tiistai 28. heinäkuuta 2020

Dot tokoilee

Kuva: Päivi Sumulehto 

DOTIN kanssa tokoiltiin la ja su. Lauantaina oli kimppatreenit. Dot teki ensin hyvin keskittyneesti  Dotiksi seuraamista, kaukoja, hyppyä sekä ruutua ja kiertoa. Sitten tehtiin liikkuroituna seuraamista ja homma hajosi. Sitä osasinkin odottaa. Dotiin ei saanut yhteyttä. Se ei istunut perusasentoon, se seisoi vaan sivulla muualle katsellen. Näissä sorrun helposti herättelemään koiraa houkuttelemalla. Se ei toimi. Toimii, kun Dotin laittaa hetkeksi sivummalle ja ottaa sitten uusiksi. Näihin nyt vaan tarvitaan toistoja ja vahvistusta kannattavasta toiminnasta. Rinnan kuplautuessa toimi kuuntelutreenit, mutta toistaiseksi ainakaan Dotin kupla ei niillä puhkei vaan homma on samaa houkuttelua. 

Sunnutaina oli kehätreenit. Oli neljä kehää, jotka toimi samanaikaisesti. Kehien välillä joutui odottamaan seuraavaan kehään pääsemistä. Pidin koiran hihnassa, sillä en tiennyt millä tuulella Dot on sellaisessa häiriössä. Doo oli hyvällä mielellä. Sitä olisi voinut pitää irtikin. Kehissä tehtiin liikkuroidusta lähinnä seuraamista. Lisäksi otettiin väliin kapulan pitoa, jääviä, kaukoja ja luoksetulo. Dot teki alkuun huonommin, mutta loppua kohden se paransi. Huippua huomata sen petraavan ajan kuluessa! Loppuun otettiin vielä paikkikset. Dot oli kahden kaveruksen välissä ja kesken paikallaanolon toinen niistä lähti toisen luokse. Vähän säikäytti, mutta Doo pysyi paikoillaan. Hyvä Doo! Edes pitkähkö nurmi ötököinen ei Dotin tekemistä haitannut.

Ehkä Doonkin kanssa voisi ihan oikeasti tokoilla, ehkä jopa tavoitteellisesti. On vähän ikävä tokoa ♡ Dotiin on löytynyt vähän lisää käyttöohjeia. Sitä on ajan kanssa alkanut jokseenkin ymmärtääkin. Paikalkaan junnaaminen ei innosta. Dotin kanssa on erilaisia haasteita, mutta motivoi, jos ja kun niihin löytyy ratkaisuja. Nyt ollaan nousuvaiheessa.

Muissa uutisissa, Dot on oppinut pari itsehillinnän temppua. Se kykenee tuomaan lelua nyt käteen asti vedestä. Ennen se sylkäsi lelun rantaan ja kääntyi rantavedessä kohti ulappaa tuijottamaan. Toinen hyvä juttu on kärpäsjahdin keskeyttäminen. Dot kykenee pelkällä käskyllä jättämään kärpäsen ja vaihtamaan toiseen huoneeseen. Pelkkä jättäminen ei vielä onnistu, mutta toiseen huoneeseen siirtyminen menee perille. Nää molemmat käytöksen tehtiin vain vahvistamalla niitä ilman sitä suurinta häiriötä.

lauantai 25. heinäkuuta 2020

Treenejä


Autottomana vepetreenejä jäi välistä, mutta nyt on paristi päästy taas! RINNA on ollut aivan liekeissä. Ekalla kerralla tehtiin renkaan ja patukoiden hakua veneestä ensin. Tässä on selkeästi vielä epäselvyyttä koiralle. Mitä pitää hakea? Sen tarvii tietää se. Vienti tehtiin minulle päin. Tässä luovutus on ollut selkeämpi minulle kuin vieraammalle ihmiselle. Ollaan haettu rutiinia näin päin ja kokeiltu toisella kerralla myös toisinkin päin. Eroa ei enää ollut, mutta kumminkaan päin koira ei kestä montaa toistoa. Ehkäpä tässäkin parempi on vähempi.

Hukkuvana olin ensin itse. Rinna hoiti homman hyvin, mutta sitä huoletti hukuinko sittenkin :p Uidessa koiran kanssa se on välillä liian hysteerinen. Tämä näkyi nytkin. Vieraammat hukkuvat on Rinnalle helpompia. Toisella kerralla hukkuva olikin vieras, helppo. 


Metsään päästiin autottomuudesta huolimatta! Rinna on jatkanut esineruutuja samalla vapaalla tyylillään. Eli se karkaa (sallitusti) itsenäisesti ruutuun noutamaan ensimmäisen esineen. Loput noudetaan perinteisillä lähetyksillä. Kerran ruudussa oli kuopassa pitkässä varvikossa esine. Rinna selväsi sen huomasi, muttei malttanut paikallistaa ennen kuin vasta tyhjennettyään ruudun muista esineistä. Saatanpa joskus laittaa vain yhden esineen ruutuun samoilla spekseillä. Seuraavan kerran kuitenkin tehtiin motiruutu. Eli Rinna sai nähdä palkkansa ennen ruutuun lähetystä. Se iski liinat kiinni heti lähiesineen haistettuaan ja toi sen heti.

Jälkeä on jatkettu itsenäisyysteemalla. Tää kokeilu on nyt saatu päätökseen. Ensin Rinna näytti ottavan vapaan jäljestämisen hyvällä, mutta treeni treeniltä homma on hajonnut. Viimeisimmällä kerralla koira säntäili minne sattuu irti ollessaan. Se ei kiinnittynyt jälkeen vaan poukkoili menemään. Liinassa koira jäljesti tuttuun tapaan, mutta liinasta irti päästyään ei. Rinnalla on hyvin paljon kokemusta liinassa jäljetyksestä. Sen tuomasta vastuksesta, tuesta. Sen puuttuessa koira ei vaan osaa. Harmiksi tämä kokeilu haittasi sitten perinteistäkin jäljestämistä. Rinna oli hyvin epävarma jäljellä. Onneksi ihan loppuun se alkoi edetä tuttuna junana. Toivottavasti tämä tästä.


DOT on päässyt myös metsätreeneihin. Haussa tehtiin viimeksi ekaa kertaa hajun hakua. Dotille on tähän mennessä käytetty apuina haamuja ja ääniä. Näihin kaipaisin vähän enempi nenää mukaan. Siksi kokeillaan nyt jokunen kertaa hajun hakua. Metsäjälki on ollut Dotille helppoa. Siitähän sillä on muilla pohjilla kokemusta. Jana vaan puuttuu ja välillä jälkeen kiinnittyminen on ollut haparoivaa. Marjastajaharhat on olkeet vaikeita. Keppimotivaatio on kuitenkin hyvä. Esineitä on myös työstetty. Se ois Dotin laji, jos pelkillä esineillä voisi kisata :D


torstai 16. heinäkuuta 2020

Hyvä ralli


Viime rallytreeneissä RINNA oli sopivassa vireessä. Se oli juuri optimi. Oltiin pyöräilty pailkalle (13 km liikutusta takana). Oli melkein rentoa olla koiran kanssa radalla. Pieni varovaisuus oli kuitenkin ilmassa. Itse en ollut rentona. Rinna keskittyi hyvin. Osasin suunnitella tekemisen ja palkkauksen viime kerran jälkeen hyvin. Nyt en vaatinut koiralta liikoja vaan tehtiin rataa sen osaamalla tavalla ja erikseen vaikeampia kohtia. 

Treenilistaa:
  • Oikean puolen paikka. Koira lähtee keulimaan vasemmalle käännyttäessä. Lisäksi pitäisi päättää haluanko koiran istuvan perusasentoon automaationa vaiko eri käskyllä. Tällä hetkellä koira tekee molempia :p 
  • Pyörähdykset molempiin suuntiin pelkällä käskyllä. Vasemmalla puolen Rin osaa pyörähtää käskyllä perusasennossa, ei vielä liikkeessä. Oikealla puolen pyörähdystä (myötäpäivään) koira ei osaa lainkaan. Mietintään myös puolta vaihtavat käännökset. Nämä haluan opettaa erillisinä pyörähdyksistä.