sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Videoita


RINNAN tokoilua:SARAN temppuilua:   • Ulkoilua (kännylaatua). Mä olen kyllä vähän keppien kanssa juoksentelua vastaan, mutta kun tällaista menoa ei meillä vielä vähän aikaa sitten ollut. Sarppa on siis alkanut tykkäämään Rimpasta <3

lauantai 27. marraskuuta 2010

Tokoklinikka


Cockerspanielit ry järjesti Juvanmalmin Agimestassa tokoklinikan, jonne osallistuin RINNAN kanssa. Pekka Korri luennoi ensin aiheesta kisavarma koira sekä koiran ja ihmisen välisestä suhteesta ja suhteella kouluttamisestakin oli puhetta. Tunsin piston sydämessäni puhuttaessa kisanaomaisista treeneistä. Saran kanssa kokonaisuuksia treenataan aivan liian harvoin ja vielä harvemmin otan muutamaa liikettä useamman yhtäjaksoisesti palkatta. Ei ole ihmekään, että Saran kierrokset nousee kokeissa loppua kohden! Lisäksi siinä tulisi treenattua sitä miten olla reagoimatta virheisiin kokeessa. Luennon jälkeen ohjelma jatkui koirien kanssa. Rinnalle olin valinnut liikkeiksi seuraamisen ja noudon. Seuraamisessa en oikein tiedä, miten sitä Rinnalle opettaisin ja opiskelu onkin jäänyt vähiin. Pentu on niin ahne etten usko pelkällä imuttamalla rakentavani sille seuraamista. Nyt saatiinkin vinkiksi rakentaa seuraaminen kontaktin kautta. Lisäksi lelun kanssa seuraaminen aloitetaan. Perusasennot ja takapään käyttö oli hyvää. Ne kaikki käskyt ja puhumattakaan virittelyistä puuttuu vaan edelleen!


Vauhtinoudot sujuu ihan hyvin. Rinnalle kapula on vähän liian kiva. Se pidetään edelleen mielessä ja mun pitää muistaa jättää noudon jälkeen se kapula vain huomioimatta maahan ja leikkimisen jälkeen vaivihkaa voin sen nostaa. Meidän pitotreenit näytti hyvältä. Pentu on rento ja innokas. Eikä se pureskele kapulaa (en ole antanut sille mahdollisuutta siihen). Pitojen kanssa ei pidetä mitään kiirettä, edetään hitaasti. Lisäksi otetaan ohjelmaan purujen lujuustreenit ensin patukalla, sitten kapulalla. Luovutusasento käytiin myös läpi. Se kun ei ole mulle ihan selvillä (Saran eteentulo on aivan liian tiivis). Eli oma hartialinja ja koiran rintaranka samalle linjalle. Siinä kommentteja kuunnellessa Rin nosti maasta metallikapulan ja kantoi sen minulle. Hyvä pentu! Se olikin suunnilleen pennun ensikosketus metallikapulaan.


---


Sitten kotiin koiran vaihtoon ja SARAN kanssa tokoilemaan ATD:n hallille vapaavuorolle ennen koulutusvuoroa. Sara oli aika kierroksissaan ja sehän näkyi. Ensin hyppynoutoa puukapulalla (liian kylmä metallille). Mervi käskytti. Ekana kokeenomainen, sitten vauhdista vapauttaen ja lopuksi vielä pitkältä matkalta hyppynouto (kapula vietiin, en osaa heittää niin pitkälle). Seuraavana kaukoja rima takatassujen edessä. Taas Sa tarjosi aika vahvasti s-i-vaihtoihin kokonaan riman taakse siirtymistä, joten tätä hinkattiin. Muutenkin kierroksia oli liikaa ja epätarkkuuksia oli siellä täällä. Tehtiin siis vaihtoja lähinnä läheltä ja pari varmaa vaihtoa kauempaankin. Seuruuta ja katsekontaktia perusasennossa tehtiin häiriössä. Seuruussa Mervi häiriköi, käveli ihan lähellä ristiin rastiin ja antoi häiriökäskyjä. Saraa ei haitannut. Kontakti herpaantui vasta, kun käveltiin kohti paikoillaan seisovaa Mervia, joka meidän päästyjä lähelle teki äkkiliikkeen. Koira korjasi kyllä heti kontaktin ja toiselle yrittämällä kontakti ei enää tippunut. Perusasennossa kontakti pysyi hyvin kettarin tehdessä luoksetuloa. Mervin häiriköidessä ekalla vilkaisi ympäri kulkevaaa Merviä, mutta sitten ei enää välittänyt. Lopuksi vielä jääviä sekaisin seuruun kanssa. Mervi naksutti oikeat. Alkuun pari meni väärin, mutta sitten koira petrasi. Korkean innon takia seuruukin oli kamalaa. Edistää, painaa, pomppii. Tarttis vissiin treenata useammin...

tiistai 23. marraskuuta 2010

Hyppytekniikkaa


RINNAN treeneissä tällä kertaa kuviona oli "slice" eli hypyt limittäin, hyppyjen välissä 5 askelta. Tällä treenataan laukan valintaa. Rinna ei ainakaan tämän perusteella näytä valitsevan selkeästi tiettyä laukkaa suorituksiinsa, mun silmään toistoissa ei ole mitään logiikkaa ;) Nyt rauhoitin lähdöt ja käytössä oli namialusta. Selvästi rauhallisempi oli suorituskin viime kertaiseen verrattuna. Tosin toisella kierroksella namialusta oli sekin liikaa. Pennun kanssa on treenattu perusasentoja ja nyt alkaa näkymään pennun painottuneisuus, pitää siis muistaa puuhastella koira oikeallakin puolen välillä. Jalkojen välistä lähettäminen toimi tosi hyvin.


Videoita sekä normaali nopeuksin että hidastettuina:Lisäksi yritin naksuttaa keppien ekan välin hakua oikealta puolen ja ah kun oli vaikeaa. Viimeviikkoinen treeni oli vähän liiankin hyvin pennellä mielessä ja se tarjosi vain ekan kepin kiertoa vastapäivään. Apuja tarvittiin ennen kuin alkoi sujumaan. Myös puomin alastuloakin tehtiin.


---


Yölenkillä SARA teki maalin kiertoja. Aivan sairaan siististi se lähtee kauempaankin kiertämään maaleja. Tosin kauempaa lähettäessä kiertosuunta on välillä mikä sattuu. Tähän puutuin nyt. Kutsuin sen takaisin aina kun koira näytti lähtevän kiertoon väärältä puolen. Koira petrasi :)

maanantai 22. marraskuuta 2010

Agistelua


SARA oli treeneissään taas virtaisa, ei väliä vaikka oltiin juuri pari tuntia metsälenkkeilty. Ekana treeninä putki/puomi-valintatehtävä. Kiva harjoitus, tosin kertaakaan ei saatu täysin puhdasta suoritusta aikaiseksi. Ensin ohjasin puomin alapuolelta, sitten yläpuolelta, mikä sujuikin paremmin. Ekalla kierroksella putkihullukoira Sara yllätti valitsemalla mieluummin puomin kuin putken! Mutta ei haittaa yhtään, koira irtosi tosi nätisti alasmenolle asti, sehän onkin ollut viime aikoina treenin alla. Lisäksi ekan hypyn jälkeen Sa olisi mieluusti hypännyt toisenkin hypyn, mutta jaakottamalla sain koiran tiukasti kääntymään. Takaakierto 9. esteelllä oli vaikea, sillä olin auttamatta aina myöhässä. Kertaalleen ehdin rumasti valssaamaan ja sain koiran takaakiertoon. Takaakiertoja kauempaa lähettämällä pitää ehdottamasti treenata lisää!Toisessa osiossa kokeiltiin koirien pujottelukestävyyttä. Kokeilin ensin jättäytyä kepeillä koiran taakse, mutta Sa ei vielä kestä sitä. Otettiin appari palkkaamaan keppien loppuun ja johan sujui. Pystyin hyvin jäämään paikoillenikin seisomaan tai ottamaan sivuttaietäisyyttä liikkumalla hypyn suuntaan. Kokeiltiin myös takaaleikkausta kepeillä. Sitä ei koskaan ole tehty noin vaikeasta kulmasta ja eihän sekään sujunut ennen kuin appari odotti palkan kanssa keppien jälkeen. Näitä pitää treenata lisää. Pimeä kulma putkella oli ihan iisi.Viimeisessä oli kaksi samantapaista rataa. Ensin jäin toisen esteen alapuolelle ohjaamaan. Sujui se niinkin, mutta A:lle koiralla ei ollut paras mahdollinen kulma, sillä en ehtinyt työntää sitä parempaan linjaan. Hypyn yläpuolella tehdyllä pakkovalssilla sujui paljon paremmin. Hypyn jälkeen pieni vedätys ja koira sai hyvän linjan A:lle. Toiseen suuntaan sama pakkovalssilla, jolloin ehti hyvin vikalle hypylle ohjaamaan takaakiertoa.


lauantai 20. marraskuuta 2010

Leena Välimäen koulutus


Osallistuttiin SARAN kanssa koko päivän mittaiseen Leenä Välimäen koulutukseen AT Canis -hallilla Juvanmalmilla. Hallissa oli keinunurmipohja ja siellä oli kylmä! Täytyypä sanoa, että olipa erilainen kouluttaja pitkästä aikaa ja ihan positiivisessa mielessä. Saran kanssa läpikäytyihin ongelmakohtiin ei nyt löytynyt mitään ihmettä avuksi, mutta muita koirakoita seuratessa tuli muutama mielenkiintoinen treenivinkki.


Saralle valitsin liikkeiksi ohjatun noudon, seuraamisen ja luoksetulon. Merkillemenossa on ongelmana merkin koskeminen. Merkki on Saralle opetettu kosketusalustan kanssa ja välillä se koittaakin läntätä tassunsa nyt alustan puuttuessa merkille. Ongelmaa lähinnä on matalissa merkeissä, jotka onkin nykyään sääntöjen vastaiset. Joten treenataan vain korkeammilla merkeillä ja ongelma poistuu! Lisäksi Sa on viime aikoina alkanut tarjoamaan merkin vasenta puolta, haluan sen kuitenkin olevan keskellä takana ja toisella käskyllä se korjaakin sinne. Huomattiin, että kun hieman odottaa, niin koira siirtyy omatoimisesti oikeaan kohtaan. Oikean paikan hakemista siis vahvistetaan näin ja jätetään se kaksoiskäskyttäminen pois. Ohjatussa merkille lähettäessä Sa juoksee turhan helposti suoraan keskimmäiselle kapulalle pysähtymättä merkille ollenkaan. Tähän vaan treeniä ja merkkiä varmemmaksi. Kertaalleen Sa sai noutaa oikeanpuolimmaista kapulaa. Muuten ihan hyvä, mutta merkille lähettäessä se meni keskikapulalle, rykäys ja uusi käsky, jolloin koira korjasi merkille. Luovutusasento jäi taas vähän vinoksi. Treeniä siis näihinkin. Seuraamisessa minulle ongelmallisinta on hidas vauhti, en osaa suhteuttaa omaa vauhtiani koiralle sopivaksi. Helposti joko kävelen liian hitaasti (=koira meinaa istua) tai liian nopeaan (=koiran tempo ei muutu). Näihinkin vaan minulle treeniä lisää, jotta opin oikean tahdin. Seuruussa Saralla oli aika kovat kierrokset, joten ei se mitään ihan siistiä seuraamista koirankaan osalta ollut... Luoksetulossa keskityttiin niihin maahanmenoihin. Sarppa näyttikin nyt ihan ok pysähdyksiä eikä lainkaan niitä huonoja. Kuitenkin koiraa päin juostessa käskyä annettaessa se pystyy vielä hitusen parempaankin. Mutta edelleen kun sitä vauhtia on, niin näpäkkä pysähtyminen on mahdotonta. Sara kääntää joskus etutassuja alleen maahanmennessä, nyt se ei toki sitäkään tehnyt. Täytyy vähän tarkastella tuleeko tämä esim. tietyllä pohjalla paremmin esille.


Otettiin vielä ryhmänä paikallaanolot. Molemmissa aika oli lyhehkö ja jäin niissä näkösälle. Istuminen oli siisti. Pari kertaa Sas siirsi etutassua. Makuu oli myöskin ihan kiva, tosin sivulle koira ennakoi jo rivin ensimmäistä käskettäessä. Lopuksi vielä otettiin leikkimielinen kisa. Siinä koiran piti ensin hypätä este, ottaa kapula esteen takaa suuhunsa ja kiertää siiveke ennen takaisin hyppyä. Sitten jatkettiin ilman kapulaa merkille ja ruutuun. Sarppa oli nopein :)


---


Kokeiltiinkin kotona jo paria koulutuksessa esilletullutta treeni-ideaa. Ensin tunnarin pitoa. Siinä ideana on palkata nimenomaan hyvästä pidosta eikä kapulan luovutuksesta. Eli kun koira pitää kapulaa hyvin, sille heitetään nami. Missään vaiheessa treenin aikana ohjaaja ei ota kapulaa käsiinsä. Kokeiltavaksi ideaksi nappasin myös kaukot kosketusalustan kanssa (takajalat koskee). Kyllähän Sara nämä kotona osaakin, mutta tarviii vielä kokeilla korkeammassakin vireessä, jossa ne ongelmat esiintyy.

keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Treeniä ym.


SARAN agitreeneissä oli pari kinkkistä radan pätkää maanantaina ohjelmassa.Ekassa putkesta muurille mennessä oli laajaa kaarta. Tähän otettiin avuksi koiran hakeminen putkesta. Näin saatiin useita metrejä pois koiran liikkeestä. Sarahan hakee hyvin kepit, joten tässä ei haitannut yhtään vaikka jäinkin muurin taakse käskyttämään. Keppien jälkeen koira sukelsi väärään päähän putkea, jos en kiirehtinyt ohjaamaan koiran edelle. Koira kesti hyvin vedätyksen ja näin homma toimi hyvin :)


Toisessa ekalla kierroksella jaakotin 4. esteellä. Se ei vaan toimi tuossa sillä putki vetää liikaa ja sinnehän koira menikin. Kunnolla siis haltuunotto putkien lähellä. A:n alasmenolla valssasin. Valssatessa Sa lähtee mukaan eikä pysähdy. Tähän siis mukaan vapautuskäsky, jotta ittelle jää parempi mieli ;) Kaikista kinkkisintä oli saada Sara oikeaan päähän putkea. Tähän tarvittiin laajempaa oikeaan putkipäähän suuntaavaa kaarta pituudelle ohjatessa. Pituuden jälkeen toimi koiran huomion kiinnittäminen sen nimellä ja sitten jämäkkä ohjaus oikeaan päähän. Pelkkä tässättely ei nyt riittänyt.


---


RINNA teki tiistaina vain vähän agilityä. Pentu oli kolmijalkainen osan perjantaipäivästä (sama takajalka, jonka varvas kipuili pari viikkoa sitten) ja sen takia se on ollut levossa siitä lähtien. Siksi nytkin puuhailtiin lähinnä vain kevyttä tekemistä eli tokoa mielen virkistykseksi. (Penne alkaa olla jo aika energinen :p Mullekin teki hyvää ottaa vaan rauhallisesti, sillä oon ittekin edelleen kipeenä ja edellispäivän Saran treenien jälkeen olin aika poikki.) Agilitynä tehtiin puomin alastuloa. Hyvin se sitä tarjoaa, mutta pitää vielä vahvistaa sitä ennen kuin alan itse liikkumaan. Lisäksi tutustutin pennun keppeihin. Naksuttelin sille ekan välin hakua. Päästiin jo siihen asti, että keppien ollessa vasemmalla puolen pentu menee oikeasta välistä sisään ja kiertää seuraava kepin. Keppejä ei ole vielä tarkotus viedä pidemmälle. Työstetään vaan sitä ekan välin hakua eri kulmista. Tokopuolelta tehtiin maahanmenoja, eteentuloa, perusasentoa ja seuruuta. Rinnan kanssa on tehty aika vähän perusasento- ja seuruutreenejä, pitänee ottaa ne työn alle. Seuruussa toimii parhaiten namin pitäminen 10-20 cm kuonon yläpuolella (tarkkana vaan ettei ala poikittamaan). Imuttamista tehdään myös, siten kun voi tehdä pidempää pätkää ja käännöksiä. Tehtiin myös peruuttamista ja kosketusalustaa. Penne hakee alustalle hyvin jo kauempaakin, mutta sitä kestoa pitää työstää. Eikä pentunen mennyt edes yhtään kertaa putkeen, sain sen jopa kutsuttua putken suulta pois!


---


RINNA on jatkanut ilmaisuruutuja. Ne on hyvää viihdettä. Muuten sille on tehty pienempiä ruutuja, mutta kertaalleen sotkin sille n. 4 x 10 m kokoisen alueen ja sinne laitoin 5 purkkia. Päästyään irti Rin veti rallia. Nenä sillä oli auki, sillä se pysyi kutakuinkin alueella. Aikansa rallateltuaan Rinna ilmaisi hyvillä maahanmenoilla kolme purkkia aika nopeaan tahtiin. Rimppa tekee ilmaisut hyvin etäälläkin minusta ja odottaa maassa kunnes tulen avaamaan purkin ja vapautan sen. Sitten pentu alkoi taas rallatella, joten vaihdoin SARAAN, joka sai etsiä jäljelle jääneet kaksi purkkia. Saralla oli vaikeuksia alkuun. Patistelin sitä takaisin hommiin muutaman kerran. Mutta sitten kun koira löysi ekan purkin, niin toinenkin tuli nopsaan. Sarppa ei vissiin alkuun ymmärtänyt mitä oltiin tekemässä :p


---


Nyt kun oon ollu kipeenä, niin Rinnakin on saanut olla sohvalla. Rinna tykkää!Sara-eläin viltin sisässä.


sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Kakkosiin!


Kisattiin parin starin verran ATD:n järjestämissä kisoissa. Oon kipeenä, joten suuria odotuksia ei ollut enkä jännittänyt nyt kisaamistakaan. Suurin jännityksen aihe oli pääsenkö aamulla sängystä ylös... Pystyin siis keskittymään ohjaamiseen jännittämisen sijaan ;)Ekalla radalla tuomarina oli Leena Rantamäki-Lahtinen. Tuttuun tapaan tehtin väärästä putkipäästä johtuva HYL. Lisäksi kolmannen esteen rima tippui, kun lähdin liian aikaisin liikkumaan. Sarahan ei kestä vedätystä hypyillä. Loppusuoralla koira vaan meni. En antanut mitään käskyjä, se vaan luki rataa, senkus vaan juoksin perässä. Kontakteista ainoastaa A:lla oli hyvä kontakti. Keinulla koira pysähtyi, mutta jäi kokonaan kontaktipinnalle (haluun kunnon 2on2offin) ja sitä jäin korjaamaan. Itsenäisellä loppusuorallahan koira teki itsenäisesti myös kontaktin (kyllähän se vähän hiljensi ;D)...


Video.Toisen radan tuomaroi Heidi Viitaniemi. Siltä radalta napsahtikin sitten vika nolla ykkösistä. Tulos oli siis -15,74 (etenemä 4,19 m/s) ja sijoitus 2./30. sekä SERT ja siirto kakkosiin. (Voittajalla oli alle 2 sek. parempi aika.) Aika tyytyväinen olen suoriutumiseen vaikkakin pientä hienosäätöä vielä tarvitaan etenkin niihin kaarteisiin. Kontaktit nyt tehtiin hyvin :)


Video.

torstai 11. marraskuuta 2010

Tokoa


Treenattiin Pajamäen Jalkapallohallin kentällä parin koirakon kera. Molemmille uusi paikka. SARA ensin. Otettiin ryhmänä paikallaanolot. Ensin istuminen, sitten makuu. Molemmissa olin pari minuuttia piilossa. Isumisessa kävin palkkaamassa kerran. Makuussa Sa putosi lonkalleen, kun kävelin koiran taakse. Tiia teki häiriökäskytyksiä, Sara ei mennyt lankaan :) Sitten otettiin Saran kanssa seuruuta, hidasta kävelyä ja juoksua. Käytin kainalopalkkausta. Hitaassa se toimikin, mutta juoksussa aiheutti pomppimista. Juoksuun toimi paremmin palkkaus olkapäältä. Tehtiin myös katsekontaktia peruasennossa häiriössä. Jouduin alkuun puuttumaan harhailevaan kontaktiin. Kun koira tajusi juonen, se piti hienosti kontaktin Tiian & Ruutin palloleikkiessä lähellä.


Sitten RINNAN vuoro. Tehtiin muutama vauhtinouto. Ekassa heitin lelua heti kun penne nosti kapulan, muissa annoin sen tulla aika lähelle ennen palkkausta. Vähän näyttää nouto saalistamiselta. Penne vaihtoi kertaalleen lelun kapulaankin ja mieluusti taistelisi silläkin. Tarvii kiinnittää tähän huomiota, ennen kuin kapula nousee liian tärkeäksi koiralle. Kokeilin kertaalleen kapulan viemistä heittämisen sijaan, mutta en kylläkään huomannut eroa. Lisäksi tehtiin kosketusalustaa, maahanmenoja, perusasentoja sekä askeleen parin seuruita.


SARA pääsi uudestaan kentälle. Sen kanssa tehtiin jääviä sekaisin sekä minun peruuttaessa että vapaassa seuruussa. Kaikki meni oikein! Tein myös kertaalleen kävelyt koiran ympärillä sen jäätyä asentoonsa. Muuten ok, mutta seisomisessa koira nytkähti ikään kuin odottaen lentävää palkkaa. Kaukoista tehtiin avon kaukoja ja seisomisia paristakymmenestä metristä. Hyvin sujui. Loppuja vaihtoja tehtiin lähempää. Tehtiin vielä merkillistä ruutuakin. Alkuvalmistelut ei sujuneet. Koira ei hakenut katseellaan ruutua, tuijotti vain merkkiä. Se kuitenkin juoksi hyvin merkiltä (kosketusalustalliseen) ruutuun. Kertaalleen merkillä erehdyin pysäyttämään koiran liian aikaisin ja sen jälkeen se tarjoilikin mieluisampaa merkin sivussa oloa. Kävisi sekin, mutta haluan koiran olevan merkin takana. Aina toisella käskyllä se korjasi merkin taakse. Tarvii taas pohtia tätäkin.


Lopuksi RINNALLE vielä ruutua. Vietiin yhdessä palloa ruutuun. Ensin lähetys läheltä, sitte vähän kauempaa ja lopulta kisamatkalta. Hyvin läksi. Hoksasin, että penne tarjoilee jo ruutuakin. Tehtiin sitten lähetyksiä parista metristä ja pallo aina lensi pennen mennessä ruutuun. Otettiin vielä jokunen luoksetulokin.


---


RIN on myös ilmaisuruutuillut. Eli sille on tallottu n. 2 x 2 metrin alue, johon on laitettu purkkeja. Pentunen ymmärtää tallatun alueen merkityksen ja ilmaisut on olleet hyviä :)

tiistai 9. marraskuuta 2010

Agittelut


Maanantaisissa SARAN ageissa tehtiin seuraavia radan pätkiä:Ekassa pätkässä arvatenkin ekaa kertaa A:lle meno oli haasteellista, aiemmin kun koira oli mennyt putkeen. Sara kun olisi mennyt uudestaankin putkeen. Koiran nimen sanominen sai aikaan vain katseen käännön, jonka jälkeen koira meni putkeen. Valevalssilla sain ensiyrittämällä koiran kulkusuuntaa muutettua, mutta huokasin helpotuksesta liian aikaisin ja koira oli taas putkessa. Seuraaville vedin sitten koiraa liikaa ja Sara meni putkeen toisesta päästä... Kun sain viimeinkin ohjauskuvion oikeanlaiseksi tehtiin oikein hienoa rataa :)


Toisella radalla otin hypyt ensin välistävetoina ja niitä seuranneen hypyn takaakierrolla (a-rata). Jäin ensin ohjaamaan sylkkärillä hyppyjen alle. Parempi kuintekin oli valssata hyppyjen keskellä. Kokeilin myös b-rataa. Se oli helppoa. Kepit ja pussi oli samanlailla sijoitettuna kuin edellispäivän kisoissakin. Videosta näkyy koiran vauhdin hidastuminen keppien loppua kohden. Se johtuu minun hidastamisesta. Nyt saatiin paljon nopeampaa pujottelua, kun vedätin kepeillä ja valssasin niiden jälkeen. Tarvii ottaa kepitkin treenin alle, jotta koira irtoaa niilläkin loppuun saakka vauhdilla tein minä mitä vain. Tällä hetkellä siis sivuttaisetäisyyttä kärsii ottaa, samoin vedättää voi, mutta kunnolla taakse jättäytymistä kepit ei kestä.


Lisäksi tehtiin puomilla irtoamista. Pii palkkasi koiran minun jäädessä seisomaan puomin alkupäähän. Sara juoksee täysiä alastulolle asti, jossa se vaihtaa raviin. Toistaiseksi vahvistetaan vaan irtoamista, josko koira saisi varmuuden kasvaessa siinä samalla myös enemmän vauhtia puomin loppuun asti.


---


RINNAN tiistaivuorolla aloitettiin takaaleikkauksilla suoran putken kanssa. Eipä ollut ongelmia. Ohjauskuvioita tehtiin myös siivekkeiden kanssa. Tehtiin yhden siivekkeen kiertoja ja kahdella siivekkeellä valssaten kahdeksikkoa. Hyvin meni, Rin tarjoilikin näitä. Sitten puomin alastuloa. Penne tarjoilee jo 2on2off-asentoa. Hyvä Tintta! Minikeinu on niin matala ettei pentu vielä ymmärrä jotta kaikki tassut pitäisi olla laudalla. Kun ohjaan pennun sivusta, sillä on toinen puoli tassuista maassa. Tässä keksin ohjata itse peruuttaen ja johan kaikki tassut pysyi laudalla paremmin. Pari kertaa tehtiin pussiakin. Ja tokikin siellä täällä tarjoiltiin maahanmenoja :)

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Huono ohjaaja


...pilaa koiran agiuran! Käytiin siis ottamassa kaksi starttia agilityä Purinalla. Radat oli Anne Viitasen käsialaa. Radat oli mukavia, helppoja, mutta tein typeriä ohjausvirheitä. Ärsyttää!


Agirata:Suunnittelin valssaavani 6. esteellä. En kuitenkaan muistanut valssata ja ohjaus meni sekaisin... Koira teki tämän takia kiellot 6. hypyllä ja puomilla. Sitten mentiinkin ihan kivasti. Lopussa vielä vissiin joku virhearvio koiralta pituudella. Tulokseksi siis 15, aika -4,84 (ia 45 sek.) ja sijoitus 24./38.


Video.


Hyppyrata:Kuka ohjaakaan koiran väärään päähän putkea? Ekalla putkella lähdin siis kääntymään ennen kuin Sara oli lukinnut putken suun ja väärän päähänhän se juoksi. Siitä siis HYL. Loppusuoralla 13. hypyn rima tipui, vedätin kait liikaa, en enää keskittynyt. Ennen rengasta otin koiran kunnolla haltuun. Kääntö putkesta renkaalle oli tiukka ja moni koira tulikin kehikon sivusta. Rata oli varmaan kuitenkin meidän paras kisarata tähän mennessä. Nimittäin vähissä oli laajat kaarteet!


Video.

lauantai 6. marraskuuta 2010

Lauantai


Mentiin Inkan ja Sätkän kanssa Luukkiin ihanaan sammalmetsään tekemään jälkiä ja esineruutua. Muutkin oli metsässä eli marjastajia/sienestäjiä oli liikkeellä. Jälkien vanhetessa tehtiin esineruutua. Sillä oli kokoa n. 5-10 x 30 metriä. Sätkän mageen suorituksen jälkeen SARA pääsi ruutuilemaan. Inka vei Saralle neljä esinettä, joista kaksi oli omia (pallo ja kännykotelo) ja kaksi Inkan (lenkkari ja sormikas). Vähän mietitytti jotta mitä tästäkin tulee, sillä esineitä Sara ei ole etsinyt aikoihin. Mutta mitä vielä, neljä lähetystä ja neljä esinettä vieläpä melko ripeään tahtiin. Eka Sara sai vainun parin metrin päässä etulaidasta olevasta sormikkaasta ja toi sen. Muut esineet oli ruudun perällä. Toisella lähetyksellä Sa seurasi ensin ruudun halkonutta polkua ruudusta ulos, mutta palasi sitten alueelle etsimään. Vikaa esinettä koira etsi kauemmin kuin muita. Ensin se kävi ruudun perällä, sitten tuli etsimään etulaidasta, jonka jälkeen palasi taas perälle ja löysi esineen. Hieno Sarppa!


Inka teki molemmille koirille jäljet. RINNAN n. 100-metrinen jälki oli noin tunnin ikäinen. Siinä oli kaksi kulmaa ja lopussa purkki (ei muita nameja). Yritettiin alkuun janaa, mutta yritykseksihän se jäi. Ilmeisesti jäljen alussa oli harhajälkiä. Kun penne sitten sai jäljen päästä kiinni, niin sitä ei pysäyttänyt mikään... Kokeilin Rinnan kanssa ekaa kertaa 10-metristä liinaa ja penne vilistikin sitten kaukana edellä. Aikalailla oli siis taas liikaa virtaa ja meno oli sen näköistä. Pentu kuitenkin selvitti jäljen. Lopussa pentu paikallisti purkkia haistelemalla. Malttia ei vaan riittänyt sen etsimiseen kunnolla. Otin pentua takaisin päin ja avustin ilmaisussa. Jollain pitäisi saada ne pennen kierrokset alas. Kokeiltaneen pidempää ja vanhempaa jälkeä.


SARAN jälki ehti vanheta noin kaksi tuntia. Se oli n. 400 metriä pituudeltaan. Siinä oli muutama kulma, pari polun ylitystä ja kuusi keppiä sekä lopussa pallo. Pari kertaa jälki meni kamalan ryteikön läpi. Alkuun otettiin lyhyt jana. Sara nappasi jäljen hajun ja oikaisi sille. Eka kulma ei mennyt ihan siististi, loput oli parempia. Polun ylityksissä oli taas haastetta, mutta niistäkin selvittiin. Sara nosti hienosti viisi keppiä. Ilmeisesti aika alussa ei kuljettu jäljen päällä ja yksi keppi jäi sinne. Lopussa piti olla pallo, mutta joku oli vienyt sen. Voi Sara-parkaa :(


Metsäilyn jälkeen käytiin kotona vain kääntymässä ja lähdettiin tokon vapaavuorolle ATD:n hallille, mikä oli Rinnalle uusi paikka. SARAN kanssa aloitettiin merkillä. Laitoin merkin taakse häiriöksi kapulat. Ekalla yrittämällä Sa juoksikin suoraa kapuloille. Seuraavilla se meni hyvinkin merkille, nimittäin kosketti etutassuilla merkkiä. Tämä korjaantui vaihtamalla merkki matalasta kartioon. Sitten tulikin uutta ongelmaa. Sara tarjosi paikaksi merkin vasenta laitaa. Ihan ok ois sekin, mutta haluan, että se on keskellä merkin takana. Otin vielä yhden merkin, jossa lelu oli merkin takana. Merkkiä pitänee nyt vähän miettiä. Kaukoja tehtiin rima takatassujen edessä. Tarkoituksena oli kokeilla rimaa, josko siitä saataisiin apua korkeassa vireessä tapahtuvaan etenemiseen. Ekat istumiset Sara teki peruuttamalla kokonaan riman taakse. En tiedä onko se nyt niin huono asia, kun ongelmana on koiran eteneminen. Se korjaantui kuitenkin kertaamalla liikeratoja ihan läheltä. Sitten otettiin kaukosarjaa noin 10 metristä ensin riman kanssa, sitten ilman. Molemmissa kaikki vaihdot oli hyviä! Tehtiin vielä ryhmänä paikallaolot. Ensin pariminuuttinen istuminen, jossa näin näkyville. Alkuun Sa vilkuili muita ohjaajia, mutta loppuajan piti kontaktin. Sitten makuu. Se oli muutaman minuutin kestoinen ja menin verhon taakse piiloon. Koira tippui lonkalleen ja jäi siihen asentoon loppuajaksi. Saran otin sivulle vasta viimeisenä, se ei siis reagoinut muiden käskytyksiin. Aivan lopuksi otettiin Saran kanssa vielä perusasennossa kontaktia häiriössä (kettari teki luoksetuloja nenän edessä). Alkuun jouduin huomauttamaan vilkuilusta, mutta loppua kohden parani.


RINNAN kanssa otettiin parin laudan korkuista hyppyä. Ensin vain käveltiin hypyn yli, sitten aloitin naksuttelemaan hyppyä. Hyppäähän se, mutta jää aivan kiinni esteeseen toiselle puolen. Otettiinkin vikana lelu vetämään pentua kauemmaksi. Maahanmenoja ja peruasentojakin tehtiin. Rin on alkanut tarjoilemaan maahanmenoja. Niitä se tekikin vähän joka välissä... Otin myös kontaktia perusasennossa pienessä häiriössä (Heidi kahisutti pussia, ryki ja asteli paikoillaan) ja kylläpä pentu tietää mitä pitää tehdä. Loistavaa kontaktin pitoa! Loppuun vielä luoksetuloa.

torstai 4. marraskuuta 2010

Keskiviikko ja torstai


Keskiviikkona aamulla suunnattiin Purinalle Karon ja Jackin kanssa treenaamaan. Rakennettiin maanantaisen agitreenin kakkosrata. SARAN kanssa tehtiin sitä vain pätkissä. Ensimmäisenä putki + takaakierto hypyllä (esteet 4.-5.). Otin ensin pelkän takaakierron, sitten siihen yhdistettynä putki. Ekassa jäin ohjaamaan putken ja hypyn väliin. Se sujui. Mutta kun lähdettiin samalta lähtöviivalta ennen putkea, en vain ehdi mukaan ja koira hyppää hypyn väärään suuntaan. Otettiin sitten purkijarrutustreeniä (suhina). Eka pelkkää yksittäistä putkea. Sitten radan putkea ja sain kuin sainkin koiran kääntymään ennen hyppyä, vaikka välillä se aika tiukille menikin.Yhdistin putkeen hypyn (8.) takaakierrolla. Onnistui. Lisäksi tehtiin radasta esteet 5.-8. Se sujui. Saran kanssa jatkettiin myös puomilla irtoamista kosketusalustan kanssa. Ekassa palkkasin itse, seuraavat palkkasi Karo. Näissä pystyin jäämään jo lähetyspaikalle seisomaan koiran mennessä vauhdilla estettä. Kertaalleen Sa meinasi varastaa kontatilta, mutta korjasi itse takaisin. Hyvä.


RINNA teki agilitynä pelkästään puomin alastuloa. Tähän vaihdan nyt opettamistyylin. Namien kanssa Rinnan maailmaan ei mahdu muuta kuin ne namit. Nyt tehdään takaperin ketjuttamalla. Eli nostin pennun ensin kontaktipaikkaan ja merkkasin naksulla. Sitten pentu vähän ylemmäs ja naksaus kun se tuli oikeaan kohtaan. Vaikuttaa lupaavalta :) Rin myös tokoili. Tehtiin maahanmenoja, perusasentoja ja kosketusalustaa. Perusasennoissa keskityin katsekontaktiin muiden treenatessa lähellä. Aina kun penne käänsi katseensa merkkasin naksulla. Penne keskittyy kyllä hyvin kontaktin pitoon! Kosketusalustaksi Rin tarjoili tällä kertaa hipaisua. Vaadin kuintekin kunnon kosketuksen ja sekin alkoi sujumaan. Pentu keskittyi mahtavasti omaan tekemiseensä. Se oli irti koko ajan. Useimmitenhän se on irti treenatessa, mutta nyt oli entistä vauhdikkaampaa häiriötä.


---


Torstaiaamuna tokoiltiin lähiukentällä. SARALLE otin pitkästä aikaa palkkaamattomuutta. Ketjutin noudon puukapulalla, 9 kapulan tunnarin ja kaukot. Saralla oli aivan hirveä viretila. Nouto ja tunnari onnistuukin korkeassakin vireessä, kaukot ei. Käskytin viidestä metristä kymmenisen vaihtoa. Lähes kaikissa vaihdoissa koira tuli eteenpäin, yhteensä puolisen metriä. Treeniä vaan lisää, jotta kaukot onnistuisi korkeassakin viereessä. Tauon jälkeen naksuttelin Saralle vielä ruutua. Otettiin lähetyksiä joka suunnasta parista metristä. Mun makuun koira saisi olla hieman taempana ruudussa. Saran tarjoama paikka oli kuitenkin ihan ok, joten naksautin nekin. Parin pallo ruudun jälkeen saatiin munkin makuun hyvä paikka, johon lopetettiin ruutuilu. Otettiin vielä maalin kiertoja. Hyvin koira irtosi ihan kylmiltään kiertämään n. 50 metrin päässä olevaa maalia!


RIN teki vuorollansa perusasentojen ja maahanmenojen lisäksi ekaa kertaa noutoa. Pitihän sitäkin kokeilla mitä tapahtuu. Rinnahan ei aina palauta leluja, joten siksi vähän mietitytti. Mutta mitä vielä, penne juoksi hienosti kapulalle, otti sen hyvään otteeseen suuhunsa ja palautti vauhdikkaasti! Palkkasin vauhdista, sillä eihän penne nyt vielä osaa luovutustakaan. Rin teki myös peri leluruutua. Toinen lähetys tehtiin jo kisamatkalta. Aloin yhdistämään vihjesanaa. Ruutuun laitettiin upouusi lelu ja senkin pentu toi yhteiseen leikkiin eikä ominut!


Lähipuistossa tehtiin vielä purkkitreeniä Rinnalle. Laitoin kaksi purkkia 10 askeleen välein, ei nameja askeleille. Ennen jälkeä otin pelkästään yhden purkki-ilmaisun. Aika kauan keski ennen kuin pentu malttoi ilmaista purkin, se oli niin menossa jo jäljelle. Jäljellä pennellä oli kiire. Purkkeja se ei olisi malttanut ilmaista maahanmenolla. Purkkitreeniä on tehty kotosalla ja niitä jatketaan. Haetaan ilmaisuihin varmuutta erikseen ja jäljellä annan heti reilut avut. Ehkei se vaan vielä osaa. Video purkkitreeneistä.

tiistai 2. marraskuuta 2010

Hyppytekniikkaa


Ohjelmassa oli hyppytekniikkaharjoituksina viiden hypyn suorat sekä tasaisin että pitenevin välein. Mä en näitä kauheasti osaa tulkita, onneksi suoritukset filmattiin:  • Ensin hypyt tasaisin välein.Ekassa Inka pitää pentua ja minä lelua. Liikaa vetovoimaa ja vika väli hypätäänkin komeasti yli. Video.

  • Vaihdetaan palkkaajaa, minä pidän pentua ja Inka palkkaa. Parempi, mutta päästän pennun matkaan, kun sen katse on minussa... Video.

  • Sitten hypyt pitenevin välein. Pentu sovittaa askeleensa piteneviin väleihin. Lähetyksessä turhan ryhditön pentu. Video.

  • Toinen kerta pitenevin välein. Ainakin parempi lähtö ja loppu. Video.

  • Tauon jälkeen otettiin uudestaan hypyt tasaisin välein. Video.

  • Lelu on piilossa, ei saalistusloikkaakaan! Video.

maanantai 1. marraskuuta 2010

Kun maailmat ei kohtaa


Ajattelin jättää treenit väliin, kun ei vaan jotenkin huvittanut. Mentiin kuitenkin. Olin siis alavireessä, Sara sitä vastoin oli korkeassa vireessä, mikä ei ole hyvä yhdistelmä... Ekassa radassa olin niin kohmeessa etten käskyttänyt keinua kunnolla ja lentävästihän se pitkästä aikaa mentiinkin... Kokeilin toisella esteellä kahtakin ohjaustapaa. Parempi oli pakkovalssaus. Se toimi hyvin, kunhan vain en aloittanut liikettäni liian aikaisin (jolloin eka rima tippui) ja pysyin rintamasuunta koiraan kohden (tiukempi kääntyminen). Kokeilin kierrättää koiraa hyppyjen välistä. Sekin toimi, mutta oli hitaampaa. Kokeilin myös mitä koira tekee, jos jätän sen aloitukseen odottamaan, menen paikoilleni ja vain seison koiraa kohden. Varmaan minuutin kesti ja koira nousi epävarmana seisomaan. Eräänlainen varastaminen sekin.Toisella radalla haasteita sitten riittikin. Kolmannella esteellä ensin kokeiltiin suoraa ohjauslinjaa ohjaamaan koiraa takaakiertoon (puomilta lähtien jo sivuttaisetäisyyttä koiraan). En vaan ehdi. Kääntö sylkkärillä sopisi meille paremmin, mutta nyt en osannut sitäkään... Pitää joskus parempana hetkenä kokeilla. Putken jälkeinen takaakierto kaipaa treeniä myös ja ylipäätään takaakiertoon irtoaminen jo kauempaa. Nyt tuli ylimääräisiä pyörähtelyjä koiralta. Samoin keppikulma aiheutti pyörimistä. Välistävedot sentäs sujui oikein hyvin :) Kaivelin taas taskuja liian aikaisin, koiran suorittaessa vielä, joka aiheutti vikan riman putoamista. Paransin jo kuitenkin tapani.