torstai 29. tammikuuta 2009

Tiistain ja torstain erilaisemmat treenit


 


Viime aikoina kun ollaan keskitytty lähinnä avoimen luokan liikkeisiin, niin tänään ja toissa päivänä otettiin vain ylempien luokkien liikkeitä lähiparkkiksella. Tiistain treeni meni tassu paketissa. Ei onneksi mitään vakavaa, leikkasin vaan koiraparalta kannuskynnen suoneen asti. Koska se sitten vuosi aina ulkoriekkumisten jälkeen, niin ulkoiltiin pari päivää side tassussa. Eipä tuo paketointi näyttänyt alkukankeuden jälkeen vaikuttavan tokoiluun tai mihinkään muuhunkaan.


 


Paikallaanolo istuen


Molemmilla kerroilla aloitettiin paikallaan istumisella. Istutin koiraa noin minuutin ja kävin palkkaamassa pari kertaa sen aikana. Tänään olin kahteen kertaan näkymättömissä, puolisen minuuttia parakin takana ja toisella kertaa kiersin rekan. Ei ongelmia.


 


Tunnari


Nämä tehtiin aina paikallaanolon jälkeen, jos se vaikka alentaisi niitä kierroksia...  Otettiin taas kuuden hajustamattoman kapulan rivi ja niiden väliin nameja. Riviä lähestyttiin jälleen käskyn alla rauhallisesti. Koira oli varmuuden vuoksi vielä hihnassa, ettei vaan pääse rynnimään kapuloille. Toissa päivänä kertaa Sa imuroi hienosta namit koskematta lainkaan kapuloihin, mutta tänään ehti kertaalleen ottaa viimeisen kapulan suuhunsa.


 


Lisäksi tunnarikapulaa olen piilotellut lenkeillä mm. kivikon koloihin ja lumeen painuneisiin askelmiin. Hienosti nenä on toiminut.


 


Liikkeestä istuminen


Muisteltiin sitten liikkeestä istumistakin. Alkuun Sa tarjosi pari istumista pelkällä käskyllä, mutta sitten alkoi tarjoamaan lähinnä seisomista. Palattiin sitten käsimerkkiin näissä. Kuulostaakohan mun istumisen (”Ist”) ja seisomisen (”Seis”) käskyt koiran mielestä liian samanlaisilta?


 


Ohjatut


Ohjatun alkeita tehtiin tiistaina molempiin suuntiin erikseen pallon ollessa joko suoraan sivulla tai takaviistossa. Pallon ollessa takaviistossa koira koukkasi hienosti kulman kautta. Otin ohjausta myös kahden pallon avulla, jolloin pallot oli samassa linjassa koiran kanssa.


 


Ruutu


Tiistaina aluksi Sa meni ruutuun vasemmalta puolen ja päätyi ruudun taaksekin pari kertaa. Näyttökään ei nyt toiminut, mutta pallo ruudun takalaidassa pelasti tilanteen. Sen jälkeen ruutuun meno oli suora ja jokunen hienokin ruutu saatiin aikaseksi. Lähetykset oli metristä kymmeneen. Lopuksi otettiin ruutu vielä koko liikkeenäkin vasempaan päin. Koira meni hyvin maahan ja lähti sieltä hyvin seuraamaan ”Sivulle”-käskyllä.


 


Tänään ruudut sujuikin jo paremmin, paitsi että Sa huomasi rekan kyljessä jättiläismäyräkoiran kuvan, jolle piti ihan haukkuakin. Leikittiin sitten hetki kuvan vieressä, jonka jälkeen se oli ok. En kuitenkaan viitsinyt tehdä mäyriäisen suuntaan ruutuja. Tehtiin siihen suuntaan vain yksi ruutuun kutsuminen. Muut ruudut tehtiin kahdesta vastakkaisesta suunnasta noin 15 metrin etäisyydeltä. Molemmissa suunnissa ensimmäisen kerran joko kutsuin koiran ruutuun tai ruudussa odotti lelu, sen jälkeen pelkkiä lähetyksiä. Ne oli muuten hienoja, mutta koiralla on niin paljona vauhtia, että mun käskyt on myöhässä ja koira ehtii hieman liian pitkälle. Voitas varmaan kasvattaa ruudun kokoa näihin vauhtiruutuihin. Nythän se on ollut n. 1,5 x 1,5 m. Tarkempiin ruutuihin otetaan sitten näitä pienempiä. Kertaalleen otin ruudun kokonaisena. Maahan putoaminen oli hyvä. Ensimmäistä kertaa kuljin kaavion kääntyen oikeaan ja Saran tullessa seuraamaan se kiersi mun edestä sivulle. Pitänee varmaan antaa alkuun käsiohjausta asiaan ja treenata ihan vaan sivulle tuloja eri suunnista takaakin päin.


 


Maahanmeno luoksetulon yhteydessä


Tänään aloitettiin maahanmenojen opettelu luoksetulon yhteydessä. Alkuun peruutin vauhdilla koiran ollessa edessä ja käskytin välillä maahan suullisesti. Hyvin putosi. Kokeiltiin pidemmälläkin matkalla, jolloin koiruus meni maahan, mutta vauhtia oli taas niin ettei se ollut mikään varsinainen putoaminen. Väliin sitten seisomaan pysäytyksiä ja pelkkiä suoria luoksetuloja.


 


 


Lisäksi ollaan treenattu kaukokäskyjä sisällä. Lähinnä ollaan nyt keskitytty maahan-seiso-maahan- ja seiso-istu-seiso-vaihtoihin, välillä olen sotkenut kaikkea iloisesti sekaisin. Keskittyminen on ollut liikeratojen hiontaan, joten käskytykset ja tarvittavat käsiohjaukset olen tehnyt koiran edestä. Seisomaan nousuun olen alkanut yhdistämään käsimerkkiä.


 


---


 


Temppupuolella tällä hetkellä työn alla on taaksepäin ryömimistä ts. peruuttamista makuuasennossa. Tällä hetkellä mennään ihan vielä namiohjauksella.


 


Lelujen keräämistä lelulaatikkoonkin on taas tehty. Edelleenkään mulla ei ole ollut muuta vinkkiä asiaan kuin kori keskellä lattiaa, mutta voisin tähän ottaa vaikkapa ”Kerätään”-käskyn, niin ehkä tätä voisi sitten joskus yleistää muihinkin asioihin. Olen itse nyt passivoitunut ja antanut koiran tehdä hommia. Oikeasta koriin pudotuksesta olen naksauttanut. Välillä tuo koittaa ottaa laatikosta leluja, vaikka sinnehän niitä nimenomaan tarkoitus on laittaa ;) Näihin en ole kommentoinut mitenkään.


 

sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Tottelevaisuuskoe, Purina Areena


 


Korkattiin nyt avoin luokkaa virallisestikin HAU:n järjestämissä kisoissa. Tuomarina toimi Harri Laisi.


 


1. Paikalla makaaminen   10


- Sa oli toinen laidasta. Piilopaikka oli hallin ulkopuolella ja takaisin tullessa Sa makasi vähän vinossa oveen päin. En tiedä jäikö se heti alkuunsakin vinoon vai vinoutuiko paikallamakuun aikana. Kaksi koiraa toisesta laidasta aloitti leikin, joten häiriötä ainakin oli.


2. Seuraaminen taluttimetta   9½


                      - Seuraaminen oli innokasta ja tiivistä. Koira myös näykki, josta johtuen miinukset.


3. Maahanmeno seuraaminen yhteydessä   9½


                      - Koiruus nousi istumaan vasta toisella käskyllä.


4. Luoksetulo   9


- Sa jäi hyvin paikoilleen, mutta nousi seisomaan ennen kuin annoin tulokäskyn. Lähtönurkassa oli kuulemma ollut jotain hälinää, joten en tiedä ottiko koira siitä häiriötä vaiko ennakoiko kutsua. Sa reagoi pysähtymiseen heti, mutta vauhtia oli taas niin, että pysähtyminen vei sen parisen metriä. Loppuasento oli hyvä.


5. Seisominen seuraamisen yhteydessä   10


- Sa otti pari askelta käskyn jälkeen. Häntä heilui mukavasti, kun kävelin koiraa kohden :)


6. Noutaminen   9½


- Itse nouto-osuus meni hyvin, vaikkakaan koiruus ei tällä kertaa kiertänyt kapulaa. Luovutusasento oli vino.


7. Kauko-ohjaus   10


- Asennon vaihdot sujuivat nyt hyvin! Näitä treenattiinkin tänään nakin voimalla kotona ja kisapaikalla metrin parin päästä käskyttäen. Saattoi olla, että koira nousi lopussa perusasentoon vasta toisella käskyllä, en muista…


8. Estehyppy   10


9. Kokonaisvaikutus   10


Tulos: AVO1, 194 p. + KP ja sijoitus 2/14.


Tuomarin kommenttina oli lopuksi, ettei ole aikoihin nähnyt niin säpsäkkää aussieta :D


 


Tällä kertaa ”Valmis”-käsky ei oikein toiminutkaan eli siihen lisää treeniä vaan. Lisäksi voitaisiin viedä useammin liikkeet loppuun asti ja hioa edelleen parempia perusasentoja etenkin liikkeiden lopussa.


 

lauantai 24. tammikuuta 2009

HSKP:n vapaavuoro


 


Käytiin lyhkäsesti läpi avoimen luokan liikkeet paikallaanoloa lukuun ottamatta. Tällä kertaa käytin paljolti leikkiä palkkana. Aloitettiin kuitenkin ”Valmis”-käskyllä. Sitten lyhyt suora seuraaminen, jossa oli myös juoksupätkä. Muuten hyvä, mutta pysähdyksessä koira näytti luulevan, että kyseessä on käännös ja kiilasi eteen. Sa korjasi kuitenkin itse erehdyksensä. Seuraavaksi jättöliikket. Ne meni molemmat hyvin. Kummassakaan en ottanut loppuasentoa vaan palkkasin paikoilleen.


 


Ensimmäisessä luoksetulossa kävin palkkaamassa koiran paikallaanolosta. Ensimmäisessä varsinaisessa luoksetulossa koira ei kuullut muiden haukkumiselta ekaa käskyä vaan jäi vähän epävarmana paikoilleen. Toisella käskyllä lähti sitten tulemaan vauhdikkaasti. Tähän otin pysäytyksen ja vapautin koiran taakse lentävällä lelulla. Seuraavaksi pelkkä suora luoksetulo sivulle ja loppuun vielä luoksetulo, jossa vapautin lennosta itseni taakse lentävällä lelulla. Vauhtia oli taas hyvin ja pysähtyminenkin oli hyvä. Loppuasennot jäi vaan vähän vinoiksi.


 


Kaukot näyttää olevan sellanen liike, että ne kausittain joko menee todella hyvin tai sitten huonosti. Viime aikoina kaukot on menneet hyvin, mutta nyt meni taas sitten huonommin. Jouduin useampaan istumaannousuun antamaan toisen käskyn ennen kuin koira istuutui. Maahanmenoissa sitten koiruus pyrki eteenpäin. Ei ollut tarkoitus jäädä jankkaamaan mitään, mutta kaukoja otettiin sitten loppuun vielä. Yritin keksiä syitä ja ratkaisuja ongelmiin. Maahanmenojen etenemisiin keksinkin syyn, joka löytyi taas täältä hihnan toisesta päästä. Mun käsimerkit näyttää taas siltä, että heitän jotakin taaksepäin. Pienemmillä ja maahan päin suuntautuvilla käsimerkeillä Sa ei yrittänyt edetä lainkaan. Ja ehkäpä tuota istumaannousua on nyt häirinnyt viime aikojen pelkkään käsimerkkiin opettaminen? Se on aiheuttanut ainakin pientä hämmennystä koirassa.


 


Noudot sujui hyvin. Ensimmäisen heiton jälkeen koiralle nami suuhun ja hain itse kapulan. Seuraavan koira sai jo itse noutaa. Ja jälleen Sa kiersi hienosti kapulan! Luovutusasentokin oli hyvä.


 


Hypyssä tehtiin ensin koko liike kokonaisuudessaan. Seuraavassa palkkasin istumisesta esteen toisella puolella. Loppuun vielä liike kokonaisena. Hypyt oli muuten ok, mutta loppuperusasennot oli hieman vinoja. Tehtiin sitten pari luoksetuloa suoraan sivulle. Ensimmäisessä koira tuli hypyn kautta. Nyt olikin sitten molemmissa hyvät perusasennot.


 

Viikon tokot


 


Sunnuntaina oltiin Purina Areenalla seuraamassa agilitykisoja. Siinä samalla hieman tokoteltiinkin. Hyvin oli häiriöitä: oli ihmisiä ja koiria sekä tilanahtautta. Lähinnä keskityttiin sitten katsekontaktin pitoon. Sa tarjosi hyvin oma-alotteisesti katsekontakteja, palkkasin niistä satunnaisesti sekä kehuin että namein. Sa tuntuu nyt ymmärtävän myös uuden katsekontaktikäskynkin (”Valmis”).


 


Otin kaksi lyhyttä paikallaanoloakin. Ensimmäisessä jäin lähelle ja heittelin välillä koiralle nameja. Toisessa hävisinkin ihmisvilinään. Molemmat oli hyviä.


 


Pieniä seuruupätkiäkin otettiin sekä liikkeestä seisomisia. Seuraamisissa kontakti hävisi pari kertaa ja koira jäi ihan jälkeenkin, mutta häiriöiden määrään nähden todella kivasti koira keskittyi.


 


---


 


Viikon aikana ollaan tehty pieniä tokoiluja sekä sisällä että ulkosalla:


 


Kaukot


Kaukoissa ollaan keskitytty lähinnä avon kaukoihin. Niissä olen käyttänyt satunnaista palkkaamista; välillä koiran ei tarvitse tehdä mitään saadakseen palkan, välillä taas vedetään useampi vaihto putkeen. Palkka on odottanut koiran takana, olen heittänyt sen koiran taakse tai sitten vienyt koiralle. Välillä kaukoihin olen lisännyt myös seisomisen. Se sujuu jo kauempaakin käskyttäessä sekä maasta että istumasta. Seisomasta maahan- tai istumaanmeno vaatii kuitenkin vielä käsiohjauksen. Käsimerkkiä en ole vielä ottanut seisomiseen mukaan. Pelkällä käsimerkillä Sa menee maahan, mutta istuminen pelkällä käsimerkillä aiheuttaa hämmennystä. Siihen siis treeniä. Mutta mutten kaukot on kaikin puolin menneet hyvin.


 


Seuraaminen


Seuraamisessa ollaan tehty lähinnä viettiseuraamista eli olen palkannut koiraa patukalla. Välillä ollaan tehty lyhyempiä pätkiä, välillä pidempiä. Välillä sitten ihan vain käsky ja heti palkkaus ilman, että otetaan askeltakaan seuraamista. Kierrokset on välillä nousseet liikaa ja koira on vähän näykkinytkin, mutten ole puuttunut nyt siihen. Täyskäännökset vasempaan sivulla on alkaneet luonnistumaan. Pystyn jo kääntymään hieman vauhdikkaammin koiran pysyessä vasemmalla sivulla eikä se yritäkään kiertää takaa. Välillä olen yhdistänyt seuraamiseen joko maahanmenon tai seisomisen. Näissä on ollut hillitympi palkka, jotta koiruudella säilyisi korvat tallella.


 


Tunnari


Käpytynnariin olen ottanut nyt saman käskysanan kuin varsinaiseen tunnariinkin. Nenätreeniä ollaan tehty myös hajustamattomin kapuloin: kuusi kapulaa riviin ja namit kapuloiden väleihin. Tätä riviä ollaan lähestytty sitten hihnassa rivin vasemmalta puolen. Lähestymispuoleksi valitsin vasemman puolen, sillä Sa kiertää myös noutokapulan vasemmalta (loogisempaa?). Hihnalla on myös hyvä estää se älytön rynniminen kapuloille. Ensimmäisellä kerralla Sara ehti ottaa kaksi ensimmäistä kapulaa suuhunsa ennen kuin tajusi namit kapuloiden välissä. Seuraavalla kerralla menikin jo paremmin.


 


Lisäksi olen piilotellut tunnaria lenkillä. Välillä koira kapulan löydettyään on haistanut hyvän hajun ja kapula putoaa suusta siinä haistellessa. Kun haju on haisteltu Sa ottaa jälleen kapulan suuhunsa ja tuo sen… Kapulaa on myös kiva pureskella eli pitotreeniä kaivataan lisää.


 


Ohjatut


Ohjattua noutoa ollaan treenattu pallojen avulla molempiin suuntiin. Käskytykset olen tehnyt joko koiran ihan edestä tai pari metriä taaempana. Kauempaa käskyttäessä koira tekee loivan kaarron eteenpäin. Mutta muuten Saralla on todella vahva sivuun lähtö ja vaikka pallo olisikin takaviistossa, niin silti koiruus vetää ensin sivulle ja sitten vasta taakse. Hyvä homma. Itselleni muistutuksena kiinnittää huomiota siihen, ettei ylimääräisiä vartaloapuja tule.


 


Nouto


Noudossa on nähty yhä useammin kapulan kiertäminen! Ehkä tästä tulee tapa :) Uusi luovutusasentokin löytyy nyt vaivatta, minun ei ole tarvinnut antaa enää minkäänlaista vinkkiä asiaan.


 


Luoksetulot


Ollaan tehty paljon pelkkiä läpijuoksuja, joissa useimmissa olen vapauttanut koiran vauhdista. Jokunen pysäytys sitten välillä väliin. Koiralla on niin paljon vauhtia, että pysähtymiset ei ole mitään teräviä. Mun makuun on enemmän nämä vauhdikkaat luoksetulot, joten pysähdyksen terävyys saa nyt sitten kärsiä. Katsellaan myöhemmin josko sitä korjailisi.


 

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Koiran hierontaa


Osallistuimme Suomen Bostonien järjestämään koiran hierontailtaan. Sara oli ainoa ei-bostonilainen ja sen kyllä muut koirat ilmoittivat jo heti alkuunsa. Hieronnan saloihin meitä opasti eläinfysioterapeutti Hanne Kalliomäki. Ensin oli teoriaa ihmisille, mikä oli Saran mielestä tylsää. Se olisi halunnut tutkia paikkoja ja tutustua muihin koiriin. Sa kuitenkin näennäisesti rauhottui makaamaan, mutta katse seurasi koko ajan tapahtumia. Sitten päästiin opettelemaan hierontaotteita ja venytyksiä. Sara lähinnä makoili selällään (mikä vaikeutti selkäpuolen hierontaa :D), mutta aina muiden tullessa lähelle terästäytyi ja häntä alkoi heilumaan vimmatusti. Ei löytynyt aristavia kohtia, lihasjumeja ja koiran venyvyyskin oli hyvä :)


Sain tehtyä kaksi lyhkästä paikallaanmakuutakin, joissa molemmissa olin piilossa. Ensimmäisellä kävin hakemassa juotavaa ja toisella vessassa. Toisessa makuussa olikin erilaista häiriötä, kun pyötiä ja tuoleja siirreltiin.

lauantai 17. tammikuuta 2009

HSKP:n tokotreenit


Aloitettiin seuraamisella lelujen välistä pujotellen. Jouduin antamaan pari kertaa seuraamiskäskyn uudestaan, muuten ok. Sen jälkeen suora luoksetulo lelurivistön vierestä. Oma patukka veti Sarpsan leluriviin, mutta kertakielto riitti ja koira tuli sivulle.


Seuraavaksi otettiin ohjatun noudon alkeita. Eli koira eteen seisomaan merkin kohdalle, josta käsky ("Vasen") ja käsimerkki palloon päin. Tällä kertaa otettiin vaan pari kertaa ohjaajasta oikeaan suuntaan. Saralla on vahva suoraan sivulle lähtö. Siitä on hyvä jatkaa.


Tunnariakin kokeiltiin. Omanhajuinen tunnarikapula laitettiin noin puolen metrin päähän vääränhajuisten kasasta. Se oli Saralle liian vaikea. Sa ei käyttänyt lainkaan nenäänsä vaan meni suoraan katseen perusteella sinne missä kapuloita oli enemmän ja otti ensimmäisen suuhunsa.


Lopuksi vielä paikallaanmakuu ryhmässä (9 koiraa). Saran sijainti oli tällä kertaa keskivaiheilla. Sa meni vasta toisella käskyllä maahan. Olin piilossa parisen minuuttia. Viereinen koira nousi pari kertaa ja otti askeleitakin. Sa oli kuulemma kuitenkin ollut ihan nätisti, mitä nyt oikea etutassun oli taittanut taas kaksinkerroin loppuvaiheessa (ilmeisesti siinä vaiheessa, kun ovi kävi).


Omaa vuoroa odotellessa tehtiin askeleita eteen, taakse ja sivuille. Liikkeestä seisomista otettiin sekä patukkaleikin keskellä että seuraten. Seuraamisessa koira jäi hyvin seisomaan ja pysyikin siinä hyvin, mutta leikkiessä se tarjosi ensin maahanmenoa ja istumista ennen kuin seisminen taas muistui mieleen. Patukka nostattaa varmaan liikaa kierroksia tätä varten. Lisäksi otettiin tunnarin pitoa.


Treeneissä oli hyvä haukkuhäiriö. Sa ei tällä kertaa välittänyt juurikaan muiden haukkumisesta, hyvä niin.


---


Kotona koiruus sai loput iltaruoastaan tunnarikapulatreenillä. Otettiin ihan vaan sitä siistiä otetta. Sa sai kapulan kädestä ja jonkin kerran se sai noukkia sitä myös lattialta. Naksautin näteistä otteista, mutta ei kyllä toiste naksutella tunnarin kanssa, sillä se nostattaa aivan liikaa kierroksia.

perjantai 16. tammikuuta 2009

Aussietreenit


Tokoiltiin jälleen Sirkuskentällä puolenkymmenen aussien kanssa pienessä pakkassäässä.


Aloitettiin noudoilla. Kapulaa heitin noin metristä kymmeneen metriin. Ensimmäisen noudon hain itse ja palkkasin koiraa paikallaanolosta. Noudot meni muuten hyvin, mutta kertaalleen Sa varasti lähdössä. Käskin koiran takaisin ja kävin itse hakemassa kapulan. Seuraavalta ei sitten enää varastanut. Uusi luovutusasento sivulla löytyi hyvin eikä koiraa tarvinnut kertaakaan avustusta tässä :) Sitähän onkin nyt sisällä treenailtu.


Seuraavaksi paikallaanolo ryhmässä. Sara oli reunimmaisena. Alkuun tehtiin paikallaanmakuu. Olin noin minuutin piilossa. Koirien ollessa paikalla kuului vielä ilotulitteiden paukettakin, mutta se ei näyttänyt häiritsevän Sarpsaa. Seuraavaksi vuorossa oli paikallaanistuminen. Huomasi kyllä etten ole aikoihin istuttanut koiraa paikallaan... Pari ekaa kertaa Sa meni maahan heti, kun käänsin selkäni. Palautin koiran takaisin istumaan molemmilla kerroilla ja sen jälkeen se pysyikin jo oikeassa asennossa. Jäin näkösälle viitisen metrin päähän ja kävin palkkaamassa koiraa vähän väliä.


Sitten kisanomaisena treeninä ketjutin muutamat liikkeet, enkä vapauttanut koiraa liikeiden välissä. Liikkeiden välillä palkaksi vain kehuja ja hillittyjä rapsutuksia. Aloitettiin jättöliikkeillä. Tein ne idarimaisesti. Eli ensimmäiselle sivulle koira maahan ja itse kiersin neliön. Otin koiran perusasentoon ja jatkettiin. Vastakkaisella sivulla sitten seisominen. Sa liikehti vähän minun kiertäessä neliötä, muuten ok. Otin koiran jälleen perusasentoon, josta jatkettiin sitten seuraamista edelleen kiertäen neliötä. Parin sivun jälkeen pysähdys ja liikkeelle lähdön jälkeen täyskäännös oikeaan ja neliö oikeaan kääntyen. Seuraamisissa kontakti oli hyvä ja käännöksetkin suht hyviä, mitä nyt itse otin epämääräisiä sivuaskeleita vasemmalle kääntyessä...


Seuraamisen jälkeen sirryttiin hieman toiseen kohtaan ja jatkettiin luoksetulolla pysäytyksellä. Vauhtia oli taas niin, että pysähtyminenkin vei jonkun metrin, mutta muuten ok. Lopuksi vielä yksi nouto noin kymmenestä metristä ja sen jälkeen superpalkaksi juustoa ja narupalloilua.


Riehumisen lomassa otettiin suoria luoksetuloja, joissa vapautin koiran lennosta. Riekkumisen jälkeen otettiin sitten vielä avon kaukoja juustopalkalla. Ennakoinnit on saatu pois ja istumiset oli hyviä, mutta maahanmenot sitä vastoin ei. Muutaman kerran Sa tarjosi maahanmenoa etenemisen kanssa. Takapalkka korjasi ongelman, eli ehkä juusto oli liian vetävää?


Loppuun vielä otettiin ruutua vierailla merkeillä (kukkapurkkeja). Lähetin Sarpsaa ruutuun pari kertaa jo aiemmin muiden liikkeiden välillä eri sivuilta noin kymmenestä metristä ja silloin Sa etsi hienosti ruudun ilman näyttöä. Kertaalleen käskin koiran myös menemään ruudussa maahan. Nyt sitten Sa ei tuntunut löytävän ruutua ei sitten millään, se vain haahuili siellä päin. Näyttöruutukaan ei kymmenestä metristä toiminut, mutta viidestä metristä näytön jälkeen Sa juoksi ruutuun, josta sitten kunnon palkkaus ja siihen lopetettiin. Ehkä ruutu oli nyt niin vaikea, kun tehtiin eri sivulta kuin aiemmat ruutuset oli?


---


Kotona sisällä otettiin vielä naksutellen kosketusalustaa. Vaikeutin vähän laittamalla alustan eri kohtaan kuin eilen ja itse vaihtelin seisomapaikkaa alustaan nähden. Sa näyttää luonnostaan laittavan useimmiten vasemman tassun alustaan ekana, joten vaihdetaan sitten vaatimus siihen. Toistaseksi kuitenkin ei vielä sen kummempaa vaatimusta ole kuin se, että edes jompi kumpi etutassuista on alustalla. Käskysanaa en varmaankaan tähän ota.


Sitten vielä tunnaria. Sitä ei ollakaan hetkeen tehty, paitsi kävyillä metsälenkeillä. Metsäkävyt Sa löytää hyvin nenänsä avulla myös häiriökäpyjen keskeltä :) Sen kun saisi siirrettyä tunnariinkin. Tunnari aloitetaan nyt alusta. Käskysana menee vaihtoon, sillä totesin "Oma"-käskyn olevan aivan liian lähellä arkikäytössä olevaa "Ota"-käskyä... Sa siis ottaa tuolla käskyllä suuhunsa välillä kapulan, välillä lähimmän esineen. Mutta ihmekös tuo, onhan ne aivan samanlaisia sanoja. Uuden käskysanan ("Kapu") opettelun lisäksi keskitytään nyt nätimpään otteeseen kapulasta ("sikariotteet" karsitaan pois).

torstai 15. tammikuuta 2009

Kosketusalustasta


Olen käyttänyt naksua lähinnä oikea-aikaiseen palkkaukseen, eikä Saran ole tarvinnut käyttää oma-aloitteisuutta siihen mitä haetaan. Lisäksi naksua käytin aikoinaan paljonkin katsekontaktin opettamisessa. Näillä eväillä saatiin koira, joka tuijottaa vaan herkeämättä silmiin, kun otan naksun ja namit hollille.


Aluksi ajattelin opettaa kosketusalustaan pelkästään naksulla, mutta yllämainitusta ongelmasta johtuen mulla ei riittänyt kärsivällisyys ja otin namilla houkuttelun apuun. Tälläkään tavalla ei kosketusalustan idea tuntunut aukeavan. Sa keskittyi vaan liikaa niihin nameisin, ei siihen mistä niitä sai.


Pidettiin tässä sitten hieman taukoa alustan opettelusta. Tänään sitten kaivoin alustan jälleen esille ja menin sohvalle koiran ulottumiin istumaan naksun ja namien kanssa. Välillä kävin hypistelemässä kosketusalustaa ja jossain vaiheessa sitten Saran katsekontakti alkoi välillä rakoilemaan ja katse harhautui kosketusalustaankin päin. Naks ja nami. Palkkanameja heitin välillä alustaan päin ja näin Sa joutui välillä alustan luokse, josta taas naksautin. Päivän saldona on nyt sitten Sarps, joka koskettaa alustaa etutassuillaan :) Hienosäätöä vielä vaaditaan, kun haluan, että oikea tassu on alustassa, vasemmalla ei niin väliä. Tällä hetkellä kuitenkin riittää, että edes jompi kumpi on alustalla.

maanantai 12. tammikuuta 2009

Treeniä aussieseurassa


Tokoiltiin Sirkuskentällä kymmenisen aussien kanssa. Alkuun otettiin paikallaanmakuuta yhdessä. Sara oli ensimmäisessä pätkässä toisena laidasta ja seuraavassa jossain keskemmällä. Aluksi menin autojen taakse piiloon minuutiksi, jonka jälkeen kävin palkkaamassa koiran ja menin uudestaan piiloon pariksi minuutiksi. Seuraavassa makuussa olin piilossa ollut juuri kolme minuuttia, kun Sa nousi istumaan. Kävin palauttamassa koiran maahan ja jäin jäkösälle. Välillä kävin palkkaamassa koiraa ja piipahdin piilossakin. Välillä piilosta vilkuillessa Sa näytti lähinnä tuijottavan autoihin päin. Hyvin siis lukuunottamatta tuota istumaannousua.

Noutoon kehitettiin sitten ongelma, johon on onneksi jo ratkaisu. Alkuun teetin noutoa metrin päästä ja joka kerta Sa kiersi kapulan. Sitten otin noutoja vajaan kymmenen metrin mittaisina. Saralla oli intoa; kapulan perään se juoksi laukaten ja tuli myös vauhdilla ja sitten se hyppäsi päin... Noudot siis päättyi joko päin hyppyyn tai sitten perusasentoon tuloon. Sarahan on nyt viime aikoina jostain syystä tarjonnut luovutusasennoksi parusasentoa. No mutta tulkoot sitten sivulle. Jääpähän päin hypyt pois. Sivulle luovutuksia otin useamman ja niihin kädellä ohjauksen. Pitää vaan päästä sitten käsiohjauksesta eroon, mutta en usko sen tuottavan ongelmaa. Näihin pitkiin noutoihin saatiin muuten useampikin kapulan kierto! Niistä vapautin vauhdista.

Välillä otin liikkeestä maahanmenoja ja seisomisia. Muuten ok, mutta kun aloin keskustelemaan kesken liikkeen, niin tottakai Sara kääntyi minuun päin. Oma moka.

Luoksetulossa Sa teki nytkähdysliikkeen ennen kuin annoin käskyä. Kävin siis palkkaamassa pelkästä paikallaolosta. Sitten otin luoksetulon pysäytyksellä. Se oli hieno :) Perään sitten muutama läpijuoksu. Pikkasen näkyy olevan Saralla taas hukassa eteentulo, mutta eipä tuolla ole väliä (käsketään sitten vaan sivulle, niin hyvin menee).

Seuraaminen otettiin muutamassa pätkässä Paulan toimiessa liikkeenohjaajana. Kaikissa pätkissä keskityttiin käännöksiin. Ensimmäisessä Sa otti häiriötä jonkin verran edessä haukkivista koirista, mutta kontakti parani selän niille käännettyä. Oikeelle kääntymiset meni tällä kertaa ihan hyvin, vasemmalle sitä vastoin mättää. Vaikka oikealle toimiikin nyt lyhyet askeleet käännöksessä, niin vasemmalle ne aiheuttaa koiran seilaamista edestakaisin, kun se koittaa pitää paikkansa. Vasemmalle siis pidemmin askelein.

Loppuun vielä tehtiin kaukoina istu-seiso-istu- ja maahan-seiso-maahan-vaihtoja. Alkuun ohjasin namilla, mutta sitten seisomaannousut noin metrin päästä sanallisesti (pitäsi keksiä käsimerkki!) ja ne menikin ilman ylimääräisiä askeleita :)

sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Aamun tokot


Paikkana oli rapainen ja paikoin jäinen lähiparkkis ja ohjelmassa oli ongelmallisimmat liikkeet.

Aloitettiin avoimen kaukoilla, lähinnä istumaannousuja. Ensin koiran edestä namikädellä ohjaten liikeratoja. Sitten koiran edestä pelkästään käsimerkillä ja sama kauempaa. Hyvin Sa tajusi idean, kun merkkasin nousut naksulla. Lisää treeniä vaan, niin tulee lisää varmuutta. Välillä annoin koiran vaan istua ja kävin palkkaamassa siitä ja siirryin taas kauemmaksi. Kaukoja tehtiin nyt kolmessa erässä ja välissä narupalloteltiin. Kertaalleen jouduin antamaan toisen käskyn, mutta muuten meni aika nappiin. Puolittaisia asentoja Sa ei juurikaan tarjonnut eikä maahanmenoja ennakoinut.

Seuraavaksi seuraamista hitaalla tahdilla. Siihen kuului käännöksiä kumpaankin suuntaan ja täyskäännös vasempaan. Tää oli ok, vaikka hitaasti olenkin seuruuttanut lähinnä vain suoria pätkiä. Laitoin koiran odottamaan ja kävin itsekseni läpi käännöksiä normaalissa vauhdissa. Ennen käännöstä teen lyhyempiä askeleita, jotta koira ymmärtäisi olla skarpimpana. Itse käännökset kuitenkin harppaan suurella askeleella vauhdikkaasti. Nyt siis itselle muistettavaksi tehdä myös käännökset pienemmillä askeleilla! Sara oli siis tämän ajan odottamassa kentän laidalla "Odota"-käskyllä, jota käytän myös jättökäskynä luoksetuloissa. Nyt kuljin koiran ohi muutaman metrin päästä ja käskytin "Sivulle", joka siis on luoksetuloissa käskynä. Tulihan se sieltä seuraamaan :) Kuten siis arvelinkin tämä käsky toimii asiayhteyksien takia paremmiin kuin pelkkä "Seuraa". Tehtiin tämä ja seuraaminen kahteen kertaan. Hyvin meni. Tarpeen on kuitenkin saada paljon häiriötreeniä seuraamiseen etenkin hallioloissa.

Loppuun vielä maahanmenoja ja seisomisia sekaisin leikin yhteydessä. Ensimmäinen oli maahanmeno ja sitä seuraavat kaksi seisomista Sa tarjosikin sitten maahanmenoja. Sen jälkeen muistui seisominenkin mieleen. Loppua kohden maahanmenot tahtoi jäädä puolittaisiksi. Vaihdoin siis maahanmenoissa etutassujen väliin heitettävään namipalkkaan, joka korjasikin ongelman.

lauantai 10. tammikuuta 2009

HSKP:n tokotreenit


Tällä kertaa aloitettiiin hypyllä. Saran avoimen luokan hyppysuoritus oli hyvä, joskin koira jää esteen toiselle puolen hyvin lähelle estettä, mutta ei sillä näyttänyt olevan kuitenkaan ongelmia takaisinhypyssä. Seuraavaksi hyppyä noudon kanssa. Ensin jätin sekä koiran että kapulan toiselle puolen estettä ja käsin noutamaan. Muuten hyvä, mutta Sa koitti tulla kapulan kanssa sivulle, meillähän luovutusasento on edessä. Sitten vielä hyppynouto kokonaisena liikkeenä, tosin vapautin vauhdista. Tämä oli hyvä.

Sitten kolmen koirakon voimin paikallaanmakuuta ja avoimen kaukokäskyjä niin, että reunimmaiset suoritti paikallaanmakuuta ja keskimmäinen teki kaukoja. Sa pysyi paikallaanmakuussa hyvin, mutta kaukoissa se on alkanut ennakoimaan maahanmenoa. Se siis menee itsenäisesti maahan ja ennakoinnista johtuen myös istumiset tahtoo olla puolittaisia... Otettiin vielä kolmen voimin maahanmenoja ja sivulle nousuja järjestyksessä elv:n tyyliin. Sarps ei ottanut häiriötä muiden käskytyksistä.

Seuraavaksi paikallaanmakuu koko ryhmän kanssa. Sa oli jossain keskellä päin. Poistuin hallista noin kolmeksi minuutiksi. Muuten kuulemma ok, mutta muiden palkatessa koiria oli käännellyt päätään ja seurannut katseellaan. Maahanmenot ja sivulle nousut otettiin tässäkin vuorotellen. Sa meni maahan omalla käskyllään, mutta nousi viereistä koiraa käskytettäessä. Lisää siis häiriökäskyjä.

Seuraaminen, luoksetulo ja ruutu tehtiin Pirkon ohjaamina. Ensimmäisenä seuraaminen, joka suoraan sanoen meni huonosti. Sara jätätti. Se otti jonkin verran häiriöitä lähellä suoritetusta noudosta, mutta suurimpana syynä huonoon seuraamiseen naputtelee täällä tätä blogia... Eli siis pitäsi opetella ottamaan se koirakin huomioon käännöksissä. Käännökset teen siis liian nopeasti eikä koira pysy mukana.

Seuraavaksi tehtiin suora luoksetulo. Ei valittamista tässä, koira vielä itse korjasi vinon perusasennon.

Ruutu otettiin ilman näyttöä muutaman metrin päästä. Ainoastaan vihjeenä "Missä ruutu?" -kysymys. Ja menihän se. Tosin ruudun laitaan, josta annoin uuden käskyn ja käsimerkin. Sa korjasi hienosti keskelle ruutua! Ruutu oli isompi kuin millä ollaan aiemmin harjoiteltu, joten ehkäpä reunaan jäänti johtui siitä? Seuraavaksi laitoin koiran maahan ruutuun ja otettiin loppuosa ruudusta eli kävely ruutuun päin ja poispäin ja koiran kutsuminen seuraamaan. Eipä lähtenyt ennen kuin taputin reittä kädellä. Tää nyt olikin ihan uusi juttu; seuraamiskäskyä en ole antanut ennen kauempaa eikä maasta ole koiraa juurikaan kutsuttu liikkeelle. Lisäksi tähän varmaan olisi parempana käskynä "Sivulle".

Lopuksi otin vielä takapäätreeniä. Mentiin ympyrää sivusuuntaan oikealle ja otettiin taaksepäin askeleita. Perusasentotreeni on tuottanut tulosta, sillä Sarps tarjosi koko treenien ajan hienoja perusasentoja ihan omatoimisesti :)

---

Kotona otettiin vielä kaukoja iltaruoan voimin. Otettiin pelkästään maasta istumisia. Pariin kertaa Sa ei reagoinut ekalla käskyllä ja pari kertaa tarjosi puolikasta istumista. Lopulta kuitenkin saatiin yksi hieno istumaannousu, josta vapautin takapalkalle. Kaukoihin on nyt kyllä aloitettava tehotreeniä, ennakoinnit pois ja käskyt varmemmiksi (toimiviksi myös pelkällä käsimerkillä).

tiistai 6. tammikuuta 2009

Paluu arkeen


Tokoiltiin Sirkuskentällä Terhin ja Pirjon sekä koirien kanssa. Suunnitelmia ei ollut, joten kaikki meni kuta kuinkin improvisoiden enkä muista treenausjärjestystä.


Aluksi kuitenkin seuraamista patukka kaunalossa. Tehtiin lähinnä 90:n ja 180:n asteen käännöksiä vesemmalle. Patukkapalkkaus aina hyvistä. Patukka kainalossa Sa ei näykkinyt eikä äännellyt. Taisi se ylimääräinen tarmo mennä patukan tuijottamiseen. Otettiin sitten pelkkää perusasentotreeniä. Pitäisi useammin muistella oikeaa perusasentoa. Sa nimittäin on alkanut tarjota kamalia perusasentoja, joissa se on liian edessä ja vielä vinossakin... Askeleita otettiin taaksepäin ja molempiin suuntiin. Muuten hyvä alku, mutta mä en osaa kävellä vasemmalle. Pelkään tallaavani koiran päälle ja suunta onkin sitten takaviistoon... Pitänee ottaa nämä hyvin hitaasti. Sitten vielä seuraamispätkä Terhin toimiessa liikkeenohjaanaja. Pätkässä oli käännöksiä oikeaan ja vasempaan, täyskäännöksiä oikeaan, pysähdyksiä ja juoksupätkiä. Tämä lähinnä itselle treeniksi. Tälläkään kertaa Sa ei näykkinyt; syy siihen lienee takin alla piilossa ollut patukka.


Pitkästä aikaa otettiin myös noutoa. Välillä Sa sai tuoda kapulan eteen ja välillä vapautin vauhdista itseni taakse lentävällä lelulla. Edelleen Sa kiertää kapulan sen ollessa lähellä, mutta kauempaa noutaessa kiertämiset harvenee. Se ei kyllä tälläkään kertaa aiheuttanut ongelmia.


Ruutua tehtiin tällä kertaa Terhin tötsillä. Lähetyksiä tein eri suunnista ja eri matkoilta (n. 5-20 m). Muuten ok, mutta paristakymmenestä metristä Sa ei osaa etsiä vielä ruutua. Pidempiin matkoihin tehtiin sitten treeniä ruudun takalaitaan laitetun pallon avulla.


Lopuksi vielä paikallaanmakuu, jossa Sara oli reunimmaisena. Kävelin kentän toiseen laitaan (20-30 m). Sara pysyi nätisti makuuasennossa välimatkasta huolimatta, mutta kun olin tulossa takaisin ja Terhi vapautti Davyn, niin Sarps lähti myös. Laitoin Saran takaisin ja Terhi hoki "Vapaa"-käskyä. Ei lähtenyt kertaakaan.

lauantai 3. tammikuuta 2009

Pikkutokoja








Aamuruokaa koira ansaitsi treenaten. Sisällä peilin edessä tehtiin askelsiirtymiä ja paikoillaankäännöksiä. Pikkasen koira taas ennakoi liikkeellelähtöjä, joten käskytin ja liikkeelle lähdettiin vasta, kun koira oli paikoillaan tai palkkasin sen pelkästä paikallaanpysymisestä sivulla. Askeleista vasempaan palkkasin oikeasta kädestä ja ne sujui siististi. Oikeaan päinkään tai taakse ei ollut ongelmaa. Askeleita ottaessa eteenpäin Saran perusasento saattaa jäädä liian eteen. Tähänkin puututtiin tänään. Käännökset vasempaan sujuu hyvin, Sa ottaa hyvän perusasennon niiden jälkeen. Oikeaan takkuaa edelleen. Jos asento ei ole liian edessä, niin se on vinossa. Näitä tehtiin nyt ihan imuttamalla. Välillä levitin lattialle nappuloita lattialle ja treenattiin niiden päältä kävellen. Hyvin koira keskittyi tekemiseen ja kiinnostui nappuloista vasta luvan saatuaan.


Tehtiin myös toki kaukoja. Paras tapa palkata tuntuu olevan namien heittäminen koiran taakse. Takapalkkaa käyttäessä koira kun keskittyy liikaa siihen takana odottavan palkkaan. S-i-vaihdossa palataan nyt takaisin alkeisiin. Se vaihto on niin epävarma kauempaa käskettäessä. Satunnaisesti tulee teknisesti oikeaa liikerataa, useimmiten kuitenkin koira liikkuu.


Iltapäivällä treenattiin ekaa kertaa Tuomelan koululla. Otettiin pitkästä aikaa ohjattua noutoa. Ensin pelkkää vasemman kapulan noutoa. Ekoissa kapula oli suorassa linjassa koiran kanssa, sitten takaviistossa. Myöhemmin sama homma oikeaan suuntaan. Aika siistiä, paitsi luovutusasennot oli vinoja. En viittinyt niitä koko ajan korjailla, joten vapautin pääasiassa koiraa vauhdista. Ruutuun juoksutin koiraa kolmelta eri suunnalta. Alustaa ei ollut, vaan keskityttiin siihen oikea-aikaiseen käskytykseen. Ei se niin vaikeaa ollutkaan alkukankeuden jälkeen, mutta vaatinee vielä lisää harjoitusta. Valmistava osuus on typistetty niskaan koskemiseen ja "Missä ruutu?" -kysymykseen. Tunnarikapulat asettelin ympyrään pylvään ympärille. Koiran työskentely oli muuten kaunista katseltavaa, mutta kapulaa piti vähän pureskella tuodessa. Otettiin sitten vielä kapulan pitoja.


Lisäksi otettin pieniä seuruupätkiä oikella kädellä takaa palkaten, jäävistä seisominen ja istuminen sekä niihin liitetyt idarikävelyt. Molemmat jäävät Sa teki niinkuin pitikin ja piti tassunsa hyvin paikoillaan idarikävelyiden ajan. Kotona keskityttiin vielä kapulan luovutuksiin. Ei tässä ollutkaan mitään ongelmaa, kun palkkana oli nameja (ulkona palkkasin pallolla).

Palkkaamattomuustreeniä


Tehtiin pitkästä aikaa kisanomaista treeniä. Liikkeinä ensin seuraaminen, sitten avoimen luokan liikkeestä maahanmeno, luoksetulo, liikkeestä seisominen ja kaukokäskyt. Paikkana Lohtajan koulun piha ja pakkasasteita 15, pientä lumisadetta.

Seuraamiskaavio oli neliön kolme sivua ja takaisin. Eli liikkeelle lähtö - käännös oikeaan - käännös oikeaan - pysähdys - liikkeelle - täyskäännös oikeaan - pysähdys - liikkeelle - käännös vasempaan - hidasta - käyntiin - käännös vasempaan - juoksuun - käyntiin - pysähdys - täyskäännös oikealle - pysähdys. Saralla oli taas intoa vähän liikaakin. Seuraaminen kun on kivaa ja sitä ei ole tehty hetkeen. Liika into sitten purkautui näykkimisenä, joka kiellon jälkeen väheni. Mutta kun energiaa ei voinut purkaa näykkimällä, niin kuvioihin tuli pientä marmatusta, etenkin käännöksissä. Näistä huolimatta olen tyytyväinen Saran suoritukseen.

Liikkeestä maahanmeno, luoksetulo ja liikkeestä seisominen meni hyvin. Luoksetulossa oli vaan niin paljon vauhtia, että pysähtyminen vei pari metriä ;) Koira kuitenkin reagoi pysäytyskäskyyn heti.

Kaukokäskyissä tehtiin ainoastaan ensimmäinen istuminen. Sen jälkeen palkkaus leikkeleellä ja pallolla leikkimistä. Sitten avokaukoja leikkeleellä ohjaten ja käskytyksiä parin metrin päästä ja vapautus takapalkalle. Ei etenemisyrityksiä tällä kertaa.

Lopuksi vielä muutama ruutu. Ensin kävin itse ruudussa ja koiralle kysymys "Missä ruutu?" ja lähetys viiden metrin päästä. Palkaksi lensi pallo ruudun taakse. Seuraavaksi sama homma ilman näyttöä ja sitten vielä kymmenisen metrin päästä. Kaikki suoritukset oli suoraan sanoen loistavia! Loppuksi vielä jätin pallon ruudun takalaitaan ja lähetys n. 15 metrin päästä. En ehtinyt pysäyttää ennen kuin Saralla oli pallo suussa, mutta onko tuolla nyt väliä?

perjantai 2. tammikuuta 2009

Lomallakin tapahtui








Joulureissuun lähtiessä juna oli myöhässä ja Sa alkoi tylsistymään. Se tarjoili katsekontakteja ja sivulletuloja. Palkaksi se sai niistä repiä hihnaa ja tapporavistaa lapasta. Saran mielestä Helsingin rautatieaseman tungoksessa oli just hyvä leikkiä :D


Muuten lomalla lomailtiin eikä treenitty juuri lainkaan. Vähän kuitenkin:



  • Hinkattiin kaukoja. Kaukoissa s-m- ja s-i-vaihdot tuntui olevan välillä hukassa. Niiden lisäksi panostettiin ennakoimattomuuteen, sillä Sa tarjoaa liiankin helposti uutta asentoa. Eipä ole ihme, sillä olenhan koiraa palkannut omatoimisesta asennon vaihosta, mikäli se menee teknisesti oikein. Nyt pitää lopettaa. Hiottiin vähän myös suoraa maahanmenoa sivulla. Sara kun usein menee hieman vinoon.

  • Kävyillä tehtiin ympyrätunnareita, joiden tarkoituksena oli vahvistaa ringin ulkoakiertoa. Kävyt oli vaan vähän huonoja, sillä ne pyörii paikoiltaan niin helposti. Lisäksi niitä oli Sarpsan mielestä kiva pureskella :S

  • Usutin koiraa kiertämään puita ja kentällä maaleja lumihangessa. Hyvää lihastreeniä :) Hyvin se muuten lähtee kiertoihin parista kymmenestäkin metristä kohti tuntemattomaa kierrettävää. Väliin otin jonkin kerran pysäytykset. Kertaalleen Sa ennakoi maahanmenoa. Ennakointia näissä se ei olekaan ennen tehnyt, joten nyt tarkkuutta sen suhteen.

  • Kokeilin myös seuruupätkiin Pekka Korrin neuvoa palkkaukseen. Eli palkkasin koiruutta lelulla (tai hihnalla, joka on Saran mitta-asteikolla aika korkealla leluna...) oikeasta kädestä selän takaa. Kun koiruus oli oikeassa kohdassa, annoin naksusanalla luvan käydä leluun kiinni. Näytti jo nyt vähentävän edistämistä, tosin tätä on tehty aika vähän. Samaa palkkausta sovelsin myös askelsiirtymiinkin. Kun oikeassa kädessä on herkkua, koira pysyy liimattuna jalassa kiinni myös vasempaan liikkuessa.


---


Viime vuoden puolella Sar aloitti juoksunsa eli parisen viikkoa pysytään ryhmätreeneistä poissa.


 

Tokoa pakkasessa


Tänään aamuhämärässä tokoiltiin läheisen Lohtajan koulun pihalla. Pakkasta oli lähemmäs 20 astetta. Treeni oli siksi siis lyhyt ja vauhdikas.

Alkuun leikin yhteydessä käskin koiraa maahan, seisomaan ja istumaan. Seisomiset ja maahanmenot meni hyvin, mutta istumisissa Sa alkuun antoi muita vaihtoehtoja. Treenin edetessä istumisetkin sujuivat, mutta kun vaihdoin narulelusta palloon, niin alkuun taas istumiset oli hukassa...

Seuraavaksi ruutua. Sa löysi ruudun ihan itse joka kerta, kun lähetin koiran matkaan noin viiden metrin päästä. Sara ei ole mennyt nyt enää ruutuun takakautta eikä sivuistakaan, vaan ruutuun mennään suoraan edestä. Vauhtia voisi olla kyllä lisää. Siksipä jätin ruudun takalaitaan pallon ja lähetin koiran matkaan noin kymmenen metrin päästä. Vauhtia oli niin, etten ehtinyt seisauttaa koiraa ennen kuin Saralla oli jo pallo suussa. Aiemmin olen voinut jättää palkan ruutuun ja olen jopa ehtinyt pysäyttää koiran ennen kuin se ehtii ottaa lelua suuhunsa. Pallolla on vissiin vetovoimaa.

Lopuksi vielä avoimen luokan kaukoja. Käskytin noin 10 metrin päästä. Tehtiin useampia vaihtoja putkeen. Sa vaihtoi asennot heti ja istumaannousut oli hyviä, mutta maahanmenoissa se hieman eteni... Sisällä otettiinkin sitten liikeratatreeniä namilla ohjaten.

Päivityksiä


Nyt joululomaillessa Kajaanissa on blogin päivittelyt jääneet vähemmälle.

Vähän vieraampaa ympäristöä olen koittanut käyttää hyväksi ja laittanut koiraa paikaallanmakuuseen milloin minnekin. Huomasin, että mikäli kehun koiraa tietyllä äänensävyllä, Sa vapauttaa itse itsensä. Ollaan siis otettu tehotreeniä siihen, että vapautuminen tapahtuu ainoastaan "Vapaa"-sanalla.

Ruutua ollaan koitettu treenata nyt ahkeraan, kun päivänvaloakin ehtii hyväksi käyttämään. Ollaan leikitty ja syöty ruudussa, olen kutsunut koiraa ruutuun ja tehnyt näyttöruutuja. Koiraa olen lähettänyt matkaan eri etäisyyksiltä ja eri suunnilta. Palkka on lentänyt ruudun taakse, olen vienyt sen koiralle tai lelu on ollut jo ruudussa.

Sisällä lähinnä ollaan tehty kaukokäskyjä. Avoimen luokan kaukoissa huomasin, että Sa vaihtaa asentoa pelkällä käskyllä, mutta pelkällä käsimerkillä ei. Tähän siis treeniä lisää. Istu-seiso-istu- ja seiso-maahan-seiso-vaihtoja ollaan tehty lähinnä liikeratojen hiominen mielessä.

Uutena juttuna olen alkanut opettamaan kosketusalustaa. Alustana toimii tällä hetkellä pieni vohvelikankainen liina. Alun perin ajattelin antaa koiran itse tajuta mitä haetaan ja naksauttaa siitä. Sa ei kuitenkaan tuntunut osoittavan mitään mielenkiintoa alustaa kohtaan, niinpä avustin namikädellä koiran oikeaan kohtaan (oikean tassun pitää olla alustalla) ja naksautin siitä. Sa ei vielä tajua mistä on kyse, joten lisää treeniä vaan. Ollaan vissiin tehty liikaa katsekontaktia naksun avulla, sillä kun otan naksun ja namit esille koira ei tee muuta kuin tuijottaa silmiin...

---

Jokunen kuvakin (kuvaaja: Ville Korhonen).

Ruutu.


Ja palkkausta.




Palloilua.






Lumipalloja :)