perjantai 30. lokakuuta 2009

HSKP:n vapaavuoro + agilityä


Ennen tokovuoroa käytiin Purinalla agiloimassa. Otettiin ensin kontakteja A:lla ja puomilla. A:ta tehtiin vain matalana versiona ja sen koira juoksikin alkuun ilman mitään pysähtelyjä… Alasmenokontaktin ottaminen ei siis ole todellakaan vielä itsestään selvyys koiralle vaan se vaatii oikea-aikaisen käskytyksen (ajoissa!) ja vartaloavun (jään seisomaan). Puomia tehtiin täysikokoisena. Ensin nostin koiran kontaktien yläpuolelle ja sen jälkeen tehtiin kokonaisenakin. Puomilla koiruus tajuaa paremmin alasmenokontaktin. Varmaankin tuosta nostamisesta johtuen se alkaa hidastelemaan alasmenolaudalla. Se ei liene tässä vaiheessa vielä haitallista. Kertaalleen otettiin maksirengaski, kun sattui tiellä olemaan. Koiruus tajusi käskyllä hyvin mitä oli kyse ja hakeutui hyvin esteelle.


Sitten välistävetoja ja takaakiertoja neljällä vierekkäisellä hyppyesteellä. Tehtiin molemmat suunnat. Välistävetojen kanssa oli molemmissa suunnissa alkuun ongelmana se eka väli. Toiseen suuntaan ohjatessa oli ongelmana myös vika väli. Näissä koira teki takaakierrot seuraaville esteille. Alkoi jo vähän ärsyttämään, mutta onneksi kaikki saatiin toimimaankin. Jopa niin hyvin, että takaakiertoihin koira esitti välistävetoa vasemmalla kädellä ohjatessa siihen vikaan väliin. Nekin saatiin kuitenkin helposti toimiviksi. Välistävedot tehtiin minun sekä peruuttaessa että pitäessä rintamasuunnan kohti seuraavaa estettä. Takaaleikkaukset ohjasin pelkästään koiran puoleisella kädellä.  

 


 

Ja miksi hommat takkusikaan alkuun? Rimat oli tosi matalalla, joten ehtivä koira ehtii tehdä vaikka mitä ennen kuin käsky käy. Lisäksi hyppyjen välit oli normaalia pienemmät, vaikeampaa tehdä välistävetoja! Eikä koskaan ennen olla tehty noin montaa välistävetoa suoralla putkeen (neliönä se on helpompaa). Mun ohjaus vasemmalla kädellä on heikompaa, teen ohjausliikkeet pienempinä ja lyhyempinä.

 

Huomaan toistavani agin kanssa samaa virhettä kuin aiemmin tokonkin parissa. Eli treeniä suunnitellessa suunnittelen valmiiksi miten (hyvin) koira suoriutuu treeneistä. Sitten kun koiruus ei osaakaan yhtä hyvin kuin olin suunnitellut, niin johan alkaa ärsytämään. Tarvii taas tiedostaa tämä.

 

---

 

Sitten tokon pariin ATD:n hallille ja siellä olikin tungosta!

 

Tehtiin (ei järjestyksessä):


 • Ruutua (ilman nauhaa) sekä alustalla että ilman alustaa. Alustan kanssa ruudut oli loistavia, mutta ilman alustaa koira tarjosi paikaksi ruudun etuosaa. Ihan hyvä sekin, mutta haluaisin sen olevan syvemmällä ruudussa. Pari kertaa pysäytinkin koiran, jäi niissäkin turhan eteen (mitäs annan käskyn niin aikaisin!).

 • Aloiteltiin opettelemaan luoksetulon maahanpysäytykseen uutta käsimerkkikäskyä. Ensin koiran ollessa paikoillaan ja sitten liikkeessä minun peruuttaessa. Alkuun annoin sekä käskyn että käsimerkin samaan aikaan, lopussa toimi pelkällä käsimerkillä. Kertaalleen otettiin luoksetulonkin yhteydessä. Maahan se meni, mutta pysähtyminen oli hitaahkosta vauhdista (lyhyt matka) huolimatta pitkä.

 • Paikallaanolo tehtiin kolmen koiran voimin. Sa sai suorittaa istumista. Taaskin se olisi mennyt makuuasentoon koiraa jättäessä ”Istuu”-käskyllä. Olin ollut minuutin pari piilossa, kun Sa meni makuulle (toinen oli käskyttänyt omaansa menemään maahan ja Sarahan totteli…). Korjasin asennon ja jäin vielä hetkiseksi näkösälle ennen palkkausta. Jokseenkin koira oli vähän epävarman oloinen. Tehtiin vielä pelkkiä istumaan. Ensin suuremmin avuin, sitten toimi jo ilmankin.

 • Tunnariin tuli vain 4 kapulaa sijoitttuna repun ympärille puolikaareen. Lähetys tapahtui ihan kapuloiden vierestä. Muuten hyvä, mutta tuodessaan Sa pureskeli kapulaa. Otettiin siis pitotreeniäkin. Pieni sika koitti pureskella tässäkin!

 • Askelsiirtymät oli tänään nättejä. Oikeaan tehtiin hitailla/pienillä askeleilla ja vasempaan pääasiassa imuttamalla. Vasempaan mennessä pienenä ongelmana on koiran väistäminen, ei se kuitenkaan pahasti väistä. Paikoillaankäännöksiäkin tehtiin. Tällä kertaa Sa teki joka kerta suoran perusasennon! Vahvistin tätä palkkaamalla koiran eteen. Askeleissa ja käännöksissä koiruus oli pääasiassa aivan hiljaa, jee!

 • Kaukoja tehtiin nyt kuitenkin taas. Otettiin kaikkia vaihtoja ihan vierestä käskyttäen. Tekniikka oli hallussa.

torstai 29. lokakuuta 2009

Treeniä Viilarilla


Ensi alkuun ruutua (ilman nauhaa). Alusi otettiin kosketusalustalla. Se hävisi turhan hyvin lehtien joukkoon ja touhu meni pelkäksi alustan etsimiseksi. Otettiin ruutuja sitten ilman alustaa sekä suorina että kiertojen kautta. Kaikki oli loistavia! Ruutua kootessa laitoin koiran suorittamaan paikoillaan istumista. Koiraa jättäessä annan "Istuu"-käskyn ja nyt Sa painui sillä maahan. Istumaan se jäi tällä kertaa pelkästään "Paikka"-käskyllä... Pitänee treenata enempi istumista. Ja ehkä vähän rauhallisemmassa ympäristössä.


Väliin otettiin pari metristä hyppyä. Luottoa koiraan oli ja laitoin esteen toiselle puolen valmiiksi lelun odottamaan. Koira osottautui luottamuksen arvoiseksi ja hyppäsi kauniisti koskematta esteeseen. Luoksetuloja ja pysäytyksiäkin otettiin. Seisomisia otin kiertojen kanssa. Siinä samalla tuli treenattua poispäinkääntöjäkin. Seisomiset oli ihan ok, tosin terävämpiäkin ne voisi olla. Maahanmenot oli taas tällä kertaa vaikeita, koira jäi vaan käskyn saatuaan seisomaan. Solmu saatiin purettua käskysanan ja kaukoista tutun käsimerkin avulla. Sen jälkeen toimi taas pelkkä käskykin. Pitäisiköhän tässäkin vaihtaa käsimerkkiin, kun tuntuu että liike takkuaa aina aika ajoin?


Otettiin myös "keinua" eli kettetyysradalta löytyvää matalaa keinulautaa. Keinun heilahdus tai paukahdus ei haitannut koiraa juuri lainkaan, se vaan mennä rämisteli mennen tullen. Saatiin kivojakin suorituksia, joissa Sa (käskyllä) hidasti keinun heilahtaessa ja otti loppuun 2on2off-asennon (käskystä). Sa kokeili myös tikapuuestettä. Vauhdissa tassut tahtoo mennä väleihin, mutta malttaessaan koiruus suoriutuu tehtävästä mallikkaasti.


Kotimatkalla tehtiin vielä keppijälkeä 11 kepillä pellolla. Kepit oli muutaman metrin väleillä ja jälki ajettiin heti. Koiralla oli liikaa intoa ja alku meni sähellykseksi. Toisella kepillä sain odotella tovin, että Sa painaisi nenänsä maahan (taisipa tuoreen jäljen hajut leijailla). Sen jälkeen jäljestys sujui hyvin nenä maassa. Kaikki kepit nousi. Tehostin palautuksia peruuttamalla itse koiran tuodessa keppiä.


---


Illalla kotona vielä paikoillaan istumista. Nyt ei ollut minkään moista ongelmaa! Tehtiin myös kaukoja, joista on ollut nyt muutaman päivän taukoa. Ensin s-i-s-vaihtojen liikerataa muistellen, sitten kaikkia vaihtoja palkaten jokaisesta. Lopuksi vielä namipallo takapalkaksi ja usempi vaihto putkeen. Muuten ihan jees, mutta i-s- ja s-i-vaihdoissa koira eteni taaksepäin ;) Eli takapalkkakaan ei saa olla liian vetävä. Parasta lienee palkata heittämällä palkka koiran taakse.

tiistai 27. lokakuuta 2009

Naksuttelua


Tehtiinpä pitkästä aikaa naksutinsessio, jossa koira sai itse tarjoilla asioita. Laitoin ensin rahin keskelle lattiaa ja päätin merkata naksulla kaikki rahiin kohdistuvat teot. Ensin Sa tarjosi peruutteluja, niitähän on viime aikoina tehty. Eka naksaus tuli rahin vilkaisusta, sitten koira kiipesi jo rahin päälle. Jonkun aikaa naksuttelin rahille menoja. Sitten päätin odotella hetken ja katsoa mitä koira tekee. No se tekee tietysti 2on2off-asennon :D Vaihdetiin rahi metalliseen laatikkoon (häkin pohja), jolla on korkeutta vain parisen senttiä. Tässä kesti hieman pidempään ennen kuin Sa keksi tarjota 2on2offia. Saralla tuntuu olevan välillä vaikeusia hahmottaa noin pieniä korkeuseroja. Pitäsi harrastaa perinteistä naksuttelua enempi, se on kivaa!

maanantai 26. lokakuuta 2009

Välistävetoja ja kääntö ohjaajaan päin


Agitreenit sujui tänään kerrassaan loistavasti. Saralla oli toki intoa vähän liikaakin, mutta se oli mukavan hyvin kuulolla. Ohjelmassa oli pari rataa (kaikki hypyt 50-senttisiä ja pöytä maxikokoinen) ja itsenäistä opiskelua. Ekan radan teemana oli välistäveto. Ensin pelkkää välistävetoa. Ohjasin ensin välistävedon kääntämällä selän seuraavalle estelle, sitten rintamasuunnan pysyessä kohti estettä. Molemmilla tavoin toimi hyvin. Sitten välistävedot mukaan rataan ja edelleen sujui hyvin :) Sar irtoaa hyvin ja kääntyy pikkusievästi.Toisella radalla tehtiin ohjaajaan päin kääntymisiä. Ekalla kierroksella käskytin "Täällä". Kääntyyhän se, mutta saisi kääntyä terävämmin. Seuraavaksi formulateeman merkeissä kokeiluun otettiin "Kimi" ;) Sillä koiruus kääntyi terävämmin, mutta oiskohan kuitenkin kivempi käskynä vaikkapa "Kii(kii)" tai "Kiri"? Toisaalta tuohan lukee eleitä hyvin, joten aika sama kait on mitä sille sanoo ;) Putkella tehtiin takaaleikkaus, joka jäi aina viime tippaan. Ekalla kertaa juostiin pöydälle liian lujaa ja Sa tuli yli, seuraavilla muistin hiljentää.Itsenäisesti: • Keppejä sekä täytenä sarjana että puolikkaina. Molemmissa verkot oli toispuoleisti mukana.

 • Kontakteja puomilla ja A:lla. Nyt nostin Saran alkuun kontaktien yläpuolelle. Näin vauhtia ei ollut liikaa ja koira pysähtyi hyvin 2on2offiin. Selvästi se keskittyy paremmin itse tekemiseen, kun nameja ei ole suoraan tarjolla. Hidastuskäsky ("Slow") alkanee pikkuhiljaa toimimaan. Sitä onkin treenailtu pyöräillessä. Itseksemme A:ta tehdessä Sa kääntyy herkästi kontaktilla minuun päin ja on sitten liian sivussa. Satun palkatessa Sarpsaa ongelmaa ei ollut. 

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

3 x toko + keppijälki


Torstaiaamuna treenattiin Viilarin kentällä. Ensin hyppyjä ja hyppynoutoja. Hyppynoudot tehtiin kokonaisina liikkeinä 70- ja 90-senttisillä esteillä. Ne oli ihan kivoja. Metristäkin otettiin. Pelkkä hyppy sujui hyvin koskematta, joten otettiin noutojakin (pelkkiä tuonteja). Kepin kanssa meni hyvin, mutta kapulan kanssa koski esteeseen. Pitänee nyt vaan opetella tekniikkaa lisää ennen kuin otetaan kapulan kanssa. Kentällä lojui kilonen kapula, jolla otettiin tasamaanoutoa. Ihan hyvää. Pitää hommata itellekin pk-puolen kapulat, tuo oma puukapulahan on alokasluokassa käytettyäkin pienempi.


Seuraavaksi tunnari, jossa ei ollut mitään haastetta. Sa ei erottanut ruohikossa olevia kapuloita lähetyspaikalta vaan juoksi suoraan niiden yli - sattumalta juuri siitä kohdasta missä oma oli! Tunnareiden keruun ja ruudun rakentamisen ajan Sa suoritti paikoillaan istumista. Ruutua (ei nauhaa) tehtiin taas naksutellen kaikista neljästä suunnasta. Ensin koiruus tarjoili paikaksi ruudun taustaa. Korjaantui, kun tehtiin näyttö- ja leluruudut. Toisella ja kolmannella sivulla nappisuoritukset. Neljännellä oli taas vaikeaa. Pitäsi ottaa kosketusalustalla välillä. Lopuksi otettiin vielä poispäinkääntöjä kiertojen kanssa. Hyvin se kääntyi ja todella hyvin irtosi kiertoihin.


---

 

Perjantaina oli HSKP:n vapaavuoro ATD:n hallissa. Paikalla oli toinenkin koirakko. Saralle ensin hyppynoutoa metallilla. Ihan kivojahan ne on, mutta koira saisi pitää kapulaa paremmin suussaan ja tulla vauhdilla sivulle asti (sehän pudottaa mieluusti raviin metriä paria ennen metallin kanssa). Sitten pari kertaa ruutuun lähettämistä lainamerkeillä (ei alustaa eikä nauhoja). Ekalla koira haki ruudun taakse, toisella osui oikeampaan kohtaan. Otettiin myös seuraamaantulot molemmista suunnista.

 

Seuraavana jääviä sekaisin. Nyt koiruus oli hyvin mukana ja teki kaikki jäävät oikein. Seuruuosio ei ollut yhtä kaunista; se oli pomppivaa ja koira edisti hieman. Otettiin seuraamista myös päin agiesteitä ja seiniä. Kontakti pysyi loistavasti, muuten seuraaminen oli korkean vireen takia edelleen kamalaa. Askelsiirtymissä oikeaan toimii pienet askeleet, vasempaan mennessä koira menee pienistä askeleista hämilleen. Kaukoissa tehtiin kaikkia vaihtoja parin metrin päästä. Seisomaannousuissa oli vikaa: m-s-vaihdoissa Sa tuli askelia eteenpäin ja i-s-vaihdossa se otti sivuaskeleen oikeaan (?!). Pitää siis kiinnittää huomiota palkan paikkaan. S-i-vaihdot sujui välillä ihan mallikkaasti, välillä vähemmän mallikkaasta ja toisinaan Sa tarjosi käskyyn peruuttamista... Loput vaihdot oli hyviä. Lisäksi pari vauhtiluoksetuloa suoraan leluun.

 

---

 

Sunnuntaina suunnattiin Sahaajankadun kentälle tokoilemaan muutaman muun koirakon kanssa. Paikalla oli yllättäen mätsäri, joten tokoiltiin sitten viereisellä nurtsilla hyvässä häiriössä. Välillä vähän sateli. Sar sai ensin ottaa luoksetuloja pysäytyksillä. Otettiin niitä sekä suorina että puun kierron kanssa. Eka seisomaan pysäytys ei ollut ihan terävä, mutta loput oli mukavan teräviä. Maahanmenoissa vauhditin pysähdystä kääntymällä koiraa kohti. Se toimii. Kierroissa Sa ei joka kerta ohjautunut halutulta puolen, joten vahvistin sitä naksulla.

 

Kaukoista tehtiin kaikkia vaihtoja metrin parin välillä. Huonoja pääasiassa (koiralla liikaa kierroksia). Eihän se paljoa näissä liiku, yleensä se ottaa jommallakummalla takatassulla yhden askeleen johonkin suuntaan. Mutta kun kriteerinä on takatassut liimattuina maassa, niin eipä kelpaa. Tehdään nyt kaukoja vain kotitreeninä (sisällä ne sujuu). Haetaan sitä oikeaa mielentilaa myös ulkotreeneihin. Ruutua tehtiin sinisillä lainasankomerkeillä kosketusalustan kanssa. Otettiin kaikista suunnista. Koiruus hakeutui hyvin alustalle. Tosin alkuun vauhdilla tehtäessä se juoksi ensin ruudun läpi ja sitten palasi alustalle. Lopuissa jarrutti paremmin. Otettiin ruutujakin maalin kiertojen kautta. Sa irtoaa kiertoihin jo paristakymmenestä metristä.

 

Loppupuolella Sa alkoi puksutella puskan takaa kuuluville äänille. Oli syynä sitten epävarmuus, vahtinen, molemmat tai ihan jokin muu, niin koira sai jäädä laidalle yksikseen puksuttelemaan. Ei se kauaa jaksanut yksinänsä puksutella ja päästiin jatakamaan treenejä ihan normaalisti. Mikälie ollut.

 

Käytiin mätsärin puolella hakemassa häiriöitä seuraamiseen. Katsekontakti pysyy hyvin seuratessa, mutta perusasentoon pysähtyessä koira vilkaisee ympärilleen. Tähän siis pitäsi kiinnittää huomiota. Kotimatkalla otettiin pk-kentällä metristä hyppyä. Ekalla Sa pysähtyi hypyn eteen keräämään rohkeutta, lopuissa hyppäsi hyvin koskematta esteeseen. Pitää alkaa kiinnittää huomiota palkan sijaintiin. Koira kun vilkuilee liikaa hypätessään.

 

Kotimatkalla talloin myös keppijäljen metsään. Siinä oli 13 keppiä parin metrin välein. Ajettiin heti. Kaikki kepit nousi, mutta palautus saisi olla rivakampi. Sa jäi välillä mietiskelemään keppi suussaan ennen kuin toi sen.

 

maanantai 19. lokakuuta 2009

Poispäinkääntöjä


Kierroksia oli taas, etenkin alussa. Se murisi, haukkui ja näykki, kun tehtiin poispäinkääntöjä ilman esteitä. Radalla käännöt sujui kuitenkin hyvin. Sar kääntyy hyvin pienessäkin tilassa. Eka rata aloitettiin joko sisältä ohjaamalla tai sitten putkelle mentäessä tehtiin takaaleikkaus. Poispäinkääntö tehtiin ennen viimeistä hyppyä. Toisessa radassa kääntö tehtiin viidennellä hypyllä. Kaikki kerrat ei tokikaan sujuneet aivan loistavasti, Sa teki välillä soolorataa...Ohjelmassa oli myös puomi ja A-este. Molempia mentiin nyt vauhdilla. Koirat namitettiin vain lopussa 2on2off-asentoon. Sara ei tunnu ihan vielä ymmärtävän asennon merkitystä näissä (vaikkakin se sujuu hyvin portailla tms.). Välillä on toivon pilkahduksia. Ylösmenokontakteissa se ei hyppinyt yli kontaktien. Ei edes puomilla, jota ennen tehtiin hyppy takaakierron kautta. Loppuun vielä puolikkaita keppejä puolittaisilla verkoilla. Meni niin hyvin, että kokeiltiin ilman verkkojakin. Väliin tuli hyviäkin pätkiä.


Jossain väleissä tehtiin kaukoja. Kaikki vaihdot metristä parista. I-s-vaihdossa koira tahtoi vähän tassutella. S-i-vaihto sitä vastoin oli ihan superhyvä. Kotimatkalla vielä 2on2offeja ja mäessä peruuttamisia. Peruuttamista tehiin myös portailla. Korkeammilla askelmilla ei vielä suju.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Jälkeä ja tokoa


Jälkenä n. 150 m pitkä metsäjälki märkään maastoon. Alussa oli lähinnä sammalta/lehtiä, lopussa varvikkoakin. Yksi polun ylitys, välillä jälki kulki polkua pitkin. Kulmia oli muutamia ja keppejä 9 kappaletta. Jälki ajettiin puolisentoista tuntia vanhana. Alku otettiin janamaisesti, Sar lähti hyvin oikeaan suuntaan. Saran jäljestystyö oli kerrassaan upeaa! Yhdessä kulmassa koiruus joutui tarkistelemaan, mutta muissa meni juuri siitä mistä itsekin olin kulkenut. Muutenkin Sa oli suht koko ajan jäljen päällä. Keppien ilmaisut oli vastapainoksi huonoja, kolmea viimeistä lukuun ottamatta. Muista Sa olisi vain muina koirina kävellyt yli. Pidättelin kunnolla koiran menoa, jolloin se huomasi kepitkin. Pari kertaa jouduin ottamaan vähän takaisinkin päin. Täytyy kyllä myöntää, etten hajustanut ensimmäisiä keppejä kauaa, joten koirassa ei välttämättä ole vikaa... Voisi kuitenkin seuraavaksi tehdä lyhyen keppijäljen runsailla kepeillä.


---


Metsäilyn jälkeen siirryttiin yliopiston parkkikselle, jossa tokoiltiin. Ensin luoksetuloja. Lähinnä suoria, joissa vapautin vauhdista tai sitten otin loppuasentoon. Kertaalleen seisomaanpysäytys. Se oli kivan terävä. Maahanmenojakin otettiin pari. Ensimmäinen meni pitkäksi, joten toisen tein kääntymällä koiraa kohti. Johan jarrutti.


Sitten kaukoja. Seisomaannousuja ja maasta istumisia otettiin n. 10 metristä. Ekassa vaihdossa (i-s) Sa otti jonkun askeleen, taisi mieli olla vielä luoksetulon vauhdeissa. Muut oli hyviä. S-m-vaihtoja tehtiin n. 5 metristä, nekin oli hyviä. S-i-vaihtoja otettiin metrin parin päästä. Ensin koiruus tarjosi peruuttamista, eh. Muisteltiin liikerataa kunnon käsiavuin, jonka jälkeen alkoi sujumaan nämäkin. Naksuttelin lisäksi pelkkää kestoa seisomisiin. Niissä se meinaa ennakoida.


Loppuun ruutuja eilisellä teemalla. Tehtiin kahdesta eri suunnasta. Molemmissa ekassa koira juoksi jommankumman takamerkin luokse. Näistä kutsuin sen takaisin. Muut meni nappiin.

lauantai 17. lokakuuta 2009

Tokoja


Tänään tehtiin tokoa yliopiston parkkiksella pienessä tihkusateessa. Ensin tunnari kisanomaisena (6 kapulaa rivissä, toinen vasemmalta oma). Sa aloitti haistelut vasemmasta laidasta, maistoi kolmatta, palasi takaisin ja toi oman. No mitä sitä saattoi odottaakaan, koira kun on ollut viime aikoina normaalia vähäisemmillä aktivoinneilla… Lisäksi muisteltiin pelkkää tunnarin pitoa.


Seuraavana ruutua (ilman nauhaa), jonka olin koonnut alussa koiralta piilossa. Ei alustaa tällä kertaa, pelkästään naksutellen mentiin. Yllättävän hyvin Sa tietää sen oikean kohdan. Pariin se esitti ruutumerkkiä kosketusalustaksi, mutta muut oli oikein hyviä. Lähetykset tehtiin kolmelta eri suunnalta suunnilleen kisamatkalta. ”Ruutu”-käskyä lukuun ottamatta en antanut muita käskyjä, vaan koiruus sai itse etsiä oikean kohdan.

 

Sitten pari hyppynoutoa n. 70-senttisen aidan yli. Otettiin vain tuonteja. Hyvin se hyppää kapulankin kanssa, ilmavaraa jäi. (Taisi olla ekaa kertaa tuon korkuista hyppyä kapulan kanssa?) Työstettiin vielä juoksuun vaihtoja seuraamisessa. Ensi kokeilin kainalopallolla. Ei sujunut, sillä koiralta katosi kontakti tempon vaihtuessa. Kokeilin sitten suusta palkkaamisella. Kontakti pysyi, mutta koira edisti. Näiden jälkeen toimi kainalopallokin. Nyt myöhemmin kattelin noita videoklippejä ja kaikissa pätkissä Saralta putoaa kontakti juoksuun lähtiessä. Väljyys johtunee siitä.

 

Loppuun vielä tunnari (kapulat jonossa, vikana oma). Hyvin meni.

 

---

 

Viikon aikana:


 • Kaukoja tottahan toki.

 • Askelsiirtymissä on pääpainona ollut se oikea mielentila (äänettömyys) ja pomppimattomuus. Nämä vaatinee vielä paljon töitä. Paikoillaankäännöksissä on ollut sama teema.

 • Peruuttamista matalien korokkeiden (koiran patjaa, mappeja…) ylitse ja ulkosalla mäkiä ylös. Ongelmaksi meinasi tulla etu- ( = kosketusalusta-asento) tai takatassujen ( = 2on2off-asento) jämähtäminen tavaroiden päälle. Ei voi koiraa syyttää, niitähän on naksuteltu paljon ;) Ulkona Sa peruuttaa aikas jyrkkiäkin mäkiä näppärän näöisesti. Lopulta kokeiltiin matalilla portaillakin ja nehän sujui :)

 • Kumartaminen sujuu nyt käsimerkillä ja naksutellessa koiruus tarjoaa sitä. Pitää vielä yhdistää käskysanaan.

maanantai 12. lokakuuta 2009

Päivän agit ja eiliset tokot


Kierrokset oli jälleen taivaissa. Niistä ei taida enää päästä eroon agilityssä... Kontaktiesteistä otettiin jälleen puomia ja A:ta täysikokoisina. Alkuun tehtiin puomia namitettuna hihnan kanssa. Toiselta kouluttajalta tuli kuitenkin palautetta, että hihnaa ei saa turvallisuussyistä käyttää. Tehtiin sitten ilman ja ihan hyvin se meni niinkin. Tosin luulen, että Saralle toimisi paremmin kontakteissa takaperin ketjuttaminen. Nyt se vaan keskittyy syömiseen. Keppejä tehtiin jälleen toispuoleisesti verkotettuina. Nyt koiruus meni hyvin kumpaankin suuntaan, mitä nyt pari kertaa koitti oikaista palkalle.


Poispäinkääntöteema jatkui tällä kertaa seuraavanlaisella radalla:Rimat oli 50:ssä sentissä ja poispäinkäännöt tehtiin ennen putkia. Ehdin jo kehitellä kauhuskenaariot radan sujumisesta, mutta ratahan sujuikin kerrassaan loistavasti! Sa irtosi hyvin putkiin poispäinkäännöillä ja itse muistin pitää koiran kuulolla hyppyjen 4. ja 5. välissä, eikä Sa oikaissut putken väärään päähän. Koira kuulemma osaa lukea rataa, hyvä että edes jompikumpi ;)


---


Eilen otettiin pikkutokot lähinurtsilla. Ensin ruutuja kosketusaslustan kanssa (ei ruutunauhaa tällä kertaa). Nyt koiruus teki loistavat kontaktit alustaan! Lisäksi otettiin kävelykaaviot. Tällä kertaa palkkasin koiraa maassa pysymisestä ruudussa, hyvin se pysyi. Seuraavana liikkeestä istumisia. Otin alkuun ihan reilut käsiavut mukaan. Ilman niitäkin toimi hyvin. Sitten vielä kaukoja. S-i-vaihdot tehtiin n. metrin päästä käskyttäen, s-m-vaihtoja n. 5 metristä ja loppuja n. 10 metristä. S-m-vaihdoissa jokunen huono ja koira ennakoi s-i-vaihtoa. Muuten ihan siistejä. S-i toimii näköjään käskyllä paremmin (käsimerkin annan oikealla kädellä ja koira vetää vähän kieroon sen takia, korjaantunee kunhan saadaan matkaa kasvatettua). Lenkin varrella yritin koiruutta saada peruuttamaan portaita ylös. Ei onnistunut, pitänee kokeilla matalammalla korokkeella.

lauantai 10. lokakuuta 2009

Jälki ja esineet


Kyseessä oli siis noin 100-metrinen peltojälki (kuvan mittasuhteet ei todellakaan vastaa oikeaa). Jälki vanheni puolisentoista tuntia ennen ajoa.Jälkeä lähestyttiin janamaisesti ja Sa ottikin itse jäljestä kiinni lähtien oikeaan suuntaan. Ekassa kulmassa koira eksyi. En itsekään tiennyt missä jälki meni, joten otin koiraa reilusti taaksepäin kohtaan, jossa tiesin jäljen kulkevan varmasti. Neljännessä kulmassa Sa olisi jatkanut suoraan metsään. Aika vahvasti se veti sinne, oisko siinä jokin mennyt? Myös jäljen loppupuolella oli ilmeisesti harhajälki (katkoviiva), sillä Sa tarkisti sen molempiin suuntiin ennen kuin jatkoi suoraan. Loput kulmat olikin sitten hyviä. Keppejä oli kuusi kappaletta. Ensimmäistä haisteltuaan Sa olisi jatkanut matkaa nostamatta sitä, joten otin vähän takaisin ja koiruuskin muisti jutun juonen. Loput kepit nousi ongelmitta.


Sitten esineruutua. Alue oli n. 5 x 40 m. Muutaman metrin päästä etulaidasta kohosi kalliota, joten sen edemmälle etulaidasta ei nähnytkään. Kallion päällä kasvoi sammalta lähinnä. Esineinä oli sormikaspari. Ekan jätin kiven koloon keskelle ruutua jo talloessa, toisen vein koiraa hetsaten takalaitaan. Ekalla lähetyksellä Sa lähti vauhdikkaasti, se oli jo esineen kanssa takaisin ennen kuin olin saanut palkkalelua laukusta kaivettua... Toisella ja kolmannella lähetyksellä Sa lähti myös hyvin, ei kiitolaukkaa, mutta ripeästi kuitenkin. Kummallakin kerralla se palasi tyhjin suin, joten käytiin yhdessä hakemassa esine. Kiven kolossa ollut hanska oli jäljellä ja koira bongasikin sen lopulta itse.


Tällä kertaa mennen tullen mentiin pyöräillen (koira oli välillä vapaalla). Yhteensä matkaa tuli nyt n. 7 km.

keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Viilarilla sateessa


Ensin otettiin hyppynoutoja pallolla. Vein näissä pallon esteen toiselle puolen, en vielä heittänyt. Ensin hyppy oli 70-senttisenä, sen jälkeen 90-senttiä korkeana. Metristä otettiin pelkkänä hyppynä. Sekä hyppynoudot että pelkät hypyt oli hyviä, koira ei hipaissutkaan esteeseen. Näissä alkaa näkymään samaa kuin agissakin on näkynyt jo pitkän aikaa eli Saran hypyt nuolee esteitä. Madalsin sitten estettä reilusti, pallo vaihdettiin puukapulaan ja otettiin vinoja hyppynoutoja. Ekalla Sar kiersi tullessaan, joten paloiteltiin osiin ja saatiin onnistumaan. Tosin nuo oli jo niin vinoja, että aikas lahjakas saan olla, että heittäisisin niin vinoon. Väliin otettiin tavallisia hyppynoutoja ja yksi tasamaanoutokin.


Sitten poispäinkääntöjä kierron kanssa. Ekan koiruus kiersi väärältä puolen, mutta seuraavat meni nappiin. Loppuun vielä tunnari. Se oli kaikin puolin hyvä. Lisäksi otettiin tunnarin pitoja.

maanantai 5. lokakuuta 2009

Ageja kierroksilla


Saralla oli kierrokset aivan kaakossa alusta loppuun, mikä näkyi lievänä korvattomuutena ja vinkuiluna. Koiruus karkasi heti omille sarjoilleen, jos en pitänyt sitä koko ajan käskyn alla.


Ohjelma aloitettiin täydellä keppisarjalla, joissa oli verkko vain toisella puolen. Kaikki sujui loistavasti verkon ollessa koiran vasemmalla puolen, mutta kun verkko oli oikealla puolella, Sa ohitti aina vikan välin. Lopulta laitettiin verkot toisellekin puolen, jotta saatiin onnistunut suoritus. Sitten hyppysuoraa kahdella hypyllä, muurilla ja suoran päättävällä hypyllä. Rimat oli 50-senttisiä ja muurikin oli maxi-kokoinen. Tässä koiran kierrokset näkyivät siinä, etten voinut liikkua koiran suorittaessa ettei rimat ja muurin palikat lentäneet. Suora sujui hyvin, jos lähetin koiran eteenmenoon, otin sarjan kutsuna tai käskytin sivusta liikkumatta. Kontaktiesteistä tehtiin puomia ja A:ta täyskokoisina. Puomia tehtiin namien ja naksun voimin, A:lla kontakti tehtiin hihnalla hidastamalla ja palkkaamalla. Loppuun hyppyjen ja putkien muodostamaa rataa, jossa pääpaino oli poispäinkäännöllä. Ei sujunut, jos otettiin mukaan eka putki. Silloin koira hyppäsi vastaan tulevan hypyn suoraan ilman takaakiertoa. Ilman putkea saatiin onnistuneita ohjauksia, jotka kuulemma jopa näytti hyviltä :)Kotimatkalla tehtiin kontakteja taas portailla.


---


Päivällä Sa aloitti uuden tempun opettelua. Se on kumartaminen ;)

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Mölli-tokoa ja agia


Käytiin kokeilemassa voittajaluokkaa Hiiden Haukut ry:n järjestässä epävirallisessa kokeessa Vihdissä. Voittajaluokkaa ei pisteytetty. Tultiin paikalle juuri, kun luokka alkoi ja Sara oli vuorossa ensimmäisenä, joten suht kylmiltään mentiin kehään. Makuuta ja kaukoja lukuunottamatta liikkeet saatiin videolle. Vettäkin satoi välillä. • Paikallaanmakuu. Makasihan se, jopa ihan suorassa, vaikka piilopaikka oli hieman sivussa koirista.

 • Seuraaminen. Alku oli pomppuisampaa, mutta kulku tasottui loppua kohti mennessä. Askelsiirtymissä Sa piti pientä ääntä, muuten sirtymät oli ihan hyviä (ei niin pomppuisia). Juoksuun lähdössä se irtoaa, joten näihin voisi taas kiinnittää huomiota. Video.

 • Liikkeestä istuminen. Mun piti ihan vilkaista, että se tosiaan istui. Video.

 • Luoksetulo. Jee!! Video.

 • Ruutu. Parilla ekalla lähetyksellä Sarpsa kiersi vesilätäkön ;) Kolmannella otin pari askelta ruutua kohti ja koiruuskin päätyi ruutuun, tosin aivan oikeaan laitaan (tätä teki perjanainakin). Vissiin koiruus on lähdössä seuraamaan jo pelkästä vilkaisusta (?). Video.

 • Hyppynouto. Video.

 • Metallinouto. Lopussa koira pudotti raviin. Video.

 • Tunnari. Unohdin ensin käskeä koiraa pysymään paikoillaan ja mukanahan se koittaa pyörähtää... Koiran osalta muuten hyvä suoritus, mutta se pureskeli kapulaa tuodessaan. Video.

 • Kaukot. Juuri kun olin päässyt käskytyspaikalle viereisen kehän alo-paikallaanmakuusta lähti muutama koira vetämän rallia. Aloitettiin kaukot alusta, mutta Sa keräsi irtokoirista liikaa kierroksia kaukoja varten. Se liikkui eteenpäin kaikissa muissa vaihdoissa paitsi avon vaihdoissa. Seisomaannousuissa se otti pieniä askeleita, s-m-vaihdossa valui hieman ja s-i-vaihdot teki etujalat paikoillaan. Yhteen s-i-vaihtoon tarvittiin kaksi käskyä, eihän koiruus osaa tätä vielä. Kaiken kaikkiaan koira liikkui reilun puolimetrisen.


Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyvinen koiran tekemiseen! Tarvitaan vaan lisää varmuutta liikkeisiin ja kaukojen opettelua, ne kun ei kestä välimatkaa vielä. Luokan loputtua otettiin kentällä vielä muutamia liikkeitä. Ensin hyppynouto metallilla, se oli ihan kiva. Sitten kaukoja läheltä ohjaten. Seuraavana askelsiirtymiä. Näitä saatiin tehdä muutamaan kertaan ennen kuin koiruus oli täysin hiljaa ja sain palkattua sen. Sitten ruutu. Nyt Sa juoksi suoraan keskelle ruutua, johon palkkasin sen. Lopuksi otettiin vielä luoksetulo, jossa vapautin vauhdista.


---


Kotimatkalla pysähdyttiin Purinalle ottamaan muutamat ohjaustreenit hyppyesteillä. Vettä satoi edelleen. Tehtiin ensin viime kerran poispäinkääntöjä. Nyt otin ohjauksen molemmilta puolin. Meni paljon paremmin ilman sitä häiriöputkea. Sa jopa kääntyi joka kerta ilman ylimääräistä pyörähdystä! Sitten välistävetoja neliön muodotavilla hypyillä. Tätäkin molemmin käsin ohjaten. Oikealla kädellä ohjaten meni ihan hyvin, kunhan vain pidin oman rintamasuuntani kohti aina seuraavaa estettä. Vasemmalla kädellä ohjaten ei mennyt ihan niin hyvin, mulla oli vaan enemmän vaikeuksia pitää rintamasuuntaa. Seuraavana samoilla hypyillä kahdeksikkoa. Se meni ihan ookoosti. Loppuun vielä A:n kontakteja. Niitä ei pitäisi yrittää yksinänsä ottaa.

perjantai 2. lokakuuta 2009

Vauhtia ja häiriöitä


Eilen käytiin Ojangosta hakemassa Saralle takki. Samalla otettiin pientä treeniä agikentän reunalla. Ensin katsekontaktia perusasennossa. Kielsin aina, kun koiran katse harhaili muualle. Muutaman kiellon jälkeen kontakti alkoi pysyä hyvässäkin häiriössä. Sitten muutaman askeleen seuraamisia, käännöksiä paikoillaan ja askelsiirtymiä. Lopuksi vielä kaukoja, lähinnä s-m-vaihtoa ja seisomisia. Käskytykset ihan koiran edestä aina n. 10 m asti. Ennen ei ollakaan tehty s-m-vaihtoa noin pitkältä väliltä. Positiivinen yllätys oli se, että Sarpsahan pääasiassa teki vaihdon oikein! Jonkin kerran koira ei keskittynyt täysin (liikaa virtaa), mutta huonoissakaan vaihdoissa koiruus ei liikkunut paljoa. Vajaan 15 km:n (ja uimareissun…) jälkeen jatkettiin kotona vielä kaukoilla. Nyt tehtiin s-i-vaihtoja. Matkan varrella tehtiin myös perusasentoja Kehä I:n ylittävällä sillalla. Koiruus keskittyi tekemiseen hyvin.


(Tarvii ottaa tehotreeniin nopeat maahanmenot sivulla. Turhan harvoin tulee niissä palkattua koiraa ja niistä on tullut hitaahkoja.)

 

---

 

Tänään aamulla otettiin intotreenit lähiparkkiksella. Ensin ruutuja ja ruudusta seuraamaan tuloja kainalopalkalla. Pääasiassa lähetykset tehtiin ylippitkiltä matkoilta aivankentän toisesta laidasta.  Ekalla koiruus juoksi ruuun läpi. Parilla seuraavalla kerralla pysähtyi kyllä ruutuun, mutta jäi oikeaan laitaan. Käskytin näissä uudestaan ja toisella käskyllä koiruus löysi oikean kohdan. Nyt ois ollut kosketusalustalle käyttöä! Pari kertaa jätin ruudun takalaitaan lelun ja seuraavilla lähetyksillä koirakin löysi keskikohdan. Seuraamista otettiin kainalolelulla ja luoksetuloja suoraan leluun kiinni. Lopuksi leikittiin.