen ääni (käsien yhteenlyönti) sai koiran kääntämään päätään nopeasti äänen suuntaan, mutta kontakti palasi heti sen jälkeen ja toisella kertaa Sarppa ei enää vilkaissut ääntä kohden. Se reagoi siihen vain vetämällä korvat hetkiseksi luimuun. Häiriöseuruuta tehtiin päin putken suita ja puomia. Ekoissa kontakti tipahti, mutta sen jälkeen ei enää. Eikä muuten äännellyt yhtään.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Eka evl-koe


Matkattiin Tiian kanssa Lempäälään Tampereen Seudun Koirakerho ry:n tokokokeeseen. Koepaikkana oli TamSKin kumimattopohjainen halli. Tuomarina kokeessa oli Jaana Tala.


Paikallaanolojen jälkeen yksilöliikkeet oli jaettu kahteen osaan. Ekassa erässä oli seuraaminen, ruutu, metallihyppynouto ja luoksetulo. Toisessa zeta, ohjattu nouto, tunnari ja kaukot.


Paikalla istuminen   8


Unohdin tarkistaa koiran asennon ja se jäi tassut supussa istumaan. Alkuun se oli korjannut asentoaan niin, että oli liikuttanut sekä etu- että takaosaansa. Lopussa oli vielä siirtänyt toista etutassua.


Paikalla makaaminen   6 ½


Kuusi kertaa lonkan vaihto.


---


Seuraaminen   7


Koirasta pääsi isompi piip heti alussa liikkeellelähdössä. Hieman pienemmästi se piippasi hitaan seuruun täyskäännöksessä. Ihan pieni piip kuului askeleissa sekä oikeaan että taakse. Näistä pistevähennys.


Video.


Ruutu   5


Empäs muistanut viritellä koiraa lainkaan oikealla taajuudelle. Hienon merkin jälkeen se lähti takaviistoon. Toisella käskyllä löytyi ruutukin (tosin mun makuun liian reunapaikka). Lisäksi ennakoi vissiin maahanmenon. (Eipä ole muuten muistettu treeneissä käyttää narua merkin ympärillä...)


Video.


Metallihyppynouto   10


Uusien sääntöjen mukaan noutokäsky pitää antaa heti koiran lähdettyä liikkeelle...


Video.


Luosetulo   8


Jätössä koirasta pääsi piip, mutta pistevähennykset lienee kuitenkin pysäytyksistä. Pysäytykset oli kuitenkin kohtalaisen hyviä :)


Video.


---


Zeta   9


Ei tietoa mistä pistevähennys.


Video.


Ohjattu nouto   0


Tuomarin kommentti: "Sehän meni toisella kerralla ihan hyvin." Niimpä. Ekassa yritelmässä Sas olisi juossut suoraan merkin ohi kapuloille. Uudellakaan käskyllä se ei hakeutunut merkille, joten kutsuin koiran kokonaan pois. Uusinnalla koko kuvio sujui hyvin (joskin vino merkki).


Video.


Tunnari   8 ½


Tökki kapuloita hieman kuonollaan. Kapulan kanto oli erävoitto. Sarppa ei pureskellut kapulaa lainkaan ja luovutusasento oli suora!


Video.


Kaukot   6


Muuten ihan näpsäkät vaihdot (ei edes kääntänyt etutassuja alleen makuissa!), mutta tuli eteenpäin s-m- ja s-i-vaihdoissa yhteensä parikymmentä senttimetriä.


Video.


---


Tulos: EVL3, 216,5 p. ja sijoitus 7./7.


Mä olen ihan tyytyväinen suoriutumiseen :) Asetetut tavoitteet saavutettin: saatiin kisakokemusta evl:stä ja sieltä tuloskin, hyvä kolmostulos. Sehän oli tiedossa, ettei Sara osaa vielä liikkeitä varman ykköstuloksen veroisesti. Eli viilattavaa riittää siellä täällä, etenkin kun arvostelu tuntui kiristyvän aika tavalla voittajaan verrattuna. Lisää treeniä siis vaan. Varsinkin tuo äänenkäyttö pitäisi saada pois, jos vaan tietäis miten siihen puuttua :/ Aika hyvässä kilpaseurassa kisattiin muuten. Kaikki muut näkyi olevan vähintäänkin Suomen tottelevaisuusvaliota :p

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Hallitokoa


Käytiin HSKP:n vapaavuorolla. RINNA aloitti ruudun parissa. Eka näyttöruutu, loput ilman näyttöä. Matkaa oli viitisen metriä. Kerran tehtiin kisamatkaltakin. Tässä jäin itse lähemmäs ruutua. Penne teki aivan loistavia ruutuja :) Se juoksi täysiä ruutuun ja pysähtyi hyvään paikkaan käskystä. Palkaksi lensi aina pallo ruudun taakse. Vaikka "Seis"-käsky toimiinkin nyt hyvin ruudussa, se ei ole vielä tarpeeksi terävä jääviä ajatellen. Edelleen erikseen treeniä siis siihen.


Hyppyä otettiin parin laudan korkuisena. Palkkapallo lensi pennun hypätessä. Hypylle irtoaminen ei tuottanut minkäänlaista ongelmaa. Sen sijaan Rinnalla oli vaikeaa ottaa perusasentoa hypyn edessä. Se tuli kyllä sivulle, mutta jäi mieluummin seisomaan kuin istui. Paljon siis perusasentoja hyvällä palkalla hypyn edessä jatkossa.


Loppuun otettiin paikallaanolot kolmen koirakon voimin, Rinna reunimmaisena. Ensin istuminen 2-minuuttisena. Istumista ei ole tehty aikoihin ja jätössä pentu tarjosi koko ajan maahanmenoa. Jätinkin pennun sitten namilla istumaan. Olin koko ajan näkösällä 5-10 metrin päässä ja kävin palkkaamassa pentua useasti. Muuten pentu istu paikoillaan kuin tatti, mutta välillä pää pyörähti avonaiselle ovelle päin. Ulkona oli jo seuraava joukko vuoroa odottamassa. Näistä kielto ja kehu heti kun kontakti palasi. Heti perään otettiin makuu muutaman minuutin mittaisena. Tässäkin kehuin ja palkkailin tiheään. Asento pysyi makuussakin, mutta pää kääntyili tässäkin jonkin kerran. Ja jottei ihan liian helpoksi menisi, niin kävin ekaa kertaa paikallaanmakuun aikana piilossakin muutamien sekuntien ajan (kerran verhon takana ja kahdesti ulkona). Pentu kesti tämän hyvin. Lopussa kävelin pennun taakse evl:n tapaan. Sekään ei tuottanut ongelmaa.


Vähän joka välissä tehtiin perusasentoja ja pikkuseuruita. Perusasentoja tehtiin häiriössä. Häiriönä toimi leikkivä, luoksetuloa tai ruutua tekevä koira. Vaikemmmissa kohdissa kontakti tippui, mutta pääasiassa penne piti kontaktia hyvin häiriössäkin. Seuraamiseen pitäisi alkaa rakentamaan jotenkin vähitellen kestoakin. Lisäksi tehtiin perusasennosta maahanmenoja ja takaisin perusasentoon nousuja. Luvattoman paljon oli alkuun taas vinoja maahanmenoja. Maasta istumaan penne vaatii vielä käsimerkin käskyn kanssa. Muuten istumaannousu on hidas tai vaihtoehtoisesti siihen tarvitaan parikin käskysanaa. Edelleen siis tätäkin tutummaksi.


SARA teki välissä pari metallihyppynoutoa. Eka perusasentoon asti, tokassa paluuhypystä palkkaus. Saramaiseen tapaan hyviä. Jäävien asennoissa pysymistäkin muisteltiin. Koira pysyi kaikissa asennoissa hyvin paikoillaan minun kiertäessä sitä. Lisäksi otettiin asennoista seuraamiseen lähdöt. Kaukovaihtoja tehtiin riman kanssa läheltä ja kaukaa. Kaikki hyviä.

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Mestoilla


Agitettiin Agimestassa. SARAN kanssa tehtiin seuraavaa rataa. Eli ensin hyppytekniikkana kasvava sarja, sen jälkeen putkeen ja kolmella esteellä joko välistävetoja, takaakiertoja tai serpentiiniä. Hyppysarja sujui hyvin, Saraa ei häirinnyt minun liike vaan se pystyi suoriutumaan hyvin sarjasta. Lopun ohjauskuvioissa vaihdoin ohjaustapaa lennosta. Saran kanssa tälläinen ei toimi. Se oppii suoritettavan radan järjestyksen nopeasti ja sitten tarjoaa vain sitä jatkossakin. Oli siis ihan sama miten ohjasin vai ohjasinko lainkaan ja koira suoritti tietyllä tapaa esteet... Se oli liian kierroksilla kuunnellakseen ohjausta. Välistävedot ja serpentiini saatiin juuri ja juuri toimiviksi. Takaakierrot oli nyt kaikista vaikeimpia. Rimojakin tuli rytinällä alas. Takaakierrot onnistui vain minun peruuttaessa.Lisäksi Saran kanssa tehtiin renkaan kautta kepeille menoa eri kulmista, joko vähän helpommista tai vaikeammista avokulmista. Kaikissa Sas haki hyvin itsenäisestikin keppien aloitukset :) Tehtiin vielä puomiakin yksittäisenä. Hyvät oli kontaktit sekä minun juostessa edellä että jäädessä taakse.


RINNA teki kuvan sarjaa vähän varioiden (ilman rimoja). Ensin suora, josta putkeen. Penne irtoaa aivan mainiosti :) Kokeiltiin myös välistävetoja ja takaakiertoja. Rin ei ymmärtänyt, mitä halusin ja kuumeni. Se räksytti ja veti omaa rallia... Saatiin kuitenkin jokunen onnistunutkin kierto ja välistävetokin. Lisäksi pentu teki A:lla ja puomilla alastulokontaktia sekä minipöytää.

torstai 10. maaliskuuta 2011

Paniikkitreenaamista


Tokoiltiin Sirkuskentällä. Ensin SARALLE ohjattua noutoa (ilman keskimmäistä kapulaa). Näin tässä kokeen alla ajattelin vaihtaa käsimerkkiä ja käskyä... Käsimerkki on ollut sama kuin ruutuun lähettäessä, nyt heitän käden alakautta (ruutuun yläkautta) ja käskyyn otan suuntakäskyn lisäksi noutokäskyn. Toivottavasti auttaisi paremmin koiraa erottamaan ohjatun ja ruudun toisistaan. Koska Saran merkki on mitä on, niin sitä tuli todellakin taas käytyä läpi. Saran tarjoama merkki on itse asiassa ihan hyvä, mutta kun kriteerinä on täysin suora asento juuri merkin takana, niin hiemat vinot ei vaan kelpaa. Nyt merkki sujuu oikein n. 5 metristä lähettäessä, kauempaa vain satunnaisesti. Pitä siis vielä vahvistaa oikeaa asentoa ja vähitellen kasvattaa matkaa. Ennen sunnuntaita kuitenkaan ei vaan ehdi. Noudot otettiin kahteen kertaan kumpaankin suuntaan. Ekoissa perusasentoon asti, tokissa vauhdista palkkaus. Ruutu oli eri suunnassa ja eri merkin kautta. Jätin sinne pallon valmiiksi kauimpaiseen kulmaan. Virittelyistä huolimatta ensimmäisillä yrittämillä Saralla oli edelleen ohjattu nouto mielessä ja se lähti merkiltä takaviistoon. Vasta näyttöruudun jälkeen koira löysi ruutuunkin. Toisesta suunnasta lähettäessä ruutu löytyi heti. Edelleen enempi tarvii siis vahvistaa ruudun ja ohjatun eroa.


RINNAN vuorolla aloitettin ruudulla. Pikkukoiruus on alkanut oppimaan "Seis"-käskyä ja nyt kokeilin sitä ruutuunkin. Tehtiin näyttöruutua muutamasta metristä. Alkuun pennun pysäyttäminen vaati kaksi käskyä, mutta loppua kohden suoritukset parani :) Loppuun vielä leluruutu kisamatkalta. Tällä kertaa muistin tehdä virittelyt joka kerta ennen lähetystä ja pentukin tiesi mitä oltiin tekemässä. Sitten noutoa ohjatun kapulalla. Pari kertaa vauhtinouto. Ekassa palkkaus vasta, kun pentu oli tuonut kapulan aika lähelle, tokassa heti noston jälkeen. Lisäksi treenattiin vähän pitoakin. Sitten vielä seuraamista. Tuuli aika navakasti ja pentu meinasi vähän lähteä tuulen mukana. Otettiin nyt pidempiä suoria pätkiä ja täyskäännöstä oikeaan. Täyskäännöstä tehtiin imuttelemalla, sillä ilman vetävää namia pentu olisi tehnyt käännökset eri suuntaan kuin minä :p


SARALLE vielä luoksetulon seisomaanpysäytystä. Alunperin opetin seisomaanpysäytyksen peruuttamista hyödyntäen käyttämällä samaa käsimerkkiä. Nyt viime päivinä olen vahvistanut peruuttamista käsimerkillä (vähän on hukassa, kun nykyään peruutus tapahtuu suullisella käskyllä). Ensin pohdittiin Saran kanssa sitä, jatkuuko peruuttaminen vielä vaikka käsimerkkiä ei ole. Ei jatku. Koira peruuttaa nyt käsimerkin ollessa päällä, käsimerkki pois ja se pysähtyy. Yhdistelin nyt tätä luoksetuloon ja ihan kivoja pysätyksiä saatiin vaikkakin suoritus koematkalla vaatii vielä kaksoiskäskyn (käsimerkki + suullinen peruutuskäsky). Taaksepäin suuntautuvaan asennetta saataneen vielä lisää kunhan koira tulee tutummaksi tämän kanssa. Ei siis varmaan toimi vielä sunnuntaina. Samaa ideaa hyödyntäen ajattelin opettaa Saralle maahanpysäytyksenkin uudestaa. Eli Sarppa opettelee nyt ryömimään taaksepäin :D Sekään ei valmistu sunnuntaiksi... Loppuun vielä pikkuseuruita, joissa palkka heti perusasennosta, liikkeellelähdöstä, seuraamisesta, seuraamisen jälkeisestä perusasennota tai siirtymän jälkeen uudesta perusasennosta.

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Huono minä


SARAN agitreeneissä takaakiertoteema jatkui.Halusin välttämättä tehdä valssilla 5. esteelle viennin (koska pidän niin valsseista :p). Jouduttiinkin sitä useamman kerran hinkkaamaan, sillä valssin ajoitus tai minun sijainti oli pielessä. Onnistui sekin kuitenkin lopulta. Kokeilin myös ohjata koiran kiertämään hypyn toiselta laidalta, jonne koiralla oli putkelta suora linja. Selvästi parempi niin.Kokeilin leyeröintiä 3.-4. esteillä. Itse leyeröinti toimi, mutta renkaalta putkeen mennessä koira ehti tehdä laajan kierroksen. Parempi oli siis ohjata esteiden viereltä. Muuria kokeiltiin sekä takaakierrolla että ilman. Kaikista eniten aikaa käytettiin 7.-8. esteillä, jotta sain oman liikkeen kuntoon ja koiran juoksulinjat hyviksi. Keppien avokulma onnistui hyvin, kun saattelin koiran pitkälle. Kaikki kontaktit sujui nyt ihan ok pysäytyksin.


Oltiin vika suoritusvuorossa oleva koirakko ja toista rataa tehdessä aika alkoi loppumaan. Saatiinkin mulle päälle se "kiirekiirekiire"-asenne, jolloin ohjaan kiireellä miten sattuu. Mun pitäisi kaikesta ympärillä olevasta huolimatta rauhoittaa mieleni ja ohjata koiralle reilulla tavalla. Lisäksi kun virhe johtuu minun ohjauksesta, sitä ei pitäisi näyttää koiralle, joka tekee kuitenkin juuri niinkuin pitääkin. Vähän liian usein paistoi koirallekin se "Höh"-fiilis...

sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Kotivideoita


Tokoo, tokoo, tokoo


Perjantaina tokotettiin Sirkuskentällä. SARALLE ensin merkkiä. Ekat onnistui hyvin, mutta sitten koira alkoi taas tarjoamaan merkin sivussa oloa. Meni hetki, kunnes alkoi taas sujumaan. Lisäsin ohjatun noudon kapulat taakse ja merkille meno vinoutui. Otettiin jokunen  tosto taas pelkkää merkkiä, se oli jo toisella yrityksellä hyvä. Sitten vasemman puolimmaisen kapulan noutoyritys. Ekalla yrityksellä Sa lähti oikeaan suuntaan, ei kuitenkaan havainnut kapulaa, pyöri ympyrää ja bongasi keskimmäisen kapulan. Uudella yrityksellä löytyi vasemmanpuolimmainenkin ongelmitta. Seuraavaksi rakensin ruudun vasempaan ja jätin sinne pallon koiran nähden. Koira olisikin merkin sijasta juossut suoraan ruutuun. Toisella yrityksellä sain sen merkille, mutta se oli huono yritys. Kolmas kerta toden sanoi ja merkki sekä ruutuun juoksu oli hyviä. Sitten ruutu ilman lelua. Se oli hyvä. Koiran paikka ruudussa oli ihan hyvä, mutta se voisi olla parempikin. Voittajan ruudussa Sara osaa oikean paikan, evl:n ei. Taitaa pyörähtää "Seis"-käskyn kuultuaan eri suunnan kautta? Seuraavaksi taas ohjattua. Nyt oikeanpuolimmaisen nouto. Se oli hyvä. Nyt koiruus siis erotteli hyvin ruudun ja ohjatun tekemisen. Vihjesanoja pitää saada kuitenkin vieläkin tutummiksi. Lisäksi lisää merkkitreeniä sekä ruutuun sitä parempaa paikkaa.


RINNAN kanssa aloitettiin noudolla (ohjatun noudon kapula). Kapula oli jo valmiiksi jäänyt maahan. Osoitin pennulle kapulaa kauempaa ja sehän kävi nostamassa sen :) Otettiin tällä kertaa vauhtinoutoja pelkästään niin, että vein kapulan. Siltikin kapulalle meno on liian räiskyvää. Tarvii jossain vaiheessa opettaa pennullekin kapulan kiertäminen. Luovutusasentoon tuloja otettiin erikseen lyhyeltä matkalta. Nämä oli melkein hyviä. Kapula oli hyvässä otteessa kulmurien takana eikä pyörinyt suussa ja pentu tuli hyvään, tiiviiseen asentoon, mutta jonkinlainen narina pennusta pääsi... Narupallo voittaa nyt muuten kapulan mennen tullen eli kapula ei enää ole pennun silmissä liian arvokas :) Sitten Rinnallekin ruutua. Ekaksi taas näyttö ja sitten naksutellen. Nyt oli jo parempia tarjoamisia eikä pentu mennyt maahan kuin kerran ;)


Seuraavaksi SARALLE luoksetulon pysäytyksiä. Otettiin parikymmentä toistoa lähes pelkkiä maahanmenoja (välissä vain yksi läpijuoksu). Kokeilin kaikki vanhat ideat nopeampiin pysäytyksiin, mutta ei niin ei. Noiden parinkymmenen joukossa oli vain muutama, joista viitti koiran palkata. Nekään ei kuitenkaan tarpeeksi hyviä, kuten haluaisin. Mä en vaan jaksa ehkä enää yrittää saada maahanmenoista terävämpiä... Poitsit koiralle siitä, että jaksoi kaikki toistot yhtä hyvällä innolla, se nosti hyvän laukan joka kerta. Sitten seisomaanpysäyksiä. Kokeilin sekä suullista että käsimerkkiä takapalkalla. Molemmissa tulos oli yhtä huono, koira valuu. Suullisen käskyn jälkeen tapahtui jotain ennen kuulumatonta, Sara ennakoi pysähtymistä seuraavalla kerran. Yhteen kertaan sekin jäi. Palattiin siis tuttuun ja turvalliseen, ennen kaikkea toimivaan vaihtoehtoon eli heitin palloa koiran taakse. Lopuksi vielä pari luoksetuloa, joissa palkkasin vauhdista. Edelleen vauhtia oli. Sarpsalle vielä eteenmeno lelulle, n. 50 m. Alkuun lyhyt seuraaminen. Sekä seuraaminen että eteenmeno oli hyviä :)


RINNAN kanssa tehtiin seuraamista. Ihan ok menoa Rinnaksi. Joskin Rinnan takapään käyttö nousi ihan uusiin sfääreihin. Nyt se poikitti suoralla mun takana tehden riskiaskeleita... No, sitä saa mitä vahvistaa. Rinnan kohdalla vissiin vähempikin vahvistaminen olisi riittänyt :p Liika takapään käyttö korjaantui tekemällä käännöksiä oikeaan. Oikeaan käännökset on yllättäen (no ei...) paljon huonompia kuin vasempaan... Niitä työstettiin vielä imuttamallakin. Lopuksi vielä eteenmenoa Rinnallekin. Matkaa n. 15 m. Ekalla pentu juoksi melkein lelulle asti, mutta lähtikin kaartamaan sivuun. Kävin näyttämässä lelua ja uudellakin toistolla sama homma. Tuuli sivusta. Nenäkoira mikä nenäkoira :p Siirryttiin niin, että tuuli tuli takaa päin ja saatiin kaksi onnistunutta toistoa.


---


Lauantaina tokotettiin HSPK:n vapaavuorolla. Ensin uhkarohkeasti SARALLE askelsiirtymiä ja käännöksiä. Näissä on päästy kotitreeneissä lähemmäs äänettömyyttä. Nytkään koira ei yhtään äännellyt. Tosin palkkasin sitä aika tiheään tahtiin. Sitten paikallaanolot kolmen koirakon voimin koeajoin. Olin verhon takana piilossa, sieltä näkee koirien tekemiset. Ensin istuminen. Viereinen borderi teki makuuta ja sitä jouduttiin käskemään välillä painokkaastikin maahan. Sarakin totteli pariin otteeseen. Näistä kielto ja korjaus. Sitten Sara ei mennyt enää lankaan. Paikkamakuun aikana borderi teki häiriötä seuruun muodossa. Sara ei välittänyt tästä. Muuten aivan priimaa makuuta, mutta puolivälissä tippui lonkalle, koira kuitenkin itse korjasi asentonsa takaisin suoraksi. Maahanmeno ja sieltä perusasentoon nousi toimi omilla käskyillä. Otettiin vielä perusasennosta maahanmenoja ja sivulle nousuja häiriökäskyin. Vieressä bortsu teki kaukoja. Sitten vielä paikkaistumista häiriökäskyillä (kaukoja ja painokkaita "Maahan"-käskyjä). Olin näkösällä. Sarppa ei mennyt nytkään lankaan.


Yritin naksutella Saralle oikeaa paikka ruudussa (nauhallinen). Näitä on tehty vähän ruudun alkuopettelussa eikä koiruus enää muistanut näiden ideaa. Ei siis sujunut, koira vaan haahuili. Paikanhaku toimii paremmin, kun ruutuunmeno käsky yhdistetään pysähtymiskäskyyn. Otin merkiltä ruutuunmenojakin, joissa olin itse evl-mäisesti sivussa. Minun sijainti on se, mikä tekee paikanhaun vaikeaksi. Nyt jätin minusta nähden kauimmaiseen kulmaan ruudussa pallon ylikorjaamaan ongelmaa. Ennen tunnaria liikkutoin Heidin & Ronnin tunnarin, mistä Sara keräsi hyvin kierroksia. Se teki kuitenkin omalla vuorollaa aivan loistavan suorituksen! Ei edes yhtään pureskellut kapulaa :)


RINNAKIN teki tunnaria, tällä kertaa ekaa kertaa liikkurin kanssa. Ekalla yrityksellä pentu toi väärän kapulan. Toisella se nappasi kiireessä suuhunsa vaan ensimmäisen joka kohdalle osui. Ennen kolmatta yritystä otettiin vihje (ohjaajan täyskäännös) uudestaan ja nyt sujui! Epäonnistumisiin vaikutti varmasti liikkuri, mutta enemmän uskon siihen vaikuttaneen sen, että liike otettiin heti ensimmäisenä.


Seuraavaksi tehtiin noutokapulan pitoja luovutusasennossa. Ensin pentusessa oli liikaa virtaa ja se vähän rallatteli kapulan kanssa ympäriiinsä... Rauhottelin kurittoman kakaran ja saatiin yhtä narinahetkeä lukuuottamatta ihan hyviä pitoja. Mä en oikein ymmärrä, miksi pentu narisee? Toivottavasti ei jatka sitä ongelmaksi asti. Rinnallekin naksuttelin ruutua. Ois voinu ehkä paremmin antaa vihjettä tulevasta, sillä alkuun pentu tarjoili maahanmenoja ja kävi puomilla tekemässä 2on2offinkin. Loppua kohden pentu tarjosi kuitenkin ihan hienoja ruutuja. Matalaa hyppyä tehtiin lelua lennättäen. Rin ennakoi aika vahvasti nyt hyppyä ja hyppeli omaksi ilokseen edestakaisin. No mutta estehakuisuus oli hyvää ja pentua pysyi lähettämään hypylle muutamankin metrin päästä. Lisäksi tehtiin kontaktin pitoa perusasennossa ja paikkamakuussa. Makuussa sujuu paremmin, mutta sitä onkin enempi tehty häiriössäkin. Pikkasen seuraamistakin tehtiin. Hyvää oli into, mutta meinaa pentunen alkaa taas edistämään. Tämähän ongelma oli välillä poiskin.


---


Sunnuntaina tokotettiin jälleen Sirkuskentällä, tällä kertaa Merja & kumpp. seurana. SARAN kanssa ensin ruutua (merkiltä oikeassa). Olin ruutua rakentaessa jättänyt lelun kauimmaiseen nurkkaan. Sitten pari ruutuunmenoa ilman lelua. Niissäkin koira pysähtyi hyvään kohtaan. Lopuksi vielä lelun kanssa. Otin erikseen ruudusta seuraamaan tuloa. Hyvää oli. Lisäksi palkkasin erikseen ruudussa makuusta. Sitten vein ohjatun noudon kapulat samaisen merkin taakse. Ensin vasemman nouto. Se onnistui. Sitten oikea kapula. En näyttänyt kapulaa koiralle ennen lähetystä (kuten liikkuri tekisi) ja koiruus oli mennä ruutuun kahdesti. Ennen kolmatta yritystä kävin näyttämässä kapulaa ja sekin tuli sitten hyvin noudettua. Merkille menot oli tällä kertaa selvästi parempi kuin ennen. Jokunen huonompikin oli joukossa, mutta pääasiassa hyviä. Kapuloiden laittamisen jälkeen tuli pari vinoa, mutta koira paransi tapansa, kun otettiin uusiksi.


RINNA teki vauhtinoutoja ohjatun kapulalla. Noin puolet kerroista pentunen kiersi omatoimisesti kapulan taakse, hienoa! Kertaalleen pentu roikotti kapulaa laipasta. Palkkasin sen kuitenkin kun intoa oli :) Kertaalleen myös Rin pudotti kapulan ennen vapautusta. Sitä en palkannut :p Sitten Rinnalle tunnari liikkuroituna. Kaksi kertaa tuli väärä kapula ja vasta kolmannella oikea. Selkeesti silloin vasta haisteli kapuloita... Se vire, se vire.


SARALLE tehtiin palkkamatta kokeeomaisesti muutamat liikkeet ketjutettuna. Ennen sitä olin liikkuroinut joitakin liikkeitä Merjalle & Saralle (ihan samanlainen kuin Sara, nimeä myöten!) ja Sara keräsi hyvin kierroksia siitä. Ensimmäisenä liikkeenä evl-ruutu, merkiltä oikeaan (vieraat merkit, sankot ja ohut tuulessa lepattava nauha). Merkille meno ihan ok, koira katteli jotain merkin takana ja asento ei ollut niin suora kuin haluaisin. Ruutuun koira lähti hitaammalla laukalla kuin yleensä. Sitten se paikallisti ruudun ja kiihdytti vauhtia. Loppuosa oli hyvä. Sitten seuraaminen ja siihen yhdistettynä liikkeestä maahanmeno. Seuraamisessa oli kaikki tempot mukana sekä askelsiirtymät. Sa vinkui askeleissa oikeaan (ehkä vasempaankin?) ja sen jälkeisissä liikkeellelähdöissä :/ Askeleissa taaksepäin oli kuitenkin hiljaa. Muuten hyvää seuraamista ja maahanmeno myös. Seuraavaavina liikkeinä tasamaanouto ohjatun kapulalla, luoksetulo maasta sivulle ja seuraaminen, jossa palkkasin liikkeellelähdöstä. Ne hyviä. Ääntelyä ja liikkeiden välien haahuilua lukuuottamatta ihan siisti suoritus siis :)


RINNAN kanssa naksuteltiin vielä ruutua. Nyt pentu oli alusta asti hyvin mukana ja tarjosi suht hyviä ruutupaikkoja eikä yhtään maahanmenoa ;) Otettiin vielä uudestaan tunnaria. Ekalla Rin vaan rallatteli menemään ja toi väärän. Ennen toista yritystä rauhottelin pennun ja oikea kapulakin löytyi. Otettiin vielä yksi tunnari, joka onnistui kerrasta :) Se oikea vire on nyt pennulta hukassa. Tunnareitahan on lähinnä tehty rauhallisesti kotiterassilla (lyhemmältä matkalta) eikä korkeammassa vireessä treenikentillä. Jatkossa siis ennen varsinaista tunnaria piilotetun kapulan etsintää. Lisäksi seuraamista tehtiin vähän joka välissä. Tehtiin nyt vähän pidempää pätkää. Vire kesti mainiosti, kontakti pysyi ja paikkakin pysyi, joskin pentu saisi seurata mun makuun tiiviimpänä.


---


Saralle ois koepaikka viikon päästä Lempäälän tokokokeessa. Mutta mun mielestä koira ei ole vielä valmis, ois yhtä jos toista viilattavaa. Mentäneen kuitenkin yrittämään, kun ohjaaja kaipais vähän koekokemusta evl:stä. Oon jo aloittanut jännittämisen :p

torstai 3. maaliskuuta 2011

Hyppyjä, kontakteja, keppejä


Ensin suunnattiin Sporttikoirahallille. Ohjelmassa oli RINNALLE hyppytekniikkaa. Ensimmäistä kertaa set point -harjoite riman kanssa. Kokemattomuus näkyi, mutta pentu hyppäsi kuitenkin hyvällä kaarella. Sitten perussarja speed bumpein. Ekassa Rinnalla oli liikaa vauhtia ja se joutui jarruttelemaan. Siitä johtuen rytmitys ei säilynyt tasaisena. Vikassa toistossa pennulla oli jo tasainen vauhti koko suoralla. Lisäksi naksuttelin puomilla 2on2offia.


Sitten Agimestaan, SARALLEKIN hyppytekniikkaa. Rakensin perussarjan okserein (hyppyjen puutteessa ekassa vain yksi hyppyeste). Koira hyppeli hyvin minun ollessa paikoillani. Ekalla kerralla, jossa kävelin sarjan vierellä, koira kolautti. Seuraavassa ei enää. Kontakteilla keskityttiin 2on2off-asennossa pysymiseen. Ekassa koira vapautti itsensä jo kehuista, seuraavissa pysyi hetsattunakin. Nämä kun saisi siirrettyä radallekin... Otettiin vielä neljän kepin sarjalla ekan välin hakua avokulmasta tarjonnalla. Koira haki varmaan yhtä monta kertaa toiseen väliin kuin ekaankin, joten näissä riittänee töitä... Saatiin useampi oikea toisto loppuun, joten siihen oli hyvä lopettaa. Lopuksi RIN pääsi tekemään vielä muutaman kerran pussia.